Dodaj do ulubionych

Szafa PAX z Ikea a emama

07.10.25, 09:20
Zamawiam nową szafę z różnego rodzaju przegródkami. Co mają emamy ? Kosze, szuflady, szuflady ze szkłem a może wieszaki ?
Przegródki na pierścionki i okulary ?
Macie takie mikroskopijne kuleczki uchwyty do drzwi czy te większe ? Metalowe podstawki na buty ?

Co jest hitem w użytkowaniu a co można sobie odpuścić ?
Obserwuj wątek
    • mikams75 Re: Szafa PAX z Ikea a emama 07.10.25, 09:31
      Wg mnie wszystko jest fajne ale miejscochlonne. A do tego człowiek jest z natury leniwy. Ostatecznie wybrałam szafę z szufladami na zewnątrz, ale chyba takiej nie ma Ikea.
      • anajustina Re: Szafa PAX z Ikea a emama 07.10.25, 10:08
        Jak to na zewnątrz? Tak z boku?
        • mikams75 Re: Szafa PAX z Ikea a emama 07.10.25, 10:13
          Tak, że nie muszę otwierać drzwi, żeby otworzyć w środku szufladę. Nie musi być z boku. Pierwsza lepsza z Googla, kolory niedobrane ale to tylko przykład
          encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS2mVqW7F5OqXZAYDrw5CdK4HU0SFFEZAbDzfpwq7r3rg&s=10
          • ruta_tannenbaum Re: Szafa PAX z Ikea a emama 07.10.25, 10:20
            Kurczę, jakieś piękne to moim zdaniem nie jest, ale wydaje się bardzo praktyczne!
            • kira_03 Re: Szafa PAX z Ikea a emama 07.10.25, 13:44
              Bo ma fatalnie dobrane kolory. Zdaje się stolarze oferują tego typu szafy.
            • mikams75 Re: Szafa PAX z Ikea a emama 07.10.25, 21:54
              Mam zupełnie inne kolory i układ, jak jest Szyszko w jednym kolorze, to jest o wiele lepiej. Praktyczne i nie traci się tyle miejsca po bokach jak w szufladach wewnątrz szafy.
          • anajustina Re: Szafa PAX z Ikea a emama 07.10.25, 10:58
            Fajne.
    • marta.graca Re: Szafa PAX z Ikea a emama 07.10.25, 09:41
      Mam trzy koszo szuflady, jedną płaską szufladę, dwie przegrody z rurkami na wieszaki, w jednej na dole są wieszaki na spodnie i dwie górne półki. Mam też plastikowe przegródki na apaszki i krawaty, ale nie korzystam i można sobie je odpuścić.
    • pepsi.only Re: Szafa PAX z Ikea a emama 07.10.25, 10:00
      Każdemu wg potrzeb.

W szafie mamy drążek na płaszcze, część z półkami i 2 szuflady, i wystarczy.
      Nawet drzwi zamontowaliśmy tradycyjnie otwierane, a nie suwane.
      Nie cierpię udziwnień, wymyślania na siłę, i im prościej tym lepiej.
    • kamin Re: Szafa PAX z Ikea a emama 07.10.25, 10:07
      Mam drążek na ubrania wiszące, dużo półek, zwykłe zabudowane szuflady, wysuwane koszyki i wysuwany wieszak na spodnie.
      Ten drążek i koszyki niezbyt praktyczne.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Szafa PAX z Ikea a emama 07.10.25, 10:14
        Jak drążek może być niepraktyczny? Masz jakiś nietypowy? Jaki?
        • kamin Re: Szafa PAX z Ikea a emama 07.10.25, 20:29
          Źle się wyraziłam. Chodziło mi o wieszak, chyba to ten model
          www.ikea.com/pl/pl/p/komplement-wysuwany-wieszak-na-spodnie-bialy-00446534/
          • ichi51e Re: Szafa PAX z Ikea a emama 07.10.25, 20:42
            Mi też się nie sprawdzał. Za to zaskakująco się przydaje ten www.ikea.com/pl/pl/p/komplement-wysuwany-wieszak-wielofunkcyjny-bialy-80262489/
          • m_incubo Re: Szafa PAX z Ikea a emama 08.10.25, 08:34
            U mnie wieszak na spodnie sprawdza się na kurtki i bluzy przedszkolaka i niezliczone opaski do włosów wink
            Wysuwa sobie przed wyjściem z domu, wszystkie widzi, wybiera, przebiera, zadowolona.
    • pyza-wedrowniczka Re: Szafa PAX z Ikea a emama 07.10.25, 10:11
      Nie mam szafy z Ikea co prawda, ale w przedpokoju mamy kosze - na drobne rzeczy typu czapki, szaliki, torebki itp. sprawdzają się super, ale już ubrań bym w tym nie dała rady trzymać, bo jednak ciężko ładnie poukładać.

W sypialni mam za to mnóstwo szuflad, drążki i tylko jedną półkę (i to taką na górze). Polecam iść w szuflady jak najbardziej.

I taka uwaga - im szersza szuflada tym lepiej.

Co do biżuterii, oglądałam te wszystkie przegródki i szuflady, ale wydawały mi się nie praktyczne. Bardzo mało się tam mieści, dużo przestrzeni się marnuje na jakieś ścianki, więc żeby mieć wszystko poukładane musiałabym mieć z 5 takich szuflad.
    • gryzelda71 Re: Szafa PAX z Ikea a emama 07.10.25, 10:14
      U syna trzydrzwiowa. Ta najwyższa. Na gorze polka, drążek na całości, na dole szyluflady w jednej części, tak że jest też miejsce na bardzo długie rzeczy.
      Druga same półki, czesc wysuwana( nizsze) bo wygodniej się tak korzysta.
      Butów w niej nie trzyma.
    • eliszka25 Re: Szafa PAX z Ikea a emama 07.10.25, 10:14
      Na samym dole jest szuflada - kosz. Wyżej szuflady zwykłe do wysokości, do której ma to sens, potem drążek na wieszaki, a nad nim jeszcze 2 półki. To w jednej części. W drugiej tak samo, tylko szuflad jest mniej, żeby można było powiesić płaszcze czy sukienki, a najwyższa szuflada jest płytka z przegródkami na biżuterię. W tej mam też taki wysuwany wieszak na paski czy szale i też mi się przydaje. Więcej udziwnień nie mam, bo zwykle zabierają dużo miejsca, a w szafie przez to mieści się mniej.

Uchwyty mam skórzane i drzwi otwierane korkowe. Nie lubię drzwi przesuwanych i zrobiłabym takie tylko wtedy, gdyby brakowało miejsca na normalnie otwierane drzwi.
    • ruta_tannenbaum Re: Szafa PAX z Ikea a emama 07.10.25, 10:18
      Mam:
      - dużo szuflad, kocham szuflady - im większe tym dla mnie wygodniejsze
      - drążki na wieszaki - klasyk
      - płaską szufladkę z przegródkami na biżuterię - jest to fajne
      - podstawki na buty - mam, nie są jakieś superwygodne, ale chyba nic lepszego nie wymyślono
      - kosze - przydają się, ale nie więcej niż 1-2, mam tam, gdzie zawiasy nie pozwalały dać pełnej szuflady
      - drzwi mam w większości lustrzane, z małymi uchwytami, w drugiej szafie lustrzane przesuwne. To już co kto lubi, oczywiście się palcują, ale zależało nam na lustrach.
      • pyza-wedrowniczka Re: Szafa PAX z Ikea a emama 07.10.25, 10:22
        też kocham szuflady; zaczęłam w pewnym momencie składać ubrania pionowo i nagle zrobił się porządek i nic się nie rozwala
        • zbarazowa Re: Szafa PAX z Ikea a emama 07.10.25, 10:28
          Tzn jak? Masz zdjęcie?
          • 35wcieniu Re: Szafa PAX z Ikea a emama 07.10.25, 10:45
            No pionowo.
            Pewnie coś w tym stylu:

https://witek.pl/img/cms/koszulki_szuflada_435x300.png

Osobiście nie lubię, zresztą nie mam szuflad, ale ma to swoich fanów.
            • ruta_tannenbaum Re: Szafa PAX z Ikea a emama 07.10.25, 11:00
              Tak, ja też tak robię, zwłaszcza ze swoimi koszulkami i ubraniami dziecka - na początku wydawało się to dziwne, ale okazało się, że działa.
              • pyza-wedrowniczka Re: Szafa PAX z Ikea a emama 07.10.25, 11:09
                Dokładnie - koszulki, cienkie swetry, ubrania sportowe mam właśnie tak.
                Na wieszakach sukienki, spódnice, kardigany, żakiety itp.
              • kamin Re: Szafa PAX z Ikea a emama 07.10.25, 22:04
                Nie robi się bajzel po wyciągnięciu kilku rzeczy? I jak z gnieceniem? Bo sprawiają wrażenie ściśniętych.
                • pyza-wedrowniczka Re: Szafa PAX z Ikea a emama 07.10.25, 23:29
                  Bajzel i gniecenie się jest właśnie mniejsze - nic mi nie robili bałaganu wcześniej w szafie jak wyjmowanie piątej koszulki od góry na wielkim stosie. Zawsze potem coś spadło, coś się zagięło. Nie kuszą być ściśnięte, u mnie nawet nie wypełniają szczelnie szuglady, a ze są zrolowane to nie ma zagięć nawet
                • ruta_tannenbaum Re: Szafa PAX z Ikea a emama 08.10.25, 09:18
                  Potwierdzam obserwacje Pyzy. Co do gniecenia, moim zdaniem nie gniecie się jakoś, ale też nie trzymam w ten sposób rzeczy wyprasowanych (jeśli coś prasuję, to bezpośrednio przed założeniem). Koszule czy gniotliwe swetry i sukienki mam na wieszakach.
            • trampki-w-kwiatki Re: Szafa PAX z Ikea a emama 07.10.25, 20:15
              Ja tak robię. Tak trzymam spodnie, swetry czy bluzy.
    • sylwiastka Re: Szafa PAX z Ikea a emama 07.10.25, 10:44
      Mam i polecam:
      Polke na samej gorze na materiałowe zamykane pojemniki w których przechowuje ubrania sezonowe.
      Dwa rzędy drążków, bo to bardzo zwiększa liczbę ubrań, które się pomieszczą na szerokość 100 cm.
      Te rzędy ubrań przedzielone są wysuwana polka, trzymam tam żelazko i malutka deskę do prasowania.
      W drugiej części mam 4 kosze, świetne do przechowywania swetrów (zrolowanych), koszulek, bluz oraz ubrań sportowych. Wyżej mam polki.
      Szafa jest głęboką i dlatego szuflady/kosze są wygodne.
      Na polkach ww tylnej części mam pudelka na rzadziej używane rzeczy, a przed pudelkami poukładane ubrania.
      Nie mam i nie chciałabym mieć:
      Ichniego wieszaka na spodnie. Wieszam je na zwykłych, welurowych wieszakach i zajmują mniej miejsca.
      Nie chciałabym tez mieć polek na buty w tej samej szafie, w której trzymam ubrania. Często używane buty trzymam w przedpokoju, natomiast rzadko używane w pudelkach w szafie. Ale takich nieosłoniętych nie wkładałbym do szafy.
      Mam tez różne wkłady i dodatki, jak koszyki zaczepiane na polki oraz przegródki na dresy/jeansy.
      • ichi51e Re: Szafa PAX z Ikea a emama 07.10.25, 11:32
        Ja też preferuje ten układ ale jestem na tyle wysoka że dałam drazek na samą górę (nad zrobiłam dostawkę więc nie straciłam tam wąskiej półki) dzięki temu na dole mam jeszcze szuflady.
      • trampki-w-kwiatki Re: Szafa PAX z Ikea a emama 07.10.25, 20:19
        Jaki porządek w szafie!
        • sylwiastka Re: Szafa PAX z Ikea a emama 07.10.25, 21:52
          Dzieki! I caly czas tak jest! Uwielbiam otwierać szafe i miec wszystko uporzadkowane, a ubieranie sie to przyjemnosc.
          Kazda rzecz ma swoje miejsce i kazda sztuka garderoby wisi osobno na wieszaku(wyjatek spodnice), a wieszaki sa posortowane (czarne na spodnie, rozowe na koszule i sukienki, a drewniane na marynarki i kurtki, metalowe z klamrami na spodnice). Mam tez zasade nie dokladania wieszakow. Czyli jesli wszystkie sa zapelnione a cos nowego kupilam, to jakas rzecz jest usuwana.
          • trampki-w-kwiatki Re: Szafa PAX z Ikea a emama 07.10.25, 21:55
            Piękny system! Odnalazłabym się w nim 😁
            Gdybym tylko potrafiła go utrzymać!
    • ichi51e Re: Szafa PAX z Ikea a emama 07.10.25, 11:23
      Poczekaj z zamawianiem. Była już promocja na billy była na beste teraz jest metod za chwilę będzie 15% na paxy.
    • pffpffpff Re: Szafa PAX z Ikea a emama 07.10.25, 11:28
      Szuflady lepsze niż kosze. Polki mam tylko nad drążkami. Trzymam w nich pudła z pamiątkami, pudła do torebek i części butów. Nie wiem po co.
      Dobrze mieć chociaż część z dłuższą przestrzenią pod drążkiem - na długie kiecki i płaszcze.

Te szuflady na butach są tak sobie praktyczne. Mam, korzystam, ale część trzymam w zwykłych szufladach i sprawdza m się to lepiej. Półki mam tylko na torebki i kapelusze.
      • pffpffpff Re: Szafa PAX z Ikea a emama 07.10.25, 11:31
        Drzwi u siebie nie mam, bo w założeniu tak mi się podobała. Mam osobny pokój na garderobę. Ale myślę od dłuższego czasu nad montażem drzwi.
        U dzieci są drzwi i uchwyty. Dopasowane do stylu.
    • nenia1 Re: Szafa PAX z Ikea a emama 07.10.25, 12:38
      Ja mam garderobę i szafy z różną głębokością - 60 cm na jednej ścianie i 40 cm na drugiej. Ta druga głębokość jest idealna jeśli chodzi o otwarte półki i szuflady. Szuflady moim zdaniem są niezbędne, podzielisz sobie rzeczy tematycznie, szczególnie takie jak bielizna, skarpety, czapki, rękawiczki itp. i masz porządek, nie trzeba szukać bo wiadomo gdzie co jest, plus wizualnie to dobrze wygląda. W szafach o głębokości 60 cm mam drążki w podziale na rzeczy długie, więc wtedy drążek tylko u góry, oraz krótsze typu swetry, bluzki, koszulki, a na dole spódnice, spodenki, spodnie. Bardzo sobie chwalę wysuwane szuflady na buty w części głębszej. Wysuwasz i wszystko widzisz. Dlatego otwarte półki najlepiej moim zdaniem sprawdzają się w głębokości 40 cm, a jak szafa głębsza to otwarte półki najlepiej wysuwane. Nie mam innych bajerów. Zastanawiam się nad domówieniem szuflady na biżuterię, zegarki, ale bez niej też żyję. W przedpokoju mam kolejne spore szafy i tam (prócz szuflad zwykłych, wysuwanych półek, mam jeszcze wysuwane kosze. Jeden służy mi do trzymania siat na zakupy, jak ma się ich więcej to się świetnie sprawdza. Ogólnie nie kieruj się "bajerami" ale tym co masz/nosisz i co potrzebujesz. U mnie dużą robotę zrobiły zwykłe wieszaki z IKEA, fajne i tanie. Odkryłam że do koszulek, bluzek, cienkich sweterków, świetnie sprawdzają się bardzo wąskie wieszaki, dzięki czemu w szafach jest zdecydowanie więcej miejsca niż przy tradycyjnych wieszakach. Sprawdziło mi się też oświetlenie wewnątrz szaf, raz że lepiej wszystko widać, dwa wieczorem nie musisz włączać górnego oświetlenia, co bywa ważne jak się ma np. szafy w sypialni.
    • wena-suela Re: Szafa PAX z Ikea a emama 07.10.25, 13:31
      Kosze i szuflady są bardzo praktyczne. Mam je wszędzie na dole szaf. I wysoko też. Szuflady elegantsze i droższe od koszy.
    • trampki-w-kwiatki Re: Szafa PAX z Ikea a emama 07.10.25, 20:23
      W mojej mam wiele koszy i bardzo je lubię. Ale moje ulubione i najbardziej pojemne rozwiązanie mam w szafie na odzież wierzchnią. Na półkach mam takie pudełka z Ikea, które idealnie wypełniają przestrzeń między półkami. Skubb się chyba toto nazywa. Mam tam wszystkie czapki, szaliki, rękawiczki. W sypialni trzymam w tym spódnice. To jest bardzo pojemne, bo szuflady niestety kradną trochę przestrzeni i kosze również.
      • ruta_tannenbaum Re: Szafa PAX z Ikea a emama 08.10.25, 09:21
        Trampki-w-kwiatki, czy ja tu widzę kurtkę z Dzień Dobry, którą sama przed chwilą z siebie zdjęłam? wink
        • trampki-w-kwiatki Re: Szafa PAX z Ikea a emama 08.10.25, 10:16
          Oczywiście! Żeby tylko jedną! 🤪
          • ruta_tannenbaum Re: Szafa PAX z Ikea a emama 08.10.25, 18:44
            trampki-w-kwiatki napisała:

> Oczywiście! Żeby tylko jedną! 🤪
            <3
            Zwłaszcza lubię mieć takie wesołe okrycie jesienno-zimowe, to zdecydowanie rozjaśnia atmosferę błotnistej Polski
        • trampki-w-kwiatki Re: Szafa PAX z Ikea a emama 08.10.25, 10:17
          Kocham ten sklep! Odszarowuje ten świat 😜
    • lomek22 Re: Szafa PAX z Ikea a emama 08.10.25, 02:17
      Szafa PAX, o czym nie wszyscy wiedzą, wymaga ściany bez cokolika przy podłodze. Czyli nie ma wycięcia na cokolik. Trzeba pamiętać /uwzględnić.
      • login.na.raz Re: Szafa PAX z Ikea a emama 08.10.25, 08:21
        Chodzi o listwę przy podłodze? U mnie jest, pan z ikea, który montował szafę, nie nalegał na usunięcie listwy.
        • ichi51e Re: Szafa PAX z Ikea a emama 08.10.25, 18:31
          Możesz nie usuwać ale szafy do ściany nie dosuniesz bez wycięcia wgłębienia w szafie
    • sueellen Re: Szafa PAX z Ikea a emama 08.10.25, 18:37
      Pax miałam dawno temu, nie pamiętam co się z nią stało. Pewnie sprzedałam. Drzwi były szklane przesuwane ( lustro). Ciągle się syfilis. Nie tęsknię!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka