sueellen 21.08.25, 22:09 chcę wymyślić coś równie powalonego, co miliony pokochają i zaczną masowo kupować, żebym mogła zostać bajecznie bogata i nie musiała pracować 😭 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
heca007 Re: Buuuuu chce Labubuuu 21.08.25, 22:13 To może być cokolwiek, kupka g.ówna na łańcuszku. Nieważne. Ważne kto ją sobie przypiął do torebki. Jak zapłacisz górę pieniędzy i masz dojście do celebryty pokroju Lisy z Blackpink to sprzeda się w 5 minut Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Buuuuu chce Labubuuu 21.08.25, 22:16 No niesprawiedliwe Jak życie... Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Buuuuu chce Labubuuu 21.08.25, 23:05 A życie jest niesprawiedliwe? I jakie musiałoby być, żeby zaczęło być sprawiedliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Buuuuu chce Labubuuu 21.08.25, 23:49 Sprawiedliwie by było gdym to ja wynalazła Labubuuu. Odpowiedz Link Zgłoś
piwoniawpiwnicy Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 10:46 Mogłabyś wynaleźć ale bez zauważenia i poruszenia , używania, promocji oraz hiptrendu byłoby to nieaktywne. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 07:39 Życie byłoby sprawiedliwe gdyby wyszczególni byli równie zdrowi, piękni i bogaci. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 07:07 Przecież g.ówna na łańcuszku już były. Nie zauważyłaś mody na akcesoria z kupą kilka lat temu? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Buuuuu chce Labubuuu 21.08.25, 22:58 A tak po mojemu, nie na temat to uwazam, ze polski Kiwaczek jest atrakcyjniejsza opcja niz labubu Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 00:20 W sensie: rosyjski/a Czeburaszek/szka? Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 01:24 princesswhitewolf napisała: polski Kiwaczek 💀 Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 06:17 princesswhitewolf napisała: > A tak po mojemu, nie na temat to uwazam, ze polski Kiwaczek jest atrakcyjniejsz > a opcja niz labubu Ten akurat wyrosl z literatury i filmu, a labubu z d×py Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 07:57 No to może najpierw sprawdź skąd się wywodzi Labubu 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
beneficia Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 07:51 POLSKI Kiwaczek 😁 Princes nie zawodzi Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 07:57 beneficia napisała: > POLSKI Kiwaczek 😁 > Princes nie zawodzi Ja rozumiem, zw princes chodzilo o to, ze w polskiej kulturze zakorzeniony i dobrze znany, po prostu Jak wilk i zajac Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 11:03 No a jak. Tak jak krecik. A wiadomo ze jest czeski czy wegierski. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Buuuuu chce Labubuuu 21.08.25, 23:04 Wczoraj widziałam w galerii handlowej automat z sekretnymi paczkami. Kwoty do wydania od 30 do 90 zł za jak było napisane :kota w worku". Czy wydajesz prawie stówę za coś czego zupełnie nie potrzebujesz i nawet nie wiesz co to będzie. Normalnie pik konsumpcjonizmu 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
sarah_black38 Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 07:37 borsuczyca.klusek napisała: > Wczoraj widziałam w galerii handlowej automat z sekretnymi paczkami. Kwoty do w > ydania od 30 do 90 zł za jak było napisane :kota w worku". Czy wydajesz prawie > stówę za coś czego zupełnie nie potrzebujesz i nawet nie wiesz co to będzie. No > rmalnie pik konsumpcjonizmu 🙄 > Nad naszym morzem w tym roku widziałam paczki z Amazonu, koszt 70 zl i kupujesz sam nie wiesz co. Pewnie jakiś gów...y plastki porzydatny do niczego. A apropos tych paskudnych zabawek, pełno ich na nadmorskich straganach. Ta zabawka to jakiś koszmarek. Pluszowych gęsi juz nie widziałam, a te przynajmniej były sympatyczne. Że też ludzie kupują ten chłam. Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 08:14 Sa! Ponoć więcej mew, ale moje dziecko zdołało gęś dorwać 😂 uważam, że to takie hipsterskie kupić ges, bo tak, a nie bo w trendach. Labubu gardzą. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 09:34 Ja mam mega hispterskie dziecko, takie wychowanie mamusi, które miało swoje pluszaki głównie z lumpa (trochę WWF, Jellycat) w czasie, gdy panował szał na świeżaki. Od lat widzę, jak ludzie sprzedają za bezcen te dziecięce kolekcje typu Zings, a kupować przecież trzeba, bo dziecko chce, podoba mu się, a jak nie to będzie gorsze, będzie odstawać, dzieci się będą śmiały... Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 11:50 Szał świeżakow nas omijał. Generalnie nie wiem jak i dlaczego, ale żadne z moich dzieci nigdy nie chciało mieć niczego, na co był szał. Moja córka mnie ostatnio nauczyła słowa “empecet”, które to oznacza tych, którzy muszą za wszelką cenę wyglądać i mieć to, co inni. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 12:29 Znalazłam też jako "enpecet" - NPC, non-player charakter. Zapewne omija was też szał na futbolowe koszulki Z perspektywy przeciętnej warszawskiej podstawówki w ogóle nie zauważyłam ciśnięcia na dzieciaki, które czegoś nie mają. Część ma, część nie ma, część ma coś kompletnie innego, w sumie bez znaczenia. Kryteria, jakimi kierują się licealiści są już dla mnie nieco bardziej niejasne Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 12:36 Mozliw, ze to enpecet 😁 Moje podstawówkowe dziecko miało raz jeden fazę na “chce mieć” - chodziło o jordany. Kupiłam. Rozpakował, popatrzył i z rozczarowaniem stwierdził, że buty jak każde inne. Całe lato popyla w klapkach z pepco, bo mu model podpasowal (takie rekiny). I nie chciał słyszeć o kupnie czegoś podobnego, w nieco lepszym guście 😁 Boję się, że na rozpoczęcie roku szkolnego też będzie w nich chciał iść. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Buuuuu chce Labubuuu 21.08.25, 23:54 W tym króciutkim czasie po przeczytaniu tytułu wątku jaki upłynął do jego otwarcia zdążyłam się zdumieć, że chcesz posiadać i nie mam pojęcia czemu nie możesz kupić? Bo, nie wiem, wstydzisz się w sklepie wziąć to-to do ręki? I w ogóle to po jaką zarazę ci takie coś? Jakiś fetysz? A potem rozczarowanie... Ale masz rację, tez bym chciała wymyślić jakieś tanie guano, które by weszło w modę, natrzaskało dla mnie milionów i może przepaść w niebycie. I też nie wymyśliłam. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 00:16 To jest tak paskudne, że wydaje się być żartem z kupujących. Patrzcie - teraz sprzedamy wam już wszystko! Labubukonsumpcjonizm. Naprawdę liczyłam na to, że internet pokaże ludziom tę całą różnorodność i zachęci ich do szukania własnych dróg. O, słodka naiwności! I dopiero dziś zrozumiałam jeden z lepszych dowcipów z "1670" - coś w stylu "Musielibyśmy być naprawdę głupi, gdyby zostało nam 30 lat do momentu, w którym zmiany klimatyczne są nieodwracalne i nic byśmy z tym nie zrobili." Póki co bal na Labubuniku trwa. Odpowiedz Link Zgłoś
infinitypool Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 07:52 Mysle ze taki byl wlasnie zamysl-pokazac ze społeczeństwo jest juz totalnie oglupione konsumpcja Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 09:17 Nie, labubu pojawiło się jako zabawka dla dzieci, bazująca na postaci z książki dla dzieci i tak funkcjonowało przez 5 lat. Dopiero w 2024 zyskało celebrycką popularność wśród dorosłych. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 09:29 Czyli co - dzieci były dość długo mądrzejsze od dorosłych? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 09:37 Dziwna konstatacja 🤔 Jak dzieci kupują zabawkę, to nie jest konsumpcjonizm, a jak dorośli kupią - to jest konsumpcjonizm? Wszystkie produkty kolekcjonerskie bazują na dokładnie tym samym mechanizmie opartym na stymulacji dopaminą w naszych mózgach - dokładnie tak samo działało to w Małych Kobietkach, kiedy dziewczęta próbowały przemycić do szkoły modne, acz kompletnie zakazane marynowane cytrynki... Każdy producent dowolnego produktu chce ten swój produkt sprzedać i zarobić - skoro ta maskotka stała się modna, to chyba nic dziwnego, ze wytwórca korzysta i sprzedaje. Nihil novi. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 11:17 Nie mówiłam, że to nie konsumpcjonizm, jak to wyczytałaś? Był krąg odbiorców. Ale nie było "szału". Wszechobecności wyjętej już chyba z kontekstu bajki - bo przecież dorośli nie noszą tego, bo tak bardzo lubią bajkę/książeczkę/film? Masz dzieci czytające mangi, oglądające anime i noszące piny na torbach. Kolekcja, konsumpcjonizm, ale jednak nisza (fakt, coraz większa). Wyobrażasz sobie, że nagle wszyscy pomykają z Totoro czy Naruto (których i tak sporo, jak to z brandami), nie przejmując się kontekstem, a ceny tylko lecą w górę? Tam jest jeszcze kwestia mechanizmu sprzedaży - najtańsze labubu masz bodajże w paczce niespodziance, nie wiadomo czy trafisz swój kolor. Zdaje się, że z pierwszym miałam do czynienia, gdy mama dziecka, które nie trafiło z kolorem odsprzedawała je dziecku, któremu kolor nie wadził. A potem nagle zobaczyłam je wszędzie. Coś jak kobiety w ciąży, gdy jesteś w ciąży. Początek jest jednak w podejściu do "kolekcji" - z jakiego powodu mielibyśmy uważać coś za wartościowe i wejść akurat w tę kolekcję? Odpowiedz Link Zgłoś
infinitypool Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 14:01 memphis90 napisała: > Nie, labubu pojawiło się jako zabawka dla dzieci, bazująca na postaci z książki > dla dzieci i tak funkcjonowało przez 5 lat. Dopiero w 2024 zyskało celebrycką > popularność wśród dorosłych Ok, to inaczej napisze chociaz sedno dokladnie to samo: Obecny Hype na Labubu zostal wykreowany w celu sprawdzenia czy / wykazania ze spoleczenstwu oglupionym konsumpcjonizmem da sie wcisnac wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 18:21 Prosze cie... To nie pierwsza zabawka na rynku Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 09:42 sueellen napisała: > chcę wymyślić coś równie powalonego, co miliony pokochają i zaczną masowo kupow > ać, żebym mogła zostać bajecznie bogata i nie musiała pracować 😭 Nie no, wymyśl coś ciut mniej powalonego, ale za to poruszajàcego do głębi. Zrobił to Paweł Althamer - artysta z natchnieniem. Jego lalki już zawojowały świat i ja się dałam zawojować. Muszę mieć. Uwaga, ostrzegam, 2000 Euro za lalkę. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 09:46 alchetron.com/Ludwik-Benoit Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 09:51 Był inspiracjà z twarzy zapewne. Ciekawe tylko jak się ubierał. Te płaszcze to klasyk przecież Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 10:07 Ale czy on został milionerem? Jak nie to nie jestem zainteresowana i nie zamierzam się inspirować 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 10:11 > Ale czy on został milionerem? Milionerem to on już zaczyna być. Większość artystów dopiero po śmierci milionerami zostaje, Paweł już jest na dobrej drodze. 🍀 Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 11:26 Doczytałam, że jakieś Labubu poszło już za 10 500 dolarów, więc dalej Chiny górą, mechaniczna robota, a tu przynajmniej ręcznie robione artefakty. Wszystko jest warte tyle, ile ktoś chce zapłacić. Ja podziękuję, kolekcjonerka lalek ze mnie żadna. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 09:44 Wyczytałem, że oprócz Labubu jest Lafufu. Może wymyśl Lagugu? Odpowiedz Link Zgłoś
subskrybcja Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 12:39 sueellen napisała: > chcę wymyślić coś równie powalonego, co miliony pokochają i zaczną masowo kupow > ać, żebym mogła zostać bajecznie bogata i nie musiała pracować 😭 Załóż Tik toka i często wrzucaj filmiki Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 20:18 Widziałam dwa tygodnie temu babke koło 60 z labubu przy torebce. Ale nie wiem czy było oryginalne. To już małpka Monchichi była ciekawsza bo przynajmniej palec ssała. I w nocy nie straszyła (nie, nie miałam). Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 20:29 heca007 napisała: > Widziałam dwa tygodnie temu babke koło 60 z labubu przy torebce. Ale nie wiem c > zy było oryginalne. To już małpka Monchichi była ciekawsza bo przynajmniej pale > c ssała. I w nocy nie straszyła (nie, nie miałam). Ja mam do dzis. Nawet robilam im wlasnorecznie sweterki Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Buuuuu chce Labubuuu 22.08.25, 21:02 Monchichi przynajmniej jest piękna i słodka. Dziś już swojà wartość koneserskà ma. Na pchlim targu 100. Odpowiedz Link Zgłoś