Dodaj do ulubionych

Bóle głowy u nastolatki

21.05.25, 14:45
Cześć Dziewczyny, mam córkę 15 lat. Od pół roku pobolewa ja głowa. Byłam z 3 miesiące temu u pediatry, kazała więcej pić i jeść słone paluszki np. I o ile tamte bóle głowy były 2-3 razy góry w tygodniu, tak teraz pobolewa ja codziennie. Za tydzień mamy lekarza. Coś mnie tknęło i kilka razy zmierzyłam jej ciśnienie. Za każdym razem to wynik w okolicy 90/50...czy to aby nie za niskie? W necie są różne widełki. Czy Wasze nastolatki w okresie dojrzewania też bolała głowa?
Obserwuj wątek
    • ekstereso Re: Bóle głowy u nastolatki 21.05.25, 14:52
      Dzieci nie, ale mnie bolała i to były początki migreny
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Bóle głowy u nastolatki 22.05.25, 08:08
        A mnie migrena, którą mi wmawiali lekarze minęła, jak przestałam jeść alergeny.
        Od 30 lat wiem, że jestem alergiczką, nie jem alergenów i od 30 lat nie bolała mnie głowa.
        O przepraszam, skłamałam, raz trochę ją czułam, jak miałam Covida.
    • princy-mincy Re: Bóle głowy u nastolatki 21.05.25, 15:18
      W necie sprawdz siatki centylowe dla jej wieku- ale tak, cisnienie ogolnie za niskie.
      Niech lekarka zleci podstawowe badania, w tym morfologia z zelazem.
    • budyniowatowe Re: Bóle głowy u nastolatki 21.05.25, 15:24
      teneryfa1980 napisa�a:

Coś mnie tknęło i kilka razy zmierzyłam jej ciśnienie.
      > Za każdym razem to wynik w okolicy 90/50...czy to aby nie za niskie?

Ja mam całe życie takie ciśnienie, bóle głowy czasem mam, ale raczej nie wiąże ich z niskim ciśnieniem.
      • marta.graca Re: Bóle głowy u nastolatki 21.05.25, 16:15
        A ja tak. Jak nie wypiłabym rano kawy, to ból głowy mnie zamęczy.
    • alpepe Re: Bóle głowy u nastolatki 21.05.25, 17:02
      Stres. Byłaś z nią u neurologa? Ja miałam migreny, szłam spać bez bólu głowy, budziłam się z bólem. Ciśnienie zawsze miałam bardzo niskie, najwyższe miałam, jak byłam w ciąży.
      • teneryfa1980 Re: Bóle głowy u nastolatki 21.05.25, 21:30
        Nie byłam.. Ale Ona jest z gatunku bardzo stresujących się wszystkim.... Egzaminami, 8 klasa
        • kira_03 Re: Bóle głowy u nastolatki 21.05.25, 21:34
          Zacznij razem z nią pracować nad tym stresem, oczywiście nie można go wyeliminować, ale można wypracować techniki radzenia sobie ze stresem. Łącznie z relaksacją i adaptogenami/ preparatami ziołowymi. Radzę z doświadczenia, inaczej stres bardzo odbije się na zdrowiu dziewczyny.
      • katie3001 Re: Bóle głowy u nastolatki 22.05.25, 04:18
        Może być migrena. Co się zmieniło pół roku temu? Antyperspirant, leki hormonalne, szczepienie (jestem po nop i tak to się zdarza), jakiś nowy pokarm?
    • enith Re: Bóle głowy u nastolatki 21.05.25, 17:21
      Jako nastolatka miałam właśnie takie bóle głowy i też bardzo niskie ciśnienie. Przeszło mi gdzieś w okolicach 20-tki.
    • zielonazaba9999 Re: Bóle głowy u nastolatki 22.05.25, 04:39
      Mnie codziennie bolała głowa i okazało się, że to guz mózgu. Zróbcie rezonans magnetyczny głowy.
      • grey_delphinum Re: Bóle głowy u nastolatki 22.05.25, 06:35
        Rezonans koniecznie, codzienne bóle głowy to nie norma, trzeba wykluczyć różne przyczyny. Moze to byc tylko stres (oby!), ale jeśli to coś powazniejszego, to nie nalezy czekac, np. u mojego syna straszne (!) bóle glowy byly jednym z objawów boreliozy.

Poza tym mam bardzo niskie ciśnienie "od zawsze", głowa boli mnie bardzo rzadko, klasycznej migreny nigdy nie miałam, za to od dwóch lat miewam migrenę oczną (bez bolu glowy, same rozblyski).
        • panna_lila Re: Bóle głowy u nastolatki 22.05.25, 07:59
          za to od dwóch lat miewam migrenę oczną (bez bolu glowy, same rozblyski).

sprawdzałaś oczy pod kątem jaskry?
    • ursula.iguaran Re: Bóle głowy u nastolatki 22.05.25, 06:59
      Czym predzej do lekarza bo ból głowy może być zupełnie niewinny a może też oznaczać bardzo ciężką chorobę.
      Idz do neurologa czym prędzej.

A odpowiadając na pytanie - tak, moja córka jak miała 16/17 lat przez ponad rok cierpiała na bóle głowy. Badania nic nie wykaząły i dwóch niezależnych neurologów stwerdziło że to prawdopodobnie napięciowe bóle głowy. Córka w tym czasie miała też kilka ataków silnej migreny. Przeszło w okolicach 18 urodzin. Dodam że córka ma alergie na pyłki, podobno uczulenia nasilają bóle głowy, osoby takie też częsciej miewają migreny. W czasie kiedy bóle głowy młodej przeszły udało nam się namierzyć że jabłko u niej wchodzi w reakcję krzyżową więc możliwe że odstawienie jabłek pomogło. Też córka zaczęła wtedy dosyć ostro trenować taniec, więc możliwe że to też miało wpływ. A może po prostu wyrosła?
    • nangaparbat3 Re: Bóle głowy u nastolatki 22.05.25, 08:15
      Myślę że dziewczynka, która od pół roku cierpi na bóle głowy, powinna zostać zbadana przez neurologa.
    • kanga_roo Re: Bóle głowy u nastolatki 22.05.25, 08:30
      poszłabym do neurologa, rezonans nie zaszkodzi.
      a jak wykluczysz poważniejsze przyczyny, to wskazany w tym wątku kierunek alergii, migreny i stresu też może być słuszny
    • cranberries1983 Re: Bóle głowy u nastolatki 22.05.25, 08:42
      moze jednak skorzystaj z opniin lekarza
    • kropkaa Re: Bóle głowy u nastolatki 22.05.25, 09:59
      A pije więcej?
      Mnie boli głowa właśnie gdy nie wypiję odpowiedniej ilości wody.
    • danaide2.0 Re: Bóle głowy u nastolatki 22.05.25, 10:10
      Widzę, że nikt nie wspomniał okulisty, choć sugerowano jaskrę.
      TSH, ft3, ft4 w normie? Można u lekarza pierwszego kontaktu.
      Słone paluszki, powiadasz? Niskie ciśnienie - dodaj soli. (mam, dodaję) Ale to tylko jeden z tropów.
    • rita_s Re: Bóle głowy u nastolatki 22.05.25, 12:21
      U mojej przyjaciółki (była wtedy w tym samym wieku co Twoja córka) był to guz mózgu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka