Dodaj do ulubionych

Mam dość

04.04.25, 17:01
kobieta.gazeta.pl/kobieta/7,107881,31829359,wskazali-ktorych-lokalizacji-moze-nie-tknac-wojna-to-miejsca.html
W szkołach alarmy próbne, w sklepach plecaki militarne, w mediach wyścigi na „kto bardziej nastraszy i czym”.

Mam ochotę stanąć na środku ulicy i wrzeszczeć: ludzie obudźcie się!

Narastający lęk, który wyzwala narastającą złość, która prowadzi do agresji.

Widzę to sama po sobie. „Mam dość ludzi. Są k… wszędzie”, że zacytuję Samante z SATC.

Dobrze, jeśli jest zagrożenie, do którego doprowadziła taka, a nie inna polityka UE, to weźcie tam na górze i rozruszajcie dozbrajanie się, doinwestujcie te gałąź przemysłu. Nie mam nic przeciwko wyścigowi zbrojeń. To tylko napędzi gospodarkę.
Ale na litość boską, skończcie z tym straszeniem. Nas, staruszków i dzieci.
Obserwuj wątek
    • demono2004 Re: Mam dość 04.04.25, 17:05
      Od kilku lat, mamy narracje strachu. Dlatego nie oglądam telewizji.
      Po co mam sie wkurzać.
    • mdro Re: Mam dość 04.04.25, 17:06
      Kto ci przeprał mózg, kobieto? Jaka mianowicie "polityka UE"?
      • pffpffpff Re: Mam dość 04.04.25, 17:23
        Pomyślmy… może zamiast zajmować się kwestią plastikowych słomek, opłat recyklingowych, opakowaniowych, produktowych, środowiskowych, dotacjami na wymianę pieców w domach pokrytych eternitem i kłótniami o właściwy kształt banana, trzeba było we właściwym momencie zauważyć co robi Rosja (od 2014 roku trochę czasu minęło) i jakie ma zasoby.
        Msm wrażenie, że znajdujemy się na Titanicu i zamiast robić coś z sensem, udajemy że jest ok.
        • evening.vibes Re: Mam dość 04.04.25, 17:25
          pffpffpff napisał:
          > we właściwym momencie zauważyć co robi Rosja (od 2014 roku trochę czasu min
          > ęło) i jakie ma zasoby.

Czyli chciałbyś strach i zbrojenia od 2014 roku? Logika ciężka rzecz...
          • pffpffpff Re: Mam dość 04.04.25, 17:29
            Nie, chciałabym spokój. I żyć w takim państwie / wspólnocie, które umieją ten spokój zapewnić.

• evening.vibes Re: Mam dość 04.04.25, 17:31
              pffpffpff napisał:
              > Nie, chciałabym spokój. I żyć w takim państwie / wspólnocie, które umieją ten s
              > pokój zapewnić.

O jakim spokoju w czasie zbrojeń i szykowania się na wojnę piszesz?
              • pffpffpff Re: Mam dość 04.04.25, 17:33
                Inwestowanie w przemysł zbrojeniowy nie musi wiązać się z sianiem paniki. Można to przedstawić jako wzmacnianie.

Natomiast jak sie budzi z ręką w nocniku i na szybko próbuje wymyślić co teraz, to paniki uniknąć trudno.
                • evening.vibes Re: Mam dość 04.04.25, 17:35
                  pffpffpff napisał:
                  > Inwestowanie w przemysł zbrojeniowy nie musi wiązać się z sianiem paniki. Można
                  > to przedstawić jako wzmacnianie.

Jakim trzebaby być idiotą, żeby takie 'przedstawienie' łyknąć? Tobą?
            • ardzuna Re: Mam dość 05.04.25, 10:29
              pffpffpff napisał:

> Nie, chciałabym spokój. I żyć w takim państwie / wspólnocie, które umieją ten s
              > pokój zapewnić.

O, to musisz się udać do Putina i go przekonać, żeby się wycofał z Ukrainy, naprawił szkody i wyrzekł przemocy. Powodzenia!
          • gorzka.gorycz Re: Mam dość 04.04.25, 18:41
            evening.vibes napisała:

> pffpffpff napisał:
            > > we właściwym momencie zauważyć co robi Rosja (od 2014 roku trochę czasu m
            > in
            > > ęło) i jakie ma zasoby.
            >
            >
            > Czyli chciałbyś strach i zbrojenia od 2014 roku? Logika ciężka rzecz...
            >
            >
            Nie no, pewnie, lepiej było zamknąć oczy, udawać, że niebezpieczeństwa nie ma i zająć się głupotami. To bardzo racjonalne.
            • evening.vibes Re: Mam dość 04.04.25, 18:43
              gorzka.gorycz napisała:
              > Nie no, pewnie, lepiej było zamknąć oczy, udawać, że niebezpieczeństwa nie ma i
              > zająć się głupotami. To bardzo racjonalne.

Logika typu: Trzeba przywdziać burkę to cię nie zgwałcą.
              • mayolijka Re: Mam dość 04.04.25, 19:41
                A jakie proponujesz rozwiązanie, krynico mądrości? Jak reagować na zagrożenia? Jak się przygotowywać?

evening.vibes napisała:

> Logika typu: Trzeba przywdziać burkę to cię nie zgwałcą.
                >
                >
                • evening.vibes Re: Mam dość 04.04.25, 19:48
                  mayolijka napisała:
                  > A jakie proponujesz rozwiązanie, krynico mądrości? Jak reagować na zagrożenia?
                  > Jak się przygotowywać?
                  >
                  > evening.vibes napisała:
                  >
                  >
                  > > Logika typu: Trzeba przywdziać burkę to cię nie zgwałcą.
                  > >
                  > >

Yyyy... nie zauważyłaś, że to nie ja jestem autorką tego wątku z problemem ze szkoleniami przeciw zagrożeniom?
                • mocca25 Re: Mam dość 04.04.25, 19:56
                  Jak to jak? Odgórnie się przygotowac
              • ardzuna Re: Mam dość 05.04.25, 10:30
                evening.vibes napisała:

> Logika typu: Trzeba przywdziać burkę to cię nie zgwałcą.

Logika typu: si vis pacem, para bellum.
          • novembre Re: Mam dość 04.04.25, 21:26
            Vis pacem - para bellum, czy jakos tak.
        • pursuedbyabear Re: Mam dość 04.04.25, 17:27
          Zawsze możesz wstąpić do polityki, nawet na lokalnym poziomie.
        • anorektycznazdzira Re: Mam dość 04.04.25, 17:34
          Kiedy to widziałaś w PE "kłótnię o kształt banana"? Niewątpliwie ten "argument" mamy w co drugim ruskotrollim wpisie, ale czy z tego wynika, że trzeba takie wypierdziny kupować?
          A jeśli uważasz, że wymiana kopciuchów od których rok w rok umiera więcej ludzi niż na tej wojnie, co się jej tak boisz. Konkretnie, rocznie z powodu smogu umiera ponad 40 TYSIĘCY ludzi, a cywili na Ukrainie w ubiegłym roku 2064 osoby.
          Podobnie nie wiem jak można kwestionować zasadność ogarniania zalewającego świat plastiku, bo Ty się wojny boisz. Przełącz kanał, odłóż telefon, idź na rower, poczytaj książkę.
          • kariwitch00 Re: Mam dość 04.04.25, 17:49
            W pełni się zgadzam. Cóż jeśli te antyunijne wrzuty są multiplikowane w internecie są wszędzie, nic dziwnego że nawet w miarę rozsądnym ludziom instalują się w głowie.
          • pffpffpff Re: Mam dość 04.04.25, 17:50
            Nie masz pojęcia o czym piszesz. Łykasz propagandę jak młody jeleń.
            • mocca25 Re: Mam dość 04.04.25, 17:52
              Jeżeli stres powoduje u ciebie takie zmiany, że nie potrafisz pohamować agresji to szukaj pomocy
              • kariwitch00 Re: Mam dość 04.04.25, 17:56
                Najwyraźniej specjalista jest jej potrzebny.
            • kariwitch00 Re: Mam dość 04.04.25, 17:53
              A ty przechodzisz załamanie nerwiwe że jesteś taka reaktywna? nie umiesz ocenić zagrożeń bez wchodzenia w stan rozedrgania tak z chłodną głową?
            • elinborg Re: Mam dość 04.04.25, 18:51
              pffpffpff napisał:

> Nie masz pojęcia o czym piszesz. Łykasz propagandę jak młody jeleń.

Przecież ty tą propagandę łykasz! Kompletnie bezkrytycznie traktujesz antyunijne hasełka propagandowe.

• pffpffpff Re: Mam dość 04.04.25, 18:54
                Szkoda gadać. To nie są hasełka antyunijne tylko znajomość tematu.
                • evening.vibes Re: Mam dość 04.04.25, 18:55
                  pffpffpff napisał:
                  > Szkoda gadać. To nie są hasełka antyunijne tylko znajomość tematu.

To jest kropka w kropkę ruski przekaz dnia.
                • elinborg Re: Mam dość 04.04.25, 20:03
                  pffpffpff napisał:

> Szkoda gadać. To nie są hasełka antyunijne tylko znajomość tematu.

To może napisz coś, co choć zasugeruje znajomość tematu?
                • anorektycznazdzira Re: Mam dość 05.04.25, 15:22
                  Ok, podlinkuj mi tę kłótnię o banana.
                  CZEKAM.
          • gris_gris Re: Mam dość 04.04.25, 18:27
            anorektycznazdzira napisała:

> Kiedy to widziałaś w PE "kłótnię o kształt banana"? Niewątpliwie ten "argument"
            > mamy w co drugim ruskotrollim wpisie, ale czy z tego wynika, że trzeba takie w
            > ypierdziny kupować?

Ja tez mam nadzieje, ze ktos wreszcie napisze, jakie to te klotnie byly, i czy ksztalt banana faktycznie generuje tyle pracy, ze na nic innego czasu nie starcza! Niestety, jeszcze sie nie doczekalam...
            >
        • bi_scotti Re: Mam dość 04.04.25, 17:46
          pffpffpff napisał:

> Pomyślmy… może zamiast zajmować się kwestią plastikowych słomek, opłat recyklin
          > gowych, opakowaniowych, produktowych, środowiskowych, dotacjami na wymianę piec
          > ów w domach pokrytych eternitem

Ale rozumiesz, ze climate change jest duzo trudniejszy do opanowania & remedy niz nawet najbardziej szalone pomysly Putina, Trumpa & innych satrapow? Protecting environment jest jedynym sposobem zeby zapewnic jako-takie zycie naszym wnukom a moze juz i dzieciom (zalezy kto ma je teraz w jakim wieku, eh). Jako-takie!
          Zbrojenia? Are you for real? Geeez ... zycie w nieustajacym poczuciu zagrozenia rosnaca sila przeciwnika (bo wyscig zbrojen tak wlasnie wyglada) to nie jest pomysl na "spokoj" ani tym bardziej na Pokoj uncertain Think again! Cheers.
          • mayolijka Re: Mam dość 04.04.25, 18:32
            Vis pacem, para bellum. Słyszałaś kiedyś.

Niektórzy jednak uwierzyli w koniec historii Fukuyamy za bardzo.
            • pffpffpff Re: Mam dość 04.04.25, 18:52
              Dokładnie tak
        • mdro Re: Mam dość 04.04.25, 19:41
          O ile mnie pamięć nie myli, to około roku 2014 zajmowały cię na forum głównie problemy związane z torebkami, butami i własną urodą. A, jeszcze niedobra teściowa była na tapecie i ludzie, którzy się bezpodstawnie czepiają niewłaściwego parkowania. Ciekawam bardzo, jak byś zareagowała na to, że publiczne pieniądze nie pójdą na drogi, ochronę zdrowia i szkoły, ale na zbrojenia.
          • pffpffpff Re: Mam dość 04.04.25, 19:48
            Może porozmawiajmy na przykład o dzisiejszym głosowaniu nad „obniżka” składki zdrowotnej? Jeśli już mowa o publicznych pieniądzach. Może o rozdawnictwie wprowadzonym przez PiS bez ładu i składu? O funduszu kościelnym? O dotacjach dla Rydzyka? O zarządzaniu państwowymi spółkami w tym PP?
            Od 2015 roku ten kraj zmierzał politycznie w przepaść. A w pozostałych krajach UE działy się też cuda. Łącznie z Brexitem.
            A Putin zacierał rączki i robił swoje.

Moje torebki nie mają tu nic do rzeczy.

• pursuedbyabear Re: Mam dość 04.04.25, 19:52
              Ależ mają.
              To nagłe przejęcie się sytuacją geopolityczną nie wygląda zbyt szczerze. Poza tym, jak wiele osób ci napisało - nie ma obowiązku oglądać ani czytać "podobno antyrosyjskich" mediów. Ba, nawet forum nie trzeba.
              • pffpffpff Re: Mam dość 04.04.25, 19:56
                To, że na forum nie udzielam się w wątkach politycznych, nie oznacza że ich nie czytam czy nie interesuję się sytuacją.

• anorektycznazdzira Re: Mam dość 05.04.25, 16:01
                  Twoja wypowiedź w poście startowym jest jak najbardziej wypowiedzią pani od torebusi, która, tu możesz mieć rację, czasem nawet przeczytała jakiś wątek polityczny, bo przecież w takowych udzielają się trolliska które tak kompletnie bezrefleksyjnie cytujesz.
          • evening.vibes Re: Mam dość 04.04.25, 19:50
            mdro napisała:
            > Ciekawam bardzo, jak byś zareagowała na to, że publiczne pieniądze ni
            > e pójdą na drogi, ochronę zdrowia i szkoły, ale na zbrojenia.

Ale ona by chciała, żeby to było robione POTAJEMNIE! Żeby główka mogła się spokojnie torebusiami zajmować! big_grin
            • pffpffpff Re: Mam dość 04.04.25, 19:53
              Masz jakiś problem z torebkami?
              Na ten moment mam przekaz taki: szykują dzieci na różne ataki. Koniec.
              Super!
              • pursuedbyabear Re: Mam dość 04.04.25, 19:57
                Z torebkami żadnego.
                Po prostu nie brzmisz szczerze w swojej nagłej trosce o losy świata IMO; raczej jakbyś przespała ostatnią dekadę.
                • pffpffpff Re: Mam dość 04.04.25, 19:59
                  Nie przespałam. Po prostu nie wypowiadałam się. I mi się zwyczajnie ulało.
                  • ardzuna Re: Mam dość 05.04.25, 10:33
                    pffpffpff napisał:

> Nie przespałam. Po prostu nie wypowiadałam się. I mi się zwyczajnie ulało.

Trzeba było działać, a nie czekać debatując o torebkach, aż ci się uleje. Jesteś takim samym człowiekiem, jak politycy.
                    • anorektycznazdzira Re: Mam dość 05.04.25, 20:22
                      Nie takim samym, oni w tym czasie przynajmniej walczyli ze smogiem i plastikiem
                • primula.alpicola Re: Mam dość 04.04.25, 20:01
                  pursuedbyabear napisała:

> Z torebkami żadnego.
                  > Po prostu nie brzmisz szczerze w swojej nagłej trosce o losy świata IMO;
                  >

To troska o siebie i dzievi, a nie o świat
                • kariwitch00 Re: Mam dość 04.04.25, 20:04
                  A gdzie ty tam masz troskę o losy świata?Ona myśli wyłącznie o sobie, świat ją wprowadza w dyskomfort o to ta awantura.
              • ardzuna Re: Mam dość 05.04.25, 10:32
                pffpffpff napisał:

> Na ten moment mam przekaz taki: szykują dzieci na różne ataki. Koniec.
                > Super!

Trzeba było robić to od dawna, na przykład szykować ciebie na różne ataki i nie byłabyś tak niemile zaskoczona, że żyjemy w świecie pełnym zagrożeń. Lepiej zacząć późno niż wcale.
          • elinborg Re: Mam dość 04.04.25, 20:05
            No otóż. Byłby wrzask, że ma czołgi idzie kasa zamiast na służbę zdrowia czy co tam.
        • lauren6 Re: Mam dość 05.04.25, 21:03
          > Pomyślmy… może zamiast zajmować się kwestią plastikowych słomek, opłat recyklingowych, opakowaniowych, produktowych, środowiskowych, dotacjami na wymianę pieców w domach pokrytych eternitem i kłótniami o właściwy kształt banana

O, fanka Memcena. Czy też twój najnowszy facet jest jego fanem, a ty weszłaś w rolę pick me girl?

Prędzej byś zeszła z tego świata na raka płuc od tego eternitu, niż Putin by pomyślał, że może zaatakuje Polskę. Ogar, plz.
        • pupu111 Re: Mam dość 05.04.25, 21:04
          Od początku było za mało dobrej woli, ale nie tylko u polityków ale tez i szarego obywatela. Przez lata Europa wiecej płaciła za gaz Rosji, niz dawała pomocy dla Ukrainy. I rachunek jest prosty, w sumie to więcej im dołozylismy z handlu, niz Ukrainie. A teraz jak sie okazuje że jestesmy w czarnej dupie, to sie robi za pózno.
    • primula.alpicola Re: Mam dość 04.04.25, 17:08
      O, Chile jest na liście!
      Wbijamy do mysiulkabig_grin
      • borsuczyca.klusek Re: Mam dość 04.04.25, 19:40
        Tylko czy Mysiulek nas zechce 🙄
        • hrasier_2 Re: Mam dość 04.04.25, 21:29
          Musicie tam obie dopłynąć.
        • turbinkamalinka Re: Mam dość 04.04.25, 22:34
          borsuczyca.klusek napisała:

> Tylko czy Mysiulek nas zechce 🙄
          >

A kto ją tam będzie pytał. Wbijamy i już
          • karyna-z-radzymina Re: Mam dość 05.04.25, 11:12
            Znajdziemy słuchawkę!
    • abria Re: Mam dość 04.04.25, 17:10
      aaa... czyli watek przedwyborczy... ale mincen dogada sie z Rosja i bedziemy zyc jak w niebie?
    • evening.vibes Re: Mam dość 04.04.25, 17:23
      pffpffpff napisał:
      > Dobrze, jeśli jest zagrożenie, do którego doprowadziła taka, a nie inna polityka UE,

Uuu.... ruska propaganda zryła beret...
      • pffpffpff Re: Mam dość 04.04.25, 17:31
        Mam dosyć straszenia mnie przez media, które podobno są antyrosyjskie.

Mam wrażenie, że ze straszeniem pandemia nie pyklo na długo, to trzeba teraz jechać z nowym zagrożeniem, którego by nie było, gdyby … i tu już zakończę, bo nie wypada.
        • evening.vibes Re: Mam dość 04.04.25, 17:34
          pffpffpff napisał:
          > Mam dosyć straszenia mnie przez media, które podobno są antyrosyjskie.

Tak tak onucko, przecież twój kochany Putinek to łagodny baranek nie ma się czego bać!
        • 35wcieniu Re: Mam dość 04.04.25, 17:35
          Gdyby tylko dało się wybierać to co się ogląda, zamiast łykać papkę i się frustrować... Gdyby tylko była opcja wyłączenia tego co człowieka irytuje...
          No nic, może przyjdzie z rozwojem techniki taka możliwość.
        • pursuedbyabear Re: Mam dość 04.04.25, 18:08
          Ale czemu nie wypada?
          Tak czy inaczej, masz chyba pilota w domu. Zawsze możesz pozostać przy Instagramie.
        • balladyna Re: Mam dość 05.04.25, 07:48
          "Mam wrażenie, że ze straszeniem pandemia nie pyklo na długo, to trzeba teraz jechać z nowym zagrożeniem, którego by nie było, gdyby … i tu już zakończę, bo nie wypada".

Gdyby NATO nie szczekało u drzwi Rosji? Tak chciałaś dokończyć, tylko nie wypada?
          • kot.z.kosmosu Re: Mam dość 05.04.25, 08:18
            balladyna napisała:

> "Mam wrażenie, że ze straszeniem pandemia nie pyklo na długo, to trzeba teraz j
            > echać z nowym zagrożeniem, którego by nie było, gdyby … i tu już zakończę, bo n
            > ie wypada".
            >
            > Gdyby NATO nie szczekało u drzwi Rosji? Tak chciałaś dokończyć, tylko nie wypad
            > a?

Na pytanie, czy jej stary to konfiarz, dalej nie odpowiada. Ja dalej uważam, że oboje są konfiarzami.
            Zabawne, że taka osoba na czelność pisać innym, że łykają propagandę i nic nie rozumieją 🤔
            • pffpffpff Re: Mam dość 05.04.25, 08:26
              Nie, głosowaliśmy na KO.
              Ja jestem zawiedziona. Ale zdaje sobie sprawę, że bajzel po PiS nie ułatwia sprawy.
              • kot.z.kosmosu Re: Mam dość 05.04.25, 08:33
                pffpffpff napisał:

> Nie, głosowaliśmy na KO.
                > Ja jestem zawiedziona. Ale zdaje sobie sprawę, że bajzel po PiS nie ułatwia spr
                > awy.

Ale nie pytamy, na kogo głosowaliście 1,5 roku temu, tylko czy jesteście konfiarzami, bo serwujesz tu 1:1 ich propagandę.
                Jesteście?
              • elinborg Re: Mam dość 05.04.25, 10:03
                A brzmisz jak wyborca całkiem innej partii..
          • simply_z Re: Mam dość 05.04.25, 10:31
            Dokladnie
    • bigimax4444 Re: Mam dość 04.04.25, 17:29
      Trzeba czyms tluszcze straszyc zeby sie ezbytnio nie interesowali co sie dzieje w tle
      • infinitypool Re: Mam dość 04.04.25, 17:57
        Haha dokladnie
        • simply_z Re: Mam dość 04.04.25, 23:05
          Wlasniewink
    • pani.asma Re: Mam dość 04.04.25, 17:29
      Śniło mi się że była wojna
      • hrasier_2 Re: Mam dość 04.04.25, 21:30
        pani.asma napisała:

> Śniło mi się że była wojna
        >
        Dawno Cię nie było. Tylko bez koszmarów Asma.
    • 35wcieniu Re: Mam dość 04.04.25, 17:31
      Hue?
      W mediach masz to co sobie włączysz.
      Plecak ucieczkowy w biedrze (?) był na tyle zabawnym pomysłem że szybko obiegł internet, ot i afera.
    • obrus_w_paski Re: Mam dość 04.04.25, 17:39
      Ale wiesz że dostajesz histerii z powodu artykułu na portalu kobieta gazeta, gdzie pisują dziennikarzyny pokroju Bergi a wspominany tam jest jakiś day mail? To nie są wskazówki od rządu a clickbajtowe coś
      • witamina_d_3 Re: Mam dość 04.04.25, 17:48
        Prawda? A dodatkowo nasz mózg takie kocha!
    • gryzelda71 Re: Mam dość 04.04.25, 17:41
      Wyłącz media. Proste. I nie czytaj wojennych wątków na ematce.
      • infinitypool Re: Mam dość 04.04.25, 18:06
        Dokladnie tak. Aczkolwiek to jest troche moja guilty pleasure wchodzic w watki wojenne na ematce aby powkurzac te najbardziej podekscytowane wojna (ja mam wyje..ane na wojne i smieje sie z tej sztucznie nakreconej histerii co poniektore strasznie triggeruje)
        • pffpffpff Re: Mam dość 04.04.25, 18:11
          W zeszłym tygodniu u dziecka w szkole byli komandosi i uczyli co robić kiedy do szkoly wpadają terrorysci. Kilkulatki były uczone procedur azylu, chowały się pod ścianą, musiały być cicho i dostawały uwagi za śmianie się.

Tydzień później kolejne próby ewakuacji szkoły.

Może ja jestem przewrażliwiona, ale dla mnie to naprawdę nie jest normalne. Dla mnie to jest chore.
          • gryzelda71 Re: Mam dość 04.04.25, 18:14
            Nad moim domem codziennie latają śmigłowce wojskowe, bliskość granicy. Oszalałbys, bo niektóre robią to bardzo nisko.
            • pffpffpff Re: Mam dość 04.04.25, 18:18
              Nie, mieszkałam w miejscu, gdzie f16 zaczynały podchodzić do lądowania. Widok czołgów czy wojskowych aut na ulicy też mi nie jest straszny. Nie jestem panikara. Źle znoszę permanentne podsycanie niepokoju.
              • gryzelda71 Re: Mam dość 04.04.25, 18:24
                Sama sobie to robisz.
          • lella_two Re: Mam dość 04.04.25, 18:24
            To chyba dobrze, jeśli prowadzone są szkolenia obronne, prawda? Alarmy przeciwpożarowe też ci przeszkadzały, bo dzieci bały się później ognia?
            Uwagi o polityce UE pominę z litości, bo jesteś niedoinformowana: wojna wybuchła, bo NATO szczekało pod murami Kremla, co ty, ojca swietego autorytet podważasz?!
            • pffpffpff Re: Mam dość 04.04.25, 18:29
              Serio uważasz, że ćwiczenia jak zachować się w przypadku wtargnięcia terrorysty do szkoły to najlepsza metoda dbania o bezpieczeństwo dzieci?!
              • gryzelda71 Re: Mam dość 04.04.25, 18:37
                Przesadzasz.
              • malia Re: Mam dość 04.04.25, 20:12
                ćwiczenia o wtargnięciu terrorysty były w szkole w której uczyłam wiele lat temu, a potem się potarzały, to było po jakiejś strzelaninie w szkole w usa, alarmy przeciwpożarowe są co roku
            • pffpffpff Re: Mam dość 04.04.25, 18:30
              Szkolenia z ewakuacji mają o tyle sens, że dobrze jest wiedzieć gdzie jest wyjście, którędy iść w przypadku zagrożenia.

Z jakiegoś powodu w samolocie przed startem uczą co zrobić w przypadku awarii / turbulencji / ewakuacji, nie jak się zachować przy ataku terrorysty.
              • lella_two Re: Mam dość 04.04.25, 18:37
                Pewnie dlatego, że wtargnięcie terrorysty do szkoły jest bardziej prawdopodobne niż do samolotu, odkąd wprowadzono zaostrzone na maksa przepisy na lotniskach?
                Ja, osobiście, byłabym zadowolona jako rodzic, że szkoła działa konstruktywnie, zamiast chować głowę w piasek.
                • pffpffpff Re: Mam dość 04.04.25, 18:49
                  Ja byłabym zadowolona wzmocnieniem bezpieczeństwa przy wejściu. Ma to nieco więcej sensu, czyż nie? Nie jesteś w stanie przygotować się na każdy scenariusz. Pytanie czy uczyć co w przypadku jednego napastnika, dwóch, dziesięciu, napastnika z kałasznikowem, napastnika z beretta taty, napastników z granatem, napastników z gazem łzawiącym.

I tak dalej. I co? Co tydzień inny scenariusz, czy jak to sobie wyobrażasz?

Za bezpieczeństwo małych dzieci odpowiadają wychowawcy. I oni ewentualnie mogą sobie przechodzić szkolenia na każdą sytuację.

W starszych klasach uczą chyba takich rzeczy na tych wszystkich EDB.

• elinborg Re: Mam dość 04.04.25, 18:57
            Przecież to są, powinny być normalne ćwiczenia,vtak jak reagowanie na alarm przeciwpożarowy.
            Jak będzie udzielanie pierwszej pomocy, tez będziesz uważać, że to chore? I że dzieci straszą?
            • pffpffpff Re: Mam dość 04.04.25, 19:02
              Nie, bo to jest zupełnie inny vibe i inny cel.
              • elinborg Re: Mam dość 04.04.25, 20:07
                Ach Vibe. Ten Vibe nadajesz sobie ty, bo ci się kojarzy.
            • lella_two Re: Mam dość 04.04.25, 19:05
              Dokładnie, takie cwiczenia są bardzo ok. I jakie wzmocnienia przy wejściu, rewizje? Uczniow także, gdyby ktoremuś zachciało się przyjść z bronią i eliminować kolegów? Akty terroru nie zawsze dokonywane są przez osoby z zewnątrz.
              • pffpffpff Re: Mam dość 04.04.25, 19:09
                W pracy masz szkolenia z „co zrobić, kiedy kolega zacznie do Ciebie strzelać”?

• pffpffpff Re: Mam dość 04.04.25, 19:13
                  Skoro nie, to dlaczego uważasz, że dzieci powinny mieć?
                • lella_two Re: Mam dość 04.04.25, 19:16
                  Przeciwpożarowych nawet nie mam, dlatego #zazdro😎
                  Sorry, sądząc po argumentach, najwyraźniej chcesz się nadal bać. Twój wybór.
                  • pffpffpff Re: Mam dość 04.04.25, 19:32
                    Czego bać? Wszelkich możliwych zagrożeń, które mogą mnie spotkać? Bo do tego takie ćwiczenia się sprowadzają.

• mdro Re: Mam dość 04.04.25, 19:44
                      Czyli jednak nie podoba ci się, że przeprowadza się ćwiczenia zachowania w sytuacjach zagrożenia? Coś tam wyżej pisałaś, że miała EU od 2014 się przygotowywać do wojny?
                      • pffpffpff Re: Mam dość 04.04.25, 19:50
                        Odgórnie przygotowywać.
                        Nie strasząc. Dzieci. Nie udawaj głupszej.
                        • evening.vibes Re: Mam dość 04.04.25, 19:52
                          pffpffpff napisał:
                          > Odgórnie przygotowywać.
                          > Nie strasząc. Dzieci. Nie udawaj głupszej.

Wydawać miliardy potajemnie a na pojazdy wojskowe nakładać czapki-niewidki.

Szkolenia wojskowe tylko dla posłów!
                          • pffpffpff Re: Mam dość 04.04.25, 19:58
                            Może wypadałoby najpierw szkolić dorosłych. Nie dzieci.
                            Teraz rozumiesz?
                            W samolocie też najpierw zakładasz maskę sobie, a potem dziecku.
                            • mocca25 Re: Mam dość 04.04.25, 20:01
                              pffpffpff napisał:

> Może wypadałoby najpierw szkolić dorosłych. Nie dzieci.
                              > Teraz rozumiesz?
                              > W samolocie też najpierw zakładasz maskę sobie, a potem dziecku.

To trzeba było od razu pisać, że chcesz szkolenia . Może w pracy ktoś wam zorganizuje
                            • elinborg Re: Mam dość 04.04.25, 20:10
                              Nie,szkoli się i dorosłych i dzieci. Bo nie ma cię w szkole czy przedszkolu, a dziecko powinno wiedzieć, jak się zachować.
                            • gru.u Re: Mam dość 05.04.25, 13:08
                              No właśnie ja jestem przeszkolona i przekazuje tę wiedzę dzieciom. Natomiast dzieci nie zawsze są z rodzicem.
                        • mayolijka Re: Mam dość 04.04.25, 21:44
                          To się akurat nie klei, przykro mi. Obrona cywilna i przygotowania spoleczenstwa jest akurat bardzo ważnym elementem przygotowywania się na potencjalne zagrożenie. Dzieci to również dotyczy, choć karać ich za śmiech oczywiście nie warto.

pffpffpff napisał:

> Odgórnie przygotowywać.
                          > Nie strasząc. Dzieci. Nie udawaj głupszej.
                • balladyna Re: Mam dość 05.04.25, 07:54
                  W mojej podstawówce swego czasu było omawiane, jak się zachować w przypadku wybuchu broni atomowej. Taki był pewnie program nauki wszędzie. Nikomu psychika nie siadła po tych lekcjach.
                  • pffpffpff Re: Mam dość 05.04.25, 08:26
                    W której klasie? Bo PO chyba od 6 było. I też to pamiętam.
                    • pffpffpff Re: Mam dość 05.04.25, 08:27
                      Było omawiane w małym gronie, w klasie, przez nauczyciela.
                      Bez symulacji ataku, prawda?
                      • balladyna Re: Mam dość 05.04.25, 09:20
                        Omawiane wtedy skutki wybuchu robiły wrażenie, niezależnie od liczby osób biorących udział w zajęciach. Nie wiem, czy te ćwiczenia, o których piszesz były zorganizowane prawidłowo czy nie, nie jestem specjalistką od tego. Ae jeśli już, to można się czepiać właśnie tego, a nie samego faktu, że się dzieci przyggotowuje, jak się zachować w sytuacji, która potencjalnie może się zdarzyć.
                • gru.u Re: Mam dość 05.04.25, 10:43
                  Ja jestem, jestem też przeszkolona na wypadek ataku terrorystycznego i sytuacji zakładniczej. Lepiej wiedzieć więcej niż mniej.
          • turbinkamalinka Re: Mam dość 04.04.25, 22:48
            pffpffpff napisał:

> W zeszłym tygodniu u dziecka w szkole byli komandosi i uczyli co robić kiedy do
            > szkoly wpadają terrorysci. Kilkulatki były uczone procedur azylu, chowały się
            > pod ścianą, musiały być cicho i dostawały uwagi za śmianie się.
            >
            > Tydzień później kolejne próby ewakuacji szkoły.
            >
            > Może ja jestem przewrażliwiona, ale dla mnie to naprawdę nie jest normalne. Dla
            > mnie to jest chore.

I co się stało?
            O ile dobrze pamiętam miałam w szkole alarmy ewakułacyjne, byli policjanci, wojskowi, strażacy. Trumy jakoś nie mam
          • gru.u Re: Mam dość 04.04.25, 22:57
            Oczywiście, lepiej nie uczyć, nieważne za ta wiedza może uratować życie. Edukacja seksualna seksualizuje a edukacja o bezpieczeństwie straszy. Jak nastolatka jechała pierwszy raz sama za granicę to też jej mówiłam co trzeba robić w razie zamachu terrorystycznego.
      • alicia033 Re: Mam dość 04.04.25, 20:20
        gryzelda71 napisała:

> Wyłącz media.

"świetna rada". Taka w stylu: masz gorączkę? Stłucz termometr!
        • gryzelda71 Re: Mam dość 04.04.25, 21:19
          No jakoś można sobie poradzić, albo w histerie forumowa wpadać. Wybór należy do ciebie.
        • infinitypool Re: Mam dość 04.04.25, 21:24
          No ja na.przyköad wylaczylam i mam w d.. nakrecanie wojny przez Media
    • szmytka1 Re: Mam dość 04.04.25, 18:10
      A po co wchodzisz, czytasz, przezywasz. Nie interesuje mnie, nie klikam.
      • heca007 Re: Mam dość 04.04.25, 18:29
        Dokładnie. Mój tata kupił sobie prawie 3 lata temu telefon dotykowy. Z internetem. Początkowo google nie miało zielonego pojęcia co to za nowy człowiek. Lat 84. Co może lubić, co chce oglądać. I podrzucało mu przypadkowe artykuły. Teraz ciągle mu podrzuca artykuły straszące, że będą zabierać samochody, nieważne za co. Że za źle wyrzucony papierek może być grzywna do 5 tysięcy, że będa po domach chodzić jakieś kontrole. Co do nas przyjdzie to mu tłumaczymy, że wyświetlają mu się artykuły na które klika. Nam się takie nie pokazują tongue_out Nie mogło do niego dotrzeć, że my widzimy co innego wink I jak to nam się nie wyświetlają informacje o waloryzacji emerytur big_grin
        • evening.vibes Re: Mam dość 04.04.25, 18:51
          heca007 napisała:
          > Co do nas przyjdzie to mu tłumaczymy, że wyświetlaj
          > ą mu się artykuły na które klika. Nam się takie nie pokazują tongue_out Nie mogło do ni
          > ego dotrzeć, że my widzimy co innego wink I jak to nam się nie wyświetlają inform
          > acje o waloryzacji emerytur big_grin

Mój FB oprócz zasubskrybowanych treści składa się ze śmiesznych filmików o kotkach, polecajek podróżniczych, książkowych i fotograficznych. Zero 'straszenia' czymkolwiek smile
          • pffpffpff Re: Mam dość 04.04.25, 18:52
            A c ok ci się wyświetla jak wchodzisz na gazeta.pl ?
            • evening.vibes Re: Mam dość 04.04.25, 18:54
              pffpffpff napisał:
              > A c ok ci się wyświetla jak wchodzisz na gazeta.pl ?

Aktualnie 'Do przodu Polsko!' big_grin big_grin big_grin
              • heca007 Re: Mam dość 04.04.25, 18:56
                Mnie też! smile
                • witamina_d_3 Re: Mam dość 04.04.25, 19:06
                  O, jakiś mecz? Z kim dziś przegramy?
                  • evening.vibes Re: Mam dość 04.04.25, 19:09
                    witamina_d_3 napisał(a):
                    > O, jakiś mecz? Z kim dziś przegramy?

Polki grają - na razie prowadzą 2:1 big_grin
            • elinborg Re: Mam dość 04.04.25, 19:01
              Po co to czytasz?
              To marnej jakości klikbajtowe artykuliki.
            • pursuedbyabear Re: Mam dość 04.04.25, 19:35
              Cóż, jak ja wchodzę na ten denny portalik, a z ciekawości to zrobiłam, to wyświetliło mi się info o meczu, komentarze szefa FED i dziecko Moniki Brodki.
              Tak, info o Krzywym Rogu też - wcale nie na pierwszym miejscu - ale nie jestem z tych, co udają, że wojny za granicą nie ma.
    • malia Re: Mam dość 04.04.25, 19:06
      jezu, jakie to dziwne uczucie. Siedzisz sobie w dużej grupie, niby nic się nie dzieje, a tu nagle pyk, coraz to innym członkom grupy coś się dzieje, wychodzi z nich obcy i mówią obcymi językami. Napięcie rośnie. Kto będzie następny??? Boję się !!!

No albo jest tak, że jestem tępa i nie zauważam subtelnych objawów szaleństwa, które powoli się pojawiają u członków grupy od dawna.

big_grin
      • pffpffpff Re: Mam dość 04.04.25, 19:34
        Jestem ekstremalnie przebodzcowana.
        • pursuedbyabear Re: Mam dość 04.04.25, 19:36
          Twój wybór.
          • pffpffpff Re: Mam dość 04.04.25, 19:37
            Trochę tak. Muszę się nauczyć stać z boku.
        • primula.alpicola Re: Mam dość 04.04.25, 19:48
          pffpffpff napisał:

> Jestem ekstremalnie przebodzcowana.

A czy Twój Stary jest konfiarzem?
          • lella_two Re: Mam dość 04.04.25, 20:34
            Dobre pytanie! Też mi przyszło do głowy, ale uznałam, że paranoicznebig_grin
            • primula.alpicola Re: Mam dość 04.04.25, 21:12
              lella_two napisała:

> Dobre pytanie! Też mi przyszło do głowy, ale uznałam, że paranoicznebig_grin
              >

O, miło mi, gmta!
              Spytałam dlatego, że mój fizjo zalatuje konfą, a gada podobnie jak shellerka, to bardzo męczące, i też się czuję przebodźcowana.
              Poproszę aby się przymknął i skupił na mojej awarii.
            • kot.z.kosmosu Re: Mam dość 04.04.25, 22:31
              lella_two napisała:

> Dobre pytanie! Też mi przyszło do głowy, ale uznałam, że paranoicznebig_grin
              >

To i moja pierwsza myśl po frazach kluczowych o "straszeniu przez media, które podobno są antyrosyjskie", łykaniu przez forumki propagandy "jak młody jeleń" i wrzutce o UE kłócącej się o banany.
              O co zakład, że oboje są konfiarzami?
              • lella_two Re: Mam dość 05.04.25, 12:32
                Tak, tu są kluczowe frazy, których przeciętny człowiek by nie użył, bo przestają być obciachowe dopiero, gdy się je przemieli sto razy i przywyknie do brzmienia.
        • ta_jedna_karen Re: Mam dość 04.04.25, 19:49
          Jak to możliwe? Przez ostatni czas jawiłaś się jako kwiat lotosu, zen, przytulanie drzew, błogi spokój. Tak nagle Cię dopadło?
          • pffpffpff Re: Mam dość 04.04.25, 19:51
            Najwyraźniej mam swoją wyporność.
      • daniela34 Re: Mam dość 04.04.25, 19:46
        Jeśli ja zacznę zakładać wątki fitnessowi to będziesz wiedzieć, że i mnie dopadło. Wtedy to już ratuj się kto może.
        • lella_two Re: Mam dość 05.04.25, 13:34
          A ja o Petardach- to będzie Znak.
      • witamina_d_3 Re: Mam dość 04.04.25, 20:04
        Hahaha miałam tak przy Mysiulku, myśisz sobie WTF?
        • malia Re: Mam dość 04.04.25, 20:15
          no dziwne, nie? nagle lampka kontrolna na czole zaczyna komuś migać na czerwono a potem to już szybko leci
        • elinborg Re: Mam dość 04.04.25, 20:15
          O tak, odlot z sypialniołazienką był mocny.
          • witamina_d_3 Re: Mam dość 04.04.25, 20:34
            Ja bym chciała ten drugi wątek zobaczyć, ten zniknięty...
            • ta_jedna_karen Re: Mam dość 04.04.25, 21:02
              Czy mogę prosić o szczegóły? Jaki drugi wątek? Ten o master bathroom był przedni, był jeszcze jakiś inny?
              • primula.alpicola Re: Mam dość 04.04.25, 21:13
                ta_jedna_karen napisała:

> Czy mogę prosić o szczegóły? Jaki drugi wątek? Ten o master bathroom był przedn
                > i, był jeszcze jakiś inny?

Master bedroom, ignorantko.
                • danaide2.0 Re: Mam dość 04.04.25, 21:18
                  To w końcu to Chile jest bezpieczne czy nie?
                  • daniela34 Re: Mam dość 04.04.25, 21:21
                    Ja tam nie wiem. Tam giną przedmioty. Może tam jakiegoś Trójkąt Bermudzki jest
                    • danaide2.0 Re: Mam dość 04.04.25, 21:45
                      Taki bardzo ostrokątny ten Trójką Bermudzki jest.

W Warszawie też ciągle giną słuchawki. My tu chyba mamy drugi wierzchołek. Czyli jak dla mnie - zamienił stryjek siekierkę na kijek.
                      • simply_z Re: Mam dość 04.04.25, 23:14
                        To był wątek dla jaj przecież..
                        • daniela34 Re: Mam dość 04.04.25, 23:44
                          Matko kochana, to że wątek był dla jaj to raczej oczywiste. A mój wpis o Trójkącie Bermudzkim to jaki jest? Przecież nie serio!
                          • simply_z Re: Mam dość 04.04.25, 23:51
                            Ale niektóre chyba w to wątpiąbig_grin
                  • pffpffpff Re: Mam dość 04.04.25, 21:22
                    Czepiacie się Mysiulka, bo jej apaszki zazdrościcie.
                    • daniela34 Re: Mam dość 04.04.25, 21:28
                      Ja w ogóle się Mysiulka ani słowem nie czepiam. Rozbawił mnie wątek o zaginionej bezpowrotnie słuchawce. Jedyne co tam napisałam to to, że odwrócona szklanka jest św.Antonim dla ateistów.
      • elinborg Re: Mam dość 04.04.25, 20:14
        Mam to samo. Czytam i nie wierzę własnym oczom. I też myslę że coś przegapiłam.
        • malia Re: Mam dość 04.04.25, 20:17
          może to jakieś zawłaszczenie konta, a nie osobowości w ogóle?
          ale dobra, jakby mi się przytrafiło, to zastrzelcie mnie od razu
          • pffpffpff Re: Mam dość 04.04.25, 20:29
            Osobowość ulotna 🤷‍♀️
            • malia Re: Mam dość 04.04.25, 20:49
              weź ją jakoś przywiąż mocniej, bo ulecisz jak balon
              • gryzelda71 Re: Mam dość 04.04.25, 21:35
                A balon tylko w jedną stronę.....
          • lella_two Re: Mam dość 05.04.25, 12:35
            malia napisała:

> może to jakieś zawłaszczenie konta, a nie osobowości w ogóle?
            > ale dobra, jakby mi się przytrafiło, to zastrzelcie mnie od razu

Dopiero po przeszkoleniu!
            --
    • danaide2.0 Re: Mam dość 04.04.25, 21:16
      Doskonale cię rozumiem.
      Na strachu przed covid nieźle kręcił się biznes, teraz pokręćmy na strachu przed wojną.

Mnie straszenie demotywuje.
      Odcinam się jak mogę.
      • pffpffpff Re: Mam dość 04.04.25, 22:53
        🫶
    • wakacje_50 Re: Mam dość 04.04.25, 21:21
      Też mam dość, ale to nie polityks UE doprowadziła do obecnej sytuacji, a wojna, którą rozpętali Rosjanie napadając na Ukrainę. Do tego mamy kryzys klimatyczny, negowany co prawda przez prawicowe i populistyczne środowiska, ale fakty są jakie są. Na dokładkę migracje, uchodźców podrzucanych przez Białorusinów na naszą granicę.
      I tak to się wszystko kręci.
      A jednak ..

A ziemia toczy, toczy swój garb uroczy;

Toczy, toczy się los!

Ty co płaczesz, ażeby śmiać mógł się ktoś

– Już dość! Już dość! Już dość!

Odpędź czarne myśli!

Dość już twoich łez!

Niech to wszystko przepadnie we mgle!

• pffpffpff Re: Mam dość 04.04.25, 21:24
        ❤️
    • gru.u Re: Mam dość 04.04.25, 22:53
      A od czego Ci ten lęk narasta? Alarm próbny to jest normalna procedura i powinno być ćwiczone. Czy wpadasz w panikę na widok tego plecaczka z biedry?
      • pffpffpff Re: Mam dość 05.04.25, 07:36
        Alarm próbny tak.
        Ale bez zabawy RPG
        Nauka sygnałów - tak.
        Straszenie - nie.
        Pokazanie pozycji bezpiecznych, nauka zachowania w czasie burzy, awarii prądu, pożaru czy zadymieni, wskazanie miejsc zbiórki, wyjść ewakuacyjnych..
        Ale nie straszenie atakiem z bronią. I omawianie tego zagrozenia przez uzbrojonych policjantów z psami.

• gru.u Re: Mam dość 05.04.25, 10:34
          Policja z psami to jest zawsze atrakcja dla dzieci raczej, zawsze są oblegani. W czasie burzy należy zachowywać się inaczej niż w czasie ataku terrorystycznego, więc co ma jedno do drugiego? Drastyczne sceny? Nagrania z Biesłanu im puszczali? Dzisiaj madzekasztna straszenie a kiedyś, oby nie, ale może tak być, Twoje dziecko przeżyje bo przypomni sobie że szkolenia żeby wyciszyć telefon.
          • pffpffpff Re: Mam dość 05.04.25, 12:22
            Telefon w szkole powinien być wyciszony zawsze.
            • gru.u Re: Mam dość 05.04.25, 12:55
              Co innego wyciszyć telefon żeby nie dostać uwagi a co innego żeby przeżyć. Ataki terrorystczne bywają też w innych miejscach niż szkoła. Serio czasami takie informacje mogą w różnych sytuacjach uratować życie jak się przypomną. Na tej samej zasadzie powoli przekazuje dzieciom wiedzę natemaf tego robić, gdyby ktoś je zaczepił na ulicy - jeszcze nie chodzą same do szkoły ale do sklepu się zdarza. Rozmawiamy o tym co robić jakby ktoś je wziął za rękę i próbował gdzieś prowadzić. Nie robię tego, zeby je straszyć porywaczami. Wiem też że ryzyko uprowadzenia jest niewielkie, ale chce żeby to wiedziały, bo jest zawsze szansa że w razie wystąpienia niebezpiecznej sytuacji przypomni im się to do mówiłam.
              • pffpffpff Re: Mam dość 05.04.25, 13:12
                Tylko robisz to w spokojnej atmosferze, a nie zapraszasz wujka Wacka, żeby udawał napad.
                • gru.u Re: Mam dość 05.04.25, 13:17
                  A tam policjanci zrobili symulację i część odgrywała terrorystow?
                  • pffpffpff Re: Mam dość 05.04.25, 13:30
                    Tak.
              • ardzuna Re: Mam dość 05.04.25, 13:23
                gru.u napisała:

> a. Rozmawiamy o tym co robić jakby ktoś je wziął za rękę i próbował gdzieś prow
                > adzić. Nie robię tego, zeby je straszyć porywaczami. Wiem też że ryzyko uprowad
                > zenia jest niewielkie, ale chce żeby to wiedziały, bo jest zawsze szansa że w r
                > azie wystąpienia niebezpiecznej sytuacji przypomni im się to do mówiłam.

Słusznie, mnie kiedyś takie przestrogi powstrzymały przed pójściem z panem do odludnego lasku, rzekomo miałam panu pomóc szukać zaginionego zwierzątka. Pan bardzo kusił, a mała dziewczynka przecież chce być pomocna i ratować zwierzątka.
      • pffpffpff Re: Mam dość 05.04.25, 07:42
        I z jakiegoś powodu drastyczne opowieści i sceny są przeznaczane dla starszych odbiorców.
        • gru.u Re: Mam dość 05.04.25, 12:59
          No nie wiem. Ja tu ciągle czytam że nie da się w dzisiejszych czasach trzymać dziecka pod kontrolą i pod kloszem bo jak samo nie zobaczy to koledzy pokażą i że nie uchronię przed tym dziecka. Nie wiem ile lat ma Twoje dziecko, ale piszesz o szkole więc jest co najmniej w wieku mojej najstarszej lub starsze. Bardziej bym się martwiła czy miało już styczność z tiktokiem, czy kojarzy pato influencerow i czy widziało porno a nie o traumę z powodu szkolenia przez policję
    • arthwen Re: Mam dość 04.04.25, 23:32
      Mnie nikt nie straszy. W innej Polsce żyję?
      • trina45 Re: Mam dość 05.04.25, 00:09
        na mojej klatce schodowej w Pl wszyscy ukraincy wyjechali...i inne takie ...zaobserwowalam ,troche mnie to zastanawia .
        • primula.alpicola Re: Mam dość 05.04.25, 07:38
          trina45 napisał(a):

> na mojej klatce schodowej w Pl wszyscy ukraincy wyjechali...i inne takie ...zao
          > bserwowalam ,troche mnie to zastanawia .

Myślisz że oni COŚ WIEDZĄ, i że to spisek?
          • obrus_w_paski Re: Mam dość 05.04.25, 09:56
            To ta jak Chińczycy w Kataloni między grudniem 2019 a kwietniem 2020. Z dnia na dzień wszystkie chińskie sklepy zamknięte i zero chińczyków na ulicach. Pewnie jakieś autorytety chińskiej społeczności w Hiszpanii nakazali im się nie wychylać, ale sporo ludzi panikowało “skoro nawet Chińczycy pozamykali to znaczy że świat się kończy”
          • trina45 Re: Mam dość 05.04.25, 15:55
            wink)))))))zapytaj ich , po prostu zdziwilam sie ze naagle pusto i cicho
          • lauren6 Re: Mam dość 05.04.25, 20:53
            Popsuję zabawę: pewnie dowiedzieli się, że w Niemczech jest lepszy socjal.

A w Polsce nie dość wieje sandałem i nic, tylko tych Isenderów lecących na Warszawę wypatrywać big_grin
            • bardzo_wredna_dziewucha Re: Mam dość 05.04.25, 23:36
              lauren6 napisała:

> Popsuję zabawę: pewnie dowiedzieli się, że w Niemczech jest lepszy socjal.
              >
              > A w Polsce nie dość wieje sandałem i nic, tylko tych Isenderów lecących na Wars
              > zawę wypatrywać big_grin

Lecących co?
        • alexis1121 Re: Mam dość 05.04.25, 07:58
          U mnie tak samo. Na osiedlu było parę rodzin tuż po rozpoczęciu wojny, została tylko jedna 2+2 (rottweilery).
        • gryzelda71 Re: Mam dość 05.04.25, 08:33
          Na mojej klatce siedzą. Nawet się rozmnożyli. A nie wróć, to Białorusini....
        • arthwen Re: Mam dość 05.04.25, 21:09
          Ukraińców w Krakowie jest bardzo dużo cały czas, nie widzę, żeby wyjeżdżali.
    • waleria_bb Re: Mam dość 04.04.25, 23:48
      Coraz więcej ludzi robi odwyk od newsów, tv. Może tego potrzebujesz.
    • ardzuna Re: Mam dość 05.04.25, 10:27
      pffpffpff napisał:

> Dobrze, jeśli jest zagrożenie, do którego doprowadziła taka, a nie inna polityk
      > a UE, t

Kto doprowadził, ruski trollu?
      • elinborg Re: Mam dość 05.04.25, 11:40
        ardzuna napisała:

> pffpffpff napisał:
        >
        > > Dobrze, jeśli jest zagrożenie, do którego doprowadziła taka, a nie inna p
        > olityk
        > > a UE, t
        >
        > Kto doprowadził, ruski trollu?

No jak to kto?
        Ten, kto miał za krotką spódniczkę, prowokowal ruskich i się odpowiednio nie zabezpieczał.
        Ruskie wyjścia nie miały, bo nerwowe są, co już niejaką ministra propagandy na forum objaśniała.
      • gru.u Re: Mam dość 05.04.25, 12:59
        Przecież Shell nie jest trollem
        • ardzuna Re: Mam dość 05.04.25, 13:19
          Każdy, kto o atak Putina obwinia UE. jest ruskim trollem niezależnie od stażu na forum.
          • gru.u Re: Mam dość 05.04.25, 13:23
            Przecież ona nie pisze o ataku Putina w ogóle… Inna sprawa że włażenie ruskim w dude, klepanie po pleckach, resety i wypisywanie że były oficer kgb to nowoczesny polityk europejskiego formatu (pozdro dla Michnika) w połączeniu z absolutnym brakiem myślenia o bezpieczeństwie stworzyły Rosji dogodne warunki do ataku. Trzeba było ostro brać za mordę i pod sankcje już w 2014 a nie się cackać, ale wiadomo, powiązania finansowe plus agentura i jest jak jest
            • pffpffpff Re: Mam dość 05.04.25, 13:30
              Dziękuję! Bo dokładnie tak to widzę. Od aneksji Krymu nie kiwnięto palcem w kierunku wzmocnienia militarnego Europy, pozwolono Putinowi zebrać siły i nabrać pewności, że Europa prędzej zajmie się tematem słomek i kubeczków, niż zapewnieniem pokoju.
              Temat ruskiej agentury e strukturach rządu RP i nie tylko, to tajemnica poliszynela. Ale wolałabym, żeby te tematy podejmowały osoby bardziej zaznajomione, jak Ty Gru. Ja się kompetentna nie czuję. Co nie znaczy, że nie posiadam poglądów.
              • evening.vibes Re: Mam dość 05.04.25, 13:35
                pffpffpff napisał:
                > Ja się kompetentna nie czuję. Co nie znaczy, że nie posiadam poglądów.

Dramatem współczesnego świata jest to, że ludzie mają poglądy a nie wiedzę.
                • pffpffpff Re: Mam dość 05.04.25, 13:45
                  Moja wiedza na ten temat jest pewnie większa niż twoja, ale nie mam zwyczaju, w przeciwieństwie do ciebie, wypowiadać się tam, gdzie wiem, że inni znają się lepiej.
                  • evening.vibes Re: Mam dość 05.04.25, 13:47
                    pffpffpff napisał:
                    > Moja wiedza na ten temat jest pewnie większa niż twoja, ale nie mam zwyczaju, w
                    > przeciwieństwie do ciebie, wypowiadać się tam, gdzie wiem, że inni znają się l
                    > epiej.

Taa... przy szczepieniach też miałaś 'wiedzę' lepszą niż lekarze big_grin Magia internetu.
                  • kariwitch00 Re: Mam dość 05.04.25, 13:49
                    Probujesz protezować sobie ego i nawet nie wiesz że ruska narracja
                    • gru.u Re: Mam dość 05.04.25, 13:54
                      A Ty nie wiesz że ruska narracja może być jednocześnie A i B w sytuacji gdy A i B są przeciwstawne. Oni pompują każdą skrajną narrację, tak jak potrafili wspierać dwie strony protestów
                      • kariwitch00 Re: Mam dość 05.04.25, 14:03
                        Ematka pff nie bierze udziału w tych wielopoziomowych manipulacjach jako zadaniowiec, ona jest zainteresowana głównie sobą i swoim komfortem jak wielu ludzi ale wypuszcza z siebie taką narrację
                        • pffpffpff Re: Mam dość 05.04.25, 14:05
                          Wypuszczam parę.
                        • gru.u Re: Mam dość 05.04.25, 14:06
                          Jaką narrację? Rozumiem że Ty jesteś przeciwnego zdania i uważasz że polityka zachodu wobec Rosji była przez ostatnie 35 lat właściwa i nastawiona na zapewnienia nam bezpieczeństwa? Albo nawet nie zachodu - co powiesz o polskiej polityce w w tym kontekście?
                          • kariwitch00 Re: Mam dość 05.04.25, 14:08
                            A ty czytałaś wpis od którego zaczęła się dyskusja bo zaczynasz nakładać na to kolejny wątek pisze o czym innym
                            • pffpffpff Re: Mam dość 05.04.25, 14:28
                              Ale gru pisze dokładnie to, co ja mam na myśli. Tylko gru pisze z większym sensem, bo się na tym zna, bo żyje z pisania i bo nie niosą jej emocje. Teraz odwracasz kota ogonem. Odpowiedź jej merytorycznie.
                              Mnie możesz obśmiać za torebunie.
                              • kariwitch00 Re: Mam dość 05.04.25, 14:31
                                Ciebie jak pisałam świat wprowadza w dyskomfort to jest twój problem i o tym miał być ten wątek.
                                • kariwitch00 Re: Mam dość 05.04.25, 14:36
                                  Rozwinęłaś się na temat unii mimo że cię to nie obchodzi poleciałaś antyunijnym pustosłowiem a teraz kontynuujmy z gruu o polityce zachodu aha
                                  • gru.u Re: Mam dość 05.04.25, 15:47
                                    Czyli uważasz że polityka UE w stosunku do FR była właściwa i oceniasz ją pozytywnie? I tak samo pozytywnie ocenisz politykę bezpieczeństwa UE?

Ja napisałam o zachodzie bo moim zdaniem problem jest szerszy i nie dotyczy UE jako takiej
                          • anorektycznazdzira Re: Mam dość 05.04.25, 15:47
                            "polityka zachodu wobec Rosji była przez ostatnie 35 lat właściwa i nastawiona na zapewnienia nam bezpieczeństwa? "
                            Jeśli za zachód uznać też USA, to dopiero się zacznie.
                            Ale w temacie: wątkodajka uważa, że nie zapewniono bezpieczeństwa ponieważ "kłócono się o kształt bananów" (co jest argumentem z d*** a kto twierdzi inaczej proszę o link do takiej kłótni) a następnie uważa, że ogarnięcie smogu i plastiku zalewającego wszystkich doprowadziło do tego, że nie jesteśmy wystarczająco uzbrojeni.
                            Poziom tego rozumowania powala po prostu.

Już to pisałam, ale powtórzę dla niektórych co to mają "poglądy", że smog w PL jest przyczyną ponad 40 TYSIĘCY zgonów rocznie, w czasie pokoju, wśród cywili. W zeszłym roku w Ukrainie, gdzie odbywają się regularne działania wojenne, bombardowania itd., zginęło 2064 cywili.
                            Pyer*olenie, że smogiem i plastikiem się nie należy zajmować jest póki co znacznie bardziej szkodliwe niż słabe dozbrajanie.
                          • evening.vibes Re: Mam dość 05.04.25, 16:04
                            gru.u napisała:
                            > Jaką narrację? Rozumiem że Ty jesteś przeciwnego zdania i uważasz że polityka z
                            > achodu wobec Rosji była przez ostatnie 35 lat właściwa i nastawiona na zapewnie
                            > nia nam bezpieczeństwa? Albo nawet nie zachodu - co powiesz o polskiej polityce
                            > w w tym kontekście?

Nie da się ukryć, że z perspektywy czasu nie powinniśmy ci płacić socjalu na dzieci a się zbroić big_grin
                            • gru.u Re: Mam dość 05.04.25, 16:16
                              I gdyby polityka była madra to by tak było
                  • anorektycznazdzira Re: Mam dość 05.04.25, 15:39
                    Ocean wiedzy zademonstrowałaś wyjeżdżając z bananakami,
                    co jest do wyrzygania przechodzonym fejkiem, który przy nawet średnim ogarnięciu jest zwyczajnie wstyd powtarzać.
                    • pffpffpff Re: Mam dość 05.04.25, 15:51
                      pl.wikipedia.org/wiki/Rozporz%C4%85dzenie_Komisji_Europejskiej_(WE)_nr_2257/94

W każdym micie jest ziarnko prawdy.
                      Takich sporów o przepisy i standardy jest mnogo a mnogo.
                      • evening.vibes Re: Mam dość 05.04.25, 16:01
                        pffpffpff napisał:
                        > pl.wikipedia.org/wiki/Rozporz%C4%85dzenie_Komisji_Europejskiej_(WE)_nr_2257/94
                        >
                        > W każdym micie jest ziarnko prawdy.

Ale to nie jest 'ziarno prawdy' tylko zakrzywianie rzeczywistości w celach propagandowych.
                      • kot.z.kosmosu Re: Mam dość 05.04.25, 16:03
                        pffpffpff napisał:

> pl.wikipedia.org/wiki/Rozporz%C4%85dzenie_Komisji_Europejskiej_(WE)_nr_2257/94
                        >
                        > Takich sporów o przepisy i standardy jest mnogo a mnogo.

Przeczytałaś w ogóle to, co wklejasz?
                      • anorektycznazdzira Re: Mam dość 05.04.25, 16:29
                        Supcio, to może przeczytaj teraz to, co wkleiłaś
                      • elinborg Re: Mam dość 05.04.25, 16:43
                        pffpffpff napisał:

>
                        > Takich sporów o przepisy i standardy jest mnogo a mnogo.

Ale chyba rozumiesz, po co te przepisy? Czy jak że słomkami?
              • gru.u Re: Mam dość 05.04.25, 13:40
                Na szczęście jestem banderowskim trollem więc mogę sobie pozwolić na takie uwagi 😀 Napiszę jeszcze raz dobitniej 1. Winę za atak na Ukrainę ponosi wyłącznie Rosja 2. Decyzja o ataku na Ukrainę została podjęta w określonych warunkach które są następstwem fatalnej polityki szeroko pojętego zachodu wobec FR. Pozostaje pytanie w jakim stopniu ta fatalna polityka była wynikiem zaniedbań i naiwności a w jakim celowych działań inspirowanych przez Kreml. Rosja odpowiada za atak na Ukrainę ale nie odpowiada za zaniedbania ochrony kontrwywiadowczej Polski, za lata zaniedbań obrony cywilnej, za brak przygotowania na 2022 rok.
            • ardzuna Re: Mam dość 05.04.25, 18:33
              gru.u napisała:

> Przecież ona nie pisze o ataku Putina w ogóle…

Jak nie, jak tak? A co innego stwarza dla nas zagrożenie, którego się boimy?

> Trzeba było ostro brać za mordę i pod sankcje już w 2014 a nie się cackać, ale
              > wiadomo, powiązania finansowe plus agentura i jest jak jest

I nie wiadomo, czy inna reakcja UE powstrzymałaby go teraz. To gdybanie, ale wątkodajka ma pretensje, że wreszcie zaczęliśmy coś robić w kwestii uświadomienia sobie zagrożenia i pracowania nad odpowiedzią na nie. Tym bardziej "ulewałoby się" jej, gdybyśmy to samo robili już w 2014.
              • gru.u Re: Mam dość 05.04.25, 18:35
                Z opisu wynika że szkolenie dotyczyło ataku terrorystycznego a nie wojny.
                • ardzuna Re: Mam dość 06.04.25, 10:30
                  Bo atak terrorystyczny jest zupełnie nieprawdopodobny teraz, kiedy rosyjskie służby organizują nam podpalenia, wsadzają przesyłki z samozapłonem do samolotów itd., itp.
                  • gru.u Re: Mam dość 06.04.25, 10:43
                    Atak na szkołę nie musi mieć nic wspólnego z GRU ani FSB, akurat akcje active shooter mają najczęściej inne podłoże. Póki co Ruscy celują w akty sabotażu na zaznaczenie obecności i bez ofiar, za to ta wiedza może się przydać na przykład przy ataku nożownika w centrum handlowym. Chociaż pewnie nie jest na sto procent wykluczone że nie zainspirują ataku w szkole , pewnie jak już to na bazie antagonizmów polsko-ukraińskich. Niemniej szkolenie na wypadek ataku terapeutycznego to nie jest szkolenie na wypadek wojny
                    • ardzuna Re: Mam dość 06.04.25, 10:58
                      gru.u napisała:

> agonizmów polsko-ukraińskich. Niemniej szkolenie na wypadek ataku terapeutyczne
                      > go to nie jest szkolenie na wypadek wojny

Atak terapeutyczny <3
                      Tak, to nie jest szkolenie na wypadek wojny, ale nie wiemy, co tam się wydarzyło naprawdę, bo opowieść o straszonych przedszkolakach nie brzmi zbyt spójnie.
                      Niemniej jednak jeżeli rosyjskie służby do tej pory organizowały jeden typ ataków, nie znaczy to, że do końca świata tak będzie.
          • kariwitch00 Re: Mam dość 05.04.25, 13:38
            Nie trzeba ciążyć w wiadomą stronę, czemu mentzenowi wzrastają sondaże bo w internecie jest k wszędzie, do tego w informacyjna te wszechobecne trolle i efekt jest taki że antyunijne hasła powtarzają już nawet średnio zainteresowani czymkolwiek masz przykład unia zajmowała się bananami
            • gru.u Re: Mam dość 05.04.25, 13:42
              Moim zdaniem w ogóle problemem nie jest UE jako całość, problemem są zaniedbania i fatalna polityka państw szeroko pojętego zachodu i go od lat. Przypominam że to zachód pozbawil Ukrainę broni jądrowej w zamian za gwarancję nienaruszalności integralności terytorialnej , po czym lansuje się teze, że Ukraina jest roszczeniowa i „dajte nam”, a tak naprawdę to jest po prostu oczekiwanie wywiązania się z umowy
              • kariwitch00 Re: Mam dość 05.04.25, 13:46
                Banany, słomki i zabioro powtarzane jest najczęściej
                • pffpffpff Re: Mam dość 05.04.25, 13:53
                  W kwestii słomek to akurat pojęcie szerokie mam.
                  Sanepid przy wszystkich przepisach i obowiązkach środowiskowych to małe miki. A jeden idiotyzm pogania kolejny.
                  • bardzo_wredna_dziewucha Re: Mam dość 05.04.25, 16:48
                    pffpffpff napisał:

> W kwestii słomek to akurat pojęcie szerokie mam.
                    > Sanepid przy wszystkich przepisach i obowiązkach środowiskowych to małe miki. A
                    > jeden idiotyzm pogania kolejny.

W kwestiach środowiskowych to owszem, jest gigantyczna ilość absurdów, w tym moje ulubione, cytuję za panią inspektor z WiOŚ: "opłatę środowiskową można zamiast przekazywać do Urzędu Marszałkowskiego wykorzystać na produkcję ulotek informujących, że korzysta się z eko opakowań ". Na moje uprzejme zapytanie czy uważa, że opłata środowiskowa powinna pójść na produkcję kolejnych śmieci, odpowiedziała, że "ona nie stanowi prawa, tylko kontroluje jego przestrzeganie".

Z tym, że ja nie uważam, że to zła Unia narzuciła nam złe przepisy. To polski rząd od dekad tworzy takie koszmarki, bo jeden czy drugi lobbysta szepnie posłowi na uszko to i owo. Co więcej, uważam również, że najważniejsze są działania oddolne: jak chcę oszczędzać środowisko, to nie bede drukować "edukacyjnych" ulotek, bo uważam, że to bezsensowne.
                    • bardzo_wredna_dziewucha Re: Mam dość 05.04.25, 16:49
                      Aha i Sanepid to wcale nie są małe miki, chociaż tu od lat obserwuję znaczną poprawę, zupełnie jakby zaczęło im zależeć na tym, żeby ludzie się nie truli jedzeniem. W przeciwieństwie do WiOSiu, im nie zależy, żeby realnie chronić środowisko 😂
                      • pffpffpff Re: Mam dość 05.04.25, 16:59
                        No właśnie. O to o to mi chodzi. Rzad RP tworzy te przepisy. Ale zasłania sie dyrektywami unijnymi.
                        Temat „organizacji odzysku” powoduje u mnie wzrost ciśnienia, bo od pierwszej chwili kiedy zetknęłam się z tym absurdem 6 lat temu miałam przekonanie, że to są maszynki do zarabiania kasy. Przecież z odzyskiem maja tyle wspólnego co bywalec z bywaniem.
        • kot.z.kosmosu Re: Mam dość 05.04.25, 17:01
          gru.u napisała:

> Przecież Shell nie jest trollem

Nie, jest pożyteczną idiotką.
          • gru.u Re: Mam dość 05.04.25, 17:37
            Nie wiem czy to nowość na forum czy zaczęłam to zauważać ostatnio, ale tu wyraźnie obowiązuje zasada że wszystkie wątpliwości rozpatrywane są na niekorzyść forumka, mamy domniemanie braku niewinności. A już szczególnie wpisy w których ktoś wyrzuca z siebie jakieś emocje.
            • ardzuna Re: Mam dość 05.04.25, 18:34
              Jest dorosła i mogła zakasać rękawy na rzecz zapobiegania narastania rosyjskiego zagrożenia już w 2014. a nie histeryzować teraz, że "nikt z tym nic nie zrobił". Ona też nic nie zrobiła.
              • gru.u Re: Mam dość 05.04.25, 18:40
                To po co nam służby jeśli pojedynczy obywatel ma się zajmować obronnością o kontrwywiadem?
                • evening.vibes Re: Mam dość 05.04.25, 18:46
                  gru.u napisała:
                  > To po co nam służby jeśli pojedynczy obywatel ma się zajmować obronnością o kon
                  > trwywiadem?

Pojedynczy obywatel wybiera polityków a ci tworzą 'służby'. W 2015 roku był dla niego ważniejszy socjal na dzieci.
                  • gru.u Re: Mam dość 05.04.25, 18:47
                    Od 90 roku rządziły różne partie o żadna nie postawiła na silną politykę obronności o silne służby
                    • po_godzinach_1 Re: Mam dość 05.04.25, 18:51
                      gru.u napisała:

> Od 90 roku rządziły różne partie o żadna nie postawiła na silną politykę obronn
                      > ości o silne służby

powiadasz, że jesteśmy w takiej samej sytuacji jak na początku lat 90.?
                      • gru.u Re: Mam dość 05.04.25, 18:56
                        To może inaczej - która partia w ciągu tych 35 lat miała dobry program polityki wschodniej, obronności i podejścia do służb? I która partia w 2015 roku miała taki program? I czy jeśli nie głosowałam na PiS to już mogę narzekać?
                        • po_godzinach_1 Re: Mam dość 05.04.25, 19:05
                          gru.u napisała:

> To może inaczej - która partia w ciągu tych 35 lat miała dobry program polityki
                          > wschodniej, obronności i podejścia do służb? I która partia w 2015 roku miała
                          > taki program?

nie wiem, nie interesuje mnie to jakoś szczegółowo kto, ale wiem, że między rokiem '90 a dniem dzisiejszym jest przepaść

ale jeśli już mówimy to kto, to my, Polacy to zrobiliśmy - najlepiej, jak było to możliwe

(Macierewicza, który odtajnił raport o WSI też sami zrobiliśmy)
                          • gru.u Re: Mam dość 05.04.25, 19:07
                            Ale piszesz że trzeba było dobrze głosować. No to na kogo?
                            • po_godzinach_1 Re: Mam dość 05.04.25, 19:08
                              gru.u napisała:

> Ale piszesz że trzeba było dobrze głosować. No to na kogo?

to do mnie?
                        • bardzo_wredna_dziewucha Re: Mam dość 05.04.25, 23:56
                          gru.u napisała:

> To może inaczej - która partia w ciągu tych 35 lat miała dobry program polityki
                          > wschodniej, obronności i podejścia do służb? I która partia w 2015 roku miała
                          > taki program? I czy jeśli nie głosowałam na PiS to już mogę narzekać?

Moim zdaniem w ciągu ostatnich 35 lat jedyną sensowną politykę wschodnią prowadził Kwaśniewski i częściowo SLD (jak go jeszcze słuchali). Wynikało to trochę z tradycji "bratnich" komunistycznych narodów. Szkoda, że to zostało zmarnowane przez kolejne rządy, bo "złe komuchy".
                      • engine8t Re: Mam dość 05.04.25, 20:51
                        po_godzinach_1 napisała:

> gru.u napisała:
                        >
                        > > Od 90 roku rządziły różne partie o żadna nie postawiła na silną politykę
                        > obronn
                        > > ości o silne służby
                        >
                        > powiadasz, że jesteśmy w takiej samej sytuacji jak na początku lat 90.?

Wtedy byliscie na skraju przepasci a od tego czasu zrobiliscie 2 kroki w przod.
                • ardzuna Re: Mam dość 06.04.25, 10:33
                  gru.u napisała:

> To po co nam służby jeśli pojedynczy obywatel ma się zajmować obronnością o kon
                  > trwywiadem?

A istnieją podwójni obywatele?
                  Obywatel może pójść do polityki i walczyć o skierowanie jej na właściwsze według siebie tory. Nie być biernym. Politycy nie byli kiedyś politykami, tylko zwykłymi obywatelami, a teraz nadal są zwykłymi obywatelami, tylko dodatkowo uprawiają politykę.

Poza tym przypominam, że obywatel jak najbardziej ma udział w obronności i kontrwywiadzie - powinien zgłaszać służbom niepokojących osobników i ich zachowania.
                  • gru.u Re: Mam dość 06.04.25, 10:37
                    Oczywiście, że powinien zgłaszać. Tylko te służby muszą być dobre żeby zgłoszenie cokolwiek dało
                    • ardzuna Re: Mam dość 06.04.25, 10:42
                      Na razie zdarzyło się im już złapać sabotażystów przed planowanym atakiem. Pamiętaj, że służby nie poinformują cię, co zrobiły z twoim zgłoszeniem i mogą nad nim intensywnie pracować, a ty i tak będziesz mieć wrażenie, że wpadło w czarną dziurę.

Do pierwszej części mojego posta się nie odniosłaś.
                      • gru.u Re: Mam dość 06.04.25, 10:49
                        Co do pierwszej części - bardzo idealistyczne założenie biorąc pod uwagę realia polskiej polityki. Po pierwsze to trzeba mieć bardzo specyficzną osobowość, nie wystarczą kompetencje o chęć zmiany. Po drugie to decyzja która się podejmuje zwykle na starcie kariery żeby iść dalej, bynajmniej sukces w tym dalej nie zależy od samych kompetencji. Tak konkretnie - co na przykład ja miałabym zrobić? Chyba tylko zostać prezydentka z tiktoka 😀
                        • ardzuna Re: Mam dość 06.04.25, 10:56
                          gru.u napisała:

> leży od samych kompetencji. Tak konkretnie - co na przykład ja miałabym zrobić?
                          > Chyba tylko zostać prezydentka z tiktoka 😀

Nie wiem, co ty miałabyś robić. Pomysł na siebie musisz znaleźć sama.
                          W polskiej polityce jest bardzo dużo ludzi, którzy zaczynali później, a nie od młodzieżówki. Politycy to ludzie tacy sami, jak my. Osobowość? Po prostu wolę zmiany świata, niesiedzenie biernie w swoim pokoiku i czekanie, aż się uleje.
                          • gru.u Re: Mam dość 06.04.25, 11:15
                            Wiara że do polityki idą ludzie którzy chcą zmieniać świat jest naiwnością
                            • kamkaklamka Re: Mam dość 06.04.25, 11:23
                              A co może zrobić ten pojedyńczy polski polityk, żeby nie było wojny jeśli nie ma pokoju między mocarstwami?
                              • ardzuna Re: Mam dość 06.04.25, 13:36
                                kamkaklamka napisała:

> A co może zrobić ten pojedyńczy polski polityk, żeby nie było wojny jeśli nie m
                                > a pokoju między mocarstwami?

Tyle samo, co podwójny polski polityk.
                                Jeśli nikt nie ma na nic wpływu, to znaczy, że polityka dzieje się sama bez niczyjego udziału i pretensje shel do całego świata i w szczególności do UE są bez sensu - ale nie widzę, żebyś tam się produkowała.

Wątkodajce się "ulało", bo nikt nic wcześniej nie zrobił (i dlatego już nie ma prawa robić, bo ją stresuje). Ona też jest takim nikim.
                            • ardzuna Re: Mam dość 06.04.25, 13:33
                              gru.u napisała:

> Wiara że do polityki idą ludzie którzy chcą zmieniać świat jest naiwnością

Nie, ale co może z tego rozumieć taka zgorzkniała osoba jak ty, która jeszcze narobi tyle negatywnego PR-u politykom, że właśnie z jego powodu ludzie przyzwoici będą się zastanawiali, czy warto się angażować w działalność.
                              • ardzuna Re: Mam dość 06.04.25, 13:43
                                Nawet sygnaturka na temat się wstawiła do mojego wcześniejszego postu. I do tego też.
            • evening.vibes Re: Mam dość 05.04.25, 18:45
              gru.u napisała:
              > wyraźnie obowiązuje zasada że wszystkie wątpliwości rozpatrywane są na
              > niekorzyść forumka, mamy domniemanie braku niewinności.

Nie - to jest kwestia walenia bardzo charakterystycznymi tekstami. Takie 'po jednej nutce'. Tu mamy 'zagrożenie wynika z polityki UE" - we wcześniejszych wątkach były u niej 'eksperymentalne szczepionki' itp.

W mediach pracujesz i co? Zaprzeczasz ruskiej propagandzie i temu, że na niektórych działa?
              • gru.u Re: Mam dość 05.04.25, 18:51
                Akurat praca w mediach nie ma tu nic do rzeczy, raczej moje zainteresowanie tematem. Tak, działa ale niekoniecznie tak jak ludziom się wydaje. Natomiast zapytam Ciebie też - uważasz że pokryła UE odnośnie do FR była właściwa i oceniasz ją pozytywnie?
                • evening.vibes Re: Mam dość 05.04.25, 18:55
                  gru.u napisała:
                  > uważasz że pokryła UE odnośnie do FR była właściwa i oceniasz ją pozytywnie?

NIE uważam, że jak twierdzi Shell ' do zagrożenia doprowadziła taka, a nie inna polityka UE'. Kropka.
                  • bardzo_wredna_dziewucha Re: Mam dość 05.04.25, 23:49
                    evening.vibes napisała:

> gru.u napisała:
                    > > uważasz że pokryła UE odnośnie do FR była właściwa i oceniasz ją pozytyw
                    > nie?
                    >
                    >
                    > NIE uważam, że jak twierdzi Shell ' do zagrożenia doprowadziła taka, a nie inna
                    > polityka UE'. Kropka.
                    >
                    >
                    A co innego? Polityka, których państw wpłynęła na to, że Rosja jest realnym zagrożeniem? Bo ja pamiętam reset z Rosją za Putina, Królową UK (wtedy jeszcze lidera UE) zapraszającą przywódcę Rosji po raz pierwszy od czasów carskich. Kanclerza Shroedera, w uściskach z Putinem, jak ciepłą posadkę w Gazpromie zdobył kanclerz wszyscy wiemy. Tuska na molo w Sopocie chyba (albo w Gdańsku ?). Można mówić, że "nie wiedzieliśmy", tylko, że to było wiadomo. Pisała o tym rosyjska opozycja (zanim została do cna wymordowana), pisali o tym niezależni dziennikarze i ostrzegali, że wojna w Czeczenii jest pretekstem do zrobienia z Rosji militarnego państwa pod panowaniem jednego człowieka. A jak kończą się dyktatury mocarstw, to już wiele razy zostało przerobione - zawsze wojną.
                    • bardzo_wredna_dziewucha Re: Mam dość 05.04.25, 23:52
                      Dodam jeszcze: gdyby we wczesnych latach 2000 Europa i świat nie zachwycił się tym "cywilizowanym i demokratycznym" Putinem, to nie mielibyśmy tego gnoju, który mamy teraz. Wystarczyło obserwować co on naprawdę robi w Rosji.
                      • lauren6 Re: Mam dość 06.04.25, 09:34
                        > Dodam jeszcze: gdyby we wczesnych latach 2000 Europa i świat nie zachwycił się tym "cywilizowanym i demokratycznym" Putinem, to nie mielibyśmy tego gnoju,

Nie masz pojęcia co by było w alternatywnej wersji historii. Może wojna wybuchłaby wcześniej?

Analizy wojskowe za czasów pierwszych rządów PO wskazywały, że do wojny z Rosją może dojść w ciągu 10 lat. PO zaczęło nas zbroić na tę okoliczność (umowy na patrioty, caracale itd), ale ruska agentura w PIS to wszystko rozwaliła i opóźniła zbrojenia o 8 lat (pomijam ostatni rok, gdy Błaszczak podpisywał umowy bez sensu z każdym i o wszystko).

Tusk się spotykał z Putinem, bo na tym polega dyplomacja. To, co się działo w sprawach wojskowych to inna sprawa. Szukasz winnego to lepiej popatrz na partię polityczną, która uczyniła ruską onucę szefem MON. Na razie klepiesz populistyczne bzdety, obwiniając o wszystko Unię Europejską.
                    • evening.vibes Re: Mam dość 06.04.25, 07:37
                      bardzo_wredna_dziewucha napisała:

> evening.vibes napisała:
                      >
                      > > gru.u napisała:
                      > > > uważasz że pokryła UE odnośnie do FR była właściwa i oceniasz ją p
                      > ozytyw
                      > > nie?
                      > >
                      > >
                      > > NIE uważam, że jak twierdzi Shell ' do zagrożenia doprowadziła taka, a ni
                      > e inna
                      > > polityka UE'. Kropka.
                      > >
                      > >
                      > A co innego?

Kobieta 'doprowadza' to zagrożenia gwałtem bo nie poszła na kurs samoobrony?

Agresji ZAWSZE WINNY JEST AGRESOR. Walnij baranka w ścianę i zapamiętaj.
                      • gru.u Re: Mam dość 06.04.25, 09:30
                        Robienie analogii między geopolityką a gwałtem to prymitywne uproszczenie która ma zastąpić argumentację. Ale jak lubisz analogie to proszę bardzo: mamy bite i molestowane dzieci. Domowy oprawca to policjant, trochę mu nikt nie podskoczy bo się boi, trochę to równy chłop co sąsiadowi pomoże się wywinąć z jazdy po pijali, sam wypić potrafi, flaszkę postawi, wesoło z nim. I silny, taki macho, imponuje chłopakom we wsi bo cztery dychy na karku i brzucha nie ma. Obrotny, nawet po jakiś medal do Warszawy pojechał, w samorządzie też doceniany. No widział ktoś że dorastającą córkę po cyckach macał na imprezie, ale co to, mydło i sie wymyśli? Zażartować nie można? Po co histerie,. Żona chodzi z siniakami nieraz, jakby nie prowokowała to by nie dostała, baba ma znać swoje miejsce. Za to córeczka taka grzeczna, zawsze cicha, oczy w podłogę. Nauczyciele widzą że nieraz dziwnie posiniaczona, raz to miała jakby męskie ręce odbite na udach, ale po co o tym gadać i się wtrącać do rodziny. Zresztą raz jedna nauczycielka zgłosiła na policję że dzieciak posiniaczony przyszedł to notatka że zgłoszenia zaginęła, a jej dyrektor zabrał nadgodziny. I po co sid wychylać? MOPS też się nie interesuje, dostali jakieś zgłoszenia, ale dyrektorka zna się z siostrą tego faceta, zapowiedziała wizytę tydzień wcześniej, zapytało dzieci czy ktoś je bije, powiedziały że nie. Wprawdzie sama widziała kiedyś jak po pijaku ganiał żonę o dzieciaki z siekierą ale to się zdarza przecież. A reszta to plotki, chcą chłopa zniszczyć. I coś tam gadają o gwałtach, a jak można żonę zgwałcić?
                        W końcu okazuje się że syn nie przeżywa kolejnego lania, a odebrana po interwencji córka ma oznaki wykorzystywania seksualnego o maltretowania. Kto jest winny? Agresor. Co nie zmienia faktu, że stworzono mi dogodne warunki do tego, żeby przez lata bezkarnie się znęcać nad rodziną. Owszem, to była jego decyzja. Ale gdyby pewne mechanizmy działały prawidłowo, gdyby nie przymykanie oczu to udałoby się go powstrzymać wcześniej
                        • lauren6 Re: Mam dość 06.04.25, 09:36
                          > coś tam gadają o gwałtach, a jak można żonę zgwałcić?

Napisała gruu, wg której mężczyzny nie można zgwałcić 🙄
                          • gru.u Re: Mam dość 06.04.25, 09:38
                            Tak uważam że mężczyzny nie można zgwałcić jak moje dzieci nie chodzą do przedszkola. Ciekawe skąd ta Twoja potrzeba kłamania na mój temat. O gwałtach na mężczyznach to pisałam na pewno w którymś z wątków dotyczących wojny.
                            • lauren6 Re: Mam dość 06.04.25, 09:56
                              Tak, pisałaś, że w razie wojny kobiety nie powinny zostawać w Polsce i walczyć o ojczyznę, tylko uciekać, bo mogą paść ofiarą gwałtu. Bardzo stronnicze podejście matki 3 córek. Jakoś cię nie obeszło, że synowie innych ematek w razie wojny też mogą zostać zgwałceni, o zabiciu nie wspomnę.

> Ciekawe skąd ta Twoja potrzeba kłamania na mój temat.

O twoim chamstwie nie kłamałam- screen wyżej
                              O bagatelizowaniu przemocy seksualnej nie kłamałam - sama się do tego przeznałaś.
                              Miałam kłamać nazywając cię atencjuszką? Przecież nią jesteś 🤣
                              • gru.u Re: Mam dość 06.04.25, 10:10
                                Jakoś nieuważnie czytasz, bo wiele razy pisałam że nie ma żadnego powodu do tego, żeby różnicować prawa i obowiązki ze względu na płeć czy to w kontekście wieku emerytalnego czy służby wojskowej. Napisałam tylko że że brak wysłania kobiet na front nie oznacza że są bezpieczne i że lepiej być wyszkolonym i uzbrojonym niż bezbronnym cywilem. Nazywając mnie atencjuszką nie możesz kłamać ani mówić prawdy bo to opinia, więc jako taka nie może być prawdziwa ani fałszywa. Za to kłamałaś, że pisałam o niechodzeniu moich dzieci do przedszkola i potem wyciągałaś z tego różne dziwne wnioski, oskarżając mnie o kłamstwa
            • lauren6 Re: Mam dość 05.04.25, 20:59
              > Nie wiem czy to nowość na forum czy zaczęłam to zauważać ostatnio, ale tu wyraźnie obowiązuje zasada że wszystkie wątpliwości rozpatrywane są na niekorzyść forumk

Napisała gruu, która pierwsza bluzga na ematki, które mają inne zdanie od niej.
              Milcz hipokrytko.
              • bardzo_wredna_dziewucha Re: Mam dość 05.04.25, 23:38
                lauren6 napisała:

> > Nie wiem czy to nowość na forum czy zaczęłam to zauważać ostatnio, ale tu
                > wyraźnie obowiązuje zasada że wszystkie wątpliwości rozpatrywane są na niekorz
                > yść forumk
                >
                > Napisała gruu, która pierwsza bluzga na ematki, które mają inne zdanie od niej.
                > Milcz hipokrytko.

Jakich cytat może? Jestem na tym forum od wielu lat i jakoś sobie nie przypominam, żeby gruuu bluzgała na ematki. W przeciwieństwie do ciebie, droga lauren6.
                • lauren6 Re: Mam dość 06.04.25, 09:16
                  bardzo_wredna_dziewucha napisała:

> lauren6 napisała:
                  >
                  > > > Nie wiem czy to nowość na forum czy zaczęłam to zauważać ostatnio,
                  > ale tu
                  > > wyraźnie obowiązuje zasada że wszystkie wątpliwości rozpatrywane są na n
                  > iekorz
                  > > yść forumk
                  > >
                  > > Napisała gruu, która pierwsza bluzga na ematki, które mają inne zdanie od
                  > niej.
                  > > Milcz hipokrytko.
                  >
                  > Jakich cytat może? Jestem na tym forum od wielu lat i jakoś sobie nie przypomin
                  > am, żeby gruuu bluzgała na ematki. W przeciwieństwie do ciebie, droga lauren6.

W przeciwieństwie do gruu nie piszę o innych ematkach, że są - cytuję - popierdolone. gruu to po pierwsze atencjuszka, po drugie ma duże problemy z kulturą osobistą.
              • gru.u Re: Mam dość 06.04.25, 00:35
                Zacytuj moje bluzgi. Ciekawe czy znajdziesz cokolwiek poza spier… skierowanym do dwóch forumek bynajmniej nie z powodu odmiennego zdania tylko po entym ataku personalnym na mnie
                • lauren6 Re: Mam dość 06.04.25, 09:22
                  Proszę bardzo kłamczucho:
                  • witamina_d_3 Re: Mam dość 06.04.25, 09:43
                    Ale o co chodzi? Ja bym tu połowie to napisała, hamuje mnie tylko fakt, że i tak pewnie usuną więc szkoda mojego czasu. Asienarobiło, grruu komuś prawdę napisała big_grin
                    • gru.u Re: Mam dość 06.04.25, 09:46
                      Czasami i mnie nerwy puszczają 🙄
                      • lauren6 Re: Mam dość 06.04.25, 10:06
                        gru.u napisała:

> Czasami i mnie nerwy puszczają 🙄

Ale to ty dzwonisz. To ty popełniłaś posta, cytuję:
                        "Nie wiem czy to nowość na forum czy zaczęłam to zauważać ostatnio, ale tu wyraźnie obowiązuje zasada że wszystkie wątpliwości rozpatrywane są na niekorzyść forumka, mamy domniemanie braku niewinności. A już szczególnie wpisy w których ktoś wyrzuca z siebie jakieś emocje."

Podałam ci przykład, że sama przodujesz w takim zachowaniu. Zamiast dyskutować z góry oceniasz i wyzywasz dyskutanta.

Nie rób z siebie pierwszej świętej na tym forum, bo nią zdecydowanie nie jesteś.
                        • gru.u Re: Mam dość 06.04.25, 10:10
                          Nigdzie nie napisałam że jestem.
                • is-laura Re: Mam dość 06.04.25, 11:13
                  Ja ci zaczytuję jak się zwracasz do innej kobiety. Powinnaś dostać za to bana
                  • gru.u Re: Mam dość 06.04.25, 11:15
                    Szkoda że nie zacytujesz jak ta kobieta zwracała się do mnie i co pisała o mojej rodzinie
                    • evening.vibes Re: Mam dość 06.04.25, 11:31
                      gru.u napisała:
                      > Szkoda że nie zacytujesz jak ta kobieta zwracała się do mnie i co pisała o moje
                      > j rodzinie

Nie zacytuje, bo agresywne posty Figi lecą jak jesienne liście z drzew. Wyjątkowa kreatura, wobec mnie wygrazala pobiciem ale kto by jej to pamiętał....
        • kariwitch00 Re: Mam dość 05.04.25, 17:30
          gru.u napisała:

> Przecież Shell nie jest trollem
          Nie jest, może z nadmiaru stresu durnieje.
    • 152kk Re: Mam dość 05.04.25, 11:37
      W szkołach alarmy próbne, w sklepach plecaki militarne, w mediach wyścigi na „kto bardziej nastraszy i czym"
      Nie kojarzę alarmów próbnych w szkołach moich dzieci, były tylko takie "pożarowe". Plecaki militarne były zawsze, w ogóle nie obserwuję jakiegoś wzmożenia w swoim otoczeniu.
      "jeśli jest zagrożenie, do którego doprowadziła taka, a nie inna polityka UE"
      Ja jednak sądzę, że to Rosja wywala wojnę z Ukrainą. A nie UE. Ale pewnie powinnam "włączyć myślenie"🤣🤣
      "Nie mam nic przeciwko wyścigowi zbrojeń. To tylko napędzi gospodarkę."
      No no no to już rozumiem, z kim mam do czynienia.
      A tak w ogóle - jak się ma lęki, to można wziąć leki lub iść na terapię.

• przyautostradzie7 Re: Mam dość 05.04.25, 11:49
      Obecnie największym zagrożeniem dla Polski jest wygranie wyborów prezydenckich przez prawicowca.
      Poza tym priorytetem powinno być jak najszybsze wprowadzenie zielonego ładu, realizacja paktu migracyjnego i legalizacja aborcji bez ograniczeń.
      Wtedy możemy spać spokojnie.
      • gorzka.gorycz Re: Mam dość 05.04.25, 12:03
        Szczególnie, jeśli zostanie zrealizowany pakt migracyjny, to rzeczywiście, możemy spać spokojne. I zielony ład tez...
        • mocca25 Re: Mam dość 05.04.25, 12:11
          to ja zadam swoje standardowe pytanie, które powoduje wybuchy agresji albo milczenie pewnych osób.

Co zamiast UE. Jeżeli nie EU to co?
          • gorzka.gorycz Re: Mam dość 05.04.25, 13:05
            UE jako wspólnota gospodarcza. I tyle. UE byłoby ok, pod warunkiem przeprowadzenia dogłębnej reformy, wykasowania idiotycznych regulacji, nadmiaru zakazów i nakazów i urzędników.
            • mocca25 Re: Mam dość 05.04.25, 13:08
              Ja się nie pytam o ocene UE, tylko o alternatywę do UE
            • vivi86 Re: Mam dość 05.04.25, 13:17
              UE jako wspólnota gospodarcza

Jako taka powstała. I miała nic nie mieć do światopoglądu.
              • mocca25 Re: Mam dość 05.04.25, 13:19
                Ja się nie pytam o ocene UE, tylko o alternatywę do UE .
            • bananananas Re: Mam dość 05.04.25, 13:28
              gorzka.gorycz napisała:

> UE jako wspólnota gospodarcza. I tyle. UE byłoby ok, pod warunkiem przeprowadze
              > nia dogłębnej reformy, wykasowania idiotycznych regulacji, nadmiaru zakazów i n
              > akazów i urzędników.

A podasz jakiś współczesny albo historyczny przykład wspólnoty gospodarczej, w której nie ma regulacji i urzędniczo-politycznej czapki?
              Należy wreszcie na serio potraktować to, że UE to my i tworzyć społeczną presję na jej organy, żeby nie było "idiotycznych" i "nadmiaru".
      • ardzuna Re: Mam dość 05.04.25, 13:21
        przyautostradzie7 napisała:

> Obecnie największym zagrożeniem dla Polski jest wygranie wyborów prezydenckich
        > przez prawicowca.
        > Poza tym priorytetem powinno być jak najszybsze wprowadzenie zielonego ładu,

Zielony ład został wymyślony przez wydelegowanego do UE Janusza Wojciechowskiego, polityka PiS. I co teraz?
        • vivi86 Re: Mam dość 05.04.25, 20:45
          ŹródłA?
    • vivi86 Re: Mam dość 05.04.25, 13:16
      Nie otwieraj debilnych clickbaitów.
      Nie ma za co.
    • anorektycznazdzira Re: Mam dość 05.04.25, 15:34
      Speszyli for ju,
      trochę więcej niż pytałaś bo i o prezerwatywy co nie wejdą na interes w UE się może martwisz:

The Sun" 19 października 1994 r. informował, że Bruksela zamierza wprowadzić standardowe europejskie kondomy, odmawiając w tej sprawie skorzystania z zasady subsydiarności (czyli oddania tej kwestii we władanie państwom członkowskim), co pozwoliłoby uwzględniać jednak "różne narodowe charakterystyki męskiego organu. Proponowany kompromis jest zwyczajnie niewystarczający, by zmieściły się w nim brytyjskie aktywa". I choć napisane to było z finezją, to jednak było to… kłamstwo.
      Komisja Europejska wyjaśniała, że jakakolwiek standaryzacja kondomów na wspólnym rynku dotyczyć może jedynie jakości, a nie rozmiaru. Co więcej, zwracając się w 1991 r. do CEN, czyli Europejskiego Komitetu Normalizacyjnego, z ideą wprowadzenia europejskich standardów bezpieczeństwa dla kondomów, zaznaczała, że i tak będzie tu stosowana zasada dobrowolności dla państw członkowskich. Ale o tym już czytelnik "The Sun" się nie dowiedział"
      www.newsweek.pl/swiat/polityka/czy-unia-europejska-naprawde-produkuje-przepisy-o-krzywiznie-banana/s1279hj

"Trzeba przy tym zaznaczyć, że banany od zawsze były standaryzowane w handlu międzynarodowym przy pomocy kryteriów, takich jak jakość i wielkość. Podobnie rozporządzenie Komisji z 1994 r. określa m.in. minimalną długość owocu (14 cm) i wymaga, by wszystkie były wolne od szkodników. Owoce najwyższej jakości (extra class) mają być niemal wolne od skaz - dopuszczalny jest 1 cm kw. powierzchniowych uszkodzeń. W kolejnych klasach dopuszczalne są defekty w kształcie.
      Nie jest to więc regulowanie kształtu bananów, ale uwzględnienie go w klasyfikacji jakości. Ponadto rozporządzenie nie zakazuje żadnych kształtów owoców, pozwala je jedynie podzielić na klasy. Ułatwia to życie hurtownikom i sprzedawcom w Unii, bo wiedzą, czego się spodziewać w dostawach."
      wielkopolska.eu/178-slider/3539-fake-news-czy-prawda-sprawdz
      • anorektycznazdzira Re: Mam dość 05.04.25, 15:36
        BTW, w jaki sposób to, co się [nie] wydarzyło w 1994 roku uniemożliwiło zrobienie czegokolwiek w 2014 czy wręcz w 2024?
        • ardzuna Re: Mam dość 06.04.25, 10:59
          Przecież przeczytałaś, że jak się nie zrobiło w 2014, to teraz już nie można, bo shel się stresuje.
    • tylko.przelotem Re: Mam dość 05.04.25, 17:38
      Od dwóch tygodni jestem na odwyku od wiadomości internetowych. Nie wiem, co ostatnio dramatycznego w skutkach dla Polski zrobili Trump z Muskiem, jak bardzo ruscy mają przewagę, jak fatalnie jesteśmy niedozbrojeni i kiedy wojna dotrze do Polski. Nie przeczytałam ostatnio słowa o tym, że świat płonie. Wiem, że susza jest, bo widzę na działce.

W tym wątku też przeczytałam tylko pierwszy post. I tylko odpiszę, że się identyfikuję.
      I myślę, że to jest cecha gównianych mediów, to pasienie się na Twoim i moim lęku. Na nim i innych silnych emocjach - im bardziej odbierających spokój, tym lepszych - te hieny trzepią największą kasę.

Coraz mi z tym lepiej…
      • pursuedbyabear Re: Mam dość 05.04.25, 17:58
        Hmmm, ale to jest znany mechanizm, od dekad. Zasada "good news is no news". Ludzie wolą czytać złe wiadomości niż dobre. No to media podsuwają im takie, a shellerki klikają i ubolewają.
    • engine8t Re: Mam dość 05.04.25, 21:14
      Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie.
      Daj mi siłę, bym zmieniał to, co zmienić mogę.
      I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka