raczek47 05.12.25, 06:32 Dziewczyny, kupiłam na prezent młynki Peugeota i chcę dokupić do nich sól i pieprz ale jakieś takie, hm? bardziej nieoczywiste. Możecie coś polecić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lajtova [...] 05.12.25, 06:54 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Sól I pieprz 05.12.25, 07:15 Tu kiedyś było coś o fleur de sel, podobno ma jakiś "głębszy" smak. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Sól I pieprz 05.12.25, 07:23 imho fleur de sel nie nadaje się do młynka p.s. pieprz, z tych łatwiej dostępnych to Kampot Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Sól I pieprz 05.12.25, 11:49 peugeot ma mlynek do 'mokrej ' soli i jak najbardziej swietnie radzi sobie z flor de sal Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Sól I pieprz 05.12.25, 11:59 Czyli jednak przydało się "lokowanie produktu" Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Sól I pieprz 05.12.25, 12:05 dobrze, ze kanna nie zauwazyla ostatniego watku czajnikowego 😝 Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Sól I pieprz 05.12.25, 12:21 off top - ja już się pogodziłam, że nie będę miała zunifikowanego osprzętu do przypraw, ziół itd. Kiedyś mi się marzyły takie kompleciki. Ale problem zaczyna się od wielkości opakowań, oryginalnego opakowania (czasami jest bardzo ładne) itd. Prawie wszystko trzymam w szufladzie. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Sól I pieprz 05.12.25, 15:02 na blacie i stole mam tylko mlynki (peugeot i kruset ) z sola, pieprzem - kolorowym bo lubimy i pieprzem ziolowym - tu akurat jakis noname (tak ziolowka w mlynku to latwiej operowac), 'sypaczke' z cukrem trzcinowym i mąka a i kamionkoq solnice kruseta, gdyz jest ladna reszta przypraw w szufladzie pod reka a przyprawy w mniej wiecej jednakowych, kwadratowych sloiczkach, jest w miare porzadek, naklejka sa na zakretkach, ale do foty na ematke sie szuflada nie nadaje Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Sól I pieprz 05.12.25, 15:07 ja się ostatnio powstrzymałam przed kupieniem młynka do papryki i oddzielnego do cynamonu P.S. Lubię różne smaki pieprzu i mam z 10 gatunków Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Sól I pieprz 05.12.25, 15:19 mialam faze na przyprawy w mlynkach ale to sie do konca nie sprawdzilo, no papryka w platkach zapychala mlynek, laski cynamonu trzeba bylo rozkruszyc i tez zle sie mielilo, zreszta jak juz uzywam cynamom to wiecej niz kilka ruchow mlynka czerwony tez zle sie mielil solo i w koncu wrocilam do sloiczkow, a i jeszcze cytrynowy mam w mlynku, bo akurat gruby sie trafil jakos nie jestem przesadnie 'pieprzowa, czarny, kolorowy, cytrynowy, pomaranczowy, gdzies w czelusciach szuflady jest syczuanski i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Sól I pieprz 05.12.25, 15:41 No więc te młynki niby są specjalnie przeznaczone do papryki/cynamonu itd. Zdania nie mam. Paprykę ostrą dodaję w całości, ewentualnie już zmieloną. Ten na cynamon trochę kusi, ale sama nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Sól I pieprz 05.12.25, 16:45 Ja mam z Ikei i jestem bardzo zadowolona po latach. Ale ponieważ jestem zadowolona dokupiłam nowe i coś jest nie tak. Nie przekręcają się/nie mielą - żaden. Nie ma czasu się tym zająć, od miesięcy - nie wiem czy to ja jestem baran i coś źle założyłam czy cała seria jest o kant potłuc. Mam nadzieję, że w koncu doczytam, żem baran i zaczną działać Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Sól I pieprz 05.12.25, 08:07 To może podepnij się pod lajtową, a nie pod primulą, skoro piszesz "do lajtovej"? 🤦🏻♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Sól I pieprz 05.12.25, 12:32 zonadrwala napisał(a): > Przecież podpięła się pod lajtovą Nie, pod primulą. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Sól I pieprz 05.12.25, 12:44 elinborg napisała: > Nie, pod primulą. Jednak pod lajtovą. Pod primulę to podpięła się mokka. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Sól I pieprz 06.12.25, 12:19 Ja na telefonie widzę pod primulą. Jeśli pod lajtovą, to posypuję głowę popiołem, ale u mnie wygląda inaczej 🤷🏻♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Sól I pieprz 05.12.25, 07:24 Kup normalna sól w większych kryształkach i normalny pieprz, do tego złoto spożywcze w płatkach i - jest jeszcze trochę czasu do świąt, zdążysz - obloz każdy kryształek i ziarenko pieprzu złotem. Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Sól I pieprz 05.12.25, 07:45 wcale nie trzeba tego robic samodzielnie a la Kopciuszek, ostatnio widzialam taka ozlocona sol i pieprz (we Francji akurat ale na pewno da sie cos w necie znalezc) 🤪 Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Sól I pieprz 05.12.25, 07:50 No wiesz?! Kupne?! Ematka miałaby zamiast rękodzielić kupować?! Fi donc, jaka tandeta! Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Sól I pieprz 05.12.25, 07:26 Czarna sól z Islandii. Pieprz - biały? Kolorowy? Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Sól I pieprz 05.12.25, 07:29 Obojętnie jaki, byle ciekawszy. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Sól I pieprz 05.12.25, 08:02 Kup albo tęczowy pieprz albo czerwony. Soli w kryształkach jest dużo, to coś wybierzesz. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Sól I pieprz 05.12.25, 09:31 NO ale one się smakiem różnią!!! Biały pieprz ma zupełnie inny smak Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Sól I pieprz 05.12.25, 11:09 Dokładnie. Z pieprzem bym nie kombinowała. Chyba że znasz gust kulinarny obdarowywanej osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Sól I pieprz 05.12.25, 08:05 Czarna sól z Islandii albo może różowa? Pieprz kolorowy wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Sól I pieprz 05.12.25, 13:06 Kupiłam kolorowy dla siebie i on mi nie smakuje, jest dla bardziej wyrafinowanego podniebienia niż moje. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Sól I pieprz 05.12.25, 09:31 Pieprz kubeba - ten, który miała Europa, zanim Kompania Wschodnioindyjska nie zmonopolizowała nas czarnym, prozdrowotne działanie, sama kupiłam mamie na prezent. Niebieska sól perska? Gugiel doprowadzi cię do źródeł. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Sól I pieprz 05.12.25, 10:57 W jakim celu podajesz nazwę młynka? Wygląda na lokowanie produktu Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Sól I pieprz 05.12.25, 11:30 Co? No proszę cię, ileż tutaj mamy "lokowań" produktu w wątkach włosowych, prezentowych, kosmetycznych, zdrowotnych? I to jeszcze stara, stała forumka a nie nowy nick... Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Sól I pieprz 05.12.25, 11:32 W polecajkach. Lub w odpowiedzi. Nie w głównym wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Sól I pieprz 05.12.25, 12:25 Po to, żebyśmy z byle czym nie wyskakiwały. Noblesse oblige! Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Sól I pieprz 05.12.25, 11:40 pieprz kolorowy jest wizualnie i smakowo,ok a wybor soli spory, tylko bym z czarna uwazala, bo mozna wtopic smakowo - ta z indii czy pakistanu (kala namak) ma specyficzny smak i moze zupelnie nie 'podejsc' obdarowanemu - smak zepsutych jajek jest duzo gorszy niz smak kolorowego pieprzu 😋 Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Sól I pieprz 05.12.25, 12:05 Ja bym się zorientowała, jakie jest podejście obdarowanego do otrzymywania prezentów generujących zbędny ślad węglowy i kasę pośredniikom. O ile pieprz u nas nie rośnie, o tyle sól mamy i ściąganie jej z drugiego końca świata tylko dlatego, że ładna, dla mnie jest bez sensu i może dla obdarowanego też. Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Sól I pieprz 05.12.25, 12:17 Wrzuć w wyszukiwarkę "nietypowa sól" I wyskoczy Ci sól do wyboru, do koloru. Sycylijska pomarańczowa, niebieska perska, francuska truflowa, arktyczna w płatkach i masa innych. Co do pieprzu to nie wiem, ja bym jednak została przy czarnym, ewentualnie ze sprawdzonego źródła, może sprowadzana prosto z plantancji. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Sól I pieprz 05.12.25, 13:11 Młynki Peugeota są za dobre, by używać je tylko jako dekorację. A tak może się zdarzyć, gdy kupisz dziwne egzotyczne wypełnienie, którego niechętnie się używa. Kolorowy pierz smakuje inaczej i ja np. bardzo go nie lubię. Mam młynek Peugeota już od lat, w dyzajnie, którego aktualnie nie ma w stali nierdzewnej, a szkoda, w każdym razie jest nieśmiertelny i wrzucam do niego tylko czarny pieprz. Można przecież kupić ekologiczny dobrego gatunku, by było trochę inaczej niż z supermarketu. Podobnie jest z solą. Dobra kamienna jest super, choć ja używam też grubej morskiej. Zastanów się na tymi kolorowymi dziwactwami. Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Sól I pieprz 05.12.25, 13:58 Pomyślałam, że na prezent raz w roku warto dać coś niecodziennego, czego by się samemu nie kupiło. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Sól I pieprz 05.12.25, 15:06 to kup raczku, przeciez to nie beda jakies straszne ilosci a jesli zdecydowalas sie na mlynki to raczej mialas powod i wiedzialas, ze sie przydadza jesli jeszcze mlynkow nie kupilas, to jeszcze raz przypomne, ze peugeot ma mlynek do mokrej morskiej soli (do zwyklej tez mozna uzywac) tak wyglada home-you.com/pl/p/peugeot-mlynek-do-mokrej-soli-morskiej-oslo Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Sól I pieprz 05.12.25, 15:04 a ja akurat lubie kolorowy pieprz, nie znosze bialego a w mieszance 'rozklada sie' jego smak i zapach, czarny tez uzywam ale najmniej schodzi Odpowiedz Link Zgłoś
zbytomia100 Re: Sól I pieprz 05.12.25, 14:15 W mlynkach na stole trzymam klasyczny czarny pieprz i klasyczna biala sol z jodem. Kolorowe wersje tych produktow po pierwsze, nie kazdemu smakuja a po drugie, nie do kazdej potrawy pasuja. A na stole ma byc cos, co zawsze bedzie pasowac. Jak danie jest podczas gotowania dobrze doprawione, to czesto nawet nie ma potrzeby siegac po te mlynki. P.S. Tez je lubie, w koncu mlynek, ktory dziala dluzej niz rok, mam wersje elektryczne z swiatelkiem, haha, zeby sobie zupy nie przesolic Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Sól I pieprz 05.12.25, 15:12 Ja mojego Peugeota do pieprzu mam nie na stole, a w kuchni. Mielonego pieprzu ciągle się do czegoś używa. Odpowiedz Link Zgłoś
duola77 Re: Sól I pieprz 05.12.25, 14:41 pieprz Banasura wędzony bukiem , Kubeba , pomarańczowy Odpowiedz Link Zgłoś
calmdown Re: Sól I pieprz 05.12.25, 15:06 Z pieprzem nie pomogę, ale co do soli, to sól Maldon polecam Odpowiedz Link Zgłoś