Dodaj do ulubionych

Buuuuu chce Labubuuu

21.08.25, 22:09
chcę wymyślić coś równie powalonego, co miliony pokochają i zaczną masowo kupować, żebym mogła zostać bajecznie bogata i nie musiała pracować 😭
Obserwuj wątek
    • heca007 Re: Buuuuu chce Labubuuu 21.08.25, 22:13
      To może być cokolwiek, kupka g.ówna na łańcuszku. Nieważne. Ważne kto ją sobie przypiął do torebki. Jak zapłacisz górę pieniędzy i masz dojście do celebryty pokroju Lisy z Blackpink to sprzeda się w 5 minut tongue_out
      • sueellen Re: Buuuuu chce Labubuuu 21.08.25, 22:15
        To takie niesprawiedliwe 😭😭😭😭
        • heca007 Re: Buuuuu chce Labubuuu 21.08.25, 22:16
          No niesprawiedliwe wink Jak życie...
          • m_incubo Re: Buuuuu chce Labubuuu 21.08.25, 23:05
            A życie jest niesprawiedliwe?
            I jakie musiałoby być, żeby zaczęło być sprawiedliwe?
            • sueellen Re: Buuuuu chce Labubuuu 21.08.25, 23:49
              Sprawiedliwie by było gdym to ja wynalazła Labubuuu.
              • piwoniawpiwnicy Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 10:46
                Mogłabyś wynaleźć ale bez zauważenia i poruszenia , używania, promocji oraz hiptrendu byłoby to nieaktywne.
            • milva24 Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 07:39
              Życie byłoby sprawiedliwe gdyby wyszczególni byli równie zdrowi, piękni i bogaci.
      • mia_mia Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 07:07
        Przecież g.ówna na łańcuszku już były. Nie zauważyłaś mody na akcesoria z kupą kilka lat temu?
        • heca007 Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 07:47
          To był żart na litość boską...
    • princesswhitewolf Re: Buuuuu chce Labubuuu 21.08.25, 22:58
      A tak po mojemu, nie na temat to uwazam, ze polski Kiwaczek jest atrakcyjniejsza opcja niz labubu
      • danaide2.0 Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 00:20
        W sensie: rosyjski/a Czeburaszek/szka?
      • majenkirr Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 01:24
        princesswhitewolf napisała:
        polski Kiwaczek

💀
      • kotejka Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 06:17
        princesswhitewolf napisała:

> A tak po mojemu, nie na temat to uwazam, ze polski Kiwaczek jest atrakcyjniejsz
        > a opcja niz labubu

Ten akurat wyrosl z literatury i filmu, a labubu z d×py smile
        • memphis90 Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 07:57
          No to może najpierw sprawdź skąd się wywodzi Labubu 🤔
      • beneficia Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 07:51
        POLSKI Kiwaczek 😁
        Princes nie zawodzi
        • kotejka Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 07:57
          beneficia napisała:

> POLSKI Kiwaczek 😁
          > Princes nie zawodzi

Ja rozumiem, zw princes chodzilo o to, ze w polskiej kulturze zakorzeniony i dobrze znany, po prostu
          Jak wilk i zajac smile
          • princesswhitewolf Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 11:03
            No a jak. Tak jak krecik. A wiadomo ze jest czeski czy wegierski.
    • borsuczyca.klusek Re: Buuuuu chce Labubuuu 21.08.25, 23:04
      Wczoraj widziałam w galerii handlowej automat z sekretnymi paczkami. Kwoty do wydania od 30 do 90 zł za jak było napisane :kota w worku". Czy wydajesz prawie stówę za coś czego zupełnie nie potrzebujesz i nawet nie wiesz co to będzie. Normalnie pik konsumpcjonizmu 🙄
      • sarah_black38 Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 07:37
        borsuczyca.klusek napisała:

> Wczoraj widziałam w galerii handlowej automat z sekretnymi paczkami. Kwoty do w
        > ydania od 30 do 90 zł za jak było napisane :kota w worku". Czy wydajesz prawie
        > stówę za coś czego zupełnie nie potrzebujesz i nawet nie wiesz co to będzie. No
        > rmalnie pik konsumpcjonizmu 🙄
        >

Nad naszym morzem w tym roku widziałam paczki z Amazonu, koszt 70 zl i kupujesz sam nie wiesz co. Pewnie jakiś gów...y plastki porzydatny do niczego.

A apropos tych paskudnych zabawek, pełno ich na nadmorskich straganach. Ta zabawka to jakiś koszmarek. Pluszowych gęsi juz nie widziałam, a te przynajmniej były sympatyczne.

Że też ludzie kupują ten chłam.
        • pffpffpff Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 08:14
          Sa! Ponoć więcej mew, ale moje dziecko zdołało gęś dorwać 😂 uważam, że to takie hipsterskie kupić ges, bo tak, a nie bo w trendach.
          Labubu gardzą.
          • danaide2.0 Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 09:34
            Ja mam mega hispterskie dziecko, takie wychowanie mamusi, które miało swoje pluszaki głównie z lumpa (trochę WWF, Jellycat) w czasie, gdy panował szał na świeżaki.

Od lat widzę, jak ludzie sprzedają za bezcen te dziecięce kolekcje typu Zings, a kupować przecież trzeba, bo dziecko chce, podoba mu się, a jak nie to będzie gorsze, będzie odstawać, dzieci się będą śmiały...
            • pffpffpff Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 11:50
              Szał świeżakow nas omijał. Generalnie nie wiem jak i dlaczego, ale żadne z moich dzieci nigdy nie chciało mieć niczego, na co był szał.
              Moja córka mnie ostatnio nauczyła słowa “empecet”, które to oznacza tych, którzy muszą za wszelką cenę wyglądać i mieć to, co inni.
              • danaide2.0 Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 12:29
                Znalazłam też jako "enpecet" - NPC, non-player charakter.

Zapewne omija was też szał na futbolowe koszulki big_grin

Z perspektywy przeciętnej warszawskiej podstawówki w ogóle nie zauważyłam ciśnięcia na dzieciaki, które czegoś nie mają. Część ma, część nie ma, część ma coś kompletnie innego, w sumie bez znaczenia. Kryteria, jakimi kierują się licealiści są już dla mnie nieco bardziej niejasne wink
                • pffpffpff Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 12:36
                  Mozliw, ze to enpecet 😁
                  Moje podstawówkowe dziecko miało raz jeden fazę na “chce mieć” - chodziło o jordany. Kupiłam.
                  Rozpakował, popatrzył i z rozczarowaniem stwierdził, że buty jak każde inne. Całe lato popyla w klapkach z pepco, bo mu model podpasowal (takie rekiny). I nie chciał słyszeć o kupnie czegoś podobnego, w nieco lepszym guście 😁
                  Boję się, że na rozpoczęcie roku szkolnego też będzie w nich chciał iść.
    • kocynder Re: Buuuuu chce Labubuuu 21.08.25, 23:54
      W tym króciutkim czasie po przeczytaniu tytułu wątku jaki upłynął do jego otwarcia zdążyłam się zdumieć, że chcesz posiadać i nie mam pojęcia czemu nie możesz kupić? Bo, nie wiem, wstydzisz się w sklepie wziąć to-to do ręki? I w ogóle to po jaką zarazę ci takie coś? Jakiś fetysz?
      A potem rozczarowanie... wink Ale masz rację, tez bym chciała wymyślić jakieś tanie guano, które by weszło w modę, natrzaskało dla mnie milionów i może przepaść w niebycie. I też nie wymyśliłam.
    • danaide2.0 Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 00:16
      To jest tak paskudne, że wydaje się być żartem z kupujących. Patrzcie - teraz sprzedamy wam już wszystko!

Labubukonsumpcjonizm.

Naprawdę liczyłam na to, że internet pokaże ludziom tę całą różnorodność i zachęci ich do szukania własnych dróg. O, słodka naiwności!

I dopiero dziś zrozumiałam jeden z lepszych dowcipów z "1670" - coś w stylu "Musielibyśmy być naprawdę głupi, gdyby zostało nam 30 lat do momentu, w którym zmiany klimatyczne są nieodwracalne i nic byśmy z tym nie zrobili."

Póki co bal na Labubuniku trwa.
      • infinitypool Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 07:52
        Mysle ze taki byl wlasnie zamysl-pokazac ze społeczeństwo jest juz totalnie oglupione konsumpcja
        • memphis90 Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 09:17
          Nie, labubu pojawiło się jako zabawka dla dzieci, bazująca na postaci z książki dla dzieci i tak funkcjonowało przez 5 lat. Dopiero w 2024 zyskało celebrycką popularność wśród dorosłych.
          • danaide2.0 Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 09:29
            Czyli co - dzieci były dość długo mądrzejsze od dorosłych?
            • memphis90 Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 09:37
              Dziwna konstatacja 🤔 Jak dzieci kupują zabawkę, to nie jest konsumpcjonizm, a jak dorośli kupią - to jest konsumpcjonizm? Wszystkie produkty kolekcjonerskie bazują na dokładnie tym samym mechanizmie opartym na stymulacji dopaminą w naszych mózgach - dokładnie tak samo działało to w Małych Kobietkach, kiedy dziewczęta próbowały przemycić do szkoły modne, acz kompletnie zakazane marynowane cytrynki... Każdy producent dowolnego produktu chce ten swój produkt sprzedać i zarobić - skoro ta maskotka stała się modna, to chyba nic dziwnego, ze wytwórca korzysta i sprzedaje. Nihil novi.
              • danaide2.0 Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 11:17
                Nie mówiłam, że to nie konsumpcjonizm, jak to wyczytałaś?

Był krąg odbiorców. Ale nie było "szału". Wszechobecności wyjętej już chyba z kontekstu bajki - bo przecież dorośli nie noszą tego, bo tak bardzo lubią bajkę/książeczkę/film?
                Masz dzieci czytające mangi, oglądające anime i noszące piny na torbach. Kolekcja, konsumpcjonizm, ale jednak nisza (fakt, coraz większa). Wyobrażasz sobie, że nagle wszyscy pomykają z Totoro czy Naruto (których i tak sporo, jak to z brandami), nie przejmując się kontekstem, a ceny tylko lecą w górę?

Tam jest jeszcze kwestia mechanizmu sprzedaży - najtańsze labubu masz bodajże w paczce niespodziance, nie wiadomo czy trafisz swój kolor. Zdaje się, że z pierwszym miałam do czynienia, gdy mama dziecka, które nie trafiło z kolorem odsprzedawała je dziecku, któremu kolor nie wadził. A potem nagle zobaczyłam je wszędzie. Coś jak kobiety w ciąży, gdy jesteś w ciąży.

Początek jest jednak w podejściu do "kolekcji" - z jakiego powodu mielibyśmy uważać coś za wartościowe i wejść akurat w tę kolekcję?
          • infinitypool Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 14:01
            memphis90 napisała:

> Nie, labubu pojawiło się jako zabawka dla dzieci, bazująca na postaci z książki
            > dla dzieci i tak funkcjonowało przez 5 lat. Dopiero w 2024 zyskało celebrycką
            > popularność wśród dorosłych

Ok, to inaczej napisze chociaz sedno dokladnie to samo:
            Obecny Hype na Labubu zostal wykreowany w celu sprawdzenia czy / wykazania ze spoleczenstwu oglupionym konsumpcjonizmem da sie wcisnac wszystko
            • princesswhitewolf Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 18:21
              Prosze cie... To nie pierwsza zabawka na rynku
    • asia.sthm Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 09:42
      sueellen napisała:

> chcę wymyślić coś równie powalonego, co miliony pokochają i zaczną masowo kupow
      > ać, żebym mogła zostać bajecznie bogata i nie musiała pracować 😭

Nie no, wymyśl coś ciut mniej powalonego, ale za to poruszajàcego do głębi.
      Zrobił to Paweł Althamer - artysta z natchnieniem.
      Jego lalki już zawojowały świat i ja się dałam zawojować. Muszę mieć.
      Uwaga, ostrzegam, 2000 Euro za lalkę.
      • krwawy.lolo Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 09:46
        alchetron.com/Ludwik-Benoit
        • asia.sthm Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 09:51
          Był inspiracjà z twarzy zapewne. Ciekawe tylko jak się ubierał. Te płaszcze to klasyk przecież
      • sueellen Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 10:07
        Ale czy on został milionerem?
        Jak nie to nie jestem zainteresowana i nie zamierzam się inspirować 🤣
        • asia.sthm Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 10:11
          > Ale czy on został milionerem?

Milionerem to on już zaczyna być. Większość artystów dopiero po śmierci milionerami zostaje, Paweł już jest na dobrej drodze. 🍀
      • danaide2.0 Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 11:26
        Doczytałam, że jakieś Labubu poszło już za 10 500 dolarów, więc dalej Chiny górą, mechaniczna robota, a tu przynajmniej ręcznie robione artefakty.
        Wszystko jest warte tyle, ile ktoś chce zapłacić. Ja podziękuję, kolekcjonerka lalek ze mnie żadna.
    • krwawy.lolo Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 09:44
      Wyczytałem, że oprócz Labubu jest Lafufu. Może wymyśl Lagugu?
    • subskrybcja Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 12:39
      sueellen napisała:

> chcę wymyślić coś równie powalonego, co miliony pokochają i zaczną masowo kupow
      > ać, żebym mogła zostać bajecznie bogata i nie musiała pracować 😭
      Załóż Tik toka i często wrzucaj filmiki
    • heca007 Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 20:18
      Widziałam dwa tygodnie temu babke koło 60 z labubu przy torebce. Ale nie wiem czy było oryginalne. To już małpka Monchichi była ciekawsza bo przynajmniej palec ssała. I w nocy nie straszyła big_grin (nie, nie miałam).
      • kotejka Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 20:29
        heca007 napisała:

> Widziałam dwa tygodnie temu babke koło 60 z labubu przy torebce. Ale nie wiem c
        > zy było oryginalne. To już małpka Monchichi była ciekawsza bo przynajmniej pale
        > c ssała. I w nocy nie straszyła big_grin (nie, nie miałam).

Ja mam do dzis. Nawet robilam im wlasnorecznie sweterki big_grin
        • asia.sthm Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 21:02
          Monchichi przynajmniej jest piękna i słodka.
          Dziś już swojà wartość koneserskà ma. Na pchlim targu 100.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka