Dodaj do ulubionych

Jak pracujecie?

30.07.25, 14:35
Chodzi mi konkretnie o chaos na biurku. Ja nawet jak mam dużo roboty i z różnych parafii, to mam 2 kuwetki, poukładane tematycznie (na krzyż) i ewentualnie je przekładam, sięgam jak mi potrzebne papiery do różnych spraw. Generalnie porządek, wiem, gdzie co mam, nie mieszają mi się sprawy, nie gubię ich, nie podpinają się. Butelka wody i jeden kubeczek. Na czas jedzenia też jest czysto pod względem papierowym, nie jem nad pracą.
A z kolei znajoma z biurka naprzeciwko ma chaos totalny, nawet żółte karteczki gubi w tym bałaganie, aż inna jej pomaga szukać. 3 kubki, regularnie zalane wodą czy czymśtam, nie odnajduje się, wiecznie czegoś szuka.. Wszystko wszędzie. Dużo ludzi tak ma, zauważyłam. Ja bym utonęła w tym..
Takie tam..
Już za 2 dni weekend smile
Obserwuj wątek
    • olpa7 Re: Jak pracujecie? 30.07.25, 14:52
      Tylko laptop, klawiatura, myszka, drugi monitor. Wszystkie dokumenty i żółte karteczki w komputerze.

Picie zawsze przy biurku, jedzenie czasami
      • login-zajety321 Re: Jak pracujecie? 31.07.25, 00:52
        O, mam tak samo. Ew tylko czasem notes, tak dodatkowo
    • marta.graca Re: Jak pracujecie? 30.07.25, 14:53
      Mam chaos totalny.
      • malamirsa Re: Jak pracujecie? 30.07.25, 14:59
        Na biurku mam wyjątkowy porządek, ale ja mało siedzę przy kompie. A ogólnie w pomieszczeniu, w którym pracuję mam sterylne warunki
    • koko8 Re: Jak pracujecie? 30.07.25, 15:03
      Mam w pracy biurko przechodnie, czyli korzysta z niego kilka osób. Staramy się trzymać porządek, na pewno nie ma na nim osobistych przedmiotów, ale zdarzają pozostawione kubki z niedopitą kawą.
      • sitniczek Re: Jak pracujecie? 30.07.25, 19:30
        🤨
        Jak to się sprawdza? U mnie by nie przeszło... Moje biurko moje zasady.
        • koko8 Re: Jak pracujecie? 30.07.25, 21:32
          Taka specyfika pracy, biurko służy właściwie tylko jako podstawka do komputera, zadnych stosow papierów na nim nie ma.
          Sprawdza się, bo to taki zawód, do jego wykonywania nie jest potrzebne osobiste biurko. Przechodnie wystarczy. No ale tak, zdarzają się okruchy na klawiaturze ze śniadania poprzednika🤷🏼‍♀️.
    • freja08 Re: Jak pracujecie? 30.07.25, 15:12
      Pracuję bez papierów, więc na biurku jest idealny porządek. Trochę gorzej w komputerze, ale panuję nad tym.
      • lilia_tygrysia Re: Jak pracujecie? 31.07.25, 01:50
        Praca bez papierów nie oznacza automatycznie idealnego porządku na biurku wink
    • ekstereso Re: Jak pracujecie? 30.07.25, 15:21
      Totalny chaos.
    • beataj1 Re: Jak pracujecie? 30.07.25, 15:22
      Mam 2 biurka ustawione w literę L. Na jednym biurku najważniejszy jest kalendarz ksiązkowy w którym notuje zadania do wykonania. Zawsze otwarty na danym tygodniu i na bieżąco obsługiwany.
      Na drugim mam wszelkie klawiatura monitory etc. Pracuje projektowo tzn - każdy projekt nad którym pracuje ma osoby spinany plik kartek i notatek. Jak projekt zakończę, trafia do pudełka "zakończone" - w takim pliku na bieżąco notuje i wykreślam. Plus mam ogólny notes na inne rzeczy by nie szukać potem karteczek.

Ja MUSZĘ notować analogowo. Tylko tak mi się dobrze pracuje. Próbowałam pracować z planerami online i nie ma opcji - nie działa.
      Mam karteluszki - ale to sa karteluszki na 1-2 dni. Załatwiam- wyrzucam. Nie lubię mieć takich karteczek dużo pod ręką bo mnie stresują.

Ponieważ projektów, które robię równolegle jest wiele - Starta pospinanych kartek bywa czasem duża. Natomiast nigdy długo niczego nie szukam. Wystarczy przejrzeć te skoroszyty.
      Nie jem przy biurku, czasem skubię jakieś orzechy.
      Osobiste rzeczy mam. Obecnie np na moim biurku leżą 3 błyszczyki, Gliniana figurka zrobiona przez młodą i mini kwiatuszek w doniczce - a dokładniej maluteńki krzaczek mięty, który przyniosła koleżanka.
      • sitniczek Re: Jak pracujecie? 30.07.25, 19:28
        Na żółtej plan na tydzień/miesiąc. I na bieżąco wykreślam, potem kosz
    • eva_evka Re: Jak pracujecie? 30.07.25, 15:25
      Wszystko w segregatorach. Plus jeden z napisem "sprawy bieżące".
      Na biurku podkładka A2, taki notes, z podziałem na dni tygodnia i tam wpisuję co na kiedy i plan pracy.
    • pyza-wedrowniczka Re: Jak pracujecie? 30.07.25, 15:29
      Ja mam tak, jak twoja koleżanka. Tzn. kartki odkładam co jakiś czas do kuwetki, ale mam w niej stosik zupełnie przypadkowych notatek, które raz na 3 miesiące przeglądam i wywalam.
    • iberka Re: Jak pracujecie? 30.07.25, 15:58
      Tak jak mi wygodnie i nie interesuje mnie kto i co ma na biurku
    • hortensja80 Re: Jak pracujecie? 30.07.25, 16:08
      Zawsze mam syf, chociaż uwielbiam ład i porządek - niestety nie umiem żadnego miejsca utrzymać dłużej w porządku...
    • pepsi.only Re: Jak pracujecie? 30.07.25, 17:45
      Oj sad Ostatnio bałagan.

Za dużo mam, i wszystko na raz, tj. papiery w segregatorach i teczkach, tu mam ład, niczego nie gubię, jeśli nie w segregatorze, to chociaż spięte klipsami,
      ale karteczki, notatki, i wolne kartki nie pasujące do segregatorów są wszędzie.
      Mąż ostatnio wyśmiał mnie, stwierdził, że zrobi mi drewniany klocek z nabitym gwoździem, wtedy będę mogła swoje karteczki trzymać w 1 miejscu ... i ma rację... przerasta mnie to big_grin
      Do tego filiżanka z kawą, i butelka z wodą. Dwa pojemniki jeden z długopisami i ołówkami, drugi- kredki. Pudełko z chusteczkami . 4 pary okularów przeciwsłonecznych i ....balony (po imprezie firmowej big_grin)
      Czasem jem drugie śnaidanie przed monitorem, gdy planuję przejrzeć ematkę, ale ostatnio nie jest to reguła.

Mąż siedzi obok, karteczek nie ma tongue_out za to ma na blacie takie pierdoły, których ruszyć mi nie wolno wink i nie będę wymieniać, ale nie są to rzeczy związane z pracą i aż obciach big_grin
      • trampki-w-kwiatki Re: Jak pracujecie? 30.07.25, 19:37
        Ooo, siostro 🤣🤣🤣
        • pepsi.only Re: Jak pracujecie? 30.07.25, 20:50
          Tobie też drewniany klocek z gwoździem jest potrzebny?! 🤣

A jeszcze zapomniałam napisać:
          obok mnie na ścianie wisi tablica magnetyczna, na której przypinam...tadam ....bardzo ważne karteczki big_grin
          Ale i na tablicy nie ma porządku 🤣 bo wszystkie karteczki są przykryte planem miejsca, które ostatnio zwiedzałam, oraz nasza karykaturą !
          🤣🤣🤣

Balon i karykatura 🤣🤣🤣
          Dobra, jutro jak tylko wrócę z terenu to wysprzątam to biurko!
          Czwartek jest doskonałym dniem na porządki! 💪
          • mysiulek08 Re: Jak pracujecie? 31.07.25, 02:03
            ale klocek z gwozdziem to genialny wynalazek 🙃
            odkad bedac dzieckiem zobaczylam taki przyrzad, szpikulec z solidna ( zapewne zeliwna) zdobiona podstawa i nabijane nań recepty, to zapragnelam miec cos takiego, niestety takie zdobnego nigdy nie znalazlam ale dziadek zrobil w drewnie, ladny byl, sluzyl mi bardzo dlugo

od zawsze mam nieprzadek na biurku, ktory dla mnie jest porzadkiem
            • mysiulek08 Re: Jak pracujecie? 31.07.25, 06:44
              * zabraklo - w aptece -
    • kochamruskieileniwe Re: Jak pracujecie? 30.07.25, 17:45
      Biurko mam duże, dodatkowo z wysuwanymi blatami.
      Na biurku sporo sprzęty na którym pracuję. I Mnóstwo papierów w kupkach. Dla kogoś chaos i nieporządek. Dla mnie porzadek- wiem co gdzie jest, w której kupce który papier.
      Osobny sprzątające mają absolutny zakaz dotykania biurka. Sama utrzymuję czystość.
      Mam taką robotę, że nie wszystko da sobie zrobić w komputerze. I nie wszystko tam jest.
      • sitniczek Re: Jak pracujecie? 30.07.25, 19:27
        Ja w temacie sprzątania przez sprzątaczki muszę chyba interweniować.. Regularnie mam poplamione dokumenty, problem czy czymś takim. I tylko ja. Normalnie stoją i psikają tym chyba centralnie nad moimi rzeczami.
    • dekoderka Re: Jak pracujecie? 30.07.25, 19:17
      A skąd to automatyczne założenie, że każda to biurwa z biurkiem?
      • sitniczek Re: Jak pracujecie? 30.07.25, 19:25
        Nic takiego nie powiedziałam, pytam tylko o porządek tam gdzie ktoś pracuje z biurkiem..
        Ja tam jestem biurwą z dużym przebiegiem..
        • dekoderka Re: Jak pracujecie? 30.07.25, 19:28
          To trzeba było zaznaczyc, że to wątek dla urzędniczek.
          • sitniczek Re: Jak pracujecie? 30.07.25, 19:32
            A ja nie urzędniczka. Tylko urzędnik pracuje przy biurku??
            • dekoderka Re: Jak pracujecie? 30.07.25, 19:33
              A kto?
              • sitniczek Re: Jak pracujecie? 30.07.25, 19:41
                Księgowa. Nie w urzędzie. I nie biurze księgowym
                • dekoderka Re: Jak pracujecie? 30.07.25, 19:45
                  A księgowa to nie urzędniczka? Premier to nie urzędnik? Albo prezes, menager czy inny asystent?

Wszyscy to urzędnicy.
                  • sitniczek Re: Jak pracujecie? 30.07.25, 19:50
                    Bo jak biurko to urzędnik? A lekarz? Rejestratorka? Architekt-ka? Sędzia? Prokurator?
                    • dekoderka Re: Jak pracujecie? 30.07.25, 20:24
                      Lekarz przy biurku?
                      • sitniczek Re: Jak pracujecie? 30.07.25, 20:38
                        A nie? Na kolanie dokumentację pisze i ogląda wyniki? Czy tylko w pacjencie po łokcie?
                        • dekoderka Re: Jak pracujecie? 30.07.25, 20:50
                          Tak, często tak jest.

Aha, a prokurator to urzędnik państwowy.

sitniczek napisała:

> A nie? Na kolanie dokumentację pisze i ogląda wyniki? Czy tylko w pacjencie po
                          > łokcie?
                          >
                          • sitniczek Re: Jak pracujecie? 30.07.25, 20:53
                            Chciałabym to zobaczyć...
                            A księgowa/kadrowa marketowa to też urzędnik? (Nie pracuję w markecie wink tak na przyszłość..
                            • pepsi.only Re: Jak pracujecie? 30.07.25, 21:32
                              Logistyk- znana mi osoba o takim wykształceniu ma podobnie duże biurko, co ja i mąż razem (a mamy biurko przez całą szerokość pokoju smile)
                              księgowa- fakt!
                              projektant? architekt? programista? kosztorysant? grafik komputerowy?
                              jest mnóstwo zawodów, które nie robią w powietrzu, tylko przy biurku pracują.
                              • malia Re: Jak pracujecie? 02.08.25, 15:54
                                I projektant i ilustrator i nauczyciel i masa ludzi mająca firmę i ogarniająca papierki , nawet mechanik samochodowy czy stolarz
              • mae224 Re: Jak pracujecie? 31.07.25, 07:07
                tłumacz?
          • marta.graca Re: Jak pracujecie? 30.07.25, 20:10
            Ja jestem biurwą, a nie pracuję w urzędzie.
            • sitniczek Re: Jak pracujecie? 30.07.25, 20:21
              Proste
    • nenia1 Re: Jak pracujecie? 30.07.25, 19:22
      Baaardzo różnie, ale jednak częściej porządek, ponieważ spotykam się też z klientami. Zresztą jak mam pełno rozpieprzonych notatek to też mam odczucie, że mam pełno spraw do załatwienie. Jak jest porządek to rośnie poczucie, że co miało być zrobione zrobione zostało.
      • sitniczek Re: Jak pracujecie? 30.07.25, 19:43
        Mam podobnie. Chaos mi przeszkadza, mam wrażenie, że tonę w robocie i nie wyrabiam...
    • trampki-w-kwiatki Re: Jak pracujecie? 30.07.25, 19:36
      Oooo, paaaniiii, ja to potrzebuję z dwóch czy trzech biurek, podłogi i fotela. A na tym wszystkim piętrzą się papiery i kanapki. Ale to w biurze, bo w domu wystarcza mi laptop 🤣
      • sitniczek Re: Jak pracujecie? 30.07.25, 19:42
        Przynajmniej widać, że pracujesz 😉
    • aankaa Re: Jak pracujecie? 30.07.25, 20:14
      laptop, kalendarz (tam też wklejam ew. żółte karteczki) i długopis. Obok segregator z przekładkami. Drugi, niepotrzebny codziennie, na półce.
    • default Re: Jak pracujecie? 30.07.25, 20:22
      Od kiedy zaczęłam pracować zdalnie, nie miałam już żadnych papierów. Biurko, laptop, to wszystko. W czasach pracy stacjonarnej i wymogu drukowania i archiwizowania papieru - gromadziłam je w osobnych teczkach, zagadnieniami, projektami. Plus na biurku (swoim, a nie przechodnim) miałam różne osobiste drobiazgi. Dawne czasy 🙂
    • ritual2019 Re: Jak pracujecie? 30.07.25, 20:43
      Porzadek, ale ja mam go wszedzi wiec i na biurku.
    • kaki11 Re: Jak pracujecie? 30.07.25, 21:45
      Ja jestem człowiek chaos- oprócz akcesoriów do komputera mam więc butelkę/karafkę z piciem a oprócz niej 2-3 czasem nawet, zwłaszcza w domu, 4 jakieś szklanki/kubki do picia (bo na wodę, bo po herbacie ...), czasem talerzyk bo np. ktoś przyniósł ciasto, jakieś karteczki z notatkami, długopisy walające się po biurku, zamiast jednego którym bym pisała (bo sięgam po nowe) jak pracuję akurat na dokumentach no to one oczywiście. Ogólnie rozgardiasz w którym się odnajduję.
    • lilia_tygrysia Re: Jak pracujecie? 31.07.25, 01:32
      Mam duże biurko, na nim dwa monitory, klawiatura, trochę papierów, kartki luźne do bieżących notatek. A na tym wszystkim kot. Kubek z kawą, kubek z wodą, którą zaczął pić kot, więc przynoszę następny kubek z wodą. Jak się robi ciasno, sprzątam, jakoś się musimy z kotem pomieścićbig_grin
      • lilia_tygrysia Re: Jak pracujecie? 31.07.25, 01:53
        Są jeszcze rzeczy, które przyniosły dzieci. Niektóre to ozdoby, które zostają na dłużej, czasem jakieś przypadkowe zabawki, które wynoszę po jakimś czasie.
    • srubokretka Re: Jak pracujecie? 31.07.25, 03:24
      Pol na pol. Lubie porzadek, ale szybko znika.
    • berdebul Re: Jak pracujecie? 31.07.25, 07:21
      Na biurku porządek, tylko laptop i monitor + mysz. Chaos dzieje się na tablicy. Musze mieć tablicę do rozpisywania, zapisywania, szkicowania itd. W pracy mam 4, dwie w biurze, 2 w laboratorium. Rozumiem tych wszyskich, którzy malowali na skałach w jaskiniach wink
    • pepsi.only Re: Jak pracujecie? 02.08.25, 14:38
      Posprzątałam karteczki! 🥰🥰🥰 jestem dumna i blada 😃

Jeszcze została tablica na ścianie do uporządkowania 🙄
    • mama-ola Re: Jak pracujecie? 02.08.25, 18:28
      Mam dużo papierów na biurku i czasem robi się chaos. Grupuję je, spinam klamrą i opisuję co jest co, a potem kładę na krzyż lub na zakładkę. Staram się opanowywać bałagan. Widuję gorsze biurka niż moje, ale i dużo staranniej utrzymane też.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka