Dodaj do ulubionych

Średniowieczni samuraje

20.07.25, 17:14
13 letni syn zaczął przejawiać zainteresowanie tą tematyką. I w związku z tym szukamy sprawdzonych, ciekawych książek dla młodzieży.
Miałybyście jakieś propozycje?
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Średniowieczni samuraje 20.07.25, 17:37
      Ale chodzi o samurajów średniowiecznych czyli XIII wiek? Czy mogą być w ogóle samuraje?
      Zatoichi, Kurosawa takie klasyki się nasuwają… ja bardzo lubię Opowieść o upiorach z latarnią w kształcie piwonii albo The Straw Sandal (jeśli czyta po angielsku) ale nie każdy się odnajduje w starych książkach bo są specyficzne.
      • sylwus34 Re: Średniowieczni samuraje 20.07.25, 18:06
        Własnie chodzi o XIII w. no i najlepiej żeby w miarę lekko były napisane, co by się chłopak nie zraził. 😉
        • ichi51e Re: Średniowieczni samuraje 20.07.25, 18:29
          InuYasha?
          • ichi51e Re: Średniowieczni samuraje 20.07.25, 18:56
            Życie w średniowiecznej Japonii? Nie jest bardzo ciężko napisane ale to nie fikcja
            • ichi51e Re: Średniowieczni samuraje 20.07.25, 18:57
              tezeusz.pl/zycie-codzienne-w-japonii-w-epoce-samurajow-louis-frederic?gad_source=1&gad_campaignid=22676750316&gbraid=0AAAAAD3rnIxvXvaPAY-JI9xh1f-kvn4ka&gclid=CjwKCAjwp_LDBhBCEiwAK7FnkpmcjLbHWVYOPGyFxxgNr3JQtyVA3zM9H5UsESgtID5py2MJ9eR85xoCmZIQAvD_BwE
    • nowel1 Re: Średniowieczni samuraje 20.07.25, 18:09
      Może "Shogun" Clavella? Niezła literatura solidnie wsparta rzetelną wiedzą,
      • iwoniaw Re: Średniowieczni samuraje 20.07.25, 18:53
        nowel1 napisała:

> Może "Shogun" Clavella? Niezła literatura solidnie wsparta rzetelną wiedzą,

Dla 13-latka?

Prędzej bym chlopajowi w tym wieku poleciła serię Chrisa Bradforda "mlody samuraj".
        • nowel1 Re: Średniowieczni samuraje 20.07.25, 19:48
          Czemu nie?
        • danaide2.0 Re: Średniowieczni samuraje 21.07.25, 09:36
          13-latki Kochanowskiego, Fredrę i Mickiewicza muszą czytać, a Clavellowi nie dadzą rady?
          • ichi51e Re: Średniowieczni samuraje 21.07.25, 10:19
            We fragmentach
            • danaide2.0 Re: Średniowieczni samuraje 21.07.25, 11:12
              Archaizmy to archaizmy.
              "Króla szczurów" pewnie w liceum czytałam.
          • iwoniaw Re: Średniowieczni samuraje 29.07.25, 15:18
            danaide2.0 napisała:

> 13-latki Kochanowskiego, Fredrę i Mickiewicza muszą czytać, a Clavellowi nie da
            > dzą rady?

Pytanie nie bylo o tekst, przy ktorym 13-latek "da radę" (a skoro chcesz analogii do Kochanowskiego, Fredry i Mickiewicza - "da radę" fragmentom opatrzonym przypisami i komentarzem podręcznika/nauczyciela), tylko o sprawdzone pozycje dla młodzieży, prawda?
    • sylwus34 Re: Średniowieczni samuraje 21.07.25, 06:48
      Dzięki Dziewczyny
      Syn już dziś leci do biblioteki po jedną, a mam nadzieję że i kolejną, polecajkę.
    • briar_rose Re: Średniowieczni samuraje 29.07.25, 03:27
      Gorąco polecam "Dziwną historię o upiorach z latarnią w kształcie piwonii". Sanyuutei Enchoo zawarł w niej barwny obraz życia codziennego osiemnastowiecznej Japonii z jej podziałami społecznymi, prawami i obowiązkami ludzi wywodzących się z określonych warstw oraz surowo przestrzeganym kodeksem honorowym samurajów.
      • dekoderka Re: Średniowieczni samuraje 29.07.25, 07:58
        Polecasz nie na temat. Średniowieczna Japonia to okresy Heijan, Kamakura i częściowo Muromachi, a ty rekomendujesz nowożytny okreśsEdo.
        • ichi51e Re: Średniowieczni samuraje 29.07.25, 15:07
          Heian to nie sredniowiecze tylko starożytność jeszcze. Średniowiecze zaczyna się od upadku arystokracji i przejęcia faktycznej władzy przez samurajów czyli od bitwy pod Dannoura
    • feldmarszalek.duda Re: Średniowieczni samuraje 29.07.25, 14:56
      Przychodzi mi do głowy "Cesarz Nihon-ja". Co prawda to inne uniwersum, ale Nihon-ja to Japonia, a senshi to samuraje.
      • iwoniaw Re: Średniowieczni samuraje 29.07.25, 15:01
        feldmarszalek.duda napisał(a):

> Przychodzi mi do głowy "Cesarz Nihon-ja". Co prawda to inne uniwersum, ale Niho
        > n-ja to Japonia, a senshi to samuraje.

No weź, to jakby na prośbę o polecenie czegoś dziejacego się w średniowieczu w Europie rekomendować "Grę o tron"
        • feldmarszalek.duda Re: Średniowieczni samuraje 29.07.25, 16:15
          Ojtam, ojtam. Czyta się dobrze, mogę polecić, chłopcom się podoba.
    • bywalec.hoteli Re: Średniowieczni samuraje 29.07.25, 16:17
      Polecam też film Ronin.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka