Dodaj do ulubionych

Jak to działa akcent?

• konsta-is-me Re: Jak to działa akcent? 17.01.25, 04:35
      Ludzie w Polsce zrobili się trochę podejrzliwi bo dużo Ukraińców mówi teraz dobrze po polsku, z dość słabym akcentem ( swoją droga , jaki nagły cud nastąpił ,nagle umieją a wcześniej ani mru mru) i czasem są wątpliwości "a pani to z Ukrainy?" ,tylko dlatego że akcent nietypowy ( wcale niekoniecznie wschodni).
      A akcent oczywiście,że się nabywa ,chcąc nie chcąc.
      Niewiele osób po 20 latach mieszkania za granicą zachowa idealny polski akcent, chociaż są tacy.
      • anajustina Re: Jak to działa akcent? 17.01.25, 06:30
        Przecież wielu Ukraińców mówi w domu po polsku.
        • konsta-is-me Re: Jak to działa akcent? 25.01.25, 21:11
          Że co ?
          • anajustina Re: Jak to działa akcent? 26.01.25, 02:07
            Wielu Ukraińców zna już od dziecka polski. Np ci z obwodu lwowskiego.
    • tairo Re: Jak to działa akcent? 17.01.25, 16:07
      > przed wyjazdem nie miałam żadnego akcentu [...] pochodzę ze Szczecina

Miałaś akcent, tylko nie nie uznawałaś go za akcent, bo się z nim wychowałaś.
    • 1maja1 Re: Jak to działa akcent? 17.01.25, 19:30
      Moja siostra mieszka w Niemczech od ponad 27 lat, wyjechala zaraz po studiach. I tak, mowi po polsku z akcentem, od razu slychac, ze nie mieszka w Polsce na stale. Nie, nie mowi z ukrainskim akcentem, slychac wyraznie niemiecki akcent.
    • ponis1990 Re: Jak to działa akcent? 18.01.25, 08:14
      Najwyraźniej po prostu śpiewnie mówisz i nie ma to nic wspólnego z niemieckim - Niemcy mają raczej twardy akcent (kiedyś poznałam panią Polkę, która właśnie wyjechała do Niemiec 20 lat temu, i od razu wiedziałam że do Niemiec, miała taki charakterystyczny twardy akcent niemiecki, w życiu nie pomyliłabym jej z Ukrainką, oj nie). Jak byłam na Podlasiu to wszyscy ludzie majacy akcent wydawali mi się z Ukrainy. Ja sama mam silny akcent, ale śląski - będąc na Mazurach usłyszałam od kogoś, ze strasznie zaciągam. Na Podlasiu też (a dla mnie to oni zaciągają strasznie) Mnie akcent nie przeszkadza smile Lubię ten nasz Śląsk.
    • dar61 Akcentacja ... wymowy? 25.01.25, 11:59
      Po pobieżnym przeglądnięciu bardzo ciekawej dyskusji mam jeden wniosek, jakiegom się spodziewał - powszecnie, też tu u Was, mylony jest akcent jako akcent (nacisk) i wymowa. Niektóre z Was, co mnie cieszy, ów awizowany tytularnie akcent zaczęły np. zwać zaciąganiem.
      Aż mam ochotę na to pograsejować...

Wszedłem do Was, bom zdołowan [i wściekły!!!] po sprawie polskiej 5-latki, gnębionej przez [niby]człowieka zwanego w doniesieniach mediów ojczymem tejże.
      Chciałem poznać, co sądzicie o tym... ojczymie, a najbardziej - o 5-latce. I nie znalazłem, choć o berbeciu ugotowanym we wrzątku coś u Was jest...
      Z mej rodzinnej okolicy właśnie było (tu w okolicy opisane) dziecko, jakiemu rodzice, ponoć głównie matka, dawało zjeść tylko to, co je o mało nie zagłodziło... A u tych rodziców w lodówce ponoć wszelakie dobro, jakie spożywali zapewne spokojnie.

Życie jest okrutnie też dla dzieci...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka