Dodaj do ulubionych

Seler naciowy i inne soki

19.04.25, 10:31
Dzień dobry,
Dzisiaj natknęłam sie na kobietę na YouTube, która codziennie rano na czczo pije sok z selera naciowego. Faktycznie czytałam o plusach i minusach i sa dobre. Pije koktajle różne, soki wyciskane z cytrusów, ale no nie wiem czy ten seler serio ma moc uzdrawiająco oczyszczającą o której ona tak entuzjastycznie mówi.
Pilyscie może to albo macie jakąś swoją miksturę ?
Jakieś spektakularne efekty ?
Miłej sb ☕🐣
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: Seler naciowy i inne soki 19.04.25, 10:33
      Fu-uj. Nie. Moja mikstura to czarna kawusia, oooo, jakie daje spektakularne efekty!
      • nika_1985 Re: Seler naciowy i inne soki 19.04.25, 10:36
        A wiesz co.. moja to w zasadzie też kawawink) i efekt poranny murowanysmile)
        Ja może dziś poszukam tego selera i spróbuję..wink
        • primula.alpicola Re: Seler naciowy i inne soki 19.04.25, 10:46
          Tylko przed kawą pij, żeby się nie zmarnowała wróciwszywink
    • nenia1 Re: Seler naciowy i inne soki 19.04.25, 12:25
      robię od czasu do czasu bo generalnie zdrowsze jest jedzenie warzyw i owoców, niż picie soków, ale mam wyciskarkę wolnoobrotową i trzeba poużywać do czegoś więcej niż tylko przecież pomidorowy. Samego selera naciowego nie robię, najchętniej wyciskam z kwaskowatymi jabłkami, całkiem dobrze się komponuje. Albo z ananasem, z tym że ananas jest włóknisty i nie jest tak łatwy do wyciśnięcia jak jabłka. Albo mieszkanka jabłko, marchew, pomarańcza i seler naciowy. W sumie do takich soków możesz dorzucić co tam jeszcze lubisz, imbir - dla podkręcenia smaku, zielony ogórek bo ma dużo wody, albo zagęścić bananem.
    • la_felicja Re: Seler naciowy i inne soki 19.04.25, 12:25
      Seler naciowy ma moc. Po zjedzeniu jednej dużej łodygi czuję się orzeźwiona, prawie jak po kawie. Nie jem tego rano, raczej w środku dnia.
      Nie rozumiem szaleństwa z sokami, przecież sok jest na pewno uboższy we wszystkie "dobra" niż całe warzywo/cały owoc
      • husky_cat Re: Seler naciowy i inne soki 19.04.25, 12:34
        Dlatego ja zamiast wyciskania po prostu blenduje owoce i warzywa
        • drilka Re: Seler naciowy i inne soki 19.04.25, 12:38
          To tak jak ja. Wyciskarka stoi nieużywana
        • princesswhitewolf Re: Seler naciowy i inne soki 19.04.25, 12:44
          No ale blenduj selera i to konsumuj brrr.
          • husky_cat Re: Seler naciowy i inne soki 19.04.25, 17:32
            Zblendowany z dodatkami , to dla mnie jedyna opcja. Podobnie jak w przypadku buraka ☺
        • nika_1985 Re: Seler naciowy i inne soki 19.04.25, 14:55
          A ja właśnie kupiłam seler i też go zblenduje więc będzie miał również miąższ
    • drilka Re: Seler naciowy i inne soki 19.04.25, 12:36
      Kilka razy w tygodniu robię sobie smoothie: łodyga lub 2 selera naciowego, natka pietruszki, pół banana, pół jabłka, sok z cytryny i szklanka wody. W weekendy piję przed śniadaniem, w tygodniu do kolacji. Lubię bardzo, a nawet się uzaleznilam. A czy działa? Ogólnie dużo fajnych rzeczy robię dla siebie więc nie wiem czy akurat ta jakos specjalnie działa.
    • tt-tka Re: Seler naciowy i inne soki 19.04.25, 14:54
      Pijam, tyle ze nie z selera naciowego, a bulwiastego. Zwyle zmieszany z sokiem marchwiowym a. pomaranczowym.
      Czy efekty spektakularne, trudno mi ocenic, pije od dawna - zwyczajnie dobrze sie z tym czuje.
    • princy-mincy Re: Seler naciowy i inne soki 19.04.25, 16:14
      Ja mam taką książeczkę z przepisami, raptem 23 zł
      Tam możesz sprawdzić po składnikach jakie soki robić.
      Ja lubię seler z marchwią i pomarańczą.

www.empik.com/100-najlepszych-sokow-owen-sarah,p1086624849,ksiazka-p?utm_source=app&utm_medium=share&utm_content=produkt
      • raczek47 Re: Seler naciowy i inne soki 19.04.25, 18:09
        Przez caly rok rano piję wodę z miodem i octem jabłkowym ( przygotowuję wieczorem) i zjadam łyżkę natto. Nie wiem, czy to ma wpływ, ale praktycznie nie choruję. Do smoothies nie mam weny i cierpliwości , by sobie miksować.
    • smoczy_plomien Re: Seler naciowy i inne soki 20.04.25, 17:19
      Ja uwielbiam wyciskany sok z jabłek z odrobiną gałązek selera (używam "odpad" z korzeniowego). Daje pyszny orzechowy posmak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka