00zxc00 18.05.25, 17:10 Znacie jakieś fajne? Obejrzałabym sobie coś o czasach saskich albo Piastach czy Jagiellonach ale nie jakieś tasiemcowe telenowele tylko zwięzły serial lub film. Jedyne co mi się kojarzy to Królowa Bona. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
00zxc00 Re: Polskie seriale historyczne 18.05.25, 18:08 No jest tego kilka sztuk ale mało. Dlaczego nikt nie nakręcił filmu o tym jak doszło do rozbiorów? Polska historia jest taka bogata, czy nikt się tym nie interesuje? Jakoś ludzie oglądają seriale o Tudorach czy Borgiach. Odpowiedz Link Zgłoś
karpie_gdyjem Re: Polskie seriale historyczne 18.05.25, 18:13 Może lepiej nie, bo by się pewnie skończyło kolejną Koroną Królów... Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Polskie seriale historyczne 18.05.25, 18:14 Smarzowski miał niby kręcić serial o Słowianach czy pierwszych Piastach. Pewnie nie ma na to kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Polskie seriale historyczne 18.05.25, 18:15 Ja bym chciała serial i jakąś super grę o tym, jak wyglądały początki chrześcijaństwa w Polsce, jak nasi przodkowie walczyli o swoją religię. O tym się bardzo mało mówi, zupełnie, jakbyśmy radośnie się na chrześcijaństwo zgodzili. Odpowiedz Link Zgłoś
marecky81 Re: Polskie seriale historyczne 18.05.25, 18:28 A + walczyli? Jakieś źródła i fakty poza reakcją pogańską po śmierci Mieszka 2? Czy są jakieś filmy jak walczyli Frankowie, Grecy albo Iberowie? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Polskie seriale historyczne 18.05.25, 18:57 A skąd niby miały się wziąć te źródła? Poganie tu raczej byli niepiśmienni, a historię spisywali mnisi. Bez szans. Odpowiedz Link Zgłoś
marecky81 Re: Polskie seriale historyczne 18.05.25, 19:02 No to fanki martyrologii pogańskiej muszą liczyć co najwyżej na seriale fantasy Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Polskie seriale historyczne 18.05.25, 19:05 Tak się kończy pamięciowe przekazywanie historii przez wajdelotów... (wbrew słowom wieszcza). Odpowiedz Link Zgłoś
mmoni Re: Polskie seriale historyczne 18.05.25, 18:39 Nie wiem, czy gdzieś to znajdziesz, ale o czasach saskich jest "Hrabina Cosel". Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Polskie seriale historyczne 18.05.25, 19:00 Był serial i film. Miałam 12 lat i zakochałam się w baronie von Kyan granym przez Gogolewskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Polskie seriale historyczne 18.05.25, 18:55 Byl dobry serial o Jagielle i jego żonach, Królewskie sny” bodajże. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Polskie seriale historyczne 18.05.25, 19:45 Książki poczytaj, bo polskie seriale historyczne to lipa Odpowiedz Link Zgłoś