Dodaj do ulubionych

Książka dla 15latki

04.12.24, 11:48
Poszukuję książki dla rodzinnej nastolatki, wiek 15 lat, lubi czytać, mądra, z zainteresowaniami. Ale czyta przede wszystkim romansidła z półki "Jung adult", chciałabym jej kupić jakąś fajną, młodzieżową książkę, coś w stylu Chmielewskiej, tylko może z nowszych czasów. Mamy dziewczynek, może moglibyście coś polecić?
Obserwuj wątek
    • cottonrose Re: Książka dla 15latki 04.12.24, 11:53
      Jako dziewczynka przeczytalam "Zabic drozda".
      Dobra ksiazka na czas poszukiwan siebie
      • sueellen Re: Książka dla 15latki 04.12.24, 13:16
        cottonrose napisała:

> Jako dziewczynka przeczytalam "Zabic drozda".
        > Dobra ksiazka na czas poszukiwan siebie

Ja rowniez czytalam Zabic Drozda w tym wieku. Kupilam córce, nie chce tego czytac sad

Z nowszych
        Jessie Burton - Medusa

The Bone Sparrow - Zany Fraillon - wygrala nagrode Guardiana ( Children's Fiction Prize ), ale to o chlopcu ktory cale zycie spedzil w obozie dla uchodzcow, jesli czytala Boy in Stripped pyjamas to jej sie spodoba

One - Sarah Crossan - nie czytalam, ale podobno dobra o blizdniaczkach syjamskich

The Book Thief Markusa Zusaka - o niemieckiej dziewczynce podczas 2 wojny swiatowej - bardzo dobra ksiazka, nakrecili tez na jej podstawie film

Wonder R. J. Palacio - tez nakrecili film na podstawie ksiazki z Julia Roberts. Moja mlodsza uwielbia

• conena Re: Książka dla 15latki 04.12.24, 11:57
      moja zażyczyła sobie The inheritance games Fortuna w spadku, spadkobierczyni znikąd, czterej rywale.
      być może jest to romansidło, nie przeszkadza mi to.

ale jak musisz ją na siłę nawracać na ambitną lekturę, to byle nie Chmielewską, miej litość nad tym dziewczęciem. już lepiej kup jej Świat Zofii, skoro musi być z naszych czasów.
      • sueellen Re: Książka dla 15latki 04.12.24, 13:31
        conena napisała:

> ale jak musisz ją na siłę nawracać na ambitną lekturę, to byle nie Chmielewską,
        > miej litość nad tym dziewczęciem. już lepiej kup jej Świat Zofii, skoro musi b
        > yć z naszych czasów.
        >

Tez mnie ta slabosc do Chmielewskiej dziwi, staroc potworna. Swiat Zofii to tez raczej "nasze" czasy wink - ja czytalam za mlodu, ale dobre wprowadzenie do Filozofii. Umowmy sie, ktory dzieciak dostaje w naszych czasach listy? I jeszcze od jakiegos obcego faceta wink Dzis by nie przeszlo, strasznie creepy.
        • eglantine Re: Książka dla 15latki 04.12.24, 13:51
          "Świat Zofii" wyszedł ostatnio w formie komiksu i został trochę uwspółcześniony (kryzys klimatyczny, prawa kobiet itd.)
          www.czarnaowca.pl/kategorie/dla-mlodziezy/swiat-zofii-tom-1,p73253829
          • sueellen Re: Książka dla 15latki 04.12.24, 14:00
            No to w takim razie moze jest ok, Swiat Zofii sobie odswiezylam kilka lat temu i kiedy ja czytalam ta cala sytuacja z listami od nieznajomego byla mocno nie halo. Do tego dziewczynka ukrywala sie z nimi. Tym bardziej zapalaly sie czerwone swiatala. Czy chcialabym by moje dziecko mialo taka "przygode"? Mmm...
          • conena Re: Książka dla 15latki 04.12.24, 14:47
            eglantine napisała:

> "Świat Zofii" wyszedł ostatnio w formie komiksu i został trochę uwspółcześniony
            > (kryzys klimatyczny, prawa kobiet itd.)
            > www.czarnaowca.pl/kategorie/dla-mlodziezy/swiat-zofii-tom-1,p73253829

o właśnie! dzięki, widziałam info o tym nowym wydaniu, gdzieś mi dzwoniło, ale nie wiedziałam gdzie smile
    • hanusinamama Re: Książka dla 15latki 04.12.24, 12:04
      Dałabym bon do jakiejś ksiegarni. Niech sobie sama kupi.
      • nick_z_desperacji2 Re: Książka dla 15latki 04.12.24, 14:47
        Chyba chodzi o to, że sama kupi YA.
    • afro.ninja Re: Książka dla 15latki 04.12.24, 12:16
      Jane Austen, Bronte.
    • eglantine Re: Książka dla 15latki 04.12.24, 12:38
      Może Lustrzanna? Jest i romans, ale nienachalny. Fantasy filozoficzno-steampunkowa z bardzo zakręconą intrygą.
      wyborcza.pl/7,75517,27260715,lustrzanna-christelle-dabos-final-podrozy-po-roztrzaskanym.html
    • imponderabilia20 Re: Książka dla 15latki 04.12.24, 12:59
      100 lat samotności
    • imponderabilia20 Re: Książka dla 15latki 04.12.24, 13:00
      Stulecie Winnych
    • nick_z_desperacji2 Re: Książka dla 15latki 04.12.24, 14:49
      Może
      Miasto duchów Victoria Schwab, co prawda ja czytałam Most dusz, ale miasto duchów jest pierwsze. Grupa docelowa jest chyba trochę młodsza, ale nawet mi się przyjemnie czytało.
    • wzosia Re: Książka dla 15latki 04.12.24, 15:48
      Chmielewska to może staroć ale jaka staroć. Moja córka uwielbia.
      Jeśli lubi fantastykę/ fantasy to:
      1 seria Shadowhunters - Miasto kości - jest serial na ich podstawie. Trochę tajemnic, trochę romansidło. Są poboczne książki np opowieści Magnusa.
      2.Całkiem niegłupie YA są książki Colleen Hoover i Morze spokoju Katji Milay.
      3. z fantasy jeszcze Sarah J. Maas
      4. seria księgi snów Kerstin Gier
    • mama-ola Re: Książka dla 15latki 04.12.24, 18:37
      Twoja 15-letnia córka czyta i sama sobie wyszukuje książki, ale dostanie od Ciebie informację zwrotną, że Cię nie zadowala, bo powinna czytać inne? I to jeszcze w ramach prezentu? Suuper.
      • danaide2.0 Re: Książka dla 15latki 04.12.24, 18:45
        Może Jennette McCurdy, "Cieszę się, że moja matka umarła" będzie odpowiednia?
    • grzybdyrektor1 Re: Książka dla 15latki 04.12.24, 19:19
      Zabić Drozda, Córka czarownic, Złodziejka książek w sumie to moi chłpcy czytali w tym wieku bardzo różną literaturę od Hrabiego Monte Christo, poprzez Dickensa, Simmonsa, Lema, Asimova, Dicka, Sapkowskiego, Durrellów nie tylko Garrego, Kinga, Grzędowicza, Le Guin, Tartt, Orwella, Huxleya, McCarthego, Wilde, Herberta, Grzesiuka, Fowlesaitd...w sumie nie cenzurowałam im ksiażek, za to rozmawialiśmy dużo o nich, ostatnio młodszemu podobało się "Ślepowidzenie" Wattsa, nie wiem czy Twoja nastolatka lubi sf, Może strasze ksiązki Musierowicz ? Teraz czytają głównie książki dotyczące zainteresowań.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka