Dodaj do ulubionych

Sprzedaz mieszkania

25.03.25, 17:52
Podzielcie sie prosze jakimikolwiek tipami.
Co sie sprawdzilo, czego unikac.
Zastanawiam sie ile teraz sie moze sprzedawac 3 pokojowe mieszkanie w okolicy z dobra infrastruktura w wojewódzkim miescie, moze byc i pod wynajem dla studentow i dla rodziny. Cena rynkowa.
Obserwuj wątek
    • kropkaa Re: Sprzedaz mieszkania 25.03.25, 18:42
      Nie dawaj agencji na wyłączność. W ogóle agencja zbędna.
      Podobno banery pomagają.
      • czerwonylucjan Re: Sprzedaz mieszkania 25.03.25, 18:45
        Nie mam zamiaru, nie widze wartosci dodanej, ewentualnie po jakims czasie takiej co mi zsgwarantuje sprzedaz w miesiac bo np ma baze klientow co kupuja pod inwestycje. Wszyscy twierdza, ze maja klientow.. tylko, ze to ci sami co wertuja portale.
        • usha Re: Sprzedaz mieszkania 27.03.25, 07:52
          Ta "baza" klientów to ludzie, którzy np nie kupili z różnych powodów prezentowanego przez agenta innego mieszkania o podobnych parametrach.
        • black.imak Re: Sprzedaz mieszkania 27.03.25, 10:00
          czerwonylucjan napisał(a):

> Nie mam zamiaru, nie widze wartosci dodanej, ewentualnie po jakims czasie takie
          > j co mi zsgwarantuje sprzedaz w miesiac bo np ma baze klientow co kupuja pod in
          > westycje. Wszyscy twierdza, ze maja klientow.. tylko, ze to ci sami co wertuja
          > portale.
          A ja się wyłamię. Nie rezygnuj ze współpracy z agencjami. Wciąż jest wielu ludzi, którzy z wielu powodów wolą kupować przez agencję. Oczywiście nigdy nie podpisuj umowy na wyłączność, współpracuj z kilkoma prężnymi agencjami, wystawiaj też koniecznie sam i dbaj aby na portalach z ogłoszeniami twoje ogłoszenie zawsze było pozycjonowane przed tymi z agencji, dopisz w tytule że bezpośrednio i daj niższą cenę. Nie warto zamykać się na klientów z agencji.
    • stara-a-naiwna Re: Sprzedaz mieszkania 25.03.25, 18:59
      Pomyśl o zdjęciach do oferty

bez zbędnych rzeczy
      nie patrz co się tobie podoba tylko ogólnie co modne - pojedyncze dodatki typu patera z cytrusami
      pokaz przestrzeń - ukryj nadmiar rzeczy które robią wrażenie śmietnika

a! i zdjęcie spróbuj z różnych ujęć i wybierz optymalne
      • kocynder Re: Sprzedaz mieszkania 25.03.25, 20:09
        Zdecydowanie - dobre zdjęcia to podstawa! Warto do zdjęć wybrać pogodny dzień, światło naturalne wiele robi. Niegłupio tez wynająć profesjonalistę do "przygotowania" mieszkania. Znajomi tak zrobili: niby sami wiedzieli co i jak, niby wszystko zrobili jak trzeba, a babka z firmy dokonała całkiem licznych poprawek w wystroju i aranżacji, zrobiła profesjonalne zdjęcia - i efekt był bez porównania z ofertą przygotowaną wcześniej przez właścicieli, jakby postawić Rolls Royce La Rose Noire Droptail obok Toyoty Rav4i twierdzić, że to to samo... wink Podkreślę: nie chodzi o agencję sprzedaży/wynajmu, a osobę, która zajmuje się przygotowaniem mieszkania do sprzedaży.
        No i bardzo istotne - do oferty prócz zdjęć koniecznie załączyć plan mieszkania, w miarę możliwości z wymiarami.
        • imponderabilia20 Re: Sprzedaz mieszkania 26.03.25, 20:20
          A ja myślę, że warto przejrzeć inne ogłoszenia i po prostu zrobić to samo. Przecież widać na tych zdjęciach, że wystarczy pochować zbędne rzeczy, pewnie, kurki,buty w przedpokoju, i posprzątać tak jakbyśmy mieli mieć gości. Przecież nikt normalny nie oczekuje, że mieszkanie w którym nadal ktoś mieszka będzie wyglądac jak z katalogu. Większość ludzi ma jakieś wyczucie gustu więc tego typu usługi naprawdę są zbędne.
          • kocynder Re: Sprzedaz mieszkania 26.03.25, 20:27
            Twoim zdaniem zbędne. I ok. Po prostu sami bardzo często nie widzimy realnie. I uważamy, że oj tam, rzucona psia zabawka to nie bałagan. No, ogólnie nie, ale jeśli się skumuluje ta psia zabawka, nie pierwszej świeżości ręcznik w łazience, dziecinne nalepki na lodówce itd - to powstaje wrażenie bajzlu. Czy to uniemożliwi sprzedaż? Nie, oczywiście. Ale może wpłynąć na ilość chętnych.
            I tak, jeśli jesteś pewna swojego doskonałego wyczucia możesz robić sama, szczęśliwie nie ma obowiązku sporządzać profesjonalnej oferty.
            • zosia_1 Re: Sprzedaz mieszkania 27.03.25, 06:11
              Mnie dziwią ludzie, którzy nie będą zainteresowani kupnem domu z powodu wahającej się zabawki tak psiej jak i dziecięcej, niezamknietej klaspy sedesu itp
              • kocynder Re: Sprzedaz mieszkania 27.03.25, 06:25
                Zosiu - ludzie są różni. I tak, jeden umie sobie "zwizualizować" gołe ściany z którymi zrobi to, co się jemu podoba, inny patrzy i widzi bajzel. Chcąc sprzedać mieszkanie, zasadniczo powinnaś zaprezentować je jak największej liczbie chętnych, żeby znaleźć najlepszą ofertę. Załączając zdjęcia unaoczniające nieład - sama pozbawiasz się pewnej grupy odbiorców, bo bałagan optycznie pomniejsza wnętrze i taka osoba patrząc na zdjęcia oceni "za ciasne dla mnie" i nawet nie wejdzie w ofertę, a możliwe, że mieszkanie ma metraż i przestrzeń, które by jej odpowiadały.
      • novembre Re: Sprzedaz mieszkania 26.03.25, 13:17
        Zamknac deske sedesowa!
        • heca007 Re: Sprzedaz mieszkania 27.03.25, 07:52
          Tak! Naprawdę nie ma co się chwalić, że ma się wodę w klozecie tongue_out Wszyscy mają.
          Takie drobiazgi powodują, że mieszkanie ogólnie wygląda niechlujnie i na zapuszczone. Nie każdego rozczulają rysunki dzieci na lodówce i rozłożona suszarka w dużym pokoju.
          • kubek0802 Re: Sprzedaz mieszkania 27.03.25, 09:17
            heca007 napisała:

> Tak! Naprawdę nie ma co się chwalić, że ma się wodę w klozecie tongue_out Wszyscy mają.
            >
            > Takie drobiazgi powodują, że mieszkanie ogólnie wygląda niechlujnie i na zapusz
            > czone. Nie każdego rozczulają rysunki dzieci na lodówce i rozłożona suszarka w
            > dużym pokoju.
            Przypomniało mi się jak sprzedawaliśmy mieszkanie teściów, a szwagier z racji mieszkania w tym samym mieście miał zrobić zdjęcia. I nie dość, że sedes w pełnej odsłonie to jeszcze obok sfotografowana jakaś plastikowa miska. Dobre zdjęcia są naprawdę ważne.
            • kocynder Re: Sprzedaz mieszkania 27.03.25, 09:37
              Dokładnie! I pewnie szwagier nie rozumiał o co ci chodzi, bo przecież zdjęcia są ok?
              • kubek0802 Re: Sprzedaz mieszkania 27.03.25, 09:45
                Nawet już nic nie mówiliśmy bo całość była rozkoszna. Pojechaliśmy z profesjonalnym fotografem, a on z profesjonalnym sprzętem i to były jakby różne dwa mieszkania.
                • kocynder Re: Sprzedaz mieszkania 27.03.25, 09:48
                  I o tym mówię. My sami czasem nie widzimy tego, co wyłapie oko profesjonalisty. Albo uważamy, że coś nie ma znaczenia, a profesjonalista po prostu wie, że to ma znaczenie, plus profesjonalny sprzęt...
      • furiatka_wariatka Re: Sprzedaz mieszkania 26.03.25, 14:13
        Zdjęcia ważne, i ważne, żeby dodać na nich napisy, znak wodny, ze to oferta bezpośrednia. Inaczej agencje na beszczela kopiują zdjęcia z oferty, i wrzucają jako własne.
        • czerwonylucjan Re: Sprzedaz mieszkania 26.03.25, 14:17
          Serio? 😳, nie boja sie prawa?
          • dreg13 Re: Sprzedaz mieszkania 26.03.25, 22:16
            Jakiego prawa…
            Będą do ciebie dzwonić i się umawiać jako zwykli klienci. Będą próbować dac do podpisu „zgodę na udostępnienie ich oferty”, która będzie zgodą na wyłączność.

Przede wszystkim wez jakiś nowy numer telefonu, do obsługi tylko tej sprzedaży.
    • samanta1010 Re: Sprzedaz mieszkania 25.03.25, 19:50
      jakie miasto?
    • madame_edith Re: Sprzedaz mieszkania 25.03.25, 20:13
      Jak działał mój agent: wysprzątali mieszkanie do zdjęć, zrobili super zdjęcia, był baner, ogłoszenia, dzień otwarty itd.
      Sprzedał w 3 miesiące ciemną norę z zakratowanymi oknami na śmietnik, ale fakt, w super okolicy, więc metody miał dobre.
      • usha Re: Sprzedaz mieszkania 27.03.25, 07:57
        Mój agent sprzedał moje mieszkanie w dwa tygodnie. Załatwił świadectwo energetyczne, zaświadczenia o tym, że nikt nie jest zameldowany (na własny koszt) , brał udział w operacie szacunkowym (klientka brała kredyt). Nawet nie było mi szkoda zapłacić mu ten 1,5 %.
    • milva24 Re: Sprzedaz mieszkania 25.03.25, 20:13
      Co prawda parę lat temu ale moje mieszkanie się sprzedało w tydzień. Z porad to tak jak ktoś wyżej pisze, podstawa to dobre zdjęcia i brak zagracenia. Agencja nieruchomości okazała się zupełnie zbędna.
      • miurielamirsa Re: Sprzedaz mieszkania 25.03.25, 23:03
        Radom, mleszkanire do remontu sprzedało się w jeden dzien
    • 71tosia Re: Sprzedaz mieszkania 26.03.25, 14:31
      Dobrze posprzątaj, usuń wszelkie osobiste rzeczy z widoku (i zdjęcia a przede wszystkim suszącą się ubrania wink), postaraj się by mieszkanie nie było zagracone, przygotuj dokumenty (wypis z księgi wieczystej, informacje o czynszu, plan mieszkania). Dobrze wiedzieć gdzie blisko jest szkoła, przedszkole, przychodnia etc. I czy wspólnota planuje jakieś inwestycje? Agencja to ostateczność.
    • imponderabilia20 Re: Sprzedaz mieszkania 26.03.25, 20:16
      Znam dwa przypadki, mieszkania zostały sprzedane w 1 dzień, a nawet w jedną noc.

Jedno 40 metrów na obrzezach wielkiego miasta ale dobry dojazd, a drugie 3-pok bliżej centrum ale wcale nie jakos super urządzone, w zabytkowej kamienicy. Dali zwykle ogłoszenia i żadnych specjalnych przygotowań nie czynili.
      • czerwonylucjan Re: Sprzedaz mieszkania 26.03.25, 21:57
        Mysle, ze wazny byl tez czas kiedu to sie dzialo, jeszcze rok temu bylo szalenstwo, teraz jest spowolnienie 😑
        • imponderabilia20 Re: Sprzedaz mieszkania 27.03.25, 05:47
          To mniejsze zostało sprzedane teraz. Ogłoszenie o 22 rano już było sprzedane. Chętnych było 2 albo 3 osoby. Odległość tak 9 km od rynku
      • heca007 Re: Sprzedaz mieszkania 27.03.25, 07:57
        Koło mnie domek z dwoma pokojami (mozliwość dość dużej rozbudowy) stojący z 10 lat niezamieszkany w zarośnietym całkowicie ogórdku sprzedał się w mniej niż dobę. Kupił go ewidentnie ktoś dla siebie sądząc po obecnie trawającym remoncie.
    • runny.babbit Re: Sprzedaz mieszkania 26.03.25, 22:09
      Mieszkanie w dobrej lokalizacji, rozkładowe, sprzeda się samo. Jakoś nie wierzę , że odmalowane ściany i pomarańcze w koszyku w kuchni pomogą w sprzedaży trudnego mieszkania. Co najwyżej przyciągną uwagę, a i tak przy pierwszej wizycie braki wyjda na jaw. Przecież nikt nie kupuje nieruchomości na zasadzie " jak już przyszedłem to żal nie wydać tych kilkuset tysięcy złotych..."

• 71tosia Re: Sprzedaz mieszkania 27.03.25, 07:44
        Mieszkanie szybko sprzeda się przede wszystkim gdy ma atrakcyjna cenę. Jednak nawet wtedy warto posprzątać i odgracic.
    • usha Re: Sprzedaz mieszkania 27.03.25, 08:06
      Mieszkanie powinno być "odgracone" i posprzątane. Zdjęcia w pogodny dzień pokazujące jak najszerszą perspektywę a nie np kadry kwiatków w wazonie ;-p (bo i takie widuję).
      Najważniejsza tez jest cena - rozsądnie niska a nie życzeniowa. Zostaw sobie zapas na lekki rabat (10-20 tys).
      Oglądałam mieszkania, które wisiały przez rok a sprzedały się dopiero jak właściciel opuścił nawet ok 100 000 tys.
      Kolejna kwestia to taka, że jak mieszkanie za długo się nie sprzedaje, to traci na zainteresowaniu. Kluczowe są pierwsze dwa tygodnie.
      Piszę o Krakowie.
    • imponderabilia20 Re: Sprzedaz mieszkania 27.03.25, 16:48
      A to jest to mieszkanie odziedziczone z lokatorem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka