wrota.do.lasu 11.04.25, 14:27 Ktoś wie jak się jej udało? Pomoc lekarza? Czy wyjazd? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jkl13 Re: Eutanazja Kowalska 11.04.25, 14:47 Czy dzisiaj jest na forum "dzień tajemniczych wątkow"? Czy to naprawdę tak trudno napisać w poście startowym, o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Eutanazja Kowalska 11.04.25, 15:03 katowice.wyborcza.pl/katowice/7,35063,31836084,pacjentka-pisze-do-lekarza-cierpienie-nie-uszlachetnia-z.html Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: Eutanazja Kowalska 11.04.25, 14:53 Straszne, żeby ludzie musieli wyjeżdżać, bo za granicą jest po ludzku. A na naszym zadupiu obłuda i maryjka cierpiąca. U nas serwują umierającym leki na depresję, bo morfina uzależnia, to okrutne. Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: Eutanazja Kowalska 11.04.25, 15:11 Zastanawiam się co stanie się z tym państwem za 10 lat? Zapyziały PRl wyhodował wybitnych pisarzy, reżyserów, artystów itp. A wolna Polska Masłowską prowadzącą wykłady na uczelni, Barta Pniewskiego w TVN, wierszokletów wygrywających konkursy, filmy których nikt nie chce oglądać i ciemnotę w młodym pokoleniu. Czasy kultu cierpienia, bylejakości, obłudy i nienawiści. Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Eutanazja Kowalska 11.04.25, 15:49 Jaki to ma związek z tematem, nasza droga figo? Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: Eutanazja Kowalska 11.04.25, 17:18 Histeria z powodu eutanazji, czy aborcji świadczy o ciasnocie umysłowej Polaków, spadek poziomu we wszystkich dziedzinach nie napawa optymistycznie, a partie nacjonalistyczne atakują. Im społeczeństwo głupsze, tym łatwiej nim sterować. Myślisz, że niebawem będziemy postępową Holandią ? Nie sądzę, skoro zmuszają kobiety do rodzenia upośledzonych dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Eutanazja Kowalska 11.04.25, 17:33 No przykro, że masz tak skąpą wiedzę o współczesnej kulturze i że jakimś cudem łączy ci się to z prawem do eutanazji. Nawiasem mówiąc, obejrzyj sobie na TVP VOD spektakl "Jak nie zabiłem swojego ojca i jak bardzo tego żałuję ". Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Eutanazja Kowalska 11.04.25, 17:36 Albo książkę można przeczytać. Chociaż może nie przed snem, tak jak ja to zrobiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Eutanazja Kowalska 11.04.25, 19:45 Akurat dostanie w PL opiatów nie jest jakoś specjalnie trudne. Znam dwie osoby którym lekarze wypisują naprawdę jak cukierki. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Eutanazja Kowalska 12.04.25, 00:25 Aha, ty znasz dwie osoby o to oznacza że nie ma z tym probkemu. Co prawda chorzy terminalnie i ich rodziny mają inne doświadczenia ale co tam, te dwie osoby na pewno swiadcza o czymś innym. Odpowiedz Link Zgłoś
wrota.do.lasu Re: Eutanazja Kowalska 12.04.25, 13:57 Ale tymi pospolicie przepisywanymi nie usmierzysz bólu nowotworowego. Odpowiedz Link Zgłoś
wrota.do.lasu Re: Eutanazja Kowalska 12.04.25, 13:58 Poza tym od przynajmniej roku te recepty są pod nadzorem Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Eutanazja Kowalska 12.04.25, 18:27 ichi51e napisała: > Akurat dostanie w PL opiatów nie jest jakoś specjalnie trudne. Znam dwie osoby > którym lekarze wypisują naprawdę jak cukierki. > Znaczy nie maja wskazań, a dostaja recepty bez ograniczeń? Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Eutanazja Kowalska 11.04.25, 15:06 www.onet.pl/styl-zycia/iwona-zielinska-sasiada/kiedy-bol-nie-zna-granic-a-prawo-milczy-to-co-mnie-dzis-poruszylo-na-swoim-profilu/0wv0rze,30bc1058 Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Eutanazja Kowalska 11.04.25, 15:50 Mam nadzieję, że jej się udało i że wywalczymy prawo do godnej śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji Re: Eutanazja Kowalska 11.04.25, 16:01 Zwłaszcza, że kosciolkowe " do naturalnej śmierci" dotyczy tylko eutanazji, w drugą stronę to już kolejny papież, który zamiast godnie umrzeć i iść prisyo do nieba trzyma się życia pazurami. Odpowiedz Link Zgłoś
bulzemba Re: Eutanazja Kowalska 11.04.25, 16:09 A s.uka z Kalkuty? Czemu zamiast ze swoimi ofiarami pojechał do Szwajcarii by tam się pławić w luksusie zamiast przyjmować pocałunki Jezusa? Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Eutanazja Kowalska 11.04.25, 16:23 Bez środków uśmierzających których odmawiała swoim "podopiecznym". Odpowiedz Link Zgłoś
wrota.do.lasu Re: Eutanazja Kowalska 11.04.25, 16:46 Nie obrazaj psow. Samice psowatych są b.troskliwymi matkami. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Eutanazja Kowalska 11.04.25, 18:24 pursuedbyabear napisała: i że wywalczymy prawo do godnej śmierci. > nie widzę na to szans w ciągu najbliższych kilkudziesięciu lat Odpowiedz Link Zgłoś
misiamama Re: Eutanazja Kowalska 11.04.25, 16:01 rany, wysłałam zamiast wkleić. No nic. Z listu męża jasno wynika, że otrzymała pomoc. Mąż nie pisałby tego, gdyby to była pomoc nielegalna. Czyli wyjazd. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Eutanazja Kowalska 11.04.25, 16:07 Dzielni ludzie. Ona - z przyczyn oczywistych. On - bo teraz się, podejrzewam, wyleje na niego wiadro. Oby nie, ale takie mam podejrzenia. Widziałam komentarze pod jej listem. Takie bezbrzeżnie głupie i bezczelne, że aż niewyobrażalne, że ktoś może być tak pozbawionym empatii. Odpowiedz Link Zgłoś
przyautostradzie7 [...] 11.04.25, 17:08 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Eutanazja Kowalska 11.04.25, 17:28 przyautostradzie7 napisała: O eutanazji schorowanych rodziców decyzję powinny podejmować dzieci A schorowanych mężów żony. Największy kłopot z singlami - jakaś państwowa komisja? Jestem za prawem do eutanazji, alecwylacxnie na własne życzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
ruta59 Re: Eutanazja Kowalska 11.04.25, 18:11 W Belgii dyspozycję można złożyć w urzędzie gminy www.woluwe1200.be/demarches/euthanasie-declaration-anticipee/ Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Eutanazja Kowalska 12.04.25, 18:36 >Jestem za prawem do eutanazji, alecwylacxnie na własne życzenie. no własnie. Aczkolwiek mając takie dzieci/męża/rodzine to już chyba wolałabym nie żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Eutanazja Kowalska 12.04.25, 19:27 nangaparbat3 napisała: > przyautostradzie7 napisała: > > O eutanazji schorowanych rodziców decyzję powinny podejmować dzieci > > A schorowanych mężów żony. > Największy kłopot z singlami - jakaś państwowa komisja? > Jestem za prawem do eutanazji, alecwylacxnie na własne życzenie. > > Eutanzja z definicji jest "na własne życzenie". Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Eutanazja Kowalska 11.04.25, 18:19 przyautostradzie7 napisała: > Eutanazja, podobnie jak aborcja powinny być dostępne na życzenie i bez żadnych > ograniczeń. O eutanazji schorowanych rodziców decyzję powinny podejmować dzieci > . Ojp serio? Stary przeszkadza chory to super eutanazje i spokoj🤢 Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Eutanazja Kowalska 11.04.25, 18:25 przyautostradzie7 napisała: > Eutanazja, podobnie jak aborcja powinny być dostępne na życzenie i bez żadnych > ograniczeń. O eutanazji schorowanych rodziców decyzję powinny podejmować dzieci > . ale bredzisz Odpowiedz Link Zgłoś
katiemorag [...] 11.04.25, 19:41 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji Re: Eutanazja Kowalska 11.04.25, 20:40 Nie w każdym, ale kiedy życie to pasmo ciągłego bólu a medycyna nie daje szans na poprawę, to tak. Z dziecmi jest o tyle "latwiej", że z najpoważniejszymi wadami nie powinny się rodzic. Ale jeśli dojdzie do np silnego niedotlenienia w czasie porodu to rodzice powinni móc o wutanazji zdecydować. Tak samo jak dzieci o rodzicu w końcowej fazie Alzheimera. Odpowiedz Link Zgłoś
katiemorag Re: Eutanazja Kowalska 11.04.25, 21:14 Ja jestem przeciwna przedłużaniu cierpienia. Dorosłych i dzieci. Szczególnie dzieci . Bo one najbardziej bezbronne. Nie mają szans na powiedzenie rodzicom STOP. Kiedyś miałam kontakt z terminalnie chorym dzieckiem z wadą genetyczną. To jedno wielkie cierpienie. Dobrze, że państwo ingeruje i są komisje zakazujące bezskutecznych terapii. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Eutanazja Kowalska 11.04.25, 21:27 katiemorag napisała: > Ja jestem przeciwna przedłużaniu cierpienia. Dorosłych i dzieci. Szczególnie dz > ieci . Bo one najbardziej bezbronne. Nie mają szans na powiedzenie rodzicom STO > P. Kiedyś miałam kontakt z terminalnie chorym dzieckiem z wadą genetyczną. To j > edno wielkie cierpienie. Dobrze, że państwo ingeruje i są komisje zakazujące be > zskutecznych terapii. Czyli co chcez podejmować decyzje za innych ze zbyt cierpia i ich uśmierać? Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Eutanazja Kowalska 11.04.25, 21:30 katiemorag napisała: > Ja jestem przeciwna przedłużaniu cierpienia. Dorosłych i dzieci. Szczególnie dz > ieci . Bo one najbardziej bezbronne. Nie mają szans na powiedzenie rodzicom STO > P. Kiedyś miałam kontakt z terminalnie chorym dzieckiem z wadą genetyczną. To j > edno wielkie cierpienie. Dobrze, że państwo ingeruje i są komisje zakazujące be > zskutecznych terapii. powiedz to ludziom w hospicjum, którzy pragną żyć .. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji Re: Eutanazja Kowalska 11.04.25, 23:03 No tak, bo przecież rozmawiamy o wpuszczaniu szwadronów śmierci do hospicjow 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji Re: Eutanazja Kowalska 11.04.25, 23:09 Te komisję średnio działają. Swego czasu na moim uniwerku była zbiórka na "leczenie absolwenta" z zaawansowana amyloidozą. Wolontariusze prowadzili bloga o "walce o X". To była jakaś banda psychopatów, którzy że znęcania się zrobili sobie sposób zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Eutanazja Kowalska 13.04.25, 10:58 Alzheimer to temat kontrowersyjny, zwłaszcza w Polsce, gdzie to często oznacza ruinę finansową - tu nigdy nie będzie jednomyślności. Uważam, że o eutanazji chorych z Alzheimerem nie powinno być nawet dyskusji, bo to odwraca uwagę od tych najbardziej potrzebujących ulgi w cierpieniu - pacjentów onkologicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny [...] 11.04.25, 21:09 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Eutanazja Kowalska 11.04.25, 23:38 O eutanazji schorowanych rodziców decyzję powinni podejmować ci rodzice. Sami, osobiście, po konsultacji z lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji Re: Eutanazja Kowalska 12.04.25, 13:19 O ile byłaby możliwość podjęcia decyzji z wyprzedzeniem, na sytuację, kiedy już się nie będzie mogło. Wiele chorob neurodegeneracyjnych i metabolicznych kończy siectqk, że chory przestaję jeść, więc zakłada się PEG, przestaję oddychać, to respirator i tak kolejne maszynki podłączane do skorupki, w ekstremalnych sytuacjach nie ruszającej nawet oczami . Alternatywa jest nie podłączyć i czekać aż np. umrze z głodu. Odpowiedz Link Zgłoś
black.imak Re: Eutanazja Kowalska 12.04.25, 21:12 nick_z_desperacji napisała: > O ile byłaby możliwość podjęcia decyzji z wyprzedzeniem, na sytuację, kiedy już > się nie będzie mogło. Wiele chorob neurodegeneracyjnych i metabolicznych kończ > y siectqk, że chory przestaję jeść, więc zakłada się PEG, przestaję oddychać, t > o respirator i tak kolejne maszynki podłączane do skorupki, w ekstremalnych syt > uacjach nie ruszającej nawet oczami . Alternatywa jest nie podłączyć i czekać a > ż np. umrze z głodu. A można tak? Czy można odmówić jedzenia i picia, kroplówek, czy w sytuacji gdy już sytuacja będzie bezpośrednio zagrażała życiu to i tak podłączą pompę, kroplówkę, mimo sprzeciwu. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Eutanazja Kowalska 12.04.25, 22:16 Abstrahując od tego, że umieranie z głodu jest paskudne, to skoro można na siłę karmić anorektyczki, to czemu nie pacjentów z otępieniem? Im się wiele rzeczy robi pomimo ich sprzeciwu. Taki pacjent nie będzie się wyrywał i protestował, bo on już nawet "nie pamięta" jak się je. Czy opiekun prawny może się nie zgodzić, jeśli to doprowadziłoby do śmierci głodowej? Przypuszczam, że wątpię. A nawet jak i, to po co kogoś męczyć? Wystarczyłoby umożliwienie złożenia u notariusza oświadczenia, że kiedy chory przestanie być poczytalny, to chce żeby X czy X i Y jednomyślnie mogli decydować o eutanazji. świadoma zgoda tu i teraz, a nie wcześniejsze dyspozycje to pułapka dla chorych z Alzheimerem, itp. Oni dopóki są w stanie decydować, to często chcą jeszcze żyć, sami często przyznają, że jak już będą w ciężkim stanie, to by nie chcieli. Ale jak już dojdą do tego stanu, to nie mogą wydać świadomej zgody. I koło się zamyka. Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Eutanazja Kowalska 13.04.25, 09:45 W Holandii gdzie eutanazja jest dostępna, taką decyzję podejmuje się z wyprzedzeniem, już na etapie wyboru lekarza rodzinnego. Jeżeli dopuszcza się możliwość eutanazji, to wybiera się lekarza który jest zwolennikiem eutanazji. Potem lekarz rodzinny bierze udział w podejmowaniu decyzji, razem ze specjalistami i pacjentem. Biorąc pod uwagę prawdopodobną szybkość i etapy rozwoju choroby, ustala się datę procedury - ale sytuacja jest monitorowana z lekarzem i można zarówno przyspieszyć jak i opóźnić. W rodzinie męża 2 osoby zdecydowały się na eutanazję, w obu przypadkach szybko postępujący nieuleczalny nowotwór. Procedura odbywa się w domu, przychodzi lekarz, chory może być sam lub z rodziną, to wszytko jest ustalane z wyprzedzeniem i decyduje o tym pacjent. Jak byłam przyjmowana do szpitala po wypadku samochodowym, to na początku miałam rozmowę z lekarzem i popytania nie tylko o uciążliwą terapię ale nawet o to czy chcę być reanimowana, o kwestie żywienia pozajelitowego i czy potwierdzam że jestem zwolenniczką eutanazji. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Eutanazja Kowalska 13.04.25, 09:49 Ja pierniczę, jakiś 1000 km od nas a jakby odległa galaktyka... Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Eutanazja Kowalska 13.04.25, 10:04 W Holandii rozmowy o eutanazji nie są tematem tabu, oczywiście że jest dyskusja bo są zwolennicy i przeciwnicy, ale Holendrzy są bardzo pragmatyczni i rozmawiają o tym zupełnie otwarcie. Ostatnio rozmawiałam z przyjaciółką (której teść jest terminalnie chory) i powiedziała że najbliższe 2-3 tygodnie będą niedostępni bo choroba teścia postępuje szybciej niż przewidywali lekarze i że zdecydował że chce odejść w pierwszy weekend maja i cała rodzina spędza teraz z nim sporo czasu. lekarz przyjdzie do domu i będzie obecna tylko żona, nie chce żeby były przy tym jego dorosłe dzieci. I że pogrzeb już jest ustalony na 9 maja. Może gdybym odbyła taką rozmowę po raz pierwszy to byłabym zszokowana, ale to już kolejna eutanazja wśród rodziny/znajomych i tak otwarta rozmowa już mnie nie dziwi. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Eutanazja Kowalska 13.04.25, 10:28 No mówię - dla nas to kosmos. U nas starsza, całkiem zdrowa osoba, może się ciężko obrazić jeśli rodizna zasugeruje np uporządkowanie spraw majątkowych bo nikt nie jest nieśmiertelny. Albo zapytana czy ma jakieś życzenia odnośnie pogrzebu. To jest traktowane wręcz jako chęć zabicia. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Eutanazja Kowalska 13.04.25, 10:44 Tu chyba jednak nikt nie sugeruje nikomu, że powinien cos uporządkować albo wybrać nagrobek, tylko chodzi o to, że gdy osoba (niekoniecznie stara i/lub chora) chce przygotować rodzinę na to, że testament jest tu, a procedurę ewentualnego odejścia nalezy rozpoczać, gdy X, Y lub Z, a w przypadku A,B i C prosze mnie ie reaninowac ani nie podpinać do sprzętów robiacych ping, to wszyscy przyjmuja to jako normalne oswiadczebie woli i decyzje w swojej sprawie, a nie wpadaja w histerię, ze ta osoba chce sie zabic juz teraz narychmiast i wzywamy karetke psychoatryczną. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Eutanazja Kowalska 13.04.25, 10:50 No wiem o co chodzi. Po prostu kilkakrotbie w rodzinie miałam takie sytuacje, że sama sugestia że człowiek jest śmiertelny powodowała spazmy i obrazę, jakby sugerujący czarował już na spadek i z trucizną się czaił na krewnego. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Eutanazja Kowalska 13.04.25, 13:40 U nas to działa w obie strony. Są rodziny, które są przekonane, że jak ktoś w wieku, kiedy znajomi i rodzina zaczynają umierać, wspomni, że na pogrzebie chciałby to czy tamto, to trzeba z nim do psychiatry lecieć. Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Eutanazja Kowalska 13.04.25, 14:19 Jak kiedyś wspomniałam polskim znajomym że mam spisany testament (miałam ok 30 lat) to pukali się w czoło. I ja i mąż mamy spisane notarialnie testamenty, lekarza rodzinnego który nie jest przeciwny eutanazji i dokładne instrukcje co i jak byśmy chcieli. Teściowa ma spisany notarialnie tzw testament życia z instrukcjami kto ma się czym zająć, czego od nas oczekuje i informacjami o rezygnacji z „uporczywej” terapii i braku zgody na podłączenie do respiratora w przypadku pogorszenia stanu zdrowia bez szans na poprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Eutanazja Kowalska 14.04.25, 13:39 Potem lekarz rodzinny bierze udział w podejmowaniu decyzji, razem ze specjalistami i pacjentem. A co jesli pacjent nie jest w stanie. Jak byłam przyjmowana do szpitala po wypadku samochodowym, to na początku miałam rozmowę z lekarzem i popytania nie tylko o uciążliwą terapię ale nawet o to czy chcę być reanimowana, o kwestie żywienia pozajelitowego i czy potwierdzam że jestem zwolenniczką eutanazji. A nie obawiałaś ze ze przy jakikolwiek komplikacjach z ktorych moglabyś wyjsc przy wysilku i zaangazowaniu lekarza czy dluzszym pobycie w szpitalu lekarz odpuści tego zaangażowania bo jesteś za eutanazja? Wiec ci nie zalezy na zyciu? Ze zrobia owszem podstawy, ale nic ponadto. Odpowiedz Link Zgłoś
mari614 Re: Eutanazja Kowalska 12.04.25, 15:41 Ten komentarz to chyba taktyczny, żeby sprzeciwić się eutanazji. Wiadomo, że eutanazja tylko na własne życzenie, inaczej to przyzwolenie na eksterminację niewygodnych, a chcących żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Eutanazja Kowalska 11.04.25, 19:04 A to ona była /jest prawdziwa? Myślałam że to taki zlepek historii kilku osób połączony w listopadzie, żeby było bardziej chwytliwe Odpowiedz Link Zgłoś
lillyinchains Re: Eutanazja Kowalska 12.04.25, 23:44 No niestety. Tak wygląda kres życia z rozsiewem nowotworowym. A to nie jedyne graniczne cierpienia, których człowiek może doświadczyć w życiu doczesnym a którym nie da się zaradzić żadnymi sposobami doczesnymi i kresem cierpień może być tylko kres życia. Są i lekooorne depresje, neuralgie, bóle neuropatyczne, ptsd po najczarniejszych wydarzeniach o charakterze katastrof. Szczęśliwy ten, który nie musi tego doświadczać, albo jego bliscy. kamin napisał(a): > A to ona była /jest prawdziwa? Myślałam że to taki zlepek historii kilku osób > połączony w listopadzie, żeby było bardziej chwytliwe Odpowiedz Link Zgłoś
awf-33 Re: Eutanazja Kowalska 12.04.25, 14:51 „…swojemu psu pozwoliłeś odejść bez bólu…” Przerażające. Widziałam mnóstwo reportaży o chorych terminalnie i każdy z nich mówił, że najgorszy jest fakt, że lekarze nie chcą dawać morfiny, bo uzależnia. Matko! Człowiek umiera a oni pierd..lą o uzależnieniu?!? Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Eutanazja Kowalska 12.04.25, 22:29 To się w głowie nie mieści...uzależni się i co? Po śmierci będzie musiał chodzić na odwyk? Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Eutanazja Kowalska 12.04.25, 22:45 I umrze taki uzależniony, a to nieładnie. Serio, nie rozumiem, jak to u nas działa. Tam, gdzie trzeba, nie przepiszą, tam, gdzie uzależnienie miałoby jakieś znaczenie, to z kolei lekką rączką tabsy nasenne i benzo nawet bardzo młodym ludziom. Odpowiedz Link Zgłoś
awf-33 Re: Eutanazja Kowalska 13.04.25, 12:30 la_felicja napisała: > To się w głowie nie mieści...uzależni się i co? Po śmierci będzie musiał chodzi > ć na odwyk? To jest podłe i nieludzkie. Moja sąsiad konał na raka tygodniami. W nocy i w dzień słyszeliśmy przerażające jęki. Jego żona chodziła jak cień. Nie mogła spać, była bezsilna. Miała wyliczoną morfinę i podawała co ileś godzin. Mówiła mi, że ta bezsilność jest najgorsza. Bała się co zrobi, jak poda więcej, a potem nie będzie miała. Patrzenie na ten ból, na który nic nie może poradzić ją zabijało. W końcu udało jej się załatwić hospicjum w nadziei, że może tam mu pomogą uśmierzyć ból. Nie doczekał. Gdy pewnej nocy przestałam słyszeć jęki, wiedziałam że zmarł. Nienawidzę lekarzy (albo systemu) właśnie za to. Zwierzęciu uśmierza się ból i cierpienie, człowiek musi konać w męczarniach. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Eutanazja Kowalska 13.04.25, 12:34 Jak to mówią - nie ma takiego bólu pacjenta, którego lekarz by nie wytrzymał. Odpowiedz Link Zgłoś
jdylag75 Re: Eutanazja Kowalska 12.04.25, 18:21 Eutanazja to wyższy stopień abstrakcji, w Polsce nie ma przyzwolenia na rezygnację z leczenia nowotworu czy inwazyjnych terapii, należy walczyć! Walczyć! A jak ktoś rezygnuje z leczenia od razu kierowany jest do psychiatry. Ludzie którzy nie chcą cieprec czy nie chcą być uporczywie leczeni nie mogą rozmawiać o swoich wyborach otwarcie, nie ma na to przyzwolenia Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji Re: Eutanazja Kowalska 12.04.25, 19:25 A rodziny się często boją, bo trafi się nawiedzony "zyczliwy" I będzie rozgrzebywanie, dlaczego nie zadzwonili na pogotowie, czy da się to pod nieudzielenie pomocy podciągnąć, a te leki, które chory przedawkował, to dlaczego tak na wierzu stały, może do samobójstwa nakłaniali? Odpowiedz Link Zgłoś
wrota.do.lasu Re: Eutanazja Kowalska 12.04.25, 21:06 Znajomy chorowal na białaczkę, nie było już nadziei. Chciał zakończyć leczenie ale przekonano go do szpitala. Tam też umarł w covidzie...sam bez bliskich w pobliżu. Odpowiedz Link Zgłoś
black.imak Re: Eutanazja Kowalska 12.04.25, 21:38 jdylag75 napisała: > Eutanazja to wyższy stopień abstrakcji, w Polsce nie ma przyzwolenia na rezygna > cję z leczenia nowotworu czy inwazyjnych terapii, należy walczyć! Walczyć! A ja > k ktoś rezygnuje z leczenia od razu kierowany jest do psychiatry. Ludzie którzy > nie chcą cieprec czy nie chcą być uporczywie leczeni nie mogą rozmawiać o swoi > ch wyborach otwarcie, nie ma na to przyzwolenia O tak. Oglądałam kiedyś wywiad z lekarzem pracującym w hospicjum. Opowiadał jak przekonuje chorych bez szans na życie że należy walczyć do końca, nie można stchórzyć i pójść na skróty, należy to przeżyć do końca bo to część życia. Przekonywał też rodzinę, że chory powinien umierać w domu, i dzieci powinny to widzieć, być przy tym, uczestniczyć, bo potem i dzieci i cała rodzina będzie sobie wdzięczna za to doświadczenie. Aż mnie trzęsie jak sobie przypomnę ten wywiad. Oczywiście gorliwy katolik, pełno wstawek o Bogu i jego planach. Jakiś popier....y psychopata. Mojej koleżance z podstawówki umierała matka na raka. W domu. Dziewczynka bała się wracać po szkole do domu, traumę ma do dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Eutanazja Kowalska 12.04.25, 22:21 Tak, dziecko za lat 20 z pewnością doceni, że jego ostatnim wspomnieniem z rodzicem były krzyki bólu 🤦♀️ I dlaczego wg pana tchórzy ten, kto się godzi ze śmiercią i umiera w spokoju, a nie ten, kto się zębami trzyma tego, co znane, czyli życia? Ludzie im bardziej wierzący, tym bardziej się boją umierać. Paradoks. Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Eutanazja Kowalska 12.04.25, 22:26 Tego właśnie nie rozumiem - dlaczego religia nakazuje tak walczyć o przedłużenie życia skoro po pierwsze po śmierci ma na nas czekać raj, a po drugie, skoro Bóg zesłał nowotwór to dlaczego z tym walczyć, dlaczego nie można się po prostu poddać Bożej woli? Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Eutanazja Kowalska 12.04.25, 22:36 W wypadku księży, zwłaszcza wysoko postawionych, w grę może wchodzi świadomość, ile nawywijali i ile wywijasów kolegów tuszowali? Może im na łożu śmierci te wszystkie okazyjnie kupione działeczki, ministranci wodzący na pokuszenie i seminaria wyjazdowe w Dąbrowie Górniczej przed oczami stają? Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Eutanazja Kowalska 13.04.25, 09:39 Ale nie o to mi chodzi - księża jak chcą, to niech sobie przedłużają życie za wszelką cenę (nie-księża zresztą też) Chodzi o nakaz, przymus walki do końca - dlaczego takim strasznym grzechem jest się poddać? Odpowiedz Link Zgłoś
jdylag75 Re: Eutanazja Kowalska 12.04.25, 22:58 Usłyszałam straszne słowa od znajomych kiedy, pytana co dalej, leczyłam nowotwór i stwierdziłam że w zależności od diagnozy podejmę decyzję o leczeniu paliatywnym. Straszne. Dlatego nie widzę przestrzeni na rozmowę o eutanazji, a nawet o szanowaniu zwykłych wyborów w drobniejszych rzeczach Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Eutanazja Kowalska 13.04.25, 09:42 Pewnie, że jesteś egoistką i myślisz tylko o sobie? Współczuję, to musieli być jacyś tępi, okrutni, ciemni ludzie Mam nadzieję, że wszystko już OK i leczenie się udało? Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Eutanazja Kowalska 13.04.25, 00:27 jdylag75 napisała: > Eutanazja to wyższy stopień abstrakcji, w Polsce nie ma przyzwolenia na rezygna > cję z leczenia nowotworu czy inwazyjnych terapii, należy walczyć! Walczyć! A ja > k ktoś rezygnuje z leczenia od razu kierowany jest do psychiatry. Ludzie którzy > nie chcą cieprec czy nie chcą być uporczywie leczeni nie mogą rozmawiać o swoi > ch wyborach otwarcie, nie ma na to przyzwolenia Ale bzdura… ----------------- Życie ma tyle kolorów, ile potrafisz w nim dostrzec. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Eutanazja Kowalska 13.04.25, 00:34 Dodam jeszcze, ze rok temu zmarł na nowotwór moj kuzyn ktory przestał sie leczyć tak po prostu. Przestał chodzić do lekarza zaczał sie leczyć maryska bo uzndrawia. Co prawda po x miesiacach jak zaczęło być duzo gorzej wrocił do lekarza ale byly juz za pozno. Trafił to hospicjum i bardzo szybko zmarł. Nikt go do psychiatry nie wysłał. Odpowiedz Link Zgłoś
jdylag75 Re: Eutanazja Kowalska 13.04.25, 02:04 Mam inne doświadczenia i co? Mam własne a nie kuzyna Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Eutanazja Kowalska 13.04.25, 09:43 Ale ZACZĄŁ SIĘ LECZYĆ gdzie indziej. To coś innego. W świadomości otoczenia jednak walczył. Chodzi o ten brak zrozumienia że ktoś ma już dość. Że NIE CHCE walczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Eutanazja Kowalska 14.04.25, 13:54 paskudek1 napisała: > Ale ZACZĄŁ SIĘ LECZYĆ gdzie indziej. To coś innego. W świadomości otoczenia jed > nak walczył. Chodzi o ten brak zrozumienia że ktoś ma już dość. Że NIE CHCE wal > czyć. > Nie zaczał się leczyć gdzie indziej. Lekarzowi pwiedział ze nie chce chemii. Gdy ten miał wypisać zlecenie. Jakim leczeniem jest palenie maryski? Paskudek jak zwykle dopowiada cos po swojemu. Byl wtedy u mojej mamy i powiedział ze on juz chemii brac nie bedzie bo nie chce , nie działa ona ma dosc bedzie teraz tylko palił ziolo(ona tez jest na chemii na 4 stopien raka z przerzutami) tez nie dostaje juz chemii. Dopiero gdy mial problemy juz np. Z oddychaniem to wdocił do lekarza. Chemii nie dostał zawiezli do hospicjum i tam zmarł bardzo szybko w niecały tydzien. Całkiem możliwe ze wysyłaja do psychiatry jesli ktos jest stosunkowo mlody i ma pierwsza diagnozę rak ktory ma duzy % wyleczalności . I od razu odmawia leczenia. Moze wtedy. Choc mysle ze normlany lekarz onkolog po zapoznaniu sie z wynikami wie jakie sa szanse wylecznie a co nie. W UK kobieta usluszala dognozę i od razu trafila pod opieke Hospicjum leczenia nawet nie rozpoczeła zmarła 2 miesiace pozniej. Po prostu wiedzieli jakie sa rokowania stan organizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Eutanazja Kowalska 13.04.25, 09:45 Czy to ty jesteś tą panią, która jeździ autobusem i nigdy nie słyszała żadnych wyzwisk - ergo, dziewczyna, która twierdzi, że została zwyzywana w autobusie, zmyśla? Odpowiedz Link Zgłoś