taje Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 21:02 Taka konsekwencja opcjonalności przedmiotu. Może gdyby to był język albo dodatkowa matematyka, to byłoby zainteresowanie, ale tak, trudno się dziwić, że uczniowie, którzy mają przeładowany plan lekcji rezygnują z nieobowiązkowych i nieprzydatnych wedle ich oceny zajęć. Edukacja zdrowotna to zresztą bardziej przedmiot dla wczesnych nastolatków, którzy jeszcze nie umieją szukać informacji w internecie, niż dla młodzieży licealnej. Odpowiedz Link Zgłoś
ania357 Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 21:04 A w ogole uwazam, ze bardzo zle sie stalo, ze zabraklo im jaj, zeby wprowadzic ten przedmiot jako obowiazkowy dla wszystkich. To bylo do przewidzenia, ze skonczy sie tak jak u Was. Moj bombelek tez mial focha, ze chcemy go zapisac, dopoki nie okazalo sie, ze w 1. klasie jeszcze tego przedmiotu nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach_1 Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 21:08 ania357 napisała: > A w ogole uwazam, ze bardzo zle sie stalo, ze zabraklo im jaj, zeby wprowadzic > ten przedmiot jako obowiazkowy dla wszystkich. ale na ósmej czy na dziewiątej lekcji? Odpowiedz Link Zgłoś
terazkasia Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 21:26 Młody już dorosły, ale gdyby był uczniem, to nie zapisałabym go. Znajomi nie zapisują dzieci, a starsze same nie chcą - im mniej siedzenia w szkole, tym lepiej, tak mówią Odpowiedz Link Zgłoś
wyprawa32768 [...] 04.09.25, 09:21 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
poszetka Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 21:49 U syna w klasie 6 nikt nie chce chodzić. Lekcja ma się odbywać w poniedziałek na 7 lekcji i to jest powód. Nie dziwię się . Odpowiedz Link Zgłoś
wyprawa32768 Re: Edukcajca zdrowotna 04.09.25, 09:20 brawo ! cała klasa uświadomiona o co chodzi, to rzadkość Odpowiedz Link Zgłoś
margit49 Re: Edukcajca zdrowotna 04.09.25, 10:05 wyprawa32768 napisał: > brawo ! cała klasa uświadomiona o co chodzi, to rzadkość Dzięki rodzicom, oczywista oczywistość Odpowiedz Link Zgłoś
awf-33 Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 22:00 hanusinamama napisała: > > U was tez taka niska frekwencja? > > Tak. III klasa LO. Nie idzie nikt. Po prostu dzieciaki nie mają już gdzie tego wcisnąć. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 22:56 Tez. I tak to bedzie wyglądało. Więcej matematyki, bo to ważne. Więcej fizyki, chemii, biologii, zeby rozumieć świat Więcej języków bo to oczywiste.... Więcej wf bo młodzież siedzi i sie nie rusza Więcej techniki bo nie potrafią guzika przyszyć i karmnika skręcić Więcej muzyki i plastyki bo maja zwrócą wiedzę o kulturze i sztuce Więcej wosu zeby rozumieli jak funkcjonuje Państwo.... Wyncyj, wyncyj... A ja sie pytam, kuśwa, kiedy? Na fefnastej godzinie lekcyjnej???? W LO maja 36-40 h godzin w tyg, po szkole nauka w domu. A kiedu oni maja miec czas na pasje, hobby, randki, nudy...??? Jak chodziłam do SP i LO, sporadycznie kończyłam 15.30, po 16 nigdy. Teraz to generalnie standard. Wiec sie nie dziwie zupełnie. EZ "padnie" wlasnie przez przeladowaną siatkę godzinową w szkołach. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 23:07 Dokładnie, wincyj wincyj, młodzież wytrzyma. Bo przecież wszystko jest takie strasznie ważne! I mój ulubiony argument, że wystarczy zrezygnować ze smartfona i będą mieć więcej czasu. Mało kto rozumie, ze można być tak zmęczonym że jedyne na co ma się siłę to bezmyślne gapienie w ekran. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Edukcajca zdrowotna 04.09.25, 07:30 >Mało kto rozumie, ze można być tak zmęczonym że jedyne na co ma się siłę to bezmyślne gapienie w ekran. Jeszcze mniej, że po tym gapieniu zmęczenie nie mija 🤦♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 23:14 W 7 klasie są 2 historie, 2 biologie i 2 geografie,...serio mozna po jednej. Nie wiem po co plastyka i muzyka, dzieci nie mają na to siły. Młoda muzykę ma w piątek na 8 godzinie lekcyjnej... Historii dzieci się ucza wiecej niż biologii i geografii...9 godzin w szkole podstawowej (biologia i geografia po6) Odpowiedz Link Zgłoś
turkusowozlota Re: Edukcajca zdrowotna 04.09.25, 00:12 Bo rządzą nami stare dziady. Programy tez układają stare dziady, a dla nich najważniejsze jest to co było. Historia i historia w każdej klasie i w każdej szkole do wyrzygu. Ważne jest to co jest teraz i to co będzie, a to co bylo minęło, po co do tego wracać? Oka nie wyjmiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Edukcajca zdrowotna 04.09.25, 07:27 Akurat jestem zwolenniczką koncepcji iż historia magistra vitae est, ale moim zdaniem w programie za bardzo się skupiają na czasach dawniejszych a za mało jest o XX wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Edukcajca zdrowotna 04.09.25, 08:20 Ale az tyle? Od 6 klasy po 2 godziny?? W Liceum jako jedyny chyba przedmiot do konca 4 klasy? Nikt nie mowi ze ma nie być...ale po co az tyle? Odpowiedz Link Zgłoś
figaaga Re: Edukcajca zdrowotna 04.09.25, 08:26 Edukacja zdrowotna jest potrzebna, ale mam wrażenie, że ta teoria nie jest wdrażana w praktyce. Po co dziecko w 7 klasie ma mieć kolejną lekcję na której usłyszy o higienicznym trybie życia, radzeniu ze stresem, postawie i ćwiczeniach jeśli ma przeładowany plecak, 7-8 lekcji codziennie, weryfikacja wiedzy i system oceniania nastawiony na sprawdziany. Dużo lepszy efekt byłby gdyby zasady zdrowego balansu były wdrożone w praktyce. Odpowiedz Link Zgłoś
wyprawa32768 Re: Edukcajca zdrowotna 04.09.25, 09:18 masz rację, jest to całkowicie zbędny przedmiot, wypisuj szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
figaaga Re: Edukcajca zdrowotna 04.09.25, 09:54 Wprost przeciwinie, uważam, że to absolutnie nie jest zbędny przedmiot. Tylko wdrożenie go powinno być kompleksowe. Tak żeby teoria (w mojej ocenie dobra i potrzebna) szła w parze z praktyką. Systemowo np. w trosce o kręgosłupy wszystkie podręczniki dostępne w tablecie. To jest dla mnie ściśle powiązane z edukacją zdrowotną, prawidłową postawą i rozwojem ciała. Systemowo uczeń powinien mieć prawo do nieprzygotowania, poprawy, zajęć rewalidacyjnych, indywidalizacji nauczania i pomocy. W teorii i w praktyce. Odpowiedz Link Zgłoś
wyprawa32768 Re: Edukcajca zdrowotna 05.09.25, 00:15 ciekawe jak według ciebie teoria ma iść w parze z praktyką w dziale seksualności w podstawówce ? Odpowiedz Link Zgłoś
karollo26 Re: Edukcajca zdrowotna 05.09.25, 07:14 Choćby tak, żeby widzieli co to jest zły dotyk. I jak się przed nim bronić. Ale oczywiście kościołowi to nie na rękę jak dzieci będę znały swoje prawa i stawiały granice. Nie wszystkie dzieci są tego uczone w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
wyprawa32768 [...] 05.09.25, 09:24 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
karollo26 Re: Edukcajca zdrowotna 05.09.25, 10:30 Nie wiem czy jesteś matką, ojcem, lepiej żeby nie. Dla mnie to profil do przejrzenia pod kątem pedofilii. Odpowiedz Link Zgłoś
wyprawa32768 Re: Edukcajca zdrowotna 05.09.25, 11:49 przecież to ty pchasz łapy w cudze gacie, twój profil trzeba przejrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Edukcajca zdrowotna 05.09.25, 09:06 wyprawa32768 napisał: > masz rację, jest to całkowicie zbędny przedmiot, wypisuj szybko. Całkowicie i absolutnie zbędnym przedmiotem jest religia. Wypad z edukacji od przedszkola do liceum i od razu jest miejsce na inne przedmioty. Odpowiedz Link Zgłoś
wyprawa32768 Re: Edukcajca zdrowotna 05.09.25, 09:33 jest nieobowiązkowa. A wypad z edukacji powinien byc dla treści z edukacji zdrowotnej Odpowiedz Link Zgłoś
margit49 Re: Edukcajca zdrowotna 05.09.25, 12:06 wyprawa32768 napisał: > jest nieobowiązkowa. A wypad z edukacji powinien byc dla treści z edukacji zdro > wotnej Ej wyprawo! to jest forum emama, jesteś facetem, więc wypad stąd na forum dla ojców🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
wyprawa32768 Re: Edukcajca zdrowotna 05.09.25, 13:02 a cóż to za seksistowski atak ? Odpowiedz Link Zgłoś
margit49 Re: Edukcajca zdrowotna 05.09.25, 16:13 > a cóż to za seksistowski atak ? A taki wyprawo- w konsekwencji twojego wpisu - faceci są od nauczania spraw intymnych chłopców, a od nauczania spraw intymnych dziewczynek są ich matki. Idż więc ewangelizować ojców 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
wyprawa32768 Re: Edukcajca zdrowotna 05.09.25, 17:42 sama sobie idź na jakieś forum lewackich kobiet, a nie takich nie ma, raczej na forum lewackich osób kobiecych Odpowiedz Link Zgłoś
margit49 Re: Edukcajca zdrowotna 05.09.25, 18:10 Wyprawa, a ty jesteś prawacką osobą kobiecą z misją ewangelizacyjną😂 Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Edukcajca zdrowotna 05.09.25, 12:40 wyprawa32768 napisał: > jest nieobowiązkowa. A wypad z edukacji powinien byc dla treści z edukacji zdro > wotnej Religia powinna WYLECIEĆ ze szkoły a edukacja zdrowotna powonna być obowiązkowa. A ty spieprzaj trolu Odpowiedz Link Zgłoś
piwoniawpiwnicy Re: Edukcajca zdrowotna 06.09.25, 17:22 Paskudku, nic NIE powinno być obowiązkowe. Nakazy są dla niewolników. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Edukcajca zdrowotna 08.09.25, 09:53 O, genialna 16 latka jest przeciwna obowiązkowi edukacji? Czyli że co - rodzic sam sobie decyduje czy dla jego dziecka będzie nauka czytania i pisania czy może psia buda z nauką zawodu rzeźnika? 👍👍👍 Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Edukcajca zdrowotna 08.09.25, 10:03 Pliz, nie zaczynają z rzeźnikiem, bo znowu zacznie fantazjować o piciu świńskiej krwi... Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Edukcajca zdrowotna 09.09.25, 08:14 piwoniawpiwnicy napisała: > nic NIE powinno być obowiązkowe. > Nakazy są dla niewolników. Ooooo, pani konfa! Ale wiesz, że "Gdyby to było złe to Bóg by inaczej świat stworzył"? 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Edukcajca zdrowotna 09.09.25, 09:53 piwoniawpiwnicy napisała: > Paskudku, nic NIE powinno być obowiązkowe. > Nakazy są dla niewolników. Porażka Nowackiej z tą edukacją. 2,3 Polaków chce przywrócenia prac domowych. Siema Piwonia. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Edukcajca zdrowotna 10.09.25, 13:53 2,3 Polaka to tak niespecjalnie dużo… 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Edukcajca zdrowotna 09.09.25, 15:18 wyprawa32768 napisał: > jest nieobowiązkowa. A wypad z edukacji powinien byc dla treści z edukacji zdrowotnej Ponieważ ty i inne prawaki tak uważacie? Nie zapoznałeś się nawet z programem, tylko klepiesz durny przekaz z pismediów. Przedmiot jest niezwykle ważny i powinien być obowiązkowy, nie ma co tego żadnych wątpliwości. I nie wystarczy że religia jest nieobowiązkowa. Szkoła to nie miejsce na gusła, odmawianie paciorków i demonstracje poglądów religijnych. Odpowiedz Link Zgłoś
wyprawa32768 Re: Edukcajca zdrowotna 09.09.25, 16:22 właśnie - szkoła to nie miejsce na gusła, żeby bredzić że jest wiele płci, że wszystkie związki są sobie równe, że nie ma znaczenia czy jedno czy 2-płciowe itp Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Edukcajca zdrowotna 09.09.25, 18:14 A czy to miejsce na gusła, według których facet urodził się niepokalanie, chodził po wodzie i po śmierci wskutek tortur parę dni później wstał jak nowy? Odpowiedz Link Zgłoś
wyprawa32768 Re: Edukcajca zdrowotna 09.09.25, 22:26 religia jest nieobowiązkowa Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Edukcajca zdrowotna 09.09.25, 18:43 wyprawa32768 napisał: ... Szkoła jest od przekazywania wiedzy. Różnej. Nie tylko takiej, którą ty uznajesz. A akurat rzetelna wiedza o zdrowiu jest jedną z ważniejszych dla dorastającego człowieka. Z gusłami nie ma nic wspólnego. I dobrze o tym wiesz, prawacki kłamczuszku. Edukacja zdrowotna to dużo więcej niż kwestie tożsamości płciowej, orientacji seksualnej i seksualności. A fakt że ty sam dyskryminujesz ludzi i związki które tworzą, tym bardziej potwierdza to, jak bardzo ten przedmiot jest w szkole potrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
wyprawa32768 Re: Edukcajca zdrowotna 09.09.25, 22:27 takie gusła jakie wymieniasz nie mogą być obowiązkowe, osobo lewicowo kłamliwa haha Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Edukcajca zdrowotna 10.09.25, 12:41 wyprawa32768 napisał: > takie gusła jakie wymieniasz nie mogą być obowiązkowe Buhahaha. Mogą a nawet powinny, i w zasadzie już są. Po pierwsze, któreż to gusła ja wymieniam, osobo prawicowo kłamliwa? Zapoznaj się z definicją. gusła - ogół przekonań dotyczących nadprzyrodzonego wpływu określonych wydarzeń, rzeczy, znaków na różne aspekty ludzkiego życia; czary, magiczne obrzędy, zaklęcia, zabobony. Co jest nadprzyrodzonego i magicznego w edukacji o zdrowiu? Po drugie, cała ta wiedza, której tak się boisz (a może jest dla ciebie niewygodna z powodów które tylko ty znasz) jest już w szkole przekazywana na zajęciach obowiązkowych, na godzinie wychowawczej, na biologii, na dniu różnorodności i innych tego typu których jest cała masa w szkole oraz jest dostępna w necie, Jedyne co ci pozostaje to zamknąć dziecko w piwnicy całkowicie bez dostępu ludzi i treści z zewnątrz. Odpowiedz Link Zgłoś
wyprawa32768 Re: Edukcajca zdrowotna 10.09.25, 13:28 Skoro cała wiedza jest przekazywana na innych przedmiotach to po co nowy dodatkowy przedmiot ? Samozaoranie. Ano po to żeby przekazywać gusła, zabobony, czary, że facet może być kobietą czy odwrotnie. Wierz sobie w te bzdury, twoja sprawa, ale nie na obowiązkowych lekcjach w szkole. Zamknij swoje dziecko w piwnicy i bombarduj je tymi treściami, ciekawe co z niego wyrośnie ? Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Edukcajca zdrowotna 10.09.25, 17:15 wyprawa32768 napisał: > Skoro cała wiedza jest przekazywana na innych przedmiotach to po co nowy dodatkowy przedmiot ? Nigdzie nie napisałam że jest przekazywana cala wiedza czy przekazywana wyczerpująco. Jest wiele treści które albo nie są poruszane wcale albo wymagają rozwinięcia. Ale akurat te, które tak leżą ci na serduszku, są omawiane. Kwestie takie jak tożsamość płciowa czy orientacja seksualna oraz tego jaki należy mieć do tego stosunek (zresztą maleńki fragment z całego programu edukacji zdrowotnej), to nie jest kwestia mojej wiary czy wiary kogokolwiek innego, tylko wiedzy naukowej oraz zwykłej ludzkiej tolerancji i przestrzegania praw człowieka zagwarantowanych w konstytucji i światowych deklaracjach. I takiej postawy powinna uczyć szkoła. To jest oczywiste. I tak jak napisałam, tego dzieci i młodzież uczą się w tej chwili na zajęciach obowiązkowych i bez tego nowego przedmiotu. I z jakiej racji miałabym się wtrącać w intymne i osobiste życie innych ludzi, które nie ingeruje w moje życie? Odpowiedz Link Zgłoś
wyprawa32768 Re: Edukcajca zdrowotna 10.09.25, 20:44 to nie jest żadna wiedza naukowa, tylko gusła, zabobony i czary. Tylko w nowoczesnym opakowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Edukcajca zdrowotna 10.09.25, 17:39 Z twojego to wyrośnie taki Oskarek z "Blaszanego bębenka". A ty może będziesz jak jego mama. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Edukcajca zdrowotna 04.09.25, 06:21 Syn miał ten przedmiot w UK obowiązkowo. U nas jak zwykle nic się nie da i nic nie można. Odpowiedz Link Zgłoś
wyprawa32768 Re: Edukcajca zdrowotna 04.09.25, 09:17 właśnie można i dało się, u nas na szczęście wymusiliśmy na ministerce dorowolność. Jak widać Polacy są na wyższym poziomie niż Brytole. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Edukcajca zdrowotna 05.09.25, 07:20 Chyba na niższym. Nie mają pojęcia jak ważna jest dla młodzieży edukacja seksualna i zdrowotna. Odpowiedz Link Zgłoś
wyprawa32768 Re: Edukcajca zdrowotna 05.09.25, 09:28 Właśnie my jesteśmy na wyższym poziomie. Mamy pojęcie jak ważne są sprawy intymne i nie chcemy pozwalać na to aby państwowe brudne łapska chwilowej ministry maczały w tym palce. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Edukcajca zdrowotna 05.09.25, 13:13 Hahaha ta….. przeciętny Polak niewiele wie o czymkolwiek a tym bardziej o seksualności człowieka. Weź już się nie ośmieszaj. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Edukcajca zdrowotna 05.09.25, 14:03 fogito napisała: > Hahaha ta….. przeciętny Polak niewiele wie o czymkolwiek a tym bardziej o seksu > alności człowieka. Weź już się nie ośmieszaj. Jaka funkcje ma prostata? Tylko nie sprawdzaj w google. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Edukcajca zdrowotna 06.09.25, 09:27 Mnie pytasz? Ja po profilu biol-chem w liceum. Poza tym mam męża i syna, więc wiem sporo o prostacie. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Edukcajca zdrowotna 07.09.25, 21:29 fogito napisała: > Mnie pytasz? Ja po profilu biol-chem w liceum. Poza tym mam męża i syna, więc w > iem sporo o prostacie. Ale nie odpowiedziałaś… A poza tym sporo kobiet nie potrafi na to odpowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Edukcajca zdrowotna 09.09.25, 08:04 Bawisz się w testy na forum? Skąd miałabyś wiedzieć czy wiem, czy sprawdziłam w necie. Matko jedyna jakie przedszkole. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Edukcajca zdrowotna 10.09.25, 15:42 3-mamuska napisała: > fogito napisała: > > > Mnie pytasz? Ja po profilu biol-chem w liceum. Poza tym mam męża i syna, > więc w > > iem sporo o prostacie. > > > Ale nie odpowiedziałaś… > A poza tym sporo kobiet nie potrafi na to odpowiedzieć. > No to chyba TYM BARDZIEJ powinni taki przedmiot jak najszybciej wprowadzić? Żeby nadrobić braki Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Edukcajca zdrowotna 08.09.25, 10:01 Prostata uczestniczy w produkcji płynu nasiennego. Odpowiedz Link Zgłoś
piwoniawpiwnicy Re: Edukcajca zdrowotna 06.09.25, 17:21 Wyprawa, popieram. Nie jesteśmy hodowlą państwową i chcemy zachować prywatność i wolność od manipulacji. Kiedy państwo wejdzie w sferę seksu, poczuje nad nami jeszcze większą władzę. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Edukcajca zdrowotna 07.09.25, 07:32 Taaa. Zakazaborcji jest od dawna. Zakaz używania prezerwatyw to chyba KK wprowadził. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Edukcajca zdrowotna 09.09.25, 15:49 piwoniawpiwnicy napisała: > chcemy zachować prywatność i wolność od manipulacji. Ta twoja "manipulacja" to nowoczesny przedmiot, którego celem jest wyposażenie dzieci i młodzieży w rzetelną wiedzę, umiejętności oraz postawy umożliwiające skuteczne dbanie o zdrowie własne i innych osób we wszystkich jego wymiarach: fizycznym, psychicznym, społecznym, środowiskowym i cyfrowym. Lepiej żeby dzieci tej rzetelnej wiedzy nie miały wcale albo tych ważnych treści dowiadywały się z przypadkowych stron i od rówieśników? > Kiedy państwo wejdzie w sferę seksu, poczuje nad nami jeszcze większą władzę. A konkretnie. Rozwiń ten oklepany przekaz z prawackich mediów. Sama wierzysz, że dusza ludzka po śmierci objawia się w psie a chcesz pouczać o edukacji? Odpowiedz Link Zgłoś
piwoniawpiwnicy Re: Edukcajca zdrowotna 11.09.25, 11:20 Ja się tylko tutaj dobrze bawię Prowokuję czasem do dyskusji, żeby było wesoło ;p Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Edukcajca zdrowotna 08.09.25, 09:56 Czyli że mówimy stanowcze nie czarnkowemu nauczaniu cnót niewieścich, indoktrynacji religijnej w kwestii seksualności człowieka i zainteresowaniu masą ciała dziewczynek? Doskonale! 👍 Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Edukcajca zdrowotna 09.09.25, 15:31 wyprawa32768 napisał: ... Jasssne. Takie macie pojęcie, jak ważne są sprawy intymne i ogólnie zdrowotne, że wolicie żeby dzieci nic nie wiedziały o tych ważnych dla nich kwestiach albo całą wiedzę czerpały z netu. Odpowiedz Link Zgłoś
wyprawa32768 Re: Edukcajca zdrowotna 09.09.25, 16:24 już lepiej z netu niż spaczonych lewicowych guseł Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Edukcajca zdrowotna 09.09.25, 19:15 wyprawa32768 napisał: > już lepiej z netu niż spaczonych lewicowych guseł Akurat w necie można trafić na różne treści, prędzej na te dla ciebie "spaczone i lewicowe" ale też takie które niekoniecznie będą dostosowane do wieku i mocno szkodliwe. Edukacja zdrowotna to rzetelna wiedza, jak skutecznie dbać o zdrowie własne i innych. Odpowiedz Link Zgłoś
wyprawa32768 Re: Edukcajca zdrowotna 09.09.25, 22:29 edukacja zdrowotna to lewicowe kłamliwe gusła, na szczęście większość rodziców to zrozumiała i wypisała YES ! YES ! YES ! Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Edukcajca zdrowotna 10.09.25, 17:21 Zwyczajnie chamsko kłamiesz i manipulujesz. Nie było jak dotąd żadnego twojego komentarza, gdzie napisałbyś prawdę. Przedstaw w punktach, co w postawie w programowej edukacji zdrowotnej jest "lewicowymi kłamliwymi gusłami". Odpowiedz Link Zgłoś
wyprawa32768 Re: Edukcajca zdrowotna 10.09.25, 20:47 wszystko co dotyczy seksualności. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Edukcajca zdrowotna 14.09.25, 07:18 Nie masz pojęcia nawet co tam jest. Jesteś trollem i płacą ci za pisanie głupot. Odpowiedz Link Zgłoś
wyprawa32768 Re: Edukcajca zdrowotna 14.09.25, 15:50 puknij się w sagan, i zabierz brudne łapska od naszych dzieci, nie będą uczone zboczeństw ! Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Edukcajca zdrowotna 09.09.25, 16:38 No z tych lekcji również się nie dowiedzą. Za to dowiedzą się że trzeba być szczupłym i że jak ktoś w klasie jest gruby należy przyjmować postawę proaktywną. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Edukcajca zdrowotna 09.09.25, 19:06 ichi51e napisała: > No z tych lekcji również się nie dowiedzą. Ale czego się nie dowiedzą? Dowiedzą się ważnych kwestii na temat swojego zdrowia w szerokim ujęciu (fizycznego, psychicznego, społecznego) w formie dostosowanej do wieku. I o to chodzi. > Za to dowiedzą się że trzeba być szczupłym i że jak ktoś w klasie jest gruby należy przyjmować postawę proaktywną. A co jest złego w tej wiedzy i takiej postawie? Trzeba być szczupłym dla zdrowia. Im wcześniej zrozumie się, jak i dlaczego to jest ważne oraz jakie są zasady zdrowego odżywiania, tym będzie się miało mniej problemów z otyłością w późniejszym wieku. To zaprocentuje. Poza tym tę akurat wiedzę uczniowie mają z innych przedmiotów, godziny wychowawczej, biologii, dnia zdrowego odżywiania, dnia warzywka, etc. Nie będzie to dla nich nowość. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Edukcajca zdrowotna 13.09.25, 08:52 Po prostu w programie tych “szkodliwych” treści o które tak płaczą przejęci za wiele nie ma. I to jest w tym wszystkim najśmieszniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
wyprawa32768 Re: Edukcajca zdrowotna 13.09.25, 15:33 nie ważne ile, ważne że są. Skoro są treści jak zabobony to cały przedmiot jest do d...py i trzeba wypisywać dziecko w trosce o jego zdrowie psychiczne. Po co ma się dowiadywać że jest nie-wiadomo-ile płci, albo że jak facet wymaca faceta to w porządku itp Odpowiedz Link Zgłoś
piwoniawpiwnicy Re: Edukcajca zdrowotna 13.09.25, 17:53 To dopiero wstęp do uwolnionej że wszelkich hamulców amerykanki. Powolne gotowanie żaby. Za 10 lat dowiemy się pewnie o międzygatunkowych fuzjach na porządku dziennym i jak poderwać prężnego baobaba jednocześnie na randce z kotem i mostem. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Edukcajca zdrowotna 05.09.25, 14:02 fogito napisała: > Syn miał ten przedmiot w UK obowiązkowo. U nas jak zwykle nic się nie da i nic > nie można. A ja uwazam ze ten przedmiot robi wiecej zlego niz dobrego własnie w UK. Powszechna chlamedia u mlodych. Zero jarzenia antykoncepcji. I seks gdzie popadnie i z byle kim bo przeciez kazdemu wolno i ma prawo. Do tego mieszanie plci tak ze zwykle dzieciaki czuja sie gorsze ze nie sa bi czy inne. A psychicznie zdrowe kuleje. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Edukcajca zdrowotna 06.09.25, 09:31 Wrzuciłaś wszystkich do jednego wora. Brytyjczycy to społeczeństwo klasowe. To o czym piszesz to w większości warstwy niższe i niewykształcone. W Polsce w teorii wszyscy mają być uczeni po równo. I w efekcie prawie nikt tej edukacji zdrowotnej mieć nie będzie bo betonowi rodzice nie pojmują jak jest istotna. Czekam tylko aż stanie się obowiązkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
jakornelia12345 Re: Edukcajca zdrowotna 07.09.25, 20:26 Co to jest chlamedia? Ktoś kto chla oglądając media? Bo jakoś nie kojarzę takiego pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Edukcajca zdrowotna 08.09.25, 10:02 To jest wirus przenoszony przez tiktoka. Atakuje komorki. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Edukcajca zdrowotna 09.09.25, 08:05 Hhahaha no właśnie. Brak edukacji zdrowotnej wyszedł. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Edukcajca zdrowotna 04.09.25, 07:22 A moje dziecię młodsze udało się zachęcić do udziału w pierwszych zajęciach i jednak stwierdziła, że będzie chodzić. Starsza jeszcze nie miała ale ma na ostatniej godzinie w najgorszy dzień (zaczynają od 7:10, obowiązkowych jest osiem plus edukacja zdrowotna bylaby dziewiąta). Nie wiem czy warto. Odpowiedz Link Zgłoś
wyprawa32768 Re: Edukcajca zdrowotna 04.09.25, 09:16 jak to nie wiesz - jasne że nie warto ! Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Edukcajca zdrowotna 04.09.25, 10:12 Na pewno nie będę się kierowała Twoją opinią Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Edukcajca zdrowotna 05.09.25, 09:07 wyprawa32768 napisał: > myślę że będziesz. Myślę że twoje pierdy to ona ma w dupie. Odpowiedz Link Zgłoś
wyprawa32768 Re: Edukcajca zdrowotna 05.09.25, 09:29 myślę że nie ma, ja tu reprezentuję zdrowy rozsądek i one dobrze o tym wie Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Edukcajca zdrowotna 05.09.25, 14:24 wyprawa32768 napisał: > myślę że nie ma, ja tu reprezentuję zdrowy rozsądek i one dobrze o tym wie 🤣🤣🤣🤣 Zdrowy rozsądek? 🤣🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Edukcajca zdrowotna 04.09.25, 07:23 U mnie jedno chodzi, drugie nie. Córka ma 41h licząc z okienkami, więc nie trzeba jej kolejnej. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Edukcajca zdrowotna 04.09.25, 08:18 U mojego jest w środku zajęć - sposób szkoły na frekwencję? 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
wyprawa32768 [...] 04.09.25, 09:15 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
night_and_day Re: Edukcajca zdrowotna 04.09.25, 09:36 U nas, 2 LO, prawie nikt nie chodzi.Ja swoją córkę zapisałam, uważam, że warto, ale jeśli będą łączyć klasy i będzie miała dziewięć godzin siedzieć w szkole, to też odpuszczę. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Edukcajca zdrowotna 07.09.25, 21:07 Jak napisałaś? Wszystkie dzieci są zapisane z automatu. Odpowiedz Link Zgłoś
szaszka Re: Edukcajca zdrowotna 04.09.25, 10:02 Ja wypisalam syna. 7 klasa, a te zajęcia umieszczono jako 9-tą (sic!) z rzędu godzinę lekcyjną. No kurde, nawet etat dla dorosłego to 8h, a dziecko ma skupiać uwagę przez 9??? Gdyby nie to, to pewnie bym nie wypisywała. Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: Edukcajca zdrowotna 04.09.25, 10:23 Oczywiście, że zamierzam zapisać (nie wypisać). Dyrekcja wydaje się zachęcać - przesłali na librusie obszerną wiadomość z opisem zalet przedmiotu i wykazem nauczycieli, którzy będą przedmiot prowadzić: biolodzy, wfiści i psycholodzy szkolni. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Edukcajca zdrowotna 05.09.25, 10:01 U córki zajęcia prowadzić ma katechetka 😂 U syna nie wiem kto, ale był na zajęciach i mu się podobało. Odpowiedz Link Zgłoś
brubba Re: Edukcajca zdrowotna 04.09.25, 16:12 Jestem zdania, że najzdrowotniej jest ograniczyć dziecku godziny spędzane w szkole do obowiązkowych, których i tak jest za dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Edukcajca zdrowotna 04.09.25, 20:00 czyli aktualna władzuchna s3,14e.doliła to dokładnie tak samo, jak posłanie sześciolatków do szkół. Ziobro zaskoczenia. Nie mam pojęcia, jak można jeszcze popierać tych przegrywów? Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Edukcajca zdrowotna 05.09.25, 09:08 Jasne, lepiej popierać pis i Konfederację. Odpowiedz Link Zgłoś
wyprawa32768 Re: Edukcajca zdrowotna 05.09.25, 09:29 brawo, wreszcie właściwy wniosek Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Edukcajca zdrowotna 07.09.25, 21:08 No niestety masz rację. Powinni zrobić najpierw jako przedmiot obowiązkowy, zwłaszcza w klasach 1-3 sp. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Edukcajca zdrowotna 08.09.25, 07:29 Zgadzam się, w klasach 1-3 jest na tyle mało zajęć że zmieściłoby się bez przeciążenia. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Edukcajca zdrowotna 05.09.25, 06:16 U córki (III klasa LO) nie będzie chodził nikt, zwłaszcza że to ostatnia lekcja U syna (VI klasa SP) będzie chodzić większość, ale lekcja jest w środku. Odpowiedz Link Zgłoś
zanetka.x Re: Edukcajca zdrowotna 05.09.25, 07:50 No i bardzo dobrze ze wypisują, od edukacji zdrowotnej dzieci są rodzice i to jest ich decyzja czy edukują dzieci czy nie. Jeżeli nie edukują to dziecko uczy się wtedy z internetu. Odpowiedz Link Zgłoś
karollo26 Re: Edukcajca zdrowotna 05.09.25, 07:57 Ale niby jak rodzice mają uczyć o edukacji zdrowotnej skoro nawet nasza "elita" nie odróżnia okresu od owulacji. Spora część rodziców ma poziom średniowiecza - i obawiam się że to właśnie oni nie wyślą dzieci na te lekcje. A ci co pójdą- najmniej potrzebują. Bo faktycznie świadomi rodzice te treści wdrażają od urodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
wyprawa32768 Re: Edukcajca zdrowotna 05.09.25, 09:31 bredzisz, to byli faceci, a faceci są od nauczania spraw intymnych chłopców, a od nauczania spraw intymnych dziewczynek są ich matki. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Edukcajca zdrowotna 05.09.25, 10:05 Jak face, który nie wie co to są polucje ma nauczać chłopca czegokolwiek? Uważasz też, że przyszły partner czy mąż nie powinien wiedzieć nic o "sprawach intymnych " swojej żony/dziewczyny? Że to dobra sytuacja, kiedy dziewczyna mu powie, że ma okres, a on nie będzie miał zielonego pojęcia o czym ona mówi? Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Edukcajca zdrowotna 06.09.25, 09:33 Miejmy nadzieję, że to jest omawiane na biologii. Kiedyś było. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Edukcajca zdrowotna 06.09.25, 09:43 No nie wiem - chyba w 4 klasie w podręczniku nowej ery jest dział (4 zdjęcia) pt „rozmnażanie zwierząt” i tam podręcznik dumnie głosi że kocica rodzi 4-5 małych, kura składa jajka a pozostałe niestety wypadły mi z głowy ale były to podobnie wartościowe i zaskakujące informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
jakornelia12345 Re: Edukcajca zdrowotna 07.09.25, 20:49 Nie mam pojęcia o dzisiejszych podręcznikach do biologii, ale czy jest tam napisane, skąd te kocięta się biorą i jaki udział w "produkcji" tychże kociąt ma kocur? Czy też może klasykiem polecimy i będzie "kotka urodziła" bo dziewicą była? A te jaja składane przez kurę bez udziału koguta mają jakąś szansę na kurczęta? Pytam tylko o ten podręcznik, absolutnie nie atakuję cię Ichi. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Edukcajca zdrowotna 07.09.25, 21:29 Kiedyś było i panom w głowie nic nie zostało... W programie biologii nadal jest oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Edukcajca zdrowotna 08.09.25, 08:04 karollo26 napisał: > Ale niby jak rodzice mają uczyć o edukacji zdrowotnej skoro nawet nasza "elita" > nie odróżnia okresu od owulacji. Spora część rodziców ma poziom średniowiecza > - i obawiam się że to właśnie oni nie wyślą dzieci na te lekcje. A ci co pójdą- > najmniej potrzebują. Bo faktycznie świadomi rodzice te treści wdrażają od urod > zenia. Co za bzdura. Mój syn nie będzie chodził na EZ a jestem świadomym rodzicem, dużo rozmawiającym ze swoimi dziećmi na wszelakie tematy. Odpowiedz Link Zgłoś
maly_fiolek Re: Edukcajca zdrowotna 05.09.25, 08:21 Czytałam podstawę programową Do 4tej - fantastyczna - zastanawiam się czy nie kupić podręcznika dla mojego 5klasisty , do 5tej - też jest dobrze, są rzeczy do któych można się przyczepić - demonizowanie smogu i kompletne pominięcie alergii na pyłki. Ale jak zajrzałam do licealnej - tu odradzam. Głównie ze względu na koncentrowanie sie tylko i wyłącznie na negatywach, jeśli rodzina, to patologia, przemoc, rozwód. Jeśli ciąża, to lista co złego może się zdarzyć i dlaczego drodzy młodzi nie powinniście się rozmnażać. Jeśli sport, to kontuzje i nadmierna aktywność fizyczna. Po tych zajęciach człowiek dowiaduje się że cały świat to jedno wielkie zło. To pisała chyba osoba z hasłem 'cZŁOwiek' w głowie. Zresztą, oceńcie same: www.gov.pl/web/edukacja/przykladowy-program-nauczania-edukacji-zdrowotnej Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Edukcajca zdrowotna 05.09.25, 08:49 Ale to co załączyłaś to przykładowy program, a nie podstawa programowa. Odpowiedz Link Zgłoś
maly_fiolek Re: Edukcajca zdrowotna 05.09.25, 08:53 Tak, czytałam obie. Podstawa też jest blisko: www.gov.pl/web/edukacja/podstawa-programowa2 Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Edukcajca zdrowotna 08.09.25, 10:16 Tja, rzeczywiście - godność człowieka, krwiodawstwo, wolontariat, badania przesiewowe i profilaktyka chorób, eliminowanie barier w dostępie do aktywności fizycznej, planowanie posiłków, presja społeczna/przemoc online, przemoc ekonomiczna i bezpieczne wzorce relacji, sharenting, nietrzymanie moczu, olaboga - krytyczne ocenianie źródeł i znacznie dowodów naukowcych.😱 Rozumiem, że to ostanie było najbardziej przerażające… Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Edukcajca zdrowotna 05.09.25, 09:56 II klasa LO, mniej więcej połowa rodziców na zebraniu wzięła deklaracje o wypisaniu z EZ. Odpowiedz Link Zgłoś
ania357 Re: Edukcajca zdrowotna 05.09.25, 10:03 Arthwen, jak jest w Waszym LO? Ktore klasy maja przewidzina EZ? Drugie i trzecie czy jakos inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Edukcajca zdrowotna 07.09.25, 20:13 Na pewno drugie, a które jeszcze to nie wiem i nie sprawdzę chwilowo, bo strona szkoły padła Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Edukcajca zdrowotna 08.09.25, 20:47 Ok, sprawdziłam jak strona wstała - EZ mają 1, 2 i 3. Odpowiedz Link Zgłoś
ania357 Re: Edukcajca zdrowotna 05.09.25, 10:02 Wlasnie przejrzalam zalinkowany przez kogos przykladowy program. Interesowala mnie 6. klasa sp. Liczylam na nowoczesne wychowanie seksualne, tymczasem w 6.klasie sa na te tematy przewidziane 2 lekcje (1 o dojrzewaniu i miesiaczce, 1 o seksualnosci). Cala reszta, to jakies pierdoly, ktore w duzej czesci pojawialy sie juz na biologii i przyrodzie. Jestem bardzo rozczarowana. Jesli tematy, na ktorych najbardziej mi zalezalo, sa realizowane w wymiarze 2 lekcji na rok szkolny, to nie sadze, zeby moje dziecko dowiedzialo sie tam czegos, czego jeszcze nie wie. Na razie zadeklarowalam, ze bedzie chodzic, ale jesli jej sie nie spodoba, to ja wypisze, bo troche to nie ma sensu. www.gov.pl/web/edukacja/przykladowy-program-nauczania-edukacji-zdrowotnej Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Edukcajca zdrowotna 05.09.25, 20:27 Ale w 6 klasie to już wiedzę o dojrzewaniu i miesiączce powinni mieć, moje dziecko miało już w 4 na przyrodzie. Za moich szkolnych czasów było w 6 na biologii, teraz chyba wcześniej. Niezłym wyjściem byłoby przeanalizowanie programu biologii, może rozszerzenie, może dodanie tematów no i czasu na ich realizację, może w ramach biologii godziny z psychologiem? A dziś pomyślałam, że zamiast ez to dać każdej klasie godzinę tygodniowo z psychologiem, trochę zajęć wspólnych, rozmów, a później godzina w tygodniu psycholog dla chętnych, potrzebujących z danej klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Edukcajca zdrowotna 08.09.25, 07:45 Zrobić jeden przedmiot od wyższych klas podst po pocz szkoły średniej (np 4lata łącznie), obejmujący wos, nauki zdrowotne, biznes i zarządzanie oraz edb. Już bez przesady, że muszą się uczyć przez kilka lat z rzędu co robić w razie pożaru, co to jest miesiączka i czym się różni lewica od prawicy. Potem wychodzą takie kwiatki, że przecież coś trzeba robić i z czegoś wystawić oceny, więc pytają ilu członków ma rada gminy a ile powiatu i rozpoznawać że zdjęcia założycieli EWWiS. 🤦♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Edukcajca zdrowotna 08.09.25, 10:23 >Liczylam na nowoczesne wychowanie seksualne, Ale oczekiwałaś, że cały rok będą mówić o miesiączkach i macicach? 🤔 To jest edukacja zdrowotna i zajmuje się szersza tematyką niż układ rozrodczy. W 6 klasie jest mowa o chorobach cywilizacyjnych, otyłości, budowaniu odporności, niepełnosprawności, uzależnieniu od internetu, groomingu, substancjach psychoaktywnych, stresie i metodach radzenia sobie z nim, znaczeniu snu i rozpoznawaniu zepsutej żywności. Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Edukcajca zdrowotna 05.09.25, 15:39 Do 25.09 mamy czas, nawet nie wiem dlaczego problem z tym przedmiotem mają rodzice? Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Edukcajca zdrowotna 05.09.25, 15:52 Ja mam problem, bo u mojego dziecka przedmiotu miałby uczyć nauczyciel, który uczył wdż, a wcześniej religii, więc 🤷🏻♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Edukcajca zdrowotna 08.09.25, 08:00 U mojego syna (8kl) chęć uczestnictwa zgłosiła jedna osoba. Może się to zmieni bo dyrektora zapowiedziała że drugi do rezygnacji rozda na zebraniu więc zapewne zrobi odpowiednią reklamę żeby rodzice nie wypisywali rezygnacji (1ego września została zasypana rezygnacjami). Mój syn chodził nie będzie napewno bo nie dość, że ma dużo lekcji, dodatkowo chodzi na kółka przygotowujące do egzaminu a niemal codziennie ma jakieś zajęcia dodatkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Edukcajca zdrowotna 08.09.25, 08:24 Z ciekawości przejrzałam sobie książkę do bio w 7 klasie gdzie jest omawiane rozmnażania i jako ciekawostkę mogę powiedzieć że o ile jest napisane jak ma dbać o siebie kobieta w ciąży (unikać kawy i herbaty bo szkodliwe substancje uszkodzą dziecko i łożysko) to zaskoczyło mnie dosyć że w momencie szczęśliwego rozwiązania temat się kończy i nie ma ani słowa o połogu. Uważam to za duże niedopatrzenie. Naprawdę nie rozumiem czemu ten temat został całkowicie pominięty. Może chociaż na ez coś powiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Edukcajca zdrowotna 08.09.25, 08:37 Bo połóg niestety traktowany jest po macoszemu. Mam wrażenie że panuje pogląd że jak kobieta urodzi to już wg niektórych wszystko ok, może wracać do kieratu. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Edukcajca zdrowotna 08.09.25, 09:52 Kurczę ale naprawdę dwa zdania o tym że to się nie wypycha dzieciaka i już po wszystkim by się przydało brakuje tego jednego zdania że porod to nie koniec teraz organizm musi się pozbierać po maratonie i tu ojciec naprawdę ma szansę się wykazać. Ani słowa o depresji pociągowej i hormonach informacji o tym jak się liczy wiek ciąży również nie widziałam btw. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Edukcajca zdrowotna 08.09.25, 09:54 *poporodowej pociągowa być może również istnieje ale niekoniecznie związana z tematem Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Edukcajca zdrowotna 08.09.25, 10:21 Można się było tego spodziewać. Każdy normalny uczeń jeśli może nie chodzić na jakieś lekcje bez żadnch negatywnych konsekwencji, to nie chodzi. Chyba że jest niepoprawnym kujonem. Z religii też się gremialnie wypisują i raczej nie dlatego, że tracą wiarę czy są wrogami Kościóła, tylko dlatego, że mogą. Odpowiedz Link Zgłoś