Dodaj do ulubionych

Przebrać się za odmiennà płeć

22.05.25, 14:16
kochanamama.pl/dzieci_mialy_przebrac_sie_za_odmienna_plec
Akcja miała byc w szkole, aby uwaga - „wejść w czyjeś buty”, solidaryzować się z kolegą, koleżanką. Już pomijam całą absurdalność pomysłu, ale czy pani psycholoża, która to wymyśliła, jest ślepa? A może wykopali ją z jakiejś kapsuły czasu i nie zauważyła, że dzieci do lat 15 (a tych dotyczył ten światły pomysł) wyglądają TAK SAMO?

Noszą nie tylko takie same ubrania. One noszą te same ubrania. Te same koszulki, spodnie, bluzy, buty, czapki. Dziewczyny jak miałyby się przebrać? W za duże garnitury? (Yyy, snake by sie pewnie przydała). A chłopcy? Co mieliby założyć chłopcy? Te sukienki, których się u dziewczyn w szkole nie zobaczy? A może powinni sobie jeszcze wielkie cyce zrobić z balonów?

Obserwuj wątek
    • marecky81 Re: Przebrać się za odmiennà płeć 22.05.25, 14:25
      Nie wiem jak ty, ale ja w 1 klasie liceum wyglądałem nieco inaczej niż koleżanki. Śmiem twierdzić, że kilka lat wcześniej też 😁
      • dreg13 Re: Przebrać się za odmiennà płeć 22.05.25, 14:29
        W 1 klasie liceum nosiłam porwane spodnie po bracie i koszulę w kratę mojego ojca. I płaszcz skórzany po moim ojcu. I sweter po moim ojcu. To było 30 lat temu. Jakbym się miała przebrać za odmienną płeć, to w tamtym czasie musiałabym chyba założyć sukienkę (którą to nosił ksiądz).
        • anajustina Re: Przebrać się za odmiennà płeć 22.05.25, 14:46
          Akurat ksiądz, sędzia, senator rzymski to nosi bądź nosił szatę (trzeba być totalnym kulturalnym ignorantem, by tego nie rozumieć).
          • arthwen Re: Przebrać się za odmiennà płeć 22.05.25, 16:22
            Tak jakby nazwa cokolwiek zmieniała tongue_out
            • anajustina Re: Przebrać się za odmiennà płeć 22.05.25, 16:31
              To nie jest tylko kwestia nazwy.
              • arthwen Re: Przebrać się za odmiennà płeć 22.05.25, 16:54
                Owszem, jest. Jakkolwiek to nazwiesz, to nadal ma te same cechy co sukienka - jednoczęściowy strój zakrywający tułów i przynajmniej część nóg, bez nogawek.
          • eglantine Re: Przebrać się za odmiennà płeć 22.05.25, 18:08
            Naprawdę nigdy nie słyszałaś wyrażenia "sukienka duchowna"?
            Może należałoby zajrzeć do słownika synonimów?
            synonim.net/synonim/sutanna
            • dreg13 Re: Przebrać się za odmiennà płeć 22.05.25, 18:23
              Myślałam przez chwilę, że sukienka duchowa. Taka zwiewna i niewidzialna, jak nowe szaty króla
        • marecky81 Re: Przebrać się za odmiennà płeć 22.05.25, 15:15
          Nie wiem, miałem pryszcze, krótkie włosy i mówili do mnie "chłopcze", natomiast koleżanki nosiły trochę lepsze ciuchy niż bezdomni i raczej też nie odrzuty po ojcach.
        • evening.vibes Re: Przebrać się za odmiennà płeć 22.05.25, 16:13
          dreg13 napisa�a:
          > W 1 klasie liceum nosiłam porwane spodnie po bracie i koszulę w kratę mojego oj
          > ca. I płaszcz skórzany po moim ojcu. I sweter po moim ojcu. To było 30 lat temu
          > . Jakbym się miała przebrać za odmienną płeć, to w tamtym czasie musiałabym chy
          > ba założyć sukienkę (którą to nosił ksiądz).

Dalej się tak ubierasz?
        • szarmszejk123 Re: Przebrać się za odmiennà płeć 23.05.25, 11:02
          W 1 klasie liceum to ja akurat miałam całkiem pokaźny biust, który znacznie różnił mnie od kolegów.. nie dało się go ukryć ani w koszuli po ojcu ani w spodniach po bracie.
    • volta2 Re: Przebrać się za odmiennà płeć 22.05.25, 14:32
      nie wiem, jak często bywasz w szkole, ale nie zauważyłam, by dzieci w sp nosiły te same ubrania. pomysł oczywiście genialny, akurat na wybory.

u mojego w lo była taka akcja, syn słyszeć nie chciał, po powrocie powiedział, że z 30 chłopców w klasie żaden się nie przebrał. dziewczyny były 3, ale wybrały wagary. ponoć inicjatywa była od samorządu uczniowskiego i miała się ziścić w dzień kobiet. no chłopcy kobietami widać nie marzyli zostać nawet na jeden dzień.

w sumie dziwne, ale ja pamiętam w mojej podstawówce to był częsty wariant, chlopcy przebierali się głownie za babcie stare, bo zawiązywali sobie chustki na głowy, piłki do staników od tych babć zajumanych, szminka od matki i ubaw był srogi. nikt ich za nienormatywów nie brał, nawet chyba nie mieliśmy świadomości, że faceci mogą woleć facetów (od nas? no skądże!)
      ja sie w lo przebrałam za zomowca i zebralam mnówstwo pozytywnych opinii, za pomysł głównie i oryginlaną garderobę (brat koleżaki był w zsw w tej formacji i dostał do domu/wyniósł? mundur polowy i buciory i to one zrobiły robotę).
      uwaga: rodzice nie protestowali. ciekawe czemu?
      • dreg13 Re: Przebrać się za odmiennà płeć 22.05.25, 14:37
        Ja mam przed sobą zdjęcie klasowe, nówka sztuka, z zielonej szkoły.
        Wszyscy wyglądają dokładnie tak samo (różnią ich włosy).
        • anajustina Re: Przebrać się za odmiennà płeć 22.05.25, 14:46
          Aczkolwiek wszystkie dziewczyny mają jedną fryzurę
        • volta2 Re: Przebrać się za odmiennà płeć 22.05.25, 21:32
          bez zdjęcia się nie liczy. ale tak, odzież turystyczna jest mocno unisex, ale nie sądzę, by w nich śmigali na co dzień do szkoły. jednak dziewczyńskie legginsy u chłopców to raczej unikatowy widok, nawet w dzień przebierańca. zadałam pytanie, jak często bywasz w klasie z dziećmi, by sadzić takie kocopały?
          • dreg13 Re: Przebrać się za odmiennà płeć 22.05.25, 21:40
            Legginsy?
            Serio?
            • volta2 Re: Przebrać się za odmiennà płeć 23.05.25, 16:32
              czyli nie wiem, ale się wypowiem.
              dziękuję, więcej mi nie trzeba, kocopały i tyle
      • chicarica Re: Przebrać się za odmiennà płeć 22.05.25, 15:14
        Nigdy to nie było problemem dopóki parafiańszczyzna nie ogarnęła narodu.
    • danaide2.0 Re: Przebrać się za odmiennà płeć 22.05.25, 14:35
      Ech, czyli po prostu wystarczy ubrać się po swojemu, a potem wytłumaczyć pani - ale ja wzięłam/wziąłem ciuchy brata/siostry.
      • kubek0802 Re: Przebrać się za odmiennà płeć 22.05.25, 14:38
        Czytałam o tym debilizmie już jakiś czas temu. Komuś odjechał pociąg, peron i stacja.
    • abidja Re: Przebrać się za odmiennà płeć 22.05.25, 14:42
      I ty, tak na powaznie. To mnie przeraza najbardziej. To rozdzieranie szat, robienie afer z gowna, wszystko zle, wszystko nie tak...
      Jak sie nie obrocisz to du..pa z tyłu.
      Jak mozna tak zyc na ciaglym nerwie, wszystko do okola jest bezsensu, głupie i wymaga krytyki?
      • borsuczyca.klusek Re: Przebrać się za odmiennà płeć 22.05.25, 14:54
        abidja napisa�a:

> Jak mozna tak zyc na ciaglym nerwie, wszystko do okola jest bezsensu, głupie i
        > wymaga krytyki?

Wszystko może nie, ale jak najbardziej są dookoła rzeczy głupie, bez sensu i wymagające krytyki
    • kaki11 Re: Przebrać się za odmiennà płeć 22.05.25, 14:52
      To jednak nie jest tak, ze chłopcy i dziewczyny w wieku 15 lat wyglądają tak samo. Natomiast nie do końca wiem, jak przebranie się w ciuchy tych drugich miałoby sprawić, że "wejdzie w jego buty". Nie, chłopak w crop topie nie zrozumie nagle jak to jest mieć miesiączkę, jak się czuje dziewczyna, jakie ma podejście do własnego wyglądu, tak samo dziewczyna w męskich spodniach nagle nie zrozumie tego z czym zderza się jej kolega, jak czuje się młody mężczyzna, jak myśli o relacjach. To tylko ciuchy.
      • dreg13 Re: Przebrać się za odmiennà płeć 22.05.25, 15:01
        Szerokie jasne dżinsy, czarna koszulka, duża bluza z kapturem, sportowe buty.
        Kogo opisalam - chlopaka czy dziewczyne?

(Miewam z tego powodu liczne kłótnie w domu, bo oni czasem sami nie wiedzà, co jest czyje).
        • marecky81 Re: Przebrać się za odmiennà płeć 22.05.25, 15:18
          Opięte legginsy, koszulka nad pępek, makijaż warkoczyki i kolczyki. Chłopak czy dziewczyna?
          • danaide2.0 Re: Przebrać się za odmiennà płeć 22.05.25, 15:36
            Twoja żona?
            • marecky81 Re: Przebrać się za odmiennà płeć 22.05.25, 16:19
              Niestety, preferuje sukienki i spódnice. Na zdjęciach z liceum też brak dziurawych portek po dziadku 😁
          • arthwen Re: Przebrać się za odmiennà płeć 22.05.25, 16:56
            marecky81 napisa�(a):

> Opięte legginsy, koszulka nad pępek, makijaż warkoczyki i kolczyki. Chłopak czy
            > dziewczyna?

Od co najmniej 20 lat nie widziałam żadnej nastolatki ubranej w ten sposób. Jasne, jakieś zdjęcia w necie pewnie by się znalazły, ale na żywo - nie.
            • marecky81 Re: Przebrać się za odmiennà płeć 22.05.25, 19:13
              Rzeczywiści, dzisiaj nie odróżnienia od chłopców big_grin

https://www.dlanastolatek.pl/wp-content/uploads/2025/02/Stylizacje-dla-nastolatek-na-lato-2025.jpg

• dreg13 Re: Przebrać się za odmiennà płeć 22.05.25, 19:33
                https://static.vangraaf.com/img/M-skie-szorty-jeansowe-JJITONY_plist_734320-0001_modelfront_1.jpg
                • marecky81 Re: Przebrać się za odmiennà płeć 22.05.25, 20:17
                  To dziewczynka?
                  • marecky81 Re: Przebrać się za odmiennà płeć 22.05.25, 20:17
                    I dlaczego tylko spodenki?
                    • dreg13 Re: Przebrać się za odmiennà płeć 22.05.25, 20:25
                      A proszę - niezle się porozbierał na ten dzien roznorodnosci
                      https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTuDlQwwwRPNUfzlfQli7wZ5zkYrlpPgd8qJqfWOHUESg&s
                      • marecky81 Re: Przebrać się za odmiennà płeć 22.05.25, 21:45
                        Ta dziewczynka to z Władka czy siłowni?
                  • dreg13 Re: Przebrać się za odmiennà płeć 22.05.25, 20:21
                    Chłopiec przebrany za dziewczynkę. Słodkie są te białe tenisówki, ciekawe gdzie znalazł w tym rozmiarze
        • kaki11 Re: Przebrać się za odmiennà płeć 22.05.25, 16:52
          a te spodnie to damskie czy męskie (nie, nie są takie same)? i daje więcej dziewczyn widuję na ulicach w ciuchach zdecydowanie bardziej wskazujących na płeć, niż nie.
    • chicarica Re: Przebrać się za odmiennà płeć 22.05.25, 15:12
      Peron to odjechał wam, z powodu tej paranoi i sraki, w jaką wpadacie na samą myśl o takich przebierankach.

Za czasów wczesnego czy średniego nastolęctwa, na obozach młodzieżowych, robiliśmy sobie tzw. śluby obozowe. Większość "par" biorących ślub była hetero, ale wpadliśmy (całkowicie oddolnie, żeby nie było że wychowawcy dżędery propagowali) że jednego kolegę przebierzemy za dziewczynę i weźmie ślub z drugim kolegą. Przy czym ten pierwszy miał włochate giry a drugiemu sypał się wąs i broda. Tego z włochatymi nogami przebraliśmy w moje ciuchy, nawet wypchany skarpetkami stanik miał, był też uszminkowany i miał podmalowane oko bo jedna ze starszych koleżanek miała jakieś kosmetyki.

Była kupa śmiechu z tego. Żaden z tych kolegów nie jest gejem. Teraz zapewne interweniowaliby rodzice i zrobiłaby się z tego afera na całą Polskę że łojezu, dżęder promujo, jaktotak!
      • ewka.n Re: Przebrać się za odmiennà płeć 22.05.25, 15:30
        A jakby pani psycholożka wpadła na pomysł pomysł "wejścia w buty" ludzi innych ras? Dzieciaki miałyby z tego kupę śmiechu, ale czy przez to nie byłaby tym większa z tego afera na całą Polskę, że łojezu, black face, jak to tak! wink
        • anajustina Re: Przebrać się za odmiennà płeć 22.05.25, 15:44
          "Alternatywy 4" już chyba zakazane.
      • dreg13 Re: Przebrać się za odmiennà płeć 22.05.25, 15:30
        Peron to tobie odjechał.
        Przebranie sie za babe jest przecież takie kurna śmieszne. I jesli co zabawniejsi chlopcy by postanowili sie jednak przebrac, to oczywiscie za cyce, bo przeciez kobieta to cyce. I do tego krótka spodniczka i wymachiwanie tyłkiem i cyckami. MIMO że w klasie takich koleżanek nie majà.

Może oddolnie, na własną imprezę? A proszę bardzo. Ja się mogę nawet przebrać za drewnianą latrynę. Nijak się to jednak ma do „wejścia w czyjeś buty”.

Czekam, aż może w jakieś firmie każą się przebrać za dyrektorów i sekretarki, odwrócmy role, niech panowie będą sekretarkami, a panie dyrektorami. Tak w ramach obalania szklanych sufitów.
        • anajustina Re: Przebrać się za odmiennà płeć 22.05.25, 15:45
          Przebranie za latrynę - sukces murowany!
      • asia_i_p1 Re: Przebrać się za odmiennà płeć 22.05.25, 17:38
        Ta wasza zabawa była spontaniczna. Ta akcja jest narzucona odgórnie i ponieważ teraz dużo odzieży jest unisex, to tak naprawde jest akcja z serii "zróbmy sobie stereotyp, a potem z nim powalczymy". Na pewno intencje są dobre, ale efekt może być trochę jak w przypadku pieśni kościelnej "nie pogardzaj człowiekiem, chociaż inną skórę ma", przez którą po raz pierwszy usłyszałam w ogóle pomysł, że ktoś może mieć problem z czyimś kolorem skóry.
        • livia.kalina Re: Przebrać się za odmiennà płeć 22.05.25, 19:51
          Ta zabawa jestvtak samo odgornie narzucona jak odgórnie jest narzucona nauka matematyki, fizyki i chemii.

Przecież to swietna okazja to refleksji co czyni z nas kobietę/ mężczyznę, czy naprawdę to właśnie płeć nas definiuje i różnicuje.
          • asia_i_p1 Re: Przebrać się za odmiennà płeć 22.05.25, 20:13
            No nie wiem.
            Mam transpłciowego ucznia przed tranzycją chyba, imię jeszcze oficjalnie niezmienione. Nie bardzo sobie wyobrażam, co miałby zrobić w taki dzień - przebrać się za dziewczynkę? Wcale nie jestem przekonana, że czułby się z tym dobrze. Ani nie widzę, jaki rodzaj zrozumienia mogłoby to przynieść jego kolegom i koleżankom - odnoszą się do tej sytuacji normalnie, dużo normalniej niż większość dorosłych.

Takie akcje mają sens w przedszkolu, może wczesnej podstawówce, gdzie stereotypizacja jest rzeczywista i duża. Im starsze dzieciaki, tym mniejszy sens - z nimi można już po prostu rozmawiać. No i jednak trzeba brać pod uwagę uczucia tych najbardziej zainteresowanych.
            • dreg13 Re: Przebrać się za odmiennà płeć 22.05.25, 20:29
              Och, no normalnie przecież. Tak jak w dzien przebrania za geja, hetero. Jakos sobie by poradzil.
              Przebrany za hetero:
              https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRXiCgBp-8pWsJ7YskwsvxBe10_dwVB6oSI_Q&usqp=CAU

Przebrany za geja:
              https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS4dnaQxZOH_1TD-QofPp1K9cfqKXMEWyT1p-xrEqh793QuCXljuUgdGfsouCqXXAGW4nxKW9LuJTWs5drqIDDVc949xxrD0mA0iSTbK919
              • dreg13 Re: Przebrać się za odmiennà płeć 22.05.25, 20:33
                A tu Lewandowska przebrana za grubą:
                https://static.wirtualnemedia.pl/media/top/lewandowska-grubastroj655.png
                • dreg13 Re: Przebrać się za odmiennà płeć 22.05.25, 20:35
                  Przypomnę jeszcze fantastyczne przebranie „za murzyna”
                  https://i.gremicdn.pl/image/free/44bbba479d6637d5b9496dc8fc3a2800/?t=resize:fill:1200:750,enlarge:1
    • runny.babbit Re: Przebrać się za odmiennà płeć 22.05.25, 16:10
      Więcej sensu miałoby gdyby np. dać im wózek inwalidzki i niech tak pokrażą po okolicy, albo ubrać ich w stroje które są ciężkie i krępujące swobodę ruchu, co ma odzwierciedlać stan starszego mniej sprawnego człowieka. Ale też nie obowiązkowo, tylko dla chętnych.
      • jehanette Re: Przebrać się za odmiennà płeć 23.05.25, 11:00
        O i to jest sensowny komentarz. Albo wózek dziecięcy.
    • asia_i_p1 Re: Przebrać się za odmiennà płeć 22.05.25, 17:34
      Myślę, że za głęboko dociekasz. Całe towarzystwo robi zdjęcie, na następny dzień nadal wkłada dżinsy + czarne/ szare bluzy i kiedy pani psycholog marudzi, uprzejmie udowadnia jej na zdjęciu, że szafa gra.
    • kamin Re: Przebrać się za odmiennà płeć 22.05.25, 18:00
      W młodszych klasach podstawówki bez problemu.
      Dla chłopców- różowe leginsy, bluzka z brokatową księżniczką albo stitchem.
      Dziewczynki - czarne dresowe spodnie, t shirt z minecraftem.
      A przebranie się "za dzewczynę" na jakieś szkolne ostatki było całkiem popularne w moich szkolnych czasach. Nie było dostępnych gotowych kostiumów, a sukienkę i but na obcasie zawsze można było od mamy czy siostry pożyczyć.
    • kobietazpolnocy Re: Przebrać się za odmiennà płeć 22.05.25, 19:26
      Dzieci do lat 15 wyglądają tak samo? Przecież tu niekoniecznie mowa o nastolatkach w sportowych bluzach. W młodszych rocznikach ubrania jak najbardziej się różnią.
    • livia.kalina Re: Przebrać się za odmiennà płeć 22.05.25, 19:48
      Już pomijając tezę, że młodzież, niezależnie od płci, ubiera się dokładnie tak samo (którą można postawić chyba tylko jak się jest całkowicie od jakiejkolwiek młodzieży odciętym) to przecież wniosek że się wcale tak bardzo nie różnimy i możemy ubierać tak samo, jeśli mamy na to ochotę, jest bardzo dobry wnioskiem, walczacym z totalnym seksualizowaniem drugiej plci, pomijaniem, że przedstawiciel drugiej płci to tez partner w zabawie, nauce czy pracy.
    • szarmszejk123 Re: Przebrać się za odmiennà płeć 23.05.25, 11:04
      Gdzie tak jest? Mam w okolicy sporo szkół różnych i nie zauważyłam, żeby dzieci bez względu na płeć wyglądały tak samo.. ani te całkiem małe ani nastolatki.
      • dreg13 Re: Przebrać się za odmiennà płeć 23.05.25, 11:22
        Jakbyś się miała przebrać za mężczyznę, to jakbys to zrobiła?
        • szarmszejk123 Re: Przebrać się za odmiennà płeć 23.05.25, 11:26
          Pewnie bym założyła męskie ciuchy, których na co dzień nie noszę, gdyż posiadam figurę kobiecą i na mnie nie pasują 🤷
          Mogłabym sobie dokleić jakiś zarost, bo tego z natury również nie posiadam .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka