Dodaj do ulubionych

Tęsknię za śniegiem

10.01.25, 13:59
Tak chciałam ponarzekać i zapytać o Wasze odczucia. Brakuje mi śniegu i normalnej zimy. Za oknem okropnie, jakaś dziwna wczesna wiosna. Ogólnie lubię wiosnę, ale kiedy jest zimą to nabieram do niej niechęci, nie smakuje jak powinna.
W poprzedni weekend było trochę śniegu. Wybrałam się pieszo w jedno miejsce i wyszedł fajny, chociaż krótki spacer. Jejku jakie to było miłe- lekki mróz, śnieg, światełka w domach dookoła. Chcę więcej. Brakuje mi klimatu, czemu musi być taka nijakość? sadblee
Obserwuj wątek
    • pyza-wedrowniczka Re: Tęsknię za śniegiem 10.01.25, 14:03
      Też tak mam. W mieście w tym roku nie było ani śladu śniegu, jak coś popadało, to się roztapiało od razu. Trochę śniegu trafiłam w górach, ale też nie za dużo. Biała zima to już przeszłość, a szkoda, bo czuję jakby ciągle była jesień
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Tęsknię za śniegiem 10.01.25, 14:18
      Mam tak samo. Mam serdecznie dość tej ciemności, wilgoci, braku prawdziwej zimy, śniegu. Normalnie dało się jakoś przetrwać listopad, bo przychodził jasny od śniegu grudzień. A teraz od kwartału jest listopad uncertain
    • madami Re: Tęsknię za śniegiem 10.01.25, 14:23
      W górach jest masa śniegu
    • abecadlowa1 Re: Tęsknię za śniegiem 10.01.25, 14:32
      U mnie właśnie pada.
      • marooska Re: Tęsknię za śniegiem 12.01.25, 11:09
        Pada! Pięknie jest!!!
    • bi_scotti Re: Tęsknię za śniegiem 10.01.25, 14:37
      Just for you smile
      Zima wciaz trwa - zamiast rain dance, podzialaj z jakims snow dance - a nuz Krolowa Sniegu sie zainspiruje wink
      Cheers.
      • eliszka25 Re: Tęsknię za śniegiem 10.01.25, 23:46
        Bi_scotti to ty zrobiłaś tego aniołka w śniegu? Ja ostatnio na spacerze trafiłam na serduszko. Jak przyszłam, to już było. Pewnie wydeptały dzieci, które toczyły wojnę na śnieżki tuż obok.
        • bi_scotti Re: Tęsknię za śniegiem 11.01.25, 00:02
          eliszka25 napisała:

> Bi_scotti to ty zrobiłaś tego aniołka w śniegu?

Moja Najstarsza, moj snow angel zostal sfotografowany ze mna wiec go tu nie pokaze big_grin
          Serduszko very sweet. Dzis w nocy ma spasc troche sniegu - mam nadzieje, ze wreszcie bedzie odpowiedni na lepienie balwana - mam wielka potrzebe wewnetrzna zeby miec good snowman na backyard wink Cheers.
          • eliszka25 Re: Tęsknię za śniegiem 11.01.25, 00:23
            Dawno już nie robiłam aniołków w śniegu, choć jako dzieci mówiliśmy, że to orły. U nas właśnie pada. Pewnie do rana trochę napada. Jutro pójdę na spacer i może rzucę się gdzieś w śnieg zrobić aniołka 😁
            • bi_scotti Re: Tęsknię za śniegiem 11.01.25, 01:04
              eliszka25 napisała:

> może rzucę się gdzieś w śnieg zrobić aniołka 😁

Zaczynam czekac na zdjecie wink Have fun! Cheers.
    • berdebul Re: Tęsknię za śniegiem 10.01.25, 14:40
      Brakuje mi światła, nie pamiętam żeby zimy były kiedyś aż tak ciemne.
      • joasia33 Re: Tęsknię za śniegiem 10.01.25, 14:53
        Bo był śnieg właśnie. Też mi brakuje śnieżnej, słonecznej, mroźnej zimy. We Wrocławiu ostatnia prawdziwa zima była hoho, dawno temu.
        • berdebul Re: Tęsknię za śniegiem 10.01.25, 14:58
          Śnieg tylko odbija światło. Mam na myśli dni bezchmurne, aktualnie ciągle są chmury, ciężko wyczaić dobry moment na obserwację nieba.
          • bi_scotti Re: Tęsknię za śniegiem 10.01.25, 15:39
            berdebul napisała:

> Śnieg tylko odbija światło. Mam na myśli dni bezchmurne, aktualnie ciągle są ch
            > mury, ciężko wyczaić dobry moment na obserwację nieba.

Prairies, Berdebul, Prairies (Saskatchewan, Alberta) - owszem bywa zimno, ze brrrrr (-30C, -40C) ale slonce jest, high skies, swiatlo dla kazdego - nie da sie narzekac smile Cheers.
            • berdebul Re: Tęsknię za śniegiem 10.01.25, 16:48
              Wewnętrznie jestem pomidorem, umieram jak temperatura spada poniżej +(!) 15C. wink
              Takie widowiska nam się szykują na niebie, świetne ułożenie planet, a tu gwizdek, bo ciągle chmury.
              • bi_scotti Re: Tęsknię za śniegiem 10.01.25, 17:00
                berdebul napisała:

> Takie widowiska nam się szykują na niebie, świetne ułożenie planet, a tu gwizde
                > k, bo ciągle chmury.

No to przeciez mowie: Prairies wink Jesienia, zima, wiosna - aurora borealis, zima snieg & slonce na wysokim niebie, tylko lato sucks, bo komary & upaly - wrrrr!
                Funny thing, gdy bylam dziewczynka & zima po sankach (of course na Dynasach, bo ja jestem dziecko z piosenki tongue_out) mialam takie zmarzniete, czerwone policzki, tatus do mnie mowil "pomidorku" big_grin There you go - pomidor zimowy super happy! Cheers.
              • taje Re: Tęsknię za śniegiem 10.01.25, 17:12
                >Wewnętrznie jestem pomidorem, umieram jak temperatura spada poniżej +(!) 15C. wink

big_grin
          • karyna-z-radzymina Re: Tęsknię za śniegiem 11.01.25, 07:37
            berdebul napisała:

> Śnieg tylko odbija światło. Mam na myśli dni bezchmurne, aktualnie ciągle są ch
            > mury, ciężko wyczaić dobry moment na obserwację nieba.

Jest jeszcze światło z księżyca i śnieg je odbijał, nie było tak przeraźliwie ciemno nocami.😔
        • misiamama Re: Tęsknię za śniegiem 10.01.25, 14:58
          Śnieżna, słoneczna, mroźna zima - bez konieczności wyjazdu z domu - pewnie już tego nie będzie. też mi brakuje.
    • malaperspektywa Re: Tęsknię za śniegiem 10.01.25, 14:56
      Ja nie. Byle przetrwać do wiosny.
    • feniks_z_popiolu Re: Tęsknię za śniegiem 10.01.25, 15:07
      Ostatnio konkretny śnieg i słońce do tego widziałam w grudniu 2023 w Krynicy sad
      Też tęsknię za takimi dniami a tu ciągle buro i ponuro.
      Podobno w weekend ma u nas padać śnieg , niestety słońca nie przewiduje się
    • nenia1 Re: Tęsknię za śniegiem 10.01.25, 15:13
      też, chociaż na aurę nie narzekam, byliśmy w okresie sylwestrowym przez tydzień w Wiśle i codziennie była piękna słoneczna pogoda. W drugiej części Polski lało, ale na południu pięknie, niebo bez chmur. Też mi brakuje więcej śniegu, na razie łapię zimę na fotkach to co się da, trochę popadało śniegu - ptaszki już głodne, wychodzą na sam widok człowieka. W zeszłym roku tak prawdziwie śnieżnie było u mnie może przez tydzień. Krótko.
      • nangaparbat3 Re: Tęsknię za śniegiem 10.01.25, 19:11
        Pięknie na Twoich zdjęciach
    • lajtova Re: Tęsknię za śniegiem 10.01.25, 16:07
      Śnieg to tylko problemy i kłopoty.
      Niskie temperatury też podwyższają koszty.
      Najlepiej tak 5 na plusie i sucho.
      • berdebul Re: Tęsknię za śniegiem 10.01.25, 16:48
        Bo susza w ogóle nie generuje kosztów, w ogóle. 🤦🏻‍♀️
        • princesswhitewolf Re: Tęsknię za śniegiem 11.01.25, 00:25
          Mamy w dzien 5-10C i mrzy....choc ostatnie pare dni bylo zimno. W dzien w okolicach 3-4Cz a to rzadkosc
    • zyciemniekocha2000 Re: Tęsknię za śniegiem 10.01.25, 16:32
      Ja tez.Pamietam jak kiedys w telewizji pokazywali ludzi ktorzy cieszyli sie bo pierwsze raz w zyciu w ich regionie spadl snieg.Niektorzy z nich wczesniej nigdy nie widzieli sniegu .Myslalam wtedy: "jakie to dziwne... " a teraz nas to czeka
      • evro44 Re: Tęsknię za śniegiem 10.01.25, 16:47
        a ja tam nie tęsknię ani za śniegiem ani za mrozem. Tym bardziej w mieście. Śnieg niech sobie w górach leży i czeka na amatorów. Z ekonomicznego punktu to zima jest zbędna. Wolę wydawać pieniądze na inne rzeczy niż na ogrzewanie. Byle do wiosny by znowu zacząć normalnie funkcjonować.
        • berdebul Re: Tęsknię za śniegiem 10.01.25, 16:50
          Z ekonomicznego punktu widzenia śnieg to woda, plus chroni przed przemarzaniem roślin. Przy okazji jak jest mróz to wybija niektóre szkodniki.
          • zyciemniekocha2000 Re: Tęsknię za śniegiem 10.01.25, 17:54
            Dodam jeszcze ,ze to co oszczedzimy zima wydamy latem na wiatraki klimatyzacje.
    • bene_gesserit Re: Tęsknię za śniegiem 10.01.25, 16:50
      Snieg to cisza, wrażenie czystości i więcej światła podczas krótkich zimowych dni.
      Poza tym mrozy wymrazają robale Śnieg jest dobry i fajny
      • nangaparbat3 Re: Tęsknię za śniegiem 10.01.25, 19:13
        bene_gesserit napisała:

> Snieg to cisza, wrażenie czystości i więcej światła podczas krótkich zimowych d
        > ni.
        Śnieg jest dobry i fajny
        >

Śnieg jest cudem.
    • is-laura Re: Tęsknię za śniegiem 10.01.25, 17:01
      U mnie co roku pada śnieg w styczniu i lutym i zalega tygodniami. Wożę że sobą łopatę, żeby odkopać samochód w razie czego- i bywa potrzebna. Na szczęście w tym roku póki co śniegu jest mało
    • fibi00 Re: Tęsknię za śniegiem 10.01.25, 17:12
      Nienawidzę śniegu! Nienawidzę zimy!
      Gdybym nie musiała jeździć autem w zimowych warunkach to może aż tak bardzo bym śniegu nie nienawidziła. A jak sobie pomyślę że muszę jechać do pracy w śniegu czy lodzie...😠. No i kłopot jeszcze z psem, który na śniegu dwójki nie chce zrobić 🙈
      • kandyzowana3x Re: Tęsknię za śniegiem 10.01.25, 17:22
        O to odwrotnie niż moje koty, które jak tylko spadnie śnieg traktują świat jak jedna wielka kuwete
    • bei Re: Tęsknię za śniegiem 10.01.25, 17:35
      U nas śnieg jeszcze bywa, i nie tęsknię za odśnieżaniem. Ciemności nie lubię, ale już z każdym dniem odrobinę jaśniej , zleci szybko czas do wiosny.
    • ewka.n Re: Tęsknię za śniegiem 10.01.25, 17:42
      Wcale mi nie brak tego "białego gówna", jak to adekwatnie nazwane jest w tej paście wątpliwych urokach zimy po przeprowadzeniu się do domku za miastem. Śnieg i upały są super, ale tylko jak się jest na urlopie, a nie podczas codziennej walki z rzeczywistością.
      • arthwen Re: Tęsknię za śniegiem 11.01.25, 12:47
        O to to.
        Ja lubię zimę na zdjęciach, zza okna i ewentualnie na lajtowym spacerku po parku. Tyle że życie nie składa się tylko z tych elementów, więc jak mam mieć do kompletu ciapę na chodnikach, które do kompletu są zawalone ubitym śniegiem, a potem brudnymi zasikanymi przez psy zwałami oraz odśnieżanie auta, bo w czasie zakupów napadało 4 cm (a już jak ktoś na co dzień nie ma garażu i musi parkować na zewnątrz to w ogóle masakra, codzienne paskudne odśnieżanie, brr).
    • yannefer Re: Tęsknię za śniegiem 10.01.25, 18:14
      U nas właśnie zaczęło mocno padać. Dobrze, że nie muszę jutro do pracy jechać bo ma padać całą noc
    • jakornelia12345 Re: Tęsknię za śniegiem 10.01.25, 18:20
      A ile razy osobiście odśnieżałaś własną łopatą i własnymi "ręcami" wjazd na działkę, na której stoi dom i chodnik przed nim? Czyżby nigdy? Ja tam za śniegiem nie tęsknię. Temperaturka plus dwa do plus pięć, bez pluchy, a za to ze słoneczkiem by mi najzupełniej odpowiadała. Byłoby zimniej niż we Włoszech, ale dalej przyjemnie. Pogoda teraz fatalna. Ale i tak wolę to, niż zwały śniegu.
      • bi_scotti Re: Tęsknię za śniegiem 10.01.25, 19:39
        jakornelia12345 napisała:

> A ile razy osobiście odśnieżałaś własną łopatą i własnymi "ręcami"

Uwielbiam odsniezac (mamy podzial: Stary Bi_scott cuts the grass, ja odsniezam big_grin), jedyne co mnie czasem wkurza to halas snowblowers moich sasiadow suspicious Ja lubie tak szufla po driveway, cisza, szum wiatru w drzewach, ktos idzie po chodniku, skrzypi snieg, a ja sobie spoko szufla za szufla - just a dream smile Aczkolwiek gdy bywaly takie snowstorms, ze trzeba sie bylo odkopywac 5-6 razy w ciagu doby no to wtedy juz nie sama - dawalam sobie pomoc wink I wtedy jest naprawde bosko gdy tyle sniegu dookola! Cheers.
        • jakornelia12345 Re: Tęsknię za śniegiem 10.01.25, 19:59
          No cóż, każdy ma prawo lubić to, co lubi. Ja raczej wybiorę koszenie trawy. 😊
    • paszczakowna1 Re: Tęsknię za śniegiem 10.01.25, 18:50
      W weekend będzie śnieg. Długo pewnie nie poleży, ale będzie.

"Noc z piątku na sobotę to już przelotne, ale lokalnie umiarkowane opady śniegu. Od północy będzie się natomiast zbliżać strefa opadów ciągłych, które utrzymają się całą sobotę i okresowo w niedzielę. Śnieg będzie padać przy temperaturze lekko ujemnej bądź w okolicach 0°C (to w niedzielę, przejściowo lekki plus). Łączny opad jeszcze nie jest pewny, jednak może to być do około 7-10 cm, lokalnie (tam gdzie dołączą opady przelotne) nieco więcej.

Na koniec trochę o północnej Polsce. Już teraz na Pomorzu (szczególnie środkowym i wschodnim) oraz na Kaszubach pada intensywnie śnieg. Do rana miejscami spadnie do 15-20 cm, przy nasilającym się wietrze. Mokry śnieg z silnym wiatrem mogą spowodować masowe awarie, a na drogach poważne utrudnienia. Sytuacja pogorszy się w piątek i w sobotę - wiatr będzie jeszcze silniejszy (na wybrzeżu 100km/h+, w głębi lądu 70-90 km/h), a do tego ponownie intensywne opady śniegu, a miejscami burze. Spaść może kolejne 15-30cm śniegu, co sprawi że w niedzielę rano miejscami może tam leżeć ponad 40-50 cm śniegu"
    • hanusinamama Re: Tęsknię za śniegiem 10.01.25, 20:00
      Też mi brakuje. Lubie zimowe marsze...ale kurła nie w błocie.
    • kaki11 Re: Tęsknię za śniegiem 10.01.25, 22:55
      Mam to samo. Marzą mi się zimy w których przez 3 miesiące będzie śnieg, mróz i będzie przyjemnie, a jest w zasadzie brzydka jesień w środku zimy crying
    • eliszka25 Re: Tęsknię za śniegiem 10.01.25, 23:15
      U mnie sobie właśnie cichutko sypie. Po raz kolejny tej zimy. Wcześniej napadało na Boże narodzenie i były białe święta, ale my niestety byliśmy w Polsce. Spotkanie z rodziną super i na to się cieszyłam, ale jak zamiast śniegu jest ciemność i plucha, to już nie ten klimat.

Jutro pójdę na spacer po chrupiącym śniegu, bo zapowiadają mróz, nawet do -11. Uwielbiam śnieżną zimę!
      • taje Re: Tęsknię za śniegiem 10.01.25, 23:21
        Przepiękna zima zwłaszcza na tym ostatnim zdjęciu. Ta fioletowo oświetlona choinka to przed Twoim domem - jak się robi taki efekt?

No i patrząc na zdjęcia się zastanawiam, kto wam odśnieża drogi dojazdowe? Gmina czy to wasze zadanie?
        • eliszka25 Re: Tęsknię za śniegiem 10.01.25, 23:35
          U nas jak już pada, to zwykle od razu pół metra, więc zima zawsze jest widowiskowa, że tak powiem 😄. Efekt choinka robi sama, bo to są lampki, które zmieniają kolory. Można ustawić kilka wersji. Aktualnie mamy efekt tęczy i kolory płynnie przechodzą z jednego w drugi. Mnie to się też bardzo podoba.

Z drogami jest różnie. O drogi gminne dba gmina. Droga bezpośrednio pod nasz dom jest prywatna, czyli podzielona pomiędzy wszystkich właścicieli domów, do których prowadzi. Mamy założoną „spółdzielnię drogową”, płacimy składki i z tych składek opłacamy rolnika, który nam odśnieża drogę. Tutaj wszystko jest zorganizowane. Jak powstaje nowe osiedle, to od razu powstają też stosowne wspólnoty i ludzie się organizują. Szwajcarzy mają „gen wspólnotowy”, co mi się osobiście bardzo podoba, bo od razu wszystko jest jasne.
          • bi_scotti Re: Tęsknię za śniegiem 11.01.25, 00:06
            A propos odsniezania drog. Ulice mamy mala wiec najczesciej dosc pozno odsniezana ale chodnik dla pieszych obsluguje private contractor - uber hard-working big_grin Potrafi odsniezyc w srodku nocy a potem jeszcze raz rano kolo switu surprised Mnie to odpowiada, bo gdy ide biegac o mojej 5:15 am, no matter ile sniegu napadalo lub wciaz pada, chodniki sa prawie 100% czyste wink Moze lubi? Cheers.
            • eliszka25 Re: Tęsknię za śniegiem 11.01.25, 00:20
              U nas, jeśli pada, to też odśnieżanie odbywa się całą noc i rano jest odśnieżone. Chodniki odśnieża zwykle ten sam pług, co i drogę. Po prostu jedzie raz po drodze, raz po chodniku. Dzięki temu nie powstają te charakterystyczne wały na styku chodnika i jezdni.
    • la_felicja Re: Tęsknię za śniegiem 11.01.25, 00:50
      Ja też.
      Tęsknię za spaceram wśród gęstych, grubych płatków śniegu
      ("gdy płatki sniegu lecą z nieba jak anioły")
      tęsknię za chrzęstem śniegu pod butami
      tęsknięza ślizganiem się po ubitym śniegu na chodniku
      tęsknię za skrzącą się bielą w słoneczny dzien
      tęsknię za brodzeniem w białym sypkim puchu - po kolana

to se ne vrati sad
      • bi_scotti Re: Tęsknię za śniegiem 11.01.25, 01:06
        la_felicja napisała:

> to se ne vrati sad

A wiec ku pamieci:

Im bardziej pada śnieg,
        Bim – bom
        Im bardziej prószy śnieg,
        Bim – bom
        Tym bardziej sypie śnieg
        Bim – bom
        Jak biały puch z poduszki.
        I nie wie zwierz ni człek,
        Bim – bom
        Choć żyłby cały wiek,
        Bim – bom
        kiedy tak pada śnieg,
        Bim – bom
        Jak marzną mi paluszki.

smile Cheers.
        • al_sahra Re: Tęsknię za śniegiem 11.01.25, 12:23
          Tylko zamiast “paluszki”, powinno byc “uszki”.

———
          Małgosiagosia: Moze nie wiesz, ze czlowiek to nie ptak, ale ssak i nie z jajka pochodzi. […] nie mozesz porownywac ptaka do ssaka. inaczej sie rozmnazaja.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Tęsknię za śniegiem 11.01.25, 06:39
      Mnie dobija ten rollercoaster, na przemian raz temperaturyy blisko zera i śnieg, na drugi dzień 10 stopni na plusie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka