siedemkropek82 20.08.25, 10:56 330 zł ,wg Was dużo?czy normalnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
siedemkropek82 Re: Cena za naprawę pralki 20.08.25, 11:13 Ściągnął cały bęben i wziął do domu,do naprawy.Jakąs uszczelkę wymieni bo rdzewieje.Tlumaczyl mi ale dokładnie nie pamiętam.Mowil,że teraz 5 letnie pralki się wyrzuca a moja w bardzo dobrym stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Cena za naprawę pralki 20.08.25, 11:20 No to wychodzi że tanio. Pod warunkiem że pralka pochodzi bezawaryjnie przez następne 5 lat, ale tego nikt nie zagwarantuje. Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: Cena za naprawę pralki 20.08.25, 15:54 eagle.eagle napisała: > No to wychodzi że tanio. Pod warunkiem że pralka pochodzi bezawaryjnie przez na > stępne 5 lat, ale tego nikt nie zagwarantuje. To tak nie działa. Przecież facet wymienił jedną część. Reszta może się spierdzielić za miesiąc Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Cena za naprawę pralki 20.08.25, 16:08 Przecież napisałam, że nikt nie zagwarantuje że pralka będzie chodzić przez następne 5 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Cena za naprawę pralki 20.08.25, 16:17 Za rdzę pod gumowymi uszczelkami? Nie wiem o co biega? Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Cena za naprawę pralki 20.08.25, 16:26 O jakiś prehistoryczny model. Przecież teraz wszystko klejone. Odpowiedz Link Zgłoś
siedemkropek82 Re: Cena za naprawę pralki 20.08.25, 17:15 Pralka ma 5 lat,kupiona w Media Expert. Odpowiedz Link Zgłoś
bananananas Re: Cena za naprawę pralki 20.08.25, 19:29 danaide2.0 napisała: > O jakiś prehistoryczny model. Przecież teraz wszystko klejone. Moja klejona, właśnie mąż naprawił. Żeby wymienić łożysko trzeba przeciąć plastikową część bębna, potem ją skleić na gorąco. Jednakże śpiewają za to 600-700, a nie 300. Dodatkowe chamstwo producenta to fakt, że nie można się dowiedzieć, jaki jest potrzebny uszczelniacz i łożysko, zanim się nie rozetnie. A już chamstwo do kwadratu, że uszczelniacz tak nietypowy, że nie dało się go znaleźć. Po trzech tygodniach (prałam u sąsiadów) przyszedł z Francji taki, który można było tu opiłować, tam wcisnąć na siłę, ale działa na razie. W tym kontekście 10 lat gwarancji na silnik w tej pralce brzmi jak złośliwy rechot. Motywacją do zrobienia naprawy nie była oszczędność ani ekologia, tylko moralny sprzeciw Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Cena za naprawę pralki 20.08.25, 18:07 Jeśli rdzewieją uszczelki, to tanio. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Cena za naprawę pralki 20.08.25, 10:59 I kiedy człowiek myśli że może w szelce tli się jakiś rodzaj kontaktu z rzeczywistością.... Zależy za co szeleczko, zależy za co. Za wyłączenie lodówki jaka była cena? Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Cena za naprawę pralki 20.08.25, 11:05 Najważniejsze, że z kotami lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
marecky81 Re: Cena za naprawę pralki 20.08.25, 11:10 siedemkropek82 napisała: > 330 zł ,wg Was dużo?czy normalnie? Ty piszesz na poważnie? Odpowiedz Link Zgłoś
marecky81 Re: Cena za naprawę pralki 20.08.25, 11:20 Chyba tak, nie określając co uległo awarii. Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Cena za naprawę pralki 20.08.25, 11:13 A masz jakąś alternatywę ? Odpowiedz Link Zgłoś
siedemkropek82 Re: Cena za naprawę pralki 20.08.25, 11:13 Wyrzucić pralkę i kupić nową Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Cena za naprawę pralki 20.08.25, 11:18 Będzie taniej ? Albo niewiele drożej ? Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Cena za naprawę pralki 20.08.25, 16:40 Akurat mam ten sam dylemat, tylko ze zmywarkà. W środku gdzieś pękła sprężyna w drzwiach, nie wiem czy to w ogóle jest naprawialne i za ile. Poszłam oglądać nowe, ale to koszt ok.$1000, trochę szkoda mi tyle wydać, bo oprócz tej usterki działa bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Cena za naprawę pralki 20.08.25, 19:38 nie wiem co zrobie jak obecna zmywarka padnie, po kilku latach pompogrzalka i uszczelka byla do wymiany, wymienione w domowym zakresie i dziala praktycznie nawet nie ma na co wymienic, samsunga nie chce, miele nie chce, bosch jakies przetpotowe modele z koszykiem na sztucce sprowadza 😤 do pralek mam szczescie, przy naszym czestym praniu (codziennie cos) zadna sie nie zepsula, za to na suszarki to juz mi rece opadaja, zostalam jakims szajsowatym modelem samsunga Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Cena za naprawę pralki 20.08.25, 21:44 A Siemensa masz u siebie w sprzedaży? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Cena za naprawę pralki 20.08.25, 22:15 ani siemensa ani aeg bosch po pandemii mocno odpuscil rynek agd, co mnie wkurza niezmiennie samsung, miele, GE, elektrolux z brazylii, midea, czasami przemknie smeg, gorenje, teka, candy a tak to lokalni 'przylepiacze' naklejek na chinski sprzet noname, ale jest za to tanio czyli to czego klient oczekuje Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Cena za naprawę pralki 20.08.25, 22:43 Z tego wszystkiego to jeszcze chyba Gorenje najznośniejsze... Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Cena za naprawę pralki 20.08.25, 23:29 przemknie - nie znaczy ze jest zawsze dostepne 😉 w kazdym razie po przygodach z suszarkami nie chce ani miele ani samsunga, ale bede sie martwic jak boszatko stanie sie nienaprawialne Odpowiedz Link Zgłoś
porzeczka_mocna2 Re: Cena za naprawę pralki 21.08.25, 09:06 majenkirr napisała: > Akurat mam ten sam dylemat, tylko ze zmywarkà. W środku gdzieś pękła sprężyna w > drzwiach, nie wiem czy to w ogóle jest naprawialne i za ile. Poszłam oglądać n > owe, ale to koszt ok.$1000, trochę szkoda mi tyle wydać, bo oprócz tej usterki > działa bardzo dobrze. > A wiesz, myśmy na własną rękę ileś lat temu zmieniali w zmywarce taką część która odpowiadała za to, że przy otwieraniu drzwi były przytrzymywane, tzn. nie opadały bezwładnie do końca. Okazało się wtedy, że na youtube można znaleźć filmiki, na których ludzie pokazują co i jak (dla zmywarek konkretnej firmy i linii), co mocno ułatwiło robotę. Tyle, że trzeba było kupić tą część która padła. A po wymianie już od kilku lat nie ma problemu, zmywarka wciąż działa. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Cena za naprawę pralki 21.08.25, 14:40 porzeczka_mocna2 napisał(a): > A wiesz, myśmy na własną rękę ileś lat temu zmieniali w zmywarce taką część która odpowiadała za to, że przy otwieraniu drzwi były przytrzymywane, tzn. nie opadały bezwładnie do końca. Właśnie tak jest u mnie! Może zagonię syna do yt?😉 Odpowiedz Link Zgłoś
alexis1121 Re: Cena za naprawę pralki 20.08.25, 11:20 Moim zdaniem ciężko powiedzieć, ale nie bawiłabym się w naprawę tylko kupiła nową pralkę, jeżeli masz taką możliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Cena za naprawę pralki 20.08.25, 11:33 Zależy za co. Niemniej jednak usługi są drogie bardzo i dla mnie, to byłby spory wydatek. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Cena za naprawę pralki 20.08.25, 12:39 No kwestia tego co to była za naprawa... jakoś specjalnie drogo to się nie wydaje, ostatnio byliśmy przygotowani, że 4-5stówek będzie nas naprawa kosztowała, wyszło niecałe dwie stówy, ale dalej to kwestia tego CO było robione, i ile czasu, jak sobie to człowiek od naprawy policzy. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Cena za naprawę pralki 20.08.25, 12:46 jak ja lubię takie pytania...zależy przecież co w tej pralce naprawiał. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Cena za naprawę pralki 20.08.25, 13:52 nenia1 napisała: > jak ja lubię takie pytania...zależy przecież co w tej pralce naprawiał. Trzeba uważnie paniszelkę czytać! Zardzewiałe uszczelki - przecież wyraźnie napisała Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Cena za naprawę pralki 20.08.25, 20:09 asia.sthm napisała: > nenia1 napisała: > > > jak ja lubię takie pytania...zależy przecież co w tej pralce naprawiał. > > Trzeba uważnie paniszelkę czytać! > > Zardzewiałe uszczelki - przecież wyraźnie napisała > tak, będę cały wątek skanowała, czy może akurat gdzieś nie uszczegółowiła. Takie rzeczy piszę się od razu. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Cena za naprawę pralki 20.08.25, 15:46 Właśnie dziś miałam wizytę mechanika do pralki: - diagnoza 190, zapłacone - nowa część 1110, naprawa 420, razem 1530 minus 190 diagnozy czyli 1340. Nowa pralka przyjedzie w piątek. Tak wyglądał mój dzisiejszy poranek (i spora część popołudnia - porównywanie produktów...), nie mający w sobie zbyt wiele z rytuału. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Cena za naprawę pralki 20.08.25, 16:00 Pralkę mam od 25 lat i jeszcze się nie zepsuła. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Cena za naprawę pralki 20.08.25, 16:12 bmtm napisał(a): > Pralkę mam od 25 lat i jeszcze się nie zepsuła. Zachwalisz, to teraz wyda ostatnie westchnienie. Pralki tylko na to czekajà. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Cena za naprawę pralki 20.08.25, 16:28 A ja będę miała już czwartą w podobnym okresie. Jak ci padnie to też się będziesz bawił. Poza tym niektórzy to jeszcze opierają dziecko, zwierzaki miewają. Życie ma swoje prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Cena za naprawę pralki 20.08.25, 19:38 Prawda. Mam małe gospodarstw domowe. Bardzo mało sprzętów zepsuło się w trakcie mojego życia. Zmywarka (zepsuła się po 28 latach używania), Lodówki (żadna się nie zepsuła), Pralka (wszystkie działały minimum 20 lat), mikrofalówki (zepsuła się jedna po 30 latach), odkurzacze (często się psuly). Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Cena za naprawę pralki 20.08.25, 21:19 TY masz chyba coś po 30...i zepsuła ci się zmywarka po 28 latach? Odpowiedz Link Zgłoś
lisciasty_pl Re: Cena za naprawę pralki 20.08.25, 16:49 Może mało pierzesz. U nas 42 prania średnio na miesiąc lecą. Wiem bo mamy teraz ątęligętną pralkę, która coś tam liczy i można podejrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
lisciasty_pl Re: Cena za naprawę pralki 20.08.25, 16:02 Zależy ile warta pralka. Ja dzisiaj ożywiłem odkurzacz, padł po 1,5 roku więc się wk. srogo bo 8 stów kosztował (elektroluks wersja cicha, kupiony za namową ematek Na szczęście przelutowanie 2 kondensatorów załatwiło sprawę, 50 zeta poszło bo jeszcze kupiłem inne pierdoły które się nie przydały. Ale naprawa zmywarki skończyła się porażką, wydałem 3 stówy na różne części i nie wstała. Więc kupiliśmy nową. Kiedyś naprawiłem odkurzacz, za silnik dałem 250 a nowy taki sam odkurzacz szło kupić za 350. Ale się uparłem i wyszło. Sens średni Raz się uda, raz nie, trzeba próbować o ile sprzęt jest powiedzmy z nieco wyższej półki cenowej. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Cena za naprawę pralki 20.08.25, 16:32 Powiedziałabym, że sens czasami jest ekologiczny. W najtańszej zmywarce Boscha po czterech latach padła mi pompogrzałka - taka ich uroda - ale po wymianie (za około połowę wartości zakupu) spokojnie drugie tyle ciągnie. Teraz gdy już rdzewieją półki i zapycha się częściej jak znów padnie pompogrzałka lepiej będzie kupić nową. Odpowiedz Link Zgłoś
lisciasty_pl Re: Cena za naprawę pralki 20.08.25, 16:46 U nas plastikowe kółka zanikły a i jakieś mocowania plastikowe przy okazji kupiłem. No i ta naprawa okazała się skuteczna. A później padł sterownik silników, a też myślałem że pompa czy tam jakiś klamot przy niej. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: Cena za naprawę pralki 20.08.25, 19:46 Jak można płacić za naprawę czegoś tak prostego? Ja naprawiam sam. Odpowiedz Link Zgłoś
antykaa Re: Cena za naprawę pralki 20.08.25, 22:13 Jakiś czas temu wezwałam mechanika do domu - padła pralka. Był to jakiś drogi, wypasiony model, z wsadem 8kg. Pan obejrzał i powiedział, że ten model ma spawane części (czy klejone) i że nie da się nic zrobić. Drążyłam temat - nie chciałam kupić kolejnej, której nie da się naprawić. Powiedział mi o tym, że można sprawdzić na jakiejś stronie (nie pamiętam nazwy - ale można wygooglac), czy do tego konkretnego modelu są części. No to kupiłam najtańszą Amike. Trochę przesadziłam, bo pralka nie ma programu samego płukania i wirowania, następnym razem zwrócę na to uwagę. I jeszcze się pochwalę, że po tym, jak pojawił się jakiś błąd w zmywarce, obejrzałam wszystkie filmiki na YT i zmusiłam męża, żeby sam naprawił zmywarkę. Udało się! Polecam zanim wezwiecie fachowca. Odpowiedz Link Zgłoś
zerlinda Re: Cena za naprawę pralki 21.08.25, 09:42 Po padnięciu super hiper ekstra pralki też kupiłam amice, z tym, że moja ma program samego plukania i wirowania. I tak używam trzech programów na krzyż, dla mnie wystarczy. Obecnie jeżeli chodzi o zakup sprzętu jestem zwilenniczka im mniej elektroniki tym lepiej dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pupu111 Re: Cena za naprawę pralki 20.08.25, 22:48 Relatywnie tanio. Ja ostatnio wzięłam hydraulika, na ogrodzie mi przerdzewiał zawór, i za 10 minut pracy, tzn wyjęcie starego i załozenie nowego, wział 450 zł. Zatkało mnie aż. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Cena za naprawę pralki 21.08.25, 02:52 Mi wziął tyle za przyłączenie płyty gazowej-3 min pracy...😅 Odpowiedz Link Zgłoś
marecky81 Re: Cena za naprawę pralki 21.08.25, 07:22 Zawsze możesz wydać kilka tysięcy na kurs uprawnień gazowych SEP G3 i sama sobie podłączyć Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Cena za naprawę pralki 21.08.25, 08:34 To ja zapłaciłam 500 zł 7 lat temu ale za podciągnięcie rurki od gazu o 1,5 m. dalej i podłączenie kuchenki. Wtedy też mnie ta cena zwaliła z nóg ale i tak się ucieszyłam, że znalazłam fachowca tak szybko bo sprawa była pilna. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: Cena za naprawę pralki 21.08.25, 08:43 Tak mi się przypomniało Kabaret Dudek Ucz się Jasiu Odpowiedz Link Zgłoś
marecky81 Re: Cena za naprawę pralki 21.08.25, 08:57 A ty gdzie pracujesz i jak wyceniasz swoją pracę? Odpowiedz Link Zgłoś
wybitniemondry Re: Cena za naprawę pralki 21.08.25, 09:53 pupu111 napisał(a): >na ogrodzie mi przerdzewiał zawór, W ogrodzie! Odpowiedz Link Zgłoś
novembre Re: Cena za naprawę pralki 21.08.25, 09:17 Biorac pod uwage, ze wchodze do spozywczego, nie kupuje praktycznie nic i stowa znika, uwazam, ze 330 za naprawe pralki to bardzo dobra cena. Odpowiedz Link Zgłoś