Dodaj do ulubionych

Dlaczego Polacy...

22.06.25, 11:52
tak łatwo rozpoznają swoich rodaków zagranicą?
Przecież nie wyróżniamy się wcale ubiorem i wyglądem w sumie też nie? Czy to zachowanie, gesty, mimika?
A może proste "swój zawsze pozna swego" załatwia całą robotę i w podobnych okolicznościach Hiszpan poza granicami swojego kraju też pozna Hiszpana, a Amerykanin Amerykanina?
Czy jednak jest coś czym Polacy się wyróżniają i co można wyczuć na kilometr?
Obserwuj wątek
    • poszetka Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 11:56
      Ja rozpoznaję po rysach twarzy. Większość Polaków ma typowo "polską"twarz tak jak każdy inny narod. Facetów po Polish face. Kobiety dodatkowo po figurze jabłka, to bardzo typowe dla kobiet po 50 w naszym kraju. Nie są to żadne przytyki, tak po prostu mamy smile
      • krwawy.lolo Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 12:00
        Bzdura
        • simply_z Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 15:48
          Żadna bzdura, jak się pracuje w turystyce, to odróżnia się takie rzeczy.Często mamy jasną cerę, Włosi to często chłopki z metra cięte.
      • anajustina Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 12:07
        I jeszcze fryzura na pałę i płaska potylica u facetów.
        • pani.asma Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 12:23
          i brzuszek piwny nawet u tych mlodych
        • 1maja1 Re: Dlaczego Polacy... 23.06.25, 00:37
          anajustina napisała:

> I jeszcze fryzura na pałę i płaska potylica u facetów.
          Ta plaska potylica to u facetow z naszych rocznikow, czyli w grupie 40+.
          Mlodsi najczesciej maja ladne glowy.
          Kiedys, jeszcze w czasach jazdy do Anglii autobusem, poznalam chlopaka, ktorego glowa byla tak scieta, ze zastanawialam sie jak tam jego mozg sie zmiescil😅
          • trampki-w-kwiatki Re: Dlaczego Polacy... 23.06.25, 06:40
            To efekt kładzenia dzieci na pleckach w wózku czy łóżeczku przez nasze matki. Niemcy tymczasem mieli zalecenia by dziecko spało na boczku lub na brzuszku, żeby czaszka się nie wypłaszczała
            • memphis90 Re: Dlaczego Polacy... 23.06.25, 07:33
              Przecież za czasów naszego niemowlęctwa zalecano właśnie układanie na brzuszku… To pokolenie naszych dzieci weszło w zalecenie „tylko na plecach, inaczej natychmiast umrze!”
      • piwoniawpiwnicy Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 17:09
        Jak wygląda typowa Polish face?
        • chicarica Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 20:01
          Okrągła. Słowiańska. I płaska głowa z tyłu.
          • heca007 Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 21:24
            Płaska jest możliwe, że od leżenia w łóżeczku. Długo trzymano kiedyś dzieci na płasko i taki efekt. U kobiet mniej widoczny bo maja dłuższe włosy. Mnie kiedyś baba w cukierni zwróciła uwagę. Weszłam z 4 miesięczną córką na rękach. Był upał i trzymałam ją na prosto jak do odbicia po jedzeniu. A tu sprzedawczyni (pewnie była po medycynie tongue_out ) zrobiła mi wykład, że tak małe dziecko należy na płasko trzymać bo ma ...płynny mózg jeszcze! Olałam. Przyszłam tam po ciastko a nie poradę pediatryczną tongue_out
            • mondovi Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 21:27
              Kiedyś to kiedy? No i dziecko to leży plackiem, tak jak zostanie położone, doprawdy.
            • aandzia43 Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 22:30
              Nie od leżenia na plecach w niemowlęctwie tylko od genów tongue_out Azjatycka domieszka u wschodnich Słowian.
              • alpepe Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 23:05
                Ale matka brata mojej koleżanki z podstawówki bardzo się tym dręczyła, że źle go układała i stąd płaski tył głowy.
              • sitniczek Re: Dlaczego Polacy... 23.06.25, 08:13
                A może się tak zrobić od czytania na leżąco np. w wannie i opierania się głową o wannę, ścianę? Zawsze mnie to zastanawia, bo ja dużo czytam właśnie w takiej pozycji i mam nieco plaski tył czachy.. A jak pół dnia noszę okulary p/słoneczne na głowie to nad linią włosów robi mi się wałek. Potem znika..
                • heca007 Re: Dlaczego Polacy... 23.06.25, 08:37
                  Nie wink
            • anajustina Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 22:37
              Płynny mózg 🫣.
              • heca007 Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 23:14
                anajustina napisała:

> Płynny mózg 🫣.

Nooo. 23 lata minęło a ja to nadal pamiętam 🤦‍♀️
                • sitniczek Re: Dlaczego Polacy... 23.06.25, 09:08
                  Kiedyś mój brat-ratownik zaprezentował płynny mózg po wypadku. Wziął duży jogurt i nim wstrząsnął.
                  To by się zgadzało.. smile
      • trina45 Re: Dlaczego Polacy... 23.06.25, 00:43
        jaka to figura ,mozesz opisac?
    • krwawy.lolo Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 12:00
      Tu powinien się wypowiedzieć psycholog. Bo na pewno owo "rozpoznawanie", zresztą w niewielkim procencie skuteczne, jest uwarunkowane innymi czynnikami, jak czas miejsce, zachowanie, ubiór itp.
      To tak, jak z rzekomym rozpoznawaniem po oczach. Gdyby do rozpoznania miały służyć jedynie gałki oczne pozbawione zupełnie twarzy, można by jedynie eliminować po kolorze.
      • poszetka Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 12:14
        Jeżeli chodzi o zachowanie to Polaków można poznać po byciu wrednym dla swoich dzieci. Polskie rodziny w restauracjach są zawsze poważne, strofują dzieci na każdym kroku, traktują je jak niewolników i patrzą spod byka na innych. Nigdy się nie uśmiechająsmile Ogólnie wpadamy w takie skrajności. Albo nie zwracamy uwagi w ogóle ( np. na kopanie siedzenia w samolocie), albo strofujemy za dużo. Nie zauważyłam żeby Polacy rozmawiali ze swoimi dziećmi w taki normalny spokojny sposób.
        • szmytka1 Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 13:20
          Robimy to, bo co sobie ludzie pomyślą, że mamy rozwydrzone bachory i ich nie wychowujemy. Pokażmy zatem, że jednak wyhowujemy. A jest to pokłosie wrogiego podejścia do dzieci w naszym społeczeństwie, wyzwisk od madek itd.
        • pade Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 16:14
          A ja to widziałam wielokrotnie, ogromną cierpliwość do dzieci, zajmowanie rozmową w oczekiwaniu na posiłek, czułość i troskę.
          Bardzo przyjemnie mi się na to patrzyło.
        • arkanna Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 20:57
          Co za bzury
    • arabelax Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 12:08
      nie wiem jak odszukać swój własny wąteksmile
      jakiś czas temu założyłam podobny i sporo odpowiedzi i analiz.
      • borsuczyca.klusek Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 20:28
        Proszę bardzo:

forum.gazeta.pl/forum/w,567,177233963,177233963,Po_czym_poznac_Polaka_Europa_Wschodnia_.html?p=177233963
        • arabelax Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 21:43
          dziekuje!! smile
    • mia_mia Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 12:22
      Chyba całokształt, rysy, fryzura, ubiór, buty. Co bardziej zrobione Polki są często mylone z Rosjankami. Ja nie mam typowo słowiańskiej urody, więc we Włoszech jestem Włoszką, w Hiszpanii Hiszpanką, w Turcji Turczynką itd. Natomiast młodzież i młodzi dorośli już często nie są tak łatwi do zidentyfikowania.
      • homohominilupus Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 12:24
        mia_mia napisał(a):

> Chyba całokształt, rysy, fryzura, ubiór, buty. Co bardziej zrobione Polki są cz
        > ęsto mylone z Rosjankami. Ja nie mam typowo słowiańskiej urody, więc we Włoszec
        > h jestem Włoszką, w Hiszpanii Hiszpanką,

Berga???

w Turcji Turczynką itd. Natomiast młod
        > zież i młodzi dorośli już często nie są tak łatwi do zidentyfikowania.
        • mia_mia Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 12:37
          Mam ciemne kręcone włosy, biżuteria raczej złota. Dopóki się nie odezwę akurat na południu wtapiam się w tło, choć typowo południowej urody nie mam. Podoba mi się styl Włoszek i jakoś tak się ubieram.
          • arabelax Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 12:41
            a jaki to styl Włoszek? jak się ubierasz?
            • mia_mia Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 13:13
              Nic specjalnego raczej, dość klasycznie, ale raczej stawiam na gładkie rzeczy, trochę złotej biżuterii, lubię włoskie marki. Po prostu bliżej mi do tego co widać na włoskich niż paryskich, sztokholmskich czy berlińskich ulicach. U mężczyzn też lubię ten styl ubierania się.
        • arabelax Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 12:41
          tez mialam napisać, że to Berga😃
      • bebe_s Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 12:38
        mia_mia napisał(a):

> Chyba całokształt, rysy, fryzura, ubiór, buty. Co bardziej zrobione Polki są cz
        > ęsto mylone z Rosjankami. Ja nie mam typowo słowiańskiej urody, więc we Włoszec
        > h jestem Włoszką, w Hiszpanii Hiszpanką, w Turcji Turczynką itd. Natomiast młod
        > zież i młodzi dorośli już często nie są tak łatwi do zidentyfikowania.

Ja nie pomylę Polki z Rosjanką - nawet tej zrobionej.
        • sarah_black38 Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 12:48
          bebe_s napisała:

>
          > Ja nie pomylę Polki z Rosjanką - nawet tej zrobionej.

Oni nie rozróżnją języka polskiego od rosyjskiego, stąd często Polki są uznawane za Rosjanki.
        • mikams75 Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 16:12
          Pomylisz nawet nie zrobiona. Nie wiem czemu niektore Polki maja rosyjski akcent.
          • dreg13 Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 20:06
            Bo to nie Polki, a Ukrainki
            • mikams75 Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 23:12
              Myślisz, że jak z kimś zamienię kilka zdań, to nie odróżnię Polki od Ukrainki?
    • pani.asma Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 12:22
      ja rozpoznaje po wygladzie, po rysach twarzy serio rozne narodowosci mozna obczaic

polki maja wystajace policzki,

faceci z polski czesto takie twarze jak karki z silowni ( to nie pogardliwie)
    • kariwitch00 Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 12:29
      Polacy idą metr przed swoimi partnerkami, zwłaszcza jak to są długoletnie żony, pary które idą razem obok siebie są świeże albo jest między ludźmi chemia ale tego jest mniej.
      • gru.u Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 12:35
        Bo mężczyzna jako obrońca powinien iść przodem, żeby brać na siebie wszystkie niebezpieczeństwa 😀
        • kariwitch00 Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 12:40
          Ok pod warunkiem gdyby to się działo w Afganistanie
      • bmtm Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 16:06
        zależy od regionu Polski.
      • husky_cat Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 19:00
        My jesteśmy 14 lat razem, 10 lat po ślubie i mąż nie chodzi metr przede mną☺
      • angazetka Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 21:04
        Nie zauważyłam.
    • fogito Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 12:30
      Po wyglądzie, po zachowaniu. Każda nacja ma swoje typowe znaki szczególne.
      • m_incubo Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 12:34
        Na przykład jakie?
        • fogito Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 12:38
          Różne zależne od nacji.
        • mia_mia Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 12:43
          Poznaję Niemców i Brytyjczyków, też chyba całokształt.
          • sarah_black38 Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 13:00
            mia_mia napisał(a):

> Poznaję Niemców i Brytyjczyków, też chyba całokształt.

Kiedyś byłam w Dover i widziałam wiele starszych kobiet o urodzie Margaret Thatcher smile
            • mia_mia Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 13:51
              Mojego ojca na spacerze w lesie zaczepiła jakaś kobieta i powiedziała, że przypomina jej księcia Karola. Trudno to uznać za komplement😀
              • sarah_black38 Re: Dlaczego Polacy... 23.06.25, 16:27
                mia_mia napisał(a):

> Mojego ojca na spacerze w lesie zaczepiła jakaś kobieta i powiedziała, że przyp
                > omina jej księcia Karola. Trudno to uznać za komplement😀

Kól Karol na starość zyskał na urodzie. Moim zdaniem teraz to dystyngowany starszy pan smile
      • pursuedbyabear Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 15:55
        Jakie mianowicie mają Polki?
    • turkusowozlota Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 12:58
      Nie wiem jak to robicie, ja nie potrafię rozpoznać Polaków, dopóki nie uslyszę języka.
      Bez jezyka rozpoznam starych Francuzów, są wysocy i szczupli, czasem żylaści, w dobrej kondycji, spokojni, weseli, taktowni.
      No i Amerykanów, o ich to na odległość, zanim jeszcze usłyszę jezyk. Bardzo głośni, ekscytują sie wszystkim np. w zabytkach, muzeach. Gestykulują, pokazują sobie palcami różne rzeczy, ale nie są przy tym niekulturalni. Jeśli sie zorientują, że przeszkadzają swoim zachowaniem, zawsze przepraszają.
    • monidlo-monidlo Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 13:25
      Poznaję bezbłędnie po reklamówce z "Biedronki".
    • imponderabilia20 Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 13:55
      Ja nie rozpoznaje. No chyba że miałby reklamówkę z biedry.
    • alpepe Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 14:10
      Odkąd Ukraińcy się nazjeżdżali do Berlina, nie jestem na sto procent pewna, czy widzę Polaków płci dowolnej czy Ukraińców płci dowolnej. Ukrainki chyba nieco bardziej umalowane od Polek, ale nie ma w sumie reguły. Natomiast tych Polaków, którzy przyjeżdżają do roboty i jadą w weekend do Polski, poznam bez pudła po wyglądzie.
      Za to kiedyś zdarzyła się taka historia, miałam ok. 40 i stwierdziłam, że kupię coś od Wietnamczyków na wynos. W pobliskim centrum handlowym, w Berlinie oczywiście. Zwykle zachodziłam tam z córkami i one zamawiały, ja stałam z tyłu, wtedy byłam sama. I zamawiam, a dwóch Wietnamczyków się we mnie wpatruje i mówią, że jestem bardzo ładna, czy jestem z Polski, czy z Chorwacji. Ja, że z Polski, oni się pochwalili, że pracowali wcześniej w Warszawie i że Polki i Chorwatki czy Słowianki, są piękne.
      Lata temu, w 1997 byłam w Londynie. Pamiętam taką scenę, jadę autobusem, ładna młoda kobieta z towarzyszem. Usiadłam za nimi, słucham, Polka. Jak widywałam kobiety, które uważałam za atrakcyjne, to były to Polki. Nieatrakcyjne Polki też może były, ale wyglądowo te, które mi sie podobały, były Polkami.Może to jednak wynikać z wdrukowanego wzoru piękna, który mi się wytworzył w Polsce, czyli podobało mi się to, co znałam z dzieciństwa. I na obczyźnie zauważyłam, że najprzystojniejsi dla mnie Polacy pochodzili z Wielkopolski. I to pewnie też jakieś wdrukowanie, bo przodkowie po mieczu byli z Wielkopolski.
      • anajustina Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 14:54
        A mąż to skąd jest (czy też był, bo już nie ogarniam)?
        • alpepe Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 15:39
          Ojciec moich córek?No, on akurat niekoniecznie urody wielkopolskiej. Matka z historycznej Małopolski, a po naszemu Zagłębiaczka, ojciec biologiczny, nie wiem, skąd dokładnie, ale chyba ze Śląska, bo blondyn. Moja teściowa mogłaby uchodzić za Chorwatkę, jakieś takie lekko bałkańskie rysy miała, bo była optycznie podobna do babki kolegi z klasy mojej córki, a kolega był z Bałkanów. Babka kolegi córki była z Bałkanów i wyglądała niemalże jak siostra mojej teściowej. Aż dziś jeszcze spytałam młodszej córki, bo ma widoczną kresę nigrę, czy nadal to ma. Wiesz, to ta czarna kreska, która się pojawia u ciężarnych kobiet. Poszłam z tym do lekarza, bo się bałam, że to mogą być jakieś zaburzenia hormonalne, a lekarz, że to częste u kobiet/dzieci z bałkańskimi korzeniami i normalne.
          • anajustina Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 16:04
            Takie ciekawostki. Ślązacy to blondyni?
            • alpepe Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 16:58
              Modelowy Hanys jak najbardziej. Jak to Niemcy. Pewnie, że teraz to się przemieszało, ale z dzieciństwa, z kolonii z dziećmi śląskimi to tak to właśnie zapamiętałam. Ślunzoki szopienickie.
    • taje Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 15:55
      Ja prawie zawsze poznam. Po rysach twarzy, troche też po posturze, ubiorze i włosach (np. Polki maja większe zamiłowanie niż kobiety na zachodzie do tlenionych blondów, rzadziej mają grube kręcone włosy, etc). Ale wszystkie nacje tak mają - znajomi Portugalczycy twierdzą, że zawsze są w stanie rozpoznać na ulicy innego Portugalczyka.
      • simply_z Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 16:06
        Doklasnie, czesto jest pewien zbior cech.Kobiety sa tez czesto sporo nizsze od partnera, w przypadkow Holendrow lub Niemcow nie ma az takiej roznicy.
      • snakelilith Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 20:22
        taje napisała:

>cryingnp. Polki maja większe zamiłowanie niż kobiety na zachodzie do tlenionyc
        > h blondów,

To dotyczy także Niemek, generalnie z natury kobiet z jaśniejszymi włosami, które w późnej młodości trochę ciemnieją i kobiety lubią je wtedy rozjaśniać o kilka tonów, albo robią sobie pasemka. Różnica między Niemkami, a Polkami jest tu jednak taka, że Polki częściej rozjaśniają naprawdę ciemne włosy na bardzo jasny blond, przez co kontrast do reszty urody jest większy.
    • nenia1 Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 16:07
      ja na kilometr na pewno nie rozpoznaję, nie przypominam sobie również, żeby ktoś mnie rozpoznał, no ale tu nie mam jak zweryfikować, bo może rozpoznał z daleka, ale nie dał po sobie poznać big_grin
      Rozpoznaję tak jak innych ludzi, najczęściej po mowie, po prostu słyszę polski język. Czasem gdzieś bliżej w Europie, rozpoznaję po rejestracji smile
    • mikams75 Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 16:20
      Wg mnie swoj pozna swego. Ja tez wiele razy (choc pewnie nie zawsze) poznaje Polakow i osoby z krajow, z ktorymi mam czesty i bliski kontakt. Ubior, zachowanie, mimika, sposob chodzenia, wyglad oczywiscie tez. Nie potrafie powiedziec co dokladnie ale to sie da wyczuc. Akcent to kolejna kwestia ale niektore Polki miewaja rosyjski akcent.
      Raz poznalam na kilometr. No prawie. Pusta okolica to byla i szlo dwoch facetow z przeciwnej strony, mieli wg mnie typowo polski chod, sposob poruszania sie i gestykulacji, ksztalt glowy, postawe. Od razu pomyslalam, ze to musza byc Polacy i jak juz ich wymijalam to uslyszalam, ze rozmawiaja po polsku.
    • eagle.eagle Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 16:21
      Pamiętam Polaka który wyglądał jak Anglik, wszyscy zwracali się do niego po angielsku. Ale mało jest takich ludzi.

Ja nie odróżniam Polaków za granicą, w sumie pewnie dlatego że mało zwracam uwagę na innych ludzi.
      Ale za to jak nas zaczepiają aby zwerbowac do restauracji to zawsze zgadują że jesteśmy z Polski.
    • krwawy.lolo Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 16:37
      Swoją drogą takie wątki budzą we mnie niesmak. Czuję się, jak wśród kumpli doktora Mengele, tych od mierzenia czaszek.
      • alpepe Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 17:00
        Nie płakusiaj.
      • simply_z Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 18:12
        Straszny niesmak,bo olaboga ludzie sie miedzy soba roznia.Jak jezdzisz do Azji, to tez udajesz, ze nie roznisz sie niczym od miejscowej ludnosci?
        • krwawy.lolo Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 18:20
          No, zaniemówiłem z wrażenia. Ale mnie załatwiłaś. Tą logiką oczywiście.
          • simply_z Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 18:27
            Rozumiem, ze niewinny wateczek zranil uczucia szanownego Pana.
    • mocca25 Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 17:21
      ziew....
    • 00zxc00 Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 18:31
      Taka uroda. Po mnie często ludzie zgadują, że jestem Polką, zanim jeszcze się odezwę.
      • krwawy.lolo Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 19:03
        Chodzisz w wyklętej koszulce?
    • engine8t Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 19:05
      Po tym ze mowia po Polsku. Dodatkowo kobiety po fryzurach i ubraniach a mezczyzn bo czesto klna.
    • piataziuta Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 20:29
      kartoflany ryj
      • piataziuta Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 20:32
        (faceci)
        • krwawy.lolo Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 20:35
          Ja posiadam tępy wyraz ryja, i kaprawe oczka. Nie jestem Polakiem?
    • sueellen Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 21:05
      Bo mówią po polsku albo z charakterystycznym polskim akcentem?
      • krwawy.lolo Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 21:16
        smile Po wymowie poznaje Polaka, który wyjechał z Polski po dziesiątym roku urodzenia.
      • marecky81 Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 21:32
        Czyli ciebie rozpoznają po akcencie?

sueellen napisała:

> Bo mówią po polsku albo z charakterystycznym polskim akcentem?
    • damartyn Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 21:43
      Zazwyczaj rozpoznaję rodaków. Tak samo bardzo charakterystyczne są dla mnie Rosjanki.
    • eva_evka Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 22:55
      Jeśli widzę dziewczynę ze sztucznymi rzęsami to na 99% jest to Polka albo Ukrainka. Podobnie nieudolnie powiększone usta.
      Do tego dodałabym krzykliwe koszulki z napisem Hilfiger albo Guess smile to też z dużym prawdopodobieństwem nasi rodacy.
      • alpepe Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 23:08
        W Berlinie u siebie w kauflandzie widuję "na kasie" akurat rdzennie niemieckie dziewczyny z gąsienicami. A do tego pazy extra long.
        • damartyn Re: Dlaczego Polacy... 22.06.25, 23:28
          Podobnie w innych krajach,.
          • ritual2019 Re: Dlaczego Polacy... 23.06.25, 07:18
            Dokladnie.
    • 3-mamuska Re: Dlaczego Polacy... 23.06.25, 00:03
      Oczywiście ze roznimy się ubiorem.
      Faceci jenasy koszulka plecak i “adidasy”
      Kobiety tez maja uniform codzinny.
      Tez jeansy/koszulka latem sukienki.
      • taje Re: Dlaczego Polacy... 23.06.25, 00:22
        A jak facet z apaszką czy jedwabnym szalikiem to prawie na 100% nie Polak.
        • engine8t Re: Dlaczego Polacy... 23.06.25, 00:29
          taje napisała:

> A jak facet z apaszką czy jedwabnym szalikiem to prawie na 100% nie Polak.
          >

Albo Wloch
          • taje Re: Dlaczego Polacy... 23.06.25, 00:33
            Z apaszką/szalikiem to jak najbardziej Włoch albo Francuz.
        • alpepe Re: Dlaczego Polacy... 23.06.25, 07:51
          A jak Polak to pewnie gay.
      • ritual2019 Re: Dlaczego Polacy... 23.06.25, 07:18
        A co nosza inne nacje? Nie nosza spodni, t-shirt i trainers?
        Nie wiem jaki to jest codzienny uniform? Ja nie mam uniformu, nosze ubrania kupione w tutejszych sklepach i nie sa to jeans plus T-shirt albo sukienka. Nawet jesli jest to mnostwo ludzi nosi podobne ubrania. Polakow rozpoznaje gdy mowia po polsku. Kiedys pracowalam z Polakiem, znalismy sie tylko z widzenia, po dwoch latach zorientowalismy sie ze oboje pochodzimy z pl.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka