Dodaj do ulubionych

Psychowashing, totalna biologia

01.12.25, 16:15
Miałam koleżankę na to zafiksowaną, coś tam opowiadała o wywoływaniu sobie raka złymi myślami i leczeniu go pozytywnym nastawieniem...
Teraz wpadłam na youtubie na 1 odcinek reportażu właśnie o totalnej biologii.
Omatkobosko...jak kto ma gorszy dzień to nie polecam słuchać.
Jest mi.in. o lekarce ( i to bardzo znanej bo ona odpowiadała za wprowadzenie przesiewowych testów słuchu u noworodków)...która teraz się tym zajmuje. Marzanna Radziszewska.
Pani m.in. zajmuje się leczniczym szeptaniem.
Tekst linku
Obserwuj wątek
    • lajtova Re: Psychowashing, totalna biologia 01.12.25, 17:26
      TB to totalna odjechana szuria.

P.S Szkoda że nie masz już tej sygnaturki gdzie bywalec chwalił się że ma inteligencję lotniczą.
    • danaide2.0 Re: Psychowashing, totalna biologia 01.12.25, 17:41
      Konflikt z matką to gwarantowany rak piersi, nie pamiętam której, niestety.
      A co grozi za konflikt z ematką?
      • aandzia43 Re: Psychowashing, totalna biologia 01.12.25, 18:41
        danaide2.0 napisała:

> Konflikt z matką to gwarantowany rak piersi,

Już tu pisałam o pomysłach pewnej pani że problemy z matematyką u dzieci to efekt zawodności kalendarzyka małżeńskiego.

nie pamiętam której, niestety.
        > A co grozi za konflikt z ematką?

Znamię w kształcie bidetu na czole.
      • conena Re: Psychowashing, totalna biologia 02.12.25, 08:09
        danaide2.0 napisała:

> Konflikt z matką to gwarantowany rak piersi, nie pamiętam której, niestety.

pewnie lewej, bo kiedyś usłyszałam taki dialog:
        - boli mnie lewe ramię.
        - lewe? to konflikt z matką.

było to w pracy, rozmawiały dwie kobiety pracujące w dziale księgowości.

> A co grozi za konflikt z ematką?
        >

rak wzroku czasami.
    • memphis90 Re: Psychowashing, totalna biologia 01.12.25, 18:45
      Czyli dobrze wiedziała co robi, wprowadzając przesiewowe badanie słuchu, dzięki temu nie traci czasu na pacjentów, których nie może uleczyć szeptaniem, bo i tak nic nie słyszą 🤷‍♀️

Widzę silne powiązanie z wątkiem obok i leczeniem autyzmu/depresji siedzeniem na dywanie.
      • daniela34 Re: Psychowashing, totalna biologia 01.12.25, 18:50
        Lepsze siedzenie na dywanie niż odrobaczanie, moim skromnym zdaniem.
        • hanusinamama Re: Psychowashing, totalna biologia 01.12.25, 19:03
          NO dobra ale ona leczyła dziecko z zapalenia oskrzeli szeptaniem....
          Szeptała 10miesiecznemu dziecku, że ono nie jest winne iż tatuś się pokłócił ze wspólnikiem
          • daniela34 Re: Psychowashing, totalna biologia 01.12.25, 19:06
            A nie no - żartuję sobie, bo ostatnio znienacka mnie poczęstowano teorią o leczeniu depresji odrobaczaniem, ale masz oczywiście rację - to są niebezpieczne bzdury.
            • hanusinamama Re: Psychowashing, totalna biologia 01.12.25, 19:48
              Odsłuchałam dalej. Ten kanał akurat prenumeruję.
              Tam jest o tym, ze kobiety traciły ciąże...bo się pokłóciły z mężem. I ciąło odrzuciło dziecko bojąc się co to będzie bo mąż ma pracę wyjazdową.
              Albo nie doszło do invitro bo kobieta za mało chciała
              Koszmar
              • inkamovinka Re: Psychowashing, totalna biologia 01.12.25, 20:39
                hanusinamama napisała:

> Odsłuchałam dalej. Ten kanał akurat prenumeruję.
                > Tam jest o tym, ze kobiety traciły ciąże...bo się pokłóciły z mężem. I ciąło od
                > rzuciło dziecko bojąc się co to będzie bo mąż ma pracę wyjazdową.
                > Koszmar

Nie wierzysz w stres i destrukcyjne dzialanie stresu na organizm? Twoj lekarz nigdy cię nie poinformował o potencjalnie szkodliwym wpływie stresu na ciążę? I to, zeby w ciąży unikać nerwów i dużo odpoczywać- wiec to wszystko
                bajki? 🙄
                • obrus_w_paski Re: Psychowashing, totalna biologia 02.12.25, 00:36
                  Powiedz to kobietom które są w ciąży podczas wojny albo rodzą podczas bombardowan
                  • inkamovinka Re: Psychowashing, totalna biologia 02.12.25, 17:20
                    obrus_w_paski napisała:

> Powiedz to kobietom które są w ciąży podczas wojny albo rodzą podczas bombardow
                    > an
                    o ja prdl, dobrze, powiem…
                  • afro.ninja Re: Psychowashing, totalna biologia 02.12.25, 18:12
                    Ale wojna i rodzenid podczas bombardowania nie jest bez wpływu na to dziecko.

• obrus_w_paski Re: Psychowashing, totalna biologia 02.12.25, 18:43
                      W moim poście chodzi o „no i co te kobiety mają niby ze stresem zrobić?!”.

Kiedy przez ponad 6 lat bezskutecznie starałam się ko dziecko, notorycznie powtarzany tekst o unikani stresu i „zrelaksuj się” doprowadzil mnie do depresji. Mam zdiagnozowaną nerwice, bardzo się staram nie denerwować, ale k… naprawdę k*restwem jest zrzucanie na nerwy matki odpowiedzialności za np poronienie. Więc tak, ja wierzę w spokój i odpoczywanie w ciąży, ale sugerowanie komuś że straciła dziecko bo się pokłóciła z mężem to k*restwo.
                • hanusinamama Re: Psychowashing, totalna biologia 02.12.25, 08:02
                  To jest włąsnie wymyślanie bajek na bazie naukowego wytłumaczenia co mzoe zrobic stres. Ale pitolenie ze poroniłaś, bo mąz się z tobą pokłócił jest robieniem ludziom krzywdy.
                  • hanusinamama Re: Psychowashing, totalna biologia 02.12.25, 08:03
                    Przede wszystkim pretensje do siebie lub do partnera za coś takiego mogą nie tylko zniszczyć związek...ale człowieka
                  • inkamovinka Re: Psychowashing, totalna biologia 02.12.25, 17:19
                    hanusinamama napisała:

> To jest włąsnie wymyślanie bajek na bazie naukowego wytłumaczenia co mzoe zrobi
                    > c stres. Ale pitolenie ze poroniłaś, bo mąz się z tobą pokłócił jest robieniem
                    > ludziom krzywdy.

Eee, no dla mnie to z góry brzmi jak skrót/ przenosnia: do poronienia moze pośrednio doprowadzić nie tyle klotnia, co powstały w organizmie proces stresowy, czasem bardzo intensywny, jak to w ciaży…
                    • nick_z_desperacji2 Re: Psychowashing, totalna biologia 02.12.25, 17:28
                      Nie, w biologii totalnej właśnie chodzi o to, że to nie są skróty, ani przenośnie. Czyli nie, że ciąża jest powikłana, bo żyjesz w stresie, tylko organizm odrzuca dziecko męża w trakcie rozwodu, ale gdyby to było dziecko kochanka, do którego się po rozwodzie wprowadzisz, to już dziecię rosłoby szczęśliwie niezależnie od rozwodu.
                  • nick_z_desperacji2 Re: Psychowashing, totalna biologia 02.12.25, 19:30
                    Szkoda, że BT nie działa w drugą stronę, czyli jak się pogodzicie, to organizm wgrywa ostatni save sprzed kłótni i znów jesteś w ciąży. Fakt, że niektóre ciąże trwałyby 4 lata, no ale coś za coś wink
          • zerlinda Re: Psychowashing, totalna biologia 01.12.25, 20:34
            hanusinamama napisała:

> NO dobra ale ona leczyła dziecko z zapalenia oskrzeli szeptaniem....
            > Szeptała 10miesiecznemu dziecku, że ono nie jest winne iż tatuś się pokłócił ze
            > wspólnikiem

Pomogło???
            • hanusinamama Re: Psychowashing, totalna biologia 02.12.25, 08:04
              NO tak.
              "matka przyniosła chore na oskrzela dziecko wyniosła zdrowe, po godzienie dzieclu zapalenie oskrzeli przeszło..."....tzn tak mowi ta szeptunka
              • nick_z_desperacji2 Re: Psychowashing, totalna biologia 02.12.25, 17:29
                Oh szit. 3 tygodnie duszącego kaszlu, a wystarczyło szeptunkę znaleźć 🤦‍♀️
    • asia.sthm Re: Psychowashing, totalna biologia 01.12.25, 20:01
      Mnie totalna biologia ostatnio zaskoczyła tym, że za zespół drażliwego jelita IBS odpowiedzialna jest seratonina produkowana w jelitach. No i jest już nowy sposób pozbycia się tej upierdliwości.
      • hanusinamama Re: Psychowashing, totalna biologia 01.12.25, 20:04
        NO ale przecież ukłąd pokarmowy wydziela serotoninę...
        To nie o to chdozi
        Totalna biologia to by była gdyby za zespół jelita drazliwego odpowiadał twój ojciec, który krzyknął na ciebie kiedyś jak prowadziłaś samochód jadąc serpetyną w Tatrach...
        Taka sama sytuacja ale na prostej drodze prowadzi do refluksu żołądka...
    • abria Re: Psychowashing, totalna biologia 01.12.25, 20:18
      Miałam koleżankę na to zafiksowaną

czy ma dzieci? bo założę się, że nie, gdyż wszystkie moje odpałowe znajome od totalnej biologii, ustawień Hellingera, lewoskrętnej witaminy (tu się moda skończyła bo juz o niej nie mowia) itd. to właśnie bezdzietne
      • hanusinamama Re: Psychowashing, totalna biologia 01.12.25, 20:21
        NIe mam pojęcia, bo urwał się kontakt.
        Natomiast dzieci też są tym leczone wiec nie dotyczy to wyłącznie bezdzietnych
        • abria Re: Psychowashing, totalna biologia 01.12.25, 20:29
          tak zdarza sie - prawie zawsze przy późnym macierzynstwie, gdy odpal juz jest wychodowany
          • hanusinamama Re: Psychowashing, totalna biologia 01.12.25, 20:32
            Dziewczyna miała 24 lata...
          • nick_z_desperacji2 Re: Psychowashing, totalna biologia 01.12.25, 22:07
            A mi algorytm po każdej takiej dyskusji, kiedy sprawdzę z rozpędu np. co to psychowashing wyrzuca ogromne społeczności rodziców "odrobaczających z robaków z płuc" swoje dzieci przez kąpiel w mące, przecierających (głównie młode mamy) niemowlaka moczem, unikających złego oka w ciązy i inne absurdy. Wiek jest różny, ale głównie kobiety młode. To nie są sabaty bezdzietnych lambadziar nawróconych na późne macierzyństwo.
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Psychowashing, totalna biologia 01.12.25, 22:12
        Moja znajoma poszła w tym kierunku właśnie po urodzeniu dziecka. Dziecko chore, a ona szuka przyczyn w sobie i znalazła TB.
    • macca4 Re: Psychowashing, totalna biologia 01.12.25, 20:27
      I tak juz mnie macie za szura to zalinkuje:
      drjoedispenza.com/scientific-research/groundbreaking-study-reveals-the-future-of-medicine-may-lie-in-what-we-think-not-what-we-take
      Krotko mowiac : badania na temat potencjalu leczenia wlasnie myslami i medytacja smile
      • macca4 Re: Psychowashing, totalna biologia 01.12.25, 20:34
        „To badanie obserwacyjne jest pierwszym, które bada wspólny wpływ trzech interwencji umysł-ciało - medytacji, rekonceptualizacji i otwartych rytuałów leczenia placebo - na aktywność neuronową i fizjologię osocza. Nasze odkrycia pokazują, że techniki te mogą działać synergistycznie, aby wytwarzać doświadczenia typu mistycznego, zwiększać neuroplastyczność, przeprogramować szlaki metaboliczne i modulować endogenne opioidy, podkreślając potencjał interwencji umysł-ciało w celu wywołania głębokich zmian w aktywności neuronalnej i fizjologii.”
        • nick_z_desperacji2 Re: Psychowashing, totalna biologia 01.12.25, 22:09
          I tą aktywnością neuronalną po mistycznym doznaniu leczy zapalenie płuc i gruźlicę?
          • macca4 Re: Psychowashing, totalna biologia 01.12.25, 22:43
            nick_z_desperacji2 napisała:

> I tą aktywnością neuronalną po mistycznym doznaniu leczy zapalenie płuc i gruźl
            > icę?
            Nie sądzę, od tego są antybiotyki i inne sprawdzone leki smile
            Ale jeśli moze wpływać na szlaki metaboliczne i fizjologię (w badaniu wykazano rowniez wplyw na epigenetyke, a z innych badan wiemy ze genetyka nie definiuje wszystkiego w naszym zdrowiu i wieloma czynnikami mozemy wlaczac/wylaczac geny) to mysle, ze ma ogolnie pozytywny wpływ na zdrowie.
            O efekcie placebo chyba kazdy slyszal.
            Niektorzy wierza, ze bog ich wyleczy. I nikt sie z modlitw jakos nie smieje. A z nauki juz tak?
            A serio, warto sie zapoznac z badaniem.

• hanusinamama Re: Psychowashing, totalna biologia 02.12.25, 08:05
              Ależ własnie oni odradzaja antybiotyki. Ba...leki na raka odradzają. Szeptami z raka płuc leczą
              • macca4 Re: Psychowashing, totalna biologia 02.12.25, 20:49
                hanusinamama napisała:

> Ależ własnie oni odradzaja antybiotyki. Ba...leki na raka odradzają. Szeptami z
                > raka płuc leczą
                Problemem jest to, ze w każdej dziedzinie znajda się oszołomy. Co nie znaczy, ze mamy odrzucać hipotezy, badania. Medycyna jeszcze wszystkiego nie zglebila.
        • hanusinamama Re: Psychowashing, totalna biologia 02.12.25, 08:06
          Ktoś to w innym badaniu potwierdził?
          BO wiesz ja pracowałam troche w nauce i widziałam jak się robi badanie tak aby wyszło co się chce.
          Jak inne zespoły tego nie potwierdziły to jest to pojedynczy przypadek
          • macca4 Re: Psychowashing, totalna biologia 02.12.25, 20:50
            Zgadzam sie. Ale każde nowe badanie/hipoteza była kiedys pierwsza. Musimy poczekać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka