Dodaj do ulubionych

Jak sprzedać lego?

09.03.25, 17:01

Lego rozłożone i pomieszane zestawy, jest tego tyle, że składanie i szukanie elementów zabrałoby zbyt dużo czasu. Mamy na osiedlu co jakiś czas kiermasz i bardzo dobrze sprzedają się na nim figurki i całe używane zestawy, no ale nie chcą wyprzedać figurek a nie nie ma jak pokompletowac zestawów . Macie jakieś pomysły? Myślałam żeby w woreczki podzielili po ileś sztuk plus figurka, ewentualnie figurka plus jakaś budowla a może kolorami? Nie chcą na kilogramy.
Obserwuj wątek
    • martunia.z.wielunia Re: Jak sprzedać lego? 09.03.25, 17:06
      Posortuj kolorami, zważ i wystaw na OLX/Vinted.
      Wyceń według innych ogłoszeń. Najepiej sprzedać jako całość.
    • przepio Re: Jak sprzedać lego? 09.03.25, 18:15
      Zapakowałam, zważyłam i dałam na allegro z informacja ile kg. Sprzedało się w ciągu 1 dnia.
    • ichi51e Re: Jak sprzedać lego? 09.03.25, 18:24
      Ja chcesz zarobić realnie to są dwie opcje
      -skompletować mniej więcej i sprzedawać jako niekompletne
      -posegregować kolorami i sprzedać jako bundle (np 500g białych, czerwonych, techniczne)
      - wybierz figurki zwierzęta i każdy klocek który ma nadruk
      - zrób zestawy - zestaw okna zestaw drzwi zestaw daszki
      Postaraj sobie przypomnieć czy miałaś coś co może być wartościowe - duże ninjago jakieś star wars Disney?
      • ichi51e Re: Jak sprzedać lego? 09.03.25, 18:26
        Ile kosztuje jeden Klocek możesz sobie sprawdzić na pick a brick (Lego) albo bricklinku
        • ichi51e Re: Jak sprzedać lego? 09.03.25, 18:28
          Ale najlepiej dawaj licytację :p
      • slonko1335 Re: Jak sprzedać lego? 09.03.25, 18:34
        Na pewno mieli duze zestawy których już nie ma w produkcji (friends, starwars, ninjago, techniks, city)ale nie skompletują tego. Chcieli wystawić na kiermaszu bo generalnie świetnie się tam sprzedają zawsze używane artykuły zabawki, książki, gry, sprzęt sportowy. Mają nawet stałych odbiorców którzy zawsze ich szukaja i sprawdzają co mają tym razem. Utknęłam na tych pudlach zmieszanego lego które zajmują kupę miejsca a żadne juz ich nie dotyka ....starsza teraz kolekcjonuje kwiaty lego ale nauczona doświadczeniem trzyma pudełka i instrukcje a zestawy złożone. Jak będzie chciała się ich.pozbyc to będzie łatwiej...
        • kochamruskieileniwe Re: Jak sprzedać lego? 09.03.25, 22:28
          Ja bym sprawdziła ceny używanych zestawów. Niektóre używane Ninjago, Chima, Starwarsy, kompletne, osiągają kosmiczne ceny.
          Np.
          www.bricklink.com/v2/catalog/catalogitem.page?S=70626-1#T=S&O={%22iconly%22:0}.
          Poświęciłbym się i skompletowała rzadkie zestawy. Nawet dokupując jakieś drobiazgi, takie popularne typu łącznik.
        • danaide2.0 Re: Jak sprzedać lego? 10.03.25, 21:00
          Nie skompletują tego - bo co? Rozdzielasz kolorami. Bierzesz instrukcję (może być online) i kompletujesz wg spisu klocków albo procedury.

Tak jak pisze ruskie - niektóre zestawy chodzą po parę tysięcy, wystawiliby po parę stów i zarobili. Ale rozumiem. Easy come, easy go.

• ichi51e Re: Jak sprzedać lego? 10.03.25, 21:04
            Szansa że przeciętna osoba ma w domu „zestaw za kilka tysięcy” i o tym nie wie jest bardzo mała.
            • danaide2.0 Re: Jak sprzedać lego? 10.03.25, 21:19
              Tak naprawdę nie wiesz, za ile masz stare zestawy dopóki nie zaczniesz sprawdzać w sieci.
              • ichi51e Re: Jak sprzedać lego? 10.03.25, 21:29
                Ale takich co chodzą za tysiące jest garstka.
                • danaide2.0 Re: Jak sprzedać lego? 10.03.25, 21:39
                  Może.
                  Mojemu dziecku ojciec nie pozwolił zabrać jednego zestawu - nowy chodzi teraz za ponad dwa tysiące, używany też swoje kosztuje, choć fakt, raptem parę głupich stówek.
                  Może i jest tych rzeczy za dużo...
                • ichi51e Re: Jak sprzedać lego? 10.03.25, 21:44
                  Zobacz tu np www.brickeconomy/ żaden z tych zestawów to nie jest coś co kupuje się dziecku do zabawy a ono to sobie rozpirza a ty nawet nie wiesz czy to jeszcze jest czy tego nie ma.
                  Są bardzo drogie Lego - ale to nie są zestawy ogólnie dostępne a kolekcjonerskie - np z eventow, limitowane dla pracowników, z wycieczki po legofactory, robione na zamówienie (maersk/libherr)
                  Do tego ta wysoka cena to jest przeważnie za zamknięty w pudełku nówkę sztukę.

Lego po dzieciach przeważnie idzie na wagę - zestawy są niekompletne (bardziej się opłaca opchnąć figurki osobno) często pogryzione, naklejki są naklejone krzywo, pomazane mazakami… jest to dla kupującego ryzyko.
                  Jeśli ktoś 10 lat temu kupił modulary, serie expert i trzymał je w suchej piwnicy - owszem wyjdzie na swoje i z wielokrotną przebitką.

Najlepiej mieć np stare zestawy Disney, disneycars, minecraft, sponge boba marvela, DC - ludzie gotowi są zapłacić i kilka stówek za figurkę bo dziecku zależy ale nie ma się co oszukiwać że stary duży zestaw Police city czy hotel friends jest wart tysiące.

No chyba że ktoś ma naprawdę stare lego - ale to też trzeba mieć kompletne…
                  • ichi51e Re: Jak sprzedać lego? 10.03.25, 21:49
                    www.brickeconomy.com/sets/top/most-expensive-lego-sets#google_vignette
                    • ichi51e Re: Jak sprzedać lego? 10.03.25, 21:52
                      To chyba lepsze - starwars. Tylko 2 zestawy z listy były ogólnie dostępne i w ludzkiej cenie

www.brickeconomy.com/sets/top/most-valuable-lego-star-wars-sets
                      • danaide2.0 Re: Jak sprzedać lego? 10.03.25, 21:55
                        Jak nie zrobiłam biznesów życia na lego to już nie zrobię big_grin
            • kochamruskieileniwe Re: Jak sprzedać lego? 11.03.25, 07:02
              ichi51e napisała:

> Szansa że przeciętna osoba ma w domu „zestaw za kilka tysięcy” i o tym nie wie
              > jest bardzo mała.
              >
              Może nie kilka tysięcy, ale kilka stówek. Nie każdym a zwłaszcza nastolatek, potrafi machnąc na te pieniądze ręką.
              Taki lego szpital (60204) - uzywany na allegro kosztuje tylko 699 zł.
              A najniższa cena 215 zł (katalogowa 379,99, ale kto kupuje za katalogową???)

Jednak to trochę kasy jest tongue_out

Lego ninjago bitwa o latarnię (70594) - używany olx 1100 zł, allegro 900.
              Pierwotnie kosztował 252,7 (kat. 299,99).

No nie wiem... moze dla bogatego z domu są to marne pieniądze, ale jednak dla młodziezy chyba niekoniecznie (nie kazdy jest dzieckiem Rockefellera tongue_out)
              • ichi51e Re: Jak sprzedać lego? 11.03.25, 07:40
                Za kilka stówek jak znajdziesz amatora to pewnie opchniesz ale nie za kilka tysięcy.

Pewnie że warto składać ale może jak komuś się nie chce wybrać z zestawu ludziki, elementy unikatowe i je opchnąć na sztuki bądź w zestawie „szpital”- mniej roboty.
                Największy zysk jest przy sprzedawaniu klocków na sztuki - ale w to się chce bawić ludziom którzy z tego żyją.

Ceny też są bardzo różne -
                Bitwa o latarnie store.bricklink.com/Ezswo?itemID=463258659#/shop 89e kompletna

Ale oczywiście lepiej mieć niż nie mieć. Tyle że jak ktoś to ma w jednym gigantycznym pudle i nawet nie wie od której strony się za to brać segregowanie może się wydawać koszmarem niewartym tych pieniędzy.
              • kurt.wallander Re: Jak sprzedać lego? 11.03.25, 11:53
                kochamruskieileniwe napisała:

> Taki lego szpital (60204) - uzywany na allegro kosztuje tylko 699 zł.

To, że ktos wystawił za tyle, nie znaczy, że za tyle się sprzeda. Ja niedawno oniemiałam, kiedy zobaczyłam ceny gry "Talisman" i dodatków do niej. Wychodzi na to, że mam (potencjalnie) kilka tys. "zamrożone" w tej grze. Tylko, czy ktoś kupuje faktycznie w takich cenach? Tu mam wątpliwości....
                • kochamruskieileniwe Re: Jak sprzedać lego? 11.03.25, 12:31
                  Nie wiem. Nie sprzedawałam, ani nie kupowałam. Ale jakby zrobić dumpingowe cenę, myślę, że by poszedł. Za więcej niż kiedyś nowy.
                  LEGO wariatów nie brakuje. A dla młodej osoby to konkretną kasa.

• ichi51e Re: Jak sprzedać lego? 11.03.25, 12:34
                    Ale nie za ten szpital który naprawdę nie ma żadnych zadkich elementów i był już po nim kolejny. Ludzie czasem go wystawiają z ceną z kosmosu bo lega rzadko robi szpitale - ten był chyba 3 w historii Lego więc ludzie myślą z mają rarytas. Tyle że od tego czasu były już kolejne bo Lego też się zorientowało że dzieci lubią szpitale.
                    • ichi51e Re: Jak sprzedać lego? 11.03.25, 12:34
                      Rzadkich
    • smoczy_plomien Re: Jak sprzedać lego? 09.03.25, 18:35
      Jeśli nie jesteście w stanie wyodrębnić kompletów, to figurki (ludziki, zwierzęta) na sztuki, a reszta na kilogramy - może być tematycznie, np. osobno części do samochodów, do domów itp.
      • miurielamirsa Re: Jak sprzedać lego? 09.03.25, 19:49
        Nie masz znajomych z dziećmi, które są na etapie Lego?
        My tak sprzedaliśmy wszytsko co mieliśmy.
        Też było pomieszane.
        Znajomy odkupił dla dzieci.
    • turkusowozlota Re: Jak sprzedać lego? 09.03.25, 22:30
      Nie sprzedawać, trzymać dla wnuków.
      • grey_delphinum Re: Jak sprzedać lego? 10.03.25, 13:58
        turkusowozlota napisała:

> Nie sprzedawać, trzymać dla wnuków.

Dokładnie tak zrobiłam, a mam w lego niezly majątek.
      • slonko1335 Re: Jak sprzedać lego? 10.03.25, 14:03
        Nie widzę żadnego sensu. Dzieci teraz mają nadmiar wszystkiego. Wnuki to raz nie wiem czy będą jakieś, dwa czy będą w ogóle bawić się lego, trzy będą pewnie miały jeszcze więcej jeżlei nawet.
        • ichi51e Re: Jak sprzedać lego? 10.03.25, 14:36
          Nie wiem Lego teraz bardzo drogie się robi nie wróżę im najlepiej uważam że Chińczycy ich wytna
          • turkusowozlota Re: Jak sprzedać lego? 10.03.25, 16:44
            Nie wiem czy Chińczykom uda się osiągnąć klocek taki jak lego. Moja córka miała różne podróbki i niestety wszystkie poszły do kosza. Lego to lego.
        • hanusinamama Re: Jak sprzedać lego? 10.03.25, 15:49
          Moje córki zaczęły od kompletów ktore ja dostałam z bratem, jeszcze z Pewexu.
          Mają poskłądane, pomieszane...ale zestaw oldscholowy lotnisko złożony i ustawiony na półce.
          • turkusowozlota Re: Jak sprzedać lego? 10.03.25, 16:48
            Moja córka też zaczynała od moich starych zestawów. Mialam zaledwie parę małych zestawów, ale trzymam te klocki do tej pory i nie zamierzam się pozbywać. Córki zestawy także trzymam zarówno duplo jak i te mniejsze. Pamiętam po ile chodziły takie stare zestawy że zwierzątkami, niedostępne zestawy kosztowały majątek.
            • slonko1335 Re: Jak sprzedać lego? 10.03.25, 17:08
              To ja mam chyba większą część pozbycia się tego niż dorabiania na tym wink
              • turkusowozlota Re: Jak sprzedać lego? 10.03.25, 17:12
                Ja mam za duży sentyment do lego zeby tak po prostu sprzedać. Oprócz lego trzymam jeszcze pet shopy, ale to już na prośbę córki.
                • kurt.wallander Re: Jak sprzedać lego? 10.03.25, 20:50
                  Ja tez trzymam Lego, ale nie wszystkie, sporo sprzedałam. Pet shopy też, i figurki Schleich z czasów, kiedy były bardzo porządnie i realistycznie robione.
            • hanusinamama Re: Jak sprzedać lego? 10.03.25, 20:55
              Starsza niektore zestawy ma złożone na półce albo schowała do pudła. To są zestawy, których już lego nie ma w swoim sklepie. Moze kiedys sprzeda sobie i kupi coś innego.
              Młoda ma cały Hogwart i tez pudłą trzymam. Będzie chciała sprzeda...nie zostawimy.
              Oprócz tego jest milion klocków podzielonych tematycznie (do pojazdów, do budynków) albo kolorami (białe, kremowe/brązowe, szare/czarne i kolorowe)
    • ophelia78 Re: Jak sprzedać lego? 10.03.25, 17:45
      Nie pomogę bo Duplo trzymałam pudełka i instrukcje i przy sprzedaży pełnych zestawów dostałam za nie więcej jak wydałam smile
      Teraz trzymam dla wnuków
    • sabek81 Re: Jak sprzedać lego? 10.03.25, 20:18
      Spakowałam do wielkiego pudła, dołączyłam wszystkie instrukcje i sprzedało się bez problemu.
    • india-mia21 Re: Jak sprzedać lego? 10.03.25, 21:24
      przystanklockow.pl/skup-klockow/
    • bywalec.hoteli Re: Jak sprzedać lego? 10.03.25, 23:57
      olej, opchnij komuś to pomieszane badziewie, jakiemuś pasjonatowi, pozbędziesz się zbędnej rzeczy
    • claudel6 Re: Jak sprzedać lego? 11.03.25, 14:17
      Moja córka ma ok 30 zestawów Lego, z tego 30% jest złożonych, a część była właśnie w takiej formie - wymieszana. Taka wymieszana ma badziewną wartość, rozłożona na zestawy - to co innego. Bo ma wartość funkcjonalną - mogę zatrzymać zestaw dla dzieciaków z rodziny, a może nawet wnuków (zamiast znów wydawać kilkaset zł per zestaw), oraz pieniężną - niektóre z tych zestawów maja wartość kolekcjonerską i kosztują więcej niz kosztowały nowe. Wiec się uparłam i te klocki rozkładam od kilku miesięcy na zestawy. Zaczęłam od kupienia w Castoramie segregatorów na części i posortowałam je kolorami, a teraz w przynajmniej jeden weekend w miesiącu, ale staram się częściej, biorę się za kompletowanie zestawu. Zabiera to od 2 godzin (średni zestaw) do 4-5 przy dużym. Jest to praca kopciuszka. Próbowałam angażować rodzinę, ale po kilku sesjach odpadli, nie mają czasu i cierpliwości. Córka za pieniądze nawet nie chciała big_grin Ale ja się nie spieszę - to jest projekt rozłożony na lata - daję sobie dwa.
      • bywalec.hoteli Re: Jak sprzedać lego? 11.03.25, 14:27
        Claudel, Czyli wykonujesz długotrwałą pracę rozłożoną na 2 lata. Potem będziesz pracować nad wystawianiem tych klocków na olx, odpowiadaniem na pytania, umawianiem się i wysyłaniem.
        Wynagrodzeniem za tę pracę będzie to co zapłacą kupcy.
        Czy zwróci Ci to nakłady pracy?

Nie lepiej wyrzucić albo oddać pasjonatowi cały wór?
        • ichi51e Re: Jak sprzedać lego? 11.03.25, 14:40
          Nie. Zdecydowanie jeśli komuś się chce to lepiej odwalić te robotę. Tym bardziej że nie sprzedawałaby najpewniej pasjonatowi tylko jakiemuś pośrednikowi ktory wie co się opłaca rozdzielić a co sprzedać na sztuki.
        • claudel6 Re: Jak sprzedać lego? 11.03.25, 23:01
          przecież ja tego nie będę sprzedawać na olx. zostawiam na razie dla dzieci bliskich, ew dzieci córki. a w czasach, gdy ona będzie miała dzieci, mnie być może nie będzie już stać na Lego. a na pewno nie tak łatwo jak teraz.
          • claudel6 Re: Jak sprzedać lego? 11.03.25, 23:02
            moja mam zatrzymała nasze (moje i siostry) Lego i bawiły się nimi nasze dzieci.
        • claudel6 Re: Jak sprzedać lego? 11.03.25, 23:12
          ale skoro tak wszystko przeliczasz na kasę, to sam sobie policz. ile zapłaci mi jakiś handlarz za wór wymieszanych klocków? 100, 200, 300 zł? oryginalna wartość tych zestawów to coś koło 6000-7000 zł.
      • kochamruskieileniwe Re: Jak sprzedać lego? 11.03.25, 15:18
        Ja tak sklDam od dwóch lat🤣. Fakt, wtedy, gdy mam trochę czasu. Zostało mi jeszcze trochę...

Poroniłam sobie ksero z instrukcji klocków z zestawów. Pakuje w woreczki strunowe. I daje kartkę z częściami brakującymi. Zwykle potem się znajdują.
        Ale u mnie od zawsze była segregacja klocków
        • kochamruskieileniwe Re: Jak sprzedać lego? 11.03.25, 15:20
          Syn pomaga. Ale sprzedawać nie zamierza.
          Mnie to zajęcie wciąga i relaksuje, możnaby rzec
        • claudel6 Re: Jak sprzedać lego? 11.03.25, 23:05
          ja też w woreczki strunowe! smile
          to jest trochę jak medytacja. ja w tym czasie słucham np podcastów. ale czasem muszę już wyłączyć i robić to w ciszy.
          część z tych zestawów ma dla nas mają wartość sentymentalną - te z filmów np.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka