Dodaj do ulubionych

Czy wasze dzieci

03.09.25, 11:23
W klasie 8 albo średniej mają plecaki i piórniki jeszcze z klasy pierwszej szkoły podstawowej? Bo przez przypadek taki festiwal przechwalek wpadł mi w oko na fb, gdzie dumni rodzicie opisywali swoje wyjątkowe dzieci, które nie patrza na marki, ich koledzy również, niczego nowego nie potrzebuję, nawet kieszonkowego. W lekkim szoku jestem. Jeżeli u was też tak jest, to jak się to robi???
Obserwuj wątek
    • mia_mia Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 11:34
      Nie ma piórnika z pierwszej klasy, ale poproszony o pójście do sklepu i kupienie sobie piórnika, wrócił z jakimś w kolorze malinowym, malutkim za 20 zł, bo najtańszy i stwierdził, że mu wszystko jedno byleby się długopis i ołówek zmieścił. Pakując się do szkoły znalazł jednak moją kosmetyczkę, sporą, taką „kuferkową” w kształcie i tam dla odmiany wrzucił połowę zawartości szuflad w biurku i to będzie jego piórnik. Tak, jestem w stanie uwierzyć, że dziecko może mieć wywalone na markę i wygląd piórnika.
      • iwoniaw Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 14:51
        Tornister od pierwszej klasy podstawowki do matury to nie, ale owszem, maja część przyborów, które używane latami nadal są w dobrym stanie, jeden piornik z 4 klasy podstawówki własnie "idzie" na studia, plecaki zawsze wytrzymywaly po kilka lat, zanim się zniszczyły. Zresztą co tam dzieci, ja sama mam trochę przyborów sprzed paru dekad i niczego im nie brakuje. Ale więcej tego się zużyło niż przetrwało 🤷‍♀️ Czyli w sumie nigdy nie było tak, żeby co roku wszystko kupować nowe, ale owszem, rzeczy się zużywają i jeśli jest potrzeba, to kupujemy kolejne
        • daniela34 Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 15:14
          Mój licealny piórnik jest obecnie moją kosmetyczką. Jak już wyszyłam tym haftem krzyżykowym to korzystam 😉
    • krwawy.lolo Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 11:38
      Moje prawnuki donaszają po mnie.
      • aankaa Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 13:18
        jako dziecko marzyłam o takim tekturowym, nie wiem czemu rodzice byli przeciwni big_grin
        • krwawy.lolo Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 13:43
          Ja "zazdrościłem" kolegom. W rzeczywistości miałem teczkę z jakiejś dermy. I worek na kapcie (wywrotki).
    • 35wcieniu Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 11:38
      Akurat że marka piórnika nie jest dla ucznia szkoły średniej ważna to mogę uwierzyć. Czego jak czego, ale piórnika? Mało kto go w ogóle w liceum/technikum używa, więc raczej normalne że mają to gdzieś.
    • ania_z_zielonymii Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 11:45
      Tego się chyba nie robi. Abnegaci modowi chyba się z tą cechą rodzą. Mój syn jest kompletnie nie zainteresowany ubraniami/butami/markami. Jakbym o to nie dbała to pewnie poszedłby do LO z 8letnim plecakiem i piórnikiem. A tak to co jakiś czas wymieniam. I tak samo w kwestii ubrań. Wiecznie pytam co by chciał kupić/nosić i zawsze słyszę „nic”, „cokolwiek”. Czasem zerkam na nastolatków w sklepie, żeby wiedzieć co kupić, żeby mój młody nie wyglądał jak ostatnia sierota. Nie wiem czy to takie fajne, wg mnie jest to pewien rodzaj ułomności. Ja lubię się fajnej/modnie ubrać, więc po mnie tego nie ma.
      I z drugiej strony syn mojej przyjaciółki, która nienawidzi markowych/modnych, drogich rzeczy/ubrań/butów, bardzo skromna osoba i tak wychowująca dzieci a jej syn bardzo o siebie dba modowo (ku jej niezadowoleniu).
      • mikams75 Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 14:30
        z moich obserwacji to dzieci maja swoje etapy ale akurat w wieku nastoletnim abnegacja jest czesta albo w duzym stopniu swiadoma. Moja nastolatka ma swoj konkretny gust, nie jest jej obojetnie co zaklada i mysle, ze jej rowiesnikom rowniez aczkolwiek czesto wygladaja tak, jakby im wszysto zwisalo przy czym jest to efekt zamierzony i wypracowany. Nie potrzeba do tego nowych rzeczy, mozna pogrzebac w szafie rodzicow, dziadkow i w lumpeksie. Taki styl, wrecz taka moda, ze niby sa niemodni.
        • ania_z_zielonymii Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 14:36
          Mam nadzieję, że jest tak jak piszesz. Przecież nie będę wiecznie pilnować, żeby nie wyglądał jak ostatni dziad.
          • stara-a-naiwna Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 20:03
            A ja mam podobne dziecko - takie bezproblemowe - założy w zasadzie cokolwiek - byle nie gniotło, nie drapało. Piórnik od kilku lat tanim z actiona ale pojemny (jak w jednym się rozwalił zamek kupił taki sam bez wybrzydzania).

Córka ma większe wymagania odzieżowe ale jak cos jest dobre (piórnik, plecak) mamy po kilka lat - nie widzę sensu kupować co roku kolejnego i na szczęście oni maja oboje podobnie (zapytałam obu czy musza miec nowe czy te co mają są ok zgodnie kilka lat odpowiadali, ze nie trzeba nowych).
    • nick_z_desperacji2 Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 11:46
      Może mi, bezdzietnej, wytłumaczyć, jakiej wielkości musi być plecak 7-latka, żeby był dobry na 17-latka, powiedzmy 180cm?
      • konstancja16 Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 11:48
        Szczerze mówiąc bardziej byłam zdziwiona jak w drugiej klasie podstawówki któreś z dzieci skomentowało, że prawie wszyscy mają nowe plecaki. Bo akurat minęła im faza na psi patrol, a zaczęła się na frozen i wielu rodziców zmieniało wyposażenie z uwagi na zmianę upodobań co do kreskówek.

Osobiście nie lubię przesady w żadną stronę. No i mam nauczkę, żeby nie ulegać modzie tylko kupować coś uniwersalnego raczej. Córka ma drugi albo trzeci plecak teraz (ma 12 lat). Syn ma ten sam od pięciu lat, ale on się strasznie przywiązuje do rzeczy i nie lubi zmian. Sama już go namawiam na nowy, chociaż stary sprany już strasznie, ale się trzyma.

Tak czy siak, to co mają inne dzieci i co kupują inni rodzice nie ma szczególnego wpływu na moją decyzję czy kupić nowy. Piórniki i plecaki idą do prania, jak wyjdą w zadowalającym stanie to jadą dalej, dziurawe i niedające się doprać idą na złom.
      • ania_z_zielonymii Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 11:50
        Mój 180 cm chodził z takim 8-letnim plecaczkiem, tylko sobie szelki wydłużał. Jak już nie mógł łazić w nim do szkoły, to zabierał w plener/na zajęcia dodatkowe/spotkania ze znajomymi. Miałam ciarki jak go widziałam z tym plecaczkiem.
        Na szczęście się zniszczył…
        • zerlinda Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 12:06
          Właśnie mnie zdziwiło, że ktoś może w szkole średniej nosić plecak z klasy 1 szp. To raczej mniejsze plecaczki, takie miały u nas dzieci. Często z psim patrolem czy inna myszka Zuzia. Ja nie widuje młodzieży z takimi plecakami a dojeżdżam do pracy autobusem, razem z uczniami szkół średnich, żeby nie było.
          • ania_z_zielonymii Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 12:08
            Mój miał czarny jednolity plecak w 1 sp, żaden psi patrol itd. Może szkoda, gdyby był z jakimś dziecięcym nadrukiem to by z nim nie łaził tak długo.
          • ichi51e Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 12:20
            Moje było duże i nigdy takiego małego nie miał bo by wyglądał komicznie. Od razu miał większy i do dziś sluzy
      • sandy_cheeks Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 12:07
        Moja przez ponad 6 lat od 4sp miała taki, tylko inny kolor.
        Była w klasie pływackiej, ale jeszcze prawie 2
        lata LO go nosiła…
      • mikams75 Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 14:31
        tornistry dla 7-latkow sa czesto ogromne a paski maja duzy zakres regulacji. To nie rozmiar czy nietrwalosc sa problemem a design.
      • stephanie.plum Re: Czy wasze dzieci 04.09.25, 08:45
        nie ma takiej siły.
        mój zmienił swój tornister 1 - 3 w czwartej klasie na plecak z decathlonu, z nim może spokojnie nawet studia skończyć, bo rozmiar już dorosły, na 10 kilo książek w sam raz.
    • arthwen Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 11:53
      Moje dziecko ma wywalone na marki, jedyne wymaganie co do plecaka to było takie, że ma być czarny - ale nie ma najmniejszych szans, żeby używało w LO plecaka z 1 klasy podstwówki, bo zwyczajnie nie dałoby rady zmieścić do niego książek. W SP książek nie nosili, mieli szafki w szkole i drugi komplet podręczników w domu. Plecak był mały i lekki, teraz się tak nie da.
    • szmytka1 Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 11:56
      Widziałam to. W klasie 3 średniej syn ma piórnik z 4 czy 5 podstawówki. Kazałam kupic nowy, nie widzi potrzeby, ale po ostatnim praniu ciut się rozleciał, może sobie w końcu kupi. Klasy 1-3 miał plecak z Rossmann, potem na całą podstawówkę starsze klasy cool pack też jeden. Technicznie był ok, ale wizualnie podniszczony, więc na średnią dostał nowy plecak.
    • sandy_cheeks Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 11:57
      Tak. Moja córka nosiła ten sam plecak od 4 SP do 2 LO. Piórnika od lat nie ma w ogóle, jakoś luzem w plecaku trzyma wszystkie przybory.
      Ubraniowo też zupełna olewka, muszę wyganiać na zakupy ciuchowe, kasa na nie wręcz nieograniczona, byle by coś nowego sobie kupiła. Ona podobno nie potrzebuje, a w sklepach nic fajnego nie ma. Ostatnio niektóre moje sprzed 20 lat wyciąga i w nich łazi. Bierze moje kurtki, płaszcze, swetry, koszulki, spodnie nosi baggy, wiec tu jest obkupiona, największy problem i moja zmora to buty, jak już coś kupi to potrafi miesiącami w jednych popukać. Marki nie mają znaczeni, a różne sportowe loga są wręcz zakazane…
      • sandy_cheeks Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 11:58
        popukać=popylać, te głupie chińskie słowniki nie znają polskiego 😁
      • ania_z_zielonymii Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 11:59
        O to tak jak u mojego. Mogliby być parą…
        • ania_z_zielonymii Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 12:02
          Szczególnie zakaz loga/napisów markowych. I buty też są eksploatowane te same przez cały rok. Zima, lato nieistotne…
          • memphis90 Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 12:14
            Logo. To się nie odmienia.
            • ania_z_zielonymii Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 12:25
              Dziękuję, zapamiętam.
            • dolce-gabanana Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 12:48
              Można, a za parę lat pewnie już będzie to powszechne…
              wsjp.pl/haslo/podglad/12238/logo
          • kamin Re: Czy wasze dzieci 07.09.25, 08:19
            Jeśli chodzi o nienawiść do firmowych nadruków to w pełni rozumiem. I raczej nie mija. Jako nastolatka tak miałam i zostało na kolejne 30 lat.
      • turzyca Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 13:07
        >moja zmora to buty, jak już coś kupi to potrafi miesiącami w jednych

Jedno moje dziecko tak ma, jeden model buta i już. Machnęłam ręką, kupuję po dwie, trzy pary, żeby zachować jakąś higienę stóp. Trzeba przyznać, że za to oszczędnie wychodzi, bo mam ustawione wyszukiwanie w porównywarce cen na kolejne rozmiary, więc kupuję okazje za 1/3 ceny.
    • afro.ninja Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 12:08
      Moje dziecko mialo plecak z klasy 4 i nadal chce go używać. Plecak w ogole sie nie zniszczył, szyty w Polsce, ale nikt nie kupuje polskich wyrobów, więc marka padła.
    • memphis90 Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 12:14
      Plecak będzie nosił 3 albo 4 rok, nowego nie chce. Piórnik- trumienkę to w sumie może mieć od 4 klasy, w każdym razie długo. Teraz dostał jakąś saszetkę - rybę na długopisy i chyba zmieni.
    • kandyzowana3x Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 12:15
      Moja w klase 8 zaczyna ze swoim pierwszym plecakiem z 2 klasy . Wyglada calkiem ok, na marki ma wywalone, ale kieszonkowego bardzo potrzebuje.
    • ichi51e Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 12:17
      Moje miało kupiony plecak topgal ponieważ był bardzo dużym dzieckiem już wtedy zamiast małego lekkiego piewszaczkowego miał normalny plecak 4-8. Plecak jak nowy jakiś pancerny. Jedyne co odpadło i to dość szybko to pasek łączący ramiączka ale i tak nie był w sumie potrzebny. Ich piórnik za to po 3 latach był do wymiany.
      • eglantine Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 13:54
        U nas bardzo podobnie - mój syn nosił plecak topgal od pierwszej do ósmej klasy. Wzór i kolorystyka neutralne, syn zawsze był bardzo wysoki, więc od razu kupiliśmy większy model. Nowy zażyczył sobie dopiero do liceum.
        Za to córka przerobiła w podstawówce chyba ze trzy różne, bo poprzednie były obciachowe i "za dziecinne".
      • kandyzowana3x Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 13:59
        Identycznie , w 2 klasie kupiony z kolekcji 4-5 zaczyna wlasnie 8 klase , plecak jak nowy, zadnych , przetarc, wybarwien itd. Mlodsza do 5 klasy zazyczyla sobie nowy, bo stary jej sie znudzil , ale tez jak nowy. Piornik tez przetrwal bez zniszczen smile
    • pyza-wedrowniczka Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 12:18
      Mój na piórnik ma wywalone, ma jakiś stary, pomazany, ale jak chciałam kupić nowy, to uznał, że mu się nie chce wybierać.

Plecak ma teraz trzeci (jest w siódmej klasie), jeden miał w klasach 1-3, kolejny 4-6 i teraz nowy. Ale również nie chodziło o markę, tylko tamten się już zniszczył po prostu. Żeby plecak przetrwał dłużej niż 3 lata trzeba by o iego serio dbać, a mój syn rzuca, wpycha, kładzie gdzie popadnie, więc nie oczekuję, że będzie to wieczne.
      • kamin Re: Czy wasze dzieci 07.09.25, 08:22
        Mój starszy syn nosił jeden plecak w klasach 1-4. Teraz ten sam plecak nosi jego młodszy brat. Plecak wygląda normalnie. Prawdopodobnie oddam komuś za rok czy dwa i będzie dalej służył.
    • iberka Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 12:21
      Z klasy 1-szej nie, ale plecak młoda i młody zmieniali co 3-4 lata. Piórnik obecny młoda ma od 6 klasy (jest w 2 liceum). Nie wybierali nigdy żadnych Nike/ adidas ani innych podobnych szmatek.
    • rena.k Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 12:37
      Synowie mieli każdy po 2 plecaki w podstawówce, po 1 w liceum. Piórniki - nie pamiętam. W liceum albo stary z podstawówki, albo wcale.
      Jeśli chodzi o zakupy, to kupują markowe butu
    • jkl13 Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 12:50
      Nie wierzę, że jakikolwiek uczeń liceum, technikum czy zawodówki poszedł do szkoły z tornistrem w Psi patrol, Elzę czy Zygzaka McQueena. A takie tornistry mają zwykle dzieci w pierwszej klasie podstawówki.
      • 35wcieniu Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 12:54
        Zapewne ci, któzy mają z psim patrolem nie będa w nich chodzić latami.
        Ci, którzy noszą plecak wiele lat raczej od początku mają jednokolorowy.
        • hanusinamama Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 13:21
          Nadal plecak dla klas poczatkowych ma jednak charakterystyczny kształt. No chyba ze kupisz dzieciakowi zupełnie miękki sportowy plecak w jakim chodzą starsze dzieciaki...
        • jkl13 Re: Czy wasze dzieci 06.09.25, 02:48
          Jednak bardzo rzadko dzieci w klasach 1-3 mają zwykłe sportowe plecaki. Od 4 klasy to już standard, ale początek szkoły to raczej plecak z ulubionym bohaterem z bajki, przynajmniej tak chodzą dzieciaki w moim mieście.
          • zerlinda Re: Czy wasze dzieci 06.09.25, 07:51
            Widocznie dzieci noszące ten sam plecak od podstawówki do matury nie dostają rzeczy z ulubionym bohaterem i szybko się orientują, że mają być minimalistami w jednych spodniach z pepko, które noszą aż wyrosną.
            • iberka Re: Czy wasze dzieci 06.09.25, 15:06
              😂😂😂😂😂 pierdoły mówisz
      • kamin Re: Czy wasze dzieci 07.09.25, 08:29
        Sorry, ale psi patrol czy Zygzaka to mają przedszkolaki i to te młodsze.
        Wśród młodszych szkolniaków widuję Minecraft, motywy piłkarskie, gamerskie (pady itp), ewentualnie jakieś dinozaury. Plecak z piłką nożną, NASA, czy padem spokojnie można nosić cały okres edukacji szkolnej jak ktoś chce.
    • lajtova Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 12:52
      Niestety za późno włączyłam się do wątku jak to wyjątkowe dzieci emamy mają wywalone na kupowanie nowych rzeczy. Nie zwracają uwagi na marki i mają te same szkolne gadżety od 10 lat.
      Ale niestety mój syn bardzi lubi marki Nike, Jordan ,Superdry i pull&bear. Do tego markowe perfumy więc nie bardzo wpisuje się w ten wątek.
      • kariwitch00 Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 13:04
        A kto to pokazuje?Bo ja widziałam tylko blogerkę matkatylkojedna, kobieta w spektrum autyzmu i z permanentną depresja. To nie jest standardowe zachowanie, ludzie nadal kupują akcesoria do szkoły, no chyba że ktos ma depresję to prędzej.
    • princy-mincy Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 13:01
      A w życiu.
      Z tornistrów wyrośli dość szybko, niektóre piórniki się rozwaliły.
      Jakoś nie wyobrażam sobie nosić jeden plecak przez tyle lat. Nawet skórzana torba używana codziennie byłaby po takim czasie zniszczona (mówię o szkole a nie o jeżdżeniu autem z jedną torebka do pracy), a co dopiero plecak materiałowy.
      • hanusinamama Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 13:17
        Poza tym zwyczajnie potrzeby dzieciaka się zmeiniają. Wieksze ksiązki chociazby
        • nieboraczek-raczek Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 16:41
          piórnik wytrzymał,

plecak zmienili w 3 klasie i mógłby być dalej,
          kazałam kupić nowy, bo za 300+ chciałam coś trwałego zamienić
    • swinka-morska Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 13:08
      zerlinda napisała:

> W klasie 8 albo średniej mają plecaki i piórniki jeszcze z klasy pierwszej szko
      > ły podstawowej? Bo przez przypadek taki festiwal przechwalek wpadł mi w oko na
      > fb, gdzie dumni rodzicie opisywali swoje wyjątkowe dzieci, które nie patrza na
      > marki, ich koledzy również, niczego nowego nie potrzebuję, nawet kieszonkowego.
      > W lekkim szoku jestem. Jeżeli u was też tak jest, to jak się to robi???

Hmmm, tak mi się jakoś skojarzyło z forum "Oszczędzamy" i poradami jak zrobić obiady na cały tydzień z jednego kurczaka, wliczając w to "rosół" gotowany na oskubanym szkielecie z upieczonego drobiu.
      • zerlinda Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 13:23
        Ja też miałam takie skojarzenie. U mnie dziecko lubi pieniądze, porządne buty, jedzenie na mieście. A to wszystko kosztuje. Je dwie zupy, ale tylko bezpośrednio po ugotowaniu, na drugi dzień nawet nie spojrzy. A tu czytam, że dziecku wszystko jedno. No trudno mi uwierzyć.
        • hanusinamama Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 13:44
          W sensie, ze jak zje pomidorówkę na drugi dzien to mu wszystko jedno?
          • zerlinda Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 15:18
            W sensie, że pomidorówkę i rosil je pierwszego dnia. Drugiego dnia, żeby nie wiem co, nawet nie dotknie. Wiesz, ja pracuje, chętnie bym zrobiła obiad wcześniej, do podgrzania, a nie zmęczona ubijala kotlety po powrocie do domu. Czekam, aż to moje dziecko wyrośnie z różnych fobii żywieniowych, ale jest jak jest.
            • hanusinamama Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 17:19
              Rozumiem i współczuje. Nie wiem ile ma dziecko ale im się zmieniają często gusta...wiec jest nadzieja smile
      • bmtm Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 13:38
        Jak kogoś nie stać to dobrze, że sobie radzą.
        • swinka-morska Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 18:44
          Dziecko, które mówi rodzicom "nie potrzebuję kieszonkowego" brzmi jak parentyfikacja w patologicznej rodzinie.
          • bmtm Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 18:51
            Nie znam takich uczonych słów.
          • thank_you Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 19:24
            Mój syn twierdzi, że nie potrzebuje kieszonkowego.

I co z tego wynikać?

Ani to, że woli nosić kartę - moja, ofc - i z niej korzystać.

Jak widać - informacja bez kontekstu nie jest informacją. tongue_out
    • hanusinamama Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 13:15
      W 4 klasie młoda chciała bardziej młodzieżowy plecak, rozumiem to i kupiłam jej taki. NIe kupuję co roku plecaka, piórnika ale bez przesady. Teraz w 7 młoda chciała czarny bardziej sportowy kupiłam. Ma tez z 4 klasy, łazi z nim na basen.
    • eliszka25 Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 13:16
      Klasach 1-3 obaj moi synowie mieli ten sam tornister - sztywny hama step by step, o ile dobrze pamiętam. Od 4 klasy, przez następne 6 lat nosili plecaki hama coocazoo, przez cały czas te same.

Nic specjalnego nie robiłam. Po prostu plecaki przez cały ten czas wyglądały dobrze, nie rozpadły się, wzór był uniwersalny, więc obciachu nie było. Inne dzieci, choć nie wszystkie, też nosiły swoje plecaki po kilka lat. W każde wakacje pytałam chłopaków, czy nie jest im potrzebny nowy plecak, ale nie chcieli. Jeden i drugi zgłosił potrzebę posiadania nowego plecaka po 6 latach, kiedy poszli do nowej szkoły. Starszy ma teraz swój plecak czwarty rok, młodszy drugi.

Ten sam tornister od pierwszej klasy brzmi dla mnie mało realnie, bo w starszych klasach byłby po prostu za mały.
    • bmtm Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 13:26
      Posiadam sporo takich rzeczy. Odkurzacz z 1965 roku, kurtkę i plecak alpinusa z 1999 roku, większość mebli sprzed wielu dekad.
      Uważam, że to dobra moda z kilku powodów: a) ekologia (zero waste), b) brak ślepego podążania za modą i konsumpcjonizmem, c) mniejszy popyt powoduje stabilizację cen. Dla każdego normalnego człowieka win.
    • andaba Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 13:36
      Taaa, moja w 5 technikum ma piórnik, który dostała w okolicy 8 urodzin, cały czas go nosi.
    • tiarav Re: Czy wasze dzieci 03.09.25, 13:40
      Znajomy nastolatek - plecak inny, ale piornik ten sam przez wszystkie lata szkoly podstawowej. Ostatnie lata - troche jako taki zart, duzy chlop z piornikiem w jakies bajkowe postacie wink No nie chcial sie widac rozwalic a sentyment byl big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka