16.12.24, 09:41
Czy ktoś wie czy na kupione wcześniej ski passy, jeśli jest załamanie pogody i zamkniete są stoki, przysługuje zwrot pieniędzy?
Obserwuj wątek
    • barattolina Re: Ski pass 16.12.24, 09:54
      Zazwyczaj nie ma, ale są wyjątki - zależy od ośrodka i rodzaju karnetu.
      Na stronie ośrodka nie ma regulaminu?
      • enia17 Re: Ski pass 16.12.24, 10:08
        To jakas strona ogolna dla wszystkich osrodkow
        A prognoza pokazuje na te dni co mnie interesuja czerwone ostrzeżenie na wiatr.
        • barattolina Re: Ski pass 16.12.24, 14:37
          No to wejdź na stronę konkretnego ośrodka, który Cię interesuje i przeczytaj regulamin albo FAQ.
    • mayolijka Re: Ski pass 16.12.24, 10:08
      Wiele ośrodków za zamknięte dni daje voucher na nowy skipass. Natomiast dodatkowo można się ubezpieczyć od zamknięcia stoków z powodu pogody i nie jest to drogie.
    • volta2 Re: Ski pass 16.12.24, 14:50
      w alpejskich ośrodkach jest to standard, wygląda to tak, że jak masz skipass na 6 dni, a po 4 jest załamanie, to zwracają ci kasę do ceny 4 dniowego karnetu i niestety, potrącają jeszcze opłatę manipulacyjną, i tu już cen nie znam, bo akurat mam takie szczęście, że jeśli załamanie na te 6 dni gdzieś jest, to zawsze w pierwszym dniu i wtedy nie idziemy na stok w ogóle.

w polsce to nie wiem, nie lubię tracić swojego czasu i pieniędzy, więc nie jeżdżę w ogóle od 15? lat, a może i już bardziej 20.
      • berber_rock Re: Ski pass 16.12.24, 18:40
        W alpejskich ośrodkach jest to standard,

_ nie zgodzę się. Większość regulaminów mówi, że żeby doszło do zwracania kasy, to stacja musi zamknąć wyciągi z powodów pogody. Nigdy nie miałam w praktyce z taką sytuacją do czynienia.
        Dwa lata temu w LesArcs przyszło ocieplenie i deszcz. Poniżej 1800 śnieg zaczął się topić tak że z góry spływały potoki deszczu. Nie było jak jeździć bo nie dość że średni jest po czym to jeszcze wiatr i deszcz.
        Natomiast wyciągi chodziły.
        Puste.
        Właśnie po to żeby nie trzeba było zwracać.

Na narty w Alpy jeżdżę od 20 lat i serio nie pamiętam sytuacji, żeby ktokolwiek coś zwracał.
        • mayolijka Re: Ski pass 16.12.24, 19:06
          To się zdarza co roku na lodowcach, kiedy zamykają wyciągi z powodu zbyt silnego wiatru. Ja już kilka razy byłam w takiej sytuacji. Wiadomo, że nie zamkną z powodu deszczu albo innych nieprzyjemnych dla narciarza okoliczności.
          • berber_rock Re: Ski pass 16.12.24, 20:05
            A stopnienie sniegu to sa nieprzyjemne dla narciarza okolicznosci?
            No w sumie chyba tak, bo po sniegowym blotku kiepsko sie jezdzi smile
            • mikams75 Re: Ski pass 16.12.24, 20:49
              ewentualnie zastrzegaja, ze w sytuacjach od nich niezaleznych (czyli pogoda, topnienie sniegu) nie zwracaja.
              • enia17 Re: Ski pass 16.12.24, 23:41
                To może lepiej kupować na miejscu i z dnia na dzień niż z góry na kilka dni?
                • volta2 Re: Ski pass 17.12.24, 19:27
                  tak robiliśmy na montafone czy jak mu tam, decyzje podejmowaliśmy po zapoznaniu się z tym co za oknem, tym bardziej, że oferta jest bogata, do godziny 12ej, od 12ej, na 2 dowolne godziny w ciągu dnia, a jak piękne słońce to wtedy całodniowy, lub dwudniowy

wtedy nie zależysz od gestora wyciągu, tylko sama decydujesz
    • cottonrose Re: Ski pass 17.12.24, 00:09
      Nie
    • noname2021 Re: Ski pass 19.12.24, 02:48
      Zalezy od resort wiec zanim kupisz dokladnie przeczytaj drobny druk - ostatnio sie wkurzylam. Niewykorzystany pass z powodu zrezygnowania z wyjazdu - i nie dostalam ani grosza zwrotu! Nigdy wiecej nie kupie wczesniej ski pass.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka