Dodaj do ulubionych

Administracja osiedla

21.01.25, 15:22
Ponieważ jeszcze jesteśmy właścicielami mieszkań, w których zamieszkują córki, to mam do czynienia z dwoma administracjami. Jedni przysyłają maila raz na pół roku chyba że na FB czy gdzieś to już córka jest na grupie. Drudzy piszą W KÓŁKO. Nie czytam tych maili tylko przekierowuję drugiej córce ( niby podawałam zmianę maila, ale i tak większość ląduje u mnie), ale czy to normalne, ok 10 maili na tydzień.
Czy Wasze administracje są aktywne czy raczej nie?
Obserwuj wątek
    • arwena_111 Re: Administracja osiedla 21.01.25, 15:29
      Nie - to nie jest normalne. Pytanie co to za maile.
      U nas informacje takie- nazwijmy to podstawowe/porządkowe są na FB i na kartotece.
      Na maila są wysyłane rozliczenia/zmiany czynszów/informacje o zebraniach czy przeglądach mających odbywać się w mieszkaniach.
      • iwoniaw Re: Administracja osiedla 21.01.25, 15:33

> Na maila są wysyłane rozliczenia/zmiany czynszów/informacje o zebraniach czy pr
        > zeglądach mających odbywać się w mieszkaniach.

Dokladnie - nie wiem o czym jeszcze mialaby do mnie pisac administracja/spółdzielnia. No ewentualnie jeszcze o rozpoczęciu jakichś wiekszych prac, zwlaszcza jesli wymagaja one np. zabrania rowerów z rowerowni czy wyłaczaja z użytku suszarnię. To jest max kilka maili w roku, nie w tygodniu!
      • ekstereso Re: Administracja osiedla 21.01.25, 15:33
        Typu: nowe piloty można zamawiać do końca tygodnia. W sobotę wyświetlany tu i tu film taki i taki. Takie bzdury.
        • anorektycznazdzira Re: Administracja osiedla 21.01.25, 16:16
          piloty- rozumiem, bo jak nie przypomną to potem będzie za nimi łazić grupa co "nie wiedziała"
          film w sobotę- a co to za dziwo???
          • ekstereso Re: Administracja osiedla 21.01.25, 16:21
            To z lata, taki przykłąd przyszedł mi do głowy. Mieli kino plenerowe w soboty.
            • pani.asma Re: Administracja osiedla 21.01.25, 16:28
              Kto płaci za to kino???

Nie mów że wszyscy nawet ci którzy nie są zainteresowani
    • mava12 Re: Administracja osiedla 21.01.25, 16:01
      wolałabyś żeby aktywne nie były?
      naprawdę, nie dogodzisz...
      Ciesz się, że tylko na maila, zawsze możesz od razu posłac do kosza.
      Moja administracja jest średnio aktywna, w "twoim" kontekscie. Bardziej cenie sobie bezposredni kontakt z adminstratorką, gdzie na bieżąco moge cos zgłosic.
      Wszelakie pisma niemal od razu wrzucam do (odpowiedniego) smietnika.

• ekstereso Re: Administracja osiedla 21.01.25, 16:10
        Cóż, czuję się trochę spamowana. Ale uwzględniam, że może gdybym tam mieszkała to kino plenerowe, pilot, przypomnienie o xyz byłyby dla mnie ważne.
        Pytam, bo sądziłam, że to taki martwy twór. Czynsze są widoczne w systemie i starczysmile
    • anorektycznazdzira Re: Administracja osiedla 21.01.25, 16:17
      Nie, mam kilka maili w miesiącu, tak w zakresie 5-10, częściej 5
      • ekstereso Re: Administracja osiedla 21.01.25, 16:23
        To miejmy nadzieję, że do tego dojdą. Na razie funkcjonują rok, może wyhamują.
        • anorektycznazdzira Re: Administracja osiedla 21.01.25, 21:05
          Jeśli to nie tyle nowa administracja, co nowe osiedle (z nową administracją wink), to się jeszcze może okazać, że szybciej niż dzisiaj myślicie administracja wyleci.
          Standardem jest, że pierwszą firmę administrującą ustawia deweloper, zasadniczo po to, żeby blokowała roszczenia gwarancyjne. Administrator to robi tyle czasu, ile mieszkańcom zajmuje połapanie się, fqrvienie i wykopanie administratora. Przychodzi inna firma, zwykle z doświadczeniem, bo wspólnota szuka kogoś z referencjami smile
          • arwena_111 Re: Administracja osiedla 21.01.25, 21:21
            Jeżeli deweloper ustanowił administratora - to w 99% deweloper jest zarządem powierzonym,. Wykopanie go jest możliwe dopiero jak straci 50% udziałów. Inna opcja - zarządem powierzonym jest administrator - czyli opcja jak wyżej - właściciele w momencie gdy będą mieli niż 50% udziałów - będą mieli możliwość zmienić formę zarządu, ustanowić swój zarząd i pozbyć się administratora. Czasami to trwa kilka lub kilkanaście lat.
          • ekstereso Re: Administracja osiedla 21.01.25, 21:32
            Już jest zmieniona na tę właściwą
    • pani.asma Re: Administracja osiedla 21.01.25, 16:27
      Ponieważ jeszcze jesteśmy właścicielami mieszkań, w których zamieszkują córki, to mam do czynienia z dwoma administracjami

Jejku jejku
      Administracji podajesz mail kontaktowy nikt nie wydzwania na Wirtualną Polskę czy Gmail i nie prowadzi śledztwa czy to na pewno jest mail właściciela
      • alpepe Re: Administracja osiedla 21.01.25, 17:07
        Przecież napisała, że próbowała zmienić maila do kontaktu.
    • heca007 Re: Administracja osiedla 21.01.25, 18:00
      Dziwne trochę. Ale to czasem zależy od ustaleń z zarządem wspólnoty. Niektórzy chcą być informowani o każdym pierdnięciu. Inni mają to tak kompletnie gdzieś, że widujesz ich tylko kilka razy w roku.
      • ekstereso Re: Administracja osiedla 21.01.25, 18:09
        No tak może tylko mnie to przeszkadza...
    • slonko1335 Re: Administracja osiedla 21.01.25, 18:09
      Dostaje maila ze cztery razy w roku może. Zazwyczaj jest to info, że na profilu mieszkańca jest ważna wiadomość i czego dotyczy.
      • ekstereso Re: Administracja osiedla 21.01.25, 18:11
        No właśnie, tak byłoby idealnie
    • szmytka1 Re: Administracja osiedla 21.01.25, 18:31
      Informacje typu będzie przeglad instalacji wentylacyjnej wieszane są tradycyjnie na klatce schodowej. Informacje typu będzie podwyżka czynszu, przychodzą listem, a wszystko obsługuje się systemem elektronicznym, gdzie jest konto, saldoz rozliczenie oplat itd.
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Administracja osiedla 21.01.25, 19:08
      Na chacie grupowym na fb dużo się dzieje, są aktywni i mieszkańcy i administratorzy.
      Na fb też.
      Maile przychodzą rzadko - jakieś uchwały do podjęcia/podjęte, zmiany czynszu, jakieś bardzo grube dramaty. Myślę, że max 1 mail na kwartał.
      Ogłoszenia o historiach typu wywóz gabarytów wieszane są na portalu wspólnoty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka