Dodaj do ulubionych

Ceny wakacji

08.01.25, 16:35
Czy 5 tysięcy za tydzień wakacji nad morzem to dużo, mało, normalnie za wakacje dla 4 os rodziny?

W cenę wliczone są koszty noclegu i wyżywienie całodzienne. Do tego trzeba doliczyć koszt dojazdu oraz przyjemności typu pamiątki, dodatkowe jedziecie jak lody czy gofry dla dzieci. Itp.

Czy w tej cenie można spędzić tydzień gdzieś za granicą poza sezonem? Tam gdzie jest w miare ciepło?

Macie już jakieś plany wakacyjne?
Obserwuj wątek
    • mama_duzych_dzieci Re: Ceny wakacji 08.01.25, 16:40
      Za darmo bym nie pojechała ( na tydzień!!!!) na wakacje nad morze. Lubię morze, ale tłumy ludzi nie sprzyjają wypoczynkowi, za taką kasę pojadę nad polskie jeziora, lasy, ryby i grzyby. Można znaleźć super miejscówkę. cena akurat, dolicz dojazd ( nie wiemy ile km, atrakcje , lody, gofry i inne rybki ) wychodzi sporo, ale każdy robi to co lubi.
      Za te pieniądze na 4 osoby na tydzień za granicę to trochę mało.
      • gr.uu Re: Ceny wakacji 08.01.25, 16:46
        Nie wszędzie są tłumy na szczęście
    • gr.uu Re: Ceny wakacji 08.01.25, 16:42
      Pamiątki czyli badziew z aliexpress sprzedawany 30 razy drożej? Trzeba na głowę upaść żeby to kupować.
      A co do pytania - zależy jaki nocleg i jakie wyżywienie
    • pffpffpff Re: Ceny wakacji 08.01.25, 16:44
      Jak za darmo
    • ekstereso Re: Ceny wakacji 08.01.25, 16:49
      To ekstremalnie mało
    • zerlinda Re: Ceny wakacji 08.01.25, 16:54
      Dla 4 osób z wyżywieniem? Jak za darmo.
    • magdalena8606 Re: Ceny wakacji 08.01.25, 17:32
      Tanio
    • jkl13 Re: Ceny wakacji 08.01.25, 17:45
      Ale znalazłaś wakacje w tej cenie i mamy ci zazdrościć, czy szukasz wakacji w tej cenie i mamy pomóc ci zleźć?
    • sabek81 Re: Ceny wakacji 08.01.25, 18:13
      Tanio, za granicą dla 4 osób z noclegiem i wyzywieniem nie da rady na tydzień.
      • arwena_111 Re: Ceny wakacji 08.01.25, 22:36
        Da - o ile dwie osoby to dzieci do lat nie wiem 2? śpiące z rodzicami - wtedy często mogą lecieć za darmo a w hotelu się za nie nie płaci.
        • sabek81 Re: Ceny wakacji 09.01.25, 11:39
          arwena_111 napisała:

> Da - o ile dwie osoby to dzieci do lat nie wiem 2? śpiące z rodzicami - wtedy c
          > zęsto mogą lecieć za darmo a w hotelu się za nie nie płaci.
          W wakcje wątpie
          • arwena_111 Re: Ceny wakacji 09.01.25, 13:13
            Jak najbardziej - właśnie sprawdziłam na stronir rainbow.
            Dając 3 osoby ( dwoje dorosłych i jedno dziecko do lat 2 ) - nie płacisz za dziecko - w wakacje.
            Nie wiem jakby wyszło z dwójką dzieci - ale obstawiam, że to po prostu kwestia pokoju.
      • awf-33 Re: Ceny wakacji 22.02.25, 18:58
        sabek81 napisała:

> Tanio, za granicą dla 4 osób z noclegiem i wyzywieniem nie da rady na tydzień.

Niedawno byliśmy w Hiszpanii. Przelot 830, nocleg 1200 (bardzo spoko, nie żadna nora). Jedzenie, przejazdy 2000. Na tydzień. Oczywiście, że się da.
        • login.na.raz Re: Ceny wakacji 23.02.25, 10:50
          Niedawno czyli kiedy? W wakacje?

Nie tozumiem, czemu niektórzy porownuja ceny w Polsce w sezonie z zagranicą poza sezonem.
          • wrota.do.lasu Re: Ceny wakacji 23.02.25, 11:31
            Bo po cholerne jechać w sezonie na pd Europy...męka i tłumy.
        • mdro Re: Ceny wakacji 23.02.25, 10:53
          Dla 4 osób?
    • slonko1335 Re: Ceny wakacji 08.01.25, 18:17
      Jak wygląda nocleg? Ile do morza? Jak duża miejscowość. Ile lat mają dzieci i co się składa na to wyżywienie? Wygląda niby, że tanio Ale jak to jeden pokój dla 4 osób i dzieci śpią z rodzicami i 2 km do morza to już robi się słabo.
    • chromatic Re: Ceny wakacji 08.01.25, 18:28
      To cena jakbyście mieli sami gotować. Bardzo tanio
      Ja płaciłam 4 tysiące na Warmii 5 lat temu i to było wtedy tanio.
      Na wakacje zagraniczne w sezonie na 4 osoby to raczej 15-20 tys na tydzień. I to bez luksusów uncertain
      Taniej wyjdzie z własnym dojazdem autem i swoim gotowaniem ale to wiadomo, co to za wakacje ciągle stać w kuchni
      • marecky81 Re: Ceny wakacji 08.01.25, 19:00
        Rok temu 12 dni w Grecji nad samym morzem, w wypasionym apartamencie kosztowało nas niecałe 13 tysięcy.

chromatic napisała:

> To cena jakbyście mieli sami gotować. Bardzo tanio
        > Ja płaciłam 4 tysiące na Warmii 5 lat temu i to było wtedy tanio.
        > Na wakacje zagraniczne w sezonie na 4 osoby to raczej 15-20 tys na tydzień. I t
        > o bez luksusów uncertain
        > Taniej wyjdzie z własnym dojazdem autem i swoim gotowaniem ale to wiadomo, co t
        > o za wakacje ciągle stać w kuchni
        • chromatic Re: Ceny wakacji 08.01.25, 20:01
          Ale all inclusive w lipcu lub sierpniu?
          Ile gwiazdek miał hotel?
          • marecky81 Re: Ceny wakacji 08.01.25, 20:48
            Pisałem o apartamencie. Ja na masówkę zorganizowaną nie jeżdzę. Dla ciebie wakacje to tylko hotel All Inclusive? Wątek dotyczy kosztów wakacji, a nie hotelu.
            • chromatic Re: Ceny wakacji 08.01.25, 20:58
              No to dobrze napisać co wchodzi w koszt tych pieniędzy. Czy apartament z basenem ile do morza, czy gotowanie w apartamencie a na mieście pizza i kebab czy chodzenie po restauracjach. Wiadomo że można pojechać do Chorwacji pod namiot i jeść słoiki i napisać że wakacje wyszły 5 k.
              Ja zrozumiałam że apartament w hotelu
              • wrota.do.lasu Re: Ceny wakacji 23.02.25, 11:36
                Ojej...ale wyższość bije z tego wpisu...fajne wakacje to all i mega restauracja , hotel z basenem.
                Widać nie jeździsz...bo co basen hmjesli mieszkasz nad samym morzem ( samum, ja tak wybieram) wtedy nie korzystasz, wolę wynająć dom wakacyjny , mieć miejsce, spokój niż oglądać nad basenem rozkradzione ci...oy lub męskie krocza, skuchac wrzasków dzieci i umpa, umpa z głośnika.
                smile ale każdemu wg gustu.
            • lajtova Re: Ceny wakacji 09.01.25, 06:30
              Marek jaki ty jesteś andergarndowy. Niczym szlak maryjny.
    • turkusowozlota Re: Ceny wakacji 08.01.25, 18:35
      5 tysięcy za osobę? Czy za wszystkich? Jeśli za osobę to normalna cena za granicą, w Polsce nie wiem, dawno nie bylam, jeśli za wszystkich to darmo.
    • kaki11 Re: Ceny wakacji 08.01.25, 18:45
      5000 za wszystkich? to wychodzi 1250zł/osoba. Mało jak za tydzień z wyżywieniem.
    • danaide2.0 Re: Ceny wakacji 08.01.25, 20:14
      Ostatnio podliczyłam nasze wakacje - 10 dni za granicą to ok. 3000 za osobę. Ze wszystkim, z przyjemnościami, ale nie na bogato. Ot, jak żyjemy, tak podróżujemy.

Luksus, nie luksus? Drogo, tanio? Kolonie dla dziecka też od tylu się zaczynają. Z kursem za granicą będzie ponad dwa razy tyle.
      • danaide2.0 Re: Ceny wakacji 08.01.25, 20:15
        Jeszcze dodam, że moja miejscówka nad morzem przeszła remont i z 80 za noc (może po znajomości?) podskoczyła do 350-700 za noc (pokój dwójka). Trudno.
      • gr.uu Re: Ceny wakacji 08.01.25, 21:00
        Nasze ostatnie wakacje nad morzem -1400 za 6 nocy, domek na kempingu. W gratisie cisza, spokój, las i pustki na plaży. Ale ja mam zdecydowanie nieematkowe standardy podróżowania smile
        • danaide2.0 Re: Ceny wakacji 08.01.25, 21:35
          A moje są niby ematkowe? 1400 za 6 nocy to goła cena noclegu czy z dojazdem i wyżywieniem? Bo nie wiem, czy się bawić w dalsze porównania.

Miejscówkę nad morzem miałam tanią latami, brali mnie z dzieckiem i kotem, przepadło to przepadło.
          • gr.uu Re: Ceny wakacji 08.01.25, 21:40
            Noclegu, domek na 5 osób, zresztą bardzo przyjemny. A co najważniejsze - warunki na tyle spartańskie że skutecznie zniechęciły towarzystwo w typie imprezowym i była bloga cisza. W pobliskiej Krynicy istne piekło na ziemi
            • sajgonetka Re: Ceny wakacji 08.01.25, 21:45
              Potrzebuję takiego czegoś.
              Proszę, podziel się namiarem.
              • danaide2.0 Re: Ceny wakacji 08.01.25, 21:54
                Noclegi po ok. 50 EUR za noc to i ja mam. Może nie na 5 osób, ale nie ma co zadzierać nosa, jak się czasem trafi tańsza miejscówka. Bo kto wie, ten wie, a reszta szuka w internecie i znajdzie co znajdzie.
              • gr.uu Re: Ceny wakacji 09.01.25, 10:21
                Takiego jak ja czy jak Danaide? Jeśli o mnie chodzi to kemping Piaski
          • pupu111 Re: Ceny wakacji 08.01.25, 21:44
            Pokój dwójka jak podskoczył z 80 do 350-700 to jakis horror. 300 zł za dobe to była zawsze przeciętna cena sredniego apartamentu, przynajmniej rok temu. W życiu bym tyle nie zpałaciła za pokój. Na co dajecie z siebie tak zdzierac?
            Półtora roku temu jak byłam w Karpaczu przez tydzien, dwie osoby, na takim arartamencie 100 metrów, dwa poziomy, zapłacilismy 1000 zł. Normalnie ten apartament był za 300-400 zł na dobe, ale facet nam obnizył, z racji ze tylko 2 osoby, bo nie miał chętnych akurat na ten termin, w wolał zarobic niz by stało puste.
            • danaide2.0 Re: Ceny wakacji 08.01.25, 21:51
              A gdzie napisałam, że daję?
              Jeździłam, jak było za 80 i nie pojechałam więcej.
              • pupu111 Re: Ceny wakacji 08.01.25, 21:54
                Zrozumiałam to "trudno", że sie zgodzilas na wyższa cenę. To dobrze że nie pojechałas, chyba im palma odbiła z tą ceną.
                • danaide2.0 Re: Ceny wakacji 08.01.25, 22:01
                  Kurczę, faktycznie dwuznaczne, przepraszam!
            • hanusinamama Re: Ceny wakacji 09.01.25, 10:25
              Czyli byłaś poza zesonem. Nie wiem gdzie 300 zł to normalna cena za apartament.
              Od lat jezdze do małej dziury nad morzem i 300 zł za apartament to ja płąciłam 5 lat temu.
    • korniz Re: Ceny wakacji 08.01.25, 20:25
      Malo. Tzn jesli to okres wakacyjny i jak willa,pensjonat, dom wczasiwy to cena niska. Jeśli namioty itp to wysoka. Jeśli za granicę to trzeba liczyć min 2500 na osobę chyba , że zamówi się w grudniu. To można znaleźć niezłe promocje. Pod koniec września jest miarę najtaniej za granicą. W Polsce podkarpackie.
    • sandy_cheeks Re: Ceny wakacji 08.01.25, 20:25
      Imo tanio, choć wrzuciłam w apke Tui Grecję na przełom lipca i sierpnia dla 4 osób i w wariancie bez wyżywienia ale z przelotem wyszukało mi poniżej 5k. Jak wybrałam min. 2 posiłki, to cena wzrosła do prawie 6,7k
    • kurt.wallander Re: Ceny wakacji 08.01.25, 20:27
      Za 5 tys. za granicą w sezonie może uda się sam nocleg znaleźć, ale bez wyżywienia i dojazdu oczywiście.

• ichi51e Re: Ceny wakacji 08.01.25, 20:52
      Mi się wydaje że to dużo nie jest. Na osobę wychodzi 1250 za tydzień, 180 zeta za dzień. Z jedzeniem? Spaniem? Atrakcjami?
      • mizantropka_20 Re: Ceny wakacji 09.01.25, 05:59
        Za 180 zł na cztery osoby, to się obiadu w podrzędnej restauracji nie zje.
        • gryzelda71 Re: Ceny wakacji 09.01.25, 09:01
          Ale w jakimś barze juz tak.
          • mizantropka_20 Re: Ceny wakacji 10.01.25, 19:44
            Nie łapiesz kontekstu? Sądząc po twoim wpisie, to raczej na pewno nie.
    • anorektycznazdzira Re: Ceny wakacji 08.01.25, 21:07
      Cena ma zwykle spory związek z ofertą, ta cena jest moim zdaniem ekstremalnie niska, więc oferta jest prawdopodobnie ekstremalnie skromna.
      Pytanie czego ktoś oczekuje. Dla jednego w zupełności wystarczy, inny chce komfortu, klimatycznego miejsca z widokiem na morze i atrakcyjnych posiłków to w tej cenie raczej nie dostanie.
    • pupu111 Re: Ceny wakacji 08.01.25, 21:26
      Dla mnie to drogo , jeśli tylko wliczone w cenę nocleg z wyzywieniem. Ja byłam w dwie osoby zeszłego lata, nocleg dwóch osób za 6 dni zapłaciłam 1000 zł, dojazd był pociągiem i wyszedł chyba 120 w obie strony, jedzenie się kupowało samemu bo ten pensjonat nie miał wyzywienia, w sklepie typu chata polska, gotowce, nie wydałam wiele więcej niz w domu. Raz bylismy w smazalni na flądrze, a tak to chodzilismy po plazy, do portu, kąpalismy się, wieczorem się przeszło do miasta na deptak. Nie lubimy restauracji, wolę pochodzic, ceny lodów czy gofrów i innych dan tak poszybowały, ze się kupowało po jednej kulce i tyle. Wydalismy w ten prawie tydzien-
      bo 6 dni, chyba 1800 zł na wszystko i wyjazd był całkiem udany (miejscowosc Kołobrzeg), moze przez dobrą pogodę i duzo się chodziło co najbardziej lubię. Najgorsze są ceny w restauracjach, smazalniach, i jeśli ktos co chwila kupuje np. a to gofra, a to lody, to na 4 osoby moze i 10 tys nie straszyc i to nad polskim morzem.
      • anorektycznazdzira Re: Ceny wakacji 08.01.25, 22:01
        w kwestii formalnej:
        1800 zł dla 2 osób przez 6 dni odpowiada kwocie 4200 dla 4 osób przez 7 dni (matma), a była mowa o wakacjach z wyżywieniem a nie o samodzielnym ogarnianiu posiłków- więc "drogo" nie jest chyba jednak adekwatne
        • pupu111 Re: Ceny wakacji 08.01.25, 22:13
          Autorka nie wliczyła w cenę dojazdu i wszystkich dodatkowych atrakcji. Samodzielne ogarnianie posiłków nie oznacza ze bedziesz jesc gorzej, moze byc wręcz przeciwnie. Ja po prostu kupuje gotowce w sklepach, często na obiad sie robiło np. pizze, kilka minut w mikrofali albo tego typu rzeczy. Rano się lubię wyspac do południa, więc pory posiłków bym przespała.
          • anorektycznazdzira Re: Ceny wakacji 08.01.25, 22:19
            Ok, ale ktoś może nie chcieć zajmować się robieniem żarcia dla 4 osób, u Ciebie to Twój wybór, a ktoś może na wakacjach chcieć mieć tydzień wolnego od tego przywileju, może też chcieć korzystać z morza i lasu zamiast nosić zakupy i przyrządzać posiłki. Dlatego zapewnione wyżywienie ma określoną wartość, a o wartości mówimy.
            • pupu111 Re: Ceny wakacji 08.01.25, 22:28
              Rozumiem, kazdy robi jak lubi i jest ok. smile
              Ja wolę sama, bo moge jesc o dowolnej godzinie, nic nie gotuję na wakacjach, tylko jemy gotowce typu np. pizza. Kolację lubie sobie zjesc nieraz baardzo pózno. Fakt, ze 4 osoby to nie 2
              • ichi51e Re: Ceny wakacji 09.01.25, 06:28
                “Mamy pizzę w domu”
          • gryzelda71 Re: Ceny wakacji 09.01.25, 14:14
            No u ciebie też atrakcje nie są wyszczególnione.
    • ekstereso Re: Ceny wakacji 08.01.25, 22:03
      Ok sorry, teraz głupio się czuję. Może to nie jest mało, wiecie jak to jest, każdy chodzi w tych swoich koleinach, taki wątek jest fajny, bo poszerza horyzonty, będę wiedzieć myśląc o kolejnych wyjazdach, że są bardziej zróżnicowane możliwości niż zakładałam.
    • abecadlowa1 Re: Ceny wakacji 08.01.25, 22:29
      Za osobę? Bo za całą rodzinę to chyba tylko pod namiotem zmieścicie się w tej cenie.
    • volta2 Re: Ceny wakacji 08.01.25, 22:54
      tu gdzie się przeprowadziłam, raczej nie byloby problemu z takim budżetem, oczywiście bez atrakcji. jeśli z atrakcjami to też by się dało, tylko kwatera dramatycznie poniżej polskich standardów. transport byłby średnio opłacalny, więc lepiej jechać do bułgariismile
      • kk345 Re: Ceny wakacji 09.01.25, 12:05
        Albania? Naddniestrze? 😀
    • bywalec.hoteli Re: Ceny wakacji 08.01.25, 23:06
      Mi za wakacje nad ciepłym morzem wyszło 7k za wszystko za tydzień z dojazdem - ale wakacje trwały 2,5 tyg.
      • lajtova Re: Ceny wakacji 09.01.25, 06:31
        Kłamiesz Marek.
    • bei Re: Ceny wakacji 08.01.25, 23:16
      ‚ wczasy bez kasy”- śledzę na instagramie, i mam już dwie znajome, które z tych ofert korzystały, i są zadowolone. Tak, to jest możliwe, nawet można wydać mniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka