Dodaj do ulubionych

Sprzęt kuchenny

06.07.25, 09:08
Dziewczyny, Wy na pewno wiecie 🙂

Proszę o polecenie urządzenia kuchennego do gotowania i miksowania.

Chciałabym za pomocą tego cuda:
- ugotować zupę-krem
- poszatkować warzywa na surówkę
- ugotować owsiankę, kaszkę, ryż, kasze
- robić mleczne szejki i smoothies
- robić desery, kremy, lody
Obserwuj wątek
    • krwawy.lolo Re: Sprzęt kuchenny 06.07.25, 09:15
      No... wink
    • ichi51e Re: Sprzęt kuchenny 06.07.25, 09:18
      Nie wiem czy istnieje urządzenie które jednocześnie gotuje i robi lody
      • iwles Re: Sprzęt kuchenny 06.07.25, 16:09
        ichi51e napisała:

> Nie wiem czy istnieje urządzenie które jednocześnie gotuje i robi lody
        >

Zboczeństwa 🤣

• aankaa Re: Sprzęt kuchenny 06.07.25, 16:33
        istnieje, to matka-polka
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Sprzęt kuchenny 06.07.25, 09:21
      Nie za duże masz wymagania?
      To chyba jeszcze nie ta epoka, może za 50 lat?
      • mysiulek08 Re: Sprzęt kuchenny 06.07.25, 09:25
        oprocz mrozenia lodow ( bo baze czesciowo zrobi) to reszte ogarna wszelkie gotujace 'mixy' z przystawkami
        • alina460 Re: Sprzęt kuchenny 06.07.25, 09:42
          Otóż to, tylko jaki mix polecasz?

Zawsze przypalam garnek gotując owsiankę i ryż 😕
          • jasnoklarowna Re: Sprzęt kuchenny 06.07.25, 10:18
            Kenwood ma taką przystawkę do lodów. Tak miskę wcześniej mrozisz i potem w niej miksujesz. I na pewno była wersja kenwooda gotującą. Przewaga nad termomoksem taka że tu można przeróżne przystawki szatkownice i wyciskarki oraz blendery dokupować według potrzeb.
            • krwawy.lolo Re: Sprzęt kuchenny 06.07.25, 10:21
              Pambuk! Po co?! Na lody, jak ktoś musi, idzie do lodziarni.
            • princesswhitewolf Re: Sprzęt kuchenny 06.07.25, 10:36
              >Przewaga nad termomoksem taka że tu można przeróżne przystawki szatkownice i wyciskarki oraz blendery dokupować według potrzeb.

Jak najbardziej TM6 posiada rozmaite przystawki, szatkownice, spiralizujace, wyciskarki itd itp

TM7 jaki wszedl na rynek ma te same miec
              • princesswhitewolf Re: Sprzęt kuchenny 06.07.25, 10:41
                Roznica miedzy TM a KA jest taka ze TM miksuje tzw motylkiem a KA jest stworzony do ubijania i miksowania z planetarna nakladka. Oba robia ciasto.
                TM tez gotuje a KA nie. TM tez jest blenderem a KA nie.

KA jest super jak ktos duzo miksuje. Wytrzymaly, nie do zdarcia.

TM ma wiecej funkcji : poza miksowaniem tez blendowanie, gotowanie....i ekran gdzie jesli chcesz krok po kroku prowadzi cie przez gotowanie wybranego przepisu, ale nie musisz i mozesz robic co uwazasz.

Przystawki do szatkowania oferuje i TM i KA. TM ma tez obierak do ziemniakow
          • mysiulek08 Re: Sprzęt kuchenny 06.07.25, 15:52
            nie mam pojecia jaki, nizej napisalam co uzywam (companion tefala ) i dlaczego

ponoc, zeby sie nie przypalalo, to trzeba miec ryzowar, mne sie nigdy nie ryz czy inne nie przypalilo ale stosowalam metode babcina 😉 w ryzowym garnku creuseta tez nic sie nie przypala a garnek jest dosc wszechstronny - nie zmiksuje wprawdzie 🤣 ale oprocz ryzu/kaszy/owsianki, ugotuje pyry,zupe, sos, zapiekanke, upiecze brioszke i przygotuje czesc bazy lodowej - oczywiscie z moja pomoca 😎

z takich sprzetow typu gotujacy blender to oprocz termomixa, na bazie forumowych dyskusji, to lidlomix, biedronkomix, mpm itp
            jest wlasnie aktualna dyskusja w temacie
            forum.gazeta.pl/forum/w,567,179125191,179125191,Biedromix_lidlomix_i_takie_tam.html
            • alina460 Re: Sprzęt kuchenny 06.07.25, 16:41
              No i chyba pójdę w kierunku Lidlomixa, bo TM ma jednak tę cenę z kosmosu.
              • ardzuna Re: Sprzęt kuchenny 06.07.25, 16:54
                Istnieje jeszcze termorobot ICoook firmy MPM (polskiej, ale produkowany raczej na pewno nie w Polsce).
    • mysiulek08 Re: Sprzęt kuchenny 06.07.25, 09:23
      no to bez TM sie nie obedzie 🤣 tylko lodow to ci nie zamrozi 😛

zupe krem robie w garnku i w nim blenduje
      szatkuje szatkownica - przystawka do maszynki do miesa albo mum9
      owsianki/ryze/kasze gotuje kruset
      mlecznych szejkow nie pijamy, smoothi robi blender
      desery/kremy i baze do lodow, w zaleznosci czy potrzebuja podgrzania - albo mum albo companion tefala a lody wstepnie zamraza i kreci KA

jakie masz sprzety? bo moze termomixa czy innego lidlomixa nie do konca potrzebujesz?
      • alina460 Re: Sprzęt kuchenny 06.07.25, 09:40
        Mysiulek, liczyłam na Cuebie i się nie zawiodłam 🙂Co to są: kruset i KA? To drugie to pewnie Kitchen Aid, do czego służy?
        Mam na stanie: blender, jeden ręczny, drugi kielichowy i zwykły mikser, ręczny. Fajnie byłoby mieć jedno urządzenie, które stałoby pod ręką i nie trzeba byłoby za każdym razem wyjmować.
        • princesswhitewolf Re: Sprzęt kuchenny 06.07.25, 10:28
          >To drugie to pewnie Kitchen Aid, do czego służy?

Planetarny mixer, ponadczasowy i mam do niego mise do robienia lodow. Nie jest blenderem i nie gotuje. Mise wsadza sie do zamrazarnika, a jak sie zamrozi to robisz w niej lody wg wybranego przepisu.

• krwawy.lolo Re: Sprzęt kuchenny 06.07.25, 10:30
            mikser
            • princesswhitewolf Re: Sprzęt kuchenny 06.07.25, 10:34
              Wybacz
              • krwawy.lolo Re: Sprzęt kuchenny 06.07.25, 10:45
                Wybaczam
                • princesswhitewolf Re: Sprzęt kuchenny 06.07.25, 10:54
                  Dzieki
                  • krwawy.lolo Re: Sprzęt kuchenny 06.07.25, 10:58
                    Liczę na więcej, niż dzięki. Salceson byś usmażyła. Especially for me.
                    • princesswhitewolf Re: Sprzęt kuchenny 06.07.25, 11:05
                      Ale ja wegetarianka. Nie tykam takich rzeczy
                      • krwawy.lolo Re: Sprzęt kuchenny 06.07.25, 11:09
                        Nie tykaj. Ugotuj mi fajną zupkę warzywną. Nie muszę jeść mięsa. smile
                        • princesswhitewolf Re: Sprzęt kuchenny 06.07.25, 11:36
                          Dzis ogorkowa gotuje. Bez miesa. Moze byc?
                          • krwawy.lolo Re: Sprzęt kuchenny 06.07.25, 11:49
                            Może. Jak wspominałem, jedzenie ma smakować. Wegańskie, wegetariańskie, toruńskie, częstochowskie ... obojętnie.
                            • hrasier_2 Re: Sprzęt kuchenny 06.07.25, 18:17
                              krwawy.lolo napisał:

> Może. Jak wspominałem, jedzenie ma smakować. Wegańskie, wegetariańskie, toruńsk
                              > ie, częstochowskie ... obojętnie.
                              To se ugotuj. Kucharki szukasz. Licz na siebie, zamiast kupować zupki w puszce. Co za problem ugotować zupę. Dzisiaj rosół.

• misiamama Re: Sprzęt kuchenny 06.07.25, 10:30
          Jak możesz kojarzyć Mysiulka a nie wiedzieć co to krusety, to ja nie pojmuję.
          KA to super sprzęt i spełnia warunek "jedno urządzenie pod ręką".
          • princesswhitewolf Re: Sprzęt kuchenny 06.07.25, 10:31
            No nie. Nie blenduje przeciez ani nie gotuje. KA nie spelni jej potrzeb. I mowie to jako właścicielka i KA i TM
        • mysiulek08 Re: Sprzęt kuchenny 06.07.25, 15:37
          kruset, to garnek do gotowania ryzu le creuset 🙃 stal sie moim ulubionym
          KA, tak robot planetarny kitchen aid, do ktorego mam miske do lodow - praktycznie tylko do tego kitchena uzywam

mniej wiecej Cie rozumiem, ze chcesz zmniejszyc park maszynowy, tylko nie wiem czy do konca bedzisz z tego zadowolona

jakis czas temu, trafilam na wyprzedaz companion tefala, kupilam bo 'od zawsze' potrzebowalam czegos co podgrzeje mi mase na krem/piane/baze lodowa itp i ten tefal jest idealny, pozbylam sie wiec malaksera, parowara, multikukera i przy okazji mum4 tez- mialam do niego wszystkie przystawki

companion stoi na blacie ale tez na blacie stoi mum9 i KA
          uzywam kazdego a i tak najczesciej blendra typu zyrafa 😉 bo jak mam do porcji smoothi myc spora mise companiona - w zmywarce wprawdzie ale jednak zabiera aporo miejsca razem z pokrywa, to zblenduje to dzbanku, ktory postawie na stole
          gotowane w companion jedzenie typu zupy/sosy/ itp , nam nie smakuje, jest takie, hmm 'plaskie' ale, jak sie domyslasz' moj fijol sie odzywa 😉

jesli mocno chcesz wymienic sprzety na jeden, ok, tylko wiesz co? zostaw sobie blender zyrafe 🤣
          • al_sahra Re: Sprzęt kuchenny 06.07.25, 18:10
            mysiulek08 napisała:

> jesli mocno chcesz wymienic sprzety na jeden, ok, tylko wiesz co? zostaw sobie
            > blender zyrafe 🤣

He, he, u mnie blender ”żyrafa” to jest w ogóle jedyny sprzęt (do tego maleńki mikser, który jest przystawką do tego blendera).

Kiedy czytam takie wątki o narzędziach kuchennych, to czasem pojawiają mi się fantazje, że też sobie takie kupię (i będę używać), ale — jak to śpiewał Michnikowski — “po chwili to mija mi”.

Taki mam zestaw

https://i.ebayimg.com/images/g/j9oAAOSwHPdjrflq/s-l400.jpg
      • princesswhitewolf Re: Sprzęt kuchenny 06.07.25, 10:27
        W TM oni robia lody tez tylko robia to przez wrzucanie np zamrozonych owocow czy mleka w zamrozonych kostkach. Moim zdaniem watpliwy pomysl
        • misiamama Re: Sprzęt kuchenny 06.07.25, 10:31
          ja tak robię lody malinowe, wcale niezłe wychodzą. Miksuję zamrożone maliny w malakserze i mieszam z ubitą śmietanką. To są lody błyskawiczne, robią się od razu.
          • princesswhitewolf Re: Sprzęt kuchenny 06.07.25, 10:34
            No pewno ze tak mozna tez. Tylko, ze ona o ta funkcje malaksujaca m.in pyta, o sprzet.

Robienie lodow z zalozenia kojarzy sie z tym ze zamrozone skladniki sa ubijane albo nie zamrozone ale urządzenie czy misa ma funkcje mrozenia
        • little_fish Re: Sprzęt kuchenny 06.07.25, 10:36
          Dlaczego? Sorbet z mrożonych owoców są super. Niekoniecznie z TM ale mogą być i z niego
          • mysiulek08 Re: Sprzęt kuchenny 06.07.25, 15:40
            ale na sorbetach lody sie nie koncza 😉 podobnie jak miksowanie mrozonych malin ze smietanka
            solidne lody to zlotka i smietanka i tu bez wstepnego mrozenia i krecenia ani rusz

ale co kto lubi
    • marzenka12 Re: Sprzęt kuchenny 06.07.25, 09:26
      Garnek, blender i płyta indukcyjna
    • alina460 Re: Sprzęt kuchenny 06.07.25, 09:35
      Napisałam: robi lody, czyli przygotowuje masę, którą potem mrozi zamrażarka 🙂
      Nie wymagam, żeby to urzadzenie mi mroziło.
      • ichi51e Re: Sprzęt kuchenny 06.07.25, 09:40
        No to oczywistością jest TM
        • alina460 Re: Sprzęt kuchenny 06.07.25, 09:42
          Tylko ta cena mnie zniechęca...
          • princesswhitewolf Re: Sprzęt kuchenny 06.07.25, 10:30
            No to kup sobie Lidlomix. Na Youtube masz porownania
          • fogito Re: Sprzęt kuchenny 06.07.25, 15:50
            Garnek i blender. Ciągle robię zupę z dyni w garze a potem miksuje ręcznym blenderem. Po co ci cuda na kiju?
            • princesswhitewolf Re: Sprzęt kuchenny 06.07.25, 17:33
              Po co komu blender. Lepiej sito i lyzka....
              • fogito Re: Sprzęt kuchenny 06.07.25, 17:38
                Też można. Ale nadmiar sprzętu nie pomoże w dobrym gotowaniu,
      • jasnoklarowna Re: Sprzęt kuchenny 06.07.25, 10:20
        Popatrzą kenwoody była kiedyś opcja gotującą. I była przystawka z zamrazaną misą do lodow. Drogie to było ale chyba tańsze niż termomiks
        • leyla76 Re: Sprzęt kuchenny 06.07.25, 13:04
          jasnoklarowna napisała:

> Popatrzą kenwoody była kiedyś opcja gotującą. I była przystawka z zamrazaną mis
          > ą do lodow. Drogie to było ale chyba tańsze niż termomiks

Mam kenwooda i misę do lodów. Mój kenwood nie gotuje. Masę do lodów gotuję w garnku, po schłodzeniu wlewa się wolno do tej misy, wcześniej zamrożonej . Kenwood kręci to jakieś pół godziny. Wychodzą dość miękkie lody, które domrazam w zamrażarce.
          • alina460 Re: Sprzęt kuchenny 06.07.25, 14:07
            Dla mnie ważne jest jednak gotowanie.
    • alina460 Re: Sprzęt kuchenny 06.07.25, 09:44
      Dodam, że funkcje związane z wyrabianiem ciasta są mi całkowicie zbędne 🙂
      • krwawy.lolo Re: Sprzęt kuchenny 06.07.25, 09:50
        Ciasto to się ugryzie z uprzejmości w gościach u cioci.
        • krwawy.lolo Re: Sprzęt kuchenny 06.07.25, 09:52
          Wiem z doświadczenia. Niestety, gdzie bym nie poszedł z wizytą, męczą mnie ciastami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka