Dodaj do ulubionych

Kalkulator punktów do liceum

14.02.25, 06:26
Pytanie do emam, które procesy rekrutacyjne do szkół ponadpodstawowych swoich dzieci mają już za sobą.

Z sąsiedniego wątku dowiedziałam się, że coś takiego istnieje. No nie wiedziałam o tym fakcie.
I nasunęło mi się pytanie - na ile sprawdziła się Waszym dzieciom taki kalkulator? Bo mam wrażenie, że to tak troszkę sztuka dla sztuki, zwłaszcza, że powszechna opinia głosi, że zazwyczaj wyniki z egzaminu próbnego są gorsze niż z tego właściwego. Bo ponoś są trudniejsze (serio, w tym roku trudne były? Które - te z wydawnictwa, czy kuratoryjne?)

Drugie pytanie to ile, w rozumieniu emam jest "dużo punktów"?

Zaczynam się martwić sobą, że jakoś tak nie siedzę głęboko w rekrutacjach. I zasadniczo mało na ten temat wiem. Hmmm....
Obserwuj wątek
    • danaide2.0 Re: Kalkulator punktów do liceum 14.02.25, 06:48
      waszaedukacja.pl/artykuly/jak-obliczyc-punkty-do-szkoly-sredniej

Niekoniecznie sztuka dla sztuki, jakieś pojęcie daje, np. w jakie szkoły celować (albo - czy celowanie w tą, w którą się celuje ma w ogóle sens). Mnie dawała też ta stronka, zwłaszcza negatywne opinie o szkołachwink oraz progi z poprzednich lat. Idziemygdzie. okazało się być w moim przypadku bezużyteczne.

Moje skromne doświadczenie jest takie, że w okolicach 170 pkt coraz trudniej coś nabić bez ekstrasów typu konkursy czy olimpiady (nie mówię o egzaminach językowych do klas językowych) i wtedy naprawdę liczy się e8 z jak najmniejszą ilością błędów, a przecież zawsze jakieś błędy mogą się zdarzyć. Ale w takich szkół o progach 140-165 jest w Warszawie sporo.
      • danaide2.0 Re: Kalkulator punktów do liceum 14.02.25, 06:49
        A ZUS jak? Dał radę rzutem na taśmę?
        • kochamruskieileniwe Re: Kalkulator punktów do liceum 14.02.25, 14:30
          Połowicznie. Pieniądze wypłacił, po interwencji (kolejnej) wystawił decyzję na pue (w końcu się dowiedziałam co i jak, czyli za jaki czas dostałam pieniądze i ile miesięcznie to będzie. I kiedy jest płatność). Decyzję wstawił na pue 30 grudnia... papierowej, o która również wnioskowałam w lipcu, do tej pory nie dostałam. Za to pity już przysłali.
          Ten oddział jest niereformowalny. ( Szczecin)
    • duramater Re: Kalkulator punktów do liceum 14.02.25, 06:54
      Sprawdzają się.
      Moje dziecko rok temu miało 3 egzaminy próbne. Wyniki tylko pierwszego były słabsze niż rzeczywiste (w 1 sem), na trzecim z polskiego nawet było lepiej niż w prawdziwym. Kalkulator pozwolił nam na określenie widełek punktów od najwyższych do najniższych spodziewanych.
      Ile to dużo?
      Myślę, że 180+ daje już pełną swobodę, poza klasami eksperymentalnymi czy klasami skupiającymi olimpijczyków - np. poznałam w czasie dni otwartych dziewczynę, która w topowym LO była jedyną osobą bez tytułu laureata kuratora/olimpiady w klasie- miała 182 punkty (pomniejszy konkurs dał jej pojedyncze dodatkowe punkty).
      W Warszawie do najlepszych liceów powtarzały się progi 172-174-176.
      Od 160 można trafić do dobrych liceów i średnich. 130-140 mogą być przyzwoite ale to zależy. Poniżej atmosfera może być różna, choć mam też dziecko w takim od 110 i nauczyciele są fajni i dobrze uczą ale młodzież różna, ciągle dziwne zdarzenia.
      W innych miastach (poza topką typu V w Krakowie, czy XIII chyba w Szczecinie itp., które skupiają laureatów) progi do najlepszych w mieście mogą być trochę niższe.
    • slonko1335 Re: Kalkulator punktów do liceum 14.02.25, 07:00
      Na tym etapie to tylko szacowanie. Zwykle wyniki są lepsze niż probne bo podczas probnych nie wszystko jest przerobione ale może być i tak, że trafi się gorszy dzień, temat nie podoasuje lub dzieciak się zdenerwuje i wyjdzie gorzej. U moich było bardzo dużo tych próbnych, miało to swoje zalety i wady. Z jednej strony mieli większy luz na wlasviwym egzaminue i mniej sie stresowali ale z drugiej część dzieciakiw miała na nie wywalone i się niezbyt przykładała jak były tyle razy i wyniki niewiele miały wspólnego z właściwymi. Mój szedł wszystkie probne bardzo rowno z matmą, polski rozstrzał kompletny, angielski podobnie zatem z matmy braliśmy wyniki z probnych a polski mniej niż sredni (dys) i angielski średnia. Nie doszacowalismy okrutnie .
      • slonko1335 Re: Kalkulator punktów do liceum 14.02.25, 07:05
        A no i dużo punktów oznacza kompletnie coś innego w różnych miastach. W okresie rekrutacji mojego dziecka progi z Poznania czy Warszawyvz roku wcześniejszegi do których się odnosiliśmy w jego rekrutacji które tam dawy szanse na w miarę sensowne liceum w moim miescie pozwalały iść gdzie się chce.
      • danaide2.0 Re: Kalkulator punktów do liceum 14.02.25, 07:35
        Moje dziecko chyba wyrobiło swoją normę, ale już zaprzyjaźnione dziecko napisało dużo lepiej.
        Więc tak naprawdę nie ma zasady. Decyduje wiele czynników.
        • little_fish Re: Kalkulator punktów do liceum 14.02.25, 08:05
          Oczywiście że tak. Mój młodszy syn każdy kolejny próbny z matmy pisał gorzej. A ponieważ jest dyslektykiem i dysgrafikiem plus dodatkowe zaburzenia przetwarzania słuchowego, to nie ukrywam że na punkty z matmy liczyliśmy najbardziej. Ale fatalna nauczycielka matematyki, z okropnym podejściem do dzieci, wywoływała u niego taki stres, że ostatni próbny z matmy napisał na pięćdziesiąt parę procent. Popracowaliśmy nad głową i podejściem i na szczęście ten prawdziwy napisał na miarę swoich możliwości, czyli na 96%.
          Więc są dzieci u których może być różnie
          • memphis90 Re: Kalkulator punktów do liceum 14.02.25, 10:42
            W szkole mojego dziecka średnia z matmy na próbnym… 33% 😱 Ale szkoła nas pocieszyła, że na koniec kwietnia będzie drugi próbny i jeśli pójdzie równie źle, to pan dyrektor się pochyli nad problemem i zastanowi co poszło nie tak w procesie nauczania 😂😂😂😂😂

Przepraszam, ale na samą myśl nadal turlam się ze śmiechu… 😂😂😂😂😂
            • little_fish Re: Kalkulator punktów do liceum 14.02.25, 13:58
              Wcale się nie dziwię. Też bym się turlała jednocześnie ocierając łzy...
            • la_mujer75 Re: Kalkulator punktów do liceum 14.02.25, 14:04
              No, rychło w czas ie będzie pochylał.
            • hanusinamama Re: Kalkulator punktów do liceum 14.02.25, 15:42
              Po koniec kwietnia się pochyli? No w sumie dobrze ze się pochyli...u mojej młodej nikt sie nie pochyla. Matemtyczka jest jedna, ma 2 etaty (dyr nie szuka innej bo po co). Nie ma zajęc wyrównawczych dla słabszych dzieci, nie ma przygotowania do konkursów bo pani zarobiona. Nikt nie widzi problemu z matematyka, a ze na korki chdozi ponad połowa klas 5-8 to taki szczegół
    • aagnes Re: Kalkulator punktów do liceum 14.02.25, 08:12
      Dają ogólne pojecie, chociaz z punktami z egzaminow to jednak loteria. natomiast mozna sie wyluzowac bo po koszmarnych dwoch latach kiedy do LO szly roczniki 2008 i 2009 juz gorzej nie bedzie. w ubieglym roku dzieci znajomych dostaly sie tam gdzie chcialy, wszystkie, zadnej walki o miejsca.
      • duramater Re: Kalkulator punktów do liceum 14.02.25, 08:17
        Tak, to powinna być pierwsza normalna rekrutacja od 2018 (wtedy była ostatnia bez zawirowań).
      • kurt.wallander Re: Kalkulator punktów do liceum 14.02.25, 14:00
        aagnes napisał:

> Dają ogólne pojecie, chociaz z punktami z egzaminow to jednak loteria. natomias
        > t mozna sie wyluzowac bo po koszmarnych dwoch latach kiedy do LO szly roczniki
        > 2008 i 2009 juz gorzej nie bedzie. w ubieglym roku dzieci znajomych dostaly sie
        > tam gdzie chcialy, wszystkie, zadnej walki o miejsca.
        >
        Akurat w zeszłym roku był tzw pusty rocznik. On zresztą tez miał swoje problemy, np. szkoły, wiedzac, że kandydatów będzie sporo mniej, ograniczały liczbę oddziałów, a tym samym mozliwych rozszerzeń. Mam w rodzinie dzieciaka, któremu w wybranej szkole nie utworzono po prostu interesującego go profilu. Co zresztą p[ewnie wyszło mu na dobre, bo "z musu" poszedł do lepszej szkoły wink Tamtą wybrał, bo była bardzo blisko.
        • aagnes Re: Kalkulator punktów do liceum 14.02.25, 14:19
          Zlikwidowano jakie kosmiczne kierunki typu geo-polski-ang i podobne, stworzone pod katem np dostępności nauczycieli. Moja corka jest m in w klasie z dziwnymi rozszerzeniami, w przyszłym roku będzie niezle kombinowanie do matury. W ubiegłym roku była bajka z rekrutacja, w tym też będzie ok
        • ursgmo Re: Kalkulator punktów do liceum 14.02.25, 15:37
          Czy dobrze pamiętam, że miałaś córkę we Fryczu? Koleżanka córki myśli o klasie wstępnej, moja córka też się zainteresowała, bo ma problem z doborem profilu. Kompletnie o tej szkole nic nie wiem. Próg zeszłoroczny bardzo niski, poniżej 140 punktów, w tym dodatkowe za sprawdzian kompetencji. Wiesz coś może o tej klasie?
          • kurt.wallander Re: Kalkulator punktów do liceum 14.02.25, 16:25
            Niestety, nie wiem zbyt wiele o tej klasie. Gdybyście się decydowali na nią, to dopytajcie do jakich profili może później dziecko uczęszczać i na jakiej zasadzie są przydzielane do klas. Nie pamiętam juz co dokładnie, ale coś mi tam nie pasowało. Może można było iść tylko do mat-fiz lub mat-geo? Moją córkę interesował tylko biol-chem.

Niski próg mnie w klasie dwujęzycznej nie dziwi, tak jest chyba w większości szkół. Po prostu cieszą się jednak mniejszym zainteresowaniem niz zwykłe profile, do tego tutaj jest klasa wstępna, więc nauka o rok dłuższa.
            • ursgmo Re: Kalkulator punktów do liceum 14.02.25, 16:38
              Jeśli chodzi o profil to jest mat- geo i hist- pol. U nas historia odpada, młoda szczerze nienawidzi tego przedmiotu. Musi się sama zastanawiać czy chce mat- geo, bo raczej myślała o lingwistycznych, ale tych nie ma zbyt wiele. Podoba jej się bardzo te 18 godzin niemieckiego. Obecnie uczy się hiszpańskiego i są to dwa zmarnowane lata ( wybierała niemiecki).
              A jak ogólna atmosfera w szkole? Nauczyciele?
              • kurt.wallander Re: Kalkulator punktów do liceum 14.02.25, 16:59
                Musisz wziąc pod uwagę, że moja córka ukończyła szkołę kilka lat temu (w tym roku kończy licencjat) i była ostatnim rocznikiem po gimnazjum. Więc nie wiem, jak wygląda nauczanie po podstawówce, i czy w międzyczasie nie zmienili się nauczyciele.

Moja córka ze szkoły była zadowolona, bo ta spełniła jej oczekiwania. A oczekiwała nauczycieli dobrze wykładających przedmioty, i dobrego przygotowania do matury. I to w szkole dostała. Natomiast nie była to szkoła jakoś super przyjazna i "frontem do ucznia", wymagane było przyłożenie się do nauki. Moja córka nie była zainteresowana konkursami i działalnością pozaszkolną, więc nie wiem, czy szkoła idzie takim uczniom na rękę. Ale wątpię. Wg mojej córki, to "szkoła dla kujonów", więc jeśli ktos nie jest super hiper zdolny (tak, że wszystko łapie w lot bez uczenia się), a w szkole średniej chce się bawić, rozwijać inne zainteresowania, czy choćby skupić na jednej dziedzinie nieco olewając inne, to to może nie być odpowiednia szkoła. Wyniki matur mają bdb, ale olimpijczyków raczej nie.
                Jeszcze co do przygotowania do matury. Szkoła ma stowarzyszenie, na które rodzice dobrowolnie wpłacają, i z tych pieniędzy opłacane są m. in. dodatkowe zajęcia przygotowujące do matury. Córka z tego częściowo korzystała i była zadowolona (nie miała korków, kursów itp.)
                Nauczyciele to byli dobrzy rzemieślnicy, córce szczególnie odpowiadała biologiczka, która juz tam nie pracuje. Natomiast nauczycielem inspirującym, pasjonatem tego co robi był dyrektor - równiez biolog - z którym miała lekcje tylko w klasie maturalnej, i była zachwycona.

Co do niemieckiego, to moja córka była średnio zainteresowana, raczej nie szła do szkoły ze względu na ten język. Nie rozszerzając go, raczej bezstresowo przeszła liceum, ale przypuszczam, że nauczyciel(ka) po prostu biol-chemu nie dręczyła nadmiernie i nie miała wielkich wymagań. Na pewno w klasach dwujęzycznych jest duży nacisk na język, i pewnie tam trafiają też najlepsi nauczyciele języka.
                • ursgmo Re: Kalkulator punktów do liceum 14.02.25, 17:16
                  Twoja córka z tego roku co mój syn.
                  Dziękuję za informacje, nie wydaje mi się, żeby to była szkoła dla mojej córki. Szukamy dalej, mamy tylko trzy szkoły na liście, w jednej spore ryzyko, że nie bedzie pasujacego profilu.
                  • kurt.wallander Re: Kalkulator punktów do liceum 14.02.25, 17:39
                    Ona poszła do szkoły jako sześciolatka, więc wiekowo może być mdzy nimi różnica.

Może spróbuj popytać kogoś, kto aktualnie ma tam dziecko?

Jeśli córka będzie miała dużo punktów, to może Witkacy? Do klasy z rozszerzonym niemieckim? Tam dowolne rozszerzenia (poza językiem) wybiera pod koniec 1. klasy.
                    • ursgmo Re: Kalkulator punktów do liceum 14.02.25, 18:02
                      Witkacego ma na pierwszym miejscu. Rozmawiałyśmy już w moim wątku o dziewczynce której brakuje tam 8-10 punktów. Po próbnych co prawda, ale kto wie czy pójdą lepiej te majowe. Dzieciaki mają już serdecznie dość, a najbliższe dwa miesiące będą bardzo, bardzo ciężkie, a to bardzo krótki semestr.
                      • kurt.wallander Re: Kalkulator punktów do liceum 16.02.25, 18:32
                        A, dodam jeszcze, gdybyście rozważały Fredrę - odradzam.

Choc i tu próbowałabym zebrać informacje tez od innych osób. Nasze złe doświadczenia to po części pewnie wina okoliczności: pierwsza klasa na zdalnym, bardzo kiepski wychowawca (już tam nie pracuje), skład klasy. Istotny też jest profil, mam wrażenie, że biol-chem-mat w tej szkole to najtrudniejszy profil.
                        Klasa ciągle krytykowana przez nauczycieli (nie uczą się, są niezgrani), z wiecznie najsłabszymi ocenami (na koniec roku w 4. klasie chyba nie było żadnego wyróżnienia i tylko 1-2 osoby ze średnią powyżej 4.5, podczas gdy w innych klasach proporcje były wyraźnie inne). A jednak to ta klasa najlepiej z całej szkoły wypadła na maturze. Przypuszczam, ze głównie dzięki korepetycjom. Dodatkowe zajęcia przygotowujące do matury w tej szkole albo nie istniały, albo były farsą - bo ustalone na taką godzinę, że mało komu pasowały. No i z tą samą nauczycielką, która notorycznie oceniała 3/4 klasy na nie więcej niż 3. I to nie tak, że oni faktycznie byli tacy słabi, po prostu coś było nie tak ze sprawdzianami i/lub ich ocenianiem.
                        • tiffany_obolala Re: Kalkulator punktów do liceum 16.02.25, 22:04
                          Ja też nie polecam. Beznadziejna wychowawczyni, reakcja szkoły na problemy (spowodowane przez szkołę): idźcie sobie od nas.
                          • hugo43 Re: Kalkulator punktów do liceum 16.02.25, 23:07
                            Ja mam dziecko we Fryczu.ten próg 140 to był rok temu do humana.klasa chyba najgorsza w całej szkole obecnie,bo jedynek mieli multum jedynek na pierwszy semestr.szkola fajna i luźna dla dzieci zdolnych.rozszerzenia są ciśnięte mocno,reszta luzik.Mam wrażenie,że mniej nauki niż w podstawówce.Ogolnie ze szkoły jesteśmy bardzo zadowoleni,ale to subiektywna ocena
                            • ursgmo Re: Kalkulator punktów do liceum 16.02.25, 23:53
                              We Fryczu rozważalibyśmy tylko tę klasę 0 i potem mat- geo . Historia na rozszerzenie odpada, to jedyny przedmiot którego moje dziecko szczerze nienawidzi. Te 140 mi pokazywało dla klasy 0. Córka z próbnych miała 164, a tu jeszcze dochodzą punkty za sprawdzian kompetencji chyba?
                              Marzy mi się dla młodej coś luźniejszego, bo oceny już mniej istotne niż w SP, a kiedyś ten dzieciak musi pożyć.
                              • hugo43 Re: Kalkulator punktów do liceum 17.02.25, 09:00
                                No to może być szkoła dla was.klasa 0 jest naprawdę lekka,takie studenckie życie się prowadzi(znajomej córka jest obecnie już w pierwszej klasie).samo rozszerzenie mat-geo,tu zależy jacy nauczyciele się trafią,ale przygotowanie do matury porządne gwarantowane.jesli córka jest osobą,która z natury dużo wie,szybko przyswaja,ma angielski na poziomie co najmniej b2,to przez szkołę prześlizgnie się z uśmiechem na ustach😀
                        • ursgmo Re: Kalkulator punktów do liceum 16.02.25, 23:35
                          Największy u nas problem to miejsce zamieszkania ( Izabelin). Dojazd powyżej godziny jest co najmniej upierdliwy, a do samych Bielan autobusem jest 20-25 minut Syn jeździł 4 lata do Mechatronika na Wiśniową i zdecydowanie wolałabym uniknąć kolejnego dziecka wstającego tuż po 5 i najchętniej bez metra.
                          Niestety szkoły które są najbliżej albo są kiepskie, albo nie mają interesującego profilu. Dlatego na razie na liście mamy Witkacego-Lelewela-Maczka. Do tego ostatniego córka ma niemal 100% szans na dostanie się, ale opinie są takie sobie. Lelewel jest bardzo prawdopodobny, z tym że tam co drugi rok zmieniają się profile, w tym roku wypada że powinien być lingwistyczny, dziennikarski, różnie go nazywają, ale póki co nie wiadomo co będzie.
                          • kurt.wallander Re: Kalkulator punktów do liceum 17.02.25, 01:09
                            No tak, dojazdy potrafią dać w kość. Niedaleko Frycza jest jeszcze Poniatowski, ale tam progi wysokie (nie wiem, czy nie wyższe niż w Witkacym). Ale zdaje się, że mat-geo mają na wysokim poziomie.

Sempołowska chyba jest spoko na dalszy wybór, ale tam francuski.

No i Domeyko, ale nic za bardzo o tej szkole nie wiem. Chyba taka kujnia trochę.

Maczek jest dość depresyjny z wyglądu i szkoła nie zrobiła na mnie super wrażenia na dniu otwartym, no ale to było kilka lat temu.
                            • nuka_2 Re: Kalkulator punktów do liceum 17.02.25, 01:18
                              Moje 2 koleżanki maja dzieci w Domeyce. Dzieciaki zadowolone, jedno w biol-chem-mat a drugie w mat-geo chyba. Z tego co słyszałam to chyba taka „metemtyczna” szkoła
                            • swinka-morska Re: Kalkulator punktów do liceum 03.03.25, 15:54
                              kurt.wallander napisała:

> Niedaleko Frycza jest jeszcze Poniatowski,
                              > ale tam progi wysokie (nie wiem, czy nie wyższe niż w Witkacym). Ale zdaje się
                              > , że mat-geo mają na wysokim poziomie.

Progi w Poniatówce w sumie takie same jak w Witkacym. W Poniatówce wszystkie profile są zacne.
                              Moim zdaniem jedyny minus tej szkoły to fatalne (naprawdę fatalne) warunki lokalowe. To nie jest szkoła dla dzieci wysokowrażliwych na hałas, źle przetwarzających słuchowo, nie lubiących tłumu, za dużego natężenia bodźców. Reszta wygląda super i znam tam dzieci (zadowolone).
                        • agma44 Re: Kalkulator punktów do liceum 03.03.25, 22:52
                          Jeśli biol-chem-mat to nie we Fredrze.
                          • kurt.wallander Re: Kalkulator punktów do liceum 04.03.25, 13:37
                            agma44 napisał(a):

> Jeśli biol-chem-mat to nie we Fredrze.

W sensie - też odradzasz, czy o co chodzi?
                            • agma44 Re: Kalkulator punktów do liceum 04.03.25, 19:11
                              Odradzam. Twoje spostrzeżenia niestety nadal aktualne.
                              • kurt.wallander Re: Kalkulator punktów do liceum 04.03.25, 20:44
                                Smutne sad A wiesz, że rozważam napisanie maila do dyrektorki.... Gryzie mnie to, że kolejne dzieciaki są tak traktowane i nikt nic z tym nie robi.
          • swinka-morska Re: Kalkulator punktów do liceum 17.02.25, 10:53
            ursgmo napisała:

> Koleżanka córki myśli o klasie
            > wstępnej, moja córka też się zainteresowała, bo ma problem z doborem profilu.
            > Kompletnie o tej szkole nic nie wiem. Próg zeszłoroczny bardzo niski, poniżej
            > 140 punktów, w tym dodatkowe za sprawdzian kompetencji. Wiesz coś może o tej kl
            > asie?

Znajome dziecko jest tam teraz w klasie 0, jest zadowolone.
            Co prawda w klasie 0 nie mają styczności z częścią nauczycieli (mają tylko intensywny kurs niemieckiego, polski i matmę chyba), więc resztę składu nauczycieli poznają w przyszłym roku dopiero. Ale na tę chwilę jest zadowolona. Nie sugerowałabym się tym niskim progiem, bo sam test kompetencji językowych też odsiewa część chętnych. Mam wrażenie, że tam pewną regułą jest sporo miejsc wolnych do rekrutacji uzupełniającej.
            • ursgmo Re: Kalkulator punktów do liceum 03.03.25, 15:40
              swinka-morska napisała
              > Znajome dziecko jest tam teraz w klasie 0, jest zadowolone.
              > Co prawda w klasie 0 nie mają styczności z częścią nauczycieli (mają tylko inte
              > nsywny kurs niemieckiego, polski i matmę chyba), więc resztę składu nauczycieli
              > poznają w przyszłym roku dopiero. Ale na tę chwilę jest zadowolona. Nie sugero
              > wałabym się tym niskim progiem, bo sam test kompetencji językowych też odsiewa
              > część chętnych. Mam wrażenie, że tam pewną regułą jest sporo miejsc wolnych do
              > rekrutacji uzupełniającej.

Czy miałabyś szansę zdobycia więcej informacji? We wstępnej jest matematyka. Czego się uczą? Bo idą potem normalnie do pierwszej, więc powtarzają materiał z 8, czy zaczynają już 1?
              Czy wf jest na luzie,?
              I takie ogólne informacje o atmosferze w szkole.

Po przejrzeniu ofert wszystkich szkół w okolicy i uzgodnieniu, że zdecydowanie córka chce pożegnać hiszpański, na dzień dzisiejszy odpadł nam Lelewel i Maczek.
              Witkacy będzie na pierwszym miejscu, ale nie liczymy na niego specjalnie, dwie klasy niemiecki i rosyjski.

Frycz i klasa 0 wstępna na drugim, zdecydowany faworyt córki. Bratanica męża ( nauczyciel j. angielskiego) wykonała jej test kompetencji językowych, który wypadł bardzo wysoko. Wychodzi na to, że córka dostałaby się bez problemu, z bardzo dużym zapasem punktów.

Na trzecim miejscu Śniadecki klasa dwujęzyczna.

• kurt.wallander Re: Kalkulator punktów do liceum 03.03.25, 17:07
                Zacne szkoły. Cos tam jeszcze weźcie na dalsze wybory, tak na wszelki wypadek. A w Lelewelu i Maczku są tylko klasy z hiszpańskim?
                • kurt.wallander Re: Kalkulator punktów do liceum 03.03.25, 17:08
                  Jesli francuski mógłby być, to macie jeszcze Sempołowską...
                  • ursgmo Re: Kalkulator punktów do liceum 03.03.25, 17:37
                    Francuski odpada, u córki ma tak niskie notowania jak hiszpański.
                • ursgmo Re: Kalkulator punktów do liceum 03.03.25, 17:35
                  Do Lelewela muszę zadzwonić, bo nie wiem czy nie wkradł mi się błąd. Tak napisałam po skosie na kartce, że można tylko kontynuować język, że może to dotyczyć Lelewela jak i Domeyki. W Domeyce na 100 % tylko kontynuacja, więc jeszcze to sprawdzę. Ale szału z profilem w Lelewelu w tym roku nie ma, żadnego lingwistycznego ,który kiedyś był.
                  We Fryczu córka „godzi się” na mat- geo ze względu na klasę 0, dwujęzyczność i duże szanse na niezłe poznanie języka. Nie chce tego samego profilu w innej szkole, a już w połączeniu z biznesem i zarządzaniem to w ogóle.
                  Maczek już nawet nie pamiętam jak z językiem, ale szkoła nie zrobiła na mnie dobrego wyrażenia, opinie też ma mocno takie sobie, a sporo dzieciaków z mojej okolicy tam trafia.
                  • kurt.wallander Re: Kalkulator punktów do liceum 03.03.25, 18:10
                    No mnie Maczek tez nie zachwycił...

Co do Frycza i profilu. Córka powinna jednak być świadoma, że rozszerzenie mat-geo, to głównie na uczelnie ekonomiczne, a z dwoma językami to idealne połączenie na SGH, bo tam w rekrutacji liczą się dwa języki smile W sumie jedna z moich corek tam studiuje i sobie chwali. Chyba, że twoja córka pójdzie bardziej w lingwistykę czy filologię, ale nie wiem, czy bez innego wykształcenia czy fachu, to są teraz przyszłościowe kierunki, przynajmniej jesli chodzi o popularne języki
                    • ursgmo Re: Kalkulator punktów do liceum 03.03.25, 19:53
                      Myślę, że wybierze sinologię lub japonistykę. Ale patrząc jak to się zmieniało u znajomych moich starszych dzieci, wszystko jeszcze możliwe.
                      Póki co coś wybrać musi.
                      • kurt.wallander Re: Kalkulator punktów do liceum 03.03.25, 20:10
                        To trzymam kciuki, żeby dostała się tam, gdzie chce!
                        • ursgmo Re: Kalkulator punktów do liceum 03.03.25, 20:26
                          Dziękuję 🙂
    • tiffany_obolala Re: Kalkulator punktów do liceum 14.02.25, 10:18
      Kalkulator daje ogólne pojęcie. A o "dużo punktów" pytaj matki z ubiegłorocznej rekrutacji albo przejrzyj progi do szkół w swojej okolicy, bo np. 150 punktów pozwalało się dostać do liceum z warszawskiej trzeciej dziesiątki (czyli bardzo przyzwoicie) i do jednego z najlepszych techników w Polsce 7 lat temu, a teraz to podobno wynik "nie da sobie rady w dobrej szkole" (z lektury ematki tak wynika, nie bierz tego poważnie).
      • duramater Re: Kalkulator punktów do liceum 14.02.25, 10:22
        W tym roku e8 został wydłużony, co może podnieść wyniki, choć wszystko zależy od trudności zadań. A ogólnie dobre wyniki wszystkich, przy łatwym egzaminie, podnosi ogólną punktację i progi.
    • memphis90 Re: Kalkulator punktów do liceum 14.02.25, 10:38
      >na ile sprawdziła się Waszym dzieciom taki >kalkulator
      Noooo jak wprowadziłam wyniki córki, jej oceny ze świadectwa i inne zmienne, to wyliczył z dokładnością 100% 🤔 Z takich samych kalkulatorów korzystają przecież szkoły obliczając punkty. Znając realne oceny z e8 masz kilka dni, żeby ew zmienić preferencje szkół na podaniu, jeśli poszło niespodziewanie dobrze lub źle.

>Bo mam wrażenie, że to tak troszkę sztuka dla >sztuk
      No ale czego oczekujesz od tego kalkulatora? On służy od obliczania realnie zdobytych %, ocen itd na punkty. Możesz też sobie wprowadzac randomowe dane żeby sprawdzić ile punktów trzeba szacunkowo zdobyć żeby osiągnąć limit do danej klasy (np „kochane dziecko, z troją z matmy i 30% z e8 nawet nie zbliżysz się do szkoły x, ale masz szanse na y, więc albo Y, albo siadasz do nauki”). Ten limit punktów do kolejnej klasy na kolejny rok oczywiście również będzie szacunkowy.

Plus ja na przykład posadziłam dziecko przed kalkulatorem i na jego oczach zmieniałam oceny z trój na czwórki i piątki, żeby zobaczył jak to zmienia jego szanse rekrutacyjne w praktyce. Podziałało.
    • kurt.wallander Re: Kalkulator punktów do liceum 14.02.25, 13:54
      kochamruskieileniwe napisała:

> I nasunęło mi się pytanie - na ile sprawdziła się Waszym dzieciom taki kalkulat
      > or? Bo mam wrażenie, że to tak troszkę sztuka dla sztuki, zwłaszcza, że powszec
      > hna opinia głosi, że zazwyczaj wyniki z egzaminu próbnego są gorsze niż z tego
      > właściwego.

Przed otrzymaniem ocen końcowych i wyników egzaminu kalkulator daje oczywiście tylko orientacyjne pojęcie o liczbie punktów. Przypominam, że po otrzymaniu wyników egzaminu jest jeszcze czas na zmiany we wniosku i wtedy kalkulator przyda się najbardziej - do podliczenia faktycznej liczby i ewentualnych korekt we wniosku.

Bo ponoś są trudniejsze (serio, w tym roku trudne były? Które - te
      > z wydawnictwa, czy kuratoryjne?)

Może nawet nie tyle trudniejsze, co po prostu dzieciaki jeszcze nie wszystko miały w szkole, a egzamin próbny dostosowany jest do programu nauczania obejmującego cały tok nauki.

>
      > Drugie pytanie to ile, w rozumieniu emam jest "dużo punktów"?

W moim rozumieniu dużo, to powyżej 170 punktów.

Za egzamin zdany na 100% ze wszystkiego i za 6 z każdego z 4 punktowanych przedmiotów, do tego świadectwo z wyróżnieniem i wolontariat masz maksymalnie 182 punkty.

Nie wiem, jak teraz jest z egzaminem ósmoklasisty, ale dawniej z gimnazjalnego jednak ciężko było mieć 100% z KAŻDEJ części, do tego szóstki z czterech przedmiotów (wyróżnienie i wolontariat raczej każdy miał). Więc wynik > 170 punktów, to jest, IMO, wysoki wynik. Można sobie jeszcze podnieść punkty konkursami, ale teraz to juz chyba za późno. Jesli dziecko ma jakies osiągnięcia, to warto spojrzeć na listę konkursów punktowanych, a nuż jest sens je wpisac na świadectwie, bo dadzą jakies punkciki.

> Zaczynam się martwić sobą, że jakoś tak nie siedzę głęboko w rekrutacjach. I za
      > sadniczo mało na ten temat wiem. Hmmm....

No moim zdaniem lepiej być rodzicem świadomym, bo pewne rzeczy trzeba ogarniać, żeby dziecko nie zrobiło błędów w ustalaniu listy oddziałów i w ogóle w wypełnianiu wniosku.
      • la_mujer75 Re: Kalkulator punktów do liceum 14.02.25, 14:18
        W teorii możliwe mieć 100 procent ze wszystkich 3 egzaminów, ale nie znam osobiście takiego dziecka.
        U Młodszego były takie 4 mega świetne dziewczyny w klasie. Każda dostała się gdzie chciała, do klas I wyboru: Staszic, Hoffmanowa, Witkacy i jeszcze jedno z topowych, ale nie pamiętam które. I żadna z nich nie napisała 3 egzaminów na 100 procent. Te "ścisłe" potraciły punkty na polskim - "tylko' 90 procent wink, a jedna z nich - świetna z matmy stracla tez punkt z matmy.
        One miały jakies dodatkow punkciki za różne konkursy. Plus same 6 z przedmiotów punktowanych.
        • kurt.wallander Re: Kalkulator punktów do liceum 14.02.25, 16:33
          la_mujer75 napisała:

> W teorii możliwe mieć 100 procent ze wszystkich 3 egzaminów, ale nie znam osobi
          > ście takiego dziecka.

To prawda, chciałam tylko uświadomić, ile można mieć max bez konkursów. Mój rodzony brat w zeszłym roku mocno się zdziwił, że max z ocen i egzaminu to nie 200 p.

Pamiętam, że moja średnia córka miała chyba 172 czy 174 p, a była bliska maximum i z egzaminów, i z ocen, z tym, że nie robiła wolontariatu, bo byłoby o 3 p więcej. I nie miała żadnych punktów za konkursy. Osiągnąć ponad 180 punktów bez konkursów to naprawdę wyczyn. Do szkół, gdzie progi oscylują w okolicy 175-180 p. lepiej coś uciułać jeszcze konkursami.

> U Młodszego były takie 4 mega świetne dziewczyny w klasie. Każda dostała się gd
          > zie chciała, do klas I wyboru: Staszic, Hoffmanowa, Witkacy i jeszcze jedno z t
          > opowych, ale nie pamiętam które. I żadna z nich nie napisała 3 egzaminów na 100
          > procent. Te "ścisłe" potraciły punkty na polskim - "tylko' 90 procent wink, a je
          > dna z nich - świetna z matmy stracla tez punkt z matmy.
          > One miały jakies dodatkow punkciki za różne konkursy. Plus same 6 z przedmiotów
          > punktowanych.
          >
      • kochamruskieileniwe Re: Kalkulator punktów do liceum 14.02.25, 14:26
        No to się właśnie uświadamiam. Chyba nie jest za późno?
        • kurt.wallander Re: Kalkulator punktów do liceum 14.02.25, 16:28
          Pewnie, że nie za późno. Nie odbieraj moich słów jako krytyki, po prostu uczulam na to, bo znam wiele osób, które się nie interesowały, zostawiały te sprawy dzieciakom, wydawało im się, że jest podobnie jak za ich czasów, i później były efekty typu - dziecko nie dostało się nigdzie, albo do niechcianej szkoły (bo kolejność szkół we wniosku była zła).
          • kochamruskieileniwe Re: Kalkulator punktów do liceum 14.02.25, 20:09
            Nie odbieram jako krytyki🙂
    • tiffany_obolala Re: Kalkulator punktów do liceum 14.02.25, 14:24
      Jeszcze bardzo dużo zależy od miasta. Bo w takiej Warszawie jest ścisła stratyfikacja - o dostaniu się do creme de la creme decyduje 2-3 punkty. Czy uczeń z szóstkami ze wszystkiego jest lepszy od takiego, co ma piątki ze wszystkiego? Może chodził do mniej wymagającej podstawówki? Albo miał akurat lepszy rok? Czy dla kogoś, kto marzy o chirurgii od przedszkola lepsze będzie liceum z topki, które ciśnie ze wszystkiego, czy takie, gdzie biolog co roku ma olimpijczyka, ale historyka mają bardzo przeciętnego?

W Kielcach najlepsze, złote liceum (44 w PL wg rankingu Perspektyw) miało rok temu próg 114, kolejne liceum (które nie weszło do pierwszej setki w kraju) - próg 156, czyli mniej-więcej tyle, ile do Cervantesa, w tym roku w czwartej dziesiątce szkół w Warszawie. Kilka miejsc dalej w Polsce niż najlepsze kieleckie liceum jest warszawski Słowacki - 165 punktów.

Nie wiem, czy za bardzo nie namieszałam, ale 160+ w Warszawie to wciąż są bardzo dobre szkoły dla bardzo dobrych dzieci. A w mniejszych ośrodkach to szkoły często najlepsze w okolicy.
      • swinka-morska Re: Kalkulator punktów do liceum 14.02.25, 15:01
        tiffany_obolala napisała:

> Jeszcze bardzo dużo zależy od miasta. Bo w takiej Warszawie jest ścisła stratyf
        > ikacja - o dostaniu się do creme de la creme decyduje 2-3 punkty. Czy uczeń z s
        > zóstkami ze wszystkiego jest lepszy od takiego, co ma piątki ze wszystkiego?

Ci co mają same szóstki to ogólnie są bardzo podejrzani. Serio mówię.
        W Warszawie rzeczywiście gra idzie czasem o ułamki punktów, dlatego trzeba każdego kawałeczka pilnować (i liczyć punkty w kalkulatorze).

> Czy dla kogoś, kto marzy o chirurgii od przedszkola lepsze będzie liceum z topki, kt
        > óre ciśnie ze wszystkiego, czy takie, gdzie biolog co roku ma olimpijczyka, ale
        > historyka mają bardzo przeciętnego?

Ale wiesz, że licea gdzie są olimpijczycy to raczej te z topu a nie "po prostu dobre"? Ewentualnie chodzi o sytuacje, gdzie dzieciaki same uczą się do olimpiady a nauczyciel co najwyżej nie przeszkadza.

• kurt.wallander Re: Kalkulator punktów do liceum 14.02.25, 16:40
        tiffany_obolala napisała:

> Jeszcze bardzo dużo zależy od miasta.

A to prawda. W Warszawie wygląda to jednak dość inaczej niż w reszcie kraju. Ja wyżej pisałam odnosząc się do realiów warszawskich, bo te znam.

Czy d
        > la kogoś, kto marzy o chirurgii od przedszkola lepsze będzie liceum z topki, kt
        > óre ciśnie ze wszystkiego, czy takie, gdzie biolog co roku ma olimpijczyka, ale
        > historyka mają bardzo przeciętnego?

Oba wymienione przez ciebie licea mogą być z topki. Ja mam doświadczenie z trzema szkołami warszawskimi. Ta, powiedzmy, najbardziej z nich prestiżowa, była jednocześnie najlepsza, jesli chodzi o dbałość o dobrostan uczniów (myślę, że i nauczycieli). Szkoła ze znanych mi trzech znajdująca się najniżej w rankingu, była najgorsza (bo i cisnęli, i słabo uczyli, i uczniowie nie byli traktowani z szacunkiem).
        >

> Nie wiem, czy za bardzo nie namieszałam, ale 160+ w Warszawie to wciąż są bardz
        > o dobre szkoły dla bardzo dobrych dzieci.

To są często szkoły tzw "aspirujące", ale bez dobrego pomysłu, jak mieć lepsze wyniki. Dla uczniów to najgorsza kombinacja.

A w mniejszych ośrodkach to szkoły cz
        > ęsto najlepsze w okolicy.

A to fakt.
      • duramater Re: Kalkulator punktów do liceum 14.02.25, 18:31
        Gwoli ścisłości, coś pomieszałaś w danych. Najlepsze kieleckie liceum z 44. miejsca to liceum społeczne/prywatne bodajże nazaretanek? ze swoim własnym systemem punktacji - do ogólnie liczonych punktów komisja dodaje coś od siebie, kolejne to Śniadek (ok. 120 miejsce w PL) i tam progi były zróżnicowane - do klasy językowej ok. 120 ale go mat - fizu 166 a biol- chemu 170. A warszawski Słowak jest 23 w PL obecnie, czyli to jest nieco wyżej niż 44wink
      • aagnes Re: Kalkulator punktów do liceum 15.02.25, 10:32
        Ale w warszawie jak ktoś chce być chirurgiem od przedszkola to wie do jakiego liceum startować.
        • duramater Re: Kalkulator punktów do liceum 15.02.25, 10:41
          A jak patomorfologiem?😉
      • kropkaa Re: Kalkulator punktów do liceum 04.03.25, 14:26
        114 punktów to jest mało, po prostu, i nie ma znaczenia czy Warszawa czy Kielce.
        • kurt.wallander Re: Kalkulator punktów do liceum 04.03.25, 20:46
          kropkaa napisała:

> 114 punktów to jest mało, po prostu, i nie ma znaczenia czy Warszawa czy Kielce
          > .

O to chodzi, że w mniejszych miejscowościach jest większy rozstrzał pomiędzy minimum i maksimum. I w klasie z progiem 114 moga byc dzieciaki ze 170-180 punktami. W takiej sytuacji próg jakby ma mniejsze znaczenie w wyborze szkoły najlepiej dobranej do mozliwości dziecka.
    • la_mujer75 Re: Kalkulator punktów do liceum 14.02.25, 14:41
      Nie korzystałam z tych kalulatorow.
      Mieliśmy mniej więcej wyliczone punkty. I kierowalam się "najgorzej" napisanymi probnymi.
      Co prawda Młodszego potwornie zjadl stres na prawdziwym polskim i napisał duzo gorzej niż wcześniej zakładaliśmy. ALe on nas uprzedził, że maksymalnie to będzie 70 procent i dokładnie tyle dostał. Reszta 100.
      Ale mysmy nie obstawiali topowych szkół, bo ja wiedzialam, że Mlodszy nie nadaje się do takich- nie ten typ, zbyt zestresowany i zbyt niewierzący w siebie. A egzaminy to tylko pokazaly.
      Zabraklo mu 1 punktu do szkoły I wyboru. Uznalam, że nawet nie ma co pisac odwołania, bo ta szkoła miała opinię mniej przyjaznej, niż ta szkoła do ktorej się dostał.
      Nie żalowaliśmy nawet przez chwilę. I tak średnia w jego klasie była ponad 170. On był ciut na granicy, ale dostal się, bo wybraliśmy mniej popularny język.

Najważniejsze to jest dobrze ustawić kolejnośc szkół.
      Z tego, co kojarzę, masz zdolnego syna, prawda?
      Myslę, że nie musicie aż tak bardzo się martwić.
      Co do szkol marzeń...
      Każda szkoła ma swoje plusy i ukryte minusy. Wiele zależy od tego, jaki się trafi nauczyciel.
      I też wiele zależy od składu klasy.
      Mam dwie znajome, ktorych córki chodza do Witkacego. Dla obu była to szkola marzeń.
      Jedna dziewczyna ubóstwia szkołe, nauczycieli i klasę. A druga jest mocno nia rozczarowana. A przed wszystkim nie lubi swojej klasy. I będąc osobą, która nie ma żadnych społecznych problemów, to w tej klasie nie nawiązała żadnej bliższej relacji.
      • kochamruskieileniwe Re: Kalkulator punktów do liceum 14.02.25, 14:48
        Nie, no. On daje radę. 😁
        Może dlatego jakoś tak się nie stresuję. Teraz.
        Z drugiej strony chyba bym nie chciała top topowej szkoły. Wystarczy dobra, ale z przyjazną uczniowi atmosferą.
        Zresztą on od dawna ma upatrzoną szkołę. Powinien tam dać radę.
        • swinka-morska Re: Kalkulator punktów do liceum 14.02.25, 14:57

> Z drugiej strony chyba bym nie chciała top topowej szkoły. Wystarczy dobra, ale
          > z przyjazną uczniowi atmosferą.

Bardzo bym przestrzegała przed myśleniem "topowa szkoła = zła atmosfera, dobra szkoła = przyjazna atmosfera". Jedno sprawa - stereotypy. Druga sprawa - drążyłam temat przy okazji zeszłorocznej rekrutacji dziecka i uwierz mi - są szkoły na dokładnie tym samym poziomie punktowym (zarówno te topowe jak i te "dobre nietopowe"), które mają mega różny klimat i do części z nich posłałabym dziecko ze spokojną głową, a inne były typu "po moim trupie".

> Zresztą on od dawna ma upatrzoną szkołę. Powinien tam dać radę.
          Będzie dobrze! Powodzenia!
          • kurt.wallander Re: Kalkulator punktów do liceum 14.02.25, 16:43
            swinka-morska napisała:

> Bardzo bym przestrzegała przed myśleniem "topowa szkoła = zła atmosfera, dobra
            > szkoła = przyjazna atmosfera".

O tak!
            >

• kochamruskieileniwe Re: Kalkulator punktów do liceum 14.02.25, 14:57
          Ale jakoś dziwnie czasami się czuję. Co rozmawiam z rodzicami i dzieciakami w jego wieku, to wszyscy korki, korki, korki.
          A mój zapisał się zamiast tego na kurs związany ze swoją pasją. Bo skończył w końcu 14 lat i może.
          Ja mam podejście, że wiedząc jaki ma zestaw nauczycieli w szkole- powinien sam dać radę zdać egzamin 8. Niech idzie według swoich umiejętności.

Może bym mówiła inaczej, gdyby miał fatalnych nauczycieli lub w ogóle nie miał (( znam szkołę, gdzie matematyk/ fizyk porzucił w połowie października pracę o nie można było nikogo znaleźć na jego miejsce. A drugi matematyk był przeciążony godzinowo. No kicha.
          Ponoć od nowego semestru będzie ktoś nowy..
          • hanusinamama Re: Kalkulator punktów do liceum 14.02.25, 15:54
            "Ja mam podejście, że wiedząc jaki ma zestaw nauczycieli w szkole- powinien sam dać radę zdać egzamin 8. " tu jest clou problemu.
            U mojej starszej połowa klasy jest na korkach z matmy (6 klasa!!!!). Taką ma nauczycielkę. Pani matematyki uczy jak historii. Młoda ma kupione dodatkowe cwiczenia plus zeszyt zadan (bo zdania pojawiają się jedynie na sprawdzianach) i sama robi. Jak czegoś nie wie to wtedy ja pomagam.
            Polonistka jej się zmieniła i tu problemów nie bedzie z egzaminem. Tu bardzo duzo zalezy od nauczyciela
          • ania_z_zielonymii Re: Kalkulator punktów do liceum 14.02.25, 16:41
            W klasie mojego syna prawie nikt nie ma korków. Próbne napisali bardzo przyzwoicie. Korki nie są, jak widać, koniecznym elementem 8 klasy😉
          • kurt.wallander Re: Kalkulator punktów do liceum 14.02.25, 16:44

> Ja mam podejście, że wiedząc jaki ma zestaw nauczycieli w szkole- powinien sam
            > dać radę zdać egzamin 8. Niech idzie według swoich umiejętności.

Miałam dokładnie takie samo podejście. Uważam, że słusznie robisz.
            >
    • swinka-morska Re: Kalkulator punktów do liceum 14.02.25, 14:51
      Kalkulator jest bardzo przydatny - najpierw do ogólnego myślenia o strategii układania listy, potem (jak już są wyniki z E8) do ew. decyzji o zmianie listy.
    • panirobak82 Re: Kalkulator punktów do liceum 15.02.25, 01:37
      Uff cieszę się, że mam temat za sobą.
      Moja teraz w I LO.
      Jak dla mnie 170+ jest ok, 180 już na spokojnie.
      Kalkulatory przydatne, bo właśnie na ich podstawie dziecko dostaje się do LO.
      Myślę, że już teraz można punkty w przybliżeniu poznać i zobaczysz na co można się nastawiać.
      Powodzenia!!
    • wrota.do.lasu Re: Kalkulator punktów do liceum 15.02.25, 10:42
      My też w tym roku egz8.
      Czuje strach , syn nie bo niestety wie że jakoś to będzie.
      Nie jest zdolny ( coz) i dodatkowo nie lubi się uczyć...to divre, empatyczne dziecko, ostatnio powiedział że chciałby pracować jako nauczyciel 1-3 lub w przedszkolusmile i w sumie też go widzę w takiej roli smile
      Jak na chłopaka dość oryginalnie ale jeśli chce to nic nie mówię i wspieram smile wcześniej mówił o psychologii smile
      Probny z polskiego około 75%, angielski 76% matematyka 27%.
      Ciężko chyba z taką punktacja, świadectwa z paskiem nie bedzie
      • duramater Re: Kalkulator punktów do liceum 15.02.25, 10:47
        Ale przecież są też szkoły średnie dla dzieciaków o takich planachsmile w szkole jednego z moich dzieci jest klasa z dodatkowymi zajęciami z psychologii. Kadra jest fajna, wspierająca. Próg był 100-120. Maturę zdają dobrze ci, co się przyłożą.
        Zbadajcie predyspozycje, niech syn pochodzi na dni otwarte, poogląda szkoły.
      • duramater Re: Kalkulator punktów do liceum 15.02.25, 10:52
        Polecam rozmowę z doradcą zawodowym w szkole lub w ppp.
      • panirobak82 Re: Kalkulator punktów do liceum 15.02.25, 12:00
        Matma trochę słabo. Ma jeszcze czas, że napisać ją lepiej. Dobry korepetytor plus trzaskanie tych arkuszy powinno pomóc. Oferta dla humanistów jest spora. Ze swojej strony podpowiem, że łatwiej się dostać na human do szkoły, która jest stricte dla ścisłowców niż do takiej top humanistycznej. Próbujcie. Powodzenia dla syna👍 Fajnie, że ma już jakiś plan na siebie👌
        • wrota.do.lasu Re: Kalkulator punktów do liceum 16.02.25, 17:52
          Najgorsze jest to że matmę tłucze non stop , babcia jest matematykiem.
          Ten semestr odpukać ma same ale poprzednie 3,3+ że sprawdzianów, z aktywności, odp przy tablicy zawsze 5. Samodzielna praca mu nie idzie...
      • ophelia78 Re: Kalkulator punktów do liceum 03.03.25, 21:08
        Ale fajne ma chłopak plany smile

Pamiętam jak 16 lat temu rodziłam Młodego to w szpitalu na oddziale neonatologicznym byl pan położny. Facet wyglądał jak milion dolarów, byl oazą spokoju i miał...olbrzymie dłonie smile Jak kąpał te noworodki to kładł sobie takie bobo na jednej dloni i się mieściło i na luziku mył.
        Moj syn jak się urodził to miał problemu skórne i z oddziału poporodowego jeździ z nim na neonatologię właśnie na takie kąpiele lecznicze. I kiedyś temu facetowi w czasie kąpieli usnął na dłoni, w wodzie smile

Podejrzewam że gdyby nie typ szpitala (sw.Zofia więc typowo ginekologiiczno-polozniczy) to face by się nie mógł odgonić od zakochanych w nim pacjentek smile
    • ekstereso Re: Kalkulator punktów do liceum 03.03.25, 16:27
      Ile ja się nad tym nasiedzialam... Wszystko na nic. Wyniki były o 40 p lepsze niż ja umyslilam, więc i wybory inne. Ale to wszystko się działo w mojej głowie, syn wybrał jedna szkołę i do niej poszedł 😁
    • kropkaa Re: Kalkulator punktów do liceum 04.03.25, 14:29
      Kalkulator to kalkulator, liczy punkty na podstawie tego, co wpiszesz. Można liczyć na kartce pod kreską.
      Przydaje się, bo daje pojęcie do jakich szkół uderzać i jak układać listę.
      • antykaa Re: Kalkulator punktów do liceum 04.03.25, 20:48
        My liczyłyśmy w excelu, nie na kalkulatorze. Warto policzyć minimalną i maksymalną liczbę punktów i wybierać szkoły i profile pytając znajomych uczniów o opinię.
        Z mojego research wynikało, że bardzo fajnymi szkołami są: Czacki, Witkacy, Kochanowski, Słowacki, Sienkiewicz, Poniatowski, Cervantes
        Unikac jak ognia: Kołłątaj, Reytan

Z własnego doświadczenia nie polecam Kopernika, chyba, że komuś zależy na niemieckim i będzie uczyła Skonka, albo pójdzie do klasy międzynarodowej.

Wybierając szkołę warto sprawdzić statystyki chętnych z zeszłego roku (może ktoś zachował stary) i z tego roku. Przykład: w rekrutacji 2023, próg do liceum na Wiśniowej chyba był koło 160 punktów, sprawdziłam, ile było klas i ilu chętnych i porównałam do roku 2024 i oszacowałam, że prog bardzo spadnie. Było dużo mniej chętnych do takich samych oddziałów - klas też było mniej, ale przecież ludzie wybierali konkretne klasy - jeśli chętnych było np. 3 razy mniej (już nie pamiętam dokładnie), to próg musiał spasc. Nie pomyliłam się. Dzięki takiemu podejściu znajome dziecko dostało się z wynikiem w okolicach 140 punktów (radzi sobie dobrze w szkole, słaby wynik głównie z powodu polskiego - dziecko jest obcokrajowcem).

• kropkaa17 Re: Kalkulator punktów do liceum 09.03.25, 08:19
      Kalkulator może i jest przydatny.
      Gorzej jak jest tak jak w naszym pobliskim mieście że właściwie nigdzie nie można znaleźć informacji jakie były progi punktowe w poprzednich latach. Pozostaje loteria a można wybrać tylko 3 klasy.
      • slonko1335 Re: Kalkulator punktów do liceum 09.03.25, 08:34
        Wystarczy zlozyc wniosek do wydziału oświaty o udzielenie informacji publicznej. Muszą na to odpowiedzieć. U mnie w mieście też nie podawano progów aż zasypaliśmy ich takimi wnioskami i teraz są pubikiwane co roku na stronie naboru.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka