Dodaj do ulubionych

Chodniczek łazienkowy

02.04.25, 13:41
Jak pierzecie?
Sru do pralki z innymi rzeczami (z czym tak, z czym nie?), czy oddzielnie, na krótkim programie, czy czeka na większą porcję, z czymś grubszym? Ręcznie? Tara?
W zależności czy bawełniany, z domieszkami, podgumowany?
Obserwuj wątek
    • martishia7 Re: Chodniczek łazienkowy 02.04.25, 14:07
      Ze ścierkami.
    • alpepe Re: Chodniczek łazienkowy 02.04.25, 14:10
      Bawełniany, jak ręcznik, mam takie fajne z HM home, , w zależności od tego co jest do prania, może być z ręcznikami, może być ze ścierkami. Zawsze pralka 60 stopni.
      • panna_lila Re: Chodniczek łazienkowy 02.04.25, 14:33
        Ze ścierkami takimi kuchennymi?
        Zawsze mi się wydaje, że na takim chodniku jest dużo włosów, dlatego nie mam, moi panowie gubią czasami owłosienie stąd moje myślenie
        • sitniczek Re: Chodniczek łazienkowy 02.04.25, 14:50
          Ja z kolei mam schizę, że tam jest tyle "skarbów" co w wycieraczce na dworze (piach, liście, patyki, robaki..)
          • szmytka1 Re: Chodniczek łazienkowy 02.04.25, 14:52
            Z ciekawości skąd patyki i liście w dywaniku łazienkowym. Piach mogę zrozumieć, nosi się z podwórka na butach, jak ktoś nie odkurza, nie zamiata, to ma go w mieszkaniu i stamtąd trafią do łazienki, ale badyle jakieś i liście? Frapuje mnie to 😅
            • szarmszejk123 Re: Chodniczek łazienkowy 02.04.25, 14:53
              A robaki cię nie dziwią w tym zestawie?
              To ja już wolę patyki i liście w tym dywaniku, niż robaki :p
              • szmytka1 Re: Chodniczek łazienkowy 02.04.25, 14:57
                Nie, robaki mnie nie dziwią, tam gdzie ludzie, tam I robaki. Odkryłam przy przeprowadzce, że mam gniazdo moli spożywczych w gniazdku od zmywarki, przy wtyczce
                • szarmszejk123 Re: Chodniczek łazienkowy 02.04.25, 14:59
                  Ale żeby w dywaniku łazienkowym coś się zalęgło to chyba trochę musi sobie tam poleżeć:p
                  • joana.mz Re: Chodniczek łazienkowy 02.04.25, 21:20
                    w moim dywaniku mieszkają rybiki
                    • szarmszejk123 Re: Chodniczek łazienkowy 03.04.25, 11:24
                      Moje rybiki są dziwne bo mieszkają pod szafką na buty w korytarzu 🤔🤷
                      • alpepe Re: Chodniczek łazienkowy 03.04.25, 11:29
                        Moje są jeszcze dziwniejsze, bo ich nie ma wcale, pewnie pająki upolowały.
                        • szarmszejk123 Re: Chodniczek łazienkowy 03.04.25, 11:32
                          U mnie nie ma pająków, przez co rybki są takie fajne, papuśne :p
              • sitniczek Re: Chodniczek łazienkowy 02.04.25, 14:59
                Nie mówię, że mam, to tylko taka fantazja, chora, ale głęboko się wbiła. No co wy..
                Prędzej będę miała patyki we włosach niż w chodniczku.
                • szarmszejk123 Re: Chodniczek łazienkowy 02.04.25, 15:00
                  To cos jak mój wigilijny strach z dzieciństwa, że bezdomny zapuka i będzie trzeba go wpuścić:p
        • lilia_tygrysia Re: Chodniczek łazienkowy 05.04.25, 16:21
          Ja piorę z ręcznikami, na tyle często, że za dużo włosów się nie uzbiera, zresztą i tak kocie futro jest wszędzie wink
    • andaba Re: Chodniczek łazienkowy 02.04.25, 14:19
      Nie mam chodniczki. Miałam, ale przy takiej liczbie osób dwu i czworonożnych był do prania 2 razy dziennie. Teraz na czas kąpieli kładzie się ręcznik, po kąpielach ręcznik ląduje w praniu. Oczywiście razem z innymi ręcznikami, ogólnie podłogę w łazience mam czystą.
    • szmytka1 Re: Chodniczek łazienkowy 02.04.25, 14:21
      Ja mam taki jak mop fredzlowy. Prałam razem z kolorowymi rzeczami, ale ostatnio zorientowałam się, że farbuje. Od tego czasu piorę osobno, ale głupio mi prąd i wodę zużywać na niego, plus ewentualnie jakieś dzinsy, więc w planach mam zakup innego, jaśniejszego, może nie będzie farbował 🤔
    • iwles Re: Chodniczek łazienkowy 02.04.25, 15:03

Indywidualnie 😁
      • sitniczek Re: Chodniczek łazienkowy 02.04.25, 18:51
        Sam jeden w bębnie?? Nie szkoda pralki, wody, prądu?
        • iwles Re: Chodniczek łazienkowy 02.04.25, 20:01

Za luksus się płaci. Mój dywanik zasługuje na luksus 😁
          A tak serio- to mam dywanik taki grubszy, z powłoką antypoślizgową. Nie da się zwinąć w zgrabny rulonik, jest sztywnawy, więc potrzebuje luzu w bebnie.
          Pralka moja wyważa wsad i adekwatnie pobiera wodę.
    • hanusinamama Re: Chodniczek łazienkowy 02.04.25, 15:09
      Ja mam takie ręcznikowate (jak gruyby sztywniejszy recznik), piore z ręcznikami.
    • pepsi.only Re: Chodniczek łazienkowy 02.04.25, 15:25
      Głównie z kocykami piesków.
      Albo poduszkami kotka, z podkładem dla świnek morskich, albo z mopem, czasem ze ścierkami do wycierania kurzu i mycia okien itp.
      Krótki program, niska temp 30/40stopni, jak mi się ustawi, tak jest. I zawsze dodatkowe płukanie.
      Mam takie bawełniane, bez gumowania, najpopularniejsze z popularnych, dostępne w pepco, biedronce, czy innych tego typu.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Chodniczek łazienkowy 02.04.25, 15:30
      Nie mam chodniczka łazienkowego. Ale miałam taki dywanik w pokoju syna, który niby można było prać w pralce. A po praniu się z leksza skurczył i już nie wyglądał fajnie uncertain Więc mam obawy przed praniem dywaników wszelakich. Za to pod nogi po prysznicu mam taki grubszy ręcznik i piorę go raz na tydzień z pościelą.
    • czarna_kita Re: Chodniczek łazienkowy 02.04.25, 16:02
      Sru do pralki z ręcznikami na 60 st.
    • default Re: Chodniczek łazienkowy 02.04.25, 16:02
      Przeważnie indywidualnie, bo one duże są, więc wiele się oprócz takiego dywanika nie zmieści. Ewentualnie dorzucam jakieś ścierki do podłogi, psi ręcznik czy końcówki od mopa.
    • zerlinda Re: Chodniczek łazienkowy 02.04.25, 17:51
      Włóż do zmywarki razem ze szczotka do kibla. Matko z czym chcesz prac dywanik łazienkowy? Może że śpioszkami bombelka?
      • sitniczek Re: Chodniczek łazienkowy 02.04.25, 18:54
        ? Mój, jak to mówisz "bombelek" ma 17 lat, także ten.. pudło.
        Normalne pytanie, nienormalna odpowiedź.. Ale to temat na inny wątek..
      • szmytka1 Re: Chodniczek łazienkowy 04.04.25, 15:40
        A czemu nie że spioszkami? Co obrzydliwego jest w dywaniku weź mi wytłumacz. To taki ręcznik tak jakby do stawania na nim mokrymi nogami. Co w nim strasznego?
        • ichi51e Re: Chodniczek łazienkowy 04.04.25, 16:15
          No właśnie chodzi o to że są ludzie którzy dywanik łazienkowy traktują jako dywan. Tymi samymi butami którymi chodzą po dworze wbiegają do łazienki i wtedy tup tup tup przez dywanik. Dywanik wygląda jakby był w piekle i z powrotem
        • slonko1335 Re: Chodniczek łazienkowy 05.04.25, 14:44
          Ja tam bym powiedziała, że obsrane lub obrzygane śpioszki są gorsze od mojego nieszczesnego dywanikawink
        • iwles Re: Chodniczek łazienkowy 05.04.25, 15:13

Zależy do czego używasz tego dywaniku. Jeżeli TYLKO do wychodzenia z kąpieli, to ok, zupełnie jak ręcznik. Ale w większości domów dywanik leży na stałe i stajesz na nim, myjąc ręce, zęby, obsługując pralkę, sprzątając łazienkę itp., więc jesteś w kapciach, w których chodzisz po całym domu.
          U mnie dodatkowo na dywaniku czasami leży pies, który chowa się w łazience przed burzą, petardami, czy silnym wiatrem.
          • kurt.wallander Re: Chodniczek łazienkowy 05.04.25, 19:51
            iwles napisała:

>
            > Zależy do czego używasz tego dywaniku. Jeżeli TYLKO do wychodzenia z kąpieli, t
            > o ok, zupełnie jak ręcznik.

Tak

Ale w większości domów dywanik leży na stałe i staj
            > esz na nim, myjąc ręce, zęby, obsługując pralkę, sprzątając łazienkę itp., więc
            > jesteś w kapciach, w których chodzisz po całym domu.

O tym nie pomyślałam. W znanych mi domach albo w ogole nie uzywają dywaników albo wręcz rozkładają je przed każdą kąpielą i tylko w strefie przy wannie czy kabinie prysznicowej.

• pffpffpff Re: Chodniczek łazienkowy 02.04.25, 18:02
      Mam drewniane. Sa najpraktyczniejsze i najładniejsze.
    • novembre Re: Chodniczek łazienkowy 02.04.25, 18:24
      Ze scierkami puszczam. Dywanik szary, nic mu nie zaszkodzi.
    • slonko1335 Re: Chodniczek łazienkowy 02.04.25, 19:00
      Dywaniki piorę razem(mam.kilka na wymianę, wiec czekam aż się uzbiera pranie) i dorzucam do tego psie legowisko albo psie kocyki i ścierki (nie takie do naczyn tylji typu leżącą na podłodze pod lodówka ściera w trakcie jej rozmrażania,).
      • slonko1335 Re: Chodniczek łazienkowy 02.04.25, 19:01
        A i zapomnialam o wkładach do mopa
        • sitniczek Re: Chodniczek łazienkowy 02.04.25, 19:46
          O, i to jest to, na co czekałam..
    • ichi51e Re: Chodniczek łazienkowy 02.04.25, 19:09
      Piorę z innymi rzeczami ale zanim poznałam TZ to nawet nie wiedziałam że są ludzie którzy dywanik łazienkowy traktują jak dywan - trzymają go na podłodze nonstop łażą po nim itd. U mnie w domu chodniczek zawsze leżał na wannie jak się człowiek kąpał to sobie rozkładał żeby jak wyjdzie z wanny się nie poślizgnąć. Więc moje chodniczki są jak ręczniki
      • mikams75 Re: Chodniczek łazienkowy 02.04.25, 20:46
        moj sluzy jak dywan, glownie dlatego, zeby sie nie zachlapywala podloga np. przy myciu rak.
        • iwles Re: Chodniczek łazienkowy 02.04.25, 20:59

U mnie też słuzy jak dywan, a to dlatego, żeby było ciepło w nogi. Chodzę na boso syn tez, to na takim dywanie jest przytulniej niż na płytkach, szczególnie rano 🙃
      • princy-mincy Re: Chodniczek łazienkowy 02.04.25, 23:00
        Moje chodniczki też są jak reczniczki- są przy wannie, prysznicu i umywalce, by można było stać na boso po myciu i się nie ślizgać.
    • bei Re: Chodniczek łazienkowy 02.04.25, 19:39
      Używamy takich- włókna naturalne

www.ikea.com/pl/pl/p/sortsoe-dywan-tkany-na-plasko-naturalny-70418518/

Z dwóch Łazienek piorę je razem, w trzeciej nic nie leży, bo tam jest tylko WC i umywalka. Czasem używamy małych ręczników typu stopki, i te piorę z ręcznikami.
    • alina460 Re: Chodniczek łazienkowy 02.04.25, 21:01
      Oddzielnie.
    • kachaa17 Re: Chodniczek łazienkowy 02.04.25, 21:13
      Piorę z innym chodniczkiem a jak innego nie mam to piorę tylko ten łazienkowy.
    • ritual2019 Re: Chodniczek łazienkowy 02.04.25, 21:20
      Piore w pralce normalnie z innymi rzeczami, kolorami, biale z bialymi. Nie wiem co mata z lazienki mialaby takiego zawierac zeby trzeba bylo prac osobno?
      • iwles Re: Chodniczek łazienkowy 02.04.25, 22:41

Inny rodzaj materiału. Chyba że to dla ciebie bez znaczenia, liczą sie tylko kolory i pierzesz np. jedwabne bluzki z dresami i jeansami.
        • ritual2019 Re: Chodniczek łazienkowy 02.04.25, 22:59
          Mata lazienkowa nie jest jedwabna, mozna ja wyprac z wieloma materialami np denim, bawelna itp. Piore i nie mam problemow.
    • princy-mincy Re: Chodniczek łazienkowy 02.04.25, 22:58
      Mamy w sumie 4 takie chodniki, wiec na pół wsadu akurat.
    • kurt.wallander Re: Chodniczek łazienkowy 02.04.25, 23:08
      Kupuję tylko bawełniane, bez podgumowania i piorę razem z ręcznikami w odpowiednim kolorze. W 60 stopniach. Tych podgumowanych nie powinno sie prać w wyższej temp. niz 40 stopni - dla mnie to niehigieniczne.
    • mayaalex Re: Chodniczek łazienkowy 03.04.25, 10:56
      zbieram wszystkie razem i akurat sie nazbiera na wklad. Mam takie jakby grubsze recznikowe i takie mopowate z ikei.
    • kropkacom Re: Chodniczek łazienkowy 03.04.25, 11:10
      Nie mam chodniczka. Mam za to specjalny ręcznik, który kładę aby mokre stopy nie lądowały na podłodze. Po prysznicu ma się rozumieć. Piorę razem z ręcznikami. Polecam. Idea chodnika w łazience mnie nie przekonuje.
      • kropkacom Re: Chodniczek łazienkowy 03.04.25, 11:14
        Oczywiście po prysznicu ręcznik taki schnie na kaloryferze.
      • kurt.wallander Re: Chodniczek łazienkowy 03.04.25, 14:31
        kropkacom napisała:

> Nie mam chodniczka. Mam za to specjalny ręcznik, który kładę aby mokre stopy ni
        > e lądowały na podłodze. Po prysznicu ma się rozumieć. Piorę razem z ręcznikami.
        > Polecam. Idea chodnika w łazience mnie nie przekonuje.

A czym różni się taki dywanik łazienkowy od ręcznika, poza tym, że jest milszy i grubszy od ręcznika, nie zwija się, i nie przesuwa?

www2.hm.com/pl_pl/productpage.1239373001.html
        https://image.hm.com/assets/hm/52/d3/52d3b92f74eed56a76e35ce4eeede5e30be8ad5a.jpg?imwidth=1260

Ciekawa jestem, co sobie wyobrażasz jako chodnik łazienkowy?
      • kurt.wallander Re: Chodniczek łazienkowy 03.04.25, 14:31
        kropkacom napisała:

> Nie mam chodniczka. Mam za to specjalny ręcznik, który kładę aby mokre stopy ni
        > e lądowały na podłodze. Po prysznicu ma się rozumieć. Piorę razem z ręcznikami.
        > Polecam. Idea chodnika w łazience mnie nie przekonuje.

A czym różni się taki dywanik łazienkowy od ręcznika, poza tym, że jest milszy i grubszy od ręcznika, nie zwija się, i nie przesuwa?

www2.hm.com/pl_pl/productpage.1239373001.html
        https://image.hm.com/assets/hm/52/d3/52d3b92f74eed56a76e35ce4eeede5e30be8ad5a.jpg?imwidth=1260

Ciekawa jestem, co sobie wyobrażasz jako chodnik łazienkowy?
        • kropkacom Re: Chodniczek łazienkowy 03.04.25, 14:39
          Dla mnie chodnik leży cały czas na podłodze. Mój (nieużywany) wisi na dolnych rurkach kaloryfera.
          • kurt.wallander Re: Chodniczek łazienkowy 03.04.25, 14:50
            Przepraszam za post dwa razy wysłany. Coś mi muliło, i myślałam, że nie przeszło. Mój dywanik faktycznie leży cały czas na podłodze, na niej też schnie (ogrzewanie podłogowe). Leży sobie przy wannie, nie jest deptany przez każdego, kto wchodzi skorzystać tylko z toalety.

Przyznam, że szokuje mnie, że ktoś takie dywaniki (a były takie głosy) pierze ze szmatami i końcówkami do mopa. To tak jakby ręczniki prać ze szmatami.
            • kropkacom Re: Chodniczek łazienkowy 03.04.25, 15:25
              Ja ten mój "dywanik" traktuje raczej jak ręcznik. Zwłaszcza, że nie leży cały czas na podłodze, która brudna nie jest raczej. Włosy z ręczniczka można ściągnąć rolką przed praniem. Wszystko jedno, są ludzie którzy nie wrzucą do jednego prania koszulki z majtkami czy właśnie ręcznikami. Opcja z ręcznikiem w roli dywanika jest o tyle lepsza, ze właśnie z praniem jest mniej cyrków i można prac częściej. Skończyłam smile
              • kurt.wallander Re: Chodniczek łazienkowy 03.04.25, 17:06
                kropkacom napisała:

> Ja ten mój "dywanik" traktuje raczej jak ręcznik.

No ja też, dlatego dziwię się, gdzie wyższość ręcznika. Moje dywaniki są z bawełny, i tym różnia się od zwykłego ręcznika, że są grubsze i mniejsze (choć mogą być, oczywiście, różnej wielkośći, co kto lubi i co mu pasuje w łazience).

Opcja z ręcznikiem w roli dyw
                > anika jest o tyle lepsza, ze właśnie z praniem jest mniej cyrków i można prac c
                > zęściej. Skończyłam smile

No właśnie dokładnie tak samo można prać dywanik (bawełniany, dopuszczony do prania w 60 stopniach).
      • konsta-is-me Re: Chodniczek łazienkowy 07.04.25, 22:28
        Zadziała tylko w dużych łazienkach, gdzie prysznic/ wanna jest daleko od szlaku toaleta czy umywalka.
    • jehanette Re: Chodniczek łazienkowy 03.04.25, 11:15
      Że ścierkami lazienkowymi i mopami.
      • kurt.wallander Re: Chodniczek łazienkowy 03.04.25, 14:50
        Ręczniki też pierzesz ze szmatami łazienkowymi i mopami?
        • slonko1335 Re: Chodniczek łazienkowy 03.04.25, 15:03
          A dywanikiem łazienkowym wycierasz twarz? Bo my nie a recznikami i owszem. Mam mopa do mycia łazienki/kabiny prysznicowej. Nie widzę problemu żeby wrzucić go do prania z dywanikiem łazienkowym który leży na podłodze. Mam kilka końcówek i są prane po każdorazowym wymyciu łazienki.
          • slonko1335 Re: Chodniczek łazienkowy 03.04.25, 15:19
            Mój dywanik i mop łazienkowy. Ściągam te końcówki i wrzucam do prania po wymyciu łazienki razem z dywanikami. Ręczniki piorę oddzielnie.
          • kurt.wallander Re: Chodniczek łazienkowy 03.04.25, 17:09
            slonko1335 napisała:

> A dywanikiem łazienkowym wycierasz twarz? Bo my nie a recznikami i owszem.

Nie, ale ręcznikiem do ciała (mam oddzielny do twarzy) też nie wycieram twarzy, a nie piorę go ze szmatami....

Mam
            > mopa do mycia łazienki/kabiny prysznicowej. Nie widzę problemu żeby wrzucić go
            > do prania z dywanikiem łazienkowym który leży na podłodze. Mam kilka końcówek
            > i są prane po każdorazowym wymyciu łazienki.

Ok, tobie tak pasuje i git.

Ale dlatego nie korzystam w gościach z dywaników łazienkowych.... Nie wiadomo jak często, w jakiej temp., i z czym były prane....
            >
            • slonko1335 Re: Chodniczek łazienkowy 03.04.25, 17:18
              No ja ciała też nie wycieram dywanikiem poza spodem stop które na nim stają. Tyle ma kontaktu z ciałem. Nasi goście to zupełnie nie muszą korzystać z dywanika łazienkowego ale wtedy stoją na podłodze mytej mopem w niższej temperaturze niż byl prany dywanik. Co kto lubi.
        • ichi51e Re: Chodniczek łazienkowy 03.04.25, 15:10
          Też jakoś mnie to zdziwiło… ale w sumie tylko stajesz na nim…
          • kurt.wallander Re: Chodniczek łazienkowy 03.04.25, 17:11
            Niby tak, ale i tak nie chcę stawać gołymi stopami na dywaniku pranym ze szmatami. Teoretycznie po praniu w co najmniej 60 stopniach powinno być ok, ale w sumie ie wiemy, w jakiej temp. slonko pierze te rzeczy....wink
            • slonko1335 Re: Chodniczek łazienkowy 03.04.25, 17:27
              No to u mnie stajesz na podłodze mytej tymi wlasnie "szmatami" jeżeli nie na dywanikuwink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka