Dodaj do ulubionych

Polacy są bogaci

• piataziuta Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:37
      Ojp, odklejka lewel hard.
      Byłeś w lepszych hotelach i spotykałeś elity, więc teraz w poszukiwaniu tych elit wybrałeś się do Bułgarii, do hotelu 4*.🤦🤦🤦

Tak, bogacimy się ku....wa. Inflacja sprawiła, że opływamy wręcz w kasę.
      Jak można być takim pustakiem? 🤦
      • mocca25 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:38
        piataziuta napisała:

> Ojp, odklejka lewel hard.
        > Byłeś w lepszych hotelach i spotykałeś elity, więc teraz w poszukiwaniu tych el
        > it wybrałeś się do Bułgarii, do hotelu 4*.🤦🤦🤦
        >
        > Tak, bogacimy się ku....wa. Inflacja sprawiła, że opływamy wręcz w kasę.
        > Jak można być takim pustakiem? 🤦

on porównuje sytuacje do lat 90.
        • piataziuta Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:48
          Porównuje z punktu widzenia podstarzałego gównojada, który sam dla siebie podkoloryzowuje wspomnienia (resorty i elity) i rzeczywistość (nie tani hotel 4* w Bułgarii 🤦🤦🤦), żeby sobie poprawić samopoczucie (bo lepiej nie będzie).
          • mocca25 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:01
            Ja patrzę na to z perspektywy na co było stać przeciętnego Polaka w latach 90. i teraz.

p.s. a co do tanich linii lotniczych to mam swoją teorię wink - pierwsza dawka za darmo, dopieor jak się uzależnisz...

p.s. w latach 80. leciałam do Kanady - bilet lotniczy kosztował mniej więcej roczną przeciętną pensję etatowca, może ciut mniej. Roczną.
            • piataziuta Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:03
              >p.s. w latach 80. leciałam do Kanady - bilet lotniczy kosztował mniej więcej roczną przeciętną pensję >etatowca, może ciut mniej. Roczną.

Ale czy to znaczy, że Polacy są bogaci?
              • mocca25 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:09
                To znaczy, że są znacznie bogatsi teraz niż w latach 90. Gdybym jako nastolatka widziała swoją przyszłość to bym się zastanawiała jakim cudem milionerką bananową się stałam big_grin (a teraz jakaś tam średnia)

imho bardziej da się powiedzieć, że ktoś jest bogatszy (w porównaniu do czegoś) niż że jest bogaty
                • srubokretka Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:15
                  >To znaczy, że są znacznie bogatsi teraz niż w latach 90.

On napisal " Polacy sa bogaci" Znajac realia polskie, to takie zdanie wali po oczach. Zwlaszcza gdzy w rozwinieciu pisze o Bulgarii.
                  • riki_i Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:18
                    W rozwinięciu napisałem o 6,7 mln Polaków, którzy polecieli czarterem na wakacje (w 2023r.). I zastrzegłem, że nie chodzi tylko o "paździerzową" Bułgarię (za co już zdążyła mnie zjechać purse coś tam)
                    • pursuedbyabear Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:19
                      Pursuedbyabear. Doktorem ponoć jesteś, nie powinno być dla ciebie trudne ogarnięcie paru liter.
                      A czemu żonka nie poleciała? Czyżby bogatego Polaka nie było stać na zabranie całej rodziny na wakacje?
                      • piataziuta Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:22
                        >Doktorem ponoć jesteś

Doktór, od spraw własnej ręki.
                      • riki_i Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:24
                        Dla mnie jesteś S. , a skoro się pieklisz na dawny nick to sorry, ale z nowego pamiętam tylko początek.

Nie poleciała z różnych powodów, nie o wszystkim mogę pisać. W każdym razie na pewno nie z tego powodu, ze nie zaplacilem 50 zł za pewne usługi haha!
                    • srubokretka Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 21:44
                      > W rozwinięciu napisałem o 6,7 mln Polaków, którzy polecieli czarterem na wakacje (w 2023r.)

i wywiezli troche kasy za granice, bo sa tacy bogaci, ze moga sie podzielic smile
                      Przy okazji w 2023 roku zamknieto rekordowa liczbe firm. 220 000.
                      Zawieszonych 372 500 dzialalnosci. Kanjpke otwieramy, zamykamy... kto bogatemu zabroni.
                • piataziuta Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:20
                  W ciągu ostatnich 3-4 lat, inflacja podniosła ceny produktów w pl dwukrotnie.
                  Twierdzenie, że "Polacy są bogaci", bo stać ich na wypad do czterogwiazdkowego sieciowego hotelu w Bułgarii- która jest tanią destynacją wśród ofert All Inclusive - jest tak głupie, że aż aroganckie.
                  • riki_i Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:26
                    Nie jest głupie ani aroganckie. Porównaj to z latami 90-tymi, czy nawet dwutysięcznymi (zwłaszcza w pierwszej połowie).
                    • riki_i Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:28
                      Ps. A co do inflacji , to może przypomnij sobie, ile wynosiła placa minimalna 4 lata temu. Żebyś nie szukała to Cię łaskawie poinformuję- 2800 zl brutto, 2061 zł netto.
                      • piataziuta Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 21:08
                        Jasne. Płaca minimalna za podstawowego gównojada jest teraz 4666 brutto, do tego super zus. I ekstra podatek, jeśli jesteś uczciwym małym przedsiębiorcą na liniowym. Aż się chce prowadzić biznes!
                        A jeśli masz większą firmę, to tym bardziej uważaj. Bo wojsko zapuka do ciebie z żądaniem osobistego oddania twoich kilku mercedesów przewożących po 24 ton coca-coli - i ma do tego prawo - pis przyklepał to w 2022.

No chyba, że odpyerdalasz guano na minimalnej krajowej i pobierasz do tego zasiłki, renty, osiemsetplusy - to fakt, jesteś bogaty w pisowskim gównolandzie i możesz nawet za to wygrać życie w czterogwiazkowym hotelu w Bułgarii.

• riki_i Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 21:22
                          piataziuta jesteś uprzedzona i tkasz frustracje

Ps. A dwie Toyoty Land Cruiser na rzecz sił zbrojnych to zabrano Romanowi Klusce z Optimusa już w 2002 roku. Jeszcze nie było PiS-u.
                  • mocca25 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:28
                    Nie znam się na cenach "resortów". Jestem świaodma, boleśnie, inflacji.

I pewnie mnie stać na mniej niż 8 lat temu (teoretycznie, bo zmieniła mi się sytuacja, niepracujący vs pracujący), ale stać mnie na o wieeeeele więcej niż ćwierć wieku temu i to nie dlatego, że bógwiejaką karierę zrobiłam.
                    • bmtm Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:29
                      No ale jakąś zrobilaś to musiałaś mieć znajomości.
                      • mocca25 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:31
                        tak, znajomosci języków obcych
                        • nenia1 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 21:55
                          mocca25 napisała:

> tak, znajomosci języków obcych

big_grin
                          • mocca25 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 22:08
                            ??

• nenia1 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 22:14
                              mocca, śmieję się nie z twojej znajomości języków, tylko z gry słów w odpowiedzi na "zrobienie kariery przez znajomości".
                              • mocca25 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 22:17
                                aaa !

• ichi51e Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:40
                      Byłam w resorcie na południu PL pare dni temu. Mi się wydaje że 260 zeta za osobę za śniadanie w formie bufetu i obiadokolację (również w formie bufetu) to jest drogo. Nie wiem czy kiedyś w menu w PL widziałam w karcie pozycje za 178 zeta a tu były takie… pamiętam inne ceny co tu ukrywać dużo się przez ostatnie 5 lat zmieniło.
                      • ichi51e Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:41
                        A żeby nie było ludzi tlum
          • riki_i Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 23:03
            piataziuta napisała:

> Porównuje z punktu widzenia podstarzałego gównojada, który sam dla siebie podko
            > loryzowuje wspomnienia (resorty i elity) i rzeczywistość (nie tani hotel 4* w B
            > ułgarii 🤦🤦🤦), żeby sobie poprawić samopoczucie (bo lepiej nie będzie).

Wow! Miłość do bliźnich bucha z Ciebie istnym gejzerem!

Przy takim nastawieniu do interlokutora dyskusja z Tobą nie ma sensu.

Ostatecznym argumentem będzie, że śmierdzi mi z gęby.

Bo Ty to wiesz.
    • mocca25 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:44
      Wiadomo, że ponarzekac zawsze przyjemnie, ba często jest to narzekanie uzasdanione (vide np inflacja za PiS), ale warto pamiętać jaką drogę przebyliśmy przez ponad ćwierć wieku, jak było przed EU i po.

• marecky81 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:12
        Resorty europejskie, tureckie czy kanaryjskie. to obecnie miejsca dla mas. Dominikana i Tajlandia też. Jedzie pani Hania fryzjerka, pani Jola z lokalnego spożywczaka, pan Janusz, kierowca tira.

Naprawdę zamożni jeżdżą albo indywidualnie, albo do hoteli klubowych trudno dostępnych dla turystów "z ulicy", albo na turystykę zorganizowaną i odpowiednio sprofilowaną.

Four Seasons w ostatnim Białym Lotosie to też nie jest przedział cenowy dla przeciętnego Kowalskiego.

Wyjazdu do Bułgarii w formie zorganizowanej, do "resortu", nie będe komentować big_grin

• riki_i Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:21
          Kolego, o co Ci chodzi? Zrozumiałeś o czym jest wątek? No chyba nie bardzo. Właśnie to, że lata "pani Hania fryzjerka, pani Jola z lokalnego spożywczaka, pan Janusz, kierowca tira" świadczy o bogactwie naszego społeczeństwa. A urojeń wielkościowych komentował nie będę.
          • gru.u Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 21:20
            Nie, nie świadczą o bogactwie. Świadczą o tym, że ci ludzie wydają na taki wyjazd taki sam procent budżetu jak moi rodzice jadąc ze mną w 1987 roku do Darłowa. Tak samo jak to że w PRL ludzie nie jedli bananów bo ich nie było stać czy nie kupowali dżinsów a dziś jedno i drugie kupiące Lidlu nie świadczy o tym, że są bogaci
            • riki_i Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 22:21
              gru.u napisała:

> Nie, nie świadczą o bogactwie. Świadczą o tym, że ci ludzie wydają na taki wyja
              > zd taki sam procent budżetu jak moi rodzice jadąc ze mną w 1987 roku do Darłowa

Zaraz, zaraz. To jeśli za ten sam procent budżetu zamiast do Darłowa lecisz sobie do Turcji na all inc. , to to nie świadczy o bardzo znacznym wzbogaceniu się?

Jak dla mnie, jednoznacznie świadczy to właśnie o (umownym) bogactwie.

Gdzie zaplute Darłowo, a gdzie resort 5* all inclusive w Turcji!

> . Tak samo jak to że w PRL ludzie nie jedli bananów bo ich nie było stać czy ni
              > e kupowali dżinsów a dziś jedno i drugie kupiące Lidlu nie świadczy o tym, że s
              > ą bogaci

Ależ dokładnie świadczy!
              • gru.u Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 22:31
                Nie, to znaczy o tym, że Turcja staniała., bo ludzi nadal stać na to, żeby na wakacje wydać taki sam procent budżetu.

• riki_i Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 23:04
                  Ależ ten budżet jest wielokrotnie więcej wart!

No rany, to są podstawy ekonomii.
              • snakelilith Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 23:25
                riki_i napisał:

> Zaraz, zaraz. To jeśli za ten sam procent budżetu zamiast do Darłowa lecisz sob
                > ie do Turcji na all inc. , to to nie świadczy o bardzo znacznym wzbogaceniu się

Nie, to świadczy, że dołączyłeś do zachodniego plebsu, a nie że stałeś się bogaty. Poziomy krajowe się wyrównują, ale zmienia wtedy dla Polski także definicja bogactwa. Już ci też ktoś napisał, jeżeli konsumujesz wszystko co zarabiasz i na później zostaje ci tylko nie o końca pewna emerytura, to należysz raczej do biednych. W Niemczech za zamożnego uchodzi się, gdy ma się 722 tys euro netto majątku na łeb. Po odjęciu długów i kredytów. Czyli ponad 3 miliony zł. W Polsce pewnie trochę wcześniej, ale z każdym kolejnym pokoleniem i z bogaceniem się społeczeństwa przesuną się tu też granice i wakacje w Turcji nikogo nie będą już zachwycać, oprócz bardzo starych dziadków pamiętających PRL.
                • riki_i Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 08:18
                  snakelilith napisała:

> riki_i napisał:
                  >
                  >
                  > > Zaraz, zaraz. To jeśli za ten sam procent budżetu zamiast do Darłowa leci
                  > sz sob
                  > > ie do Turcji na all inc. , to to nie świadczy o bardzo znacznym wzbogacen
                  > iu się

>
                  > Nie, to świadczy, że dołączyłeś do zachodniego plebsu, a nie że stałeś się boga
                  > ty.

Powiedz to ludziom z Doniecka, którzy nie mają obecnie wody w kranach, a do tego okresowo wyłączają im prąd. "Zachodni plebs" - dobre sobie! To jest takie samo gadanie jak wyzywanie od plebsu w Szwajcarii, tych Szwajcarów , którzy zamiast pracować byczą sie w Tajlandii i na Sri Lance.

Jest pewna obiektywna miara bogactwa, którą stanowi -skup sie teraz- to, że możesz siedzieć w dobrym hotelu w nienajgorszym kraju i być całościowo obsługiwana na all inclusive. Jeśli większość społeczeństwa, włącznie z nizinami społecznymi, na to stać, to tylko dobrze i świadczy to dokładnie o bogactwie tegoż społeczeństwa.

Jeśli jednak ktoś ma urojenia wielkościowe i koniecznie musi epatować osiągniętym przez siebie poziomem ekonomicznym - tak jak dwóch panów kogucików w niniejszym wątku- to będzie powyższy fakt deprecjonował , a ludzi wyzywał od plebsu. Dziwię sie szczerze, że dołączasz do tego grona.

> Już ci też ktoś napisał, jeżeli konsumujesz wszystko co zarabiasz
                  > i na później zostaje ci tylko nie o końca pewna emerytura, to należysz raczej
                  > do biednych.

Ja już pobieram pewną mikro emeryturę, do tego będę miał prywatną oraz tę główną państwową, którą rządy piso-konfy mogą oczywiście sprowadzić do roli ochłapu, mam jednakowoż nadzieję, że do tego nie dojdzie. Nadzieja jest matką głupich, ale za to podobno głupich ma zawsze szczęście. 😉

W Niemczech za zamożnego uchodzi się, gdy ma się 722 tys euro net
                  > to majątku na łeb. Po odjęciu długów i kredytów. Czyli ponad 3 miliony zł. W Po
                  > lsce pewnie trochę wcześniej, ale z każdym kolejnym pokoleniem i z bogaceniem s
                  > ię społeczeństwa przesuną się tu też granice i wakacje w Turcji nikogo nie będą
                  > już zachwycać, oprócz bardzo starych dziadków pamiętających PRL.

Snejki ochłoń ! Podobnie jak ja doskonale pamiętasz PRL, a ani ja nie jestem jeszcze starym dziadem, ani Ty nie jesteś jeszcze starą babą.
                  • snakelilith Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 11:57
                    riki_i napisał:

> Powiedz to ludziom z Doniecka, którzy nie mają obecnie wody w kranach, a do teg
                    > o okresowo wyłączają im prąd. "Zachodni plebs" - dobre sobie!

Ale ty pisałeś o Polakach, mądralo, obywatelach kraju Unii Europejskiej, gdzie przez lata pompowano masę forsę i kraj jest dziś bardziej niż rozwijający się. Pyerdyliony wątków były na ten temat i we wszystkich przekonywano mnie agresywnymi argumentami, że Polska prawie w niczym nie odstaje od Zachodu, a bardziej zuchwali wysuwali nawet tezy, że w Polsce jest już lepiej. A nie kraju spoza Unii, z latami korupcji, oligarchów i objętego dziś czynną wojną.

I tak, plebsu, bo do Bułgarii czy Turcji jeżdżą (procentowo biorąc) raczej mniej zamożni Europejczycy, ci, których nie stać na Sardynię, czy Côte d’Azur i co najwyżej na DomRep, a nie Bahamy. Bułgaria to już w ogóle urlop dla biedoty, ciężko wiążące koniec z końcem rodziny z dziećmi, które chcą tym dzieciom jednak dać trochę radości, a wyjazd w Niemczech byłby droższy. Ja sama byłam w De na początku biedną emigrantką, gołodoopcem z dziurawymi butami, a za uciułane ze studenckiej pracy grosiki pojechałam na moje pierwsze zachodnie wakacje w 1991 na Kanary, bo to było dostępne dla plebsu.
                    A Szwajcarzy, to specjalny przypadek bo sama eliszka pisała, że dla niej wszędzie poza Szwajcarią jest tanio. Więc nie porównuj jabłek z gruszkami i wybierz się może raz do restauracji w Berlinie, czy Wiedniu, a potem spróbuj coś zjeść w Zurychu, i mi napisz, jaką zauważyłeś różnicę.
                    I jeszcze raz, podróże nie są wyznaczkiem bogactwa i nigdy nie były. Nawet bardzo zamożni Szwajcarzy wolą czasem na spokojnie wyleżeć się w termach w Szwarcwaldzie, podbijając tym tam ceny, niż pykać po całym świecie, tym bardziej w zabójczym upale letnich wakacji. A w Zermatt spotykałam w latach 90 tych też już w górach Polaków, tyle tylko, że w szwajcarskiej prasie był artykuł, że oni nie wykupują noclegów w schroniskach, śpią na dziko i srają po lodowcach, ku wściekłości właścicieli schronisk, bo oni z tych lodowców biorą tam wodę. Szczególnie chodziło o Hörnlihütte pod Matterhornem. Jeżeli tego już nie muszą robić, to lepiej dla wszystkich.

O starym dziadzie napisałam też z perspektywy przyszłości, bo niedługo twoje kombatanckie opowieści będą tylko smętami pamiętających biedę PRL-u, kiedyś ci wymrą a młode pokolenie będzie się bardziej orientować na tych 750 tys, czy nawet milionie euro jako umownej definicji zamożności, a nie AI w Bułgarii i twojej marnej emeryturze.
                    I może być, że jesteśmy w podobnym wieku, ale ty jesteś mentalnie 100 lat starszy od mnie, uwiązany do sztywnych poglądów, porównujący wszystko z zatęchłą przeszłością, w tej kwestii bardzo przypominasz mi raczej pokolenie moich rodziców zaskoczonych zmianą systemową.
                    Dla mnie w każdym razie emeryturka i tanie moczenie doopy w Tajlandii to nie wizja na bogatą przyszłość. Kojarzy mi się raczej ze smutnymi samotnymi looseremi ze skandynawskich filmów jedzącymi u siebie w socjalnym 50m 2 śledzia z gazety. W moich ambicjach jest raczej dyzajnerski dom letniskowy z prywatną sauną w Danii, czy może komfortowy hotel w Wallis z widokiem na ostatnie lodowce, ale to jest właśnie różnica w finansowej dostępności pomiędzy plebsem a zamożnością.

• nenia1 Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 12:06
                      snakelilith napisała:

> W moich ambicjach jest raczej dyzajnerski dom letniskowy z prywatną sau
                      > ną w Danii, czy może komfortowy hotel w Wallis z widokiem na ostatnie lodowce,
                      > ale to jest właśnie różnica w finansowej dostępności pomiędzy plebsem a zamoż
                      > nością.
                      >
                      w twoich ambicjach może jest, na razie wynajmujesz na 2 tygodnie tani domek po sezonie, w którym odgrzewasz mrożone ciasto z supermarketu. Wyżej strasz niż doopę masz.
                      • snakelilith Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 14:32
                        nenia1 napisała:

> w twoich ambicjach może jest, na razie wynajmujesz na 2 tygodnie tani domek po
                        > sezonie, w którym odgrzewasz mrożone ciasto z supermarketu. Wyżej strasz niż do
                        > opę masz.

Nie słyszałam o tym, by sierpień w Danii był tani, ale preferowana przez ciebie syfiata Albania już tak. Więc wracaj do swojej "firmy" w piwnicy, gwiazdo biznesu, bo nawet na nią cię nie będzie stać. I pewnie przez sztywny kij w doopie nawet wys.rać się nie możesz, więc tego ci nie polecę.
                        • pursuedbyabear Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 15:18
                          Chryste Snake. Idź ty po jakieś leki na agresję.
                          • snakelilith Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 15:23
                            pursuedbyabear napisała:

> Chryste Snake. Idź ty po jakieś leki na agresję.
                            >

Sama się tam zgłoś. A przy okazji zabierz ze sobą zakompleksioną od czubka bufońskiej głowy po sztywny tyłek nenię. Jej się oprócz leków jeszcze jakaś terapia by przydała.
                            • pursuedbyabear Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 16:15
                              Tobie też, bo ostatnio wchodzisz na forum tylko po to, żeby obrażać te, których nie lubisz, czyli zasadniczo wszystkie.
                        • grazyny Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 15:24
                          Cudownie patrzeć jak starsze panie biorą się za łby! Po Snejki właściwie wiadomo czego się spodziewać i nie zaskakuje. Ale, że dystyngowana Nenia zna takie grubiańskie powiedzenia?
                          • snakelilith Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 15:28
                            grazyny napisała:

. Ale, że dystyngowana Nenia zna takie gr
                            > ubiańskie powiedzenia?

Ha, ha, ha. Mierna podróba asmy raz napisała coś zabawnego.
                            • grazyny Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 18:22
                              Ale z czego ty tak rechoczesz pocieszna klaunico? Zdajesz sobie sprawę, że 90% forum wchodzi w wątki, w których się udzielasz, z nadzieją że się odpalisz i dostarczysz taniej rozrywki? Nie sądzę, aby ktoś w realu spotkał takie dziwadło, jesteś jak średniowieczna baba z brodą, którą gawiedź oglądała z taką mieszanką zdziwienia, lekkiego obrzydzenia i niedowierzania. Wystarczyło przejechać prętem po klatce, a baba z brodą się odpalała i chciała zerwać z łańcucha. Tobie wystarczy, że ktoś się zachwyci młodą dziewczyną, lub skomplementuje Nenię. Ty nasz rozkoszny Paulutku.
                          • nenia1 Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 16:29
                            grazyny napisała:

> Cudownie patrzeć jak starsze panie biorą się za łby! Po Snejki właściwie wiadom
                            > o czego się spodziewać i nie zaskakuje. Ale, że dystyngowana Nenia zna takie gr
                            > ubiańskie powiedzenia?
                            >
                            oczywiście, że znam i się z tym nie kryję. Również przeklinam od czasu do czasu, nie będę pisać do poniektórych "oj nie pisz tak nieładnie" czy po prostu pierdooli. Lubię czasem język nieco bardziej krwisty bo bardziej dociera do mięsa. Jak ktoś lubi schematyczny obraz człowieka to potem omdlewa jak Łęcka. Właściwie dlaczego do chama pokroju snejki pisać elegancko i grzecznie?
                            • riki_i Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 16:44
                              nenia1 napisała:

> Właściwie dlaczego do chama pokroju snejki pisać elegancko i grzecznie?

Jeśli ktoś ma jakąś myśl do przekazania , to forma jest drugorzędna. Najgorzej jak ktoś bluzga dla samego bluzgu i obraża dla samego obrażania. Wtedy dyskusja nie ma sensu. Ale jeśli sobie na mnie ulży jednocześnie coś tam merytorycznego przekazując, to ja nie mam z tym problemu.
                        • nenia1 Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 16:37
                          snakelilith napisała:

> Nie słyszałam o tym, by sierpień w Danii był tani, ale preferowana przez ciebie
                          > syfiata Albania już tak. Więc wracaj do swojej "firmy" w piwnicy, gwiazdo bizn
                          > esu, bo nawet na nią cię nie będzie stać. I pewnie przez sztywny kij w doopie
                          > nawet wys.rać się nie możesz, więc tego ci nie polecę.

jesteś takie skąpiradło przeżywające wydatki, że wklejasz tu ceny jakie płacisz, więc nie twórz
                          tutaj teraz odwrotnej narracji. Zacznij notować co piszesz, bo się gubisz. Taki problem z kłamstwami,
                          trzeba mieć dobrą pamięć, a tobie się nawet twój własny wiek myli.
                          • snakelilith Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 16:55
                            nenia1 napisała:

> jesteś takie skąpiradło przeżywające wydatki, że wklejasz tu ceny jakie płacis
                            > z, więc nie twórz
                            > tutaj teraz odwrotnej narracji.

A ty znowu przeżywasz ten swój samochód i windę jako symbol bogactwa? Jakimi kłamstwami tym razem chcesz we mnie rzucić? Co znowu wymyślisz? To już nie jeżdżę co roku do tej płaskiej i nudnej Danii bez gór i drzew a do jakiegoś taniego domku, niby gdzie? I po jakim sezonie? W listopadzie? big_grin I to, że pamiętam, ile na co wydaję, to objaw problemów z pamięcią? Ciekawa logika dla specjalistki od finansów, pytającej na forum o inwestycje dla wnusia. Ha, ha, ha. .
                            Idź karynko zapisz sobie lepiej nowe słodko-pierdzące wspominki do pretensjonalnego pamiętnika. To jedyne co wychodzi ci dobrze.
                            • nenia1 Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 17:21
                              snakelilith napisała:

> A ty znowu przeżywasz ten swój samochód i windę jako symbol bogactwa?

Jaki znowu symbol bogactwa, tobie się wszystko z kasą kojarzy...to wygoda po prostu, a nie jak u ciebie
                              zapieprzanie z Aldiego z siatami do dusznego autobusu, w którym omdlewasz od smrodu współpasażerów,
                              i tachanie siat na 4 piętro.
                    • riki_i Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 13:56
                      Ale są pewne obiektywne miary bogactwa. Temat na inny wątek, ale dla mnie naprawdę jest dość mała różnica czy moczę cztery litery w Bułgarii czy na Gran Canaria. Hotele sieciowe typu Riu, Iberostar, Melia, Barcelò... są wszędzie takie same. Odnośnie przyrody można oczywiście dyskutować, jednak jeśli wszystko sie juz widziało, to liczy sie głównie plaża i hotel. Ok, Sardynia ma urok dość niepowtarzalny, bardzo podoba mi sie tez sąsiednia Korsyka gdzie byłem dwa razy. Ale czy naprawdę komuś ma pęknąć żyłka pierdząca z tego powodu, że będzie się wygrzewał na słonku w Bułgarii, a nie na Cote d'Azur ? Średnio rozumiem tego typu rozkminy.

Donieck do 2014 był bogatszy od Kijowa. Dziś to czarna dziura świata. Nawet karty kredytowe i debetowe tam nie działają. Ale powtórzę się, tam jeszcze ponad 10 lat temu było całkiem bogato. Nowe lotnisko, nowoczesna hala widowiskowa w której występowała Beyonce , dużo zamożnych obywateli. Zawsze trzeba doceniać to, co sie ma w danej chwili, a nie jojczyc , że w Szwajcarii mają lepiej - co uwielbiają czynić niektóre tutejsze forumki.

Podróże w określonym standardzie są wyznacznikiem bogactwa. To jest pewien styl życia, na który stać tylko mieszkańców zamożnych rejonów świata.

Czy moja emerytura bedzie marna, to jeszcze nie wiadomo. Na razie sie na to nie zanosi, ale żyjemy w ciekawych czasach, a polskie społeczeństwo składa sie w połowie z ludzi tępych i głupich. Więc niestety wszystko jest możliwe.

Tanie moczenie nie tylko.pupy w Tajlandii z punktu widzenia faceta nie jest najgorszym wyborem. Rozumiem, że możesz tego nie rozumieć. 😉
                      • po_godzinach_1 Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 13:59
                        riki_i napisał:

> Ale są pewne obiektywne miary bogactwa.

Na przykład taka miara: spędzanie wakacji tam gdzie sie chce a nie tam gdzie jest wystarczająco tanio.
                      • ritual2019 Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 14:13
                        riki_i napisał:

> Czy moja emerytura bedzie marna, to jeszcze nie wiadomo. Na razie sie na to nie
                        > zanosi,

To jaki jest twoj pension pot? Zdaje sie jestes 50 plus, rozumiem ze w wieku 55-58 lat bedzie cie stac przejsc na emeryture?
                      • gru.u Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 14:17
                        Zlituj się, nie dla każdego liczy się plaża i hotel. To znaczy oczywiście miło byłoby wymoczyć się w Bułgarii i nie mam nic przeciwko takiemu wyjazdowi. Tyle że to nie jest miara bogactwa. To raczej doznanie z kategorii wino stolowe we Włoszech - nie dość że pyszne to iszczę bajecznie tanie. Przyjemna sprawa ale o bogactwie nie świadczy.
                        Bogactwo to móc się bujnąć ot tak do Nowego Jorku bo jest ciekawa wystawa, albo móc zawinąć się z całą rodziną na miesiąc luksusowo wyposażonym kamperem do Skandynawii. Bogactwo to po prostu kasa na rzeczy naprawdę kosztowne a nie na wykupienie wyjazdu za 5000, dzieci gratis. Choć nie jest to też bieda mieć na to kasę.
                        • nenia1 Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 16:48
                          gru.u napisała:

> Zlituj się, nie dla każdego liczy się plaża i hotel. To znaczy oczywiście miło
                          > byłoby wymoczyć się w Bułgarii i nie mam nic przeciwko takiemu wyjazdowi. Tyle
                          > że to nie jest miara bogactwa.

nie miara bogactwa, to fakt. Zresztą powinniśmy zdefiniować bogactwo na potrzeby wątku, bo dla ludzi którzy żyją za 5 zł. dziennie w Burkina Faso minimalna krajowa w Polsce jest bogactwem. Powiedzmy jednak, że intuicyjnie czujemy, że bogaczy stać na znacznie więcej niż wakacje w Bułgarii. Która nota bene niesłusznie obrywa, bo nad morzem jest słabo, ale góry Bułgaria ma przepiękne. Do tego puste, bo na razie mało ludzi tak jeździ. Natomiast to, że Polacy się bogacą to fakt. Jedna litera a jednak zmienia sens. I tu nie ma co się opierać na subiektywnych obserwacjach, życiu w w tej czy innej bańce. Mamy wskaźniki, które mówią jasno - Polacy stają się coraz bogatsi., stale wzrasta również liczba osób zamożny i bogatych.
                      • snakelilith Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 14:54
                        riki_i napisał:

> Tanie moczenie nie tylko.pupy w Tajlandii z punktu widzenia faceta nie jest naj
                        > gorszym wyborem. Rozumiem, że możesz tego nie rozumieć. 😉

Nie faceta, a starego zboka, któremu żadna normalna, a tym bardziej ceniąca się kobieta nie da za darmo, a europejskie prostytutki są mu za drogie. To ty tego nie możesz zrozumieć. Z swoimi preferencjami outujesz się jako ostatnia patologia. W zachodniej Europie, nawet jak jakiś facet tak robi, to się tego wstydzi i tego nie nagłaśnia, bo to coś jak pierdzenie przy stole i chodzenie z brązową plamą na gaciach. Dla społeczeństwa leży też w męskiej hierachii na samym dole. I nie pomoże nawet ta twoja "dobra emerytura", jesteś na męskiej skali od 0 do 10 jakieś minus 20. Gorzej od śmieciarza, bo to przynajmniej pożyteczny zawód i nie definiuje charakteru. To, że istnieją podobni do ciebie Szwajcarzy wcale cię przy tym nie nobilituje. W każdym kraju istnieje muł na samym dole i syf.
                        • riki_i Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 15:43
                          Snejki, ja chyba już Tobie pisałem. Ty masz stanowczo zbyt dobre mniemanie o mężczyznach. Zostaw swojego na plaży Ko Samui w towarzystwie czterech apetycznych małolat i daj tej sytuacji ze dwie godziny.
                          • snakelilith Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 16:29
                            riki_i napisał:

> Snejki, ja chyba już Tobie pisałem. Ty masz stanowczo zbyt dobre mniemanie o mę
                            > żczyznach. Zostaw swojego na plaży Ko Samui w towarzystwie czterech apetycznych
                            > małolat i daj tej sytuacji ze dwie godziny.

Nie słonko, ja jestem stara i większość życia spędziłam bez społecznej kontroli na zgniłym zachodzie. Wiele rzeczy widziałam i przeżyłam. Także takich facetów jak ty. I wiem, że większość jest inna.
                            A mój facet, to po pierwsze nawet do Ko Samui nie pojedzie, bo dla niego to piekło na ziemi.
                            A po drugie, brzydzi się generalnie dotykiem obcych ludzi, także kobiet, więc nawet do fryzjera niechętnie chodzi. Azjatki nie są też jego typem.
                            A po trzecie, sperma nie zalewa mu mózgu, więc rezygnacja z jednego wytrysku nie sprawia mu większego problemu. A wierz mi, nie takie kobiety się koło niego kręciły, by musiał korzystać z biednych, nieletnich prostytutek, które na pewno nie robią tego, bo stary, spocony Europejczyk z czerwoną gębą je kręci.
                            Nie rozumiem w ogóle jak może ci na widok czegoś takiego stawać. To są biedne kobiety, które mają w życiu strasznego pecha. Normalny facet czuje współczucie i pewne zażenowanie, a nie chuć.
                    • taje Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 18:37

> W moich ambicjach jest raczej dyzajnerski dom letniskowy z prywatną sau
                      > ną w Danii, czy może komfortowy hotel w Wallis z widokiem na ostatnie lodowce,
                      > ale to jest właśnie różnica w finansowej dostępności pomiędzy plebsem a zamoż
                      > nością.
                      >

O Danii zapomnij - nie kupisz nieruchomości, jeśli nie jesteś rezydentem albo nie uzasadnisz innego bliskiego związku z kraju. W grę wchodzi w tych rejonach co najwyżej Szwecja, ewentualnie Norwegia.
                      • snakelilith Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 21:53
                        taje napisała:

> O Danii zapomnij - nie kupisz nieruchomości, jeśli nie jesteś rezydentem albo n
                        > ie uzasadnisz innego bliskiego związku z kraju.

Tak, ale podobno można, gdy udowodni się długoletnie zainteresowanie krajem. My mamy dowody na regularne, czyli coroczne, czasem częściej niż raz w roku, turystyczne wizyty od dłużej niż 15 lat. Ja faktycznie znam całą linię zachodniego wybrzeża Jutlandii, ten dom do którego jedziemy w tym roku, bierzemy już po raz trzeci.
                        Do tego to tylko taki pomysł. Nie trzeba kupować krowy, gdy chce się napić mleka. Przeprowadzka na stałe w okolicę np. Flensburga i częste wypady do Danii by mi wystarczyły. Dom na linii wybrzeża to tam w pewnym sensie też ryzyko. W okolicach Jammerbugtem są domy z lat 70-80, które zjada już morze, a erozja przebiega coraz szybciej. Ale do Szwecji i Norwegii nie mam takiego sentymentu.
          • srubokretka Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 21:46
            > świadczy o bogactwie naszego społeczeństwa.

Swiadczy o zachowaniach stadnych czlowieka, o tym ze reklama dziala.
            • riki_i Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 22:22
              Stadnie latają po całej wakacyjnej Europie.
              • srubokretka Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 22:36
                tak jak i inni, bo mamy globalizacje. Loty tanieja. Relacje cenowe sie zmieniaja, ale to nie swiadczy, ze przecietnny Polak jest bogaty. Chcesz, to mozesz czuc sie bogaty, nie bede ci bronnic, ale na forum mozemy sobie troche prawdy napisac.
                Wiem co czujesz, bo mam czasami tak samo. Jade rowerem za kilkanascie ty$ na spacerek, a po drodze mijam jachcik za kilka mil. Budze sie bogata, a ide spac biedna. Nie ma co tupac nozkami.
                • riki_i Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 23:08
                  Tak, Polska ekonomicznie w pierwszej 20-stce krajów świata, siła nabywcza złotówki odczuwalnie rośnie, ale ja koniecznie muszę czuć się dziadem. Bo "jachcik za kilka mln" nie należy do mnie. Co to za chore podejście w ogóle!
                  • gru.u Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 23:29
                    To jednego nie rozumiem - 20 gospodarka świata, bogate społeczeństwo a Ty wykształconej kobiecie z dużego miasta sugerujesz znalezienie sobie starego sponsora, bo inaczej nie da sobie rady w życiu?
                    • riki_i Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 07:52
                      gru.u napisała:

> To jednego nie rozumiem - 20 gospodarka świata, bogate społeczeństwo a Ty wyksz
                      > tałconej kobiecie z dużego miasta sugerujesz znalezienie sobie starego sponsora
                      > , bo inaczej nie da sobie rady w życiu?

Co innego "dawać sobie radę w życiu", a co innego korzystać z życia. 😉
                      • gru.u Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 09:40
                        No nie, mowa była o uniknięciu poważnego upadku na miarę Zebry która tu ciągle wyciągasz. Tak czy inaczej w bogatym społeczeństwie uważasz że wykształcona, inteligentna kobieta ze stolicy tego państwa z 20 gospodarką świata potrzebuje starego sponsora do korzystania z życia?
                  • srubokretka Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 05:20
                    Nie bronie ci, przeciez napisalam. Mozesz sie czuc jak bogacz wyjezdzajac do biednego kraju. Juz teraz wyrazniej rozumiem fascynacje krajami trzeciego swiata. Ladujesz, uzbrojona eskorta dowozi cie do resortu, balujesz tam za grosze obslugiwany przez niemalze niewolnikow, lokalne dziewczyny zrobia wszystko za $. W koncu mozesz poczuc sie jak wielmozny niedziad.
                    • riki_i Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 07:51
                      srubokretka napisał:

> Nie bronie ci, przeciez napisalam. Mozesz sie czuc jak bogacz wyjezdzajac do bi
                      > ednego kraju. Juz teraz wyrazniej rozumiem fascynacje krajami trzeciego swiata.
                      > Ladujesz, uzbrojona eskorta dowozi cie do resortu, balujesz tam za grosze obsl
                      > ugiwany przez niemalze niewolnikow, lokalne dziewczyny zrobia wszystko za $. W
                      > koncu mozesz poczuc sie jak wielmozny niedziad.

Jak jesteś obywatelką 20-stego najbogatszego kraju świata, to zasadniczo w pozostałych 175 krajach możesz poczuć sie dobrze.

No chyba, że siedzisz pod kamieniem, nigdzie swej pupy nie ruszasz i snujesz mądrości na forum. Ewentualnie nadajesz z Moskwy. 😀
                      • gru.u Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 09:42
                        To zależy jeszcze jaką masz pozycję w tym swoim kraju
                    • marecky81 Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 07:53
                      A jakie to kraje?

srubokretka napisał:

> Nie bronie ci, przeciez napisalam. Mozesz sie czuc jak bogacz wyjezdzajac do bi
                      > ednego kraju. Juz teraz wyrazniej rozumiem fascynacje krajami trzeciego swiata.
                      > Ladujesz, uzbrojona eskorta dowozi cie do resortu, balujesz tam za grosze obsl
                      > ugiwany przez niemalze niewolnikow, lokalne dziewczyny zrobia wszystko za $. W
                      > koncu mozesz poczuc sie jak wielmozny niedziad.
        • bmtm Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:28
          Zamożni to jeżdżą do swoich nieruchomości.
          • marecky81 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:56
            Toteż napisałem indywidualnie. Czy to to swojej willi pod Niceą, czy do wynajętej hacjendy w Cabo San Lucas.
            • srubokretka Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 21:48
              riki jeszcze nie wie , ze pisze o ludziach ustabilizowanych ekonomicznie, a nie o bogatych.
              • riki_i Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 22:17
                Tak tak, koniecznie napisz jeszcze, że w porównaniu ze Szwajcarią to jesteśmy jako społeczeństwo na poziomie bezdomnych meneli
                • bmtm Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 14:02
                  W Szwajcarii to ludzie ultrabogaci nie jeżdżą często nigdzie. Mają jakiś domek w górach do którego zaglądają trzy razy w roku bo nie mają czasu wyjeżdżać np. z Genewy.
    • kobietazpolnocy Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 21:03
      Zgodzę się, że polscy turyści są wszędzie. Nie było chyba zakątka ani kurortu świata, gdzie nie słyszałam polskiego.

Ale:
      - nie każdy polski turysta mieszka i zarabia w Polsce
      - nie tylko polski słychać na całym świecie

Moje wnioski są następujące:
      1. Tak, polskie społeczeństwo wzbogaciło się niesamowicie przez ostatnie trzy dekady. Jesteśmy ponoć dwudziesta gospodarka świata!
      2. Podróze są znacznie bardziej dostępne i tańsze niz kiedyś, nie tylko dla nas.
    • sunflowerin Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 22:19
      Mysle ze sporo Polakow zakosztowalo podrozy po swiecie i woli cieszyc sie zyciem niz odkladac. Ja sie obawiam jednak ze emerytury za 20-30 lat beda glodowe.
    • ariathedevil Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 23:21
      No są. Obiektywnie Polska dzięki UE bardzo się wzbogaciła i rozwinęła,ale już niedługo. Zapiąć pasy i kierujemy się dzięki pisokonfie w ruski, faszystowski mir. Kartofli,samogon, paszyetowa i kasza ze skwarkami czeka no i oczywiście wakacje pod gruszą. Najlepiej jak za starych,dobrych czasów. O ile zapiszecie się do partii, chociaż w sumie nie wiadomo, mogą denazyfikacje zrobić.
      • riki_i Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 23:27
        Nie kracz! Mam nadzieję, że się wezmą za łby (pis z konfą), a naszczalnik zakończy żywot.
        • ariathedevil Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 23:54
          Wątpię, od dawna pispo jedno zło, ale jak trzeba ruskiego kibola poprzeć to wszystkie ruskie rączki na pokład.. Teatr dla ciemnogrodu. Kaczafi pewnie jeszcze pożyje, trump i putin pewnie też,kreatury maja to do siebie, ze dlugo żyją jak Fidel np. Rozwalają przecież teraz dzięki ruskim bąkom i innym żółtym, putinowskim kamizelkom dobre relacje z Niemcami. Erozja Unii od środka, a putin zaciera rączki. Ale cóż chwilę pożylismy w dobrobycie.
    • klaramara33 Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 08:50
      Duży przeskok, Polaków dużo, widzą to na miejscu, gdzie spotakalm się pracowniami hoteli rozumiejących podstawy polskiego.
    • pepsi.only Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 08:56
      Spotykam bardzo różnych ludzi.
      Jedni są bogaci, inni- wcale nie, jedni zakredytowani na maksa, i bez perspektyw na jakiekolwiek wyjazdy zagraniczne, a inni nawet mając pieniądze działają jakoś tak bez klasy, bo są biedni mentalnie.
    • pepsi.only Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 11:04
      riki_i napisał:

> Nie jest głupie ani aroganckie. Porównaj to z latami 90-tymi, czy nawet dwutysi
      > ęcznymi (zwłaszcza w pierwszej połowie).

No tak, porównując to, na co mnie stać dziś, a w latach 90- tych to faktycznie NIEBO a ZIEMIA.
      Wtedy byłam na utrzymaniu rodziców, a co zarobiłam to szło na imprezy, czy jakiś fajny ciuch, który potem latami nosiłam (bo wtedy jeszcze cena i jakość szły w jednej parze). A za granicą w tamtym czasie , w okresie wakacyjnym, byłam w Czechosłowacji, Legolandzie, i w Hiszpanii. Tyle. No ale o tym już kiedyś był wątek. Więc nie będę się powtarzać.

Dziś z kolei, nawet jeśli chciałabym, bo jakaś tam kasa jest, lub jakbym przesunęła z kupki na kupkę, zmieniła priorytety, kurcze no, wzieła kredyt, bo kto mi zabroni, i ruszyła w podróż życia, to nie stać mnie na to.
      Bo dziś przeliczam wszystko nie na pieniądz, a na czas:
      Nie jestem na etacie, nie mam wakacji, i nie zarabiam tyle, by móc pozwolić sobie na branie wolnego, i podróżowanie.
      I w takiej sytuacji znam wiele osób. To są moi klienci, koleżanki, koledzy po fachu, osoby, z którymi stykam się. Większość z mojej bańki.
      Bo dziś bogactwo, czy tez bardziej luksus, to czas. Jak ktoś ma czas, to może jeździć.
      A drugim wyznacznikiem bogactwa, nadal to nie jest podróżowanie w mojej opinii, a przestrzeń.
      Zobaczcie mieszkania biedniejszych ludzi, niby to osobnicze a jednak częste, mieszkania są zawalone wszystkim. U ludzi zamożniejszych nie ma gromadzenia 3ciej szafy przydasi, i 8 komórki na sprzety, które czekają na lepszy czas, bo szkoda wywalić. Biedniejszy czego nie używa, to zachowa, a bogaty nie musi, bo jemu wystarczy świadomość, że w razie potrzeby w każdej chwili będzie mógł iść do sklepu i kupić sobie, nowe. Więc starym swojej przestrzeni nie zagraca.
      • pepsi.only Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 11:06
        Oj,
        ale dziwnie mi się podpięło, pewnie to przez upał nie ogarnęłam drzewka. No trudno.
      • riki_i Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 11:12
        To w takim razie moja żona jest bieda totalna. Zagraca ile wlezie. Tony przydasi. Cała chałupa zagracona. Szału dostaję od tego.
        • pepsi.only Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 11:23
          Nie chcesz zobaczyć garażu mojego męża indifferent
          Ale przychodzi moment, że potrafi opamiętać się i... zaczyna pozbywać się. No i wtedy okazuje się, że na sprzęcie kupionym xy lat temu nie stracił, a wręcz zyskał- bo jego wartość wzrosła, i dziś za stare można kupić innej firmy zupełnie nowe (tak było, szczeka dosłownie mi opadła).
          Albo 3 różne graty sprzedaje i kupuje 1 porządny i z serii profesjonalnej.
          Więc ja szału nie dostaję, jedynie obserwuję, z dystansem. Generalnie dystans jest w związku wskazany, i zaufanie.
      • gru.u Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 11:24
        To zagracanie go kwestia mentalności raczej
      • marta.graca Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 12:09
        Szkoda, że nie widziałaś graciarni, jakie tworzy mój bardzo bogaty ojciec.
    • bmtm Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 13:02
      Ostatnio rozśmieszyła mnie kwestia samochodu typu suv. Myślałam nawet nad zakupem używanego samochodu tego typu, ale już nawet kafelkarz zaczął mi się chwalić posiadaniem takiego samochodu. Bardzo się lubią chwalić ci kafelkarze. Muszę kupić cos dokładnie odwrotnego niż ten kafelkarz- nejlepiej 30 letniego uno.
      • marta.graca Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 13:10
        A dlaczego? Nie możesz mieć takiego samochodu, jak kafelkarz? Czy jest ci głupio, że tyle zarabia co ty?
        • bmtm Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 13:14
          A co to jakieś wyścigi? Jakaś dziwna moda nastała na porównywanie się każdego z każdym. Z przekory sobie kupię jakiegoś wraka!
          • marta.graca Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 13:20
            Ale wiesz, że wraki lubią się psuć i włożysz duzo w naprawę i kafelkarz będzie się z ciebie śmiać?
            • chatgris01 Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 13:22
              Niech sobie kupi 50letniego Rolls-Royce'a cool
              • marta.graca Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 13:30
                Ale on chyba nie chce brać udziału w wyścigu... To może rower? To chyba prezes Ikei jeździł na rowerze?
                • ichi51e Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 13:36
                  Najlepiej chyba jakiś tani miejski samochód. Citroena, Skodę…
                • bmtm Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 13:43
                  I taka postawa może i powinna imponować. Zasobność portfela u osób mało dla mnie ciekawych nie wywołuje ani zachwytu ani zazdrości. Nie wiadomo jak się zachować wobec takich szpanerów, próbujących imponować suvami albo czymś podobnym- zazdrościć? podziwiać? próbować ich przebić w pochwaleniu się czymś lepszym? Powaznie, wywołuje to u mnie spory dysonans poznawczy.

Ciekawa dla mnie sytuacja- osoba zupełnie dla mnie nieistotna chwali się jakiś suvem itp.
                  Jak mam się zachować?
                  a) Pogratulować - no super, że się Panu/Pani tak fajnie powodzi.
                  b) Ukazać jakąś zazdrość
                  c) Próbować go przelicytować np. ilością posiadanych działek budowlanych itp.
                  Nie wiem
                  • ichi51e Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 13:45
                    No chyba zasady sv mówią że docenic
                    • bmtm Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 13:56
                      No tak, ale wchodzenie w takie dyskusje i ściganie się z obcymi ludźmi niezbyt mi się podoba. Dżentelmeni podobno o pieniądzach nie rozmawiają.
    • trut_u Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 13:37
      Wydaje mi się, że takie wakacje stały sie dla wielu osób priorytetem. Na czym innym oszczędzą, ale polecą.
      • bmtm Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 13:45
        Kwestia mody czy rzeczywistej pasji poznawczej?
        • trut_u Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 16:00
          Raczej dobrze wpasowuje się to w potrzeby osob z małymi dziećmi i ogólny trend do skracania wypoczynku. Kiedyś jeździło się skromnie, ale na dłużej. Teraz nie mamy na to czasu, więc więcej osób wybiera wersję krótszą, ale wypasioną.
    • ichi51e Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 13:38
      Procent ludzi których nie stać na tydzień wakacji
    • wyprawa32768 Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 13:39
      Kompletna brednia. Dane że w 2023 nastąpił wzrost wycieczek o 24% od roku 2022 który był rokiem świeżo post-pandemicznym i ludzie jeszcze bali się wyjazdów i to śmiech na sali. W 2022 jeszcze gdzieniegdzie funkcjonowały ograniczenia. I podawanie tej statystyki jak dowód bogactwa się po prostu kupy nie trzyma. "to się w pale nie mieści".
      Ja podam ci która statystyka najlepiej obrazuje bogactwo danego społeczeństwa - otóż najdroższą masową formą wypoczynku są wielodniowe rejsy statkami po morzach i oceanach. I od lat Polacy stanowią tam znikomy procent. I to jest wyznacznik że Polacy wcale tak bardzo się nie bogacą.
      • wyprawa32768 Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 13:46
        chodzi o pływające statki-hotele
        • bmtm Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 13:53
          To chyba bardziej popularne wśród Amerykanów i generalnie emerytów? Może kwestia (braku) mody.
          • wyprawa32768 Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 14:05
            I właśnie po tym widać kto jest bogaty - Amerykanie i Europa Zachodnia plus Japończycy i Koreańczycy południowi. Ale wzrost odnotowali Chińczycy. Polacy to margines - dla nas są marne hotele w Bułgarii.
            • wyprawa32768 Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 14:18
              i wożenie samochodem kilogramów żarcia do Chorwacji
            • ichi51e Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 15:04
              No dobra ale jaki statek w ogóle wypływa z Polski?
              • wyprawa32768 Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 15:22
                Polacy za biedni żeby wypływał z Polski. Najbliżej Polski pływają z Hamburga, wiadomo gdzie jest bogactwo. Ciekawe jest to że w rejsach po Bałtyku nawet nie maja przystanku w Trójmieście. A zatrzymują sie w Rydze. Słabą mamy reklamę i marnych włodarzy , ale w Gdańsku rządzi PO to co sie dziwić.
                • chicarica Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 17:52
                  Raczej chwała bogini. Turyści z wycieczkowców to tragicznie mały zysk dla miasta, a sporo kosztów i problemów.
                  • wyprawa32768 Re: Polacy są bogaci 04.07.25, 11:01
                    haha, jak kilka tysięcy ludzi przyjedzie do miasta, zje kilka tysięcy obiadów, kupi kilka tysięcy pamiątek, zapłaci za jakieś lokalne atrakcje turystyczne to jest PROBLEM ?

hahaha przypomniała mi sie rozmowa lewackich polityków gdy wybuchła wojna na Ukrainie, i prawie wszyscy politycy mówili że coś trzeba zrobić z uchodźcami, trzeba się nimi zająć, ile to problemów będzie nastręczać, no same kłopoty i problemy, i tylko jeden polityk z Konfy powiedział że nic nie trzeba z nimi robić, niech przyjeżdżają i pracują, przecież każdy będzie potrzebował gdzieś mieszkać, jeść, będzie potrzebował ubrań, potrzeba tysiące pralek, lodówek, wszystkiego i niech sobie to sami kupią - przecież to boom gospodarczy na horyzoncie. I kto miał rację ?
                    • riki_i Re: Polacy są bogaci 04.07.25, 11:15
                      To dlaczego wyprawko32768, ci sami ludzie z Konfy szczują teraz na Ukraińców?
                      • wyprawa32768 Re: Polacy są bogaci 04.07.25, 13:32
                        specjaliści od szczucia są w PO, więc bredzisz jak zwykle, ile jeszcze możesz ?
                    • chicarica Re: Polacy są bogaci 05.07.25, 12:52
                      Poczytaj sobie jak to wygląda z faktycznymi kosztami takiej turystyki. Tacy ludzie wydają w porównaniu do turysty który przyjedzie i zatrzyma się w hotelu, bardzo mało. Ten obiad to raczej też rzadkość, raczej jakaś przekąska bo oni wyżywienie mają na statku.

Skażenie środowiska, korki gdy nagle kilkadziesiąt autokarów rusza z portu w kierunku miasta czy na jakieś wycieczki w okolicę, dodatkowo taki turysta robi tłok, kupi niewiele, wygeneruje odpady, przyciągnie kieszonkowców. Tłok i niedogodności dla lokalnych mieszkańców, czyli tych, którzy faktycznie utrzymują miasto, płacąc w nim podatki. Statki stojące w porcie generują też sporo spalin, jest to bardzo odczuwalne np. w norweskich fiordach. Są nieestetyczne i zasłaniają widok, a są miejsca gdzie wpływa po kilka codziennie. Wiele miast już ogranicza lub kompletnie zakazuje przyjmowania wycieczkowców, np. Cannes, Wenecja, Barcelona.

www.euronews.com/travel/2025/06/30/less-numerous-less-big-less-polluting-cannes-to-ban-cruise-ships-with-over-1000-passengers
                      • heca007 Re: Polacy są bogaci 05.07.25, 13:21
                        Byłam w norweskim fiordzie i potwierdzam. Smród spalin rozchodził się na pół miasteczka. A stał tam jeden wycieczkowiec, drugi czekał na redzie.
                        • chicarica Re: Polacy są bogaci 05.07.25, 13:38
                          Myślę że jeszcze trochę a będzie zakaz. Oni są bardzo cięci na takie rzeczy, jak rada miasta zdecyduje to port będzie musiał się dostosować.
                          • nenia1 Re: Polacy są bogaci 05.07.25, 19:06
                            chicarica napisała:

> Myślę że jeszcze trochę a będzie zakaz. Oni są bardzo cięci na takie rzeczy, ja
                            > k rada miasta zdecyduje to port będzie musiał się dostosować.
                            >
                            przecież to już latami trwa, w Geiranger byłam dobre ponad 10 lat temu i wielkie wycieczkowce stały.
                    • chicarica Re: Polacy są bogaci 05.07.25, 12:53
                      Jeszcze troszkę:
                      www.responsibletravel.com/holidays/small-ship-cruising/travel-guide/cruise-ships-and-overtourism
                      • wyprawa32768 Re: Polacy są bogaci 06.07.25, 07:33
                        Norwegia jest przypadkiem szczególnym, mega forsę biorą z paliw kopalnych więc mogliby zamknąć całą turystykę i to im nie zaszkodzi finansowo. Ale reszta państw na ograniczaniu turystyki straci bardzo dużo. Są całe regiony, miasta które żyją tylko z tego i stwierdzenie że przybycie tysięcy turystów to PROBLEM - jest po prostu GŁUPIE.
                        • wyprawa32768 Re: Polacy są bogaci 06.07.25, 07:37
                          Przypomnę jeszcze przypadek Wenecji - miasto żyjące z turystyki. Zamierzało wprowadzić podatek turystyczny za wejście do miasta, ale przyszedł covid i zamknięcie turystyki - i co wtedy powiedział burmistrz ? "drodzy turyści błagam, przyjeżdżajcie już o żadnym podatku nie myślimy, tylko przyjedźcie". Covid minął i rok temu ten podatek wprowadzili łobuzy.
                          • mocca25 Re: Polacy są bogaci 06.07.25, 07:47
                            Kanały w Wenecji zwykle o tej porze roku są oblegane przez turystów, podziwiających miasto w gondolach i łodziach. Teraz woda w kanałach, niczym niezmącona, jest tak czysta, że widać przez nią to, co znajduje się na dnie. Nawet ryby.

tvn24.pl/tvnmeteo/najnowsze/woda-w-kanalach-w-wenecji-tak-czysta-ze-widac-dno-ls4953972

Polecam też film Cząstki Wenecji
                          • mocca25 Re: Polacy są bogaci 06.07.25, 07:51
                            Swoją drogą daj linki do tych wypowiedzi burmistrza w czasie lockdownu wink
                            • wyprawa32768 Re: Polacy są bogaci 06.07.25, 20:56
                              bez linku to jak bez ręki ? nie umiesz zapytać googla ?
                              • mocca25 Re: Polacy są bogaci 06.07.25, 21:17
                                wyprawa32768 napisał:

> bez linku to jak bez ręki ? nie umiesz zapytać googla ?

Google mówi, że kłamiesz
                          • evening.vibes Re: Polacy są bogaci 06.07.25, 08:14
                            wyprawa32768 napisał:
                            > i co wtedy powiedział burmistrz ? "drodzy turyści błagam, przyj
                            > eżdżajcie już o żadnym podatku nie myślimy, tylko przyjedźcie".

I po co tak durnie kłamać?
                            • marta.graca Re: Polacy są bogaci 06.07.25, 08:28
                              Taka rola trolla, a nuż ktoś uwierzy.
                            • wyprawa32768 Re: Polacy są bogaci 07.07.25, 12:03
                              same kłamiecie czy szukać nie umiecie ? a może chatGPT zastąpił już u was myślenie ?

podroze.gazeta.pl/podroze/7,173955,25814623,oplata-za-wstep-do-wenecji-dopiero-za-rok-nadal-chcemy-ograniczyc.html

"Od 1 lipca 2020 roku miała zacząć obowiązywać opłata za wstęp do Wenecji. Jednak z powodu pandemii koronawirusa władze miasta zdecydowały się przesunąć wprowadzenie nowych przepisów na przyszły rok.
                              Początkowo nowe przepisy miały zacząć obowiązywać już od lipca tego roku. Jednak burmistrz miasta Luigi Brugnaro ogłosił, że zostają przesunięte o rok. Ma to związek z obecnie panującą pandemią koronawirusa, przez którą Wenecja praktycznie opustoszała
                              Burmistrz twierdzi, że choć turystyka z pewnością pociągała za sobą wiele negatywnych zjawisk, jak choćby przeludnienie miasta, to jest istotnym źródłem dochodu dla Wenecji i jej mieszkańców."

• ichi51e Re: Polacy są bogaci 07.07.25, 12:14
                                No to jednak nieco różni od “drodzy turyści błagam, przyjeżdżajcie już o żadnym podatku nie myślimy, tylko przyjedźcie"”
                              • wyprawa32768 Re: Polacy są bogaci 07.07.25, 12:16
                                i jeszcze tu jak pokochał Niemców:
                                www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/artykuly/1480695,wlochy-burmistrz-wenecji-cieszy-sie-z-przyjazdu-turystow-z-niemiec.html

"Burmistrz Wenecji Luigi Brugnaro wyraził radość z przyjazdu dwustu niemieckich turystów do miasta. W rozmowie z telewizją RAI w poniedziałek przyznał, że nie wie, jak dostali się do zamkniętych jeszcze dla turystów Włoch."
                                "w miniony weekend burmistrz powiedział: "Wczoraj do Wenecji razem z wieloma osobami przybyło też nieoczekiwanie dwustu Niemców. Nie pytajcie mnie, jak to zrobili, ale przyjechali".
                                "Brawo Niemcy, kochamy was" - podkreślił Brugnaro."
                                • mocca25 Re: Polacy są bogaci 07.07.25, 12:30
                                  Przecież to nie jest to co napisałeś wczesniej
                                  • wyprawa32768 Re: Polacy są bogaci 07.07.25, 17:08
                                    to jest to samo
          • taje Re: Polacy są bogaci 05.07.25, 17:39
            Trójka moich znajomych była na takim rejsie - dwójka to osoby ok 60-65 lat - zachwycone krajobrazami (byli na rejsie w Norwegii i okolicach), bardzo im się podobało. Osoba lat 35 - była na rejsie razem z rodzicami - twierdzi, że coś potwornego. Z jednej strony nuda, z drugiej nieustający hałas na statku - tam się non stop coś dzieje, gra orkiestra, tłumy ludzi etc
            • al_sahra Re: Polacy są bogaci 06.07.25, 04:49
              taje napisała:

> Trójka moich znajomych była na takim rejsie - dwójka to osoby ok 60-65 lat - za
              > chwycone krajobrazami (byli na rejsie w Norwegii i okolicach), bardzo im się po
              > dobało. Osoba lat 35 - była na rejsie razem z rodzicami - twierdzi, że coś potw
              > ornego. Z jednej strony nuda, z drugiej nieustający hałas na statku - tam się n
              > on stop coś dzieje, gra orkiestra, tłumy ludzi etc

Taki cruise na ogromnym wycieczkowcu to dla mnie przedsionek piekieł, odpowiednik wyprawy do Vegas, tylko że z Vegas zawsze można uciec. Żadne krajobrazy nie wynagrodzą tego, co się dzieje w środku. Oczywiście wbrew temu, co pisze chłopek-roztropek powyżej, to nie jest rozrywka dla bogatych ludzi, raczej dla klasy średniej bez lepszego pomysłu. Są dużo mniejsze, kameralne rejsy, gdzie jest powiedzmy stu pasażerów zamiast kilku tysięcy, bez kasyna, bez animacji i bez dzieci, ale te są oczywiście odpowiednio droższe.
              • mocca25 Re: Polacy są bogaci 06.07.25, 08:36
                Na moim (ze 30 lat temu) było 300 osób i nie było wielu rozrywek. Ale sama idea zamknięcia w ogóle do mnie nie przemawia

p.s. na wskutek kilku zbiegów okoliczności byłam za darmo
                • taje Re: Polacy są bogaci 06.07.25, 18:19
                  A co powiecie na rejs przez 15 lat (efektywnie spędzenie reszty emerytury na statku)?

edition.cnn.com/2025/06/26/travel/villa-vie-odyssey-cruise-ship-15-years
                  • mocca25 Re: Polacy są bogaci 06.07.25, 18:54
                    Boże, jaka piękna baza pod kryminał! Tylko Agathy Christie już brak.
        • riki_i Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 14:29
          wyprawa32768 napisał:

> chodzi o pływające statki-hotele

W Miami można przy pewnej dozie sprytu zaokrętować sie za grosze. Są stosowne vlogi Polaków na YouTube. Na takim statku jest niby all inclusive, ale dużo rzeczy kusi też za słone opłaty dodatkowe. Można tam zostawić kupę hajsu. Sam wycieczkowy statek-gigant jest zorganizowany jak McDonald, nie każdemu to sie podoba. To jest pobyt w sieciowym hotelu razy 1000.

Polaków jak najbardziej stać na takie rejsy, jeśli myślimy o starcie z Miami. Kosztem jest dolot. Przy nieobliczalnym Trumpie problemem może być też wjazd do USA. Ale nie sądzę, aby wśród Polaków ten model wypoczynku jakoś specjalnie chwycił. Oglądałem dokumenty o statkach tego typu, nic mnie nie urzeklo. Btw zatrważające ilości ludzi podczas tego typu rejsów giną bez śladu. Ponoć przepis na morderstwo doskonałe to wsadzić kogos na taki statek i w nocy dyskretnie wyrzucić za burtę.
          • wyprawa32768 Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 14:48
            jasne, jasne, jak jakas forma wypoczynku jest za droga na przeciętną polską kieszeń to znaczy że nie ma zainteresowania... można sie pośmiać z tej argumentacji. Rejsy masz w Europie nie musisz lecieć do Miami. Masz po Morzu Śródziemnym, po norweskich fiordach, po oceanie na Kanary czy do Maroka nawet po Bałtyku są. Bułgaria też cie nie urzekła ale byłes bo cie stać, a na rejs cie nie stać. Najbliżej Polski pływające hotele startują z Hamburga - a dlaczego ? bo Polacy za biedni żeby startowały z Gdańska. Ale najlepiej się obronić że eee tam, nie ma w tym nic interesującego, przecież taie rejsy polegają na tym że płynie się w nocy a rano zawija do jakiegoś miasta na zwiedzanie czy to Genua, Nicea, Walencja, Barcelona, Agadir, Teneryfa i masa innych. A ty bredzisz że mało interesujące bo cie nie stać. Żałosne.
            • bmtm Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 14:57
              A ile takie rejsy kosztują? Pewnie jestem w grupie potancjalnych klientów, a nawet nie wiem bo mi się takie reklamy nie wyświetlają zwyczajnie.
              • ichi51e Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 15:16
                www.rejsy.pl/szukaj?regions%5B%5D=17&years%5B%5D=2025&months%5B%5D=07&lines%5B%5D=&days%5B%5D=8-12&x=48&y=14
                • ichi51e Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 15:20
                  Po morzu śródziemnym dużo taniej www.rejsy.pl/szukaj?fromsearch=true®ions%5B%5D=20&datefrom=2025-07-04&dateto=2025-08-02

Minsie te ceny nie wydają zaporowe - tyle że na statku mam wrażenie że śpisz w jakiejś norze a ja tego nie trawie
                  • wyprawa32768 Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 15:26
                    haha, bo ceny podają od najniższych, żeby zachęcać. A na statkach też jest hierarchia - biedniejsi śpią w kajutach bez okien, potem są droższe kajuty z oknem którego połowę widoku zasłania szalupa ratunkowa, potem droższe z normalnym oknem, jeszcze droższe z balkonem - loggią, jeszcze drożesze z normalnym balkonem i najdroższe przestronne apartamenty.
                    • ichi51e Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 15:28
                      No właśnie - ale to są normalne ceny - weekend w Hotelu w Wiśle kosztuje ponad 4k
                    • riki_i Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 15:49
                      Przecież te kajuty to czysty marketing. Cały dzień łazisz po statku, a nie siedzisz w kajucie. Te bez okien też są całkiem komfortowe. Oczywiście prywatny taras do opalania to jest coś. Ale.czy warty "prestiżowej" ceny? Są bardzo dokumenty na temat tych statków, pooglądaj sobie. Ja wiem, że dla mnie to temat na raz i starczy. Chyba, że mała ekskluzywna jednostka. Ale to dopiero jest droga zabawa!
                      • marecky81 Re: Polacy są bogaci 04.07.25, 07:04
                        12 mln euro.

riki_i napisał:

> Przecież te kajuty to czysty marketing. Cały dzień łazisz po statku, a nie sie
                        > dzisz w kajucie. Te bez okien też są całkiem komfortowe. Oczywiście prywatny ta
                        > ras do opalania to jest coś. Ale.czy warty "prestiżowej" ceny? Są bardzo dokume
                        > nty na temat tych statków, pooglądaj sobie. Ja wiem, że dla mnie to temat na r
                        > az i starczy. Chyba, że mała ekskluzywna jednostka. Ale to dopiero jest droga z
                        > abawa!
          • bmtm Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 15:05
            poważnie giną ludzie? Fascynujące.
            • riki_i Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 15:50
              Giną bez śladu. To bardzo poważny problem.
              • ichi51e Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 15:54
                Ostatnio dziewczynka wypadła żyje tylko dlatego że statek był w porcie i ojciec który miał ją pilnować skoczy
              • bywalec.hoteli Re: Polacy są bogaci 05.07.25, 17:13
                riki_i napisał:

> Giną bez śladu. To bardzo poważny problem.
                Skąd masz takie info?
                • riki_i Re: Polacy są bogaci 05.07.25, 18:36
                  Czata GPT nie mata? To sobie zainstalujta.

To taka darmowa apka.

Rocznie - 10–20 zaginionych (pasażer/załoga)

Od 2000 r. - 200–400 przypadków zaginionych/brak odnalezionych ciał

Szacunkowo średnio 19 wypadków za burtę rocznie, około 1 na tydzień
      • bmtm Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 13:48
        Turystyka masowa zrobiła się śmiesznie tania. W zimie bardziej opłaca mi się polecieć na weekend tanimi liniami do Włoch niż jechać pendolino do własnego domu w górach, który trzebaby na te dni odpowiednio nagrzać do znośnej temperatury.
      • ichi51e Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 13:51
        Ale procent ludzi którzy lubią tego typu rozrywkę nie jest znowu taki wielki… już byś mnie prędzej namówiła na rejs po Nilu albo OExpress niż cruise po Bahamach…
        • bmtm Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 13:54
          Prawda. Nie wiem specjalnie co miałbym robić na tych Bahamach, a rejs po Nilu mnie zachwycił.
    • poszetka Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 15:45
      Ale czy na wakacje AI trzeba być bogatym ? Lasta kupisz i 1500 zł za osobę. Co to są za pieniadze? Niech te 4 bułgarskie gwiazdki kosztują i 3 tysiące. To są żadne pieniądze, a większość tych ludzi jeździ może raz do roku na wakacje, a tak to działka i grill w ogrodzie. Wg mnie bardziej chodzi o zmianę mentalności. Kiedyś nie każdy latał na wakacje, dziś robi to każdy i wydatek na to jest ważniejszy niż np. Kupno nowej pralki jak kiedyś.
      • chatgris01 Re: Polacy są bogaci 04.07.25, 16:34
        Bo kiedyś nowa pralka (i absolutnie nie była to Miele ani inna górna półka) kosztowała kilka miesięcy pensji.
      • riki_i Re: Polacy są bogaci 04.07.25, 22:03
        poszetka napisała:

> Ale czy na wakacje AI trzeba być bogatym ? Lasta kupisz i 1500 zł za osobę. Co
        > to są za pieniadze? Niech te 4 bułgarskie gwiazdki kosztują i 3 tysiące. To są
        > żadne pieniądze

Dla rodziny? Przecież to się sumuje.

Zgadzam sie , że relatywnie jest wielokrotnie tańsze niż kiedyś. Ale zupełnie nic, to jednak nie kosztuje.

, a większość tych ludzi jeździ może raz do roku na wakacje, a t
        > ak to działka i grill w ogrodzie. Wg mnie bardziej chodzi o zmianę mentalności.
        > Kiedyś nie każdy latał na wakacje, dziś robi to każdy i wydatek na to jest waż
        > niejszy niż np. Kupno nowej pralki jak kiedyś.

Ja uważam inaczej. Jeżdżą, bo TERAZ ich na to stać. Czyli stali sie bogatsi. A że złotówka zrobiła sie silniejsza niż była kiedyś, to też jest miara bogactwa kraju i jego obywateli.
        • mia_mia Re: Polacy są bogaci 06.07.25, 06:33
          Złotówka najsilniejsza była prawie 20 lat temu, żeby trzymać się faktów. Nie pamiętasz dyskusji co zrobić, żeby ją osłabić, eksporterzy narzekają? Inna sprawa, że wtedy siła nabywcza pensji przeciętnego Polaka była dużo mniejsza niż teraz.
    • milin95 Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 17:41
      Tak, są bogaci. Mieszkam w podwarszawskiej wsi - pełno tu pięknych posiadłości, domów, jak podjedziesz pod miejscowy sklep to jakbyś znalazł się w najdroższym salonie samochodowym. Jeżdżę dużo po Polsce - jest piękna, wspaniałe ogrody, domy, zabudowania, czyściutko, ludzie w sklepach mają pełne wózki. I dobrze, niech się ludziom wiedzie.
    • mocca25 Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 18:24
      of top o rejsach (nie wiem kto zaczął ten temat i nie wiem czy jets jakaś jatka)

Kiedyś byłam, 2 tygodnie (nie napiszę gdzie bo to nie ma znaczenia). Statek ok. Ale 2 tygdnie dzielenia kajuty z przyjaciółką sprawiło, że po powrocie powiedziałyśmy sobie cześć i nie widziałaysmy się chyba z 6 miesięcy. Nie było żadnych konfliktów ani kłotni. Po prostu patrzeć na siebie już nie mogłyśmy big_grin

Nigdy więcej.big_grin
      • ichi51e Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 18:35
        No właśnie - rejs to są jednak specyficzne warunki
    • joanna266 Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 18:29
      Oczywiście i widać to na każdym kroku. Dawno prześcignęliśmy w wielu aspektach inne kraje europejskie tylko w tym pędzie nie wszyscy to zauważyli…
    • bywalec.hoteli Re: Polacy są bogaci 04.07.25, 11:29
      W hiper tempie tonie,ale bogacimy się jako naród jako społeczeństwo i na globalnej drabinie mozolnie przesuwamy się do przodu, przez co w wielu krajach pobyt dla nas może być nawet tańszy od kosztów życia w Polsce.
      Brawo my! Brawo Polska! Brawo Polacy!
    • pitupitt Re: Polacy są bogaci 04.07.25, 23:30
      Bogatym społeczeństwem to są np. Anglicy, gdzie rodzinne fortuny przechodzą z pokolenia na pokolenie. My co najwyżej jesteśmy na wiecznym dorobku, którego końca nie widać.
      • mocca25 Re: Polacy są bogaci 05.07.25, 06:32
        pitupitt napisała:

> Bogatym społeczeństwem to są np. Anglicy, gdzie rodzinne fortuny przechodzą z p
        > okolenia na pokolenie. My co najwyżej jesteśmy na wiecznym dorobku, którego koń
        > ca nie widać.
        >

Tia .....
        • mocca25 Re: Polacy są bogaci 05.07.25, 06:33
          p.s. Anglia to nie tylko Windsorowie
      • simply_z Re: Polacy są bogaci 05.07.25, 19:53
        Nie tylko oni zreszta.
      • chatgris01 Re: Polacy są bogaci 06.07.25, 08:02
        Akurat w UK to zarżnęli przechodzenie fortun z pokolenia na pokolenie zabójczym podatkiem spadkowym (zaczęli już w czasie I WŚ, a II WŚ to był już gwóźdź do trumny,masa bogatych od wieków rodzin została zrujnowana po śmierci w ciągu paru lat wojny młodych spadkobierców).
        We Francji obecnie podatki spadkowe też są kosmiczne.
    • przepio Re: Polacy są bogaci 05.07.25, 19:00
      Jestem teraz na zorganizowanym objezdzie, poza Europą. W lutym tez bylam, jeszcze dalej. To moje pierwsze takie wyjazdy, kupujemy w zasadzie wszystkie fakultety - oszczędzamy na to cały rok.
      10 -15 lat temu nie byłoby na to nas stać- nauczyciele z dwójką dzieci.. Ale dzieci dorosly, utrzymują się sami, a my możemy kasę przeznaczyć tylko na nas.
      Z drugiej strony znajomi, zarabiający dużo więcej od nas, dziwią sie, ze nas stać na takie wyjazdy...nie wiem z czego to wynika..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka