Dodaj do ulubionych

Inne ćwiczenia

01.02.25, 10:27
Wiem że jest sporo ematek uprawiających kulturystykę/ podnoszących ciężary na siłowni i pracujących nad powiększeniem umięśnienia.
A czy ktoś uprawia inne ćwiczenia np. rozciągające? Chciałabym zrobić szpagat albo chociaż się do niego zbliżyć. Od czego zacząć? Czy po czterdziestce to w ogóle możliwe?
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: Inne ćwiczenia 01.02.25, 10:34
      Oczywiście- joga, pilates.
      Tak, to możliwe. Jeśli ci ten szpagat tak potrzebny, to znajdź sobie tutorial na yt, jest tegp mnóstwo.
      Na przykład:
      youtu.be/Q7gubKCBjjc?si=jcILLBckXKYpoPKu
    • bei Re: Inne ćwiczenia 01.02.25, 10:34
      Joga! Tylko z instruktorem, sama z YT nie próbuj, bo ważne jest, by jak każde inne ćwiczenia wykonywać je prawidłowo.
    • piataziuta Re: Inne ćwiczenia 01.02.25, 10:36
      Nie znam ani jednej ematki, która uprawia kulturystykę.
      Znam kilka, które przeciwdziałają starzeniu poprzez trening siłowy i ze dwie, które rzeźbią się bardziej świadomie, ale kulturystki żadnej.

Szpagat nie opóźni ci starzenia, a gimnastyczką już nie zostaniesz. Może jednak przemyśl tę siłkę.
      • homohominilupus Re: Inne ćwiczenia 01.02.25, 10:42
        To przecież upierdliwe troliszcze jest, coś w stylu padalca.
        • piataziuta Re: Inne ćwiczenia 01.02.25, 10:43
          Wiem. Piszę to dla innych ematek.
          • simply_z Re: Inne ćwiczenia 01.02.25, 10:49
            Cialo mozna wyrzezbic na rozne spodoby, nie tylko na silce.Chocby nawet wspinajac sie.
            • piataziuta Re: Inne ćwiczenia 01.02.25, 11:04
              simply_z napisała:

> Cialo mozna wyrzezbic na rozne spodoby, nie tylko na silce.Chocby nawet wspinaj
              > ac sie.

I tak i nie.
              Tak - bo wspinaczka zrobi rzeźbę rąk, pleców, łydek i poprawi sylwetkę osoby, która wcześniej tylko siedziała na doooopie.
              Nie - bo nie zrobi wszystkich partii mięśniowych.
              KAŻDY lepszy wspinacz, oprócz wspinania, robi treningi na siłowni. Trening siłowy to po prostu podstawa wszystkiego.
              • waleria_bb Re: Inne ćwiczenia 01.02.25, 11:14
                Bez przesady z parciem na zrobienie wszystkich partii mięśniowych. Nie każdy lubi siłownię i sorry, nudne jest już to parcie tylko trening siłowy, tylko siłowy. Lepiej regularnie chodzić na ściankę wspinaczkową i mieć z tego fun i zdrowe i sprawne ciało niż w ogóle nie mieć ruchu. Kiedyś kobiet praktycznie wcale nie uświadczyło się na siłowniach, piszę o starych czasach. A jednak w społeczeństwie nie było tak palącego problemu tycia i braku sprawności.
                • piataziuta Re: Inne ćwiczenia 01.02.25, 11:28
                  waleria_bb napisał(a):

> Bez przesady z parciem na zrobienie wszystkich partii mięśniowych. Nie każdy lu
                  > bi siłownię i sorry, nudne jest już to parcie tylko trening siłowy, tylko siłow
                  > y. Lepiej regularnie chodzić na ściankę wspinaczkową i mieć z tego fun i zdrowe
                  > i sprawne ciało niż w ogóle nie mieć ruchu. Kiedyś kobiet praktycznie wcale ni
                  > e uświadczyło się na siłowniach, piszę o starych czasach. A jednak w społeczeńs
                  > twie nie było tak palącego problemu tycia i braku sprawności.

Nie trzeba w ogóle chodzić na siłownię. Wystarczy po ściance zrobić brzuch, uda, pośladki na macie/Trixie/z gumami/piłką/hantelkami - to też będzie trening siłowy.

Kiedyś kobiety nie chodziły na siłownię, ale dużo pracowały fizycznie - ręczne pranie, sprzatanie na kolanach ze szmatą i miską, prace w ogrodzie/a polu. Nie woziły rzop wszędzie samochodami, tylko chodziły pieszo. Nie żarły fastfoodów/słodyczy/przetworzonego jedzenia, nie chodziły po restauracjach/nie zamawiały z dowozem do domu, tylko gotowały/piekły wszystko od zera. I przede wszystkim: nie żarły tyle, bo po prostu niczego nie było za wiele.

Porównywanie "wtedy vs. teraz" to takie pyerdolenie. Pretekst, byle tylko uniknąć dojścia do wniosku, że z wiekiem powinno się wziąć za siebie.
                  • wakacje_50 Re: Inne ćwiczenia 01.02.25, 12:14
                    E tam, Ziuta, przesadzasz.
                    W fitnesie, jak wszędzie indziej są trendy i teraz mamy silny trend w kierunku ćwiczeń siłowych. Mogę Ci zagwarantować, że za 30 lat wygra inny trend. I wtedy kobiety ćwiczące siłowo będą taaakie staromodne wink
                    Doskonale pamiętam, jak moja mama z babcią ćwiczyły aerobik, a potem callanetics, bo wtedy były w modzie. W tych getrach na łydkach i opaskach na głowie big_grin
                    Więc Waleria ma trochę racji, chodzi o zdrowe i sprawne ciało. Po prostu o ruch.
                    • jolie Re: Inne ćwiczenia 01.02.25, 12:46
                      wakacje_50 napisała:

> E tam, Ziuta, przesadzasz.
                      > W fitnesie, jak wszędzie indziej są trendy i teraz mamy silny trend w kierunku
                      > ćwiczeń siłowych. Mogę Ci zagwarantować, że za 30 lat wygra inny trend. I wtedy
                      > kobiety ćwiczące siłowo będą taaakie staromodne wink

Zgadzam się. Tam, gdzie moda, tam i biznes i tak to się kręci.

> Doskonale pamiętam, jak moja mama z babcią ćwiczyły aerobik, a potem callanetic
                      > s, bo wtedy były w modzie. W tych getrach na łydkach i opaskach na głowie big_grin

Aerobik propagowała Jane Fonda. A teraz siłownię - m.in. Kardashianki🤣.

• wapaha Re: Inne ćwiczenia 01.02.25, 12:51
                        jolie napisała:

> big_grin
                        >
                        > Aerobik propagowała Jane Fonda. A teraz siłownię - m.in. Kardashianki🤣.
                        >
                        w pl Mariola Bojarska-Ferenc, ( ur 1961)zaczynała jako gimnastyczka artystyczna, potem została instruktorką fitnessu. Ciągle jest aktywna fizycznie ( i ciągle w swoim "nurcie" - a wiec fitness, gimnastyka, cardio -nw )
                    • wapaha Re: Inne ćwiczenia 01.02.25, 13:00
                      wakacje_50 napisała:

> Doskonale pamiętam, jak moja mama z babcią ćwiczyły aerobik, a potem callanetic
                      > s, bo wtedy były w modzie. W tych getrach na łydkach i opaskach na głowie big_grin
                      > Więc Waleria ma trochę racji, chodzi o zdrowe i sprawne ciało. Po prostu o ruch
                      > .
                      dalej to cwiczą tylko nazywa się inaczej - niektóre ćwiczenia nazywają się inaczej, wzbogacono je o nowe elementy wink
                      <zumba (nazwa licencjonowanego programu treningowego) łaczy w sobie wszystkie elementy fitnessu z tańcem
                      ( aerobic), >

• maslova Re: Inne ćwiczenia 01.02.25, 12:54
                    > Kiedyś kobiety nie chodziły na siłownię, ale dużo pracowały fizycznie - ręczne pranie, sprzatanie na kolanach ze szmatą i miską, prace w ogrodzie/a polu. Nie woziły rzop wszędzie samochodami, tylko chodziły pieszo.

I przy tych pracach angażowały wszystkie partie ciała?
                    • alicia033 Re: Inne ćwiczenia 01.02.25, 13:03
                      maslova napisała:

> I przy tych pracach angażowały wszystkie partie ciała?

w sumie to jak najbardziej tak.
                      • maslova Re: Inne ćwiczenia 01.02.25, 13:06
                        alicia033 napisała:

> maslova napisała:
                        >
                        > > I przy tych pracach angażowały wszystkie partie ciała?
                        >
                        > w sumie to jak najbardziej tak.
                        >
                        >
                        To znaczy, że pranie i sprzątanie mocniej i w większym zakresie angażuje mięśnie niż wspinaczka na ściance?
                        • marta.graca Re: Inne ćwiczenia 01.02.25, 14:47
                          To zależy, co sprzątasz. Jak wynosisz gruz z remontowanego mieszkania, to pewnie porównywalnie.
                          • maslova Re: Inne ćwiczenia 01.02.25, 16:30
                            marta.graca napisała:

> To zależy, co sprzątasz. Jak wynosisz gruz z remontowanego mieszkania, to pewni
                            > e porównywalnie.
                            >
                            Ale żeby stale rzeźbić ciało tą metodą, trzeba by się chyba zajmować odgruzowywaniem mieszkania zawodowo 😏
                  • simply_z Re: Inne ćwiczenia 01.02.25, 16:38
                    To fakt.
              • wapaha Re: Inne ćwiczenia 01.02.25, 12:39
                piataziuta napisała:

> KAŻDY lepszy wspinacz, oprócz wspinania, robi treningi na siłowni. Trening siło
                > wy to po prostu podstawa wszystkiego.

od razu piszę, że nie znam się na tym sporcie -owszem wspinałam się, mam uprawnienia ale hobbystycznie i rekreacyjnie
                nie zgadzam się , że trening siłowy jest podstawą wszystkiego
                jest podstawą w sporkach siłowych- we wszystkich innych jest/może być uzupełnieniem ( sama piszesz, że po zejściu ze ścianki można zrobić brzuch-czyli uzupełnić dany typ treningu) - nie wiem czy tak się robi ale wiem, że wspinajac się a zwłaszcza PO wspinaniu się bolały mnie wszystkie mięśnie-bo prawidłowe wspinanie się, angazuje wszystkie mięśnie ( błędem początkujących jest bazowanie na rękach i ciągnięciu się w górę-bez korzystania z wypychania nogami i stabilizowania corem)
                podstawą treningu biegacza jest bieganie -a siłownia uzupełnia ( bo również w bieganiu sa elementy siły biegowej w postaci ćwiczeń ( skipy itp), podbiegów/zbiegów, obciążeń (plecak,kamizelka,opaski)
                podstawą treningu pływaka -jest pływanie a siłownia jako uzupełnienie i to w niewielkim wymiarze bo na pewnym etapie cyklu treningowego jest wręcz przeciwskuteczna ( w wodzie siłę pływacką kształtują gumy oporowe,płetwy,wiosełka, kubeczki)
                o szczegołach innych sportów się nie wypowiem ale dla znajomych bokserów/sztuk walki siłownia też była uzupelnieniem, a nie podstawą, takoż samo dla wioślarzy, kolarzy ( mozesz zapytać swojego, speca, ciekawa jestem co powie) etc
                • piataziuta Re: Inne ćwiczenia 01.02.25, 13:22
                  Trening siłowy jest podstawą wszystkiego - bo treningiem siłowym możesz obskoczyć całe ciało, do tego neat i utrzymanie formy (w kontekście starzenia i zaniku mięśniowego postępującego z wiekiem) można mieć z bani.
                  Sama ścianka tego nie zastąpi.

W okresie kontuzji kolana, chodziłam dużo na ściankę, bo nie mogłam robić większości sportów. Żeby jako tako utrzymać mięśnie, po godzinie wspinania musiałam zrobić minimum 30-40 dodatkowo na siłce, bo ścianka po prostu niektorych mięśni nie zmęczy.
                  Dokładnie to samo robili wszyscy zaawansowani wspinacze wokół - dodatkowy trening siłowy.

Jak ktoś jest nowicjuszem to zmęczy wszystko, tak, że nie będziesz się dała rady podetrzeć, ale nie o takiej sytuacji mówimy.
                  • wapaha Re: Inne ćwiczenia 01.02.25, 13:29
                    piataziuta napisała:

> Trening siłowy jest podstawą wszystkiego - bo treningiem siłowym możesz obskocz
                    > yć całe ciało, do tego neat i utrzymanie formy (w kontekście starzenia i zaniku
                    > mięśniowego postępującego z wiekiem) można mieć z bani.

pływaniem też, bieganiem też
                    siłownia z kolei w mniejszym stopniu wpłynie na wydolność

> Sama ścianka tego nie zastąpi.

a ma zastąpić ?
                    wspinaczka wpływa i na siłę i na wydolność

>
                    > W okresie kontuzji kolana, chodziłam dużo na ściankę, bo nie mogłam robić więks
                    > zości sportów. Żeby jako tako utrzymać mięśnie, po godzinie wspinania musiałam
                    > zrobić minimum 30-40 dodatkowo na siłce, bo ścianka po prostu niektorych mięśni
                    > nie zmęczy.
                    zakładam że kontuzjowane kolano nie pracowało w trakcie wspinania tak jak powinno
                    poza tym- mięsnie nie powinny być męczone/zmęczone - by utrzymać je w formie

> Dokładnie to samo robili wszyscy zaawansowani wspinacze wokół - dodatkowy treni
                    > ng siłowy.

do tego zmierzam
                    dodatkowy- a nie siłownia jako podstawa
                    techniczne sporty da sie ogarnąć ( kwestia poziomu) bez siłowni za to nie da się samą siłownia ogarnąć sportów technicznych
                    >
                    > Jak ktoś jest nowicjuszem to zmęczy wszystko, tak, że nie będziesz się dała rad
                    > y podetrzeć, ale nie o takiej sytuacji mówimy.

kurde ziutka, co ty z tym zmęczeniem...
                    • piataziuta Re: Inne ćwiczenia 01.02.25, 15:53
                      > pływaniem też, bieganiem też

Pływanie jest spoko - pod warunkiem, że się potrafi pływać, a nie przemieszcza w wodzie (na moim basenie więcej jest jednak tych przemieszczających).
                      Ale bieganie jest beznadziejną alternatywą dla przeciętnej kobiety po 40stce, która nie jest amatorką sportów - bo jest mega kontuzyjne. No i bieganie nie zrobi górnych mięśni, ani mięśni brzucha.

Więc wciąż, na miejscu kobiety, która chce spowolnić starzenie, a nie ma ochoty/pomysłu na uprawianie sportów w szerokim zakresie i chce się ograniczyć do minimum - wybrałabym trening siłowy 3x w tygodniu plus neat. No chyba, że pływa, to też spoko. Absolutnie nie bieganie.

> siłownia z kolei w mniejszym stopniu wpłynie na wydolność

Raczej w ogóle prawie nie wpłynie.

> a ma zastąpić ?

No przecież dyskusja jest o tym, co zrobić, żeby ograniczyć zanikanie mięśni/starzenie. Ja powiedziałam - siłownia. Koleżanka, że siłownia jest wujowa, lepiej zastąpić ją wspinaczką - bo przynajmniej jest fun. No więc twierdzę, że nie zastąpi.

> wspinaczka wpływa i na siłę i na wydolność

Na siłę tak. Na wydolność raczej w bardzo ograniczonym zakresie.
                      Większość zaawansowanych wspinaczy robi (trudniejszą) trasę, a potem zdejmuje buty i dość długo odpoczywa - odpowiada to raczej treningowi siłowemu, niż wydolnościowemu.
                      Żeby podbić tętno do odpowiedniego poziomu, trzeba robić kilka tras po kolei, w dość szybkim tempie, bez przerw - been there - chciałam podbić spalanie kalorii. Normalni wspinacze raczej dopieszczają każdy ruch technicznie, w wolnym tempie. Oczywiście wyjąwszy wbieganie na ściankę na czas, w stylu Oli Mirosław - ale to już inna dziedzina.

> zakładam że kontuzjowane kolano nie pracowało w trakcie wspinania tak jak powin
                      > no

Przed kontuzją też się wspinałam. Po kontuzji wspinanie było na 80% - więc nie najgorzej.

> poza tym- mięsnie nie powinny być męczone/zmęczone - by utrzymać je w formie

"Męczenie mięśni" - czyli, w moim słowniku, zapewnianie mięśniom mikrouszkodzeń (lekki ból - zakwasy/domsy), które stymulują organizm do tworzenia nowych włókien mięśniowych.

> do tego zmierzam
                      > dodatkowy- a nie siłownia jako podstawa

Jeśli komuś nic się nie chce i jest skłonny poświęcić na sport, z rozsądku, tylko 3 godziny w tygodniu, to siłownia będzie lepsza niż wspinaczka (dla mięśni - chyba, że wspinaczka rozbuduje chęci do zrobienia więcej).

> techniczne sporty da sie ogarnąć ( kwestia poziomu) bez siłowni za to nie da s
                      > ię samą siłownia ogarnąć sportów technicznych

Prawda.
                      Ale mówimy tylko o utrzymaniu mięśni/ładnym wyglądzie w późniejszym wieku, a nie o zaprawianiu organizmu do walki/sportów/zawodów.

> kurde ziutka, co ty z tym zmęczeniem...

Jak wyżej. Znowu się czepiasz o słowa.
                      • wapaha Re: Inne ćwiczenia 01.02.25, 17:09
                        piataziuta napisała:

>
                        > Pływanie jest spoko - pod warunkiem, że się potrafi pływać, a nie przemieszcza
                        > w wodzie (na moim basenie więcej jest jednak tych przemieszczających).
                        > Ale bieganie jest beznadziejną alternatywą dla przeciętnej kobiety po 40stce, k
                        > tóra nie jest amatorką sportów - bo jest mega kontuzyjne. No i bieganie nie zro
                        > bi górnych mięśni, ani mięśni brzucha.
                        >
                        1. nie mówimy o alternatywach dla kogokolwiek mniej czy bardziej wprawionego ,tylko o wpływie danej aktywności na ciało ( na siłowniach też nie wszyscy ludzie cwiczą poprawnie ale nie mam pomysłu na słowo odpowiadające znaczeniowo "przemieszczaniu" w tym względzie)
                        2. Pisząc "bieganie nie zrobi" masz na myśli wizualny wygląd, który można osiągnąć na siłowni. Dla mnie ciało ma być przede wszystkim funkcjonalne a potem wizualne i kwestią gustu też jest czy podobają się ramiona zrobione na siłce czy na bieżni ( natalia kaczmarek, adriana sułek, dominika stelmach i injednak nie wyglądają jakoś tragicznie ..)

> Więc wciąż, na miejscu kobiety, która chce spowolnić starzenie, a nie ma ochoty
                        > /pomysłu na uprawianie sportów w szerokim zakresie i chce się ograniczyć do min
                        > imum - wybrałabym trening siłowy 3x w tygodniu plus neat. No chyba, że pływa, t
                        > o też spoko. Absolutnie nie bieganie.

Ja rozumiem, że ty byś wybrała. Ale wyżej w tej gałęzi nie ma ten temat mowy za to pada stwierdzenie, że podstawą jest trening siłowy ( które ja odczytałam dosłownie tak jak zostało napisane i z takowym polemizuję)
                        >
                        >

>
                        > Raczej w ogóle prawie nie wpłynie.
                        więc cóż to za podstawa ( trening siłowy) skoro nie spełnia wszystkich funkcji ( nie poprawia wszystkich parametrów)
                        >

>
                        > No przecież dyskusja jest o tym, co zrobić, żeby ograniczyć zanikanie mięśni/st
                        > arzenie. Ja powiedziałam - siłownia. Koleżanka, że siłownia jest wujowa, lepiej
                        > zastąpić ją wspinaczką - bo przynajmniej jest fun. No więc twierdzę, że nie za
                        > stąpi.
                        >
                        Aż się cofnęłam by przeczytać post startowy i te w gałęzi w której rozmawiamy
                        Dyskusja nie jest o tym co zrobić by ograniczyć zanikanie mięsni - ty wprowadziłaś ten element pisząc, że trening siłowy ematki uprawiają , ale żeby przeciwdziałać starzeniu a nie w celu uprawiania kulturystyki -simply odniosła się do kwestii wyrzeźbienia ciała ( a nie przeciwdziałania starzeniu ) stwierdzając, że nie tylko siłownia to zapewni a ty to częściowo zakwestionowałaś -dodając że podstawą jest trening siłowy. ( podstawą wyrzeźbienia)

> Na siłę tak. Na wydolność raczej w bardzo ograniczonym zakresie.
                        > Większość zaawansowanych wspinaczy robi (trudniejszą) trasę, a potem zdejmuje b
                        > uty i dość długo odpoczywa - odpowiada to raczej treningowi siłowemu, niż wydol
                        > nościowemu.
                        Skoro tak dlaczego kwestionujesz jej wpływ na wyrzeźbienie ciała ( zwłaszcza że core i m.prosty brzucha bardzo przy tym pracuje ?)

>
                        > Jeśli komuś nic się nie chce i jest skłonny poświęcić na sport, z rozsądku, tyl
                        > ko 3 godziny w tygodniu, to siłownia będzie lepsza niż wspinaczka (dla mięśni
                        > - chyba, że wspinaczka rozbuduje chęci do zrobienia więcej).

no właśnie-jesli- każdy ma inne założenia i cele ( w tym te uwzględniające efekt wizualny)
                        osobiści nie stawiałabym tez co jest lepsze-który sport- bo najkorzystniejsza dla organizmu jest różnorodność bodźców i ruchu
                        >

> Ale mówimy tylko o utrzymaniu mięśni/ładnym wyglądzie w późniejszym wieku, a ni
                        > e o zaprawianiu organizmu do walki/sportów/zawodów.

nie, nie mówimy o tym
                        mówimy o tym, że nie tylko na siłowni można wyrzeźbić ciało smile

>
                        > Jak wyżej. Znowu się czepiasz o słowa.
                        nie czepiam-odczytuję wprost
                        (taka moja wada w internetach, nie zawsze wyczuwam niuanse sarkazmy i ironie zwłaszcza jeśli nie towarzysz im znak cudzysłowu lub emotki. sory)
                        • piataziuta Re: Inne ćwiczenia 01.02.25, 17:42
                          Nie chce mi się dzisiaj bić z Tobą na słowa, Wapaha.
                          Może tylko jedno: natalia kaczmarek, adriana sułek, dominika stelmach - ćwiczą też na siłowni.
                          Jeśli swoim postem zaburzyłam coś w Twoim misyjnym forumowaniu dotyczącym sportu - nazwij to - jest szansa, że przyznam Ci rację.
                          Tymczasem, miłego wieczoru!
                          • wapaha Re: Inne ćwiczenia 01.02.25, 17:43
                            piataziuta napisała:

> Nie chce mi się dzisiaj bić z Tobą na słowa, Wapaha.
                            > Może tylko jedno: natalia kaczmarek, adriana sułek, dominika stelmach - ćwiczą
                            > też na siłowni.
                            no "też"
                            trening siłowy nie jest podstawą
                            tylko o to mi chodzi
                            i też sie nie chce bić -ani dziś ani w ogóle

> Jeśli swoim postem zaburzyłam coś w Twoim misyjnym forumowaniu dotyczącym sport
                            > u - nazwij to - jest szansa, że przyznam Ci rację.
                            > Tymczasem, miłego wieczoru!
                            to było zupełnie niepotrzebne
                            hm
              • homohominilupus Re: Inne ćwiczenia 01.02.25, 14:41
                I dlatego właśnie sie nie wspinam. Bo sprzęt jest, skałki są, leku wysokisci nie mam, podstawy znam, ale nie lubię siłowni. A bez tego niestety...
                • piataziuta Re: Inne ćwiczenia 01.02.25, 16:00
                  > I dlatego właśnie sie nie wspinam. Bo sprzęt jest, skałki są, leku wysokisci ni
                  > e mam, podstawy znam, ale nie lubię siłowni. A bez tego niestety...

Ej, ale jak biegasz, to wspinaczka byłaby super dopełnieniem (bo rozumiem, że biegasz codziennie/prawie codziennie - a inne sporty raczej nie?). Bieganie - dół i wydolność. Wspinaczka - góra/siła. Fajne połączenie - lepsze, moim zdaniem, od samego biegania. suspicious

Chyba, że warunkiem wspinania jest zostanie od razu mistrzynią regionu - to wtedy faktycznie, siłka potrzebna. tongue_out
                • simply_z Re: Inne ćwiczenia 01.02.25, 16:41
                  Też nie lubię siłowni, w ogóle samej atmosfery ale można tak jak radzi Ziuta robić ćwiczenia siłowe w domu z hantelkami, gumami, na macie itd. Ewentualnie można (jesli ma się ku temu metraż i warunki) urządzić sobie siłownię w domu.
                  • piataziuta Re: Inne ćwiczenia 01.02.25, 17:14
                    simply_z napisała:

> Też nie lubię siłowni, w ogóle samej atmosfery ale można tak jak radzi Ziuta ro
                    > bić ćwiczenia siłowe w domu z hantelkami, gumami, na macie itd. Ewentualnie moż
                    > na (jesli ma się ku temu metraż i warunki) urządzić sobie siłownię w domu.

Czyli kwestią zniechęcającą jest miejsce, a nie rodzaj ćwiczeń. 🤔
                    No to zmienia postać rzeczy - trening siłowy można robić w niemal każdych warunkach.
                    • simply_z Re: Inne ćwiczenia 01.02.25, 20:39
                      Może być zniechęcające (nie musi), ja nie przepadam, poza tym do jedynej sensownej siłowni mam daleko, więc wolę ćwiczyć w domu.
              • simply_z Re: Inne ćwiczenia 01.02.25, 16:37
                A to nie wiem, nie znam się i tutaj już się przyznaję, wiem, tylko, że te ciałe najbardziej mi się podobają.
                • piataziuta Re: Inne ćwiczenia 01.02.25, 16:53
                  simply_z napisała:

> A to nie wiem, nie znam się i tutaj już się przyznaję, wiem, tylko, że te ciałe
                  > najbardziej mi się podobają.

Bo są piękne - smukłe, odtłuszczone, lekkie wagowo i wyrzeźbione.
                  Ale trenują ciężko - i dużo na siłowni.
                  Tylko zamiast przerzucania ciężarami po sto kilo (to powoduje rozrost mięśni wszerz - więc też wzrost wagi - a tego wspinacze nie chcą) robią podciąganie/pompki/brzuch/biceps/triceps/core/pracują nad szybkokurczliwością mięśni.
                  • simply_z Re: Inne ćwiczenia 01.02.25, 20:42
                    Pewnie tak, albo pół na pół, tak jak piszesz.
        • hrasier_2 Re: Inne ćwiczenia 01.02.25, 16:30
          homohominilupus napisała:

> To przecież upierdliwe troliszcze jest, coś w stylu padalca.
          >
          >
          > No przeginasz z tym stwierdzeniem.
          • ta_jedna_karen Re: Inne ćwiczenia 01.02.25, 17:12
            Biedny tani…Padalec mu tyłek obrabia gdzie się da, nazywa konfidentem i kapusiem, a tani dalej go broni i się za nim wstawia. Jakie to smutne i upokarzające.
    • szarmszejk123 Re: Inne ćwiczenia 01.02.25, 13:03
      Te, które masz na myśli na 100% robią też te " inne ćwiczenia", jak stretching czy cardio.
      A szpagat po 40 za pewne jest możliwy, bo czemu by nie 🤷
    • gryzelda71 Re: Inne ćwiczenia 01.02.25, 13:04
      Zainstaluj YouTube. Uzyj wyszukiwarki na nim. I do dziela
      • primula.alpicola Re: Inne ćwiczenia 01.02.25, 14:22
        gryzelda71 napisała:

> Zainstaluj YouTube. Uzyj wyszukiwarki na nim. I do dziela

Autotrollce to chyba nie chodziło o rady, tylko o licytacyjną jateczkę, kto lepiej i bardziej🤪
        • hrasier_2 Re: Inne ćwiczenia 01.02.25, 16:32
          primula.alpicola napisała:

> gryzelda71 napisała:
          >
          > > Zainstaluj YouTube. Uzyj wyszukiwarki na nim. I do dziela
          >
          > Autotrollce to chyba nie chodziło o rady, tylko o licytacyjną jateczkę, kto le
          > piej i bardziej🤪
          Ale ty takie uwielbiasz. Szpagat na podstawie Youtube, duża sztuka tak polecać to wyżej do koleżanki.
          • primula.alpicola Re: Inne ćwiczenia 01.02.25, 16:51
            Tani, weź spadaj, co?
    • alpepe Re: Inne ćwiczenia 01.02.25, 13:09
      Szpagat bez rozciągania to robiłam mając nawet i 45 lat, ostatnio nie próbowałam. Ale zawsze byłam bardzo rozciągnięta. Córki mają po mnie, a ja po matce. Sądzę, że jeśli nigdy go nie potrafiłaś, to będzie ciężko, tak sądzę.
      • szarmszejk123 Re: Inne ćwiczenia 01.02.25, 13:13
        Pewnie macie dziedziczna hipermobilnosc stawów. Ale to raczej nie jest standard żeby ludzie robili szpagat tak z marszu :p
    • anorektycznazdzira Re: Inne ćwiczenia 01.02.25, 15:10
      Na przykład ja. Nie wiem czy po 40ce można się rozciągnąć do szpagatu, bo ja (grubo) po 40ce nadal robię, ale tak jest odkąd miałam 16 lat. Czym innym jest utrzymanie formy a czym innym zrobienie od zera.
      Ale
      rozciąganie jest podstawą zdrowia, prawidłowej postawy, braku bóli pleców i bioder, i tak dalej, szpagat jest najmniej ważny w tej historii, rozciągać się zwyczajnie trzeba.
      • apallosa Re: Inne ćwiczenia 01.02.25, 15:59
        No to teraz ja się wypowie 🤗..
        Może i jestem ,,staromodna ciotka rewolucja", ale owszem - oprócz cwiczen silowych cwicze stary, acz genialny callanetics, no i jeszcze 2× tygodniu stretching. Kocham te zajęcia.
        Rozciagam się tez sama po kazdych cwiczeniach. Do szpagatu jeszcze mi sporo brakuje , ale juz rozciagnieta jestem bardzo przyzwoicie. Naprawdę bardzo polecam.
        Nie cierpię jojczenia o ,,staromodnosci " callanetics'u , w życiu nie miałam tak twardego tyłka, pieknych pleców i całkiem fajnych mięśni brzucha. Z tym, że ja na siłowni nie siedzę z telefonem jak kura na jajach😫, tylko ćwiczę. Dziś było przecwiczone tylko 45 minut( zazwyczaj jestem godzine) , ale ćwiczę naprawdę solidnie.
        A callanetics i stretching naprawdę serdecznie polecam.
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Inne ćwiczenia 01.02.25, 16:48
      Możliwe, to nie kwestia wieku, ale budowy ciała. Na zajęciach pole dance jest rozciąganie pod szpagat. Jeśli masz takie w pobliżu, to spróbuj.
    • ardzuna Re: Inne ćwiczenia 01.02.25, 17:49
      Joga wg metody Iyengara z certyfikowanym nauczycielem. Nieważne, w jakim jesteś wieku, ale ważne, jaki jest twój wyjściowy stan rozciągnięcia. Rób dużo poprawnie wykonanych pozycji stojących. Nie ma potrzeby "ćwiczenia szpagatu". Raz na jakiś czas można sprawdzić, czy już go robisz.
    • pepsi.only Re: Inne ćwiczenia 01.02.25, 19:16
      A ktoś tu trenuje kulturystykę surprised
      Idź na basen , albo na jogę.
    • witamina_d_3 Re: Inne ćwiczenia 01.02.25, 20:34
      Zawsze uprawiam cwiczenia rozciagajace po kazdym treningu smile
    • myelegans1 Re: Inne ćwiczenia 02.02.25, 01:55
      yoga, pilates, ja bardzo lubie TRX,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka