Dodaj do ulubionych

brazowy jezyk

15.11.25, 18:30
2 dni temu wpadłam na 'super' pomysł, że wyczyszcze bardzo dokładnie jezyk szczoteczka do zębów/elekryczna/. Tarlam jak opętana, boki też konkretnie.
W czw rano obudzilam sie z bolem jezyka, woeczorem mialam wrażenie, że jest po bokach spuchniety tak od dołu i dalej jest wg mnie.

Poszlam w pt do laryngolog. Stwierdziła, że mogłam za bardzo trzec i podraznic, ale też zauważyła, że mam brązowy jezyk /nie widzialam wcześniej, moze juz wcześniej byl taki?/.
Dala mi nystatyne do smarowania jezyka, wit B, tabletki flucofast.

Nie pale.

Ematka miała też taki problem? Czy przeszlo? Coś powinnam jeszcze zrobić lub sprawdzić?

Załączam fote jezyka smile
Obserwuj wątek
    • krwawy.lolo Re: brazowy jezyk 15.11.25, 18:34
      Zakochałem się! Od pierwszego zajrzenia.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: brazowy jezyk 15.11.25, 19:01
      Taki język to przy grzybicy się robi, a grzybica od złego jedzenia.
      Jesz niewłaściwe rzeczy. Możesz mieć alergię pokarmową, bo język wygląda jak język alergika.
      Zbadaj się też pod kątem cukrzycy, bo zbyt wysoki cukier sprzyja grzybicy, tak samo jak alergia.
      Nystatyna i Flucofast pewnie pomogą, ale jak nie zmienisz sposobu odżywiania na lepszy dla ciebie, to grzyby wrócą za jakiś czas.
      Nie masz żadnych problemów z układem pokarmowym?
      • arabelax Re: brazowy jezyk 15.11.25, 19:22
        Cukrzycy nie mam, zawsze w normie glukoza I insulina. Alergii żadnych też nie mam. Co powinnam zbadac? Moze mam, a nie wiem?

Mam refluks, ostatnio chyba się wznowił. Innych problemów z układem pokarmowym nie mam.
        Nie jem miesa zwierząt od jakich 12 lat, ale jem ryby.
        Zawsze jem zdrowo, bardzo pilnuje tego. Żadnych fast food, czy przetworzone jedzenie, dużo warzyw, owoców prawie nie jem.
        • kk345 Re: brazowy jezyk 15.11.25, 19:43
          Zanim zaczniesz się diagnozować, to pamiętaj, że mamtrzykoty wszystkim w ciemno diagnozuje alergię 😀😀😀
          • arabelax Re: brazowy jezyk 15.11.25, 19:54
            aa to nie wiedzialam 😃
          • mamtrzykotyidwato5 Re: brazowy jezyk 15.11.25, 21:16
            Nie wszystkim i na pewno nie w ciemno.
            W tym konkretnym przypadku po wyglądzie języka i grzybicy, potwierdzonej przez lekarkę, u której była, i która dała leki na grzybicę.
            A jak jeszcze do tego ma refluks, to alergia pokarmowa pewna na 200%.
            Trzeba pójść do alergologa i zrobić testy skórne pokarmowe, może się wtedy uda potwierdzić alergię i znaleźć przyczynę refluksu i grzybicy, i pewnie jeszcze innych dolegliwości, o których nie wie, że są spowodowane alergią, bo nauczyła się z nimi żyć i myśli, że są normalne.
            • asia.sthm Re: brazowy jezyk 17.11.25, 01:24
              > może się wtedy uda potwierdzić...

Na dwoje babka wróżyła, zemrze albo nie zemrze 🥲
              • mamtrzykotyidwato5 Re: brazowy jezyk 17.11.25, 10:19
                Masz rację.
                No niestety, alergię można na 100% potwierdzić, tylko wtedy, jak w testach coś wyjdzie, a testy są niedoskonałe i często nic nie wychodzi pomimo zaawansowanej alergii.
                Jeszcze gorzej jest z wykluczeniem alergii.
                Nie istnieją żadne badania, które by mogły wykluczyć alergię, bo jeśli w testach nic nie wyszło, to wcale nie znaczy, że alergii nie ma. To znaczy tylko tyle, że tym konkretnym testem(są różne) nie udało się potwierdzić alergii.
                • kk345 Re: brazowy jezyk 22.11.25, 21:17
                  Brzmi jak sławetne lamblie big_grin
    • alpepe Re: brazowy jezyk 15.11.25, 19:10
      Ta, nażarłaś się czekolady, nie wypłukałaś i się chwalisz, przyznaj się!
      A na serio, to nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu. Rób, co ci nakazała laryngolog, a będzie dobrze.
      • arabelax Re: brazowy jezyk 15.11.25, 19:23
        Ja jestem trochę hipochondrykiem, więc teraz zaczelam też drążyć smile
        Będę robić jak mowila i mam nadzieję, że pomoże.
        • alpepe Re: brazowy jezyk 15.11.25, 19:38
          Pewnie, że pomoże. Po prostu poroznosiłaś bakterie ze szczoteczki na język, te językowe się wściekły, zrobiły strajki i wygląda jak wygląda. Do tego może i jakiś grzybek się przyplątał, więc język będzie i z tym musiał sobie poradzić. Jest coś takiego jak płukanie jamy ustnej olejem, jak już chcesz się bawić w dziwne hignienizacje.
          • arabelax Re: brazowy jezyk 15.11.25, 19:57
            Ta lekarka to samo powiedziała, że mogłam roznieść bakterie.
            To poczekam na efekty tych leków. Już wolę też nie kombinować nic z olejowaniem.
    • asia.sthm Re: brazowy jezyk 15.11.25, 19:37
      Nie chcę cię martwić, ale taki język to mój dziadek dwa dni przed śmiercià miał.

Dwa zgrabne siniaki sobie wyszczotkowałaś elektrycznie. Nie dziękuj 🥂
      • alpepe Re: brazowy jezyk 15.11.25, 19:39
        Zaglądalaś dziadkowi do jamy ustnej dwa dni przed śmiercią?
        • krwawy.lolo Re: brazowy jezyk 15.11.25, 19:40
          Szukała spadku.
          • pepsi.only Re: brazowy jezyk 15.11.25, 19:52
            złotych zębów
            • krwawy.lolo Re: brazowy jezyk 15.11.25, 19:53
              👍
        • asia.sthm Re: brazowy jezyk 17.11.25, 01:21
          alpepe napisała:

> Zaglądalaś dziadkowi do jamy ustnej dwa dni przed śmiercią?
          >

Sam chętnie wywalał i wszystkim pokazywał dikładnie jak autorka wàtku. To poważny przypadek
    • never.surrender7 Re: brazowy jezyk 17.11.25, 11:43
      Efektem ubocznym brania niektórych antybiotyków, np stosowanych przy zapaleniu górnych dróg oddechowych jest coś, co w ulotkach określają jako "czarny włochaty język" wink a faktycznie jest językiem pokrytym brązowym nalotem. Brałaś może jakiś antybiotyk ostatnio?
      • arabelax Re: brazowy jezyk 17.11.25, 21:15
        nie bralam, ale już mi przeszlo. też.czytalam o tym wlochatym języku.
        już mam normany różowy. moze po tych lekach jakos bardzo szybko, bo po 3 dniach minelo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka