Dodaj do ulubionych

Co robi psychodietetyk?

27.05.25, 21:13
Czy psychodietetyk prowadzi terapię i robi jakiś plan jak poukładać sobie relacje z jedzeniem?
Do tej pory miałam spotkania z trzema, pierwszych dwóch gadało w kółko to samo żeby jeść zdrowo i nie wszystko musi być na sto procent ale nie było żadnego planu ani ćwiczeń. A trzeci który opracował jakiś wstępny plan i zaproponował taka zdefiniowana terapię życzy sobie za to jak za zboże. I zastanawiam się czy to nie będą kolejne wyrzucone pieniądze w błoto. Bo muszę zapłacić za wszystkie spotkania z góry plus cena jest tak wysoka że się zszokowalam.

Znacie jakiegoś psychodietetyka co jest dobry w swoim fachu, prowadzi faktycznie terapię ale płaci się za spotkanie?
Obserwuj wątek
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Co robi psychodietetyk? 27.05.25, 22:13
      Jak sama widzisz psychodietetyk zajmuje się zbieraniem kasy.
      Każdy musi za coś żyć.
    • lajtova Re: Co robi psychodietetyk? 27.05.25, 22:15
      "zapłacić za wszystkie spotkania z góry"
      Uciekaj od tego kurwia.
      Sprawdź stronę RESPO.
    • lauren6 Re: Co robi psychodietetyk? 27.05.25, 22:18
      Zawracanie dudy.
    • angazetka Re: Co robi psychodietetyk? 27.05.25, 22:27
      > Bo muszę zapłacić za wszystkie spotkania z góry

Chyba sobie kpi.
    • ania357 Re: Co robi psychodietetyk? 27.05.25, 23:22
      Zaciekawilas mnie. Ile kosztuje jedno spotkanie i jak dlugo trwa? A psychodietetyk moim zdaniem nie zrobi niczego, czego nie bylabys w stanie zrobic sama.
      • olpa7 Re: Co robi psychodietetyk? 28.05.25, 06:45
        Spotkanie zwykle 300. Ale pakiet co zaproponował z ćwiczeniami, jakims konkretnym planem wychodzi 600 za spotkanie. 10 spotkań płatnych z góry uncertain
        • marta.graca Re: Co robi psychodietetyk? 28.05.25, 08:00
          Nie no jaja. Szukaj dalej.
        • jasnozielona_roslinka Re: Co robi psychodietetyk? 28.05.25, 08:16
          Trochę kosmiczna cena jak za tą usługę
          Spróbuj na NFZ
          • olpa7 Re: Co robi psychodietetyk? 28.05.25, 08:23
            Próbowałam, pani mnie odsyłała do dietetyka chociaż doskonale wiem jak zdrowo jeść i problem leży w głowie bo albo się trzymam diety na sto procent albo wcale a tak się nie da żyć. Mówiła tylko że wystarczy jak jem zdrowo na 80-90%. Ja to też wiem ale to nie działa i dlatego szukam kogoś kto pomoże mi to zmienic
            • taki-sobie-nick Re: Co robi psychodietetyk? 28.05.25, 20:28
              Zazdroszczę problemów.

• olpa7 Re: Co robi psychodietetyk? 28.05.25, 23:33
                Uwierz mi że nie zazdrościsz mi moich problemów.
                • taki-sobie-nick Re: Co robi psychodietetyk? 28.05.25, 23:42
                  olpa7 napisała:

> Uwierz mi że nie zazdrościsz mi moich problemów.

Opisanych w wątku? A i owszem.
                • waleria_bb Re: Co robi psychodietetyk? 29.05.25, 01:49
                  Jak masz problemy z jedzeniem kompulsywnym itp., może terapia? Jedzenie potrafi uzależnić, to jest realny problem, rozumiem Cię. Nie wierzę, że ktoś po podyplomówce/kursie pomoże lepiej niż osoba z tytułem psychologa i po szkole psychoterapii. Dziś ta psychodietetyka bardzo modna jest i mam wrażenie, że wysypało średnich specjalistów. Za to biegłych w promowaniu się na instagramie i w kręceniu rolek.
            • taki-sobie-nick Re: Co robi psychodietetyk? 28.05.25, 20:28
              Proponuję zwyczajnego psychologa.
              • dr.amy.farrah.fowler Re: Co robi psychodietetyk? 29.05.25, 14:34
                Dokładnie. Psychodietetyk to wyrzucone pieniądze. Jeśli wątkodajka ma poważne zaburzenia odżywania, to normalny psycholog, jak nie ma, poradzi sobie sama.
    • kittka25 Re: Co robi psychodietetyk? 28.05.25, 06:05
      Moja mama korzystala z konsultacji psychidietetetyka on line na nfz. Wpisz sobie w google- wiem ze musiala jakies ankiety wypelnic ale nic nie placila
      • olpa7 Re: Co robi psychodietetyk? 28.05.25, 06:44
        Korzystałam z tego online na NFZ. Wyglądało to tak jak pisałam na początku.
    • kropkacom Re: Co robi psychodietetyk? 28.05.25, 07:00
      pacjent.gov.pl/aktualnosc/dietetyk-czy-psychodietetyk

Pierwszy link po wpisaniu w Google hasła psychodietetyk. Jeśli nie pasuje ci czyjaś praca lub sposób jej wykonywania to z niej nie korzystaj.
    • taje Re: Co robi psychodietetyk? 28.05.25, 07:46
      Zapytaj się Snejk, ona chyba pracowała kiedyś jako psychodietetyk.
      • snakelilith Re: Co robi psychodietetyk? 28.05.25, 22:23
        taje napisała:

> Zapytaj się Snejk, ona chyba pracowała kiedyś jako psychodietetyk.
        >

Ja pracowałam w interdyscyplinarnym zespole specjalistów z dziedziny medycyny, dietetyki i psychologii zajmującym się problemem otyłości jako psycholog, a nie jako psychodietetyk. Kogoś takiego jak psychodietetyk u nas nie było. Nie mogę więc powiedzieć, co ktoś rozumie pod tym pojęciem i jakie ma do tego wykształcenie.
        Ja w każdym razie prowadziłam pacjentów w konkretnie ułożonym programie dietetycznym (który musiał mi być znany) i wspomagałam ich przy zmianach zachowań w kierunku korzystniejszych do uzyskania i utrzymania niższej wagi. Jakie zmiany i modyfikacje planu (także diety) były konieczne, ustalałam indywidualnie podczas anamnezy i kolejnych spotkań, wspólnie z pacjentami, program bazował na dobrowolności. Większość psychologicznych technik pochodziło z nurtu poznawczo-behawioralnego. Dużą rolę grała też edukacja zdrowotna, niby łatwo dostępna wiedza, nie oznacza, że ludzie to wszystko rozumieją i potrafią przełożyć na własną sytuację. Bardzo często konsultowałam decyzje z innymi specjalistami np. z lekarzem internistą albo diabetologiem, bo wielu pacjentów miało przeróżne problemy zdrowotne. Pacjentów z podejrzeniem o prawdziwe zaburzenia odżywiania wysyłałam, a raczej sugerowałam udanie się do odpowiednich specjalistów, bo terapia tego nie była moim zadaniem.
        Więcej nie pomogę, bo psychodietetyk to nie mój zawód i od pandemii nie pracuję już w dietetycznej branży.
    • siedemkropek82 Re: Co robi psychodietetyk? 28.05.25, 07:55
      Ja chodzę na NFZ.Na termin czekałam aż 3 dni.
    • jasnozielona_roslinka Re: Co robi psychodietetyk? 28.05.25, 08:15
      Szczerze, jak to nie są problemy z psychika tylko nie wiesz jak jeść i tylko rozpisanie jest ci potrzebne to ludzie sobie chwalą chatgpt w takiej sytuacji. Tylko sensowne prompty pisz. Może wyszukaj sobie na grupce Facebook owej dotyczącej chata. Tam ludzie się chwalą jak dobrze im zaproponował dietę
    • princy-mincy Re: Co robi psychodietetyk? 28.05.25, 22:27
      Znam psycholożkę, która jest też psychodietetyczka.
      U niej płaci się za wizytę, ale jak wykupisz 10 sesji to wychodzi taniej. Znajoma do niej chodzi i najpierw płaciła z sesji na sesję, a potem właśnie 10 sesji z góry.
      • bmtm Re: Co robi psychodietetyk? 29.05.25, 14:42
        i ile taka przyjemność kosztuje?
    • bmtm Re: Co robi psychodietetyk? 29.05.25, 14:41
      A jakieś szkółki mają ci psychodietetycy? Szkółki rzecz przydatna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka