Dodaj do ulubionych

Magia świąt

• mayaalex Re: Magia świąt 15.12.24, 19:36
      magii nie pamietam z dziecinstwa, z czasow z ktorych mam wspomnienia to raczej wieczny stres, pretensje i fochy ze nie jest posprzatane, ze nie pomagam, ze mam costam zrobic, mama zalatana na wlasne zyczenie, niezadowolona bo goscila tesciowa, ktorej nie lubila i swoja mame i brata, z ktorymi miala skomplikowane stosunki, swieta to byly dlugie i nieprzyjemne przygotowania oraz stresujaca wigilia i wyrazne rozluznienie zaraz po niej, jak juz goscie poszli. Nie bylo siedzenia przy stole i milych rozmow, to bylo raczej spotkanie ludzi, ktorzy woleliby byc gdzies indziej ale akurat byli rodzina wiec nie wypadalo inaczej.
      Wlasne swieta raz zrobilam w wersji polskiej i stwierdzilam, ze nigdy wiecej - teraz czasem jestesmy u siebie, czasem gdzies na wakacjach, czasem zamowimy cos z restauracji, czasem ugotujemy - zero stresu. Choinke i dekoracje mamy duzo wczesniej, zapalam swiece, wlaczam swiatelka, robie dzieciom goraca czekolade i ciasto z cynamonem albo jakis piernik, chodzimy na rynki swiateczne - caly adwent robimy cos swiatecznego, zeby jakos zrownowazyc te szarosc/ciemnosci za oknem. Puszczamy Last Christmas i inne Maraje i jest dobrze. I teraz lubie swieta.
    • abria Re: Magia świąt 15.12.24, 20:22
      Na kolorowych światełkach, muzyce, prezentach itd.
    • engine8t Re: Magia świąt 15.12.24, 20:31
      Na tym ze zwierzeta mowia ludzkim glosem.
    • iberka Re: Magia świąt 15.12.24, 21:20
      Od kilku lat nie czuję żadnej magii tylko presję i oczekiwania, że będę świętować wystawnie, prezentowo itp. a jedyne na co mam ochotę, to odpocząć z książką i filmami.
    • eliszka25 Re: Magia świąt 15.12.24, 21:52
      Magię świąt właśnie wyczarowałam sobie sama. Piekę blaty na piernik staropolski i pachnie w całym domu. Dla mnie zapach choinki i piernika, to właśnie zapach świąt. W następny weekend jedziemy do Polski i choinki w domu nie mamy, ale piernik będzie mi pachniał i robił „magię”.
    • awf-33 Re: Magia świąt 16.12.24, 07:43
      zosia_1 napisała:

> Na czym polega " magia świąt" ?

To po prostu hasło marketingowe. Manipulacja marketingowców, żeby więcej sprzedać. Są w tym mistrzami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka