08.05.25, 18:10
Papam.
To kto?
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Habemus 08.05.25, 18:13
      Jak tak szybko to typują, że Parolin.
    • panna_lila Re: Habemus 08.05.25, 18:14
      Włoch
    • kaki11 Re: Habemus 08.05.25, 18:17
      Właśnie oglądam i czekam... obstawiałam, że jakiś Włoch, ale który nie mam typu  wink
    • heca007 Re: Habemus 08.05.25, 18:20
      Stawiam, że jednak Włoch. Ale szybko się dogadali.
    • astomi25 Re: Habemus 08.05.25, 18:22
      Franciszka tez wybrali w 4 glosowaniu.
      Ja mysle ze jednak nie Wloch wink
      • panna_lila Re: Habemus 08.05.25, 18:25
        Trump?
      • asia.sthm Re: Habemus 08.05.25, 18:27
        A kiedy to padł rekord i papieża całe trzy lata wybierali i nie mogli się zgodzić? Oamiętam tylko, że na koniec dach im usunięto żeby deszcz ich ponaglił.
        • sajgonetka Re: Habemus 08.05.25, 18:30
          Grzegorz X
          www.vaticannews.va/pl/kosciol/news/2025-05/konklawe-historia-miedzy-sredniowieczem-a-przyszloscia.html
        • panna_lila Re: Habemus 08.05.25, 18:30
          Po śmierci Klemensa IV w listopadzie 1268 roku, 18 kardynałom, którzy wkrótce potem zebrali się w pałacu biskupim w Viterbo, dopiero 1 września 1271 roku udało się osiągnąć kompromis.
          • asia.sthm Re: Habemus 08.05.25, 18:42
            No właśnie, umierali ci kardynałowie w międzyczasie, nieboszczyków usuwali i nadal nie mogli się dogadać.
            I pomyśleć czy tak jak teraz takie tłumy czekały w napięciu czy się w końcu znudziło.
            Teraz błyskawicznie im idzie.
    • mia_mia Re: Habemus 08.05.25, 18:37
      Donald T?
      • asia.sthm Re: Habemus 08.05.25, 18:44
        mia_mia napisał(a):

> Donald T?

Też patrzyłam czy dym nie pomarańczowawy, ale nie 😆

Musi się Trump obrazić, za włosy wytargać z rozpaczy. Zaczeska mu tak już ledwo starcza.
    • sueellen Re: Habemus 08.05.25, 18:44
      A tak głupio zapytam, jakie to ma właściwie znaczenie KOGO wybiorą? Czy cokolwiek dla kogokolwiek to zmieni? Na 100% mogę przewidzieć ze to będzie mężczyzna w wieku emerytalnym, katolik. A co za różnica jakiej narodowości?
      • aankaa Re: Habemus 08.05.25, 18:47
        właściwie żadna. Pan będzie mocno starszy i bez rewolucyjnych zapędów
      • asia.sthm Re: Habemus 08.05.25, 18:47
        Duża różnica, gigantyczna. Cały jego kraj wtedy wariuje.
        Był nawet szwedzki kandydat
        • nangaparbat3 Re: Habemus 08.05.25, 21:47
          asia.sthm napisała:

> Duża różnica, gigantyczna. Cały jego kraj wtedy wariuje.
          >
          Jego kraj to już wcześniej zwariował, naprawdę jestem ciekawa, co teraz będzie.
          >
      • heca007 Re: Habemus 08.05.25, 18:48
        A to już nie wolno być ciekawym?
        • lilia.z.doliny Re: Habemus 08.05.25, 18:50
          Nie
          • heca007 Re: Habemus 08.05.25, 19:05
            lilia.z.doliny napisała:

> Nie
            >

A to przepraszam i włażę pod kamień aby się przypadkiem nie dowiedzieć wink
            • lilia.z.doliny Re: Habemus 08.05.25, 19:12
              Przeprosiny przyjęte
            • aankaa Re: Habemus 08.05.25, 19:29
              posuń się big_grin
              • heca007 Re: Habemus 08.05.25, 20:21
                aankaa napisała:

> posuń się big_grin
                >

Zapraszam, kamień jest duży big_grin
        • bezmiesny_jez Re: Habemus 08.05.25, 18:51
          Sarenka jeszcze pewnie nie może się otrząsnąć, że film Konklawe było starszych panach...
      • hrasier_2 Re: Habemus 08.05.25, 18:50
        sueellen napisała:

> A tak głupio zapytam, jakie to ma właściwie znaczenie KOGO wybiorą? Czy cokolwi
        > ek dla kogokolwiek to zmieni? Na 100% mogę przewidzieć ze to będzie mężczyzna w
        > wieku emerytalnym, katolik. A co za różnica jakiej narodowości?
        Dla katolików to różnica. Dla niewierzących nie. Najlepiej by był młodszy. Są 60- letni kardynałowie, choćby z Polski.
        • aankaa Re: Habemus 08.05.25, 18:53
          Są 60- letni kardynałowie, choćby z Polski.

już był taki, nie daj boziu znowu...
        • misiamama Re: Habemus 08.05.25, 18:57
          Co ty 60 lat??? Taaaki młodzik?
          • aankaa Re: Habemus 08.05.25, 18:59
            Papież Polak był pierwszym od 455 lat biskupem Rzymu niepochodzącym z Włoch, a także najmłodszym od półtora wieku - miał 58 lat
            • misiamama Re: Habemus 08.05.25, 19:09
              Ha, Benedykt IX miał 12 lat, to było osiągniecie.
      • bezmiesny_jez Re: Habemus 08.05.25, 18:50
        Nie, ale fajnie popatrzeć na te średniowieczne ceremoniały. Wiesz, tak jak pół świata oglądało, jak twojemu królowi biskup wciskał koronę na głowę i smarował świętym olejem.
      • borsuczyca.klusek Re: Habemus 08.05.25, 18:52
        Jest to jakaś ciekawostka przyrodnicza
      • galaxyhitchhiker Re: Habemus 08.05.25, 19:06
        > jakie to ma właściwie znaczenie KOGO wybiorą? Czy cokolwiek dla kogokolwiek to zmieni?

A ty myślisz, że oni wszyscy mają takie same poglądy i wizję Kościoła? Tak, ma znaczenie kogo wybiorą, i tak, ten wybór może coś zmienić, i to w obie strony.
      • anorektycznazdzira Re: Habemus 08.05.25, 19:11
        Biorąc pod uwagę jak dowolnie i po uważaniu katolicy interpretują sobie absolutnie wszystko co dotyczy rzekomych zasad obowiązujących ich samych ale w ich wyobrażeniu także wszystkich innych, to jak najbardziej ma znaczenie co sobie ten nowy papież będzie uważał
      • angazetka Re: Habemus 08.05.25, 21:14
        A jakie ma znaczenie, kto jest królem Anglii? A jakie ma znaczenie, kto wygra Eurowizję? Ale widowisko jest, niecodzienne i nieco przyjemniejsze jednak niż wojna Indii z Pakistanem czy zaszlachtowanie portierki na UW.
        • sueellen Re: Habemus 08.05.25, 22:18
          A tak btw o konflikcie indie Pakistan raczej mało się mówi ( w porównaniu do tego np ile się mówi o Izraelu i Gazie)
          • angazetka Re: Habemus 08.05.25, 22:20
            Bo się jeszcze nie rozkręcił. Sprawdzam infor na BBC, tam mają na bieżąco.
    • heca007 Re: Habemus 08.05.25, 19:08
      Długo jeszcze? wink Bo ja muszę z psem na spacer wyjść i kwiatki na noc przykryć (ma być 0 w nocy).
    • daniela34 Re: Habemus 08.05.25, 19:17
      Amerykanin
      Hmm
      • przepio Re: Habemus 08.05.25, 19:18
        daniela34 napisała:

> Amerykanin
        > Hmm

No właśnie, hmmm
      • kaki11 Re: Habemus 08.05.25, 19:19
        No, zaskoczyli.
      • heca007 Re: Habemus 08.05.25, 19:20
        big_grin Też jak to usłyszałam zawołałam- ha!
        • lilia.z.doliny Re: Habemus 08.05.25, 19:21
          U nas też poleciały okrzyki (inne, jak na patologiczna rodzinę przystało)
      • alicia033 Re: Habemus 08.05.25, 19:22
        daniela34 napisała:

> Amerykanin

ale nie ten!wink🤣
        • daniela34 Re: Habemus 08.05.25, 19:23
          🤣
      • asia.sthm Re: Habemus 08.05.25, 19:22
        daniela34 napisała:

> Amerykanin
        > Hmm

Nie tego co mieli wybrac wybrali, cos im sie pomerdalo. Trump powie, ukradzione wybory. Wysle swoich i beda szturmowac
      • mdro Re: Habemus 08.05.25, 19:24
        E.
        • daniela34 Re: Habemus 08.05.25, 19:26
          😀 masz tak jak ja ,
          • mdro Re: Habemus 08.05.25, 19:43
            Bo to taki kandydat środka, mam wrażenie. Ni to, ni owo.
            Dobrze facet wygląda i pewnie długo pożyje. Zobaczymy.
            • hanusinamama Re: Habemus 08.05.25, 21:33
              NO krył pedofili w sutannach. Dobrze się zapowiada...
      • tania.dorada Re: Habemus 08.05.25, 19:40
        daniela34 napisała:

> Amerykanin
        > Hmm

Moja pierwsza reakcja była WTF ale w sumie mi się podoba. Facet ma podwójne obywatelstwo, amerykańsko-peruwiańskie, to może być taki fajny kij w szprychy dla tej pseudokatolickiej administracji która okupuje Biały Dom.
        • mocca25 Re: Habemus 08.05.25, 20:17
          I historię ukrywania pedofilii chyba
          • malaperspektywa Re: Habemus 08.05.25, 21:42
            A był tam jakiś co nie ukrywał? To niemożliwe.
          • tania.dorada Re: Habemus 08.05.25, 21:42
            Nie sądzę żeby w tym towarzystwie był ktokolwiek w żaden sposób nieumoczony w to ukrywanie, chyba mają gazety i telewizję, więc jakby trudno wybrać kogoś z czystą kartą jeśli tylko takie towarzystwo jest do dyspozycji, prawdopodobnie do wyboru są tylko tacy o których wiadomo i tacy o których jeszcze nie wiadomo.
            • mocca25 Re: Habemus 08.05.25, 21:55
              Też tak myślę, znaleźć tam kogos z czystym kontem jest niemożliwe.
        • hanusinamama Re: Habemus 08.05.25, 21:34
          NO w Pery zakazał nauczania o płaciach. A u siebie krył pedofili. Fajny...taki amerykański
          • bmtm Re: Habemus 08.05.25, 21:37
            Człowiek znikąd i chyba słabo prześwietlony. W 2005 roku poważnym kandydatem na papieża był Kolumbijczyk Trujillo, który później był oskarżany o szereg dewiacji i nadużyć seksualnych.
          • tania.dorada Re: Habemus 08.05.25, 21:47
            No niesamowite, kandydat na lidera konserwatywnej organizacji ma konserwatywne poglądy. To nie były wybory na prezesa Razem ani nawet na polskiego prezydenta.
      • galaxyhitchhiker Re: Habemus 08.05.25, 21:06
        A ja nie mogę przestać się chichrać. Amerykanin, który otwarcie krytykuje i potępia Trumpa i jego zastępcę - z politycznego punktu widzenia to jest piękne smile
    • bulzemba Re: Habemus 08.05.25, 19:23
      mi się najbardziej podobają ci ubrani na czerwono którzy mają nos na kwintę w przeciwieństwie do uśmiechniętej większości
    • heca007 Re: Habemus 08.05.25, 19:24
      A zauważyłyście pewną koincydencję? suspicious Franciszek zmarł po wizycie Amerykanina... i kto teraz został nowym papieżem? suspicious
      • lilia.z.doliny Re: Habemus 08.05.25, 19:47
        !!!
        A to jeszcze nie koniec!
      • pkt4a Re: Habemus 08.05.25, 22:26
        heca007 napisała:

> A zauważyłyście pewną koincydencję? suspicious Franciszek zmarł po wizycie Amerykan
        > ina... i kto teraz został nowym papieżem? suspicious

pszypadeg ?
    • bmtm Re: Habemus 08.05.25, 19:25
      Mógł przybrać ciekawsze imię- Dylan, Jason, Kevin, Brian.
      • furiatka_wariatka Re: Habemus 08.05.25, 19:29
        bmtm napisał(a):

> Mógł przybrać ciekawsze imię- Dylan, Jason, Kevin, Brian.

Lub Donald
      • dekoderka Re: Habemus 08.05.25, 19:30
        Albo Sławek, tak jak ty.
    • roks30 Re: Habemus 08.05.25, 19:40
      Dziwne to jakieś. Najpierw Vance był u Franciszka a ten nazajutrz zmarł potem zdjecie Trumpa jako papieża teraz amerykanin wybrany 😜😜😁
      • elinborg Re: Habemus 08.05.25, 20:02
        No. Tak samo z mężem mówiliśmy. Dziwne😜.
    • alterego72 Re: Habemus 08.05.25, 19:50
      Oby był dobrym papieżem.

(obstawiałam Pizzaballę...)
    • ariathedevil Re: Habemus 08.05.25, 19:50
      Biedni Amerykanie, ta część demokratyczna.
      • tania.dorada Re: Habemus 08.05.25, 23:37
        A skąd. Konserwatywne ultrabogate amerykańskie organizacje co prawda lobbowały ostro, ale chieli kogoś w rodzaju Dolana. A Prevost to taki prztyczek w nos dla nich trochę, no co, ładny jest, amerykański, XD.
    • lilia.z.doliny Re: Habemus 08.05.25, 19:51
      No to teraz Burdel King wykona taką krupade w sondażach, że i pierwsza , druga tura będzie wzięta.wsztstko się skleja, wszyszciutko
    • chlodne_dlonie Re: Habemus 08.05.25, 19:54
      Pierwsza myśl - nowy papież powrócił do noszenia ceremonialnych szat.. po odzianym w samą biel Franciszku to odmiana. Symboliczna czy tylko po prostu przyodział szaty, które mu podano..?
      • magdulecp Re: Habemus 08.05.25, 20:13
        Tez miałam chwilowa zawiechę 😀 Dopiero biała czapka mi uświadomiła, że to przecież papież jest 😀
      • chloe30 Re: Habemus 08.05.25, 21:00
        chlodne_dlonie napisała:

>Symboliczna czy tylko po prostu przyodzi
        > ał szaty, które mu podano..?
        >
        Zanim wyszedł, zanim było wiadomo kto wyjdzie, komentatorzy mówili, że nawet to czy wyjdzie w czerwonej narzutce czy bez ma znaczenie, w narzutce konserwa.
        Zobaczymy. Wydawał mi się wzruszony w pierwszym momencie na balkonie.
        • galaxyhitchhiker Re: Habemus 08.05.25, 21:20
          Może konserwa, a może dobra strategia. Nie wszystkim podobało się to, że Franciszek zrezygnował z pompy, może ta narzutka była właśnie po to, żeby posklejać to, co się trochę rozjechało.

Zobaczymy, IMO bardzo ciekawy wybór, czy dobry - czas pokaże.
          • hanusinamama Re: Habemus 08.05.25, 21:46
            Tam im się rozjezdza niczym brzego Wielkiego Kanionu. Narzutka nic tu nie pomoże, bo musieliby najpierw wysprzątać tą stajnie Augiasza
        • pkt4a Re: Habemus 08.05.25, 23:00
          chloe30 napisała:

> chlodne_dlonie napisała:
          >
          > >Symboliczna czy tylko po prostu przyodzi
          > > ał szaty, które mu podano..?
          > >
          > Zanim wyszedł, zanim było wiadomo kto wyjdzie, komentatorzy mówili, że nawet to
          > czy wyjdzie w czerwonej narzutce czy bez ma znaczenie, w narzutce konserwa.
          > Zobaczymy. Wydawał mi się wzruszony w pierwszym momencie na balkonie.
          >
          >
          >
          >

Każdy byłby wzruszony że wyprzedził tylu konkurentów w wyścigu do stołka prezesa firmy.
    • furiatka_wariatka Re: Habemus 08.05.25, 20:10
      Teraz Batyr szybko do Rzymu polecił, pstrykanie sobie fotkę z nowym papą, znów usłyszy "you will win" i w pierwszej turze sprawę załatwi
      • livia.kalina Re: Habemus 08.05.25, 21:15
        Może nawet wyłudzi wygraną jeszcze przed wyborami. W zamian za opiekę, oczywiście!
        • hanusinamama Re: Habemus 08.05.25, 21:35
          MIałam pisać tam to dopiero chałupa do przejęcia jest
          • lilia.z.doliny Re: Habemus 08.05.25, 22:01
            Ale pewnie znowu nie dostanie kluczy
    • srubokretka Re: Habemus 08.05.25, 20:29
      Wow Oj bedzie sie dzialo. Dobrze, ze tylko garstka szydzila tu z Usa. hehehe
      • hrasier_2 Re: Habemus 08.05.25, 21:11
        srubokretka napisał:

> Wow Oj bedzie sie dzialo. Dobrze, ze tylko garstka szydzila tu z Usa. hehehe
        PO Donaldzie, Leon jest następnym wielkim Amerykaninem sprzymierzeńcem katolickiej Polski. I amen.
        • srubokretka Re: Habemus 08.05.25, 21:23
          To sie jeszcze okaze. Trump narazie do Pl z rezerwa podchodzi. Zobaczymy czy przyszlemu prezydentowi Polski reke bedzie chcial podac.
          • mocca25 Re: Habemus 08.05.25, 21:41
            big_grin
      • taje Re: Habemus 08.05.25, 21:56
        Uważaj uważaj. Przyjęte imię bywa symboliczne, a Leon XIII, "poprzednik" nowego papieża Leona XIV miał jak na swoje czasy rewolucyjne poglądy, popierał prawa pracownicze i związki zawodowe.
        • srubokretka Re: Habemus 08.05.25, 22:03
          Na co mam uwazac? Na to ze Usa staje sie jeszcze wyrazniejszym pepkiem swiata? Rewolucje tu zawsze byly i beda.
          • taje Re: Habemus 08.05.25, 22:15
            Patrząc na to, jak obecny papież ścierał się z Vancem na X to niekoniecznie wpisuje się w narrację obecnej amerykańskiej administracji.
            • srubokretka Re: Habemus 08.05.25, 22:19
              nie ma to zadnego tak naprawde znaczenia. To sa i tak pionki. Te posuniecie wzmocnilo pozyje Usa i to jest istotne.
              • tania.dorada Re: Habemus 08.05.25, 22:28
                Może w taki sposób w jaki wybór Wojtyły wzmocnił polską opozycję. Czy wybór Ratzingera wzmocnil pozycję Niemiec, albo Bergoglio - Argentyny?
        • dramatika Re: Habemus 08.05.25, 22:09
          taje napisała:

> Uważaj uważaj. Przyjęte imię bywa symboliczne, a Leon XIII, "poprzednik" nowego
          > papieża Leona XIV miał jak na swoje czasy rewolucyjne poglądy, popierał prawa
          > pracownicze i związki zawodowe.

Napisz jeszcze, że Leon XIII popierał "kościół otwarty", "stawiajacy w centrum człowieka" (swoją drogą, wybitna herezja big_grin )

• taje Re: Habemus 08.05.25, 22:17
            Nie wiem, co to jest kościół otwarty, ale niewątpliwie jak na swoje czasy Leon XIII był progresywny społecznie. I mam nadzieję, że Leon XIV też taki będzie.
            • dramatika Re: Habemus 08.05.25, 22:25
              taje napisała:

> Nie wiem, co to jest kościół otwarty, ale niewątpliwie jak na swoje czasy Leon
              > XIII był progresywny społecznie.

Z tego co pisze Bosak (a on się zna bardziej, niż ja, jako katolik) na pewno nie był to "progresywizm" rozumiany współcześnie.
              • srubokretka Re: Habemus 08.05.25, 22:28
                On jest Peruwianczykiem, a oni sa konserwatywni jak Polacy sperzed teczowej rewolucji. Peruwianczycy w Usa bardzo lubia sie z Polakami. Nadaja na bardzo podobnych falach.
                • tania.dorada Re: Habemus 08.05.25, 22:34
                  srubokretka napisał:

> On jest Peruwianczykiem

Co ty bredzisz. On jest z Chicago. Ma paszport peruwiański bo tam pracował przez lata.
                  • srubokretka Re: Habemus 08.05.25, 22:41
                    Tak obywatelstwo mnie zmylilo. Rodzice sa z Ekwadoru (chyba, nie chce mi sie sprawdzac 5 razy), ale to ta sama mentalniosc.
                    • tania.dorada Re: Habemus 08.05.25, 22:57
                      srubokretka napisał:

> Tak obywatelstwo mnie zmylilo. Rodzice sa z Ekwadoru (chyba, nie chce mi sie sp
                      > rawdzac 5 razy), ale to ta sama mentalniosc.

E? Te rewelacje to masz z tego samego źródła co buldog2 na temat mordercy na UW?
                    • angazetka Re: Habemus 09.05.25, 01:12
                      Urodził się 14 września 1955 w Chicago jako syn Louisa Mariusa Prevosta, weterana II wojny światowej pochodzenia francusko-włoskiego i bibliotekarki Mildred Martinez pochodzenia hiszpańskiego[1].

Ekwador jak ta lala.
                      • srubokretka Re: Habemus 09.05.25, 02:31
                        Wczesniej tak bylo napisane w Wiki, a teraz nie ma tam o tym wzmianki. ale na innych stronach to wciaz mozna znalezc...

" Pope Leo XIV was born and raised in Chicago, Illinois, to parents of Ecuadorian, French, and Italian descent. He holds degrees from the ..."

"6 hours ago — Born in Chicago in 1955 to parents of Ecuadorian and French descent, "
                        • tania.dorada Re: Habemus 09.05.25, 02:37
                          Ale że odziedziczył jakiś światopogląd po przodkach z 10 wody po kisielu?
                        • tania.dorada Re: Habemus 09.05.25, 20:00
                          srubokretka napisał:

> Wczesniej tak bylo napisane w Wiki, a teraz nie ma tam o tym wzmianki. ale na i
                          > nnych stronach to wciaz mozna znalezc...

Moze dlatego zniknęło bo to nieprawda? Albo nawet jesli lrawda to tak rozwodniona ze nie ma znaczenia?
                          www.nytimes.com/2025/05/08/us/pope-leo-creole-new-orleans.html
                • dramatika Re: Habemus 08.05.25, 22:41
                  srubokretka napisał:

> On jest Peruwianczykiem, a oni sa konserwatywni jak Polacy sperzed teczowej rew
                  > olucji.

Niestety, myślenie życzeniowe. Pan nowy papież jest tęczowy jak sympatycy Bonżura, ale fakt, gorszy niż Franciszek raczej nie będzie.
                  • srubokretka Re: Habemus 08.05.25, 22:46
                    Nie sadze, zeby ta teczowosc z niego wyjatkowo walila po oczach. Najwazniejsze, zeby Trumpowi nie przeszkadzal. PL wczesniej czy pozniej zawroci z tego bagienka "progresywnego".
                    • angazetka Re: Habemus 09.05.25, 01:13
                      Opowiedz więcej o tym progresywnym bagienku big_grin
              • taje Re: Habemus 08.05.25, 22:49
                Bosak pisze o światopoglądzie moralnym Leona XIII, a nie o poglądach społecznych. Leon XIII społecznie był niewątpliwie progresywny. A nawet jeśli nie wedle współczesnych standardów, zero zdziwienia. Nie oczekuję, że sto+ lat temu ludzie myśleli jak teraz. Symbolicznie jest to dobry imiennik dla nowego papieża.
                • dramatika Re: Habemus 08.05.25, 22:56
                  taje napisała:

> Leon XIII społecznie był niewątpliwie progresywny. A nawet jeśli nie wedle
                  > współczesnych standardów

Jeśli tak przedstawiasz sprawę, to w tym sensie KK był od zawsze bardzo "progresywny". To KK jako pierwszy potępił niewolnictwo Indian i uznał ich za ludzi (powszechne było wtedy, że nie byli uznawani za ludzi), czy używał instytucji komun, aby opiekować się rzeczonymi Indianami - co nie znaczy, ze katolicy byli komunistami i propagowali ideę, że wszystkie dzieci nasze są.
                  • simply_z Re: Habemus 09.05.25, 00:17
                    Slyszalas o encyklice rerum novarum?o tym ucza nawet na wydziale nauk politycznych.
                    • dramatika Re: Habemus 09.05.25, 01:03
                      simply_z napisała:

> Slyszalas o encyklice rerum novarum?o tym ucza nawet na wydziale nauk polityczn
                      > ych.

Naturalnie. "Słyszałam" też o społecznej nauce kościoła, czyli o tym, że KK odrzuca zarówno kapitalizm, jak i socjalizm i jest to oczywiste dla każdego średnio ogarniętego. A co, twoim zdaniem czyni to z Leona XIII marksistowskiego rewolucyjnego socjalistę, że odrzucał kapitalizm? big_grin
                      • taje Re: Habemus 09.05.25, 01:06
                        W swoim czasie i owszem. Może nie był ultra progresywny, ale progresywny był jak najbardziej.
                        • dramatika Re: Habemus 10.05.25, 20:04
                          taje napisała:

> W swoim czasie i owszem. Może nie był ultra progresywny, ale progresywny był ja
                          > k najbardziej.

Mylisz progresywizm z niechęcią do kapitalizmu. KK i generalnie bardziej ogarnięci prawacy nie lubią kapitalizmu "w czystej formie", że tak to ujmę, czyli niekontrolowanego, bo on w prostej drodze prowadzi do ...komuny. Ciekawie wyjaśnia to prof. Wielomski argumentując, że Korea Północna jest przykładem kraju w 100% kapitalistycznego (sic!)
      • arthwen Re: Habemus 08.05.25, 21:58
        Papież-Amerykanin, który publicznie potępiał Trumpa i jego ekipę?
        • srubokretka Re: Habemus 08.05.25, 22:02
          Pozyjemy zobaczymy. Narazie Trump sie cieszy. Widac, ze wszystko idzie zgodnie z planem.
          • mocca25 Re: Habemus 08.05.25, 22:05
            Mówisz, że to był .plan Trumpa?
            • srubokretka Re: Habemus 08.05.25, 22:11
              Nie wiem czy konkretnie samego Trumpa, ale widac, ze Watykan wybiera tak jak powinno byc wybrane. ja sie ciesze, bo to wzmocni uklad Usa Eu. GB tez juz pieknie za raczke z Usa idzie. Grzecznie bedzie jak nigdy dotad smile
              • mocca25 Re: Habemus 08.05.25, 22:15
                Ok big_grin
              • hrasier_2 Re: Habemus 08.05.25, 22:33
                srubokretka napisał:

> Nie wiem czy konkretnie samego Trumpa, ale widac, ze Watykan wybiera tak jak po
                > winno byc wybrane. ja sie ciesze, bo to wzmocni uklad Usa Eu. GB tez juz piekn
                > ie za raczke z Usa idzie. Grzecznie bedzie jak nigdy dotad smile
                Bóg czuwa nad Ameryką. Najpierw Prezydent a teraz Papież.
              • tania.dorada Re: Habemus 08.05.25, 22:35
                Jak „ma być wybrane”? A kto o tym decyduje? Ty? Engine? Putin?
                • srubokretka Re: Habemus 08.05.25, 22:48
                  kto o tym decyduje? Ty? Engine? Putin?

Wow, jak milo smile Myslalam, ze juz bardziej pozytywnie dzis byc nie moze smile
                  • mocca25 Re: Habemus 08.05.25, 22:54
                    Bardzo się zdziwisz za 3 - 4 lata, oj bardzo. Tym razem nie bedzie łatwo. wink
                    • srubokretka Re: Habemus 08.05.25, 23:15
                      mowisz? Nie wiem co moze mnie bardziej zdziwic. Dzis ogladalam jak wyslannik z GB prosil Trumpa w Bialym Domu, zeby kupil Rolls royca. Trump na to, ze "I've had many of them." Mam nadzieje, ze mi nie beda wciskac RR za te 4 lata smile zdziwilabym sie big_grin
                      • mocca25 Re: Habemus 08.05.25, 23:25
                        Biedny Trump, wystawiony przez przyjaciela Vladimira , ograny przez Chiny, pośmiewisko całego świata, który postanowił przeczekać i nie drażnić wariata.

Dobra, to na tyle. Ale gdybyś była bardziej uważna to byś wiedziała o tym co będzie.

P.s i Poparcie leci na łeb na szyję.
                        • srubokretka Re: Habemus 08.05.25, 23:35
                          Ja widze to inaczej.
                          Pewnie dlatego, ze tv nie ogladam crying
                          • taje Re: Habemus 08.05.25, 23:49
                            TV nie jest potrzebne, rozum i owszem.
                • taje Re: Habemus 08.05.25, 22:52
                  No przecież Vance odwiedził Franciszka, Franciszek nagle odszedł do domu Pana, a teraz wybrano amerykańskiego papieża. Niech żyje USA! Czego nie rozumiesz?
              • mocca25 Re: Habemus 08.05.25, 22:37
                Mówisz, że Trump się zreflektował i prosił o łaskę UK? Cóż, radzę mu się pospieszyć z naprawianiem tego co sp......yl.
    • dramatika Re: Habemus 08.05.25, 21:42
      Zwolennik wyszczepiania zasobu ludzkiego. Będziecie zadowoleni smile
      • marecky81 Re: Habemus 08.05.25, 22:00
        Dramatik z Konfederacji Korony Polskiej znowy sfrustrowany smile
        • dramatika Re: Habemus 08.05.25, 22:12
          marecky81 napisał(a):

> Dramatik z Konfederacji Korony Polskiej znowy sfrustrowany smile

Takie życie, wygrywacie od końca wojny, cieszcie się. Nam pozostaje mieć tylko nadzieję, że ten nie będzie tak masoński jak poprzednik, choć amerykańskie pochodzenie nie napawa zbytnim optymizmem.
      • abria Re: Habemus 08.05.25, 22:08
        jestesmy: ale bedziemy bardziej jak skonczysz w berezie karuskiej 2 razem z reszta konfiarzy
    • taje Re: Habemus 10.05.25, 19:40
      A tu artykuł naukowców z Uniwersytetu Bocconi, opublikowany wkrótce przed wyborem nowego papieża, w którym opisują swoją metodę badającą powiązania społeczne, która pozwoliła im na identyfikację najbardziej prawdopodobnych kandydatów. Kardynał Prevost wg ich metody zajął 1. miejsce w kategorii status. Co ciekawe, żaden z kardynałów typowanych w mediach jako pewniacy nie zajął 1. miejsca w żadnej z badanych kategorii.

www.unibocconi.it/en/news/network-conclave
      • taje Re: Habemus 10.05.25, 19:43
        Cofam, Tagle był typowany w kategorii zdolność budowania koalicji, ale wielu innych obstawianych przez media nie ma w top 5 w żadnej z badanych kategorii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka