Dodaj do ulubionych

Suszarka bębnowa dorada co kupić

01.02.25, 17:15
Właśnie padła mi suszarka,
Kupiłam ją jakieś 4-5 lat temu, marki LG i byłam z niej naprawdę zadowolona. Podejrzewam, że za naprawę policzą sobie jak za złoto i lepiej kupić nową.

Co warto brać pod uwagę. Nie musi być jakaś specjalnie wypasiona, w obecnej używałam na zmianę 2 programów, sterowanie telefonem z parę razy.
Pompa ciepła i samoczyszczący sie konwerter.
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Suszarka bębnowa dorada co kupić 01.02.25, 19:20
      jak padl mi bosch po 6 latach, kupilam miele (na szczescie w duzje obnizce) i to miele padlo po niecalych 2 latach (pompa ciepla), na gwarancji ale pompy ciepla do tego modelu serwis nie ma i trzeba czekac, moze nawet i 3 miesiace...
      ze wzgledu na alergika, ktory reczniki i posciel nie moze miec suszonej 'na dworze', wiec cos na szybko trzeba bylo kupic - stanelo na samsungu, akurat w blakfridej byla spora obnizka, z pompa ciepla, oczyszczaniem itp
      nie jestem do konca zadowolona z programow ale dopoki miele nie stanie na nogi , musi byc, potem bedzie do kocich kocy albo sprzedam

sumujac, nie ma juz zadnej gwarancji, ze np miele, siemens czy miele beda wieczne tongue_out
      • leyla76 Re: Suszarka bębnowa dorada co kupić 01.02.25, 21:38
        Zerkam na Miele , ale tutaj to kosztuje ponad 1000ch, bliżej 1500. Trochę drogo.
        • mysiulek08 Re: Suszarka bębnowa dorada co kupić 01.02.25, 21:46
          drogo, ja kupilam tylko dlatego, ze byla wyprzedaz niektorych modeli 60% i byla tansza od boscha z pompa ciepla

samsung, tez ' na zastepstwo' suszy, tylko akurat ustawienia programow mi nie pasuje, np czasowe ( uzywam do kocy polarowych) to albo 30 min (nie wysychaja) albo 60 co jest za dlugo, optymalne to 40 min

swietnie suszy reczniki w 1.5h (osobny program), program bawelna 3.30, a przy programie syntetyki i mix nie dosusza, ale kosztowala ok 1200pln wiec nie wymagam cudow

ale jest w sumie bezobslugowa, stoi na razie w kuchni, a pozniej 'sie zobaczy'
          • mysiulek08 Re: Suszarka bębnowa dorada co kupić 01.02.25, 21:47
            *ten
          • pruszynkaaa Re: Suszarka bębnowa dorada co kupić 02.02.25, 22:06
            Suszenie ręczników 1.5h to świetny program? Wow.. to się zdziwiłam. Moja suszy w jakieś 50 min. A jest najzwyklejsza suszarka na świecie i czekam tylko jak padnie bo to jeszcze coś po ostatnich właścicielach domu... Może nie powinnam czekać tylko się cieszyć smile
            • leyla76 Re: Suszarka bębnowa dorada co kupić 02.02.25, 22:27
              pruszynkaaa napisała:

> Suszenie ręczników 1.5h to świetny program? Wow.. to się zdziwiłam. Moja suszy
              > w jakieś 50 min. A jest najzwyklejsza suszarka na świecie i czekam tylko jak pa
              > dnie bo to jeszcze coś po ostatnich właścicielach domu... Może nie powinnam cze
              > kać tylko się cieszyć smile

To napisz jaka to marka, bo moja wysuszy ręcznik w 50 minut, ale jak tylko jeden wrzucę.

Na dobre wysuszenie ręczników z jednego prania (4-5 kąpielowych plus parę mniejszych do rąk) potrzebuję ponad 2h.

W europie najbardziej Amerykanie na suszarki (oraz pralki) narzekają, ponoć za małe i suszą za długo. Z ich słów wychodzi, że amerykańskie suszarki suszą pełen wkład w pół godziny.
              • mysiulek08 Re: Suszarka bębnowa dorada co kupić 02.02.25, 23:14
                tez jestem ciekawa 😀

w boschu suszylam na programie antyalergicznym 1.24 albo sport 1.47 ale przy wiekszym wsadzie czas sie wydluzal ( program bawelna uzylam tylko raz)
                w miele 3h albo kombinowalam z czasowym
                a w samsungu faktycznie 1.5h i jesli by zostawal, to glownie do rezcznikow i poscieli, bo ciuchy to tak sobie suszy

gdyby nie miejsce w pralni, wneka z podestem na typowe rozmiary to bym kupila zamiast boscha,, amerykanskie kombo LG albo samsunga 😜 chyba 15 kg ladownosci
                • pruszynkaaa Re: Suszarka bębnowa dorada co kupić 03.02.25, 03:04
                  No nie, suszenie jednego wsadu 3h to jakieś nieporozumienie jest. W takim przypadku całe moje tygodniowe pranie zajęłoby mi cały weekend. A tak to ogarniam 3-4pralki w sobotę i gotowe.
              • pruszynkaaa Re: Suszarka bębnowa dorada co kupić 03.02.25, 03:00
                No to chyba mamy odpowiedź bo pisze z Kanady... Nie wiem co miałabym suszyć, żeby mi to zajęło 1.5h. wrzucam wszystko jak leci - jeansy, bluzy, swetry no i serio, dłużej jak godzinę to jeszcze nic nie suszylam. Jedynie co to jak wrzucam pościel z King size łóżka, poszewkę na kołdrę, prześcieradło i poszewki na poduszki, to mi się czasami skręci w jedna całość to muszę w trakcie rozplatac żeby się dosuezylo, ale to też nie wychodzi dłużej niż 45-50min. Suche na pieprz mam. Widać mam zupełnie inne moce tutaj.
                • mysiulek08 Re: Suszarka bębnowa dorada co kupić 03.02.25, 03:52
                  tak, to zupelnie inne sprzety

posciel 180x200 tez mi sie plącze (len) jedwabna rowniez
    • snakelilith Re: Suszarka bębnowa dorada co kupić 01.02.25, 20:25
      Mam Boscha z pompą ciepła. Serie 4, więc nie jakiś super nowy model, ale był akurat w promocji przy kupowaniu nowej pralki. Chodzi już 3 lata bez pudła. Używam bardzo często. Teraz zimą nawet codziennie, lub co drugi dzień, bo u mnie zimą nic nie schnie.
      Jestem z funkcji zadowolona, choć ma wszystkie wady suszarki z pompą. Znaczy suszy dłużej od suszarek bez pompy i jest głośniejsza.
      Nie wiem co to samoczyszczący się konwerter. U mnie trzeba taką gąbką od czasu do czasu wypłukać, ale to jest proste i suszarka melduje się, gdy jest to konieczne.
      • leyla76 Re: Suszarka bębnowa dorada co kupić 01.02.25, 21:36
        Nie konwerter , a kondensator 😉
        U mnie nie ma tej gąbki, ale za to mam wężyk włożony do zlewu, bo ona pod koniec suszenia czyści sama ten kondensator i wtedy spuszcza wodę chyba z tego czyszczenia, bo wodę z suszenia zbiera do pojemnika.
        Nie wiem czy to takie ważne, ale dla mnie wygodniejsze.
        Wcześniej miałam suszarke firmy Hoover, kupiłam ją w 2003 i ona właśnie miała tę gąbkę. DziałAla prawie 15 lat. Kupiłam znowu hoover i padła po 1,5 roku.
        Trzecia to właśnie LG, która padła dzisiaj.
        • snakelilith Re: Suszarka bębnowa dorada co kupić 01.02.25, 21:50
          Moja miała ten wężyk na wyposażeniu, ale ja tego nie używam, bo suszarka stoi w miejscu, gdzie musiałabym kombinować najpierw z odpływem. Ale to tylko woda z kondensatora, tam się nic nie oczyszcza i tego nie trzeba czyścić.
          Co do trwałości, to niestety, ale prawie wszystkie marki wyrównały mniej więcej poziom i żadna nie gwarantuje już długiego życia. Ja przejechałam się tak na Miele, więcej nie kupię.
          • chatgris01 Re: Suszarka bębnowa dorada co kupić 01.02.25, 21:52
            Też się przejechałam na suszarce Miele i więcej nie kupię (padła po 8 latach, choć nie była używana intensywnie).
    • jasnoklarowna Re: Suszarka bębnowa dorada co kupić 01.02.25, 20:28
      Obecnie tylko lg i samsungi mają wymienne pojedyncze części. W innych markach całe systemy trzeba wymieniać co jest dużo droższe. Dowiedziałam się rok temu jak mi padła pralka i samego bębna nie dało się wymienić.
      Nie wiem co doradzić, ja 10 letniego siemensa uratowałam bo to była pierdółek, pralki z tego samego roku już nie. Kupiłam samsunga na razie chodzi.
      • leyla76 Re: Suszarka bębnowa dorada co kupić 01.02.25, 21:25
        Moja suszarka to wlasnie LG. Wczoraj jeszcze działała, a dzisiaj przestała suszyć. Wyskakuje błąd F1, googluje mówi, że

Błąd F1: odnosi się do problemu w układzie pompy ciepła, prawdopodobnie w suszarce z pompą ciepła, klimatyzatorze lub urządzeniu chłodniczym. Problem polega na tym, że w wymienniku ciepła nie jest już generowane ciepło, co sugeruje awarię w obiegu chłodniczym.

Możliwe przyczyny:
        1. Uszkodzony termistor (czujnik temperatury) – Jeśli termistor działa nieprawidłowo, system może błędnie odczytywać temperaturę, co powoduje zatrzymanie generowania ciepła.
        2. Wycieki czynnika chłodniczego – Jeśli doszło do wycieku czynnika chłodniczego (substancji odpowiedzialnej za transport ciepła), system nie jest w stanie skutecznie przenosić ciepła.

• gryfna-frelka Re: Suszarka bębnowa dorada co kupić 05.02.25, 13:03
          Tak sie zastanawiam czy Twojej suszarki nie uratowaloby po prostu czyszczenie jej wewnatrz z uzbieranych klakow. Wszystkim suszarkom zbiera sie osad w srodku i kazda trzeba co kilka lat rozebrac, oczyscic i bedzie dzialala dalej. Producenci zalecaja to kiedy nie suszy juz tak dobrze jak na poczatku.
          Przed kupieniem mojej suszarki (ASKO - bardzo, bardzo polecam) patrzylam na LG samoczyszczace, jednak wlasnie to samoczyszczenie mi nie pasowalo. ASKO ma filtr w drzwiach, drugi na dole, za nim gabke a po poltora roku uzywania za gabka tez jest juz troche osadu, wiec tzreba bedzie ja kiedys oczyscic - sklep w ktorym kupilam oferuje te usluge za darmo.
          • gryfna-frelka Re: Suszarka bębnowa dorada co kupić 05.02.25, 13:04
            Dopowiem : filtr w drzwiach czyszcze po kazdym suszeniu, filtr na dole co 5-10 cykli, gabke tez regularnie wytrzepuje a jednak nawet za nia zbieraja sie drobne klaki. Poszukaj info o czyszczeniu wnetrza suszarek. smile
    • chatgris01 Re: Suszarka bębnowa dorada co kupić 01.02.25, 21:19
      Następną planuję Siemensa, ale 3 lata temu kupiłam na szybko i tanio Beko i suszy bardzo dobrze, póki co, więc na razie nie wymieniam.
      • hugo43 Re: Suszarka bębnowa dorada co kupić 01.02.25, 22:21
        Też mam Beko,jakiegoś golasa i jest świetna.stoi w szafie,więc jest płytsza od większości suszarek
        • ivaz Re: Suszarka bębnowa dorada co kupić 02.02.25, 13:17
          tez mam Beko od kilku ładnych lat i jest zajebista, świetnie suszy, nie kurczy ubrań, mimo, ze suszę wszystko jak leci, ni patrzę na metki, no poza kaszmirowymi sweterkami.
        • nenia1 Re: Suszarka bębnowa dorada co kupić 02.02.25, 20:57
          no więc właśnie, generalnie Beko nie braliśmy nawet pod uwagę, ale bardzo ale to bardzo chciałam mieć pralkę i suszarkę schowaną w szafie. Okazało się, że jest bardzo ograniczony wybór suszarek slim, no po prostu przepaść w porównaniu ze standardowymi wymiarami. No i wtedy okazało się, że właśnie Beko ma suszarki slim i to nawet w różnych kolorach. Kupiłam bez przekonania, no i jak na razie naprawdę świetnie suszy. Córka ma Samsunga i czasem narzeka a u mnie pranie suchutkie, pachnące i nie pogniecione, nic tylko chować prosto do szaf.
          • kamin Re: Suszarka bębnowa dorada co kupić 02.02.25, 22:34
            Kurcze, a mnie jednak suszarki gniotą rzeczy.
            • bardzo_wredna_dziewucha Re: Suszarka bębnowa dorada co kupić 02.02.25, 23:20
              kamin napisał(a):

> Kurcze, a mnie jednak suszarki gniotą rzeczy.

Za dużo pakujesz do środka.
    • milva24 Re: Suszarka bębnowa dorada co kupić 01.02.25, 23:47
      Boscha mam już z 7 lat, używany głównie do ręczników i pościeli, działa bezproblemowo.
    • obrus_w_paski Re: Suszarka bębnowa dorada co kupić 02.02.25, 09:10
      Czytam odpowiedzi bo właśnie po 7 latach padła mi suszarka hoover. Ja wciąż liczę na naprawę sad estén wielką fanką suszarek zimą, a moja padła akurat jak skończyłam 3 pranie (do suszarki mieścił się z 2-3 wkład pralek
    • turzyca Re: Suszarka bębnowa dorada co kupić 02.02.25, 13:29
      A nie jest jeszcze na gwarancji?
    • bei Re: Suszarka bębnowa dorada co kupić 02.02.25, 14:51
      Mój bosch z pompą ciepła suszy od 8 lat, ale ja z tej suszarki dużo nie korzystam.
    • is-laura Re: Suszarka bębnowa dorada co kupić 02.02.25, 15:28
      Mój Bosch padł po 13 latach, a używałam go tylko do suszenia pościeli i ręczników, więc niezbyt intensywnie. Model jeszcze bez pompy ciepła.
    • bazia_morska Re: Suszarka bębnowa dorada co kupić 02.02.25, 15:34
      Kupiłam niedawno LG (pralkę też). Na razie jestem bardzo zadowolona. 9 kg, sterowanie przez smartfon.
      • leyla76 Re: Suszarka bębnowa dorada co kupić 02.02.25, 20:49
        Mam pralkę LG, kupiona w 2013 i jestem z niej zadowolona.
        Suszarkę LG tez bardzo lubię, no ale niestety przestała suszyć.
      • zosia_1 Re: Suszarka bębnowa dorada co kupić 03.02.25, 06:00
        Ciekawi mnie, tak serio, co daje oocha sterowanie przez smartfon? Przecież i tak trzeba osobiście włożyć rzeczy do suszarki, więc wybór w tym momencie programu to nie problem, a na koniec osobiście rozpakować. Inaczej się nie da. Oświećcue mnie do czego mi stetowanie smartfonem?
        • leyla76 Re: Suszarka bębnowa dorada co kupić 03.02.25, 07:54
          zosia_1 napisała:

> Ciekawi mnie, tak serio, co daje oocha sterowanie przez smartfon? Przecież i t
          > ak trzeba osobiście włożyć rzeczy do suszarki, więc wybór w tym momencie progra
          > mu to nie problem, a na koniec osobiście rozpakować. Inaczej się nie da. Oświeć
          > cue mnie do czego mi stetowanie smartfonem?

W sumie sama nie wiem, mnie to sterowanie jakos nie bylo za bardzo potrzebne.
          Taki gadżet do zabawy.

Aplikacja na telefonie ma dodatkowe programy, może ktoś używa i mu potrzebne. Mnie wystarczyły te dostępne z poziomu suszarki.

Aplikacja pokazuje czas do skończenia suszenia. Wiem, że są tacy co muszą wyjąć pranie zaraz po skończeniu suszenia, więc może to im sie przydaje.

Można załadować suszarke, a włączyć ją później z aplikacji. Może być przydatne jak chcesz mieć suche pranie powiedzmy od razu po przyjściu z pracy.

Ja na początku miałam aplikację (potem suszarka nie mogła się z aplikacją połączyć) i korzystałam o tyle, że wysyłałam córce wiadomość, że suszenie się skończyło i ma poskładać pranie.
          Córka ma pokój na piętrze, suszarka w piwnicy, więc ona nigdy nie słyszała sygnału dźwiękowego suszarki wskazującego koniec suszenia.

Jak nie wyjąłem suchego prania odpowiednio wcześnie to one tak czekając zimne po prostu się gniecie. Bez schodzenia do piwnicy z aplikacji włączałam wtedy krotki program odświeżania i po zakończonym dopiero wyjmowałam pranie.

Innych zastosowań zdalnego sterowania nie znalazłam 😉
          • gryfna-frelka Re: Suszarka bębnowa dorada co kupić 05.02.25, 13:07
            Dopowiem ze w aplikacjach czesto sa statystyki dotyczace zuzycia pradu (i wody jezeli sprzet taka pobiera) co pozwala sledzic zuzycie.
          • snakelilith Re: Suszarka bębnowa dorada co kupić 05.02.25, 13:15
            leyla76 napisała:

> Jak nie wyjąłem suchego prania odpowiednio wcześnie to one tak czekając zimne
            > po prostu się gniecie.

Mój Bosch ma opcję włączenia tak, by pranie było suche o wybranym czasie.
            Jak zdarzy mi się nie wyjąć prania od razu, to mam krótki program "wool finish", lekko ciepły, trwa tylko 6 minut i nadaje się do odprasowania wygnieceń.
    • b-b1 Re: Suszarka bębnowa dorada co kupić 03.02.25, 08:09
      Mam 13 rok boscha, suszę intensywnie wszystko -psie kocie posłania, nawet końskie derki-więc naprawdę pracuje na okrągło. Muszę kupić następną suszarkę do nowego domu-więc też kupuję boschasmile Do starej przyjeżdża serwis co 3-4 lata i czyści ją( coś rozbierają i czyszczą bebechy)-kosztuje mnie to ok 2 stówki, te nowszej generacji nie potrzebują już takiego czyszczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka