Dodaj do ulubionych

Zakaz lakierów hybrydowych

06.08.25, 08:59
www.onet.pl/styl-zycia/papilot/zakaz-stosowania-tpo-w-kosmetykach-koniec-z-paznokciami-hybrydowymi/9bp6cb4,0666d3f1
Jeśli dobrze rozumiem to od 1 września nie bedzie wolno stosować lakierów hybrydowych i zeli światłoutwardzalnych. Szczerze do jestem zaskoczona - wcześniej nie słyszałam zeby bylt plany wprowadzenia takiego zakazu. A u mnie w mieście zakłady "pan od paznokci" sa na każdym rogu. Znam tylko jedną ktoea robi tytanowe (jakaś inna technologa, nie utwardza w lampie, dziewczyny w jakiejś miseczce rece trzymają - nie eirm dokładnie o co chodzi bo to stanowisko mamikiurzystki w zakładzie fryzjerskim do którego chodzę)
Będzie zonk
Obserwuj wątek
    • evening.vibes Re: Zakaz lakierów hybrydowych 06.08.25, 09:08
      Typowy prymitywny clickbait. Regulacja znana od dawna, firmy produkujące hybrydy zdążyły zmienić formulacje.
    • grey_delphinum Re: Zakaz lakierów hybrydowych 06.08.25, 09:08
      ophelia78 napisała:

> www.onet.pl/styl-zycia/papilot/zakaz-stosowania-tpo-w-kosmetykach-koniec-z-paznokciami-hybrydowymi/9bp6cb4,0666d3f1
      > Jeśli dobrze rozumiem to od 1 września nie bedzie wolno stosować lakierów hybry
      > dowych i zeli światłoutwardzalnych. Szczerze do jestem zaskoczona - wcześniej
      > nie słyszałam zeby bylt plany wprowadzenia takiego zakazu. A u mnie w mieście
      > zakłady "pan od paznokci" sa na każdym rogu. Znam tylko jedną ktoea robi tytano
      > we (jakaś inna technologa, nie utwardza w lampie, dziewczyny w jakiejś miseczce
      > rece trzymają - nie eirm dokładnie o co chodzi bo to stanowisko mamikiurzystki
      > w zakładzie fryzjerskim do którego chodzę)
      > Będzie zonk

Głośno o tym od jakiegoś czasu, więc to zadna niespodzianka (pierwsze artykuly o planach wycofania produktow z tą substancją zagrażająca płodności czytalam chyba w styczniu).
      • grey_delphinum Re: Zakaz lakierów hybrydowych 06.08.25, 09:12
        Trochę pomieszałam, nie do konca chodzi o płodność, ale ogolnie rozrodczość:

Substancja TPO została zaklasyfikowana jako środek CMR – rakotwórczy, mutagenny i toksyczny dla rozrodczości – co oznacza, że od 1 września nie będzie mogła być dłużej obecna w kosmetykach dostępnych na rynku Unii Europejskiej, w tym także w Polsce.
    • zanetka.x Re: Zakaz lakierów hybrydowych 06.08.25, 09:09
      i to dobra wiadomość dla Konferedacji wzrosnie im poparcie
      • lella_two Re: Zakaz lakierów hybrydowych 06.08.25, 09:16
        Ej, to oni są za substancjami rakotwórczymi?
        • zanetka.x Re: Zakaz lakierów hybrydowych 06.08.25, 09:30
          są za wolnością i za miejscami pracy dla kosmetyczek
    • 35wcieniu Re: Zakaz lakierów hybrydowych 06.08.25, 09:24
      Łykasz jakiś klikbajt bez sensu.
      Firmy pozmieniały formuły, usunęły to co zakazane i niestety zatrzęsienie półcentymetrowej grubości paznokci na polskich ulicach jest dalej niezagrożone. big_grin
    • klaramara33 Re: Zakaz lakierów hybrydowych 06.08.25, 10:32
      Dawno wiedziałam,że są rakotwórcze dlatego nie stosuję. Interesuje mnie świat nauki, czytam prasę i jest sporo badań udowadnijących ich szkodliwość. Dziwi mnie, że tak wile osób bez wniku chodzi na hybrydę.
      • trampki-w-kwiatki Re: Zakaz lakierów hybrydowych 06.08.25, 10:59
        Papierosy też są rakotwórcze a ludzie palą. Mnie to w ogóle nie dziwi. Ludzie robią wiele szkodliwych dla nich rzeczy licząc na to, że ich to nie dotyczy.
        • klaramara33 Re: Zakaz lakierów hybrydowych 06.08.25, 11:06
          trampki-w-kwiatki napisała:

> Papierosy też są rakotwórcze a ludzie palą. Mnie to w ogóle nie dziwi. Ludzie r
          > obią wiele szkodliwych dla nich rzeczy licząc na to, że ich to nie dotyczy.
          Palaczy jest bardzo mało. Ja mówię o skali zjawiska idących na hybrydę. Nie dziwi mnie to, że część ludzi robi coś co szodzi e ale dziwi mnie ogromna ilość narażającyh się na raka.
          • 35wcieniu Re: Zakaz lakierów hybrydowych 06.08.25, 11:24
            Bardzo mało troliczku, bardzo.
            8 milionów, co to jest. 70 tys zgonów rocznie, zupełnie nic. Gdzie tam temu do śmiercionośnych hybryd.
            • klaramara33 Re: Zakaz lakierów hybrydowych 06.08.25, 11:41
              35wcieniu napisał(a):

> Bardzo mało troliczku, bardzo.
              Rozumiem,że taki sposób odnoszenia wynika z twojej głupoty,że chodzisz na hybrydę. Widać zabołao. Przemyśl sobie bo to ty masz problem. Ktoś ci oczy otwera a ty tak reagujesz.

> 8 milionów, co to jest. 70 tys zgonów rocznie, zupełnie nic. Gdzie tam temu do
              > śmiercionośnych hybryd.
              >
              Znasz badania ile ma raka przez hyrbrydę,żeby porównać? Zapewnie nie .
              • 35wcieniu Re: Zakaz lakierów hybrydowych 06.08.25, 11:44
                Nie dość że durne troliszcze, to jeszcze czytać nie umie big_grin big_grin
                Dlaczego to u was zawsze idzie w parze? big_grin
          • angazetka Re: Zakaz lakierów hybrydowych 06.08.25, 23:32
            > Palaczy jest bardzo mało.

Pewnie dlatego w każdym spożywczym 20 rodzajów papierosów.
    • miaumia Re: Zakaz lakierów hybrydowych 06.08.25, 11:01
      Samo utwardzanie w lampie UV jest bardzo rakotwórcze, może wywołać czerniaka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka