sylwus34 20.07.25, 17:14 13 letni syn zaczął przejawiać zainteresowanie tą tematyką. I w związku z tym szukamy sprawdzonych, ciekawych książek dla młodzieży. Miałybyście jakieś propozycje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ichi51e Re: Średniowieczni samuraje 20.07.25, 17:37 Ale chodzi o samurajów średniowiecznych czyli XIII wiek? Czy mogą być w ogóle samuraje? Zatoichi, Kurosawa takie klasyki się nasuwają… ja bardzo lubię Opowieść o upiorach z latarnią w kształcie piwonii albo The Straw Sandal (jeśli czyta po angielsku) ale nie każdy się odnajduje w starych książkach bo są specyficzne. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwus34 Re: Średniowieczni samuraje 20.07.25, 18:06 Własnie chodzi o XIII w. no i najlepiej żeby w miarę lekko były napisane, co by się chłopak nie zraził. 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Średniowieczni samuraje 20.07.25, 18:56 Życie w średniowiecznej Japonii? Nie jest bardzo ciężko napisane ale to nie fikcja Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Średniowieczni samuraje 20.07.25, 18:57 tezeusz.pl/zycie-codzienne-w-japonii-w-epoce-samurajow-louis-frederic?gad_source=1&gad_campaignid=22676750316&gbraid=0AAAAAD3rnIxvXvaPAY-JI9xh1f-kvn4ka&gclid=CjwKCAjwp_LDBhBCEiwAK7FnkpmcjLbHWVYOPGyFxxgNr3JQtyVA3zM9H5UsESgtID5py2MJ9eR85xoCmZIQAvD_BwE Odpowiedz Link Zgłoś
nowel1 Re: Średniowieczni samuraje 20.07.25, 18:09 Może "Shogun" Clavella? Niezła literatura solidnie wsparta rzetelną wiedzą, Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Średniowieczni samuraje 20.07.25, 18:53 nowel1 napisała: > Może "Shogun" Clavella? Niezła literatura solidnie wsparta rzetelną wiedzą, Dla 13-latka? Prędzej bym chlopajowi w tym wieku poleciła serię Chrisa Bradforda "mlody samuraj". Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Średniowieczni samuraje 21.07.25, 09:36 13-latki Kochanowskiego, Fredrę i Mickiewicza muszą czytać, a Clavellowi nie dadzą rady? Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Średniowieczni samuraje 21.07.25, 11:12 Archaizmy to archaizmy. "Króla szczurów" pewnie w liceum czytałam. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Średniowieczni samuraje 29.07.25, 15:18 danaide2.0 napisała: > 13-latki Kochanowskiego, Fredrę i Mickiewicza muszą czytać, a Clavellowi nie da > dzą rady? Pytanie nie bylo o tekst, przy ktorym 13-latek "da radę" (a skoro chcesz analogii do Kochanowskiego, Fredry i Mickiewicza - "da radę" fragmentom opatrzonym przypisami i komentarzem podręcznika/nauczyciela), tylko o sprawdzone pozycje dla młodzieży, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
sylwus34 Re: Średniowieczni samuraje 21.07.25, 06:48 Dzięki Dziewczyny Syn już dziś leci do biblioteki po jedną, a mam nadzieję że i kolejną, polecajkę. Odpowiedz Link Zgłoś
briar_rose Re: Średniowieczni samuraje 29.07.25, 03:27 Gorąco polecam "Dziwną historię o upiorach z latarnią w kształcie piwonii". Sanyuutei Enchoo zawarł w niej barwny obraz życia codziennego osiemnastowiecznej Japonii z jej podziałami społecznymi, prawami i obowiązkami ludzi wywodzących się z określonych warstw oraz surowo przestrzeganym kodeksem honorowym samurajów. Odpowiedz Link Zgłoś
dekoderka Re: Średniowieczni samuraje 29.07.25, 07:58 Polecasz nie na temat. Średniowieczna Japonia to okresy Heijan, Kamakura i częściowo Muromachi, a ty rekomendujesz nowożytny okreśsEdo. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Średniowieczni samuraje 29.07.25, 15:07 Heian to nie sredniowiecze tylko starożytność jeszcze. Średniowiecze zaczyna się od upadku arystokracji i przejęcia faktycznej władzy przez samurajów czyli od bitwy pod Dannoura Odpowiedz Link Zgłoś
feldmarszalek.duda Re: Średniowieczni samuraje 29.07.25, 14:56 Przychodzi mi do głowy "Cesarz Nihon-ja". Co prawda to inne uniwersum, ale Nihon-ja to Japonia, a senshi to samuraje. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Średniowieczni samuraje 29.07.25, 15:01 feldmarszalek.duda napisał(a): > Przychodzi mi do głowy "Cesarz Nihon-ja". Co prawda to inne uniwersum, ale Niho > n-ja to Japonia, a senshi to samuraje. No weź, to jakby na prośbę o polecenie czegoś dziejacego się w średniowieczu w Europie rekomendować "Grę o tron" Odpowiedz Link Zgłoś
feldmarszalek.duda Re: Średniowieczni samuraje 29.07.25, 16:15 Ojtam, ojtam. Czyta się dobrze, mogę polecić, chłopcom się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Średniowieczni samuraje 29.07.25, 16:17 Polecam też film Ronin. Odpowiedz Link Zgłoś