Dodaj do ulubionych

XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina

• alterego72 Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 16.10.25, 23:12
      A jednak Eric Lu w finale.
      A z Polaków - i tu moje zaskoczenie - nie Prokopowicz, a Piotr Alexewicz
      • mdro Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 16.10.25, 23:21
        Miałam nadzieję, że Pawlak będzie w finale, i młodszy z braci Lee. Fajnie, że wszystkie cztery dziewczyny przeszły. Ong i Lu zdecydowanie mnie nie porwali.
        • kropkaa Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 16.10.25, 23:26
          Z Polaków Piotr Alexewicz. Akurat jego nie obstawiałam, jakoś tak ciężko gra.

Za NIFC:.
          🎹🎉 Wiemy, kto zagra w finale XIX Konkursu Chopinowskiego!

Znamy już wyniki III etapu. Jury pod przewodnictwem Garricka Ohlssona spośród 20 uczestników III etapu, wyłoniło 11 pianistów i pianistek, którzy wystąpią w finale XIX Konkursu Chopinowskiego:

1. Piotr Alexewicz – Polska
          2. Kevin Chen – Kanada
          3. David Khrikuli – Gruzja
          4. Shiori Kuwahara – Japonia
          5. Tianyou Li – Chiny
          6. Eric Lu – Stany Zjednoczone
          7. Tianyao Lyu – Chiny
          8. Vincent Ong – Malezja
          9. Miyu Shindo – Japonia
          10. Zitong Wang – Chiny
          11. William Yang – Stany Zjednoczone

• mocca25 Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 16.10.25, 23:32
            5 i 7. Super
            • kropkaa Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 16.10.25, 23:39
              Yehudy szkoda.
              III etap miał wagę 70% w punktacji.
          • ptasieradio Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 16.10.25, 23:58
            Mam 7 trafień 😉 szkoda, ze zabrakło miejsca dla Hyuka Lee. Pawlak podobał mi się, ale miałam przeczucie, ze skończy na 3 etapie. Shiori Kuwahara bardzo podobała mi sie w pierwszym etapie, w drugim trochę mniej, a w trzecim wydawało mi sie, ze gra za ciężko i nadużywa prawego pedału, myslalam że nie przejdzie. Obstawiałam Kevina Chena i Wiliama Yanga, ale szczerze mówiąc nie trafiają do mnie ich interpretacje: więcej tam techniki niż muzyki. Zaskoczeniem jest też dla mnie Vincent Ong.
    • mocca25 Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 16.10.25, 23:25
      Off top. Ja od wczoraj na detoksie. Dzisiaj po innym koncercie ma żywo. Na fortepianie kompozytor. Robił błędy (2) we własnych kompozycjach. Potrafię odróżnić błąd od nowej interpretacji. I ciekawa jestem jak grał Chopin i czy dostałby się do II etapu.
    • mocca25 Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 18.10.25, 18:11
      Pytanie:

Czy ktos wie gdzie szukac informacji (i kiedy) o koncertach finalistów (a nawet całego III etapu) zanim wyjadą z Polski?
      • kropkaa Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 18.10.25, 19:39
        Piotr Pawlak podawał u siebie chyba na fb (albo na ig).
        • mocca25 Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 18.10.25, 20:10
          Ja bym chciała:

Hyuk & Hyo Lee
          Tianyou Li
          Yifan Wu
          Yang (Jack) Gao

Zwłaszcza ostatnia trójka - zanim wyjadą. Ale oczywiscie bracia Lee też.

p.s. z Pawlakiem u mnie coś się nie zgrało. Nie napiszę, że grałw spaniale, bo wszyscy grali wspaniale - lubię konkurs bo tyle Chopina, ale element konkursowy nigdy mnie nie cieszy, za wiele "krzywdy"
          • senin1 Hyuk Lee - off topic 18.10.25, 22:09
            mocca25 napisała:

> Ja bym chciała:
            >
            > Hyuk & Hyo Lee

Czy on studiowal w Polsce? Bo mowi po polsku znakomicie, wlasnie udalo mi sie go uslyszec smile

• mocca25 Re: Hyuk Lee - off topic 18.10.25, 22:11
              mieszka w Polsce
    • alterego72 Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 19.10.25, 08:48
      Wczoraj w koncercie finałowym Tianyao Liu pozamiatała.
      Bezsprzeczna kandydatka do zwycięstwa.
      • ardzuna Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 22.11.25, 01:14
        Dziś słuchałam w radiu jej e-molla w Krakowie, świeży koncert. Zagrała strasznie, paskudnym, szklankowatym dźwiękiem, wulgarnie. Wstyd byłoby mieć taką laureatkę pierwszego miejsca w konkursie.
        • szare_kolory Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 22.11.25, 07:53
          ardzuna napisała:

> Dziś słuchałam w radiu jej e-molla w Krakowie, świeży koncert. Zagrała strasznie, paskudnym, szklankowatym dźwiękiem, wulgarnie. Wstyd byłoby mieć taką laureatkę pierwszego miejsca w konkursie.

Wstyd to głupoty pisać. Właśnie byłam w Krakowie na jej recitalu, w czwartek. Na żywo, nie w radiu. Wspaniała całość. Mazurki świetne, sonata z Marszem Pogrzebowym absolutnie doskonała, a Berceuse na koniec jak wstążeczka z diametami na opakowaniu tak wspaniałego prezentu. Owacje na stojąco, dwa bisy i ludzie siedzący na scenie. Rzeczywiście taki wstyd.
          • ardzuna Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 22.11.25, 12:00
            Koncert e-moll natomiast był zagrany strasznie, jak bezładny galop wojsk zaciężnych, więc nie pisz głupot, że piszę głupoty. Nawet jeżeli solowo zagrała świetnie, to laureat pierwszego miejsca musi być artystą dojrzałym i równym, jeśli chodzi o poziom wykonawczy.

Owacje po tym koncercie owszem, były, ale to argument więcej niż słaby. Nieraz słyszałam na własne uszy, jak publiczność szaleje po wykonaniach, w których w połowie utworu artysta się wyłożył i do końca grał już o siedmiu krasnoludkach. Nie mówiąc o tym, z jakim entuzjazmem przyjmowane są przez publiczność słabo lub średnio zagrane hity, jak "Jezioro łabędzie" czy "Grek Zorba".
    • alterego72 Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 20.10.25, 20:59
      11...10...9...8...7...6...5...4...3...2...1... KTO ?
      • mocca25 Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 20.10.25, 21:09
        Pomiętając poprzedni konkurs ja sie zapytam KIEDY big_grin

P.s. a tak naprawdę wszystko mi jedno. Po prostu fajnie było.
      • kropkaa Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 20.10.25, 21:29
        Nie wiem kto, ale szkoda, że to już koniec.
        Chciałbym, żeby to była kobieta.
      • taje Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 20.10.25, 21:35
        Chinka!! Ale ponoć za młoda, żeby wygrać.
        • alterego72 Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 20.10.25, 21:38
          Również jest moją faworytką.
          Choć przed chwilą Kuwahara też była znakomita.
          • taje Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 20.10.25, 22:00
            Tak, zgadzam się Kuwahara też była świetna.
      • ania_z_zielonymii Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 20.10.25, 21:38
        David Khrikuli albo Shiori Kuwahara z naciskiem na Japonkę. Piękne występy!!!
        • sylwiastka Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 20.10.25, 21:43
          David Khrikuli ma moja wdzięczność, bo po raz pierwszy wysłuchałam koncertu f-moll z uwaga i zainteresowaniem. A to dzieło jest dla mnie trudniejsze w odbiorze. Kuwahara tez mi się podobała i byłabym zadowolona gdyby wygrała. Ale to już się okaże niebawem. A później koncerty laureatów, moje ulubione, bo już grają dla przyjemności, a nie na ocenę.
        • hermenegilda_zenia_is_back Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 20.10.25, 21:48
          Ja od pierwszego etapu upatrzyłam sobie Kuwahare i cieszy mnie każda sekunda jej grania. Dziś znakomicie znowu, Chen i Khrikuli wydali mi się zachowawczy, grali asekurancko, grzecznie , są świetni , ale nie wzbudzają we mnie wielkich emocji. Może Chopina jednak lepiej rozumieją kobiety, bo ta młodziutka Chinka studiująca w Poznaniu też świetnie zagrała w finale
          • szare_kolory Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 20.10.25, 21:55
            Tianyao, ta młodziutka Chinka, Smarkulka, jak ją nazywamy w domu była fantastyczna. Kibicujemy jej od początku. Ale Kuwahara była dzisiaj absolutnie doskonała w koncercie. Też mi wpadła w oko, zawsze inna, wyróżniająca się od tej wspaniałej przecież reszty. Ale i Miyu Shindo była świetna. Widziałabym podium w 100 procentach kobiece.
            • nangaparbat3 Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 20.10.25, 23:46
              Mnie by się podobały dwie pierwsze ex aequo: Kuwahara i Tianyao.
              • szare_kolory Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 21.10.25, 07:28
                nangaparbat3 napisała:

No i są ex aequo. Tylko czwarte, a nie pierwsze.
        • taje Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 20.10.25, 22:08
          A mnie Gruzin nie porwał. Może to zabrzmi małostkowo, ale w odbiorze muzyki przeszkadzała mi jego fizjonomia grabarza mafii i taki brak lekkości. Właśnie spieram się z mężem, czy wygląd pianisty wpływa, a raczej czy powinien wpływać na odbiór muzyki. Mój mąż twierdzi na przykładzie jakiegoś eksperymentu z USA, że przesłuchania czy konkursy powinny być zanonimizowane, tak żeby jurorzy nie wiedzieli kto gra, kobieta czy mężczyzna, ile ma lat, jak wygląda etc. A ja się nie zgadzam - dla mnie całość stanowi doświadczenie. I dlatego tak podobała mi się Chinka, jej występ miał w sobie niezwykłą świeżość i ekspresję.
          • snakelilith Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 20.10.25, 22:20
            taje napisała:

> A mnie Gruzin nie porwał. Może to zabrzmi małostkowo, ale w odbiorze muzyki prz
            > eszkadzała mi jego fizjonomia grabarza mafii i taki brak lekkości.

Chyba mam tak samo. Mój mąż mówi, że on wygląda jak "mafia killer". wink
            Ale nawet jak się słucha bez patrzenia, to mnie nie do końca przekonuje.
            Istnieje jednak jeszcze jeden psychologiczny fenomen. Im częściej słuchasz jakiegoś utworu, tym bardziej zaczyna ci się podobać i to może dodawać punkty tym, którzy grali na końcu. Ja miałam wrażenie, że Japonka Shiori Kuwahara była doskonała, ale nie wiem, czy nie było w tym też żalu że jest ostatnia i szkoda, że wszystko się kończy.

• sylwiastka Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 20.10.25, 22:22
            Tez zwróciłam uwagę na tą "jego fizjonomie grabarza mafii," ale bawi i zadziwia mnie ten kontrast z jego gra. I to taki grabarz-wirtuoz.
            Często do orkiestr są praktykowane przesłuchania zanonimizowane, aby nie kierować się wyglądam czy płcią. To jednak praca.
            Natomiast w przypadku konkursu, to jednak całość ma znaczenie i nie chciałabym aby jurorzy byli tylko automatami do wydawania ocen. To jednak sztuka, a nie sport.
            • kurt.wallander Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 20.10.25, 23:30
              Czyli jesteście za "pretty privilege"? Ja sobie słuchałam w większości w słuchawkach robiąc coś innego. Oczywiście wiem, jak wyglądają uczestniczki i uczestnicy, ale starałam się nie sugerować wyglądem.
      • ptasieradio Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 21.10.25, 00:00
        Dla mnie na podium Kuwahara, Khrikuli i młoda Chinka. Na dalszych miejscach jako laureaci Yang, Lu i fajnie byłoby, jakby Alexewiczowi sie udało.
    • kropkaa Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 21.10.25, 00:38
      Prof. Lidia Grychtołówna obstawia Japonkę, Shiori Kuwaharę.
      Nie powiem, maestra osłodziła mi tę noc i czekanie.
      • taje Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 21.10.25, 02:38
        Niestety sad Chinkę też niesprawiedliwie potraktowano.
        • mocca25 Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 21.10.25, 02:39
          Tutaj nie da się być "sprawiedliwym"
          • szare_kolory Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 21.10.25, 07:32
            No ale też jednocześnie można być przyzwoitym. A ten werdykt przyzwoity nie był. Jak też kilka wcześniejszych decyzji o osobach, które przechodziły do kolejnych etapów. Że zabrakło np. Hyuka Lee albo Hao Rao albo Zhexiang Li a przeszedł Vincent Ong to była granda. Granda i skandal.
            • mocca25 Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 21.10.25, 07:44
              No można. Nie rozumiem. Moi ulubieńcy i tak poodpadali, został jeden (Tianyou Li), którego chyba nikt nie typował na zwycięzcę - dlatego podchodziłam do wyników spokojnie, bo było mi to obojętne. Ale oglądałam trochę komentatorów na TVP Kultura i oni fachowcy zaniemówili. Nie to, że mieli po prostu inne zdanie, tylko, zaniemówili.

Ale sam Eric Lu mnie wzruszył po "matczynemu" tym jak się przejął i cały drżał.

No i czekając dostałam nagrodę - wypowiadał się jakiś Franzuz (krytyk, dzinenikarz? umknęła mi informacja kto to), który obstawiał Jacka Gao (który odpadł wczesniej) - mam nadzieję, że sam zainteresowany też to słyszał.
              • szare_kolory Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 21.10.25, 08:14
                O tak. Jack Gao też był rewelacyjny. Ja się osobiście też nie zgadzam z nagrodą za mazurki. Tę nagrodę powinien był dostać Piotr Pawlak, a nie Yehuda. No, ale to już nie jest taka wielka kontrowersja.
                • mocca25 Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 21.10.25, 08:19
                  Gao poiwedział, że ponieważ szarzował i ryyzkował w 2 pierwszych etapach to w trzecim zagra zachowawczo na wszelki wypadek. No i nie przeszedł. Co nie znaczy, żeby przeszedł gdyby grał "po swojemu"

Ta jego wypowiedź jest symptomatyczna - to nie tlyko umiejetności, talent, interpretacja ale też kalkulacja.
                  • mocca25 Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 21.10.25, 08:21
                    p.s. pewnie dopóki nie wierzył, że w ogóle uda mu się coś osiągnąć to dał sobie wolność na grę "od serca". Kiedy pojawiła się mglista nadzieja na duży sukces, przestarszył się ryzyka. (ale i tak go lubię i jak bedzie gdzieś grał to pójdę)
                    • szare_kolory Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 21.10.25, 08:32
                      Tak, też bym się wybrała na jego koncert. W ogóle Chińczycy grali wspaniale. Był jeden taki, Zhexiang Li, nie przeszedł do 3. etapu, czego bardzo żałowałam, bo był z 50 razy lepszy niż Ong. Hao Rao, Jack Gao, Tianyao Liu i Tianyou Li i jeszcze kilku innych. Oni wszyscy grali tak śmiało, bez kompleksów, po prostu wychodzili i grali, tak, jakby to w ogóle nie był taki poważny konkurs. Podziwiałam ich wszystkich i bardzo żałuję, że nie zgarnęli większej liczby nagród.
                      • mocca25 Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 21.10.25, 09:19
                        Hyuk Lee będzie miał koncert w Łodzi w czerwcu 2026
                        • szare_kolory Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 21.10.25, 09:27
                          O, to świetnie. Poszukam, może też i południe Polski się gdzieś w jego programie pojawi. A w lutym we Wrocku Pogorelić!
                          • mocca25 Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 21.10.25, 09:55
                            Pogorelicha wysłuchałam w maju w Warszawiesmile Ale może wybiorę się do Wrocławia. Zaraz sprawdzę program, ciekawe co zagra.
                            • mocca25 Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 21.10.25, 09:59
                              eeee, nie ma biletów
      • zielonazaba9999 Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 21.10.25, 02:56
        kropkaa napisała:

> Prof. Lidia Grychtołówna obstawia Japonkę, Shiori Kuwaharę.
        > Nie powiem, maestra osłodziła mi tę noc i czekanie.

Też obstawiałam Kuwaharę. Faktyczny werdykt - totalne zaskoczenie.
        • hermenegilda_zenia_is_back Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 21.10.25, 07:34
          I jak zwykle jury podejmuje decyzje, których nikt nie ogarnia. W mojej opinii nagrodzono chirurgię i beznamiętnosc, bo dwaj pierwsi panowie to takie precyzyjne i mega introwertyczne granie, ale mnie ono nie robi nic. Szkoda i czytając wyniki cieszę się , że jednak poszłam spać o 1 w nocy i nie doczekałam, bo byłabym bardzo rozczarowana
          • mdro Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 21.10.25, 08:56
            Przepchnęli "swoich". No niestety, takie mam odczucie.
            • feniks_z_popiolu Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 21.10.25, 08:59
              A co do przepchnięcia swoich. Moze ich nie przepychali bo naprawdę poziom tegorocznego konkursu był wysoki. Ale też odnoszę wrażenie, że wygrali ci co wygrać mieli.
          • feniks_z_popiolu Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 21.10.25, 08:56
            Eee tam, każdy z jurorów ma takie same kryteria oceny. Ale każdy z nich ma też określone osobiste preferencje. Jednym podoba się poprawność stylu i to by pianista "grał jak Chopin" a inny ceni "nowatorskie podejście".
            Mnie akurat Vincent Ong się podobał natomiast Eric Lu był dobry ale na 1sze miejsce niekoniecznie.

• ania_z_zielonymii Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 21.10.25, 09:13
              Mnie też się podobał Vincent Ong. Niski przegub, dość płaskie palce dały bardzo przyjemny dźwięk. Na koncert przyszedł z pomysłem i może nie był to koncert w charakterze chopinowskim tylko raczej z gatunku awangardowych, ale ja go słuchałam z przyjemnością.
              • sylwiastka Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 21.10.25, 09:22
                Cieszę się z wysokiej lokaty Zitong Wang. Był w niej jakiś spokój, dzięki któremu muzyka wychodziła na pierwszy plan.
                • sylwiastka Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 21.10.25, 09:27
                  oraz uwaga zupełnie niemerytoryczna - bardzo podobały mi się jej stylizacje. Eleganckie, stylowe, nie były obcisłe ani strojnei stanowiące wyjątek wsród uczestniczek w długich sukniach. Wiem, ze to nie rewia mody, ale przyjemnie było na nią patrzeć i przyjemnie było jej słuchać.
        • snakelilith Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 21.10.25, 11:13
          WOW. Wchodzę dziś na wyniki i jestem trochę zaskoczona. Oczywiście brakuje mi fachowego rozeznania, ale akurat ani Erica Lu ani Kevina Chena nie typowałam na najwyższe miejsce.
          Będę miała okazją posłuchać dokładniej laureatów, bo w konkursie mi jakoś umknęli. U Lu rozpraszały mnie trochę jego gołe łydki przy przykrótkich spodniach. wink
          I chociaż Alexewicz bardzo mi się podobał, jego gra była trochę inna, energiczna i męska, to byłam zdania, że William Yang jest jednak w swoim wykonaniu "dojrzalszy", lepszy. No ale fachowe ucho słyszy pewnie więcej.
      • kropkaa Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 21.10.25, 08:04
        O której byly wyniki? Czekałam dzielnie, ale po godz. 2 usnęłam.
        W sumie Eric Lu przyjął dobrą strategię - przyjechał wygrać i wygrał.
        Szkoda, że nie kobieta. Dziewczyny były świetne.
        • mocca25 Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 21.10.25, 08:07
          koło 2:20-30
          • kropkaa Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 21.10.25, 08:18
            Ooo, dużo mi nie brakło. Nawet nie wiem, kiedy mi się oczy zamknęły.
            A tak chciałam zobaczyć reakcję komentatorów.
    • ania_z_zielonymii Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 21.10.25, 11:38
      No cóż, trudno się nie zgodzić:

„Konkurs Chopinowski / Adam Rozlach:
      przegrał Konkurs, przegrał Chopin

- Stała się rzecz, jaką trudno sobie nawet wyobrazić, XIX Konkurs Chopinowski wygrał Eric Lu - pianista, którego wielu z obserwatorów, krytyków nie widziało nawet w drugim czy kolejnych etapach Konkursu – powiedział PAP krytyk muzyczny Adam Rozlach po ogłoszeniu w nocy z poniedziałku na wtorek werdyktu jury XIX Międzynarodowego Konkursu Pianistycznego im. Fryderyka Chopina w Warszawie.

- Eric Lu grał często nieładnym dźwiękiem, niepewnie, był w czasie trwania przesłuchań niedysponowany, przesunięto mu w związku z tym udział w III etapie. Podczas trwania wszystkich etapów, o nim, jako o kandydacie do nagród, nie mówiło się wcale. Dodam od razu, że dziesięć lat temu już został on laureatem naszego Konkursu, zdobywając IV nagrodę – zaznaczył komentator muzyczny Polskiego Radia 1 i TVP Kultura

Według Adama Rozlacha, mówiło się za to, i to dużo o, od dziś 17-letniej, pianistce chińskiej, Tianyao Lyu; mówiło się o fantastycznej Japonce Shiori Kuwahara; obie zdobyły IV nagrodę ex aequo. Bardzo dużo mówiło się o charyzmatycznym - według wielu - pianiście z Gruzji Davidzie Khrikuli; a on nie został nawet wymieniony podczas ogłoszenia wyników, mimo iż Jury przyznało mu wyróżnienie. Mówiło się wiele i dobrze o Williamie Yang z USA i Vincencie Ong z Malezji, którzy zdobyli VI i V nagrodę; ta ostatnia ex-aequo z Polakiem Piotrem Alexewiczem.

- Dobrze – podkreśla Rozlach - że chociaż pamiętano o innych jeszcze polskich pianistach, przyznając im dwie nagrody pozaregulaminowe: Yehuda Prokopowicz dostał najbardziej prestiżową nagrodę Polskiego Radia za najlepsze wykonanie mazurków, a nagrodę im. Belli Dawidowicz (współzwycięzczyni IV Konkursu Chopinowskiego z 1949 r.) - Adam Kałduński. -

Nie będę już wspominał zdobywców pozostałych nagród, bo przecież doskonale wiemy, że liczy się wyłącznie I nagroda, a tę zdobył Eric Lu – zaakcentował komentator.

- Przegrał Konkurs, przegrał Chopin, bo będące najbliżej istoty tej muzyki, wspomniane obie Panie, od dziś 17-letnia - Tianyao Lyu i 30-letnia Shiori Kuwahara, znalazły się poza podium – podsumował Adam Rozlach.

Według komentatora, podczas ogłoszenia wyników Eric Lu wyglądał na bardzo mocno zaskoczonego – dołączył więc w ten sposób do nas, w absolutnej większości porażonych tym werdyktem, Dodam, że przez długie minuty nie mogliśmy dojść do siebie, wręcz zaniemówiliśmy…. Zadowolony natomiast – mimo późnej pory, a była już 2.30 - był amerykański przewodniczący Jury Garrick Ohlsson. Natomiast stojący za nim pozostali oceniający w tym roku pianistów, wyglądali na bardzo mocno zdegustowanych…

- Ponad 5-godzinne oczekiwanie na werdykt, mogące świadczyć o tym, że nie było zgody na takie rozstrzygnięcia, może być traktowane jako obraza pianistów - powiedział Rozlach – ale i nas, obserwatorów Konkursu, którzy z takim bezgranicznym zainteresowaniem i oddaniem przez trzy tygodnie przysłuchiwali się wydarzeniom tegorocznego Konkursu. Wierzyliśmy, że wygra ten, kto będzie najbliżej istoty chopinowskiej muzyki, ale niestety, tak się nie stało – dodał.

Po raz kolejny – zaznaczył Rozlach - Konkurs Chopinowski wygrał pianista grający na włoskim instrumencie Fazioli, który nota bene pod palcami zwycięzcy Konkursu nie brzmiał najlepiej, a kiedy zaraz potem zasiadła do niego inna pianistka brzmiał jak zawsze ciekawie.

- Jestem ogromnie ciekaw – powiedział Adam Rozlach - listy głosowań, pozwoli nam ona – być może - na zrozumienie tego werdyktu, a także tych wcześniejszych, łącznie z wyeliminowaniem z konkursowego grona najlepszego Polaka 21-letniego Mateusza Dubiela, i to od razu, już po I etapie Konkursu. Nie dać szansy na występ choćby tylko w II etapie zwycięzcy Ogólnopolskiego Konkursu Chopinowskiego, jest czymś co rodzi najróżniejsze wątpliwości. Jak – nadto - mogą się czuć polscy jurorzy tego Konkursu? – spytał na koniec komentator.

Anna Bernat, Polska Agencja Prasowa

—————————————————————

Gratulacje dla Bogu ducha winnego pianisty!”
      • mocca25 Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 21.10.25, 11:44
        a będzie udostępniony protokół z wszytskich etapów?

btw Parę lat temu Pogorelich wystąpił sądownie o udostępnienie mu protokołu z 1980 r i mu odmówiono.
        • ania_z_zielonymii Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 21.10.25, 11:48
          Obiecali, że udostępnią niezwłocznie. Ja czekam niecierpliwie i sprawdzam co jakiś czas stronę.
          • kropkaa Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 21.10.25, 12:49
            Adam Rozlach bardzo mocno jest zbulwersowany odpadnieciem Mateusza Dubiela.
            W sumie mu się nie dziwię, bo faktycznie zdobywca I i II miejsca na konkursie ogólnopolskim nie przeszli nawet do II etapu.
          • mocca25 Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 21.10.25, 17:15
            Lepiej niech nie robią tego przed koncertem

• bmtm Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 21.10.25, 16:03
        Są już udostępnione wspomniane listy głosowań?
      • kropkaa Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 21.10.25, 16:15
        Piotr Paleczny na swoim fb:

Happy Birthday Dear Tianyao Lyu !!!

🇵🇱 Konkurs skończony, Nagrody przyznane…
        Ale ja bardzo żałuję i bardzo mi przykro, że w słonecznym dniu Twych urodzin, nie możemy Ci wręczyć odpowiedniego prezentu, takiego, na jaki -moim zdaniem- w pełni zasłużyłaś !
        W tym szczególnym dla Ciebie dniu - to ja, chciałbym Ci podziękować za bezcenny prezent, który dałaś naszej publiczności i Konkursowi.
        Trudno ubrać w słowa nadzwyczajną naturalność, wdzięk, płynność i kreatywność długiej frazy pozbawionej jakichkolwiek sztuczek, piękno i narracyjność dźwięku, precyzję artykulacji i pedalizacji i wiele innych elementów, które płynęły prosto z Twego serca i wyobraźni, bezpośrednio do serc wzruszonej publiczności.
        Byłaś i pozostaniesz muzyczną ozdobą, artystycznym klejnotem tej edycji Konkursu, za co serdecznie dziękuję !

🇬🇧 The competition is over, the prizes have been awarded...
        But I deeply regret and am very sorry that on this sunny day of your birthday, we cannot give you the gift that, in my opinion, you fully deserve !
        On this special day for you, I would like to thank you for the priceless gift you have given our audience and the Chopin Competition.
        It is difficult to put into words the extraordinary naturalness, grace, fluidity and creativity of your long phrases devoid of any artifice, the beauty and narrative quality of your sound, the precision of your articulation and pedalling, and many other elements that flowed straight from your heart and imagination, directly into the hearts of your moved audience.
        You were and will remain the musical highlight, the artistic jewel of this edition of the Competition, for which
        I sincerely thank you 👏👏👏👏👏
      • taje Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 21.10.25, 20:55
        Rozmawiałam dzisiaj z warszawską pianistką - ponoć całe warszawskie środowisko pianistyczne jest co najmniej zdziwione werdyktem. Nikt nie uważa, że Eric Lu zasłużył na wygraną, jego gra jest zbyt introwertyczna i mało inspirująca, mimo, że technicznie poprawna. I panuje przekonanie, że zarówno Tianyao Lyu, jak i Shiori Kuwahara zasługiwały na wyższą ocenę.
        • ardzuna Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 22.10.25, 01:07
          A ja słuchałam konkursu bardzo z doskoku, dlatego nie mam pełnego oglądu, niemniej jednak z werdyktu jestem zadowolona - Lu słuchałam w trzecim etapie i co chwila wołałam do męża, że ten pianista jest znakomity.
        • feniks_z_popiolu Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 22.10.25, 10:30
          Alexewicz
          Ong
          Lyu

Taką kolejność stworzyła publiczność głosująca na oficjalnej stronie Konkursu.
          No i cóż, koniec imprezy. Szoda. Czekamy teraz na 2030 rok.
    • kropkaa Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 21.10.25, 20:19
      Jakiś taki niesmak czuję, że przewodniczący jury już się zwinął i nie ma go na koncercie laureatów i wręczeniu nagród. Słabe to.
      • feniks_z_popiolu Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 21.10.25, 20:38
        Przewodniczący mógłby dostać "ɓęcki" i zwiał smile?
        Czy laureaci nie mają słuchawek z tłumaczeniem bo jakoś tak to wygląda?
        • kropkaa Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 21.10.25, 20:54
          Ktoś tam w złotej loży miał, może też mają. Choć te przemówienia Hołowni i Nawrockiego nie wiem czy są aż tak warte uwagi.
    • sylwiastka Będę na koncercie laureatów 21.10.25, 23:03
      Ale mi się trafiło. Oglądam transmisje na YouTube koncertu laureatów po konkursie. A przerwie Eric Lu wypowiada się, ze zaraz będzie występował w Berlinie. Sprawdzam szybko i faktycznie będzie w Berlinie koncert laureatów tegorocznego Konkursu chopinowskiego. Były jeszcze wolne miejsca i kupiłam. Później koncertuje Bruce Liu (z innym, ciekawym repertuarem) na którego tez kupiłam bilety i Martha Argerich (jeszcze się waham bo ja już widziałam na żywo, choć około 8 lat temu). Na wiosnę będzie też Hayato Sumino.
      Ale to fajne i kulturalne miasto wink
      • ania_z_zielonymii Re: Będę na koncercie laureatów 22.10.25, 10:41
        Ale fajnie🥰

Po wczorajszym koncercie laureatów na nowo zakochałam się w mazurkach Yehudy Prokopowicza. Bardzo zasłużona nagroda.
    • mocca25 Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 22.10.25, 18:21
      Na rozweselenie. W brytyjskim Independent ukazał się artykuł poświęcony konkursowi. Autor się litował nad uczestnikami, że muszą grać tylko Chopinasmile
      • ardzuna Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 23.10.25, 23:28
        Normalnie obóz pracy. Czekam, aż wzniecą powstanie i dokonają przewrotu, albo ich ktoś oswobodzi.
    • alterego72 Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 23.10.25, 16:55
      Czy ktoś z was wie, gdzie jest transmitowany dzisiejszy II koncert laureatów?
      • alterego72 Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 23.10.25, 17:40
        III, nie II.
        Ale i tak chyba tylko główny był transmitowany.
        • kurt.wallander Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 23.10.25, 22:57
          Drugi jest na YT www.youtube.com/watch?v=sjMqCzuPU9g
      • kropkaa Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 23.10.25, 19:48
        Nigdzie.
        Żenada.
        • snakelilith Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 24.10.25, 12:13
          kropkaa napisała:

> Nigdzie.
          > Żenada.

Nie macie internetu? Wszystkie są przecież na oficjalnym kanale konkursu i można każdego pianistę oglądać ile razy się chce i kiedy się chce:
          www.chopincompetition.pl/en/calendar?stage=2441&day=32
          • kropkaa Re: XIX Konkurs Pianistyczny im. F.Chopina 24.10.25, 13:40
            Transmisji koncertu nie było nigdzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka