Dodaj do ulubionych

Ból bioder 42 lata

16.08.25, 21:18
Nosz kurka wodna, czuję się jakby powoli wysiadal mi organizm. Trochę pochodzę, poćwiczę i bolą mnie biodra. Kolano też czasem się odzywa i lewa stopa. W nocy idę do łazienki jak połamana.
Wcześniej biodra mnie bolały po długim chodzeniu w górach, teraz juz bez nich. Boję się jechać w góry, które bardzo lubię.
Jakiś czas temu fizjoterapeutka powiedziała, że mam hipermobilnosc. Czy od tego mogą być te bóle?
W poniedziałek mam wizytę u ortopedy.
Obserwuj wątek
    • afro.ninja Re: Ból bioder 42 lata 16.08.25, 21:59
      Od kręgosłupa. No i peseloza.
      • malaperspektywa Re: Ból bioder 42 lata 16.08.25, 22:25
        Peseloza poprzedzająca menopauzę. Wahania hormonów mogą powodować takie objawy. Jakiś czas temu przerobiłam ortopedów, reumatologów, endokrynologów i różne rehabilitacje. Już nawet nad psychiatrą się zastanawiałam. Niestety u mnie takie objawy dawał najprawdopodobniej początek przekwitania, bo konkretnych chorób nie znaleziono. Trochę starsza co prawda byłam, ale może u ciebie wcześniej?
      • azalee Re: Ból bioder 42 lata 18.08.25, 10:59
        Bez przesady, w wieku 42 lat??
      • thea19 Re: Ból bioder 42 lata 21.08.25, 19:58
        42 lata to nie 72, jesli nie jest kanapowym ziemniakiem, to nic w tym wieku nie boli
    • premeda Re: Ból bioder 42 lata 16.08.25, 22:29
      Ostatnio jest jakaś plaga na takie bóle. Wszyscy narzekają, a to na biodra, a to na kolana a to na ręce i inne takie.
    • turzyca Re: Ból bioder 42 lata 16.08.25, 22:30
      Pójdź do fizjoterapeuty. U mnie takie bóle bioder wynikają z nadmiernego napięcia taśmy bocznej, fizjoterapeutka mnie obmacała, dobrała ćwiczenia rozluźniające i pokazała, jak rozluźniać rolowaniem i nagle jakby mi PESEL zniknął.

To napięcie może też się objawiać bólami kolan.
      • jowita771 Re: Ból bioder 42 lata 16.08.25, 22:37
        Fakt. Też to miałam. Pomogło mi rozciąganie, masowanie biodra piłeczką tenisową.
      • bagietka01 Re: Ból bioder 42 lata 16.08.25, 22:41
        Dokładnie tak. Też tak mam, do tego zapalenie kaletek biodrowych, po leczeniu którego zniknęły bóle kolan. A menopauzę mam, że ho ho!
    • pepsi.only Re: Ból bioder 42 lata 16.08.25, 22:38
      Opisałaś mnie sprzed pół roku. Cóż. Regularny ruch (pod czujnym okiem trenera) i wzmocnienie mięśni jednak daje dużo.
      • wiosennedni5 Re: Ból bioder 42 lata 17.08.25, 13:15
        Czyli niekoniecznie ortopeda?
        • afro.ninja Re: Ból bioder 42 lata 17.08.25, 14:23
          Ortopeda niewiele doradzi, on przede wszystkim operuje.
          • mysiulek08 Re: Ból bioder 42 lata 17.08.25, 17:27
            dobry ortopeda nie zlekcewazy problemow, ktore nie dadza sie zooperowac
            • afro.ninja Re: Ból bioder 42 lata 17.08.25, 18:57
              Ale co on moze. Wyślę do fizno i kaze przyjść na kontrolę.
              • mysiulek08 Re: Ból bioder 42 lata 17.08.25, 19:15
                moje doswiadczenia sa inne ale skoro tak uwazasz, to nie bede sie sprzeczac
                • wiosennedni5 Re: Ból bioder 42 lata 17.08.25, 19:38
                  A jakie są Twoje doświadczenia?
                  • mysiulek08 Re: Ból bioder 42 lata 17.08.25, 19:46
                    jesli chodzi o problemy stopnokolanowe to nawet spore i najwiecej z problemami bolu przy chodzeniu, pomogl mi wlasnie ortopeda od kolana ale, zeby znowu nie bylo nieporozumien, nie mieszkam w PL i u nas jesli masz problem z kolanem to idziesz do ortopedy -specjalisty od kolan, ze stopa - od stopy itp a fizjo nie przyjmie pacjenta jesli nie mam dokladnego zlecenia i opisu od ortopedy, a orto przed diagnoza zleca komplet badan obrazowych i nie tylko

i akurat z fizjo to dobrze trafilam tylko raz

ale to sa moje doswiadczenia, afro czy pepsi moga miec zupelnie inne
                    • afro.ninja Re: Ból bioder 42 lata 18.08.25, 11:50
                      Ale u nas z kolanem jest podobnie. Idziesz do ortopedy, bo boli kolano. Skierowanie na rezonans. Po wyniku wracasz i jeden ortopeda mowi operować, drugi wysyła do fizjoterapeuty. Zależy na kogo trafisz i kogo sie posłuchasz. Jak naprawdę trzeba operować, na przykład biodro, to każdy ortopeda kaze iść na operację.
        • pepsi.only Re: Ból bioder 42 lata 17.08.25, 19:04
          wiosennedni5 napisała:

> Czyli niekoniecznie ortopeda?

U mnie okazał się zbędny.
    • sabek81 Re: Ból bioder 42 lata 17.08.25, 11:07
      Jak już od swojej internistki i okulistki usłyszałam diagnozę- pesel😂🙈
    • agcerz Re: Ból bioder 42 lata 17.08.25, 11:18
      Witaj w klubie. Mam hipermobilnosc, biodra czasem dokuczają. Podstawą są wkładki do butów, na zamówienie, oraz fizjoterapia. Unikanie przeciążeń, gwałtownych ćwiczeń.
    • headonshouldersbaby Re: Ból bioder 42 lata 17.08.25, 15:21
      dziewczyny kurde ćwiczcie odżywiajcie się dobrze przecież 42 lata to MLODY CZLOWIEK!! Co by ci ludzie na wózkach albo sparaliżowani dali żeby moc poruszać się mieć sprawne ciało. Nie ćwiczenie w wieku przed menopauzalnym to wywoływanie 'peselozy' na własne życzenie.
      • wiosennedni5 Re: Ból bioder 42 lata 17.08.25, 15:39
        Ale ja ćwiczę.
        • ardzuna Re: Ból bioder 42 lata 17.08.25, 15:59
          Może za mało albo nie to, co trzeba. Znów polecam jogę Iyengara, ale z nauczycielem, a nie filmikami z netu. Po drugie idź do lekarza pierwszego kontaktu, może cię trzeba podiagnozować (reumatolog?).
    • abria Re: Ból bioder 42 lata 17.08.25, 16:01
      te bole to oznaki nadchodzacej smierci, przykro mi

osobiscie zastanawiam sie czy nie wyjechac do Szwajcarii gdy bede juz tak stara jak ty sad
    • mysiulek08 Re: Ból bioder 42 lata 17.08.25, 17:25
      dobre badania obrazowe - tomograf i rezonas zeby sprawdzic stan kosci/stawow/chrzastek

i koniecznie analiza chodu - zla motoryka chodu jest fatalna nie tylko dla stop i kolan
      • wiosennedni5 Re: Ból bioder 42 lata 17.08.25, 19:41
        Miałaś takie badania prywatnie?
    • emma_zielona Re: Ból bioder 42 lata 17.08.25, 20:19
      Zrób rezonans stawu biodrowego .
      Ja zrobiłam dopiero po trzech latach krążenia między lekarzami a fizjoterapeutami. Okazało się że biodro jest uszkodzone w takim stopniu że została tylko endoproteza. Gdyby trafna diagnoza była wcześniej dałoby się temu zaradzić .
      E
      • wiosennedni5 Re: Ból bioder 42 lata 18.08.25, 11:18
        Lekarze nie mówili żebyś takie badanie zrobiła?
        • emma_zielona Re: Ból bioder 42 lata 18.08.25, 12:57
          Robiłam rtg biodra, rezonans kręgosłupa , usg kolana , bo też zaczęło szwankować od biodra .
          W międzyczasie rehabilitacja, która nic nie dała bo diagnoza była błędna .
          W końcu trafiłam do rehabilitanta która odpowiednio mnie pokierował.
    • jeste_m_sobie Re: Ból bioder 42 lata 17.08.25, 20:28
      Mnie na bóle wielu stawów (Dolina Wielu Stawów Polskich, hihi) pomogła siłownia. Sama byłam zdziwiona, bo wcześniej jak najbaredziej się ruszałam - tylko raczej wybierałam ćwiczenia aerobowe, rozciągające, jogę, nawet grupy typu "zdrowy kręgosłup". Lekarz nawet wspominał coś o operacji, więc nie sądziłam, że w ciągu paru miesięcy mogę zaliczyć tak spektakularną poprawę. Nie wiem, oczywiście, czy to najlepsze dla Ciebie, ale może warto o tym pomyśleć?
      • wiosennedni5 Re: Ból bioder 42 lata 18.08.25, 11:19
        Ćwiczę w domu z obciążeniem, chyba wychodzi podobnie.
        • headonshouldersbaby Re: Ból bioder 42 lata 19.08.25, 15:06
          Raczej nie masz takiego obciążenia jak trzeba w domu …
          • wiosennedni5 Re: Ból bioder 42 lata 19.08.25, 15:46
            A jakie jest potrzebne?
            • headonshouldersbaby Re: Ból bioder 42 lata 20.08.25, 13:30
              Wyszukałam ci takie m.youtube.com/watch?v=JLM3MKut7nE&pp=ygUZaGVhdGhlciByb2JlcnRzb24gcGlsYXRlcw%3D%3D
              Co prawda nie siłownia z obciążeniem ale bardzo dobra seria na biodra jest tam zawarta. Rob całość tej taśmy 3/4 x w tyg myślę że bardzo bardzo pomoże zawiera ostrygę najlepsze ćwiczenie na wzmocnienie biodra
              Na siłowni musiałabym cię obejrzeć i zrobić assessment żeby dobrać ćwiczenia i obciążenie.
              • wiosennedni5 Re: Ból bioder 42 lata 20.08.25, 14:30
                O super, dzięki 🤗
              • wiosennedni5 Re: Ból bioder 42 lata 20.08.25, 14:32
                Ćwiczyłam czasem z tą Heather.
              • wiosennedni5 Re: Ból bioder 42 lata 20.08.25, 14:35
                Trochę przejrzałam i chyba nie dam rady leżąc na boku podnieść do góry dwóch złączonych nóg. Zawsze mam problem z takimi ćwiczeniami.
                • headonshouldersbaby Re: Ból bioder 42 lata 21.08.25, 16:38
                  Oj kochana to słabiutko. To rób ile możesz po 2 tyg się uda podnieść lekko. Twój problem wynika z tego że całe grupy mięśni są w niemocy a nie z peselozy = próbuj.
                  • wiosennedni5 Re: Ból bioder 42 lata 21.08.25, 18:11
                    Próbowałam, jednak udało się unosić no ale nie tak jak ta Pani 😄 ciężko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka