Dodaj do ulubionych

Liceum w Krakowie

14.04.25, 17:11
Cześć w tym roku muszę wybrać szkołę średnią i mam kilka pomysłów którą wybrać ale jeszcze chciałabym się dowiedzieć coś więcej o niektórych szkołach. Najbardziej zależy mi na lo 7 prywatne. Możecie mi powiedzieć jak najwięcej? Najbardziej to ludzie, nauczyciele, czy dużo nauki, jak jest z ubiorem i makijażem i ogólnie czy ta szkoła ma dobry poziom. Zastanawiam się również nad 2 i 6 a także nad 42. Jeżeli wiecie coś o tych szkołach to bardzo proszę o informację zależy mi także na czasie więc baaardzo prooosze 🥹🥹🥹. No i jeżeli chodzi o profile to biol chem z matmą albo angielskim w 7.
Z góry dziękuję bardzo wszystkim za informację.
Obserwuj wątek
    • agiq_agiq Re: Liceum w Krakowie 14.04.25, 21:28
      Mówisz o VII Reja na Grodzkiej?
      • alicja.lulka Re: Liceum w Krakowie 15.04.25, 16:41
        Tak
        • agiq_agiq Re: Liceum w Krakowie 15.04.25, 16:52
          To generalnie szkole polecam chociaż oczywiście zależy na których trafi nauczycieli, jaki będzie sklad klasy...
          Z tego co wiem to jedna Pani od rozszerzonej biologii jest ostra. Z matmy jest kilku nauczycieli, corka miala w 1 klasie troche problemow bo chyba metody Pana ja przerosly ale w 4 klasie go juz bardzo lubi. Z ang chyba wszyscy ok, z niemieckiego też. Chemia dobra Pani jedna na pewno, z geografii neutralnie.
          • agiq_agiq Re: Liceum w Krakowie 15.04.25, 16:53
            Profili jako takich nie ma, wybiera się dowolne rozszerzenia od 2 klasy
            • agiq_agiq Re: Liceum w Krakowie 15.04.25, 16:54
              A z ubiorem i makijażem to już chyba nigdzie problemów nie ma, no może poza kuriozalnymi szkołami typu 44
    • iberka Re: Liceum w Krakowie 14.04.25, 22:39
      6 - prawie 1500 uczniów, szkoła moloch. Po dniu otwartym córa podeszła do egzaminów językowych, zdała, byłaby klasa dwujęzyczna, ale ogrom tej szkoły przeważył na niekorzyść.
    • bei Re: Liceum w Krakowie 15.04.25, 00:01
      Starsi chodzili do 5 i do 7, najmłodszy do językowego (klasa dwujęzyczna) na Michałowskiego, w czasie, gdy on tam chodził mógł dowolnie dobierać rozszerzenia .Bardzo przyjazna i profesjonalna kadra, syn dostał pomoc w przygotowywaniu się do konkursów i do egzaminów na certyfikaty językowe. Zajęcia prowadzone ciekawie (nawet te zdalne), wyniki z nowych wówczas matur młodzież napisała na dobrym poziomie. Zajęcia WF- do wyboru kilka w semestrze.
    • sky.1983 Re: Liceum w Krakowie 15.04.25, 09:30
      Wypowiem się o VI LO, bo uczęszcza do niego dziewczyna z rodziny. Wg mnie poziom tej szkoły jest wysoki, dużo nauki, wysoki poziom przedmiotów kierunkowych (w zależności od profilu).
    • kandyzowana3x Re: Liceum w Krakowie 15.04.25, 11:21
      To ja się posępne pod pytanie, bo w Krakowie jesteśmy przyjezdni i w szkołach orientuje się słabo. Córka obecnie jest w prywatnej podstawówce, dość kameralnej , dwujęzycznej z programem IB . Zależy mi na przyjaznym liceum, bez codziennych odpytywanek, sprawdzianów itd ( jest to w ogóle możliwe ?), aktywnie zwalczającego bulling , nie zależy mi na olimpiadach, ocenach i maturze IB.
      Ktoś coś mógłby doradzić ? Mieszkamy na południu Krakowa i niestety dojazd do Nowej Huty będzie niemożliwy. Raczej celujemy w centrum.
      • agiq_agiq Re: Liceum w Krakowie 15.04.25, 12:04
        z prywatnych dobrych są dwa VII na Grodzkiej i PALO na Karmelickiej. Ale pomimo że atmosfera w VII jest moim zdaniem bardzo ok, większość nauczycieli także, to jednak nauka jest i sprawdziany są. Licea gdy chcą trzymać poziom to trochę muszą docisnąć. Ale z drugiej strony jak komuś wystarczy 2 to może sobie na tych 2 jechać...
        W prywatnych dobrą rzeczą jest to że w pierwszej klasie wszyscy uczą się tego samego i dopiero od drugiej wybierają sobie rozszerzenia na które chodzą, sprawia to że można sobie wybrać rozszerzenia niekompatybilne ze sobą w innych szkołach np. biol i hist albo mat i polski, można też wybrać ich tyle ile się chce...W VII też można wybrać np. historie sztuki. Drugim plusem prywatnych jest duża liczba godzin ang i drugiego języka. Wady- czesne oczywiście, a reszta to już zależy na jakich ludzi się trafi w klasie, jakich rodziców, jakich nauczycieli- loteria jak wszędzie.
        Z publicznych opinie przychylnego uczniom ma 42 LO, 4 LO...
        • kandyzowana3x Re: Liceum w Krakowie 15.04.25, 12:18
          dziekuje bardzo
        • kandyzowana3x Re: Liceum w Krakowie 15.04.25, 12:22
          Sprecyzuje może, ze nie chodzi mi o brak nauki, a raczej na brak imo niepotrzebnie stresujących elementów typu 20 min odpytywanie na środku klasy, kartkówki jako kary itd, ogólnie 19w pruski dryl jako obowiązujący model wychowawczy.
          • stara_pingwinica Re: Liceum w Krakowie 15.04.25, 12:36
            To gdzieś tak to jeszcze wygląda?🤔
            • iberka Re: Liceum w Krakowie 15.04.25, 20:47
              Wygląda uncertain
              • stara_pingwinica Re: Liceum w Krakowie 16.04.25, 06:59
                Współczuję. Mój bombel na plażę u siebie w dobrej szkole, tyle, że nie Kraków.
                • iberka Re: Liceum w Krakowie 16.04.25, 07:03
                  Też współczuję własnemu dziecku, ale ona nie chce zmienić szkoły, bo lubi grupę i dobrze się w niej czuje. Niestety codziennie ogrom nauki, zadań domowych, kartkówki, sprawdziany i wymagania tupu: na j.polskim wszystko na pamięć, należy pisać i mówić to co nauczyciel (pani dr hab. z UJ 🤦)
      • wrota.do.lasu Re: Liceum w Krakowie 15.04.25, 17:19
        Nie ma czegoś takiego jak aktywne zwalczanie bullingu bo on się dzieje np w sieci a nie tylko szkole. Jeśli ktoś Ci to gwarantuje to zwyczajnie kłamie.
        Jeśli ma szansę to topowe lo bo tam nie myślą o bullingu tylko zakuwaniu .
      • ruda_henryka Re: Liceum w Krakowie 15.04.25, 17:22
        Z rodziny chłopak chodzi do 42. Jest bardzo zadowolony, ale on bardziej szukał przyjaznej szkoły, bo z punktami dostałby się prawie wszędzie. Podobno lokalowi średnio, tzn ciasno, bo to szkoła w kamienicy w centrum. Dojazd też mają z południa Krakowa dobry.
      • bei Re: Liceum w Krakowie 15.04.25, 18:44
        To bardzo Ci polecam Michałowskiego, bez napinki, indywidualne podejście do ucznia, do jego zdolności. Gdy zdarzyło się, że syn miał spadek nastroju, od razu o tym wiedziałam. Co do sprawdzianów- to były, ale nie było odpytywanek i zakuwania w domu.
      • kandyzowana3x Re: Liceum w Krakowie 16.04.25, 08:01
        Dziękuje bardzo, za wszystkie podpowiedzi . Bardzo nam to pomoże w utworzeniu listy , szczególnie ze prywatne bardzo wcześnie zamykają rekrutacje.
        Jeśli ktoś mógłby się jeszcze podzolic swoja opinia na temat 4 byłabym bardzo wdzięczna.
    • wrota.do.lasu Re: Liceum w Krakowie 15.04.25, 16:44
      Znajomej dziecko tam idzie. Już chyba we wrześniu były rozmowy kwalifikacyjne.
      Dzieciak dziwaczny, bardzo inteligentny ale typowy Asperger, jeśli będzie tam więcej takich a to możliwe, to super się zapowiada smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka