Dodaj do ulubionych

Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa?

31.12.24, 16:13
Stawiam czerwone winko i domowe malinowe drożdżówki na pierwszą nogę smile
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 16:15
      Najpierw to trzeba zrobić się na bóstwo. Skąd ja teraz wezmę fryzjera i makijażystkę? Może prysznic wystarczy?
      • marta.graca Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 16:20
        Wystarczy!
        • bene_gesserit Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 16:22
          Uff. To prysznic i najlepszy dres smile
          • marta.graca Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 16:27
            Ja już w dresiku smile
            • taje Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:03
              Ja w jedwabnej piżamce smile

Właśnie wyjęłam z piekarnika sernik baskijski i będzie się kilka godzin chłodzić - pierwszy raz robię, według przepisu Rozkosznego. Nie wiem co z tego wyjdzie bo on w środku bełta się jak galareta i niby ma tak być? No i przyznam się bez bicia, że zmniejszyłam sporo cukier bo 250 g to wydawało mi się zdecydowanie za dużo.
              • mysiulek08 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:13
                mam alergie na rozkosznego tongue_out powiedz jak Ci ten sernik bedzie smakowal
                • net.sandra Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 19:00
                  Robiłam sernik, jest pyszny
                  • mysiulek08 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 19:15
                    i owszem wyszedl dobry ale po modyfikacji
                    • taje Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 20:11
                      mysiulek08 napisała:

> i owszem wyszedl dobry ale po modyfikacji
                      >

Jakie modyfikacje wprowadziłaś?
                      • mysiulek08 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 20:43
                        bez spodu, bez jogurtu, bez soli (philadephia jest wystarczajaco slona) i z mniejsza iloscia smietanki i cukru

w sumie to nawet nie modyfikacje tylko zupelnie inny przepis 🤣
                        www.directoalpaladar.com/postres/tarta-queso-al-horno-al-estilo-vina-receta-vasca-que-ha-conquistado-al-mundo

z tym, ze robie prawie 1kg serka( 4x 227g), 6-8 ( w zaleznosci od wielkosci) i 400ml smietanki 2x 200ml) a i to zalezy producenta serka,, niektore sa zwarte, niektore zbyt 'rzadkie', najlepiej sie sprawdza queso crema president
                        • taje Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 20:54
                          Niżej zdałam raport z jedzenia mini sernika (tylko 3 i pół godziny chłodzenia). Też bez spodu, bo już nie miałam ciasteczek, mini sernik powstał z nadmiaru masy serowej, która nie zmieściła mi się do tortownicy. I też z (dużo) mniejszą ilością cukru. Moim zdaniem sól i jogurt zrobiły robotę, bo jest dużo bardziej twarogowy w smaku niż podobny trochę sernik Ottolenghiego. I mimo tego, że Philadelphia jest słona, ta dodatkowa sól absolutnie nie zaszkodziła. A, z innych modyfikacji dodałam świeżej wanilii zamiast esencji. Teraz czekam na duży.
                          • mysiulek08 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 21:01
                            czytalam 😄
                            u nas serki typu philadephia sa bardziej slone niz europejskie, dlatego dodatkowa sol nie jest potrzebna, podobnie smietanka, ktora dodaje, ma w skladzie sol, moglabym inna, ale ta jest wygodnie pakowania 200ml a nie worek litrowy
                            jogurt grecki tez z sola
              • thank_you Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:44
                Obawiam się, że kilka h to za mało. uncertain

Ja z kolei zrobiłam dziś Udon Gochujang wg M Chomackiej i to to nie nadawało się do jedzenia. uncertain Dobrze, że nie pomyślałam o wymieszaniu tofu, to chociaż to uratowane. 😭
                • taje Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:56
                  Oj, jak to za mało? 7 godzin nie wystarczy? Bo z sernikiem celuję w północ. Robiłaś z przepisu Rozkosznego - ta galareta to normalne?
                  • thank_you Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:58
                    Tak, musi być galareta i to taka, że boisz się ruszyć big_grin Wg mnie w 7 h nie zsiądzie się dostatecznie
                  • mysiulek08 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:59
                    cytujac rozkosznego

4. Sernik wystudź w temperaturze pokojowej, a następnie przełóż do lodówki na minimum 8 godzin

wg moich doswiadczen najlepiej na cala noc
                    • taje Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 18:03
                      No to najwyżej zjemy rano. Zrobiłam zresztą dodatkowo mini sernik w małym naczynku, żeby najpierw przetestować bez krojenia dużego.
                      • boogiecat Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 18:11
                        Zdaj relacje. Robilam baskijski z moich wypiekow- fajny. Teraz marzy mi sie ten, chyba glownie dla rozyczek z Damaszku
                        • taje Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 18:14
                          Lał, czy tam są pistacje?
                          • boogiecat Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 18:18
                            Sa... jest samo dobro, wyjatkowo ozdobny, wola do podrozy i wogole
                        • thank_you Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 18:24
                          Omg jaki piękny, a mam ciasto filo, ser i serki Puiladelphia i pistacje…
                          • taje Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 18:32
                            To na co czekasz!
                            • thank_you Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 19:06
                              Primo: nie mam przepisu (wiem wiem, Google images) a Secundo - różyczki dodają uroku, może liofilizowane maliny dałyby radę…

Ale w planach mam zasnąć tak, żeby mnie fajerwerki nie obudziły.

Zrobie go na pewno, ale nie dziś.
                              • thank_you Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 19:10
                                mojewypieki.com/przepis/sernik-baklava
                        • mysiulek08 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 19:13
                          przymierzam sie do niego, jak tylko kupie filo, sama nie mam zamiaru robic
                        • taje Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 01.01.25, 10:52
                          No to relacja. Wyszedł tak. Nie zaszkodziła mu redukcja cukru o ponad 40 procent, bo i tak ładnie się skarmelizował. Lepszy na ciasteczkowym spodzie niż bez (mini sernik był bez). Konsystencja bardzo kremowa (dużo bardziej niż w mini serniku). Jest bardzo bardzo dobry ale i tak wolę sernik Ottolenghiego smile
                      • taje Update 31.12.24, 20:45
                        Zdjęłam z tarasu mini sernik, który się chłodził 3 i pół godziny (duży jest w lodowce). Nie wiem, czy to kwestia temperatury (zero stopni na zewnątrz czyli zimniej niż w lodówce) ale mały jest całkowicie ścięty i jest bardzo pyszny. Nie wiem, jak to możliwe, ale ma trochę twarogową konsystencję w środku (a twarogu tam nie było) i nic się nie wylewa. Dla moich dzieci ciut za mało słodki (dałam 60 proc cukru z oryginalnego przepisu), ale dla mnie i mojego męża idealny. Z dużym poczekam do północy i zobaczę, czy konsystencja taka sama.
      • wapaha Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:17
        bene_gesserit napisała:

> Najpierw to trzeba zrobić się na bóstwo. Skąd ja teraz wezmę fryzjera i makijaż
        > ystkę? Może prysznic wystarczy?
        >
        trzeba ?
        sad

a ja już w dresach-fakt, że po prysznicu no ale weź.. sad
        • primula.alpicola Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:26
          Postarajcie się trochę, co? A nie, Koroniewska style.
          • thank_you Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:43
            O co chodzi z tą Koroniewska? W ciągu dwóch dni przeczytalam o tym na forum już kilka razy.
            • pade Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 18:19
              thank_you napisała:

> O co chodzi z tą Koroniewska? W ciągu dwóch dni przeczytalam o tym na forum już
              > kilka razy.

Zobacz wątek "Dlaczego to jest tak źle odbierane"
              • thank_you Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 19:08
                😱😱😱
            • primula.alpicola Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 18:20
              Jest niedomytą fleją🤷‍♀️
              • wapaha Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 18:29
                primula.alpicola napisała:

> Jest niedomytą fleją🤷‍♀️

może ta fleja ma coś dobrego do jedzenia dzisiaj, ja te wszystkie forumowe gwiazdy dzisiaj

u mnie bedzie m.in sałatka z zupek chińskich suspicious

( jedna z niewielu "potraw" którą wszyscy w rodzinie lubią )

można mnie glanowac
                suspicious
                • thank_you Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 20:09
                  Taka z szynką? Jadłam ją i jest spoko.
              • thank_you Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 19:04
                Mój mąż coś mi mówił, że strasznie go irytują, gdy mu się gdzieś wyświetlają, ale bałam się zapytać, cóż takiego on obserwuje, że oni wyskakują mu w podpowiedziach, ale uznałam, że to zbyt trudny temat. wink Riki jak zwykle w formie. Bleh.
                • pani.asma Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 21:00
                  Co to za związek że boimy się zapytać ?
          • wapaha Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:43
            primula.alpicola napisała:

> Postarajcie się trochę, co? A nie, Koroniewska style.

no way big_grin
            a od koroniewskiej jestem ładniejsza, mam umyte włosy, bogatszego meża...a nie...czekaj tongue_out
            • thank_you Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:44
              To może Ty mi wyjaśnisz?
              • bene_gesserit Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:48
                Trzeba.
                No chyba, że ma się wyjściowy dres. Gdzieś mam taki z brokatowymi lampasami, muszę poszukać
                • wapaha Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 18:26
                  bene_gesserit napisała:

> Trzeba.
                  > No chyba, że ma się wyjściowy dres. Gdzieś mam taki z brokatowymi lampasami, mu
                  > szę poszukać
                  >
                  jesteście podłe
                  dogrzewałam się termoforem i......mokra plama na DRESACH , bo jak się okazało termofor był się pęknął tongue_out -musiałam przebrać
                  mam szerokie niebieskie niby lniane spodnie na gumce i obcisłą ( ha, sylwestrowo i seksownie a nie feljowato tongue_out) biało-niebieską wzór marynarki bluzeczkę tongue_out
                • mayaalex Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 22:17
                  Ja mam cekinowa bluzeczke na takie okazje, gustownie zestawiona z czarnymi spodniami od dresu.
              • wapaha Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 18:22
                thank_you napisała:

> To może Ty mi wyjaśnisz?

Masz i i kłaniaj się w pas na ulicy suspicious
                • thank_you Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 19:02
                  Jezu, Riki „demaskator” twierdzący, że odsiewanie to nie farbowanie. 😂 Prawie jak mój kumpel - ja nie farbuję, to tonowanie! 😂
                  • wapaha Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 19:17
                    thank_you napisała:

> Jezu, Riki „demaskator” twierdzący, że odsiewanie to nie farbowanie. 😂 Prawie
                    > jak mój kumpel - ja nie farbuję, to tonowanie! 😂

taaaaak, uroczy dziaduś
    • astomi25 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 16:18
      Przyszla akurat dzis pizamka z zalando.
      Bedzie na wieczor jak znalazl smile
      U nas domowe tortille i serowe fondue.
      Do picia cola i grzaniec.
      • apallosa Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 16:20
        A i mnie z kolei gulasz z indyka i warzyw w sosie śmietanowo-orzechowym. Do kompletu gnocci z serem , sernik i ciasto orzechowe.
        No I butelczyna szampana.
        • czcigodnystarzec Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 16:41
          apallosa napisał:
          > A i mnie z kolei gulasz z indyka i warzyw w sosie śmietanowo-orzechowym. Do kom
          > pletu gnocci z serem

No i już się nie dziwię, że Polacy wyrzucajają tony jedzenia.
          • apallosa Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 16:47
            Że co?
            Co ma piernik do wiatraka?
            Ja w życiu jedzenia nie wyrzuciłam jeszcze...ręka by mi uschla .Za skąpa jestem 😛
      • pade Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 16:24
        A do mnie gustowny szlafroczeksmile Też z Zalando.
        No i mam gołąbki od teściowej (pycha).
    • jkl13 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 16:28
      Ja mogę poczęstować piersią z gęsi, domową zurawiną i buraczkami. Właśnie siadamy do obiadu, po 4 godzinach wolnego pieczenia w niskiej temperaturze. Robiłam pierwszy raz, akurat na ematkowe testy i zawsze mile i konstruktywne komentarze wink
      • jkl13 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 16:29
        A obowiązujący dres code to oczywiście galowy dres smile
        • agnes_gray Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 16:35
          "Dres" code 😅
          • taje Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:42
            😁
    • agdzieztam Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 16:32
      Jestem. Włoskie zdradliwe wino do dyspozycji i zapiekane kotlety weg z serem weg. Mizeria. A co oglądacie? Bo ja program o Mieczysławie Foggu. Jestem własną babcią, bo mnie to rusza i wzrusza. U was jak?
      • hasty Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 16:36
        Jeszcze chwila i będę gotowa!
        W menu winko gruzińskie, jakieś przekąski i keksik, piżamka już czeka!
      • homohominilupus Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 18:57
        Ooooo czuję się wywołana tym zdradliwym winem!

Nie oglądamy nic, zalegamy na łóżku cały dzień po nocnym ataku jelitowki, nic też nie jemy. Mąż pojechal po brata, którego helikopter przetransportował do szpitala 100 km dalej po zerwaniu mięśnia. Podobno fajni ci ratownicy. Może bym też sobie cos naderwala?
        • agdzieztam Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 19:04
          No no właśnie o tobie myślałam. Chodź, dam ci wina! Różowe? Białe? Kto na co reflektuje?
          • homohominilupus Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 19:19
            Hmmmm myślę o cytrynowce ale tak na pusty żołądek???
            • bene_gesserit Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 19:20
              Zrób sobie frytki z zamrażalnika, będzie na pelny
              • homohominilupus Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 19:25
                Ja to bym drożdżówkę Marty chciala
                • marta.graca Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 19:43
                  Podsyłam jedną i kokosankę do tego 😄
                  • homohominilupus Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 19:47
                    Dziękuję 😻
            • mysiulek08 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 19:21
              cytrynowka dobrze robi na zoladek
              • homohominilupus Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 19:24
                Moja mama też mi radzi wódkę 😁

Frakcja forumowych alkoholiczek widzę obecna
                • boogiecat Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 19:49
                  Mam estonski likier ziolowy, dac na cukrze?
                  • krwawy.lolo Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 19:54
                    Proponowałbym raczej jakucki dżin z odrobiną hawajskiego kumysu. Na maśle. 😜
                    Pambuk, Bugi, skąd Ty wytrzaskujesz takie dziwolągi? smile
                    • boogiecat Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 20:10
                      😀
                      Przywiezli mi, bo jestem milom osobom

smiej sie, ale z napitkow mam tez wino hawajskie z ananasa, prosto z Hawaï
                      • krwawy.lolo Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 20:17
                        pl.wikipedia.org/wiki/Vana_Tallinn
                        Tam jest mowa o jamajskim rumie. Czyżby ręce ugrofińskiej mafii sięgały aż tak daleko? Węgry im nie wystarczą? I pramieszkańcy Jamajki jeździli na reniferach?
                        • krwawy.lolo Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 20:20
                          A butelka obok? Google mówi, że cigales to cykady. Masz też nalewkę na cykadach? Może jeszcze z Cykladów?
                          Cuzy może mnie ktoś uszczypnąć? smile
                          • boogiecat Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 22:10
                            A to jest butelka oliwy od znajomych, ktorzy robia sobie wlasna bo odziedziczyli w Nicei dom z malym ogrodem oliwnym.
                            Te oliwne domeny maja swoje nazwy, od nazwy domu, podobnie jak winiarskie, nawet jesli chodzi o mini rodzinne poletka robione tylko na wlasne/sasiedzkie potrzeby.
                            Zostawilam i odmawiam konsumpcji bo to pamiatka- ich najpierwsiejsza oliwa, a znajomi mieli wiele klopotow w zyciu i z tym domem i wogole- lubie sobie na nia popatrzyc.
                        • boogiecat Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 21:59
                          Lolo, ludzie mi daja prezenty dlatego, ze nie zadaje niewygodnych pytan🙄

A jest ich wiele😜
                          • krwawy.lolo Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 22:03
                            Nie musisz. Oni się sami przed Tobą otwierają. smile
    • pepsi.only Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 16:34
      Jest Prosecco, jest winko, jakaś wódeczka w lodówce znajdzie się. W lodówce przegryza się sałatka (kurczak wędzony, kukurydza, papryka konserwowa i ryż).
      I gwóźdź dzisiejszego wieczoru Pavlowa z pomarańczami.

Czem chata bogata, i jak ugościsz, tak ci będą radzi. Gdyby nic nie podpasowało, wyciągnę orzeszki, krakersy i prince polo.
    • mocca25 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 16:38
      Sylwester w dresiku i oranżadą Helenasmile Mogę oddać winosmile
      • freja08 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 16:47
        U mnie identyczny zestaw. Oranżada Helena od rana chłodzi się w lodówce, dresik już przywdziany, usypiam o 20 młodszego i mogę zaczynać imprezę. 😁
        • mocca25 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 16:51
          My z partnerem na sterydach więc wszelki alkohol i tak odpada. Ale Helenę i tak często kupujemy na Sylwestra - oboje lubimy
      • wapaha Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:18
        mocca25 napisała:

> Sylwester w dresiku i oranżadą Helenasmile Mogę oddać winosmile

o, widzę że u pań przy stole usiądę
        jest dresik
        nie ma alko
        nie ma Heleny ale jest...woda ( co ja zrobię że gazowanych nie lubię tongue_out )

mogę?
        • mocca25 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:21
          Proszę. Heleny mamy nawet za dużo na skutek zmiany planów
    • agdzieztam Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 16:39
      Aaaa jeszcze dziewczyny chciałam się podzielić radościa. Właśnie dzis, dziś, w dzień strzałow sylwestrowych jedzie do domu jeden z naszych schroniskowych psiaków. Maggie. Niektore z was może pamiętają, że jestem wolontariuszka. I choc dziś jeden z tych dni.co ludzie niby skupieni na sobie, to jednak dziś właśnie jeden jeden psiak jedzie do domu!
      • heca007 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 16:40
        Ale z pyska zadowolony! smile
        • agdzieztam Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 16:42
          Tak!!! I dziękuję wolontariuszom, którzy dziś byli do dyspozycji. Bo u nas wszystko się na wolontariacie opiera, wiadomo!
      • agnes_gray Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 16:41
        Powodzenia w nowym domu 🙂 Ładne masz uszy 🥰
      • mocca25 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 16:42
        ale fajnie
      • marta.graca Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 16:42
        Słodziak ❤️
      • boogiecat Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 16:43
        O rany, alez wyglada na szczesliwa🥰🥰🥹

Piekne psiejstwo, dzieki za te mila wiesc🙂
      • astomi25 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 16:53
        Najlepsza wiadomosc z mozliwych!
        • astomi25 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:10
          Agdzieztam chyba dziala we Wloszech?

A ja Ci moge podrzucic moje schronisko, gdzie pomagam. Malutkie, utrzymuje sie tylko z datkow sad
          Spawdzone na 100%
          Recze wszytkim!
          • agdzieztam Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 18:02
            Tak, ja we Włoszech, na północy. Ale w Polsce polecam schronisko, któremu przed emigracja pomagałam fizycznie, a teraz tylko datkowo psitul mnie w Zabrzu. Ale jeśli astomi ma schronisko w Polsce to jej wierzę, dziewczyna pomaga nawet jak ja życie stawia przed faktem dokonanym (to czarne zwierzę z zeszłego roku), więc może i astomi wskaże zaufane schronisko. Tylko ona w Niemczech ale pewnie jakieś polskie zna.
            • astomi25 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 18:03
              Ja mieszkam w Niemczech, ale blisko polskiej granicy.
              " moje" schronisko jest w Polsce.
              Od wielu lat tam dzialam.
              • astomi25 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 18:04
                m.facebook.com/psijacielezwierzatchojna/
                • agdzieztam Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 18:22
                  Polubiłam stronę, oglądam.
                  • astomi25 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 18:53
                    Dzieki smile
      • kurtkapuchowa Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:07
        O ile to nie zabronione to podlinkuj schron, w ktorym jestes wolontariuszka. Lubie "sprawdzone" i polecane fundacje, bo i w tej branzy zdarzaja sie czarne owce. Moze byc na poczte gazetowa.

• iwles Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:41

Ale superrrrrrr!
        Piesio jaki szczęśliwy i uśmiechnięty 🥰
      • thank_you Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:46
        ❤️
      • aandzia43 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:51
        Pięknie smile Niech ma sunia dobrze w Nowym Roku i w następnych latach życia big_grin
      • krwawy.lolo Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 18:11
        Fajny nietopies.
      • pade Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 18:21
        Supersmile
      • moni_485 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 18:30
        Dzięki ludziom takim jak Ty, ten świat jest lepszy.
      • homohominilupus Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 18:59
        Pięknie 🥰
        To wspaniała wiadomość.

Bardzo strzelają u Was?
        U nas na wsi cicho jak na razie.
        • agdzieztam Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 20:02
          Nie u nas w miarę spokój. Pojedyncze wystrzały. O północy będzie z 15 minut szału niestety. Ale psy o tak zaszyte w domu. Rok temu oba moje psy były jeszcze w schronisku. I teraz myślę jak musiały się panicznie tam bac. Jak wszystkie inne zwierzęta. Moje teraz w domu a i tak stres. Na szczęście pojedyncze strzały zagłusza tv
      • kocynder Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 01.01.25, 01:04
        I niech "uszaty" za rok nie pamięta 2024! smile
      • miaumia Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 01.01.25, 10:58
        Tak się cieszę, cudowna wiadomość! Psiak wreszcie szczęśliwy smile)
    • heca007 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 16:39
      Bawcie się dobrze. Ja po 19.00 znikam na bal sylwestrowy smile Pierwszy raz w życiu żeby nie było, że tak co roku tongue_out Ale jak się da będe do Was zaglądać wink Teraz leżę sobie z umytą głową i maska na twarzy.
      • agdzieztam Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 16:44
        Heca hulaj! Zazdroszczę imprezy kocham polskiego sylwestra. Tu mi nawet nie żal, zem w domu, nawet wolę. Zresztą psie nie zostawię i tak kryją się po kątach już.
      • boogiecat Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 16:44
        Nic ci ta maska nie da, i tak umrzesz!😀 (czytam watek o zabiegach i kosmetykach)
        Baw sie dobrze
        • heca007 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:11
          Dzięki big_grin Wiem, że umrę ale może chociaż z jedną zmarszczką mniej wink
          • ga-ti Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:19
            Tylko zapisz w testamencie, by Cię w otwartej trumnie wystawili, bo inaczej wszelkie starania na marne 🤭
            • marta.graca Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:51
              No wiesz... Taka trauma dla dzieci 🙈
          • ga-ti Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:19
            Dobrej zabawy!!!
            • heca007 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:22
              Dzięki wink I wzajemnie, udanej zabawy!
          • aandzia43 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:56
            heca007 napisała:

> Dzięki big_grin Wiem, że umrę ale może chociaż z jedną zmarszczką mniej wink

Błądzisz, próżność tobą powoduje! I brak akceptacji siebie, na terapię! tongue_out
            • boogiecat Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 18:05
              Na trychoterapie chyba😅
      • arwena_111 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:37
        Udanej zabawy - bal to bal. Byłam raz - może jak odpocznę - to za rok? Ale marzy mi się bal w zamku big_grin
        • marta.graca Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:51
          Ja byłam kiedyś na zamku na Sylwestra 😄
        • heca007 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 18:40
          No właśnie ja idę za 15 minut na bal na zamku big_grin W Lidzbarku wink
          • arwena_111 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 19:29
            Byłam tam w wakacje - zamek jest super - ale w SPA na żaden zabieg się nie załapałam - zapisy na tydzień wcześniej big_grin.
            • heca007 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 21:52
              arwena_111 napisała:

> Byłam tam w wakacje - zamek jest super - ale w SPA na żaden zabieg się nie zała
              > pałam - zapisy na tydzień wcześniej big_grin.

Ja od razu z rezerwacją imprezy zabukowalam masaż dla dwojga- super jest, happy feet dla mnie. I juz było ciasno z wyborem godziny. A na masaż kobido babka się przy mnie umówiła dopiero na drugiego wink
          • arwena_111 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 19:30
            aaa - w takiej bocznej uliczce - od katedry w prawo - jest rewelacyjna pierogarnia.
            • heca007 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 21:49
              Wpadłam do pokoju zmienić rajtki wink I sprawdzić czy na ematce impreza trwa 🥳🥳🥳 U mnie rytmy egzotyczne piosenkarze z Afryki. Ale fajnie graja i pokaz bachaty.
      • homohominilupus Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 19:01
        No, dobrze, że umyłaś a nie jak ta fleja Koroniewska
    • boogiecat Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 16:50
      Pokaz drozdzowki!

Ja stawiam domowa focaccie i stek z kalafiora w sosie pieprzowym, do picia domowy kéfir figowo-cytrynowy, a na deser jablka przesmazone w alkoholu gruszkowym, posypane speculoosami i podane z waniliowa bita smietana😋
      • marta.graca Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:52
        Tu z kawkąsmile Ale to nie ja piekłam, tylko mąż.
        • elinborg Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:58
          Jakie malinowo naładowane! Pyszne muszą być.
          • marta.graca Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 18:02
            Tak, trochę przesadziliśmy z malinami, ale jak na pierwszy raz, jest ok. Naprawdę pyszne smile
            • boogiecat Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 18:06
              Sa tylko maliny czy jakos utwardzone w dzemik?
              • marta.graca Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 18:34
                Lekko utwardzone odrobiną mąki
        • boogiecat Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 18:00
          Wyglada bardzo apetycznie, taka domowa bym przygarnela na sniadanie❤️

U mnie tez wszystko maz robi w zenskiej energii
          • marta.graca Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 18:02
            Mój ostatnio wszelkie wypieki drożdżowe 🤤 W nowym roku będę toczącą się kulką.
        • pade Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 18:24
          Wyglądają na bardzo apetycznesmile
      • krwawy.lolo Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:56
        Jak Ty potrafisz na poczekaniu powymyślać takie nazwy potraw.smile
        • boogiecat Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 18:01
          Inspiruje sie Toba przeciez😀😘😘
      • boogiecat Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 19:53
        Prosze milym paniom
        • krwawy.lolo Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 19:56
          Jakie oryginalne warcaby. smile
    • daniela34 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 16:59
      Mam białe grzane i za godzinkę będzie świeży chleb
      • wapaha Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:20
        daniela34 napisała:

> Mam białe grzane i za godzinkę będzie świeży chleb

chciałam napisać spojrzawszy na zdjęcie że będzie wypasiona rolada z bitą śmietaną a ty piszesz że chleb ? czy to jest "białe grzane" suspicious
        • daniela34 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:23
          Grzaniec z białego wina 😀
          • czcigodnystarzec Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:26
            daniela34 napisała:
            > Grzaniec z białego wina 😀

A nie bycza krew?
            Jakoś tak bardziej nobilitująca jest.
          • daniela34 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:39
            No. Chleb już nie przypomina niczego z bitej śmietany. Oczywiście pękł mimo nacinania nożykiem introligatorskim. Ech...
            • elinborg Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:59
              Pęknięty chleb jest smaczniejszy!
              Lubię wszelkie niedoskonałości.
              • taje Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 18:10
                Przypomniał mi się cytat z sygnaturki Biscotti - There is a crack in everything, that's how the light gets in"
                Leonard Cohen
                • boogiecat Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 18:15
                  Eh ematka nawet chleb wyniesie na wyzyny poezji 🥰
                  • taje Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 18:36
                    boogiecat napisała:

> Eh ematka nawet chleb wyniesie na wyzyny poezji 🥰

Bo to piękny cytat jest! Zasługa Biscotti.
            • boogiecat Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 18:07
              Straszny wyszedl! Z czym on bedzie jedzon?
              • krwawy.lolo Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 18:09
                Z salcesonem. 😮😨
              • daniela34 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 18:11
                Piętka została już zjedzona z masłem (mam w domu "przywilej piętkowy" i wszystkie piętki są moje. A taka jeszcze ciepła musi ziatac zjedzona z roztapiającym się masłem).
                A potem chyba z sałatką.
                • boogiecat Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 18:13
                  I ja mam pietkowe pierwszenstwo oraz oczywiscie zgadzam sie z zasada maslana.
                  Jaka salatka ?
                  • daniela34 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 18:17
                    Tradycyjna jarzynowa (na Święta była śledziowa, więc nadeszła pora na jarzynową).
                • mysiulek08 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 19:20
                  moje tez! przy okraglym mam cztery! solone maslo i jeszcze odrobina soli tongue_out
            • wapaha Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 18:32
              daniela34 napisała:

> No. Chleb już nie przypomina niczego z bitej śmietany. Oczywiście pękł mimo nac
              > inania nożykiem introligatorskim. Ech...

jadłabym

a ty skoro msz przywilej piętkowy musisz mieć strasznie naostrzone zabki suspicious
              • daniela34 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 18:40
                Jak to pirania...
                • wapaha Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 19:18
                  daniela34 napisała:

> Jak to pirania...
                  suspicious
                  dobrze dobrze
                  przydają się też na forum
            • saszanasza Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 20:58
              Piękny chleb. W zasadzie to idealny!
              • daniela34 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 21:03
                Właśnie zeżarłam kolejne dwie kromki 😀
                • krwawy.lolo Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 21:08
                  To "we Krakowie" mówi się kromka, nie jakaś skibka, czy jeszcze osobliwiej? wink

P.S.
                  To wytłuszczone a ma oznaczać akcent na pierwszą sylabę. Ku pamięci kolegi z wojska, który na pytanie, skąd jest odpowiadał, spode Krakowa. smile
                  • daniela34 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 21:37
                    Ponoć skibka. Ale ja jestem typowym "kundlem" I mówię mieszaniną regionalizmów z podkrakowskich wiosek (bardziej niż z samego Krakowa), dorzucając do tego od czasu do czasu jakieś kresowe określenia i trochę czeskich. No i do tego oczywiście szkolna ojczyzna- polszczyzna.
                    Ale wychodzę oczywiście "na pole" 😝
                    • krwawy.lolo Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 21:49
                      Prawdziwym kundlem to ja jestem. Z matki scyzoryk, z ojca krawaciarz, urodzony w Gdańsku. Mimo to, z kaszubskim świadomie zetknąłem się dopiero w wieku nastoletnim, z niemieckim (poza oczywiście hajhitla, sznela, i paroma zwrotami ze Szwejka) tak naprawdę w Niemczech. Nikt w moim otoczeniu nie mówił gwarą. Bo przecież "poszłem", czy "ubrałem" buty nie należądo gwary.
                • saszanasza Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 22:04
                  daniela34 napisała:

> Właśnie zeżarłam kolejne dwie kromki 😀

Ty łakomczucho!😈🤣
    • primula.alpicola Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:00
      Dołączę, jak wrócę! Będziemy się ze Starym szlajać po sopockich barach😄
      • thank_you Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:46
        Pozdro dla mojego Sopotu!
        • primula.alpicola Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 18:23
          thank_you napisała:

> Pozdro dla mojego Sopotu!

❤️
          • thank_you Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 19:07
            Wrzuć fotę, Primula, póki ręce nie drżą. wink
            • primula.alpicola Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 21:18
              thank_you napisała:

> Wrzuć fotę, Primula, póki ręce nie drżą. wink

😅
              • krwawy.lolo Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 21:26
                Też możesz pomachać. smile
              • thank_you Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 01.01.25, 01:43
                Maj Darlin'! <serce>
    • krwawy.lolo Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:13
      Ja, jak co roku, robię jaja. Proszę, bierzcie i jedzcie.

• ga-ti Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:18
        Zjadłabym 😋
        • krwawy.lolo Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:27
          Jaja z "kawiorem". Jakby co. Znaczy żółtka mieszam z tymi czarnymi kulkami i odrobiną remulady, dla rozluźnienia konsystencji. Naprawdę smaczne.
          • boogiecat Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 18:19
            A to czerwone to co?
            • krwawy.lolo Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 18:24
              Plasterki małych pomidorków. Zielone -> plasterki ogórka kiszonego. Całość posypana odrobiną pieprzu cayenne i świeżym koperkiem.
              • boogiecat Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 19:56
                Narobiles mi smaka, zrobilam paste jajeczna z kaparami, koperkiem i octowymi cebulkami (chyba na sniadanie)
                • krwawy.lolo Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 20:00
                  Mniam
          • la_felicja Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 18:22
            Brzmi pycha.
            Ja zwykle żółtka mieszam z ugotowanym na miękko brokułem, podsmażoną czerwoną cebulą i majonezem z odrobiną curry. Albo z tuńczykiem i majonezem, no ale te twoje to zupełnie inna liga. A dekoracje z korniszona i pomidorka - super
            • krwawy.lolo Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 18:28
              Kwestia wyobraźni. Robiłem też z koreczkami anchois. Ale wtedy większość żółtek chyba do czegoś innego zużyłem.
      • mayaalex Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 22:27
        o kurcze, zjadlabym takie jaja!
        • krwawy.lolo Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 01.01.25, 01:07
          Przykro mi, już zeżarte. smile
    • ga-ti Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:17
      I ja i ja, z umytą właśnie głową 😄
      Chłopy domowe robią krewetki na obiad. Później zrobimy koreczki i sałatkę z wędzonym kurczakiem. Koło północy ciasto francuskie z pieczarkami i serem.
      Na słodko sernik wczorajszy i lody.
      Na słono czipsy z promocji.
      Do picia drineczki, soczki, winko jakieś i "szampan" o północy.
      Oltfit, czarne portki i sweterek z połyskiem 😁
      Netflix dla rozrywki.
      Doborowe towarzystwo ematki 🥰
    • mysiulek08 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:22
      u mnie dzien mlody jeszcze (13.13 tongue_out)

zaraz bede piekla bagietki, robila sos czosnkowy i salatke jarzynowa ( a raczej bardziej ziemniaczana)
      pyrka sobie barszczyk (bez zakwasu bedzie), wczoraj upieklam fure pasztecikow z miesem, wiec to bedzie na obiad (jarosz ma jeszcze zapas pierozkow drozdzowych z pieczarkami)

tradycja od lat u nas jest 'raclette' , takie cos jak na focie, u gory marynowane kawalki piersi z kuraka, pieczarki, papryka, cukinia, baklazan, ananas (z puszki, swiezy sie nie nadaje), do topienia ze trzy rodzaje sera, sosy i wino tongue_out i bagietki
      i tak sobie siedzimy z tym raclette na tarasie i rozkoszujemy sie cisza ,kontemplujac po toascie droge mleczna tongue_out
      nie wiem tylko jak bedzie dzisiaj z tarasem, bo zaczelo padac i sie ochlodzilo

z win do wyboru
      lambrusco i prosecco piccini (lokalne bąbelki sa beznadziejne) i sauvignion blanc veramonte
      • mysiulek08 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:24
        a i dresikach wystepujemy ale w butach, gdyz wg mojej babci, w nowy rok trza wejsc w butach a nie w kapciach! tongue_out
      • mysiulek08 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:27
        w tym witaniu nowego towarzyszyla nam zawsze Kicia.Yoda (*)
        dzisiaj pierwszy raz od 16 lat jej nie bedzie ...
        • astomi25 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:38
          U nas i psiaka nie bedzie ( odszedl w maju) i Koty ( umarla w lipcu).
          Chusteczkowy to bylo rok🥺
          • mysiulek08 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:44
            chusteczkowy sad

u nas koty odchodza w lata parzyste wiec mam nadzieje, ze 2025 bedzie o tyle lepszy
            • astomi25 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 21:26
              Tata meza tez umarl.
      • lilia_tygrysia Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 21:25
        U nas w tym roku też raclette smile wprawdzie nie na tarasie i bez butów, ale jest pysznie...
    • arwena_111 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:32
      Dorzucam nalewkę świąteczną z pomarańczy, wędliny wędzone przez mojego tatę i jesiotra wędzonego, na słodko makowiec i piernik.
      AAA i mam świąteczną piżamkę i super misiowy szlafrok - więc strój odpowiedni jest big_grin.
    • pepsi.only Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:36
      Och... jakie to pyszne...
      • krwawy.lolo Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:39
        Wygląda rzeczywiście apetycznie. Ale ja zjadłbym z ananasem. To chyba pomarańcza?
        • pepsi.only Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:43
          Pomarańcza, całkiem fajnie pasuje.
          • krwawy.lolo Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:49
            Dla mnie za kwaśne. Mogłaby być ewentualnie klementynka.
            • pepsi.only Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 18:51
              No właśnie nie. Mam mandarynki, w ciortu kwaśne.
              Mąż z rana pojechał do Dino, kupił kiwi- spoko, i te pomarańcze, i szok, są rewelacyjnie słodkie, na pewno słodsze niż mandarynki.

Wiec Lolo- nie ma reguły. I zanim położę na ciacho, sprawdzam, czy dany owoc pasuje z kremem. Musisz uwierzyć mi na słowo- pasuje smile
              • krwawy.lolo Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 19:29
                Muszę uwierzyć na słowo. Tym bardziej, że nie pamiętam, kiedy ostatnio jadłem pomarańczę. Ba, kiedy w ogóle próbowałem. Chyba jeszcze jako dziecko. Zdarzyło mi się przez nieuwagę napić soku pomarańczowego. To wszystko.
                • boogiecat Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 19:58
                  Te co nam dawali w dziecinstwie byly kwasne albo tak mnie jako dziecku wtedy smakowaly.

Potwierdzam dobroc deseru Pepsi- polaczenie kremu smietankowego i pomaranczy jest swietne
      • taje Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:39
        A z czego ten krem w Pavlovej?
        • pepsi.only Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:47
          Krem:
          Śmietanka 30% 200 ml ubita z mascarpone 250g serka, plus 4 łyżki cukru pudru, i walnęłam z pół buteleczki aromatu waniliowego - chlusnęło mi się, że aż się wystraszyłam, że będzie za dużo. Nie jest.
          Jest pysznie!
          smile
      • mysiulek08 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:43
        bym zjadla smile

mialam robic makowiec ale stanelo na powtorce z tarty- kruche na palonym masle z platkami migdalowymi, wlasnorecznie krecony patissiere, brzoskwinie - bo nie zostaly zjedzone, pianka bezowa i krucha kruszona z ciasta
        • pepsi.only Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:59
          A widzisz, też planowałam tartę (bo coś z żółtkami trzeba zrobić), ale skoro nie idziemy nigdzie, to pomyslałam, że jedna Pavlowa wystarczy.

I pach, pach... już nie ma 2/3 ciasta, w 4 osoby- łakomczuchy jesteśmy 🥰
          • mysiulek08 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 18:02
            pomyslałam, że jedna Pavlowa wystarczy

marzycielka 🤣🤣

to poprzedniczka swiateczna
          • mysiulek08 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 18:04
            zoltka mozesz zamrozic, tylko rozbeltane z dodatkiem cukru (okolo lyzeczki) do ciasta kruchego (robie od dawna bez zoltek)/drozdzowego/kremu budyniowego sie pozniej swietnie nadaja
      • wapaha Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 18:33
        pepsi.only napisała:

> Och... jakie to pyszne...
        >
        >
        >
        ty wieśniaro.....

<liże ekran>
        • pepsi.only Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 18:55
          Ups 🤭😁
          • abasia0 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 19:09
            Mam piernik z polewą czekoladową.
            Właśnie wysłuchałam relacji z meczów Igi Świątek w Australii, które pewni szczęściarze mieli okazję obejrzeć na żywo. Dużo, dużo rodaków było na stadionie.
      • krwawy.lolo Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 19:33
        Ale tak na marginesie, posiadasz kciuk wskazujący? wink
    • beata985 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 17:56
      Przyszłam z pracy, odkurzyłam wstawiłam pranie, zjadłam, otworzylam wino, otuliłam się kocykiem, kończę serial i czekam na imprezę forumową...miłego wieczoru emateczki
      • la_felicja Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 18:18
        Tak przaśnie i nieodświętnie to jeszcze nigdy nie miałam - ugotowałam garnek wegańskiej grochówki i kapustę z grzybami a la wigilijna.
        Jutro po południu mają przyjść goście na drinka, więc będą eleganckie sery, winogrona, krakersy i takie tam - a dziś jest po chłopsku.
        Tyle, że mam czerwone wino na później (do tej kapusty) a teraz sączę prosecco i słucham muzyki z końcówki lat 80tych i początku 90tych - moje czasy licealne.

Mam nadzieję, że będzie forumowa impreza taka jak dwa lata temu
        Bo rok temu to tu prawie nikogo nie było...
    • malaperspektywa Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 18:14
      Właśnie otwieram chipsy. Jem je raz w roku i właśnie dziś jest ten dzień.
      • krwawy.lolo Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 19:31
        Dzisiaj przy kasie w sklepie zauważyłem czipsy z soczewicy. O smaku papryczanym. Nie kupiłem. Ale chyba jednak spróbuję.
    • mocca25 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 19:54
      Jakoś sernikowo tutaj. Też dostałam dzisiaj - pyszny, wiedeński
      • mocca25 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 19:55
        I smażę placki ziemniaczane - sto lat nie było.
    • saszanasza Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 20:56
      Podłączam się! Niestety alko nie stawiam, bo mąż za kierowcę dzieciaków będzie robił a ja z racji migreny ktora trzyma mnie od wczoraj najadłam się leków i lekko otępiona jestem. Aktualnie po godzinnej drzemce niby lepiej, ale i tak do ideału daleko😉 Przeczołgała mnie ta migrena. Za to w planach mam zjedzenie tatara z tuńczyka🤪
      • mayaalex Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 22:32
        ooo, tatar z tunczyka! tez bym zjadla smile
    • mysiulek08 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 21:06
      robota oddana, faktury wystawionem podatki wstepnie wyliczone (brawa dla naszego ksiegowego), mozna sie oddac lenistwu do konca tygodnia

jakby alko zabraklo to mam zapas, pieczywa tez 😎
    • szmytka1 Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 21:30
      Mąż zrobił popcorn, 5 litrowy garnek
    • ikonieckropka Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 21:42
      Ja dzieci stawiam. smile
    • pepsi.only Re: Czy jest dziś przewidziana impreza forumowa? 31.12.24, 21:49
      Nie czekamy. U nas już bąbelki 🥂

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka