11.12.24, 17:52
Czy w innych krajach jest też tak to popularne? Nie mam na leczenie dziecka - zbiórka, nie mam na rehabilitację - zbiórka, nie mam na życie - zbiórka,
Nie mam na studia - zbiórka ? Czy istnieją Szlachetne Paczki czy inne tego typu zbiórki? Czy nauczycielki w szkołach zachęcają do wpłacania pieniędzy na tego typu zbiórki ? Czy w szkołach są ustawiane kosze i kwesty pieniężne na chore dzieci ? Czy to tylko w Polsce takie jakieś dziwne pomaganie staje się tradycją?!
Obserwuj wątek
    • arthwen Re: Zbiórki 11.12.24, 19:10
      Nie, nie tylko w Polsce. Tak, różnego rodzaju fundacje charytatywne prowadzą działania na całym świecie i fundusze zbierają też na całym świecie, a w krajach 1-szego świata zwłaszcza (i tak, Polska jak najbardziej należy).
      • grey_delphinum Re: Zbiórki 11.12.24, 19:23
        Oczywiscie, ze jest tak również w innych krajach.
    • turkusowozlota Re: Zbiórki 11.12.24, 19:35
      Z tego co wiem w innych krajach też tak jest.

Mam wrażenie, że u nas to się trochę wymknęło spod kontroli i rzeczywiście teraz zbiórki zakłada każdy.

Ostatnio byłam zbulwersowana zbiórka na dwoje dzieci zdrowej matki. Oboje chorzy na choroby przewlekłe typy astma, endometrioza, tarczyca i leczone w szpitalach i poradniach na NFZ. Na koncie na fb opisywane kolejne badania i pobyty w szpitalach, wszystko na fundusz i bach! zbiórka. Na co się pytam? Doczytałam, że na leki. No ludzie! To każda matka powinna w takim razie założyć taka zbiórkę. Czy ma dziecko z alergia czy z astma, albo w sezonie przeziebien też założyc i zbierać na syropki. Dla mnie w moim odczuciu to jest brak poczucia przyzwoitości.
      • katiemorag Re: Zbiórki 11.12.24, 20:06
        Ale ja przez to zaczynam wątpić w te zbiórki. Na wszytsko zbiórki. Zdrowy kolega założył zbiórkę, zebrał całą rodzinę a wśród chorób teściowej wymienił szpotawość kolan. Cel: nowe meble bo mamie trudno spać na niewygodnym łóżku. Rozumem pomaganie chorym dzieciom ale ludzie zakładają na wszystko. To się zrobiło mocno niezdrowe.
        • nenia1 Re: Zbiórki 11.12.24, 20:15
          to nie wpłacaj, nie wiem z czym masz w sumie problem? Przecież to nie jest obowiązkowe.
        • taki-sobie-nick Re: Zbiórki 11.12.24, 20:32
          Rozumem
          > pomaganie chorym dzieciom

A chorym dorosłym?
        • homohominilupus Re: Zbiórki 11.12.24, 22:35
          katiemorag napisała:

> Ale ja przez to zaczynam wątpić w te zbiórki. Na wszytsko zbiórki. Zdrowy koleg
          > a założył zbiórkę, zebrał całą rodzinę a wśród chorób teściowej wymienił szpota
          >

. Rozumem
          > pomaganie chorym dzieciom ale ludzie zakładają na wszystko. To się zrobiło mocn
          > o niezdrowe.

Tylko chorym dzieciom można pomagać?
          A samotnym seniorom?
          A wolontariuszom ratujących spod bomb ukrainskie psy i koty mogę wpłacić stówkę jeśli zachęca do tego Wojciech Tochman?
          Czy wg ciebie tylko dzieciom należy się jakąkolwiek pomoc i współczucie?
      • 71tosia Re: Zbiórki 11.12.24, 20:29
        Jezeli matka zarabia nawet średnia krajowa to przy dwojgu przewlekłe chorych dzieciach moze mieć problem. Leki, wizyty u lekarzy (nie wierze ze wszystkie można zorganizować na NFZ) i rehabilitacja kosztują i to nie malo, a przecież to nie jedyne wydatki związane z chorymi dziećmi.
    • 71tosia Re: Zbiórki 11.12.24, 20:34
      Oczywiście ze sa zbiórki indywidualne ale zbierają tez organizacje charytatywne. Różnica taka ze w wielu krajach takie darowizny mogą podlegać ulgom podatkowym
    • cegehana Re: Zbiórki 11.12.24, 20:37
      Do Polski to raczej przyszło z innych krajów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka