Dodaj do ulubionych

Wątek językowy

19.05.25, 22:13
Dotyczy hasła "Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu"

Po pierwsze - dlaczego i czym mam świecić, nie można było tego pominąć?

Po drugie - dlaczego dla autyzmu, chyba dla autystyków/osób w spektrum/wpiszcie sobie określenie jakie wam odpowiada.

Za rzeczowe odpowiedzi bez przyp... z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • 3-mamuska Re: Wątek językowy 19.05.25, 22:54
      Swieci sie swiatlo /swiece/ekran czy tablece na fb dla autyzmu, jest to skrót od wsparcie/świadomość autyzmu.
      Nie dla autystów.
      Tak jak zakładanie dwoch roznych skarpetek dla ZD.
      • taki-sobie-nick Re: Wątek językowy 19.05.25, 23:02

> Tak jak zakładanie dwoch roznych skarpetek dla ZD.
        >
        No i to jest absurd. Wspiera się zespół Downa czy osoby z tym zespołem?
        • taki-sobie-nick Re: Wątek językowy 21.05.25, 00:37
          Pomijam już kwestię "co właściwie wiedzą wspierający o ZD", bo niby deklarują, że orientują się i wspierają.

I co z tego wsparcia wynika, poza zadowoleniem w/w osób.

Ale to tematy na inne dyskusje.
      • taki-sobie-nick Re: Wątek językowy 19.05.25, 23:12
        3-mamuska napisa�a:

> Swieci sie swiatlo /swiece/ekran czy tablece na fb dla autyzmu, jest to skrót o
        > d wsparcie/świadomość autyzmu.

Wspiera się autyzm czy autystyków/osoby w spektrum etc.?
    • sueellen Re: Wątek językowy 19.05.25, 23:04
      Light It Up Blue

Tłumaczenie do kitu .

Odd socks też nie są dla zd... Są po prostu off socks ( skarpetki nie do pary ) i koniec.
      • sueellen Re: Wątek językowy 19.05.25, 23:06
        Odd
    • makurokurosek Re: Wątek językowy 19.05.25, 23:49
      Nie za bardzo rozumiem co kolor niebieski ma wspólnego z autyzmem.
      Dodatkowo uważam, że ze względu na drastyczne obniżenie kryteriów diagnostycznych nagle mamy nadprodukcje autystów. Nie widzę więc powodów w jakikolwiek sposób solidaryzowania się z osobami "muśniętymi " autyzmem.
      • angazetka Re: Wątek językowy 19.05.25, 23:57
        Do niedawna uważano, że autyzm dotyka głównie chłopców, stąd niebieski.
        • makurokurosek Re: Wątek językowy 20.05.25, 00:11
          "głównie" nie oznacza zawsze.
          ADHD, zaburzenia opozycyjno-buntownicze, psychopatia, zaburzenia seksualne również częściej występują u chłopców/mężczyzn. Zwłaszcza te ostatnie , jeszcze nie spotkałam kobiety ekshibicjonistki smile
          • angazetka Re: Wątek językowy 20.05.25, 00:17
            > "głównie" nie oznacza zawsze.

A to a propos czego?
            • makurokurosek Re: Wątek językowy 20.05.25, 00:23
              " że autyzm dotyka głównie chłopców, stąd niebieski."

Głównie nie oznacza zawsze, tak więc kolor niebieski ma się całkowicie nijak do autyzmu, zwłaszcza, że zaburzeń które głównie występują u chłopców/mężczyzn jest dużo więcej . Jeżeli uwzględniać to " głównie" to zdecydowanie szybciej ekshibicjonizm u dorosłych i ADHD u dzieci, a nie autyzm.
              • angazetka Re: Wątek językowy 20.05.25, 00:24
                Ale taki kolor przyjęto. Pytałaś, wyjaśniłam, a ty mi na to, że głównie nie oznacza zawsze.
                • makurokurosek Re: Wątek językowy 20.05.25, 00:31
                  zwróciłam uwagę, że dobór koloru od czapy, a ponieważ dużo zaburzeń przypisanych jest głównie płci męskiej więc twoje tłumaczenie jest mało logiczne, jeżeli takie samo wyjaśnienie przyjęli twórcy to się zwyczajnie ośmieszyli.
                  Jeżeli chodzi o zaburzenia wieku dziecięcego to " głównie" dotyczyło ADHD, a nie autyzmu.
                  • katriel Re: Wątek językowy 20.05.25, 03:23
                    > dobór koloru od czapy

Jaki inny kolor byłby twoim zdaniem lepszy i dlaczego?
                  • angazetka Re: Wątek językowy 20.05.25, 18:55
                    To jest tłumaczenie pomysłodawców, nie moje. A ty się czepiasz.
                    • makurokurosek Re: Wątek językowy 20.05.25, 19:23
                      Skoro symbol został wybrany na podstawie " głównie dotyczy chłopców" , to tak naprawdę nie wiadomo czy jest to symbol pedofili, ADHD, psychopatii czy innych zaburzeń.
                      Autyzm w książkach do psychiatrii nie był określany jako zaburzenie " głównie dotykające chłopców" ,w przeciwieństwie do ADHD .
                      Tak więc trudno powiedzieć za jakim zaburzeniem się solidaryzujesz.
          • turzyca Re: Wątek językowy 20.05.25, 13:27
            >Zwłaszcza te ostatnie , jeszcze nie spotkałam kobiety ekshibicjonistki smile

Bzdura. A nawet dwie. Bo prawdopodobnie spotkałaś tylko nie odebrałaś jej zachowania jako ekshibicjonizmu. Albo nawet nie wiedziałaś, że kobieta idąca obok Ciebie po ażurowej kratownicy nie ma majtek pod spódnicą i że wybór stroju nie był przypadkowy. Ekshibicjonistek jest tyle co ekshibicjonistów tylko ekspresja jest inna.

Swoją drogą ja nigdy nie widziałam ekshibicjonisty typu "wyskakuję w środku miasta i rozkładam płaszcz".
            • mmoni Re: Wątek językowy 20.05.25, 18:35
              Ubiegłego lata grasowała regularna ekshibicjonistka po Nowej Hucie, nie wiem, czy dopadła ją policja, czy zrezygnowała z pierwszymi chłodami.

A co do ekshibicjonistów z rozchylonymi płaszczami, to miałaś wyjątkowe szczęście, ja w życiu spotkałam co najmniej trzech.
            • makurokurosek Re: Wątek językowy 20.05.25, 19:18
              No jednak nie do końca, zaburzenia seksualne częściej dotyka panów niż pań.
              www.twojpsycholog.online/zakres-pomocy/zaburzenia-seksualne
      • 3-mamuska Re: Wątek językowy 20.05.25, 19:30
        makurokurosek napisa�a:

> Nie za bardzo rozumiem co kolor niebieski ma wspólnego z autyzmem.
        > Dodatkowo uważam, że ze względu na drastyczne obniżenie kryteriów diagnostyczny
        > ch nagle mamy nadprodukcje autystów. Nie widzę więc powodów w jakikolwiek sposó
        > b solidaryzowania się z osobami "muśniętymi " autyzmem.

Ty nie solidaryzujesz sie z nikim. Chcesz tylko dopiec.
        Niebieski to tylko symbol ,tak jak tęczowe dziecko czy różne skarpetki dla ZD.
        Madremu tlumaczyć nie trzeba, glupi jak widać na twom przykladzie i tak nie zrozumie.
        • makurokurosek Re: Wątek językowy 20.05.25, 19:42
          Mylisz sie solidaryzuję się z osobami ZD, LGBT,

"Niebieski to tylko symbol ,tak jak tęczowe dziecko czy różne skarpetki dla ZD

zarówno tęcza jak i różne skarpetki mają konkretne logiczne wytłumaczenie.
          Różne skarpetki - mimo że wyglądamy inaczej, mimo że jesteśmy inni również pasujemy

W przypadku autystów zdecydowanie sensowniejszym i logiczniejszym symbolem byłby wyciszające słuchawki, ale fakt przy wypłaceniu kryteriów diagnostycznych to już i tak każdy jest autystą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka