Dodaj do ulubionych

Imigranci - samo zycie

20.07.25, 23:16
Takżeśmy się ponaparzali i posmieszkowali teoretycznie z konfiarzami i konfiarkami w sąsiednim imigracyjnym wątku, to teraz będzie coś z życia.
Moja firma wprowadza na rynek europejski nową technologię medyczną. Dobra i tania. Trzeba przeszkolić lekarzy i jechać z dystrybucją.
Realnie, biznesowo, trzeba patrzeć na rynki, koszt wprowadzenia i wybrać parę krajów. Nie jestem jedyną decyzyjną osobą, ale moje zdanie ma znaczenie.
Jakiś czas temu podczas dyskusji zapytano mnie o Polskę. Odpowiedziałem krótko: Polska nie.
Musimy przywieźć szkoleniowców, parę osób z zespołu technicznego, ogarnąć jakieś małe biuro.
Część z tych osób nie ma rysów twarzy ani koloru skory wszechpolakow. Niestety, wśród fachowców nie ma jedynie blondynów o czysto aryjskim typie urody i słowiańskich nazwiskach, takich jak Wasserman czy Mentzen.
Powiedzialam, że przewiduję spore kłopoty z pobytem tych ludzi w Polsce i ze współpracą na różnych szczeblach – od parkingowego po dyrektora szpitala.
Pokręcili głowami, ale ostatecznie kogo mieli słuchać jak nie mnie…
Dziś zadzwoniła koleżanka po obejrzeniu wiadomości podobnych do tych na obrazku i powiedziała: „Wiesz, trochę ci nie wierzylam, ale miałaś rację.”
Czego to dowodzi?
Nie tego, że na granicy z Białorusią wrzucaja do rzeki i na mokradła samych inżynierów szkolonych w technologii nadprzewodnictwa albo neurochirurgów.
Ale to, że pobito kebabiarza i fryzjera, albo folk tancerza na rynku w Zamosciu, bo mieli nie dość europejski wygląd albo byli “elgiebety” spowoduje, że wyżej wymienieni inżynier i neurochirurg nawet na zaproszenie nie przyjadą.
Czy ja jedna spowoduję załamanie rynku medycznego w Polsce i opóźnienie dostępu do nowych technologii oraz szybkich procedur? Nie, ale takich jak ja w normalnej cywilizacji jest setki i pracujemy z fachowcami o pochodzeniu perskim, hinduskim, arabskim, somalijskim, izraelskim, gejami, o skórze czarnej i żółtej.
I wcześniej czy później ta izolacja zaboli rynek. I konsekwencje braku dostępu do nowych technologii, czy to medycznych, czy przy układaniu asfaltu, będą ponosić wszyscy solidarnie, nawet i forumowi konfiarze.
Bo mieszaniu się nacji nie można zapobiec, ale można się odizolować od korzyści z tego płynącej.
Bedzie mnie znowu mniej, wracam do roboty.
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: Imigranci - samo zycie 20.07.25, 23:17
      Ze stref "wolnych od LGBT" też się wycofano, bo Unia piniondz zabrała, ojej, wredna Unia.
      • enia17 Re: Imigranci - samo zycie 20.07.25, 23:21
        A za mojego dzieciństwa hasła były Polska dla Polaków były to lata 90te
        O masowej emigracji nikt nie słyszał.
        • angazetka Re: Imigranci - samo zycie 20.07.25, 23:25
          Wtedy bano się Żydów. Tak zwany antysemityzm bez Żydów.
        • malia Re: Imigranci - samo zycie 20.07.25, 23:26
          z emigracji piszesz, prawda?
        • mocca25 Re: Imigranci - samo zycie 20.07.25, 23:27
          A Irlandia dla Irlandczyków?
      • hrasier_2 Re: Imigranci - samo zycie 20.07.25, 23:24
        angazetka napisała:

> Ze stref "wolnych od LGBT" też się wycofano, bo Unia piniondz zabrała, ojej, wr
        > edna Unia.
        >
        No nie dało się Ursuli wymienić na nowszy model. A to szkoda.
        • angazetka Re: Imigranci - samo zycie 20.07.25, 23:26
          Chciałbyś Polski bez osób LGBT?
          • livia.kalina Re: Imigranci - samo zycie 20.07.25, 23:30
            Dodajmy - tzn bez Kaczyńskiego i Bosaka.
          • hrasier_2 Re: Imigranci - samo zycie 20.07.25, 23:36
            angazetka napisała:

> Chciałbyś Polski bez osób LGBT?
            >
            O co innego mi chodzi Anetka. Przypominam wszystkim że w 2023 miało miejsce referendum w sprawie migracji. Można było się wypowiedzieć. 60% naroda nie wzięło udziału, bo słuchało komend Tuska, że referendum jest pisowskie. No to teraz mówiąc kolokwialnie, 60% naroda, powinna milczeć. Byłem wtedy w komisji wyborczej to widzialem.
            • angazetka Re: Imigranci - samo zycie 20.07.25, 23:41
              To naucz się odpowiadać na temat. A referendum z 2023 miało tak sformułowane pytania, że to urągało ludzkiej inteligencji.
              • demono2004 Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 08:29
                angazetka napisała:

> To naucz się odpowiadać na temat. A referendum z 2023 miało tak sformułowane py
                > tania, że to urągało ludzkiej inteligencji.
                >

Ma niskie IQ czy jest się absolwentem, szkoły specjalnej, rzeczywiscie można nie rozumiec pytań, prostych pytań z karty referendalnej.
                • evening.vibes Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 08:34
                  demono2004 napisała:
                  > Ma niskie IQ czy jest się absolwentem, szkoły specjalnej, rzeczywiscie można n
                  > ie rozumiec pytań, prostych pytań z karty referendalnej.

Ależ rozumiemy! Zagłosujemy 'przeciw nielegalnej imigracji' i pstryk - nie będzie!

Proponuję kolejne pytania:
                  1. Czy jesteś za gwałtami? NIE!
                  2. Czy jesteś za kradzieżami? NIE!
                  3. Czy jesteś za morderstwami? NIE!
                  3. Czy jesteś za zdradami małżeńskimi? NIE!

Pyk i kraina szczęśliwości dla debili!
                  • demono2004 Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 08:40
                    🚑🚑🚑
                    • evening.vibes Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 08:42
                      demono2004 napisała:
                      > 🚑🚑🚑

Demodusi czaszka eksplodowała - nie dziwota big_grin
                      • demono2004 Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 09:06
                        evening.vibes napisała:

> demono2004 napisała:
                        > > 🚑🚑🚑
                        >
                        > Demodusi czaszka eksplodowała - nie dziwota big_grin
                        >
                        >

Nic mi nie eksplodowało. Z osobnikami z niskim IQ tam sie właśnie rozmawia wink
                        I tak będę teraz z tobą "gadać" bo szkoda na ciebie klawiatury.
                        • evening.vibes Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 09:09
                          demono2004 napisała:
                          > Z osobnikami z niskim IQ tam sie właśnie rozmawia wink

Ty z nikim nie rozmawiasz. Jedynym twoim argumentem jest grożenie.

Zadać ci pytanie i się gubisz bo prawacki penis ci w przekazie dnia nie podał tekstu big_grin
                          • demono2004 Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 14:32

>
                            > Ty z nikim nie rozmawiasz. Jedynym twoim argumentem jest grożenie.
                            >
                            > Zadać ci pytanie i się gubisz bo prawacki penis ci w przekazie dnia nie podał t
                            > ekstu big_grin
                            >

🩺🩺🩺
                      • demodee Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 20:03
                        > Demodusi czaszka eksplodowała

Ja się w tym wątku jeszcze nie wypowiadam.
                  • droch Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 12:27
                    3. Czy jesteś za zdradami małżeńskimi? NIE!

Dlaczego chcesz wykluczyć z życia publicznego polityków wyznających tzw. wartości chrześcijańskie? 😂
                    • evening.vibes Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 13:26
                      droch napisał:
                      > 3. Czy jesteś za zdradami małżeńskimi? NIE!
                      >
                      > Dlaczego chcesz wykluczyć z życia publicznego polityków wyznających tzw. wartoś
                      > ci chrześcijańskie? 😂

Bo złośliwa małpa jestem tongue_out
                • iwles Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 09:10
                  demono2004 napisała:

> Ma niskie IQ czy jest się absolwentem, szkoły specjalnej, rzeczywiscie można n

"Czy popierasz wyprzedaż majątku państwowego podmiotom zagranicznym, prowadzącą do utraty kontroli Polek i Polaków nad strategicznymi sektorami gospodarki?"

To pytanie ZABIJA precyzją big_grin

"Czy popierasz podniesienie wieku emerytalnego, w tym przywrócenie podwyższonego do 67 lat wieku emerytalnego dla kobiet i mężczyzn?"

A to pytanie "zabija" sensem i logiką.
                  No to chodzi o "podniesienie" wieku emerytalnego? Czy o przywrócenie wieku do 67 lat dla kobiet i mężczyzn? Jeśli o to drugie - to zawiera się w nim zdanie pierwsze.
                  Jeśli o to pierwsze, to po kiego diabła ta precyzja zdania drugiego?
                  Tak, wiem, tu chodziło o podkreślenie, że referendum jest ANTY-PO

• evening.vibes Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 09:14
                    iwles napisała:
                    > To pytanie ZABIJA precyzją big_grin
                    >
                    (...)
                    > A to pytanie "zabija" sensem i logiką.
                    > No to chodzi o "podniesienie" wieku emerytalnego? Czy o przywrócenie wieku do 6
                    > 7 lat dla kobiet i mężczyzn? Jeśli o to drugie - to zawiera się w nim zdanie pi
                    > erwsze.
                    > Jeśli o to pierwsze, to po kiego diabła ta precyzja zdania drugiego?

To jest prawacki poziom logiki i posługiwania się językiem polskim.
                  • demono2004 Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 14:35
                    🧠🧠🧠🧠🧠🧠🧠🧠🧠🧠
                • angazetka Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 09:13
                  demono2004 napisała:

> angazetka napisała:
                  >
                  > > To naucz się odpowiadać na temat. A referendum z 2023 miało tak sformułow
                  > ane py
                  > > tania, że to urągało ludzkiej inteligencji.
                  > >
                  >

Sprawdź, co to znaczy, że coś urąga inteligencji. Bo nawet tego nie wiesz.
                  • demono2004 Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 14:35
                    🧠🧠🧠🧠🧠🧠🧠🧠🧠🧠🧠🧠🧠🧠🧠🧠🧠🧠🧠🧠
                    • iwles Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 15:20
                      Zatrzymalas się w epoce hieroglifów? 🤣
                      To by wiele wyjaśniało.
                      • pursuedbyabear Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 18:17
                        Widocznie dostało biedactwo premię za całodobowe prokonfiarskie pierdzielenie na forum i kupiło sobie telefon z emoji, dlatego ostatnio wypisuje tylko obrazkowe posty. A tak czy inaczej mądrości demono to jedno wielkie 💩💩💩
                        • demono2004 Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 23:55
                          pursuedbyabear napisała:

> Widocznie dostało biedactwo premię za całodobowe prokonfiarskie pierdzielenie n
                          > a forum i kupiło sobie telefon z emoji, dlatego ostatnio wypisuje tylko obrazko
                          > we posty. A tak czy inaczej mądrości demono to jedno wielkie 💩💩💩
                          >

💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋
                          • iwles Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 00:24

Jakieś takie to... obleśne.
                      • demono2004 Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 23:54
                        👍👍👍👍👍
      • abidja Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 09:36
        angazetka napisała:

> Ze stref "wolnych od LGBT" też się wycofano, bo Unia piniondz zabrała, ojej, wr
        > edna Unia.
        >
        Ale nienawisci została.
    • wyprawa32768 [...] 20.07.25, 23:25
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • angazetka Re: Imigranci - samo zycie 20.07.25, 23:26
        Nie męcz polskiej ortografii i interpunkcji, trollu.
      • hrasier_2 Re: Imigranci - samo zycie 20.07.25, 23:28
        E tam. Nie ma zielonego pojęcia co się w Polsce dzieje. Tyle co mediów się dowiaduje. A o cena blędna.
      • cottonrose Re: Imigranci - samo zycie 20.07.25, 23:30
        Wypraszam sobie... mnie na tych zdjeciach nie ma. Zarzut szaklowania poprosze do Bakiewicza.
    • malgosiagosia Re: Imigranci - samo zycie 20.07.25, 23:30
      cottonrose napisa

> Musimy przywieźć szkoleniowców, parę osób z zespołu technicznego, ogarnąć jakie
      > ś małe biuro.
      > Część z tych osób nie ma rysów twarzy ani koloru skory wszechpolakow. Niestety,
      > wśród fachowców nie ma jedynie blondynów o czysto aryjskim typie urody i słowi
      > ańskich nazwiskach, takich jak Wasserman czy Mentzen.

Co ty za bajki tutaj opowiadasz. Polacy ogolnie, nie sa rasistami, ale nie chca nielegalnych imigrantow, tzn ludzi bez papierow i checi do pracy, takich, ktorych pozbywaja sie Niemcy.
      • dreg13 Re: Imigranci - samo zycie 20.07.25, 23:35
        Nieprawda, Polacy mordują uchodzców w lasach i tam grzebią. Leśnicy mordują.
        To nie ja powiedziałam, to Janina Ochojska i ona ma na pewno rację.
        wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/7,35771,29553019,janina-ochojska-o-zbiorowym-grobie-na-granicy-lesnicy-zawiadamiaja.html
        • malgosiagosia Re: Imigranci - samo zycie 20.07.25, 23:40
          dreg13 napisała:

> Nieprawda, Polacy mordują uchodzców w lasach i tam grzebią. Leśnicy mordują.
          > To nie ja powiedziałam, to Janina Ochojska i ona ma na pewno rację.

A ludzi LGBT nie morduja? Tez morduja. A co z Ochojska? Cos cicho o niej.
        • simply_z Re: Imigranci - samo zycie 20.07.25, 23:40
          Janka już dawno odleciała..
      • abria Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 08:28
        , ale nie chca nielegalnych imigrantow, tzn ludzi bez papierow i checi do pracy

Klamiesz trollu. Takich ludzi polacy tez nie chcą, a pokazują to robią zamieszki pod hotelami dla zagranicznych pracowników.
      • balladyna Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 22:04
        To dlaczego napadli na artystów na rynku w Zamościu? Mieli pracę, przyjechali oficjalnie.
        Takie pieprzenie: Polacy nie są rasistami, tylko nie lubią czarnych. No ale nie są rasistami.
        • wyprawa32768 Re: Imigranci - samo zycie 24.07.25, 09:36
          Polacy nie są rasistami, ale kłamczuchy bredzą swoje brednie i nas szkalują, wredoty jedne.
          • pursuedbyabear Re: Imigranci - samo zycie 24.07.25, 09:40
            Nie są. Chyba że ktoś jest ciapatym, beżowym albo śniadym.
            • babcia47 Re: Imigranci - samo zycie 08.08.25, 13:54
              To że te ciapate wymyśliły pismo i astronomię matematykę to szczegół bo i tak som grupie nawet z dyplomem uczelni . Dać im szansę u nas wykorzystać lata swojej nauki? Nigdy w życiu. Pisze to na bazie własnych obserwacji gdy ukraińscy absolwenci uczelni byli: pomocnikiem piekarza, kierowca, sprzątaczką a dobrze posługiwali się językiem polskim
    • princesswhitewolf Re: Imigranci - samo zycie 20.07.25, 23:43
      Powiedzialam, że przewiduję spore kłopoty z pobytem tych ludzi w Polsce i ze współpracą na różnych szczeblach – od parkingowego po dyrektora szpitala.

Nie wierze w to.

To ze jakies durnie zniszczyly biznes solidnie pracujacemu kebabiarzowi to nie znaczy ze kazdy jeden z demonstrujacych byl debilem i ze jacys specjalisci bardziej opaleni nie przerwaliby w Polsce. Juz nie przesadzaj.

• angazetka Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 00:08
        Princess, jakoś przegapiłam proces twego brunatnienia. Przykre.
        • princesswhitewolf Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 00:16
          No przegapilas bo masz urojenia. Jak zwykle nic nie zrozumialas z mojego wpisu.

Ja nie jestem tepa lewicowa klacza. Ja widze dlaczego ci ludzie wychodza na ulice. A wychodza w wielu krajach. Nie, nie jest to problem tylko polski. W Hiszpanii sa brytalne wystapienia spoleczne w tej chwili chocby.

Jesli ktos nie rozumie problemu braku szczelnosci granic Unii to naprawde zyje w cloud cooku land.
          • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 09:05
            Mylisz się, nie widzisz.
            Ludzie na ulice wychodzą bo są sfrustrowani. Są sfrustrowani bo biednieją, jest gorzej, gorszy dostęp do usług publicznych, inflacja, drogie mieszkania (wynajem i kupno po równo), w wielu miejscach brak pracy czy masowe zwolnienia. Czują że mają coraz gorszą przyszłość i się nie mylą, czują że z klasy średniej lub pracującej za moment staną się biedotą. Z tym, że ich gniew przez umiejętną propagandę kierowany jest w stronę migrantów, a nie w stronę tych, którzy są winni temu co się dzieje: bogaczy, bogacących się coraz bardziej do obrzydliwego poziomu, jednocześnie uciekających z podatkami i tak naprawdę rabujących społeczeństwo i zabierających zasoby. To nie Ahmed czy Yuliia zabiera Ci mieszkanie na wynajem i ogranicza dostępność np. opieki zdrowotnej, Ahmed i Yuliia ma tak samo przekichane jak Ty i tak samo zaraz nie będzie go/jej stać i nie będzie leczony/a pomimo że pracuje.

Nikt, absolutnie nikt nie popiera masowej, nielegalnej migracji, natomiast ta gromadząca się frustracja jest bardzo umiejętnie przekierowywana na te tory o których tu piszemy właśnie po to, by odwrócić uwagę od faktu, że jesteśmy goleni przez ultrabogaczy. Musk i Bezos płacą mniej podatku niż zwykły placek pracujący w ich firmach.
            • princesswhitewolf Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 09:12
              >Nikt, absolutnie nikt nie popiera masowej, nielegalnej migracji,

No i o tym mowie. Ale ona sie dzieje. I to na masowa skalę.
              A Polsce poprzedni rzad sprzedawal tysiace wiz osobom z Afryki, wiec przyjechali legalnie ale juz pozostali
              • evening.vibes Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 09:23
                princesswhitewolf napisała:
                > A Polsce poprzedni rzad sprzedawal tysiace wiz osobom z Afryki, wiec przyjechal
                > i legalnie ale juz pozostali

I pracują. O czym nie masz pojęcia bo kontakt z polską rzeczywistością straciłaś 20lat temu.
                • princesswhitewolf Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 09:26
                  O czyli PIS zupelnie fair i uczciwie sprzedawali te wizy ludziom z Afryki? I zapewnil im prace? Czyli gazeta.pl i inne klamaly ze to byla forma czwanego zarobku?

Tesknisz za PIS, co nie?
                  • evening.vibes Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 09:27
                    > O czyli PIS zupelnie fair i uczciwie sprzedawali te wizy ludziom z Afryki?

Nie - nieuczciwie.

> I zapewnil im prace?

Nie, nie PiS. Sami sobie zapewnili.

> Czyli gazeta.pl i inne klamaly ze to byla forma czwanego zarobku?

'Czwnaego zarobku'? Może w końcu odwal się od Polski bo nawet języka zapomiałaś.
                    • princesswhitewolf Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 09:40
                      Bede pisac jak uwazam za sluszne. Jakby im rzad nie umozliwil zakupu wiz to by nie przyjechali
                      • evening.vibes Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 09:43
                        > Bede pisac jak uwazam za sluszne.

A cel w używaniu nieistniejących słów masz jaki? Robienie z siebie idiotki kolejny raz?

> Jakby im rzad nie umozliwil zakupu wiz to by nie przyjechali

Oczywiście. Przyjechali, pracują, dokładają się do PKB. Czego nie rozumiesz?
                • princesswhitewolf Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 09:29
                  1. Obiecane miejsca pracy były elementem procederu

Wizy typu D (krajowe) były wydawane na podstawie zaproszeń od polskich firm, które rzekomo potrzebowały pracowników – w wielu przypadkach firmy te były fikcyjne, „słupy” lub pośrednicy zarejestrowani tylko na papierze.

Osobom z Azji i Afryki obiecywano pracę w Polsce, Niemczech czy Holandii, np. w rolnictwie, przetwórniach, magazynach czy gastronomii.

---

🟨 2. Co działo się po przyjeździe do Polski?

W wielu przypadkach:

praca nie istniała,

ludzie byli pozostawiani sami sobie i dalej próbowali przedostać się do Niemiec, Austrii, Francji itp.,

płacili pośrednikom od 2 do nawet 5 tys. euro za „załatwienie” wizy i pracy, ale nie mieli żadnych gwarancji.

---

🟩 3. Przykłady ujawnione przez dziennikarzy śledczych

Według doniesień Gazety Wyborczej i TVN24, niektórzy cudzoziemcy otrzymali zaproszenia na podstawie fałszywych umów pracy w firmach w województwach, które nigdy nie istniały lub działały tylko „na papierze”.

W Tanzanii, Nigerii czy Indiach organizowano „turystykę wizową”: aplikujący jechali do konsulatów w zamian za opłatę i szybkie „załatwienie wizy przez znajomości”.

---

🟦 4. Wnioski NIK i prokuratury

W 2024 r. Najwyższa Izba Kontroli stwierdziła, że:

> "Znacząca liczba wiz została wydana na podstawie niezweryfikowanych zaproszeń. Brak było weryfikacji firm zapraszających oraz celów przyjazdu cudzoziemców."

Prokuratura postawiła zarzuty m.in. Piotrowi Wawrzykowi za udział w procederze, który obejmował aranżowanie fikcyjnych miejsc pracy, by umożliwić masowe wydawanie wiz.
              • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 10:25
                No to skupić się na uszczelnianiu granic, a nie na gnębieniu legalnie przyjeżdżających ludzi tylko dlatego, że są brązowi albo mają ukraiński akcent.

Można też było wiz nie sprzedawać.
            • husky_cat Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 09:13
              Ależ Ahmed z liczna rodziną, od dwóch pokoleń na zasiłku, jak najbardziej ma wpływ na budżet i dostęp do mieszkań czy opieki zdrowotnej
              A w Szwecji to jeszcze dzieci Ahmeda zwykle są w gangu więc mają wpływ na poczucie bezpieczeństwa
              • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 10:27
                To jest do rozwiązania. Nie do rozwiązania na razie wydaje się być problem opodatkowania ultrabogaczy, bo z jakiegoś powodu ematka posiadająca trzy mieszkanka na wynajem i męża na jednoosobowej działalności uważa, że ma wspólne interesy z Bezosem i Muskiem.
                • dramatika Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 10:32
                  chicarica napisała:

> z jakiegoś powodu ematka posiadająca trzy mieszkanka
                  > na wynajem i męża na jednoosobowej działalności uważa, że ma wspólne interesy
                  > z Bezosem i Muskiem.

Bo propaganda, którą sama propagujesz, wciska ematce, że feudalizm korporacyjny to jest "kapitalizm".
                  • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 10:38
                    Co ja niby propaguję?
                    • dramatika Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 11:08
                      chicarica napisała:

> Co ja niby propaguję?

Ty jako przedstawicielka środowisk lewicowych i ich sympatyków, mylisz feudalizm korporacyjny z kapitalizmem.
                      Nie, rozwiązaniem tego, że Bezos płaci żałosne podatki w porównaniu do swoich zysków, nie jest ograniczenie kapitalizmu i jeszcze większe drenowanie zwykłych ludzi, tylko rozwiązaniem jest sprawiedliwe opodatkowanie Bezosa.
                      • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 11:55
                        Nie wiem jakiego rodzaju przedstawicielką środowisk lewicowych wg ciebie jestem. Propagowane przeze mnie poglądy to opodatkowanie ultrabogaczy i zluzowanie obciążenia podatkowego zwykłych placków, od poziomu biedoty do poziomu klasy średniej.
                        • dramatika Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 12:10
                          chicarica napisała:

> Propagowane przeze mnie poglądy to opodatkowanie ultrabogaczy i zluzowanie ob
                          > ciążenia podatkowego zwykłych placków, od poziomu biedoty do poziomu klasy śred
                          > niej.

Cały establishment lewicowo - liberalny ma te pięknie brzmiące w teorii poglądy, tylko ciekawe dlaczego w praktyce Bezosy nadal uprzywilejowane, a śruba dociskana jest zwykłym ludziom. To lewo - libki rządzą od kilkudziesięciu lat w Europie i lewo - libki wyhodowały korporacyjnych feudałów, których dodatkowo od 10 lat karmią dostarczaniem pół-niewolników z krajów trzeciego swiata, ze szkodą dla tubylców.
                          Rozwiązanie jest jedno - macie oddać władzę, bo niszczycie Europę.
                          • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 12:12
                            Plażo, proszę, gdzie rządzi lewica. Stare partie lewicowe dawno zapomniały o czyje interesy walczą, a nowsze, no cóż, zbyt radykalne, tak nie można. W Polsce to w ogóle lewicy praktycznie nie ma.
                            • dramatika Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 12:24
                              chicarica napisała:

> Plażo, proszę, gdzie rządzi lewica.

Nie rżnij głupa, nie piszę o "lewicy", tylko estabilishmencie lewicowo - liberalnym. Co nie zmienia faktu, że ten estabilishment ma gęby pełne stricte lewicowych haseł, a w praktyce wprowadza nam feudalizm, co każe przypuszczać, że lewaki robiłyby dokładnie to samo. Zwłaszcza mając na uwadze, jak się sprzedały korposom za finansowanie elgiebetów i wdrażanie woke do biznesu.

Tu masz swoje poglądy w praktyce:

• husky_cat Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 13:43
                  To rozwiazcie, na początek wyrzuccie ze Szwecji importowanych gangusow z rodzinami, a potem zasilkowiczów.
                  Bezos czy Musk nie zastrzela ematki na oczach jej dziecka, to po pierwsze, po drugie mieszasz problemy

chicarica napisała:

> To jest do rozwiązania. Nie do rozwiązania na razie wydaje się być problem opod
                  > atkowania ultrabogaczy, bo z jakiegoś powodu ematka posiadająca trzy mieszkanka
                  > na wynajem i męża na jednoosobowej działalności uważa, że ma wspólne interesy
                  > z Bezosem i Muskiem.
                  >
                • a23a23 Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 00:59
                  chicarica napisała:

> To jest do rozwiązania.

To dlaczego się takich problemów nie rozwiązuje, jeżeli to jest takie proste?

Bliższa koszula cialu. Musk jest gdzies daleko i bezposrednio nie zagraża. A gang Gruzinów wlamujący się do mieszkań już stanowi bezpośrednie zagrożenie.
                  • dr.amy.farrah.fowler Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 08:45
                    Albo powstający w państwie drugi obieg gospodarczy, do którego państwo nie ma dostępu: w UK istnieje praktycznie druga gospodarka pakistańska, do której państwo brytyjskie nie ma dostępu. W Polsce wytwarza się z kolei powoli gospodarka ukraińska. Tanie ukraińskie biznesy rżnące na podatkach wypierają normalnie funkcjonujące polskie, bo z czymś takim nie da się konkurować.
                    • evening.vibes Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 11:31
                      dr.amy.farrah.fowler napisał(a):
                      > Albo powstający w państwie drugi obieg gospodarczy, do którego państwo nie ma d
                      > ostępu: w UK istnieje praktycznie druga gospodarka pakistańska, do której państ
                      > wo brytyjskie nie ma dostępu. W Polsce wytwarza się z kolei powoli gospodarka u
                      > kraińska. Tanie ukraińskie biznesy rżnące na podatkach wypierają normalnie funk
                      > cjonujące polskie, bo z czymś takim nie da się konkurować.

A myślisz, że w UK (i innych krajach) drugiego polskiego obiegu nie ma? Bo w kwestii rżnięcia na podatkach to wielu może się od nas uczyć...
                      • dramatika Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 12:06
                        evening.vibes napisała:

> A myślisz, że w UK (i innych krajach) drugiego polskiego obiegu nie ma?
                        > Bo w kwestii rżnięcia na podatkach to wielu może się od nas uczyć...

Aracelka dyskutuje z chochołem, czyli z tezą, że wszyscy tutaj pragniemy, aby Polacy łamiący prawo za granicą nie ponosili za to odpowiedzialności.
                        • dr.amy.farrah.fowler Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 14:14
                          Oni generalne zapewne sądzą po sobie, tymczasem normalni ludzie:

Czy Polacy migrujący do innych krajów powinni się integrować, uczyć języka, podejmować pracę i starać się jak najmniej obciążać system? Oczywiście.

Czy Polaków popełniających za granicą przestępstwa należy bezwzględnie karać, a najlepiej deportować? Pewnie.
                      • dr.amy.farrah.fowler Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 12:28
                        Jest, ale nie aż taki. Polski obieg to jest poziom manikiurzystka obsługująca znajomych, pakistańskie to są całe duże firmy, np. budowlane.
                        • evening.vibes Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 16:36
                          > Jest, ale nie aż taki. Polski obieg to jest poziom manikiurzystka obsługująca z
                          > najomych, pakistańskie to są całe duże firmy, np. budowlane.

Fowlerka expertka big_grin Polacy oszukujący cacy a Pakistańczycy beeee... tongue_out
                        • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 20:01
                          Chyba żartujesz. Szwedzka budowlanka się z tym boryka i nie mówimy tu o jakichś firmach remontujących daszki nad tarasami, tylko np. o tych które budują metro w Sztokholmie i tunele w Gbg, kombinując z podatkami i lipnym delegowaniem pracowników tak by płacić polskie zusy zamiast szwedzkich ile się da.
                • dr.amy.farrah.fowler Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 08:41
                  Tak, lewica postuluje rozwiązanie problemu opodatkowania bogaczy przez łupienie mnie, czyli ledwo wyrabiającego na ZUS przedstawiciela klasy średniej, więc to nie tak, że nie się roi przynależenie do jednej klasy z Bezosem i Muskiem, tylko lewica wrzuca mnie do tego samego worka.
            • milva24 Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 09:27

>
              > Nikt, absolutnie nikt nie popiera masowej, nielegalnej migracji, natomiast ta g
              > romadząca się frustracja jest bardzo umiejętnie przekierowywana na te tory o kt
              > órych tu piszemy właśnie po to, by odwrócić uwagę od faktu, że jesteśmy goleni
              > przez ultrabogaczy. Musk i Bezos płacą mniej podatku niż zwykły placek pracując
              > y w ich firmach.
              >

Święte słowa!
            • dramatika Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 10:16
              chicarica napisała:

> Nikt, absolutnie nikt nie popiera masowej, nielegalnej migracji, natomiast ta g
              > romadząca się frustracja jest bardzo umiejętnie przekierowywana na te tory o kt
              > órych tu piszemy właśnie po to, by odwrócić uwagę od faktu, że jesteśmy goleni
              > przez ultrabogaczy. Musk i Bezos płacą mniej podatku niż zwykły placek pracując
              > y w ich firmach.

Ależ wszystko się zgadza i nikt żadnej uwagi nie przekierowuje. Osobnicy typu Bezos korumpują warchołów u władzy (zarówno z PiSu, jak i z PO), aby ci sprowadzali im pół - niewolników na ich hale i montownie. W efekcie korposy, kóre nie płacą podatków w Polsce, lub niewspółmierne do swoich zysków, generują jeszcze więcej zysku, kosztem ludu tubylczego, który musi się potem mierzyć ze wzrostem przestępczości, ograniczeniem dostępności usług publicznych, czy w ogóle dzieleniem przestrzeni z ludźmi o prymitywnej kulturze.
              • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 10:44
                Przekierowywanie uwagi odbywa się jednocześnie ze sprowadzaniem taniej migranckiej siły roboczej z krajów trzeciego świata do roboty w montowniach i centrach logistycznych i tak będzie przynajmniej dopóki się tego całkowicie nie zrobotyzuje. Z tą robotyzacją zresztą to też nie tak hop siup bo robota trzeba kupić, kalibrować, serwisować, a jak się zepsuje to są koszty podczas gdy Pakistańczyk czy Filipińczyk kosztuje tyle co bilet lotniczy, kalibrację ma automatyczną, serwisuje się sam a zepsutego się wyrzuci i weźmie się nowego.
                • dramatika Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 11:00
                  chicarica napisała:

> tak będzie przynajmniej dopóki się tego całkowicie nie zrobotyz
                  > uje.

Nie trzeba nic robotyzować. Zwyczajnie, jeśli Bezosowi brakuje półniewolników, to niech przeniesie swoje hale do Kolumbii czy Somalii. Polska na tym tylko zyska.
                  • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 11:53
                    No ależ ja się z tym zgadzam, z tym, że życzyłabym sobie, by zyski z tego co Bezos upycha w Europie były opodatkowane również w Europie. Bo to my, tutaj, musimy potem poradzić sobie z hałdami generowanych przez to śmieci, to tu produkuje się papier do opakowywania tego g...wna i wysyłania, to po naszych drogach jeżdżą rozwożące ten chłam ciężarówki. Że produkt będzie przez to droższy? Niech będzie. Może dzięki temu konsument wybierze coś produkowanego lokalnie albo w ogóle pomyśli czy na pewno potrzebuje trzymaczki do gotowanych jajek z amazonu albo zakupionego na amazonie pudełka na duperele zakupione na amazonie.
                    • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 12:02
                      Jeszcze tylko dodam w kwestii przekierowywania. Zobacz sobie kto finansuje te faszystowskie partie i poglądy. Jakie firmy i osoby dotowały kampanię Trumpa. Oni są w stanie podpalić świat byle tylko ochronić i pomnożyć swoje własne, już i tak niewyobrażalne majątki. Podesłać parę milionów dolców faszyście? No problem. Fuck the poor.
                      • abidja Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 12:07
                        chicarica napisała:

> Jeszcze tylko dodam w kwestii przekierowywania. Zobacz sobie kto finansuje te f
                        > aszystowskie partie i poglądy. Jakie firmy i osoby dotowały kampanię Trumpa. On
                        > i są w stanie podpalić świat byle tylko ochronić i pomnożyć swoje własne, już i
                        > tak niewyobrażalne majątki. Podesłać parę milionów dolców faszyście? No proble
                        > m. Fuck the poor.
                        >

Tak, dokladnie tak.
            • dr.amy.farrah.fowler Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 08:20
              Ależ oczywiście, że Ahmed czy Yuliia zabierają tanie mieszkania lokalsom. W takich krajach, jak Niemcy czy UK, gdzie istnieje spora baza niedrogich mieszkań zarządzanych przez państwo/samorządy, rodzina, w której przynajmniej jedna osoba pracuje, nie ma już żadnych szans na tanie mieszkanie od państwa, ponieważ istnieje potężna kolejka, począwszy od własnych potrzebujących, a skończywszy na Ahmedach i Yuliiach. Przypominam, że UK ma roczną migrację netto na poziomie populacji Leeds, trzeciego pod względem ludności miasta w tym kraju, lokale mieszkalne nie wyrastają tak same z siebie, a Ahmedów kwateruje się już masowo w odkupionych/wynajętych od prywatnych właścicieli hotelach.
              • iwles Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 08:23

Jak świat światem- migracja zawsze istniała.
                • husky_cat Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 08:48
                  Ale zawsze migranci radzili sobie sami, a nie żyli latami, a właściwie pokoleniami, z zasiłków w mieszkaniach otrzymanych w prezencie
                  I zawsze można było wyrzucić imigrantów, którzy byli niepotrzebni albo problemowi
                  • dr.amy.farrah.fowler Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 16:25
                    Mało rzeczy mnie tak wkurza jak pieprzenie "abo Polacy masowo emigrowali w latach 80".

Po pierwsze, no emigrowali, ale jedyną pomoc, o ile w ogóle, mieli od mieszkających na miejscu rodzin albo znajomych (jeśli w ogóle takie mieli). Raczej nie stawiali się na granicy z hasłem "poproszę mieszkanie, zasiłek i karnet na basen". Ścieżka przez obóz dla uchodźców istniała, ale nie była zbyt popularna z oczywistych powodów.

Po drugie, największa polska fala migracji to niecały milion ludzi. Rozłożonych na lata i na wiele krajów: Stany, Kanada, Niemcy, Francja, Włochy, Skandynawia, ba, nawet Brazylia i Peru. Nie da się tego porównać z sytuacją, kiedy do jednego kraju trafia prawie milion ludzi rocznie.
                    • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 19:53
                      Polacy w latach 80 dostawali ogromną pomoc i zasiłki na osiedlenie się, przynajmniej tutaj.
                      Poznałam kilka takich osób, z tego co opowiadali to mieszkanie i zasiłek socjalny na czas adaptacji to była norma, od razu praktycznie.
                • dr.amy.farrah.fowler Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 09:00
                  Odkąd istnieją państwa we współczesnej postaci, to w formie aż tak masowej nie bardzo. Znaczy, istniała, ale to się podbój nazywa.
              • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 19:57
                Ty w ogóle nie rozumiesz o czym ja mówię. Dramatyczny wzrost cen i czynszów za mieszkania spowodowała nie migracja, tylko mechanizmy wynikające z obrzydliwego bogacenia się pewnych osób które jednocześnie nie wpłacały odpowiednio do tego nagromadzonego bogactwa pieniędzy do wspólnej kasy w postaci podatków, co spowodowało uszczuplenie funduszy na budowę takich niedrogich czynszówek i wywindowanie czynszów i cen z powodu braków na rynku mieszkaniowym.

Yuliia i Ahmed czekający w kolejce razem z Sarah i Randym, czy Svenem i Emmą, to jest problem wtórny. Z czasem i tak braknie, dla wszystkich, dla Svena i Emmy też.
                • tania.dorada Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 20:00
                  No, w Polsce gwałtowny wzrost cen nieruchomości nastąpił gdy weszliśmy do Unii i znienacka biali jak śnieg zamożni Europejczycy mogli tu kupować nieruchomości a Polacy masowo zaczęli wyjeżdżać na zachód za zarobkiem.
                • dr.amy.farrah.fowler Re: Imigranci - samo zycie 23.07.25, 09:12
                  W Polsce zjawisko zasadniczo nie istnieje, masowe wykupywanie nieruchomości przez zachodnie fundusze dopiero się zaczyna, a typowy polski landlord ma na wynajem JEDNO mieszkanie.
                • husky_cat Re: Imigranci - samo zycie 23.07.25, 10:50
                  Ale przyznasz, że Ahmed wraz z trzypokoleniowa rodziną, w której nikt nie pracuje, a wszyscy korzystają to jednak problem.
                  I Sven może się w końcu zirytowac jeśli Ahmed dostanie, a dla niego zabraknie?
          • angazetka Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 09:14
            Tępa lewicowa klacz gratuluję ci kultury osobistej.
            • princesswhitewolf Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 09:18
              Raczej tobie mozna gratulowac braku jej. Ja inwektywami nikogo nie obklejam.
              • angazetka Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 09:21
                A "tępa lewicowa klacz" to komplement?
                • princesswhitewolf Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 09:23
                  A czy ja napisalam to ze TY nia jestes? Napisalam ze ja nia nie jestem
                  • evening.vibes Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 09:26
                    > A czy ja napisalam to ze TY nia jestes? Napisalam ze ja nia nie jestem

Napisałaś to w przeciwieństwie do niej. I kogokolwiek miałaś na myśli - użyłaś wulgarnego wyzwiska.
                    • evening.vibes Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 09:26
                      evening.vibes napisała:
                      > w przeciwieństwie do niej

* w odpowiedzi
                    • princesswhitewolf Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 09:30
                      Sprawdz znaczenie slowa " wulgarny". I nie napisalam ze ona jest- nie kombinuj. Ty natomiast szczodro sypiesz inwektywami
                      • evening.vibes Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 09:31
                        > Sprawdz znaczenie slowa " wulgarny"

Debigrantka będzie mnie pouczała na temat języka... JPRDL tupet level kosmos <faceplam>
                        • princesswhitewolf Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 09:41
                          O prosze i kto tu inwektywy rzuca....i kto jest wulgarny.

Jakie masz uklady z modkami ze cie nie zablokowaly?
                          • evening.vibes Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 09:43
                            > O prosze i kto tu inwektywy rzuca

Ja - tak jak ty. Ja się nie wypieram.
                            • princesswhitewolf Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 10:07
                              Nie, nie tak jak ja. Zupelnie inny poziom wypowiedzi i szkoda mi czasu na rozmowy wlasnie takie. Pa
                • wyprawa32768 Re: Imigranci - samo zycie 24.07.25, 09:40
                  stare powiedzenie - uderz w stół a nożyce się odezwą. widać dobrze wiesz że lewicujesz na poziomach nieznanych nikomu. jak można być tak odklejonym, jak można być tak logicznie sprzeczna sama ze sobą ?
              • evening.vibes Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 09:22
                > Raczej tobie mozna gratulowac braku jej. Ja inwektywami nikogo nie obklejam.

Tekst o tępej lewicowej klaczy to czym był? Rozumiem - kultura brunatnego faszolstwa?
                • princesswhitewolf Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 09:24
                  Mysle ze niezbyt lotnie nadazasz za moimi pogladami. I nie, nie mam pogladow prawicowych. Jestem centrysta
        • tania.dorada Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 00:08
          Ja też nie wierzę. Taż że cotton rose raczej zakłada trollwątki, dwa że jasne, korpo “kogo miało posłuchać jak nie jej”, w ogóle nie mają żadnych badań, prognoz, statystyk, trzy, że jasne, koleżanka zobaczyła jednego newsa i od razu uwierzyła że w Polsce jest taka straszna codzienność, cztery, że owszem, cały świat widzi że wszędzie wybuchają kryzysy migracyjne, więc gdzie by ci specjaliści nie wyjechali to mogą się natknąć na naziola.
          • cottonrose Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 00:20
            Masz racje, jak bedziemy chcieli wspolpracowac z Bulgaria to starannie wysluchamy opinii Szweda, a kontakty z Norwegia bedziemy dyskutowac z Grekiem.
            Ma sens.
            • tania.dorada Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 00:50
              Jednego Szweda nie, jednego Bułgara również nie.
      • abidja Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 11:53
        Lekarz urodzony w Syrii, obywatelstwo polskie, wyksxtalcony w Pl, zona, 2 corki. Od 30 l pracuje i leczy w Polsce. Ostatnio kazano mu wypierd....

Burmistrz urodzony w Syrii, obywatelstwo polskie, zyje w Polsce, rodzina polska...na Radzie Miasta kazano mu grzecznie wyp...No nie w podskokach bo jednak ofickalnie na Radzie podła taka propozycja.

Tak, to wszystko marginalne zdarzenia, te marsze przeciw ludziom, miny na granicy, drut żyletkowy, pobicia przez SG, nie przyjmowanie wnioskow o ochrone na legalnym przejsciu w Terespolu od kobiet, osob chorych, odprawianie uchodzcow Ukrainskich klamiac ze xmienily sie przepisy i do PL nie wejda szukac ochrony...
        Nic sie nie dzieje....a jednak noc brunatna nadeszla, jest, faszysci na ulicach, w rzadzie i w domach "porzadnych ludzi" ktorzy udaja ze nuc sie nie dzieje.

No ale MY ratowalismy Żydow,wszyscy jak jeden . MY.
        A dzis ta odwazna, dzielna Polska trzesie portkami przed ludzmi o innym pochodzeniu, kolorze skory, wyznaniu.
        Wstyd.
        Wstyd Wam wszystkim ktore mowia "ale...."
        • dramatika Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 11:57
          abidja napisała:

> noc brunatna nadeszla, jest, faszysci na ulicach
          > , w rzadzie i w domach "porzadnych ludzi" ktorzy udaja ze nuc sie nie dzieje.

W okrężnicy mamy waszą moralną panikę i pedagogikę wstydu, którą futrujecie Polaków od 36 lat. Nie podoba ci się "faszyzm" Polaków, to udaj się za Don.
          • abidja Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 11:59
            I zawsze ten anal...🤔
            Znaczace 😁😁😁
    • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 20.07.25, 23:45
      Nic nowego. Jeszcze w okolicach 2015 znajomy Portugalczyk mieszkający w Polsce znalazł się parę razy w sytuacji wpierd....logennej bo był ciemniejszy niż reszta ludzi na ulicy.
      • bmtm Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 09:19
        Ale potem PIS doszedł do władzy i poczuł się bezpieczniej.
        • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 10:45
          Zupełnie się nie poczuł a w okolicach drugiej kadencji PiS wyjechał.
          • riki_i Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 11:15
            To jakiś under class ten ciemny Portugalczyk, może import z dawnych kolonii? . Moja znajoma była długie lata kochanką Portugalca z kierownictwa banku Millenium. Gość bielutki Europejczyk w czystej postaci.
            • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 11:44
              Absolutnie nie underclass, senior specjalista w korpo w branży IT, zarobki pozwalające na dużo lepsze wakacje niż Ty miewasz. Po prostu się chłopak bardzo szybko opalał, jedno wyjście na fajkę w pierwszym wiosennym słońcu i wracał z lekką opalenizną. A skąd pochodzili jego dawni przodkowie, nie wiem. Portugalczycy bywają bladzi, a bywają też z domieszkami. Nie czyni ich to gorszymi ludźmi.
              • anajustina Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 14:08
                No to mógł wysokiego filtra używać, widać leniwy był (też jestem w tej kwestii).
                • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 17:48
                  W normalnym kraju nie trzeba używać wysokiego filtra tylko po to by nie zbrązowieć przypadkiem i nie zostać pobitym.

Ja się czasem wręcz o własnego starego obawiam, szybko się opala, ma ciemne oczy i ciemną bródkę, resztki włosów czarne jak akurat lekko odrosną, a do tego wygląda tak, że na lotnisku w rodzinnym Gdańsku mówią do niego po angielsku. Też ma się wybielać bo może dostać wp...l?
                  • anajustina Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 18:58
                    Przecież to żart był. A nawet sarkazm. .
            • margit49 Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 11:48
              riki_i napisał:

> To jakiś under class ten ciemny Portugalczyk

Haha, znaczy w Portugalii nie byłeś, a nasz rodzimy, choć krojcowany, Samuel Rodrigo, bielutki nie jest
              • riki_i Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 12:57
                Byłem kilka razy w Portugalii. Jest tam wiele różnych odcieni skóry, ten kraj posiadał gigantyczne kolonie. Natomiast rdzenni w większości sa biali, zwlaszcza ci z wyższych klas społecznych. Spójrz może sobie jak wygląda pan właściciel Biedronki
                www.rp.pl/handel/art9909301-pedro-soares-dos-santos-jesli-bedzie-trzeba-damy-podwyzki
                • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 17:50
                  Ty serio o tych klasach społecznych?
                  Byłeś kiedyś w Andaluzji albo np. w okolicach Walencji? Rodzimi Hiszpanie, a wyglądają jak prosto z Maroka, nawet nosy z haczykiem.
                  • riki_i Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 18:48
                    Tak, tak, tak, pełna zgoda co do tych Hiszpanów, część z nich jest niska, ciemna i wygląda jak z krajów Maghrebu. No ale przyznasz, że są tez hiszpańscy mega przystojniacy o diametralnie innym wyglądzie?

Typowy rdzenny Portugalec z Europy wygląda imo jak gość z zespołu NAPA. Btw nie każdy Holender wygląda jak Geert Wilders, ale to właśnie jego można zaklasyfikować jako "typowego" Holendra.
                    • margit49 Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 20:06
                      riki_i napisał:

> Tak, tak, tak, pełna zgoda co do tych Hiszpanów, część z nich jest niska, ciem
                      > na i wygląda jak z krajów Maghrebu.
                      Tak samo, jak w każdym innym kraju - niscy, wysocy, grubi i szczupli 🤣
                      generalnie południowców wyróżnia karnacja, oprawa oczu, ciemny kolor włosów

są tez hiszpańscy mega
                      > przystojniacy o diametralnie innym wyglądzie?

Są, ten wprawdzie Katalończyk, no nie wiem, czy o tak diametralnie innym wyglądzie

• margit49 Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 20:11
                      riki_i napisał:

> Typowy rdzenny Portugalec z Europy

To były /chyba/piłkarz Lecha Poznań. Właśnie taki typowy Portugalec, z charakterystyczną urodą
                      • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 20:19
                        No mniej więcej ten poziom beżowości miał ten mój znajomy. Przed opalankiem.
                    • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 20:23
                      Są różni, są i rudzi wyglądający jak Anglicy. Co ma swoje uzasadnienie, Zatoka Biskajska pomimo sztormów dawała się przepłynąć. Poznałam też kiedyś Włocha blondyna.
                      I co, będziesz klasyfikować ludzi i dzielić na Übermensch i Untermensch na podstawie fenotypu? Ten jest wystarczająco europejski, to nie będzie wpierdolu, a tamten wygląda jak Marokańczyk, pewnie praszczurka się puszczała z Maurami, to bijemy albo wysyłamy do roboty przy winogronach?
                  • anajustina Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 18:59
                    Hiszpanie się przecież wieki temu wymieszali częściowo z Maurami, stąd m. in. taka uroda.
                    • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 20:20
                      Oczywiście. I dlatego przyjeżdżają sobie do Polski i grozi im wp...
    • eva_evka Re: Imigranci - samo zycie 20.07.25, 23:56
      Zgodzę się z Tobą.
      W ekipach budowlanych z którymi współpracuje mój mąż pracują Filipińczycy, Mołdawianie, Nepalczycy. Mieszkają w hostelu ppd Warszawą, poza pracą raczej nie wychodzą, boją się. Jakis czas temu dwóch zostało pobitych przez młodzież. I wyzwiskach nie wspomnę.
      • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 00:06
        Ostatnio gdzieś widziałam na FB że ktoś sfotografował Filipińczyków czekających na pociąg w Gdyni. Najlepsze że jeszcze parę lat temu to katoliccy Filipińczycy podobno mieli ratować polski naród przed brakiem rąk do pracy i niską dzietnością, jako alternatywa dla "inżynierów".
        • princesswhitewolf Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 00:09
          No ale takie demonstracje aktualnie nie sa tylko w Polsce. W rzekomo tolerancyjnej Hiszpanii tez i innych krajach.

Tu chodzi o szczelnosc granic UE a nie jakichs specjalistow z innych krajow
          • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 08:51
            Faszyzm w Hiszpanii akurat nigdy tak naprawdę nie wygasł. Gdzieś w latach 2010+ sama słyszałam od kogoś "Franco by zrobił porządek z takimi jak ty", a do propagandy Putina i masowej migracji z 2015 było jeszcze bardzo daleko.
            • a23a23 Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 01:12
              chicarica napisała:

> Faszyzm w Hiszpanii akurat nigdy tak naprawdę nie wygasł.

Ale może zastanowisz się skąd takie postawy się biorą? Można dlugo wmawiać jak to pięknie będzie w ubogaconym kulturowo spoleczenstwie, tylko problem polega na tym, ze lewicujące elity nie są juz jedynym zrodlem informacji, a ludzie jednak wiecej podrozuja i juz nie da sie im tak latwo wmowic, ze jest idealnie.
              • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 20:05
                No ale skąd, powiedz mi skąd, wziął się faszyzm w latach 80 po śmierci Franco w Hiszpanii, w sensie, kontynuacja faszyzmu? Z powodu najazdu migrantów kontynuowali, czy z powodu tego, że jakaś część społeczeństwa jest zakutymi pałami i koniecznie musi mieć wodza który ją będzie trzymał za ryj i napuszczał na wroga?
    • dramatika Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 00:58
      O, do inżynierów i chirurgów doszli biotechnolodzy big_grin
      • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 08:55
        Ale to jest dla ciebie takie dziwne? Na kursie szwedzkiego poznałam np. doktorantkę data science z Iranu i inżynierów budownictwa z Syrii. Leczy mnie, i to bardzo dobrze, lekarz pochodzący z Iraku. Wcześniej z Syrii, z tym że akurat chrześcijanin i studiował w Polsce, w ogóle z takiej wykształconej rodziny chłopak, siostra jest prawniczką. Takich ludzi jest mnóstwo.
        • husky_cat Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 09:07
          I raczej nikt nie ma nic przeciwko nim, ale w Szwecji macie także problemy z gangusami, takze nastolatkami, głównie pochodzenia imigranckiego.
          I tu pojawia się problem ponieważ dla Szwedów i Szwecji najlepiej by było gdyby tych ludzi w ogóle tam nie było.

Ktoś popełnił błąd przyjmując wszystkich zamiast wyłącznie tych najbardziej wartościowych
          • 71tosia Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 11:52
            Mamy problemy głównie z rasistami jak ty Zośka-husky
            • husky_cat Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 13:50
              Zośka to przecież twoja córka ☺
              Naprawdę twierdzisz, że syn Szweda polskiego pochodzenia, który widział jak gangus z importu zastrzelił mu tatę ma największy problem z rasistami?
              Albo Polka zgwałcona i skatowana w Rimini przez pontoniarzy ma.największy problem z rasistami?
              Europa ma problem z imigrantami i pożytecznymi idiotami, którzy doprowadzili do sytuacji jaką mamy teraz. 10 lat temu pisałam, że to się skończy skretem w prawo
              • dramatika Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 13:55
                husky_cat napisała:

> 10 lat temu pisałam, że to się skończy skretem w prawo

No musisz się bardziej starać, namawiaj rodzinę i znajomych na głosowanie na Tuska, który nam tu bez gadania przyjmuje nierokujących z Niemiec, w końcu najważniejsze, aby nie wygrał "faszyzm" big_grin
                • husky_cat Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 14:01
                  To pis przyjmował imigrantów, Tusk uszczelnil granice
                  • dramatika Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 14:07
                    husky_cat napisała:

> To pis przyjmował imigrantów, Tusk uszczelnil granice

Bezpośrednim pretekstem do protestów było to, że Tusk bez gadania przyjmuje migrantów przerzucanych nam przez niemiecką granicę. Niemcy sobie znalazły sposób, jak pozbyć się nierobotnych i przestępców - szarpią za łańcuch, na którego końcu jest Tusk.
                    • husky_cat Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 15:14
                      A kto szarpie za łańcuch, na którego końcu jest bezzebny karzel? Putin?
                      A ci, których Niemcy odsylaja to ci sami, których pis przepuścil
                      • dramatika Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 15:32
                        husky_cat napisała:

> A kto szarpie za łańcuch, na którego końcu jest bezzebny karzel? Putin?

Znaczy jak karzeł wpuszczał, to Tusk też może? big_grin

> A ci, których Niemcy odsylaja to ci sami, których pis przepuścil

No tak Niemcy twierdzą, na gębę, bez papierów - a twój Tusk im wierzy big_grin Ale ok, rozumiem - najważniejsze, aby nie było "faszyzmu" big_grin
                        • iwles Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 15:48
                          dramatika napisał(a):

> najważniejsze, aby nie było "faszyzmu"

Bez cudzysłowu. Bo ty chciałbyś.

• husky_cat Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 17:21
                          Ale Tusk nie wpuszcza.
                          A ty co pracujesz teraz w SG i wiesz?
        • alex_vause35 Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 09:22
          Uwierz, że ludźmi normalnymi, pracującymi, z zawodem jakimś albo i jeszcze lepiej, z dobrym wykształceniem, każdy będzie zachwycony i jeszcze pomoże na początku, niezależnie od ich koloru skóry czy pochodzenia.
          Państwa europejskie mogą mieć jednak i już mają problem z nadmiernym obciążeniem socjalem, dostępem do usług publicznych dla tych, którzy sobie sami nie zapłacą np. za lekarza albo za przedszkole, a także dodatkową przestępczością i gangami obcokrajowców. I spiknięciem się rodzimych gangusów z tymi gangami.
          Nie wiem, co zrobić, żeby importować tych, którzy są normalni i chcą pracować - tego nie przewidzisz.
          • husky_cat Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 09:38
            Arabia Saudyjska jakoś daje radę, imigranci tam pracują i nie popełniają przestępstw. Najwyraźniej ich metoda jest lepsza od europejskiej
            • princesswhitewolf Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 09:39
              Oby zaden kraj sie na nich nie wzorowal...
              • husky_cat Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 09:42
                Wolisz socjal i przestępczość imigrantów w Europie?
                W AS pracują i są spokojni, lepsze to od tego co wyprawiaja w Europie
                • princesswhitewolf Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 10:09
                  W Arabii Saudyjskiej prawa pracownikow, zwlaszcza migrantow, sa czesto lamane. Powszechne sa niskie zarobki, dlugie godziny pracy bez odpoczynku, przetrzymywanie paszportow przez pracodawcow oraz brak mozliwosci zmiany pracy bez ich zgody. System kafala uzaleznia pracownika od pracodawcy, co prowadzi do naduzyc i wyzysku.

A juz nie wspomnę o tym ze schronienie tam znalazlo mase przestępców i handel ludzmi kwitnie
                  • husky_cat Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 10:13
                    A w Europie w imię poprawności politycznej łamane są prawa Europejczyków.
                    • princesswhitewolf Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 10:14
                      Roznica skali tego.
                      • husky_cat Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 10:21
                        Tak, różnica polega na tym, że państwo ma obowiązek chronić własnych obywateli, a nie narażać ich bezpieczeństwo z powodu imigrantów i zabawy w azyle
                        • princesswhitewolf Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 10:47
                          Oni nie chronia wlasnych z zalozenia. Tam chroni sie tych których sie oplaca chronic

1. Brak ekstradycji – Arabia Saudyjska nie zawsze zgadza się na ekstradycję swoich obywateli lub cudzoziemców przebywających w kraju, nawet jeśli są ścigani za poważne przestępstwa za granicą.

2. Ochrona „swoich” – władze często chronią lojalnych współpracowników, prominentnych duchownych czy członków elit, nawet jeśli są oskarżeni o przestępstwa.

3. Polityczny azyl „nieoficjalny” – osoby niewygodne dla władzy w innych krajach mogą znaleźć schronienie w Arabii, jeśli ich obecność służy interesom saudyjskiego rządu.

4. Układy i wpływy – niektóre osoby chronione mają duże znaczenie finansowe lub polityczne (np. bogaci biznesmeni), więc są tolerowane lub nawet wspierane.

• 71tosia Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 11:53
                      Jakie prawa łamiesz rasistko?
                      • princesswhitewolf Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 12:16
                        O czym ty dosia mowisz?
            • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 10:51
              Bardzo kiepski przykład. Praca niewolnicza, tragiczne BHP i mekka przestępców z całego świata oraz uciekinierów podatkowych.
              • husky_cat Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 11:10
                Ty zdaje się mieszkasz w Szwecji, w której jest problem z gangusami z importu i ogromna liczba biorców socjalu z importu. Pytanie, który model jest lepszy dla tubylców.
                Bo zdaje się, że w AS imigranci nie napadaja na tubylców, nie żyją z ich pieniędzy i nie zajmują miejsc w kolejkach do lekarza

chicarica napisała:

> Bardzo kiepski przykład. Praca niewolnicza, tragiczne BHP i mekka przestępców z
                > całego świata oraz uciekinierów podatkowych.
                >
                • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 11:20
                  W AS tubylcy, o ile nie należą do ustosunkowanej elity, też mają przekichane. Znacznie bardziej przekichane niż przeciętny mieszkaniec Szwecji.
                  • husky_cat Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 11:23
                    Masz na myśli tego mieszkającego w Szwecji Polaka, choć nie, on miał szwedzkie obywatelstwo, którego gangus z importu zastrzelił na oczach jego synka?
                    Można mieć bardziej przekichane?
                    • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 11:41
                      Owszem, można.
                      • husky_cat Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 13:53
                        Wiesz jak ktoś nie żyje to już raczej nie można
                        • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 17:51
                          Ty, a słyszałaś że niedługo wam ze Szwecji trochę polskich patoli przyślą? Sądy zmieniły podejście i orzekają karę wraz z deportacją, alleluja!
                          • husky_cat Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 19:06
                            Trudno, Polaków Polska jest zobowiązana przyjąć.
                            Ale Szwedzi powinni skupić się na gangach ubogacaczy i biorcach socjalu i ich deportowac
                            • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 20:25
                              Na szczęście skupia się i na tych, i na tych i już niedługo, już za chwileczkę, odzyskacie polskich ubogacaczy.
                              • husky_cat Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 20:59
                                Serio? Uwierzę jak zobacze ☺
                                • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 20:07
                                  No ja widzę, w sensie, widziałam parę wyroków ostatnio. I beżowych przestępców, i różowocielistych rumianych polskich alkoholików i patoli.
                                  • husky_cat Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 20:25
                                    A ilu spośród tych "bezowych" przestępców zostało odesłanych?
          • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 10:50
            Za problem z dostępem do usług publicznych i obciążeniem socjalem w bardzo dużej mierze odpowiada fakt, że niewyobrażalnie wielką kasę zgarniają najbogatsi a nie trafia ona do wspólnej puli w postaci podatków.
            Jest obecnie rekordowo niskie obciążenie podatkami osób bogatych, rekordowo wysokie obciążenie osób pracujących i klasy średniej. Nisko opodatkowany kapitał, wysoko opodatkowana praca i się dziwić że się ludziom nie chce pracować. Twoim konkurentem w kolejce do lekarza jest nie Ahmed czy Yuliia, a raczej ten, kto pomimo że zarabia w Twoim kraju i na obywatelach Twojego kraju, eksploatując np. infrastrukturę Twojego kraju, nie wpłaca do budżetu Twojego kraju nic, a za to czego nie wpłacił skupuje kolejne nieruchomości które potem Tobie, Ahmedowi i Yulii wynajmie za całe Twoje i ich pieniądze tak, że na życie Ci już nie zostanie.
            • princesswhitewolf Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 10:54
              No tym pisalam...
            • dramatika Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 10:58
              chicarica napisała:

> zarabia w Twoim kraju i na obywatelach Twojego kraju, eksploatując np.
              > infrastrukturę Twojego kraju

"Eksploatacja infrastruktury" przez bezosów to małe miki - realnym problemem jest to, że to właśnie z ICH inicjatywy pisowcy sprowadzili do Polski masę obcych kulturowo, nieintegrujących się osobników o barbarzyńskim mentalu, a PO-wcy udają, że tego nie widzą.
              • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 11:16
                To nie jest tylko Polska i nie chodzi tylko o PiS. Cały ten miszmasz jest powiązany. Jednocześnie budują sobie bezpodatkowe i bezpaństwowe enklawy np. w Hondurasie, dla elitki która będzie sobie tam siedziała i kręciła światem, gdy my wszyscy będziemy się zagryzać między sobą i zdychać z głodu i gorąca.
            • husky_cat Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 11:13
              A ile do wspólnej puli wkłada bezrobotny Ahmed z bezrobotna żona, syn i zięć bezrobotnych rodziców i jeszcze z synami w gangu?
              Skoro nie chce im się pracować to powinno się im zafundować jedno; bilet powrotny
              • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 11:18
                Ależ oczywiście. Natomiast problem jest do rozwiązania, paradoksalnie nie ma ich aż tak dużo. Wielu Ahmedów pracuje. Niepokojący są w sumie, oprócz przestępców, ci najbardziej przedsiębiorczy, którzy zakładają różnego rodzaju przekręciarskie firmy mające na celu dojenie państwowej kasy. Ale to też jest do uwalenia, zwłaszcza gdy zabiera się za to, a zabiera się, AI i wykrywa przestępcze i oszukańcze wzorce działania.

Problemu strzyżenia całego świata przez bogaczy na razie nie rusza nikt, absolutnie nikt. A to naprawdę spowoduje, że w dość szybkim tempie zbiedniejemy, i Ty i ja.
                • husky_cat Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 11:27
                  Ale europejski bogacz nie zgwałci mi dziecka, nie wysadzi się w CH, nie wjedzie w nas autem.
                  Rozwiązanie jest proste; odesłać bezrobotnych i karanych Ahmedów z powrotem tak skąd przyszli oni lub ich przodkowie , uspokoić nastroje i zająć się kwestiami podatkowymi
                  • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 11:40
                    Europejski czy amerykański bogacz z wielką przyjemnością zgwałci Ci dziecko, zwłaszcza jak dziecko np. planuje karierę w modellingu, co pokazuje doskonale bezkarność Donalda Trumpa i wyspa Epsteina albo sprawa rapera Diddy (dobra, ten ostatni jest czarny akurat, ale mimo to), albo sporo spraw różnych synów elit. Ostatnio chyba sprawa norweskiego książątka, co jakiś czas takie coś wyskakuje. I jest znacznie większa szansa że nie zostanie ukarany.

Te nastroje się nie uspokoją, tak jak powiedziałam, bo ta imigracja jest bogaczom na rękę, daje im siłę roboczą do ich fabryk, a jednocześnie generuje wygodne im nastroje. Ten mechanizm będzie napędzany, przygotuj się na to.
                    • dramatika Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 11:45
                      chicarica napisała:

> ta imigracja jest bogacz
                      > om na rękę, daje im siłę roboczą do ich fabryk, a jednocześnie generuje wygodne
                      > im nastroje.

Jakim cudem protesty przeciw sprowadzaniu tej taniej siły roboczej są dla bezosów "wygodne"? big_grin Logika lewaka. Jest dokładnie odwrotnie - władza, zblatowana z bezosami, wyzywa protestujących ludzi od faszystów i rasistów, bo ci ludzie psują bezosowi biznesy.
                      • iwles Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 11:55

Nieładnie tak mówić o Obajtku big_grin
                      • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 12:20
                        Wyjaśniłam już. Po cichu bogacze i tak sprowadzą sobie kogo chcą, a wygodne jest to, że tłum będzie wymachiwał piąstkami na migrantów a nie dobierze się do dup bogaczom. Poza tym jak ludzie będą podzieleni to się nie zbiorą do kupy i nie ruszą wspólnie na bogaczy. Na razie jeszcze można, demokratycznymi siłami, przegłosować zmiany podatkowe - to jest jedyne, czego bogacze wciąż jeszcze się boją. Chodzi o to, żeby ludzi tak skłócić i podzielić, by nie powstała żadna siła polityczna na poważnie reprezentująca ich w walce z bogaczami. No i żeby plebs nie zaczął się za bardzo przyglądać podatkom korporacji i bogaczy.
                        • dramatika Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 12:33
                          chicarica napisała:

> Po cichu bogacze i tak sprowadzą sobie kogo chcą, a wygodne jes
                          > t to, że tłum będzie wymachiwał piąstkami na migrantów a nie dobierze się do du
                          > p bogaczom.

Przecież ten tłum protestuje takze przeciw tzw legalnej migracji, czyli przeciw temu, aby bezosy robiły z Polski drugą Kolumbię. Czytasz tylko to, co ci władza przekaże do przeczytania, to zwyczajnie nie wiesz, jakie są nastroje i nawet transparentu nie potrafisz przeczytać. To nie był protest "stop nielegalnej migracji", tylko "stop migracji".
                          • princesswhitewolf Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 12:48
                            z Ukr?
                          • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 17:52
                            Sprawa nie dotyczy tylko Polski. Nie czytam prawie wcale polskich źródeł na ten temat.
                    • husky_cat Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 13:59
                      Byłam kilka lat modelka i jakoś mnie nie zgwalcili.
                      Diddy był bezkarny bo głośno krzyczał rasizm, a ten z Norwegii to nie książę tylko syn księżnej, byłej narkomanki i jej eks - dilera narkotyków, co pokazuje, że mezalins zwykle bywa błędem.
                      Te nastroje mogą się uspokoić jeśli każdy ubogacony kraj zacznie wyrzucać nielegalnych, zasilkowiczów i przestępców.
                      Od 10 lat piszę, że to się tak skonczy
                      • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 17:53
                        Fajnie, ja chodzę po Sztokholmie i po mojej okolicy po nocach, po lesie, sama, i też mnie nie zgwałcili. Ale kogoś jednak zgwałcili, nie?
                        Ten z Norwegii to mnie nie musisz tłumaczyć kim jest, ale to jest raczej klasyczny przypadek bogatego psychopatycznego bubka. Jakie masz wyjaśnienie na Trumpa i Epsteina?
                        • husky_cat Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 19:11
                          No i super, ale chyba nie zaprzeczysz, że w Szwecji jest problem z przestępcami z importu?

Nie, to jest przykład połączenia genów narkomanki i dilera gdyby nie małżeństwo.jego matki to typ byłby w więzieniu zanim skonczylby szkole średnią.
                          Nie mam żadnego i nie muszę mieć, świat to nie jest bezpieczne miejsce, tym bardziej nie powinniśmy importować bandytów
                          • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 20:26
                            A książę Andrew z UK to czyich genów jest połączeniem? Bo tam u tego Epsteina to chyba też nie bywał tylko na drinkach.
                            • husky_cat Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 20:33
                              A to Andrew jest cpunem, dilerem, przemocowcem i gwalcicielem?
                              • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 20:40
                                No w zasadzie tak.
                                • husky_cat Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 21:00
                                  Serio? ☺
                                • dr.amy.farrah.fowler Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 09:35
                                  Endrju bzykał konsensualnie panienkę, która wcześniej robiła sobie z nim zdjęcia w objęciach i była w wieku, w którym bzykanie jej było legalne. Owszem, ta panienka nie powinna była się tam znaleźć i była ofiarą groomingu Epsteina i Maxwell, ale co do zasady nie ma dowodów, żeby Endrju był gwałcicielem.
                                  • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 20:09
                                    Peszek że panienka była zdaje się mocno nieletnia, oraz poddana została groomingowi zdaje się? A poza tym to jest tylko to o czym wiemy. Endrju tam siedział zdaje się wielokrotnie całymi tygodniami. Raczej nie zajmując się ogrodnictwem i wypoczynkiem na plaży.
                                    • dr.amy.farrah.fowler Re: Imigranci - samo zycie 23.07.25, 10:58
                                      Panienka miała wtedy 17 lat, a więc była w wieku, kiedy można było ją bzykać na legalu. Przynajmniej w UK i większości Stanów.

O groomingu wspominałam. Tylko że na jedynym zdjęciu Endrju z panienką panienka jest rozpromieniona i wygląda na zachwyconą byciem w objęciach Endrju, więc nie wymagajmy od niezbyt lotnego i przyzwyczajonego do tego, że cały świat sika z zachwytu na sam jego widok kolesia zajarzenia, że tam był jakiś grooming.

Endrju zapewne robił u Epsteina różne rzeczy, o których nie śniło się filozofom, ale nie mamy o tym żadnych relacji poza ś.p. panią Giuffre. A po sprawie Giuffre Endrju stał się łakomym kąskiem, bo raczej wiadomo było, że Elka po prostu zapłaci bez gadania.
        • a23a23 Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 01:16
          chicarica napisała:

> Ale to jest dla ciebie takie dziwne? Na kursie szwedzkiego poznałam np. doktora
          > ntkę data science z Iranu i inżynierów budownictwa z Syrii. Leczy mnie, i to ba
          > rdzo dobrze, lekarz pochodzący z Iraku. Wcześniej z Syrii, z tym że akurat chrz
          > eścijanin i studiował w Polsce, w ogóle z takiej wykształconej rodziny chłopak,
          > siostra jest prawniczką. Takich ludzi jest mnóstwo.
          >

Widzisz mnóstwo, bo z takimi masz doczynienia. Ale jaki to jest odsetek wszystkich? Też jestem w stanie podać przyklad wyksztalconych ludzi ze Sri Lanki, Filipin i Pakistanu, bo z takimi pracowalam. Ale jaki to jest procent wszystkich? I czy naprawdę jeżeli migracja dotyczylaby tylko ciężko pracujących ludzi, a nie wlamywaczy z Gruzji to stanowiloby to tak duzy problem?
          • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 20:10
            Dużo większy ten odsetek niż wydaje się polskim rasiolom. Prawdę mówiąc jakbym miała zacząć liczyć jaki % poznanych przeze mnie Polaków jest patolami to mogłoby to bardzo źle wypaść na tle poznanych przeze mnie beżowszych migrantów.
      • 71tosia Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 11:51
        Może wybierz się na wydział chemii czy fizyki uw albo innej dobrej uczelni - znaczna cześć doktorantow i postodokow to obcokrajowcy - wiem dla ciebie to musi być mega zaskoczenie ze nie tylko Polacy pracuja na polskich uczelniach smile
        • junebug Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 16:10
          Doktoranci w większości to obcokrajowcy. Finansowanie jest kiepskie, więc Polacy się nie zgłaszają. Europejczycy to też mniejszość
          • 71tosia Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 17:05
            Kiepskie finansowanie? A to byś się zdziwił.
            • a23a23 Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 01:18
              71tosia napisała:

> Kiepskie finansowanie? A to byś się zdziwił.

Minimalna krajowa po ocenie okresowej i brak perspektyw na stale zatrudnienie po doktoracie. Świetne warunki.
              A później kończy się doktorat i jest się cztery lata do tylu w stosunku do kolegow z roku, ktorzy od razu poszli pracowac do firm. Albo od razu wyjechali w swiat, jesli przemyslu u nas nie ma (biotechnologicznego na przyklad).
              • cottonrose Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 01:19
                😆
                Ktos zna zycie smile
        • a23a23 Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 01:20
          71tosia napisała:

> Może wybierz się na wydział chemii czy fizyki uw albo innej dobrej uczelni - zn
          > aczna cześć doktorantow i postodokow to obcokrajowcy - wiem dla ciebie to musi
          > być mega zaskoczenie ze nie tylko Polacy pracuja na polskich uczelniach smile

Akurat uczelnie to od zawsze bylo mocno międzynarodowe srodowisko. I emigrując, nawet bez języka lokalnego tylko z angielskim uniwersytet to jedno z miejsc, gdzie można się bez większego problemu zaczepić na jakieś niższe stanowisko typu wlasnie doktorant. Nie znam na przyklad szwedzkiego i jesli bym chciala emigrowac do Szwecji to duzo prosciej byloby mi znalezc pracę na uniwetsytecie niż na rynku w zawodzie.
    • kandyzowana3x Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 08:18
      Z jakiego kraju piszesz ?
    • memphis90 Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 08:28
      To jest tak durnej, że nie wiem co powiedzieć. Poziom odklejki równy goreteksowi ciepła doopa.
      • afro.ninja Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 09:16
        Internet przyjmie wszystko. Zresztą, dawno jej nie było, to się musiała odpalić.
      • a23a23 Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 01:27
        memphis90 napisała:

> To jest tak durnej, że nie wiem co powiedzieć. Poziom odklejki równy goreteksow
        > i ciepła doopa.

Dzisiaj w szpitalu byl u nas super serwisant z zagranicznego oddzialu firmy, bo lokalny serwis sobie nie poradzil, wzywali centralę. Czlowiek slowa po polsku nie potrafil powiedziec, ale najmniej nas to interesowalo podobnie jak kolor jego skory. Wazne bylo tylko to, czy umie ta maszyne naprawic. A portier fakt, mial z nim problem - glownie taki, ze sam nie zna angielskiego i nie potrafil mu powiedziec dokad ma isc, wiec zaaferowany go przyprowadzil, pokazując na migi i powtarzając kilka slow ktore znal.

W tej bajce naprawdę tylko smoków jeszcze brakuje.
    • terazkasia Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 08:39
      Mieszasz różne sprawy, manipulując przy tym, a przez to wszystko przebijają twoje kompleksy, zresztą nie tylko niższości, ale i wyższości big_grin
    • stephanie.plum Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 08:48
      a do Rosji sprzedajecie?
      • alex_vause35 Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 09:18
        O, ciekawe pytanie big_grin.
        • stephanie.plum Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 18:05
          i jakoś dziwnie pozostało bez odpowiedzi...
    • husky_cat Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 08:53
      Jak rozumiem ty mieszkasz w USA, w którym prezydentem został Trump, głównie ze względu na niechęć Amerykanów do imigrantów szturmujacych poludniowa granice.
      Poza tym to nie tylko Polska ale cała Europa skręca w prawo ponieważ ludzie mają dość
    • alex_vause35 Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 09:17
      No i właśnie odizolowałaś osobiście polską gałąź firmy od korzyści płynącej z nowej technologii <facepalm>.
      I słuchali cię tam posłusznie jak księdza na kazaniu.
      taaa...
      • milva24 Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 09:29
        Internet wszystko przyjmie...
    • abidja Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 09:41
      Dobrze zrobiłas. Ja postapiłabym tak samo.

Gdy ktos w Norwegii pyta mnie o Polske mowie tak jak jest:rasizm, ksenofobia, zawieszenie praw czlowieka, agresja służb mundurowych.

Podlreslam,ze nie wszyscy sa tacy ale ci normalni Polacy siedza w domach, nie protestuja przeciw innym ludziom ale glosuja na prawice bo zna jezyki pomimo,ze w kazdym jezyku mowia jak faszysci,pija piwo z faszystami.
      I nawet ci dobrzy Polacy nienawidza kobiet, drzew, zwierzat. Ale kobiet najbardziej.

Tak, dobrze zrobilas. Piekny kraj, podli , wystraszenie ludzie w nim.
      • dramatika Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 09:51
        abidja napisała:

> Gdy ktos w Norwegii pyta mnie o Polske mowie tak jak jest:rasizm, ksenofobia, z
        > awieszenie praw czlowieka, agresja służb mundurowych.

O, to też jest metoda na walkę z migracją - propagowanie za granicą opinii, że lepiej do nas nie przyjeżdżać, bo jesteśmy rasistami i faszystami. Brawo!
        • princesswhitewolf Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 10:01
          Ale sadzac po roznych filmikach tu i tam...moznaby pomyslec ze to polska metoda.
      • tania.dorada Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 00:54
        Czy mogłabyś następnym razem mówić tylko za siebie i nie wrzucać innych Polaków na przykład mnie do wora z fanbazą bąkiewicza, żeby na ich (naszym) tle odgrywać Jedyną Sprawiedliwą? Z góry uprzejmie dziękuję.
        • cottonrose Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 01:29
          Jak powstana strefy wolne od Bakiewicza, to daj znac 😁
          Poki co nie bardzo sie na ulicy da rozroznic kto jest kto.
          A od czasu jak szlam po jak najbardziej polskiej ulicy w jak najbardziej duzym miescie z moja przyjaciolka (pigmentododatnia - jak uprzejmie to jakas forumka wlasnie okreslila) i wysluchalam opinii na nasz temat, to niestety ale nie bardzo umiem rozroznic, gdzie idzie ematka postepowa a gdzie naziolski riki.
          • anajustina Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 18:10
            A dokąd? Bo moją matkę to w latach 70. teatralnym szeptem pytano, czy mąż Turek. Jakieś pozostałości po jasyrze się w ojca genach najprawdopodobniej ujawniły.
    • gorzka.gorycz Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 10:17
      No to opowiadasz głupoty. I tyle w temacie. Poza tym uważam, że jednak mniej straci Polska na nieobecności Twojej firmy niż zyska na obecność różnych typów przedzierających się przez np. białoruską granicę.
    • fogito Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 10:22
      Jeśli ciebie posłuchali to może dobrze, że w Polsce nie inwestują, bo głupie są. Koleżanka ma męża z Konga. Mają córkę, która jest lekarzem w sw. Zofii w Warszawie, prześliczną dziewczyną i zdolną piekielnie. Jakoś nikt ich od tych 30 lat odkąd tu są nie napada.
      • abidja Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 10:37
        Taaa, a te marsze w Warszawie i calej Polsce to taki folklor, przypadkiem przechodzili biali chlopcy i krzyczeli Polska dla Polakow, oj tam ojtam...nic sie nie stalo...a ten pobity ukrainski dzieciak , a ten napad na hotel robotniczy a te zbiorowisko kiboli pod osrodkiem dla uchodzcow to wszystko przypadek, niechcacy ....Bo przeciez twoja "przesliczna" znajoma nigdy przenigdy....
        • fogito Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 10:47
          To są marginalne sytuacje. Brat tej prześlicznej i zdolnej grał przez lata w piłkę nożną z moim synem. Jeździlismy po całym kraju z drużyną piłkarską. Nigdy i nic się nie wydarzyło. Teraz też spędzają razem wakacje, bo mój syn jest w Polsce. Chodzą do klubów i znów grają razem w piłkę. Z całą masą Ukraińców i innych nacji.
          • margit49 Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 12:22
            Opisujesz jakąś marginalną sytuację 😏 bo tak idyllicznie nie jest 🤷‍♀️
            Choć są ludzie dobrej woli - w tramwaju jakiś facet uderzył Ukrainkę/rozmawiała przez telefon w ojczystym języku/zareagował motorniczy, z pomocą ruszyli dwaj mężczyźni.
            Warsaw! 19 lipca '25, antyimigrancki marsz konfy
            • fogito Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 20:34
              W większości jest właśnie tak. To co opisujesz to incydenty.
            • madami Re: Imigranci - samo zycie 08.08.25, 13:42
              Nie jest idyllicznie - jest normalnie, w Polsce mieszka mnóstwo osób o innej karnacji i nie są traktowanie przez społeczeństwo jakoś inaczej - akty agresji są tak samo jak w przypadku [jak do Polaków - po porstu jest w nie w tym miejscu i nie w tym czasie i trafia na zaburzonego agresora, któego może sprowokować dosłownie wszystko
              Nie podoba mi się takie na siłę robienie z Polaków ksenofobów
        • arwena_111 Re: Imigranci - samo zycie 07.08.25, 13:40
          Rozumiem, że polskie dziecko kopnięte w głowę przez Ukraińca cię nie obchodzi?
          wiadomosci.onet.pl/krakow/kopnal-dziecko-w-twarz-11-latek-stracil-przytomnosc-mezczyzna-uslyszal-zarzuty/q9m5ylt
          • madami Re: Imigranci - samo zycie 08.08.25, 13:46
            Ale to też jest incydent, większość Ukraińców nie powoduje większych szód cielesnych - choć faktem jest, ze w tej grupie spory są głównie rozwiązywane siłowo, ale zauważcie, że w Polsce też kiedyś tak było ( lata 80-90) i ewoluowało
      • abidja Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 19:13
        fogito napisała:

> Jeśli ciebie posłuchali to może dobrze, że w Polsce nie inwestują, bo głupie są
        > . Koleżanka ma męża z Konga. Mają córkę, która jest lekarzem w sw. Zofii w Wars
        > zawie, prześliczną dziewczyną i zdolną piekielnie. Jakoś nikt ich od tych 30 la
        > t odkąd tu są nie napada.

A ten mąż nie ma przypadkiem szkoły tańca?
        Pytam bo swiat jest mały.
        • fogito Re: Imigranci - samo zycie 23.07.25, 09:19
          Nie. Mąż ma doktorat i nie jest osobą publiczną.
      • purchawka2020 Re: Imigranci - samo zycie 08.08.25, 09:47
        Mieszkają w Warszawie. Warszawa to nie Polska.
        Poza tym może na ulicę nie wychodzą, jak mój sąsiad lekarz - Syryjczyk. Zobaczyłam go na oczy dopiero po kilku latach. Tak to samochodem eleganckim się przemieszcza.
    • riki_i Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 10:41
      Głupoty piszesz corronrose, takie typowe głupoty wykształciucha. W całej UE narasta niechęć do imigrantów, w Hiszpanii masz nawet nienawiść do białych, prawilnych rasowo turystów (!) - generalnie ludzie reagują na brak stabilizacji , na niepewność dochodów, na szybujące w kosmos ceny mieszkań itp. itd. , zamykaniem się w swoich kokonach środowiskowych.

Btw rozumiem, że te wykwalifikowane kadry od Ciebie miałyby kwaterować w jakichś polskich przygranicznych zadupiach, a nie w Warszawie, Krakowie i innych wielkich miastach? Weź se zapal jointa, coby zeszło z Ciebie politpoprawne wzmożenie. A potem może skup się i ogarnij przeciwko jakiemu rodzajowi imigracji protestują ludzie z linkowanych przez Ciebie doniesień medialnych.
      • abidja Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 11:41
        O, przyjacielu nieuczony...
        • riki_i Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 12:52
          O jasna pani z kraju Breivika! Tam to Europa, nie to co w ciemnej Polsce.
          • abidja Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 12:56
            riki_i napisał:

> O jasna pani z kraju Breivika! Tam to Europa, nie to co w ciemnej Polsce.

Wytlumacze: rzezi dokonal bialy, etniczny Norweg,o chrzescijanskich korzeniach. Zabijal politykow partii pracy ktora glosila proimigranckie poglady. Potem wymordował dzieci, nastolatkow bo byly innego pochodzenia.
            Byl legalny.
            Pomordowani byli legalni.
            • riki_i Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 14:03
              Chodziło mi o niechęć do ludzi obcych kulturowo i Breivik jest tego przykladem. Nie rozumiem zupełnie, co Ty mi chcesz niby wytłumaczyć?
              • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 17:58
                W sensie, młodzież z partii socjalistycznej była Breivikowi obca kulturowo, czy jak? Przecież to były norweskie dzieciaki. Breivik jest przykładem białego terroryzmu na tle ideologicznym, podobnie jak co najmniej kilku białych shooters w USA.
                • riki_i Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 18:39
                  To byly bardzo różne dzieciaki.

------
                  Black_halo: "Jeśli ma siłę na seks to znaczy, że ciężko nie pracował albo chce rozładować napięcie."
                  • po_godzinach_1 Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 20:15
                    riki_i napisał:

> To byly bardzo różne dzieciaki.

Prawdę mówiąc to ty jesteś mi całkiem obcy kulturowo. Co mam z tobą zrobić?
                  • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 20:29
                    Riki, to była młodzieżówka partii socjalistów. Dzieciaki norweskie, wiesz, my tu w tej Skandynawii nie przykładamy im takiego paska z odcieniami beżoróżu żeby sprawdzić w który odcień się wpasowują i czy już są Über czy nadal Unter.
              • abidja Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 21:04
                riki_i napisał:

> Chodziło mi o niechęć do ludzi obcych kulturowo i Breivik jest tego przykladem.
                > Nie rozumiem zupełnie, co Ty mi chcesz niby wytłumaczyć?

A powiedz mi jak to ten morderca dzieciakow oceniał? Te obcosc kultutowa. Bo wszystkie mowily po norwesku, byly w norweskiej edukacji, mialy norweskie paszporty.
                Odpytywal je z norweskiej konstytucji przed strzalem czy badal DNA?
                Bo wiesz, on przyplynsa lodzia na wyspe i rozpoczal rzeź. Nikogo nie oszczedzal. O nic nie pytal.
                Jeszcze masz jakies usprawiedliwienia dla obecnej nienawisci ?
                • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 21:51
                  Ty wiesz co, czy ja dobrze patrzę że my tu w wątku w którym wiele forumowiczek twierdzi że w Polsce żadnego rasizmu nie ma, właśnie czytamy gościa który usprawiedliwia Breivika?
                  • abidja Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 11:17
                    chicarica napisała:

> Ty wiesz co, czy ja dobrze patrzę że my tu w wątku w którym wiele forumowiczek
                    > twierdzi że w Polsce żadnego rasizmu nie ma, właśnie czytamy gościa który uspra
                    > wiedliwia Breivika?
                    >

Tak, czytasz wypowiedzi, ze to "incydenty" przeciez rasizmu w Polsce NIE MA, NIE MA I JUZ!
                    A miny na granicy?
                    A drut żyletkowy?
                    A ustawy uderzajace w najslabszych uchodzcow Ukrainskich?
                    A szczucie na Ukraincow przez kandydata na prezydenta, prodemokratycznego?
                    A zamkniecie granic?
                    A nagle grzebanie w kosciach na Wołyniu pod ruskimi bombami?
                    To oj tam oj tam...nic sie nie dzieje...

I ta sama emateczka na jednym wdechu rzuca "roznice kulturowe, nieroby, analfbabeci, nielegalni, lenie, pigmentooporni (wtf), niziny, dziecioroby, szariat, krana prace a jednoczesnie nie pracuja..."
                    No ale nie ma rasizmu, ksenofobi. My jestesmy tacy goscinni, przyjazni, tolerancyjni. Ale "obcy" won!
                    • dramatika Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 11:25
                      abidja napisała:

> A miny na granicy?
                      > A drut żyletkowy?
                      > A ustawy uderzajace w najslabszych uchodzcow Ukrainskich?
                      > A szczucie na Ukraincow przez kandydata na prezydenta, prodemokratycznego?
                      > A zamkniecie granic?
                      > A nagle grzebanie w kosciach na Wołyniu pod ruskimi bombami?

Ładna lista. Moglibyście ją wydrukować w formie ulotek i zrzucać na terytoriach państw trzeciego świata, a także w Niemczech?
                      • riki_i Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 18:07
                        Sądząc po nicku, to ta wielbicielka różnorodności rasowej i kulturowej ma jakieś ciągoty do Wybrzeża Kości Słoniowej. Pewnikiem jej chłop stamtąd pochodzi.
                        • abidja Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 19:16
                          riki_i napisał:

> Sądząc po nicku, to ta wielbicielka różnorodności rasowej i kulturowej

Dziekuje, dla mnie to powod do dumy.

ma jakie
                          > ś ciągoty do Wybrzeża Kości Słoniowej.

Pseudonim to pakistanski odpowiednik imienia "ta/ten co wielbi"

>Pewnikiem jej chłop stamtąd pochodzi.

Oj, ma sie te kompleksy, naucz sie z nimi radzic sam a nie wyciagac je na forum. Nie masz sie czym chwalic.
                          • husky_cat Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 19:21
                            Faktycznie, "różnorodność kulturowa" w wykonaniu Palestyńczyków do powód do uwielbienia

pl.wikipedia.org/wiki/Skandal_zwi%C4%85zany_z_seksualnym_wykorzystywaniem_dzieci_w_Rotherham
                            • abidja Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 19:26
                              Spier.d.a.l.aj. popleczniczko ludobojcow!
                              • husky_cat Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 20:30
                                Po pierwsze to nigdy nie byłam popleczniczka palestyńskich terrorystów, wypraszam sobie.

Po drugie, prawda o pakistanskich gwalcicielach ponad 1200 dzieci, angielskich dziewczynek tak cię boli? Zapewniam cię, że ofiary ta "różnorodność kulturowa" czyli obecność Pakistanczykow w ich kraju bolała i boli jeszcze bardziej
                                Ale dla ciebie to jest ok
      • madami Re: Imigranci - samo zycie 08.08.25, 13:48
        Narasta niechęć głównie do migrantów muzułmańskich, na było z góry wiadomo, że oni nigdy nie bedą wstanie współistnieć z kulturą europejską bo ich wartości ją wykluczają
        • pursuedbyabear Re: Imigranci - samo zycie 08.08.25, 14:39
          Ale gdy przechodzi ulicą ktoś o śniadej skórze, skąd wiesz, że to imigrant muzułmański, a nie Hindus, Sikh czy Filipińczyk?
          Swoją drogą żal, że autorka porzuciła wątek, bo jestem ciekawa, jak sprawy rozwinęły się dalej i czy do Polski jako miejsca inwestycji zniechęciła skutecznie.
    • lella_two Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 11:01
      cottonrose napisała:

> Bo mieszaniu się nacji nie można zapobiec, ale można się odizolować od korzyści
      > z tego płynącej.
      > Bedzie mnie znowu mniej, wracam do roboty.

I o to właśnie chodzi: żebyśmy z rozwijającego się prężnie europejskiego państwa stali się znów zapyziałą prowincją bez perspektyw, do tego z przyklejoną gębą rasistów i antysemitów. Komu może na tym zależeć, zastanówmy się.
      • riki_i Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 11:08
        No pewnie , lella_two lepiej zostać berlinskim Kreuzbergiem czy Neukoelln, albo Molenbek w Brukseli. Ewentualnie Rotterdamem czy Malmö. Wspaniała perspektywa!
      • dramatika Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 11:11
        lella_two napisała:

> stali się znów zapyziałą prowincją bez perspektyw, do tego z przyklejoną gębą
        > rasistów i antysemitów.

Ja myślę, że akurat gęba rasistów i antysemitów nam się bardzo przyda w obecnej sytuacji.
        • memphis90 Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 11:21
          Twojej gębie to już nic nie zaszkodzi…
          • dramatika Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 11:31
            memphis90 napisała:

> Twojej gębie to już nic nie zaszkodzi…

Tobie widzę za to bardzo szkodzi, że ludzie zaczęli mieć w okrężnicy, że są wyzywani od rasistów i antysemitów smile

• chicarica Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 18:03
              Gdzieś powyżej jedna z was mi tłumaczy że mój portugalski znajomek miał nieodpowiedni, niewystarczająco jasny ton skóry i sam jest sobie winny bo nie używał kremu z filtrem, a inny forumowy rasista dodaje że pewnie był z underclass bo jak ciemniejszy to underclass. Przy czym gdyby wyżej wymieniony miał jakiekolwiek pojęcie o Portugalii to wiedziałby, że akurat tam rasizm był (do niedawna) stosunkowo niewielki, a osoby z pochodzeniem z dawnych kolonii afrykańskich całkiem nieźle zintegrowane.
              • anajustina Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 18:10
                Z tym kremem to był żart przecież, ludzie...
                • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 20:29
                  Mmm. Ha. Ha. Ha.
      • husky_cat Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 11:20
        Mam pytanie, po co prężnie rozwijajacemu się krajowi imigranci bez wykształcenia bez perspektyw, którzy na powitanie niszczą polską własność i atakują funkcjonariuszy.
        Naprawdę uważasz, że w DE, Szwecji, Francji komukolwiek potrzebni są biorcy socjalu i przestępcy z importu i że mają oni pozytywny wpływ na rozwój tych państw?
        • memphis90 Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 11:22
          >po co prężnie rozwijajacemu się krajowi >imigranci bez wykształcenia
          Nadal mówimy o tych samych specjalistach wdrażających nowe zaawansowane technologie medyczne…? 🤔
          • dramatika Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 11:33
            memphis90 napisała:

> Nadal mówimy o tych samych specjalistach wdrażających nowe zaawansowane technol
            > ogie medyczne…? 🤔

Migranci z Somalii chcą wynaleźć lek na raka, a my ich odrzucamy 🤣
          • husky_cat Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 11:37
            Cały czas mówimy o tym samym, by nie mylić pojęć, ponieważ Europejczycy zasadniczo nie mają nic przeciwko imigrantom specjalistą, pracującym, przestrzegajacym prawa, problem stanowią nielegalni, przestępcy i.biorcy socjalu.
            Jak słusznie zauważył riki, reakcja autorki wątku, o ile to prawdziwa sytuacja, była zwyczajnie głupia i przesadzona gdyż ci specjaliści mieszkaliby w dużym mieście i raczej nie mieliby problemów.
            A o specjalistach to bredzono w 2015 i.Niemcy mają teraz problem ☺
            • alex_vause35 Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 11:43
              Specjaliści jak specjaliści, bez pań z Ukrainy chyba nie byłoby za bardzo pracowników w sklepach, dyskontach itp.
              Ogólnie - ludzie chętni do pracy i skłonni uczyć się języka są jak najbardziej potrzebni.
              Moja koleżanka nauczycielka najpierw sprzątała, zanim cała papierologia się przemieliła i zanim znalazła pracę zgodną z umiejętnościami.
              • dramatika Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 11:48
                alex_vause35 napisała:

> Ogólnie - ludzie chętni do pracy i skłonni uczyć się języka są jak najbardziej
                > potrzebni.

• alex_vause35 Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 11:53
                  Jeśli ten pan w turbanie jeden z drugim będzie uczciwie pracował i nie będzie miał zachowań przestępczych, to mi równo zwisa, co nosi na głowie.
                  • dr.amy.farrah.fowler Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 17:21
                    Burka też Ci nie przeszkadza?
                    • abidja Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 17:38

> Burka też Ci nie przeszkadza?
                      >

Przeszkadza ci burka na obcej głowie?
                      Bo ja mam to gdzies dopoki kazda dziewczynka, kobieta ma te same prawa jak inni. Czyli uczy sie, pracuje, ma dostep do opieki medycznej.
                      W Polsce nie nosimy burek a jednak tracimy prawo do prawidlowej opieki medycznej jak tylko zajdziemy w ciaze. I bez burki jestesmy 2.kategoria czlowieka.
                      • dr.amy.farrah.fowler Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 17:47
                        Tak, burka mi przeszkadza. Jest bowiem oznaką tego, że nosząca ją osoba nie ma takich samych praw jak inni.

Oraz nie widzę twarzy. W naszej kulturze widok cudzej twarzy jest istotny.
                        • abidja Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 17:53

> Tak, burka mi przeszkadza. Jest bowiem oznaką tego, że nosząca ją osoba nie ma
                          > takich samych praw jak inni.
                          >
                          > Oraz nie widzę twarzy. W naszej kulturze widok cudzej twarzy jest istotny.
                          >

Piszesz o Afgankach a kobiety na zachodzie maja odsloniete twarze a burka jest czescia ich tozsamosci i kultury.
                          Tak jak napisalam, dopoki mamy wszystkie te same prawa nie mam zamiaru "walczyc z burka" bo jest to wtedy bez znaczenia. Walczyc trzeba o rownosc i rownouprawnienie.
                          • husky_cat Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 18:12
                            To niech sobie swoją burkowa tożsamość i kulturę kultywuja u siebie.
                            Na zachodzie powinni się dostosować
                          • dr.amy.farrah.fowler Re: Imigranci - samo zycie 23.07.25, 13:55
                            Nie mam pojęcia, kim są narodowościowo panie w burkach paradujące masowo po ulicach Wiednia, Paryża i Londynu, ale nie życzę sobie tego syfu w Polsce.

W niektórych krajach muzułmańskich odsetek kobiet poddanych FGM to 98%. Masz swoje zayebiste równe prawa.
                            • pursuedbyabear Re: Imigranci - samo zycie 23.07.25, 14:02
                              Ty sobie nie życzysz nikogo. Syfu w postaci kobiet w hidżabach, ludzi-literek, zielonowłosych, wytatuowanych, cyklistów, pieszych, wegetarian... Strach oddychac w twoim kierunku. Jak to dobrze, że się wyprowadziłaś poza coraz bardziej multikulti Kraków. Siedząc w ogródku na Kazimierzu, chyba miałabyś jeden atak paniki za drugim.
                            • evening.vibes Re: Imigranci - samo zycie 23.07.25, 14:22
                              > Nie mam pojęcia, kim są narodowościowo panie w burkach paradujące masowo po uli
                              > cach Wiednia, Paryża i Londynu, ale nie życzę sobie tego syfu w Polsce.

Akurat w Austrii czy Francji obowiązuje zakaz. Chyba nie wiesz co to burka...
                              • dr.amy.farrah.fowler Re: Imigranci - samo zycie 23.07.25, 15:07
                                Zakaz-srakaz, nikt się tym nie przejmuje.
              • husky_cat Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 15:19
                Ukraińcy to inna bajka. W rodzinie, którą przyjelam do mojego mieszkania jest pan, emerytowany lekarz 80+ , przyjechał w sobotę, w poniedziałek szukał pracy bo chciał pomoc. Wszyscy dorośli w tej rodzinie pracują.

A Niemcy i ich ubogacacze, no cóż, siedzą na zasilkach, a do opieki nad starszymi i pracy w polu ściągają pracowników z Europy Wschodniej
              • dr.amy.farrah.fowler Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 09:43
                Tak, są potrzebni, żeby biznes mógł powiedzieć "mam dziesięciu Ukraińców/Kolumbijczyków na twoje miejsce".
                • paszczakowna1 Re: Imigranci - samo zycie 31.07.25, 16:54
                  > Tak, są potrzebni, żeby biznes mógł powiedzieć "mam dziesięciu Ukraińców/Kolumbijczyków na twoje miejsce".

Owszem. Oczywiście, wielki biznes nie ma specjalnego pożytku z Ukraińca czy Kolumbijczyka z zezwoleniem na pracę i nie daj Bóg jeszcze z dobrymi kontaktami z lokalsami - taki gotów chcieć warunków porównywalnych z nimi, a przecież nie o to chodzi. Cudzoziemscy pracownicy powinni być pozbawieni praw, zastraszeni, i osamotnieni - słowem, "nielegalni".

Co się realizuje. Kibolskim gangom zapłaci się w możliwości sprowadzania nielegalnych imigrantów, pożytecznym idiotom szerzącym "antyimigrancką" (de facto - anty legalnym imigrantom, bo nawet Mentzen nie jest takim idiotą, by nie wiedzieć, że imigrantów potrzebujemy) propagandę w internecie płacić nie trzeba, robią to z własnej głupoty.
              • anajustina Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 09:48
                Pacz, a w takich Niemczech by jej do sprzątania nie przyjęli, bo ma nadkwalifikacje (Snejki może potwierdzić).
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 11:30
      Ależ Ty odklejona jesteś i jeszcze działasz na niekorzyść firmy.
    • wrota.do.lasu Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 11:49
      Co ty pierd.. nikt nie jest przeciwko przyjmowaniu wykształconych ludzi. Przeciwko analfabetom z którymi będą problemy jak najbardziej TAK.
      Ohydne antypolskie troliszcze!
      • abria Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 12:36
        wykształconych jak ten lekarz w Niemczech który rozjechał ludzi?
        czy może wykształconych jak ci Ukraińcy z Kartą Polaka, którzy robili sobie zdjęcia z flagą banderowską?
        a może wykształconych jak ci Polacy, którzy w każdym europejskim kraju są na 1, 2, albo 3 miejscu w więzieniach?
        • wrota.do.lasu Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 18:19
          Mętom społecznym każdej nacji mówię nie
          • abria Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 18:03
            ale sa wykształceni xD

i męty spoleczne to glownie na tych marszach
      • margit49 Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 12:36
        Nie no, spokojnie, przecież inżynier Bąkiewicz wypełnia tę lukę 🤣
      • anajustina Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 17:38
        To nawet nie chodzi o "analfabetów", tylko o kryminalistów i pasożytów społecznych. Jak ktoś chce uczciwie pracować, integrować się i szanuję kulturę europejską, to "welcome to".
        • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 17:45
          Bardzo ciekawe, bo bici są np. hinduscy pracownicy branży IT.
          • kandyzowana3x Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 18:31
            Kiedy ostatnio byłaś w Polsce w dużym mieście? Kiedy ostatnio sprawdzałaś statystyki ?
            Co masz na myśli pisząc są bici hinduscy pracownicy IT? Bo ja na przykład znam kilkudziesięciu obcokrajowców o innym niż biały kolorze skóry, a mam kontakt pewnie z kilkuset ( moje dzieci chodzą do międzynarodowej szkoły, oboje z mężem pracujemy w korpo, wróciliśmy kilka lat temu z emigracji). I zaświadczam, że nikogo z tych znajomych nie bijemy, mało tego nigdy nie słyszeliśmy żeby któregokolwiek pobito.
            • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 20:30
              Poszukaj sobie wywiadu z Virenem Bhandari. Od tamtego czasu się nic nie polepszyło.
          • anajustina Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 18:48
            Czy ja nawołuję do bicia kogokolwiek? Na razie to niestety dochodzi do aktów przemocy z nożami, ciężarówkami i samochodami. O gwałtach nie wspomnę. A całe dzielnice rządzone przez klany? Choćby Bruksela, Sztokholm, Berlin?
            • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 20:18
              Gdzie te całe dzielnice rządzone przez klany przykładowo w Sztokholmie? Byłaś, widziałaś? Bo ja tak. Nie ma czegoś takiego. Są dzielnice biedniejsze i z problemami, jak wszędzie. Są i patologie, jak wszędzie.
              • riki_i Re: Imigranci - samo zycie 23.07.25, 09:37
                chicarica napisała:

> Gdzie te całe dzielnice rządzone przez klany przykładowo w Sztokholmie?

Chat GPT

Dzielnice Sztokholmu i okolic z wpływem klanów i gangów

📌 Dzielnica / Gmina Znany klan/gang Charakterystyka

Rinkeby Dödspatrullen („Patrol Śmierci”) Gang o somalijskich korzeniach; brutalna przemoc, handel narkotykami

Husby Różne grupy lokalne Częste zamieszki, incydenty z bronią palną, działalność klanów

Tensta Grupy powiązane z Rinkeby Część tzw. „Järvaområdet” – obszaru o wysokiej przestępczości

Fittja Klany bliskowschodnie, lokalne gangi Handel narkotykami, wpływ gangów na życie codzienne

Alby Gangi lokalne Obszar przestępczości zorganizowanej i młodocianej

Norsborg Grupy przestępcze z południa miasta Wysoki poziom przemocy, zabójstwa, rekrutacja młodzieży

Södertälje Södertälje-maffian (klan aramejski) Mafia rodzinna z silnymi wpływami politycznymi

Botkyrka Różne klany rodzinne Jedna z najbardziej zinfiltrowanych przez klany dzielnic

Vårby (gmina Huddinge) Vårbynätverket Jeden z najgroźniejszych gangów, liderzy skazani w 2021 roku

🧠 Przykład: Rinkeby

Nazywane „Małym Mogadiszu” przez media.

Policja i służby ratunkowe poruszają się tam ostrożnie.

Mieszkańcy często boją się zgłaszać przestępstwa.

Dominacja gangów jak Dödspatrullen i Shottaz, które toczą między sobą krwawą wojnę.
                • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 23.07.25, 14:20
                  Nie, Rysiu, to nie jest tak, że jeśli gdzieś jest gang, istnieje i coś robi, to jest to miejsce w którym ten gang RZĄDZI czy DOMINUJE. Dominuje, owszem, jeśli chodzi o przestępczość - czyli np. tam inne gangi mają ograniczone jeśli nie zerowe możliwości działania.
                  Co do chat GPT - on po prostu zbiera dostępne w sieci informacje, często pochodzą one z niezbyt wiarygodnych źródeł.
                  • riki_i Re: Imigranci - samo zycie 23.07.25, 15:02
                    Weź się nie kompromituj! Syf, malaria i korniki - tak dziś wyglądają całe połacie Szwecji. Ale oczywiście można się odszczekiwać jak Aracelka w stylu "klany wcale nie rządzą, bo oficjalnie nie piastują funkcji burmistrza", albo "nie rządzą, bo notariusz tego nie potwierdził" (czy jakiś minister tego nie ogłosił w URZĘDOWYM komunikacie). Btw jeśli klan dominuje w obszarze przestępczości, co byłaś łaskawa napisać, to chyba jakby rządził tą sferą, czyż nie? I nie próbuj umniejszać pisząc, że sfera kryminalna to nie jest całe życie, skoro w tych dzielnicach ludzie strzelają się na ulicach.
                    • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 24.07.25, 10:42
                      Rikuś, ależ co Ty za przeproszeniem pierdolisz. Jakie połacie. Szwecja ma 3 duże miasta. Większość ludzi mieszka gdzie indziej i żyje sobie spokojnie. W tych miastach, tak jak w każdym wielkim mieście, jest parę problematycznych dzielnic z biedniejszymi ludźmi (Polacy też się tam osiedlają). Policja i pogotowie wbrew temu co Wam wciska ruska propaganda nie boi się do tych dzielnic wjeżdżać, podejmowane są normalne interwencje, a żeby nagrać podpalenia samochodów i śmietników, ruscy propagandyści sami musieli podpalać z tego co pamiętam, bo nie mogli znaleźć tych miejsc w których taki problem był.

Jest problem z gangami, to prawda. Było okrutne nasilenie 2022-2023 związane z tym, że te gangi walczyły o jakieś tam tereny i przywództwo. 2024 już trochę mniej chociaż nadal dużo. Teraz jakby spokojniej bo przymknęli jakiegoś ważnego gangusa gdzieś w Turcji czy gdzieś tam, choć z kolei przez brak przywództwa może się nasilić. To jest problem który jest w tej chwili priorytetem policji i nawet w miarę im idzie. Część tej przemocy to również "biali" ludzie, gangi motocyklowe na przykład. Ludzie którzy "boją się" złożyć doniesienie to tacy sami jak ci co w Polsce nie doniosą na sąsiada który pali śmieciami. I nie, jeśli klan dominuje w obszarze przestępczości to nie jest całe życie, no chyba że masz do opchnięcia kilo koki i szukasz rynku zbytu. Wtedy faktycznie mogą Ci to utrudnić. Dla normalnego człowieka nie ma większego znaczenia kto aktualnie kokę w okolicy sprzedaje a kto nie.

A właśnie, ciekawego terrorystę wczoraj zdaje się przymknęli. Bialusieńkiego, z bogatej rodziny, przygotowywał się do ataku na finał Eurowizji w 2020 ale mu nie wyszło bo wybuchła pandemia i odwołali. Teraz też coś knuł i zgarnęli go zanim zrealizował. Prawacko-incelski nazista, podobny w sumie profil do Breivika tylko cięty nie na samych imigrantów ale na lewaków i wszystkich ludzi. Wygląda na to, że akurat w tej części świata jeśli chodzi o terroryzm to nie trzeba się bać ludzi beżowych, a raczej białych, nie ruchających samców.
                      • asia.sthm Re: Imigranci - samo zycie 24.07.25, 12:08
                        > Rikuś, ależ co Ty za przeproszeniem pierdolisz.

Nasłuchał się co pieprzy Jerzy Grunwald i powtarza jak nawiedzony. 🤣
                        Jerzy chyba nadal obie nogi posiada i do Polski nie wrócił.
                        • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 24.07.25, 12:44
                          Wydaje mi się że jednym półdupkiem wrócił, tylko zamknął paszczę i nie trzaska nią po mediach bo jest na lewo zameldowany u swojej starej w Helsingborg i pobiera na lewo garantipension, podejrzewam. Kontrole teraz są więc pewnie mu odbiorą niedługo, no chyba że jest bardzo ostrożny, nie płaci nigdzie kartą i kupuje regularnie bilety na prom.
                          • asia.sthm Re: Imigranci - samo zycie 24.07.25, 13:20
                            On tam sam jest wpisany od 10 lat, sam w pojedynkę- sprawdziłam drania 😆
                            • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 24.07.25, 13:25
                              A to ciekawe bo jakiś czas temu jak sprawdzałam to faktycznie była tam jakaś baba zameldowana.
                              Jak siedzi, to nawet miło - widać mu szwedzkie pieniążki milsze niż honor Polaka wink
                              • asia.sthm Re: Imigranci - samo zycie 24.07.25, 14:35
                                > faktycznie była tam jakaś baba zameldowana.

Bardzo mozliwe ze uciekaja z tego kalifatu jak je Jerzy przekona big_grin
                                • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 24.07.25, 15:29
                                  😂
                • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 23.07.25, 14:22
                  A, jeszcze taka ciekawostka. Södertälje. Bardzo fajne miejsce na tej mapie, bo tam z kolei jest przestępczość gangów CHRZEŚCIJAŃSKICH, narodowości która nazywa się syrianska, jak to się po polsku nazywa dokładnie to nie wiem. Asyryjczycy?
                  • riki_i Re: Imigranci - samo zycie 23.07.25, 15:05
                    Syryjska. Aczkolwiek ten kraj jest mozaiką rozmaitych narodowości. I zważywszy co ostatnio w Polsce wyprawiają chrześcijańscy Kolumbijczycy, nie-islamskie wyznanie nie jest niestety stuprocentowym patentem na brak agresji ze strony przybyszów.
                    • tania.dorada Re: Imigranci - samo zycie 23.07.25, 16:53
                      Wyprawiają? W liczbie mnogiej?
                    • al_sahra Re: Imigranci - samo zycie 23.07.25, 17:30
                      riki_i napisał:

> Syryjska.

Przecież Chicarica nie pisze o Syryjczykach tylko o Syriac-Arameans. Nie wiem, jak to po polsku, ale to nie to samo, co Syryjczycy; to jest grupa etniczna zamieszkująca wiele krajów od Palestyny po Indie.

en.m.wikipedia.org/wiki/Södertälje_mafia
                    • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 24.07.25, 10:27
                      Nie, tylko niewielka część z nich pochodzi z Syrii. Chyba nawet więcej jest ich z Libanu i Turcji, w każdym razie restauracje przez nich prowadzone to kuchnia praktycznie libańska.

W Polsce chrześcijańscy Kolumbijczycy wyprawiają tyle co NIC. Jeden Wenezuelczyk chyba coś nawywijał. Nie ma to wiele wspólnego z narodowością, po prostu ten jeden był nienormalny.

Syrianska to są ogólnie bardzo fajni ludzie. Tak jak mówiłam kiedyś, poznałam swego czasu dziewczynę, wnuczkę ich dość znanego poety, który musiał uciekać bo był prześladowany politycznie. Świetna dziewczyna, nawet byś nie rozróżnił czy to środkowowschodnie pochodzenie czy po prostu Europejka z dobrym spray tan. Przewinęła mi się też wśród dalszych znajomych jedna gwiazda telewizji, a właściwie jej mąż. Normalna Szwedka jak każda inna, choć o takim pochodzeniu i o "dziwnym" jak na Szwedkę imieniu (dzieci też mają egzotyczne imiona pomimo, że urodziły się w Szwecji i mają ojca z pochodzenia Szweda).

Podsumowując, nie masz, Rikuś, pojęcia, mówisz o tematach kompletnie Ci obcych i wydaje Ci się że cokolwiek wiesz o świecie.
            • anajustina Re: Imigranci - samo zycie 23.07.25, 15:36
              No cóż. Mieszkałam w każdym wymienionym przeze mnie mieście, więc chyba coś tam widziałam.
              • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 24.07.25, 11:36
                Mogę spytać gdzie dokładnie mieszkałaś w Sztokholmie, dzielnica, kiedy to było i jak długo?
                • anajustina Re: Imigranci - samo zycie 24.07.25, 12:38
                  Aż tak się nie odkryję przecież. W każdym razie była to dzielnica bezpieczna.
                  • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 24.07.25, 12:42
                    Wielka tajemnica, rzeczywiście. Skoro mieszkałaś to i tak już cię nie można znaleźć, więc skąd ta powściągliwość?
                    • anajustina Re: Imigranci - samo zycie 24.07.25, 13:31
                      No pomyśl...
                  • tania.dorada Re: Imigranci - samo zycie 24.07.25, 16:51
                    anajustina napisała:

> Aż tak się nie odkryję przecież.

🤣🤣🤣
                    • asia.sthm Re: Imigranci - samo zycie 24.07.25, 17:08
                      Na poprzednim nicku chyba Hägersten zapodała, ale w piersi się nie uderzę.
                      • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 24.07.25, 17:13
                        A jaki był jej poprzedni nick?
                        • asia.sthm Re: Imigranci - samo zycie 24.07.25, 17:20
                          Za goràco żebym się skupić mogła.
                          To paru dyskusjach wychodziło, między innymi kiedy totutotam.com kraj do życia wybierała ze trzy lata temu.
                          Ale nie wiem, za goràco dziś, laptopa nie odpalę.
                          • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 31.07.25, 12:44
                            A to nie princess tam mieszkała? Coś kojarzę że chłopaka tam miała. I jeszcze chyba Brenya, ale tę ostatnią mam zablokowaną i nie widzę tych wątków.
                            • asia.sthm Re: Imigranci - samo zycie 31.07.25, 12:57
                              Pal licho która, któraś była. Kiedyś wyjdzie szydło..
                              • asia.sthm Re: Imigranci - samo zycie 31.07.25, 12:58
                                Brenya w Bromma musi, nigdzie indziej 🤣
    • wrota.do.lasu [...] 21.07.25, 11:53
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • pursuedbyabear Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 17:25
      Przy założeniu, że ta historyjka to prawda, to gratuluję, że utwierdzasz w świecie wizerunek Polski jako kraju niegościnnego. Bąkiewicz i jego hołota lubią to.
      • abidja Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 18:18
        pursuedbyabear napisała:

> Przy założeniu, że ta historyjka to prawda, to gratuluję, że utwierdzasz w świ
        > ecie wizerunek Polski jako kraju niegościnnego. Bąkiewicz i jego hołota lubią t
        > o.
        >

Bo to prawda i robi to usmiechnieta Polska razem z Bakiewiczem.
        Ale problemem jest mowienie o tym otwarcie?
        • tania.dorada Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 00:19
          Cala Polska? Ematka tez? Ty tez? Utożsamiacie się z tym?
      • cottonrose Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 18:21
        Mnie na tych zdjeciach nie ma, zatem nie poczuwam sie od odpowiedzialnosci za wizerunek kraju.
        • abidja Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 18:31
          cottonrose napisała:

> Mnie na tych zdjeciach nie ma, zatem nie poczuwam sie od odpowiedzialnosci za w
          > izerunek kraju.

Ja tez nie czuje sie odpowiedzialna za "te Polske".
        • kandyzowana3x Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 18:41
          No to powiedz wreszcie w jakich krajach będziecie te najnowsze technologie implementować.
          Btw. Macie przeciekały sposób podejmowania decyzji biznesowych.
          • cottonrose Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 18:50
            Watek nie o innych krajach tylko o Polsce.
            Rowniez nie o zasadnosci decyzji biznesowych tylko ich powszechnosci i skutkach dla Polski.
            • pursuedbyabear Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 18:56
              No ale jeszcze raz zadam pytanie: zdajesz sobie sprawę, że zniechęcanie cudzoziemców do przyjazdu, a zagranicznych firm do inwestycji, to dokładnie to, o czym mokre sny ma Bąkiewicz?
              • cottonrose Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 19:03
                W kategorii odpowiedzialnosci jestem najpierw wspolodpowiedzialna za firme (szczegolnie, ze wszyscy na nia sporo pracujemy) a pozniej za dobrostan spoleczenstwa polskiego, szczegolnie, ze swoim postepowaniem to spoleczenstwo samo zniecheca do siebie.
                Moja firma poki co mnie do siebie nie zniecheca.
                • pursuedbyabear Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 19:14
                  Ja nie pytam o to, za co jesteś odpowiedzialna, tylko o to, czy zdajesz sobie sprawę, że sama reklamujesz Polskę jako nieprzyjazny kraj. W czyim interesie ma to leżeć?
                  Czy tylko
                  • pursuedbyabear Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 19:15
                    pursuedbyabear napisała:

> Ja nie pytam o to, za co jesteś odpowiedzialna, tylko o to, czy zdajesz sobie s
                    > prawę, że sama reklamujesz Polskę jako nieprzyjazny kraj. W czyim interesie ma
                    > to leżeć?
                    > Czy tylko

Czy tylko chciałaś się pochwalić, że w zagranicznym kohpo pytają cię o opinię w sprawie inwestycji w branżę medyczną?
                  • cottonrose Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 19:22
                    Po raz setny pisze: NIE MA MNIE NA TYCH ZDJECIACH, zatem za zadna reklame Polski nie jestem odpowiedzialna.
                    Kwestie reklamy Polski jako kraju pelnego rasistow i ksenofobow uprzejmie prosze dyskutowac z ONR, wszechpolakami, rydzykiem jedraszewskim itp...
                    • pursuedbyabear Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 19:25
                      Ale ja nie pytam o to, czy jesteś na tych zdjęciach. Trzeci raz wyjaśniać nie będę.
                      Skoro kategorycznie Polska nie, to to nie, trudno.
                  • dramatika Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 19:44
                    pursuedbyabear napisała:

> zdajesz sobie s
                    > prawę, że sama reklamujesz Polskę jako nieprzyjazny kraj. W czyim interesie ma
                    > to leżeć?

Buahahahah
                    Większość tzw lewicowo liberalnych mediaworkerów nie zajmuje się niczym, tylko oczernianiem Polski w zagranicznych mediach i wyzywaniem Polaków od nazistów i agresywnych kiboli. Mówisz, że się w koncu kapnęliście, co robicie i że zniechęcacie waszych pigmentododatnich wyborców do przyjazdu? big_grin big_grin big_grin
                • dekoderka Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 19:16
                  Nie ma żadnej "firmy" To mitomanka ze zmywaka.
                  • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 20:31
                    Wszystkie jesteśmy mitomankami ze zmywaka. Właśnie skończyłam swoją zmianę na zmywaku i mogę pisać.
                    • anajustina Re: Imigranci - samo zycie 24.07.25, 13:34
                      To tak jak ja. Nie - stop gorzej... Wywalili mnie i od wczoraj jestem znowu w Polsce.
                      • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 24.07.25, 13:42
                        Raczej w Rosji, od zawsze.
                • kandyzowana3x Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 19:21
                  A co zrobiłaś jak Polacy przyjęli do własnych domów, karmili i zaopiekowali się tysiącami uchodźców? Gdy bezwarunkowo zaoferowali im w kraju warunki takie jak obywatelom? Gdy w kraju graniczącym bezpośrednio z krajem objętym wojna nie powstał ani jeden obóz uchodźców, bo na granicy ustawiały się kolejki chętnych żeby przewieźć, nakarmić i przenocować ? Znasz jeszcze jakiś taki przypadek ?
                  • cottonrose Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 19:23
                    "A co zrobiłaś jak Polacy przyjęli do własnych domów, karmili i zaopiekowali się tysiącami uchodźców?"

Dalam na to sporo kasy.
                • tania.dorada Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 00:21
                  Ale uważasz że ci fikcyjni ludzie którzy mieliby przyjechać nie są w stanie samodzielnie podjąć decyzji? I myślisz że nie mają lepszego od ciebie rozeznania w temacie które kraje europejskie są dla nich najbezpieczniejsze?
                  • cottonrose Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 00:32
                    Skoro mnie pytali o zdanie to po cos pytali. Jak ktos mnie pyta to dostaje odpowiedz. Pewnie gdyby Polska byla najlepszym rynkiem w EU z minimalna biurokracja to jakos by przeszlo, ale jak mowi ludowe przyslowie " tego kwiatu pol swiatu"
                    • tania.dorada Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 00:56
                      Sytuacja jest zmyślona, ale gdyby była prawdziwa to nie łudź się że podjęliby decyzje na podstawie twojej wypowiedzi, to raczej byłaby taka kurtuazja.
                      • cottonrose Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 01:23
                        Obawiam sie, ze twoja opinia o moim poscie nijak sie nie ma to faktow.
                        Ale oczwiscie z opinia nie smiem dyskutowac.
              • chicarica Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 20:18
                No ale przecież ematki się tu cieszą...
            • kandyzowana3x Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 19:18
              Coś sypie się ta historia.
          • riki_i Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 18:57
            W żadnych. Pani gównianego szczebla korpo musi obsrać swój kraj pochodzenia. Typowe dla części wyjechanego Polactwa.
            • cottonrose Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 19:04
              Jak juz wspomnialam, nie ma mnie na zadnym z tych zdjec, zatem do obsrywania przylozyly sie osoby uwidocznione a nie ja.
            • margit49 Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 19:24
              Czy ten ptak kala gniazdo, co je kala,
              Czy ten, co mówić o tym nie pozwala?
              / Norwid
              • abidja Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 21:13
                margit49 napisała:

> Czy ten ptak kala gniazdo, co je kala,
                > Czy ten, co mówić o tym nie pozwala?
                / Norwid

Idealny cytat .
                A C.K. Norwida kocham miloscia wieczna.
            • kandyzowana3x Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 19:26
              Wydaje się, że pani nie brała nigdy nawet udziału w procesie decyzyjnym biznesowym, a już na pewno nie w dużej firmie, A narracja jak sprzed 10 lat.
              • dramatika Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 19:40
                kandyzowana3x napisała:

> Wydaje się, że pani nie brała nigdy nawet udziału w procesie decyzyjnym bizneso
                > wym, a już na pewno nie w dużej firmie,

Typiarze gul skoczył w innym wątku, gdy napisałam, że korposy powinny ze swoimi montowniami udać się do Somalii, zamiast sprowadzać Somalijczyków do Polski, to wymyśliła, że jakiś pigmentododatni chce w Polsce wynaleźć lek na raka, ale rasistowska Polska go nie chce big_grin
                • cottonrose Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 21:09
                  Zachecam do szacunku wobec wynalzacow leku ma raka. Jakiegokolwiek.
                  Moja firma akurat nie, ale szanujemy rych co wynajduja.
                  No i zdrowia zycze.
    • konsta-is-me Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 19:18
      Co za brednie...🤦‍♀️
      Nawet nie chce mi się komentować tych bzdur.
      Mam nadzieję a nawet prawie jestem pewna że trolujesz...
      • damartyn Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 20:22
        Piękne bajkopisarstwa . Zgadzam się.
    • po_godzinach_1 Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 19:23
      No tak, takie demonstracje nie działają dobrze na opinię o Polsce. Wiadomo dlaczego.

Ale przecież w Polsce jest milion imigrantów, którzy pracują, wtapiają się coraz lepiej w otoczenie. Potrzeba czasu, aby z tego jednego miliona zrobiło się trzy; bez dopływu cudzoziemców nie damy rady.

Może więc warto popatrzec na progre, który - mino wszystko - jest a nie n incydenty.
      • husky_cat Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 19:52
        Takie opinie to mogłaś pisać 10 lat temu, obecnie nie ma kraju ani w Europie ani ogólnie na Zachodzie, w którym imigranci byliby mile widziani
        • po_godzinach_1 Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 19:54
          husky_cat napisała:

> Takie opinie to mogłaś pisać 10 lat temu

Nie, bo 10 lat temu nie było w Polsce miliona imigrantów ani takich haniebnych demonstracji
          • husky_cat Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 20:06
            Ale 10 lat temu poprawność polityczna nie pozwalała na wyrażanie niechęci wobec imigrantów. Przynajmniej w Europie Zachodniej. I częściowo w USA
            Ale to już minęło ☺
            Żeby było jasne, nie mam nic przeciwko Ukraińcom, wręcz przeciwnie, ale turyści Łukaszenki to problem i zagrożenie
            • po_godzinach_1 Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 20:12
              husky_cat napisała:

> Ale 10 lat temu poprawność polityczna nie pozwalała na wyrażanie niechęci wobec
              > imigrantów.

Ale co to ma wspólnego z tym, co napisałam wyżej?
              Przeciez prawdą jest, że w Polsce żyje i pracuje coraz więcej imigrantów i jest ich wciąż za mało. Co ma do tego poprawnośc polityczna?
              • husky_cat Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 20:24
                To że Polska ma prawo wybierać sobie imigrantów i nie musi i nie chce przyjmować tych, którzy szturmuja granicę
                • po_godzinach_1 Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 20:27
                  husky_cat napisała:

> To że Polska ma prawo wybierać sobie imigrantów i nie musi i nie chce przyjmowa
                  > ć tych, którzy szturmuja granicę

Ale jaki to ma związek z tym, co ja piszę, że podpinasz się pode mnie?
                  • husky_cat Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 20:36
                    Taki, że takie demonstracje nie wpływają negatywnie na wizerunek Polski na Zachodzie.
                    Napisałam to w pierwszym poście.
          • dekoderka Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 20:38
            10 lat temu ematki żyły zachłyśnięte mitem multikulti. Na forum latały opowieści o sklepikach z przyprawami i wonnościami na każdym rogu, kolorowych piknikach etnicznych w parkach, wspólnych radosnych imprezach z Erytrejczykami i Afgańczykami, szcześliwych mieszanych związkach, lekarzach i inżynierach wspomagających naszą gospodarkę.
            • husky_cat Re: Imigranci - samo zycie 21.07.25, 21:02
              A ja 10 lat pisałam, że to skończy się ogolnoeuropejskim skretem w prawo
              • anajustina Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 10:43
                A ja 10 lat temu widziałam wzrost przestępczości i siedzenia do usranej śmierci na zasiłku.
            • dr.amy.farrah.fowler Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 10:30
              I kebabie na każdym kroku, nie zapominaj o kebabie.
        • tania.dorada Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 00:25
          husky_cat napisała:

> Takie opinie to mogłaś pisać 10 lat temu, obecnie nie ma kraju ani w Europie an
          > i ogólnie na Zachodzie, w którym imigranci byliby mile widziani

W związku z tym śniadym i ciemnoskórym specjalistom medycznym jest raczej doskonale obojętne, w którym kraju będą niemile widziani jeśli już takie fatum nad nimi wisi i gdzie nie pojadą to mogą natrafić na krzywe spojrzenia.
          • cottonrose Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 01:45
            Sek w tym ,ze nie wszedzie sa niemile widziani
            globalsurgery24.org/thomas-kapapa/
            • cottonrose Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 01:46
              Przy okazji... ktora to forumka szukala ciemnoskorych neurochirurgow?
            • tania.dorada Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 02:04
              No i co, korpo będzie biznes prowadzić w oparciu o to, gdzie dani specjaliści mają statystycznie większe szanse na dobre przyjęcie, zamiast zatrudnić i przeszkolić specjalistow z tych krtajiow które ich interesują? Ze wszystkich rzeczy, ktore się nei wydarzyły, ta nie wydarzyla się najbardziej.
              • cottonrose Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 02:12
                Zakladasz, ze Polska jest jakos specjalnie interesujaca?
                Nie wydaje mi sie.
                • tania.dorada Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 03:48
                  Jeśli nie jest, to tym bardziej przyjęcie zagranicznych specjalistow nie ma żadnego znaczenia.
          • margit49 Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 09:31
            tania.dorada napisał(a):

> W związku z tym śniadym i ciemnoskórym specjalistom medycznym jest raczej dosko
            > nale obojętne, w którym kraju będą niemile widziani jeśli już takie fatum nad n
            > imi wisi i gdzie nie pojadą to mogą natrafić na krzywe spojrzenia.

Żeby tylko o krzywe spojrzenia chodziło, ale dochodzi coraz częściej do ataków słownych i fizycznych
            I jest na to przyzwolenie i usprawiedliwienie - bo obecnie nie ma kraju ani w Euro
            > pie an
            > > i ogólnie na Zachodzie, w którym imigranci byliby mile widziani

Atmosferę podgrzewają politycy, nie z troski o ojczyznę, tylko dla swoich partykularnych interesów partyjnych

ale Polacy nie są rasistami, tylko nie lubią czarnych. No ale nie są rasistami. /balladyna

• tania.dorada Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 17:42
              margit49 napisała:

> Żeby tylko o krzywe spojrzenia chodziło, ale dochodzi coraz częściej do ataków
              > słownych i fizycznych
              > I jest na to przyzwolenie i usprawiedliwienie - bo obecnie nie ma kraju ani
              > w Euro
              > > pie an
              > > > i ogólnie na Zachodzie, w którym imigranci byliby mile widziani

Chyba w ogóle nei zrozumiałaś. Ja nie twierdzę że Polacy akurat witają wszystkich chlebem i miodem, tylko, że, jak bystro zauważylaś, taka sytuacja jest w każdym ktaju w Europie, więc bajka z mchu i paproci że wlaśnie Polskę ów fantastyczny koncern omija bo cotton im powiedziała że u nas biją Murzynów jest czystą demagogią.
              >
              > Atmosferę podgrzewają politycy, nie z troski o ojczyznę, tylko dla swoich party
              > kularnych interesów partyjnych

Oczywiście, nei przeczę. Najbardziej jednak chyba w USA.
              >
              > ale Polacy nie są rasistami, tylko nie lubią czarnych. No ale nie są rasist
              > am
              i. /balladyna

ale to do mnie?
              • margit49 Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 19:11
                tania.dorada napisał(a):

> margit49 napisała:
                > > ale Polacy nie są rasistami, tylko nie lubią czarnych. No ale nie są
                > rasist
                > > am
                i. /balladyna
                >
                > ale to do mnie?

Nie, nie 😀 nie wprost do Ciebie, to raczej konkluzja 😀
                Bo tak właśnie jest, nie ma co idealizować, ani się obrażać 🤷‍♀️
                No i trudno prowadzić rzeczową dyskusję w atmosferze histerii, która prowadzi do przemocy
                Dlatego podpisałam petycję - przeciw zawłaszczaniu państwa przez bojówkarzy

• tania.dorada Re: Imigranci - samo zycie 22.07.25, 20:02
                  Ja jestem jak najbardziej przeciwko zawłaszczeniu państwa przez bojówkarzy i patriotów z Koziej dupy, Ale z ciekawości - do kogo ta petycja jest skierowana i jakie ma cele? Bo bojówkarze chyba będą mieć ją w pompie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka