Dodaj do ulubionych

szkola-fb-dzieci

21.11.25, 07:11
A wiec wszystkie szkoly w PL maja swojego FB, na ktorym udostepniane sa zdjecia dzieci publicznie.
Pierwsze pytanie, czy rodzice podpisywali zgody?
Drugie, czy to jest ok i zgadzacie sie z tym, ze kazdy moze sobie ogladac?
Trzecie, czy wasze firmy male i duze tez maja tam konta i wklejaja sobie zdjecia pracownikow?
i ostatnie pytanie, czy gdyby 20-40 lat temu wystawiano Was na takim fb i teraz kazdy moglby sobie wejsc i poogladac, czy nie przeszkadzaloby Wam to?
Obserwuj wątek
    • pffpffpff Re: szkola-fb-dzieci 21.11.25, 07:28
      1. Tak
      2. Dla mnie tak
      3. Tak (aczkolwiek w poprzedniej firmie, kiedy proponowałam to prezesowi, miał twoje podejście. Bo może pan Marcin z handlowego nie chce, żeby żona wiedziała że na wyjeździe integracyjnym była też pani Jadzia z kadr - coś w ten deseń. Dzisiaj na profilu widzę, że pracownicy kręcą rolki regularnie).
      4. Nie wiem. Kiedyś były gazetki ścienne i kroniki klasowe.
    • stara_pingwinica Re: szkola-fb-dzieci 21.11.25, 07:35
      Nie miałam i nie mam z tym problemu.
    • memphis90 Re: szkola-fb-dzieci 21.11.25, 07:39
      Na logikę - jeśli ktoś podpisał zgodę, to się zgadza… 🤔
    • szmytka1 Re: szkola-fb-dzieci 21.11.25, 07:42
      Łoczywiscie. Ponadto za każdym wyjściem poza szkole na jakieś wydarzenie podpisujesz zgodę, na wycieczkę zgodę, na konkursy gdzie dzi3cko maluje obrazki zgodę, na wszystko mnóstwo papierologii. Jak oświadczysz, że się nie zgadzasz, to że zbiorowego wygumkują.

Czy nie mam problemu, że Kowalski zobaczy jak moje dziecko drze japę na występie śpiewackim? Najmniejszego. Na ulicy też ludzie na nie patrza i w sklepach i na placu zabaw.
    • szmytka1 Re: szkola-fb-dzieci 21.11.25, 07:45
      A co miałoby mi przeszkadzać, że ktoś zobaczy, że 40 lat temu byłam blondyneczką z dwoma warkoczykami zakończonymi kokardą, szkoda że nikt nie chce oglądać. Moje młodsze dziecko podobno jest do mnie podobne.
    • 35wcieniu Re: szkola-fb-dzieci 21.11.25, 07:54
      A wiec wszystkie szkoly w PL maja swojego FB

Ahahahahhahaha.
      Nie.
      • 35wcieniu Re: szkola-fb-dzieci 21.11.25, 07:57
        Co do firmy: nie, nikt nie robi nikomu zdjęć i ich nie wrzuca, nie wyraziłabym zgody na coś takiego (albo nie zdecydowała się na pracę w takim miejscu gdyby to była przyjętą praktyka).
        Nie toleruję też znajomych wrzucających co popadnie i cykajacych fotki przy byle okazji i bez niej.
        • stara_pingwinica Re: szkola-fb-dzieci 21.11.25, 08:37
          Jeżeli chodzi o lekarza to wolę jak wrzuci swoją facjatę np. na ZnanymLekarzu.
          Podobnie wtedy, gdy wypowiadam się zawodowo np. w mediach lub na stronie firmy, to nie chciałabym, żeby mi twarz zasłaniano. No, chyba, żebym pracowała w służbach specjalnych, to tak.
          Podobnie przy występach w teatrze, czy filmie dziecku, które np. jest aktorem lub po prostu promuje swoją szkołę.
          Co innego zdjęcia prywatne, z prywatnych, rodzinnych, przyjacielskich wydarzeń- te udostępniam tylko zainteresowanej rodzinie.

• 35wcieniu Re: szkola-fb-dzieci 21.11.25, 10:06
            Ale co ma znany lekarz do tego? Chce to niech wrzuca, pytanie było o politykę firm w tym zakresie.
        • m_incubo Re: szkola-fb-dzieci 21.11.25, 08:58
          Łolaboga, istnieją nawet firmy, w których pracownicy wysyłają w stopce maila nie tylko swoje dane kontaktowe, ale i zdjęcie! Jak żyć!?
          • 35wcieniu Re: szkola-fb-dzieci 21.11.25, 10:08
            Normalnie?
            Co mnie obchodzi co jakieś firmy robią. Dopóki nie muszę tam pracować nie widzę problemu.
    • gryzelda71 Re: szkola-fb-dzieci 21.11.25, 08:45
      Z takimi rozkminami to jednosobowa działalnośc, kontakt przez net i tel, a dzieci jesli juz są to ed.
      • analoga_niet Re: szkola-fb-dzieci 21.11.25, 08:49
        Nie, wystarczy nie podpisać zgody na rozpowszechnianie wizerunku dziecka
        • kropkaa Re: szkola-fb-dzieci 21.11.25, 09:57
          I wtedy przy każdym apelu, występie, dniu patrona dziecko będzie stać z boku, z tyłu tak, aby nie wchodziło w kadr.
          • hanusinamama Re: szkola-fb-dzieci 21.11.25, 10:21
            I to jest ok pdejscie?
            Te dni patrona, apele i inne akcje są po to aby zdjecie robić i wrzucać na FB...czy jednak mają inny cel?
            • stara_pingwinica Re: szkola-fb-dzieci 21.11.25, 12:13
              Tak, mają informować społeczność szkoły oraz osoby nią zainteresowane o tym, co się w niej dzieje.
          • katriel Re: szkola-fb-dzieci 21.11.25, 17:32
            > I wtedy przy każdym apelu, występie, dniu patrona dziecko będzie stać z boku, z tyłu
            > tak, aby nie wchodziło w kadr.

Byłoby fantastycznie, gdyby prostym brakiem zgody rodziców na publikację zdjęć można było kupić sobie dożywotnie prawo do stania z tyłu na apelach, ale niestety, tak to nie działa. Może dlatego, że wtedy wszyscy prosiliby rodziców o odmowę i szkoła nie miałaby skąd brać zdjęć?
        • gryzelda71 Re: szkola-fb-dzieci 21.11.25, 14:46
          Ale po co?
    • analoga_niet Re: szkola-fb-dzieci 21.11.25, 08:48
      Bez podpisania zgody nie mają prawa publikować
    • m_incubo Re: szkola-fb-dzieci 21.11.25, 08:59
      Nie, nie wszystkie szkoły w Polsce mają swojego Facebooka (??)
      Tak, podpisuje się zgodę.
      Tak, jeśli podpisujesz zgodę, to się zgadzasz i jest to wtedy ok, że jazdy może sobie oglądać. To szalone, ale co zrobisz 🤷🏻‍♀️
      • ewa.ewartxxxx Re: szkola-fb-dzieci 21.11.25, 10:11
        m_incubo napisała:

> Nie, nie wszystkie szkoły w Polsce mają swojego Facebooka (??)
        > Tak, podpisuje się zgodę.
        > Tak, jeśli podpisujesz zgodę, to się zgadzasz i jest to wtedy ok, że jazdy może
        > sobie oglądać. To szalone, ale co zrobisz 🤷🏻‍♀️
        >
        xD nie pomyślałaś,że nikogo nie obchodzi twoje dziecko ,stojące w tłumie innych dzieci?
        Na ulicy zakładasz mu kominiarkę ,chroniąc wizerunek-co,jeśli przechodzący facet to pedofil albo babcia handlująca kwiatami zrobi mu ukradkiem zdjęcie?
        To się nazywa paranoja i wymaga leczenia.
        Co innego wrzucać w net zdjecia podlotków wystylizowanych na lolitki a co innego jakieś zwykle dziecko stojace w grupie innych...🤦
        • m_incubo Re: szkola-fb-dzieci 21.11.25, 16:27
          Albo nie ogarniasz drzewka, albo nie ogarniasz tekstu, albo sama "nie pomyślałaś", bo twój komentarz jest totalnie z doopy.
    • cegehana Re: szkola-fb-dzieci 21.11.25, 09:06
      Nie wszystkie. Tak, rodzice są proszeni i zgodę. Nie jest ok, ale dorośli rzadko bywają ok wobec dzieci. W toku ochrony dzieci przed socjal mediami nie myśli się o rezygnacji z czegokolwiek dla siebie.
      • hanusinamama Re: szkola-fb-dzieci 21.11.25, 10:20
        Szkoda ze rodzice którzy się na to nie godzą są uważani za wariatów.
        • stara_pingwinica Re: szkola-fb-dzieci 21.11.25, 12:15
          Variius a od niego "wariat" oznacza różny, inny i tak, różnią się od większości.
    • figaaga Re: szkola-fb-dzieci 21.11.25, 09:07
      1. Tak. Ponadto jak idą w miejsce, które też publikuje zdjęcia, to podpisuję lub nie zgodę osobno.
      2. Każdy decyduje za swoje dziecko. Znam konwencję i zwykle to są zdjęcia grupowe z wyjść czy wydarzeń szkolnych (wycieczki, apele, konkursy itd.), nic ośmieszającego czy intymnego. Jeśli nie ma zgody dziecko albo jest ukrywane za logo, albo wycinane z kadru, albo tak kadrowane są zdjęcia, aby go nie było.
      3. Tak, pracownicy wyrażają zgodę lub nie. Jeśli ktoś zgody nie wyraził postępowanie jak wyżej.
      4. Mnie osobiście nie. Mam w pamiątkach zdjęcia klasowe, w gablotach szkolnych wieszaliśmy zdjęcia z wycieczek, była gazetka szkolna gdzie też publikowaliśmy relacje, późnij brałam udział w wydarzeniach firmowych typu targi czy konferencje na których robiono zdjęcia.

To o mnie, ale rozumiem, że są osoby, które sobie nie życzą publikacji wizerunku i nie stanowi to problemu.
    • ewa.ewartxxxx Re: szkola-fb-dzieci 21.11.25, 10:07
      Tak większość szkół prowadzi FB i strony internetowe.
      U nas zgody są rozdawane na początku roku,rodzic się zgadza bądź nie wtedy dzieciaka po prostu nie ma na zdjęciach z wydarzeń.
      Tak jest to ok,żyjemy w cyfrowej rzeczywistości i nie oczekuje aby gołębie pocztowe roznosiły wieści o tym,co dzieje się w szkole
    • hanusinamama Re: szkola-fb-dzieci 21.11.25, 10:18
      Zadna ze szkół moich dzieci nie prowadzi FB...ale prowadzą je nauczyciele.
      Czyli to nie jest oficjalny FB szkoły.
      Jeden rodzin u nas zapytał jakim prawem są tam wrzucane zdjęcia dzieci...to reszta rodziców mało go nie zagryzła.
      Rodzice sami wysyłają informacje o sukcesach dzieci ( pozaszkolnych) którymi potem szkoła się chwali ( obie szkoły działają tak samo). Ludzi wrzucają na MS tyle informacji o sobie, zdjęcia i filmy dzieci...że trudno aby im FB szkoły przeszkadzał.
      • ga-ti Re: szkola-fb-dzieci 21.11.25, 10:53
        W historii edukacji moich dzieci trafili się nauczyciele aktywni prywatnie w sm. Ci, którzy chwalili się osiągnięciami swoich uczniów prosili o zgody rodziców, nie wypełniałam oficjalnych pism, zgadzałam się ustnie, ale zawsze byłam pytana.
        Niepokoiłoby mnie gdyby ktoś wrzucał fotki mojego dziecka bez mojej wiedzy i zgody. No ale świat się zmienia bardzo szybko, może teraz inaczej podchodzi się do wizerunku dziecka.
    • ga-ti Re: szkola-fb-dzieci 21.11.25, 11:00
      U mego podstawówkowego facebookowa strona działa słabo. Za to strona szkoły aktywnie bardzo. Wrzucane są fotki z przeróżnych wydarzeń szkolnych, klasowych, indywidualne osiągnięcia. Fakt, są to pozytywne wiadomości i zdjęcia fachowo wykadrowane, dzieci uśmiechnięte, piękne i szczęśliwe 😄
      Na początku roku wyrażam zgodę. Oddzielnie zgoda jest przy każdej zgodzie na udział. Szkoła się bardzo asekuruje.

Chyba nie da się uniknąć zamieszczania zdjęć dzieci w sieci, jeśli te dzieci wychodzą gdzieś po za własny dom, takie czasy.
    • szara.myszka.555 Re: szkola-fb-dzieci 21.11.25, 11:02
      1. Czy rodzice podpisywali zgody?
      Tak. Szkoła pilnuje, by nie wrzucać fot dzieciaków bez podpisanych zgód.

2. Drugie, czy to jest ok i zgadzacie sie z tym, ze kazdy moze sobie ogladac?
      Kto się nie zgadzał, ten nie podpisywał, proste.

3. Trzecie, czy wasze firmy male i duze tez maja tam konta i wklejaja sobie zdjecia pracownikow?
      Tak, ale tylko tych, którzy podpisali zgodę. Wielu pracowników wręcz zabiega, by się pokazywać na służbowych social mediach - budują swoją markę osobistą, rozpoznywalność, przydaje się w kontynuacji kariery. Ale są też tacy, którzy zupełnie nie mają na to ochoty i się nie pojawiają na socjalach.

4. gdyby 20-40 lat temu wystawiano Was na takim fb i teraz kazdy moglby sobie wejsc i poogladac, czy nie przeszkadzaloby Wam to?
      Mowa o tych szkolnych? Zdjęcia są czesto publikowane bez nazwisk (anonimowy tłum dzieci, lub z podpisem "klasa 6a na wycieczce"), do tego trudno rozpoznać kto jest kim - czasem ja sama nie mogę się rozpoznać na zdjęciach z dzieciństwa. Osobiście nie miałabym z tym problemu.

Jeśli jednak mój rodzic byłby pseudo-influencerem i non-stop mnie wrzucał w swoje socjale, pod nazwiskiem... to bardzo by mi to przeszkadzało, miałabym żal.
    • kaki11 Re: szkola-fb-dzieci 21.11.25, 12:29
      1. Z tym czy absolutnie wszystkie to nie wiem, ale co do zgody to tak. I zdaje się, że zwyczajnie mają taki obowiązek. Tak jest też np. w przedszkolu mojej córki. I uwaga, buźki dzieci których rodzice na to zgody nie wyrazili są ładnie zakrywane jakimś misiem czy serduszkiem.
      2. No jeśli szkoła/przedszkole uzyskało zgodę, to z czym ja się mam nie zgadzać.
      3. Nie ma.
      4. Tak z 16 lat temu, na stronie (nie fb, internetowej po prostu), było zamieszczone zdjęcie mojej klasy, zrobione na jakiejś lekcji. Nikt nie pytał nas o zdanie, a z tego co kojarzę zdjęcie to było tam jeszcze jak tę szkołę zmieniłam, i ja, i jak opuścił ją tamten rocznik. Nie wiem dokładnie kiedy nastąpiła edycja.. Czy mi się to bardzo podobało? nie. A czy mi jakoś wybitnie przeszkadzało i uważam, że to zrobiło mi jakąś szkodę? no też nie.
    • afro.ninja Re: szkola-fb-dzieci 21.11.25, 14:25
      Ja nie wyrażam zgody. 99 procent rodziców, wyraża zgodę. To ja jestem ta dziwna. wink
    • afro.ninja Re: szkola-fb-dzieci 21.11.25, 14:26
      Dodam, że nastolatki szukają później kolegów na fejsbuku.
      • szmytka1 Re: szkola-fb-dzieci 21.11.25, 14:33
        No i? Problem masz z jakimiś kompleksami? Uważasz swoje dzieci za niewystarczające, smieszne, dziwaczne? Buduj w nich poczucie własnej wartości, bo okazja do wysmiewania jak nie z fb, to może byc z każdej innej strony.
        • afro.ninja Re: szkola-fb-dzieci 21.11.25, 17:39
          Może po prostu nie potrzebuję uczestniczyć w tym cyrku, zwanym media społecznościowe??
          Poza tym, z jednej strony krzyk, że dzieci siedzą w komórkach, a z drugiej szkoły muszą wszystko publikować na mediach społecznościowych?? Wszyscy jak widać, siedzą w tym po uszy.

Opanuj swoje emocje, bo z ciebie kipi jakaś dzika frustracja. T
          • szmytka1 Re: szkola-fb-dzieci 21.11.25, 17:58
            Yyyy, jedyne co ze mnie kipi, to myśl, że Ci co ci gadają, że jesteś dziwna, mają rację.
            • afro.ninja Re: szkola-fb-dzieci 21.11.25, 18:04
              Przeczytaj co napisałam jeszxze raz.
              Za to co o tobie tu piszą to sie potwierdza w stu procentach. Ochloń i nie pisz takich chamskich postów.
              • szmytka1 Re: szkola-fb-dzieci 21.11.25, 18:08
                Masz cos pod kopułą zdecydowanie, bo jedyne chamskie rzeczy w tym wątku do tej pory, to ty sama napisałaś. I mam dla ciebie radę, za dużo się przejmujesz zdaniem innych.
    • azalee Re: szkola-fb-dzieci 21.11.25, 14:39
      Nie mam z tym najmniejszego problemu, zawsze podpisuje wszelkie zgody.
      Nie przeszkadzaloby mi rowniez jakby gdzies w sieci wisialo zdjecie mojej klasy z podstawowki (moze zreszta gdzies wisi, kto wie)
    • katriel Re: szkola-fb-dzieci 21.11.25, 17:06
      0. Naprawdę sprawdziłaś wszystkie szkoły w Polsce? Nie wierzę ci.
      1. Nie wiem. Ja nie podpisałam (podpisałam zgodę na udostępnianie zdjęć na stronie szkoły, ale na media społecznościowe nie) i zdjęć mojego dziecka na fb jego szkoły nie ma.
      2. Takie zdjęcia mojego dziecka, jakie jego szkoła dotąd opublikowała (pojedyncza postać w grupie dzieci zajętych jakąś aktywnością), każdy może sobie oglądać i nie przeszkadza mi to.
      3. Moja firma ma fb, ale nie ma tam mojego zdjęcia, bo sobie nie dałam zrobić.
      4. 20-40 lat temu pewnie by mi to przeszkadzało znacznie mniej niż teraz. Nie miałam pełnej świadomości, co z takimi zdjęciami na fb może się później stać.
    • sandy_cheeks Re: szkola-fb-dzieci 21.11.25, 18:48
      Zdjęcia mojej córki są na stronach szkoły, jej klubu sportowego, linki na stronach dzielnicy. Sukcesy są nagłaśniane i to imo dobrze. Może kogoś to zachęci do sportu i jakichś ambicji. Taki pozytywny przekaz.
      Nie mam problemu, nie zakładam z góry, że świat jest pełen świrów, jak są potrzebne zgody na występy czy konkursy, to podpisuję.
      Z drugiej strony na tym forum wrzucam dzieci bardzo rzadko i bez twarzy, ale tu bywają specyficzne byty, które już nie jednej osobie wyrzygiwaly choć kawałek buzi dziecka.

Jeśli chodzi o robotę, to zdjęcia ludzi z mojej firmy, takich z jakimiś osiągnięciami, też są kolportowane. Ludzie są raczej dumni z osiągnięć, a foty pozytywne.

A moje zdjęcia, te zrobione ze 20lat temu za czasów studenckich też gdzieś latały po necie. Po tym czasie już raczej nie są nigdzie dostępne, nie miałam z nimi żadnych problemów ani negatywnego feedbacku 😁
    • green.wild.wood Re: szkola-fb-dzieci 21.11.25, 20:17
      problem w tym, ze to nie sa zamkniete grupy, kazdy ma dostep, na calym swiecie. Spoko, ze Wam to nie przeszkadza, mam inne zdanie. Nie wiem, w jakich innych krajach jest podobnie, wiem w jakich nie jest, chroni sie dzieci wizerunek. Co sie moze stac? Pewnie dla wiekszosci nic, ale dla jednostek mozna gdybac. Beda kiedys dorosli, teraz glosu nie maja wiec to nic takiego.
    • unaluna Re: szkola-fb-dzieci 21.11.25, 21:43
      Jeśli chodzi o pracę to podpisywałam kiedyś zgodę na wykorzystanoe wizerunku w mediach społecznościowych.
      S!koła dziecka (prywatna) w każdej umowie ma pynkty dotyczące zgody rodziców na publikację wizerunku dziecka. Zgodziłam się ma wykorzystanie wizerunku w kpmunikacji wewnętrznej, nie zgodziłam się na publikację wizerunku na stronach z dostępem zewnętrznym m. in. Facebooku. Oczywiście, ostatnio sprawdziłam...i tak publikują, więc zamierzam zrobić aferę wink
    • ruta_tannenbaum Re: szkola-fb-dzieci 21.11.25, 23:08
      To temat, który mnie trochę rusza. Jesteśmy na etapie przedszkola wink Przedszkole co tydzień publikuje na stronie (nie SM) relację - zdjęcia dzieci w formie pokazu slajdów. Nie wyraziliśmy zgody, nasze dziecko zawsze ma buzię zasłoniętą serduszkiem, jesteśmy zdecydowanie w mniejszości (ale nie jedyni).
      Co mi w temacie doskwiera:
      - że nie wyrażając zgody, ryzykuję, że trzyletnie dziecko będzie odsuwane na bok w czasie fotogenicznych aktywności
      - że stworzyliśmy rzeczywistość, w której dzieci domyślnie mają potężny ślad cyfrowy, zanim zrozumieją, co to znaczy, i będą się mogły jakoś wypowiedzieć (tu nie chodzi o zdjęcia grupowe raz na czas)
      - i redukowanie (nie do zera!) tego śladu jest jednak trochę widziane jako dziwactwo
      - że te zdjęcia nie mogłyby być po prostu na jakimś dysku do wglądu rodziców - na to bym przystała i nawet chętnie mielibyśmy pamiątkę w rodzinnym archiwum (to akurat kwestia dość dziwacznego rozwiązania konkretnie w naszej placówce, trudno)
      W życiu zawodowym - mam taki zawód, że profesjonalnie jest dla mnie korzystne cyrkulowanie zdjęć "mnie przy pracy", czasem sama coś wrzucam u siebie i na SM związane z organizacją (uniwersytet). Tenże udostępnia zdjęcia pracowników, ale generalnie za zgodą i jeśli ktoś wolałaby tego uniknąć, uniknie bez problemu (chyba że jako część tłumu/grupy na jakimś evencie). Fakt bycia dorosłą i profesjonalnego kontekstu to dla mnie fundamentalna różnica.
      Co do eksperymentu myślowego ze mną jako uczennicą - zależy, jakie zdjęcia. Co do dorocznych grupowych zdjęć klasowych nie miałabym obiekcji, ale to, co się dzieje na tych fb, to bywa równie dobrze kilka zdjęć z każdego tygodnia w różnych konfiguracjach. Tak, przeszkadzałoby mi to.
      • ruta_tannenbaum Re: szkola-fb-dzieci 21.11.25, 23:16
        ...i jeszcze doskwiera mi niechlujstwo językowo-prawnicze oraz rozpiętość domyślnych zgód (gdybyśmy się chcieli na coś zgodzić, formularz przewidywał, że zgadzamy się na użycie zdjęć we wszystkich istniejących teraz i w przyszłości serwisach, nieograniczone geograficznie, czasowo, i tak dalej, i tym podobne).
        • green.wild.wood Re: szkola-fb-dzieci 22.11.25, 00:37
          Co gorsze, zdjecia czesto sa opatrzone imieniem i nazwiskiem dziecka, np przy wygranych konkursach czy prezentacjach, adresem szkoly.
          Zdjecie raz wrzucone do netu, zostaje na zawsze, rodzice nie maja kontroli nad zdjeciami wrzuconymi przez osoby trzecie.
          Obecne czasy nie maja nic do tego, sa kraje w ktorych jest to zabronione

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka