Dodaj do ulubionych

Cus nowego ?

14.09.25, 21:50
Omijali mnie od zawsze zakochani aktorzy, nigeryjscy ksiazeta i amerykanscy generalowie. No to odezwal sie jakis nieznany mi nawet ze slyszenia Cristian Barrera z info, ze otrzymalEm dwa miliony dolarow z programu pomocy rozwojowej OSF.

nb o zadna pomoc, dotacje ani nic takiego sie nie ubiegalam

linka nie ma, tylko adres, na ktory nalezy odpisac, i nie jest to adres nadawcy

co mozna, tzn co nadawca moze, ugrac w ten sposob, oto co mnie ciekawi
Obserwuj wątek
    • szmytka1 Re: Cus nowego ? 14.09.25, 21:53
      Już zaraz ci wypłacą te miliony, jak tylko przelejesz im 10% wkładu własnego 😄
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Cus nowego ? 14.09.25, 22:40
      Odpisz, to się dowiesz, co chce ugrać.
      • tt-tka Re: Cus nowego ? 14.09.25, 22:48
        Nie chce mi sie. Myslalam, ze moze ktos wie.
    • mmoni Re: Cus nowego ? 14.09.25, 23:16
      Nie ma tu nic nowego, jest to typ oszustwa znany od XIX wieku, wtedy pod nazwą 'hiszpański więzień", teraz jako 419 scam albo advance-fee scam. Wszystkie warianty polegają na przekonaniu ofiary, że zyska wielkie pieniądze, miłość życia, a nawet rodowodowego pieska rzadkiej rasy za bezcen, jeżeli tylko zapłaci jakąś kaucję, koszty operacyjne czy za bilet lotniczy. Adres do kontaktu jest inny niż nadawcy, żeby zmylić filtry antyspamowe, a tak naprawdę nie ma jednego nadawcy - jest to cała szajka, w wersji optymistycznej grupa młodych gangsterów bawiąca się w to na własne ryzyko, w wersji pesymistycznej niewolnicy z obozów pracy w Mjanmie, którzy są kopani prądem, jeżeli nie przyniosą właścicielom wymaganego zysku codziennie.
      • tt-tka Re: Cus nowego ? 15.09.25, 00:35
        Dla mnie nowosc, bo zwykle taka korespondencja mnie omija.
        I ciekawa rzecz - bardzo poprawna polszczyzna, zadnych bledow, nawet polskie znaki diakrytyczne sa.
        • mikams75 Re: Cus nowego ? 15.09.25, 02:11
          Masz dobry filtr antyspamowy.
        • mmoni Re: Cus nowego ? 15.09.25, 10:53
          Znaki diakrytyczne to już teraz nie problem. Kiedyś z ciekawości kliknęłam na reklamę jednej z tych chińskich firemek z ubraniami, które udają małe polskie rodzinne firmy, które "po dekadach działalności muszą się zamknąć, bo nie wytrzymują konkurencji z sieciówkami", a założycielki chcą "spędzić więcej czasu z wnukami, które są światłem ich życia". Firma nazywała się Luna Łódź, poprawnie napisana, strona ze zdjęciem z Łodzi, wszystkie teksty na stronie były poprawne, jedyna skucha to taka, że właścicielki firmy nosiły typowo polskie imiona Beatrice i Ingrid.
          • elinborg Re: Cus nowego ? 15.09.25, 16:27
            Ja czasem też tak wchodzę z ciekawości- po opisach towaru, skladni, niezręcznych sformułowaniach jednak zazwyczaj widać, że to tłumaczenie automatyczne czy tam AI.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka