Dodaj do ulubionych

Pytanie modowe...cz.2

08.12.25, 11:15
Nie mam czasu na szukanie tamtego wątku.
1. Dziewczyny, czy spodnie typu: szerokie i o długosci: krótkie, mozna zestawic ze sztybletami ? Ewentualnie z jakimi butami bo konczą się na wysokości kostki ?
Spodnie w kolorze ciemna zieleń a sztyblety czarne...
2. Czy do czarnej bluzki i ciemno zielonych spodni pasują czarne buty ? I jaka do tego torebka - kolor torebki?
Dzięki !
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Pytanie modowe...cz.2 08.12.25, 11:23
      1. Dlaczego to sobie robisz? Dlaczego sobie skracasz i poszerzasz celowo sylwetkę i jeszcze chcesz te krótkie galoty zestawiać ze sztybletami? Ze złota te sztyblety, że chcesz to podkreślać, czy jak?
      2. Czarne buty pasują generalnie do wszystkiego, ale będzie to tu wyglądało przeciętnie, jak się tak żałobnie chcesz ubrać. Zależy jeszcze, jaka to zieleń. Torebka, jaką masz. Masz jaśniejszą, która się nie będzie gryzła, bierz. Masz czarną, trudno, będzie czarna.
      • fgh05 Re: Pytanie modowe...cz.2 08.12.25, 11:25
        1. To nie brać szerokich spodni?
        2. Nie mam żadnej torebki - same sportowe plecaki
        • fgh05 Re: Pytanie modowe...cz.2 08.12.25, 11:26
          Czy brać szerokie ale o długości regular do balerinek ?
          • 35wcieniu Re: Pytanie modowe...cz.2 08.12.25, 11:32
            Czy brać szerokie ale o długości regular do balerinek ?

Będziesz je nosić z balerinkami? Czy co to za teoria że długie spodnie są do balerinek?
            • fgh05 Re: Pytanie modowe...cz.2 08.12.25, 11:35
              Szukam płaskiego obuwia, nie ważne czy to baleriny czy loafersy - cokolwiek delikatniejszego od botków.
              • 35wcieniu Re: Pytanie modowe...cz.2 08.12.25, 11:45
                No dobrze, ale co ma do tego że szukasz spodni?
                Przecież delikatnych butów na płaskim jest od cholery.
          • danaide2.0 Re: Pytanie modowe...cz.2 08.12.25, 11:43
            Zdjęcie, pliz. Jesteś tak wysoka, że akurat ten model jest dla ciebie za krótki czy po prostu takie znalazłaś?

Czy czujesz się w nich dobrze? Czy uważasz, że wyglądasz dobrze, nie przebrana, a ubrana, elegancko, stosownie? Co masz na górę? Jedną z tych dwóch koszul M&S (czarna/różowa) czy cekiny od kury? (Pudrowy róż i butelkowa zieleń to odważne, ale fajne - a wg AI również modne - zestawienie, zależy od odcieni jakie masz, ale mogłoby zadowolić gust Snake!)

Dawaj, Snake, nie karaj nas milczeniem!

Jeszcze o tych koszulach z M&S dodam - dla mnie jasne guziki na ciemnym robią taki biurowy vibe, ale na różowej bluzce jasne guziki lepiej się chowają.

Ktoś napisał ci o płaszczu/kurtce - przecież zdejmiesz. Ja napiszę ci o butach: przecież schowasz pod stołem. Na zdjęciach nawet ich nie będzie widać, pewnie obetną wam nogi. Na czerwony dywan się nie wybierasz. Jak będziesz chciała tańczyć, a chodzi się i tańczy się w nich ok - to już będziesz wygrana, bo nic sobie nie obetrzesz, więc nie będziesz się krzywić i będziesz się lepiej czuć. I jeszcze zaoszczędzisz zanim znajdziesz buty, które pasują/chodzą się może lepiej. Poczekaj do wyprzedaży, skoro teraz nic nie ma.

Nic na siłę. Luz. Ja też mam do krótszych spodni (takie nogi, takie modele) trampki, botki, kozaki. Lordsy mają za twarde pięty, mokasyny nie są za bardzo w moim stylu.
            • fgh05 Re: Pytanie modowe...cz.2 08.12.25, 18:53
              Danaide, zerknij proszę na tę bluzkę: i jak ?
              Nie poszłam w cekiny a odważne połączenia też nie są dla mnie.
              • taje Re: Pytanie modowe...cz.2 08.12.25, 23:11
                To zestawienie mi się podoba. Choć wolałabym bez falbanek.
              • danaide2.0 Re: Pytanie modowe...cz.2 09.12.25, 10:00
                No i znów powiem: chcesz mnie zabić, kobieto?

Ale ważne, że ci się podoba, że ty się w tym czujesz ok i taką chcesz. Teraz idź na imprezę z wypisanym na czole: a mnie się podoba. Uczyłam tego dziecka już w przedszkolu. Cokolwiek powie inne dziecko - a mnie się podoba.
        • kachaa17 Re: Pytanie modowe...cz.2 09.12.25, 11:55
          Czarną torebkę warto mieć bez względu czy masz imprezę czy nie. To jest takie must have.
          • homohominilupus Re: Pytanie modowe...cz.2 10.12.25, 10:01
            kachaa17 napisała:

> Czarną torebkę warto mieć bez względu czy masz imprezę czy nie. To jest takie m
            > ust have.

No nie

Czarna torebka to nie mała czarna

Byla musthavem 30 lat temu. Koniecznie do czarnych butów
            • kachaa17 Re: Pytanie modowe...cz.2 10.12.25, 10:28
              To jaki kolor torebki byś poleciła kobiecie, która nie ma żadnej a miałaby mieć jedną uniwersalną?
              • homohominilupus Re: Pytanie modowe...cz.2 10.12.25, 10:54
                Nude?
                Granat?
                • alpepe Re: Pytanie modowe...cz.2 10.12.25, 10:56
                  Nude jest szalenie niepraktyczna, brudzi się, a granat, też zależy jaki.
                  • homohominilupus Re: Pytanie modowe...cz.2 10.12.25, 18:13
                    Mam taką ciemno nude z Fossil, w ogóle sie nie brudzi

Granat np taki
                    Trochę ciemno wyszla. Ale granat.

Czarnym torebkom mówię zdecydowanie nie. A czerń bardzo lubię.
              • gryzelda71 Re: Pytanie modowe...cz.2 10.12.25, 13:09
                Złotą. Pasuje do wszystkiego. Ew zlotosrebrną
                • kachaa17 Re: Pytanie modowe...cz.2 10.12.25, 17:43
                  Ale złota to już jest od razu bardzo elegancka, trochę taka glamour. Ja akurat to np. nie lubię złota.
                  • gryzelda71 Re: Pytanie modowe...cz.2 10.12.25, 18:20
                    Złoto zlotu nierówne. Są różne odcieni3, nasycenia, a potem faktury materiału.
                    Gdybym musiała wybrac tylko jedną jedyna torebkę wieczorowa poszłabym właśnie w złoto, ew z domieszką srebra.
      • al_sahra Re: Pytanie modowe...cz.2 08.12.25, 15:44
        Ja w poprzednim wątku udzieliłam porady, bo dylemat, że ktoś nie umie się ubrać na imprezę w pracy wydawał mi się rzadki, ale wciąż prawdopodobny. Ale im bardziej to się ciągnie, tym bardziej mam podejrzenie, że autorka wątku robi sobie z nas tzw. jaja. Czy do brązowej spódnicy mogą być zielone buty, a jeśli tak, to czy bluzka może być z falbanką?

Alternatywne wytłumaczenie tej lawiny pytań jest takie, że autorka została zrzucona przez Marsjan na Ziemię, wprawdzie w ludzkiej formie, ale za to bez ubrania, ew. w samej bieliźnie, jak Lara Flynn Boyle w filmie Men in Black II. Wpełzła w jakieś krzaczki, połączyła się z internetem (dla Marsjanina to pestka) i teraz kombinuje, co zrobić w kwestii odzienia, żeby się za bardzo nie odróżniać od ludzkiej populacji.

• danaide2.0 Re: Pytanie modowe...cz.2 08.12.25, 18:34
          Ha, już w tamtym wątku dwukrotnie wyraziamł podobne powątpiewanie, zwłaszcza że powtarza się "buu, nie umiem się ubrać". Poza tym trudno mi wyobrazić miejsce ze stacjonarnym M&S a brakiem innych, pomniejszych marek. Nie mówię o Wólczance, bo z Polski M&S się wyniósł.

Może uznajmy zadanie za wykonane!
          • fgh05 Re: Pytanie modowe...cz.2 08.12.25, 18:44
            Nie mieszkam w Polsce. Nie mam Wólczanki ale mam inne sieciówki typu Next, Vila, Stradivarius, Zara, H&M.
            Co w tym dziwnego, że nie umiem się ubrać? Nigdy nie chodziłam na imprezy typu Christmas party.
            Nie mam żadnych eleganckich butów. Po prostu nie każdy ma ten zmysł, że potrafi się ubrać ( nawet nie wiecie ile czasu poświęciłam i ile kilometrów zrobiłam po tych galeriach)
            • aankaa Re: Pytanie modowe...cz.2 08.12.25, 18:48
              nawet nie wiecie ile kilometrów zrobiłam po tych galeriach

to masz zaliczony dzisiejszy trening big_grin jeśli jeszcze doszły schody, a nie korzystałaś z ruchomych, ryzyko zawału/udaru spadło o ok. 20%
            • kk345 Re: Pytanie modowe...cz.2 08.12.25, 21:20
              W każdej sieciowce stoją manekiny, ubrane w kompletne zestawy na różne okazje, serio nie możesz przymierzyć kilku takich gotowców imprezowych?
            • danaide2.0 Re: Pytanie modowe...cz.2 09.12.25, 10:15
              Ty nie rób kilometrów. Ty wejdź do jednego sklepu, góra dwóch, żeby się nie przemęczyć i wnieś 20 (4x5 jeśli mają jakieś limity) bluzek w różnych fasonach do przymierzalni i przymierz do spodni, które masz za wzorcowe. Zapisz/zapamiętaj, co i dlaczego ci odpowiada. Przyjdzie lato, zrób tak z dwudziestoma kieckami w różnych kolorach, wzorach i krojach. Po pewnym czasie będziesz wiedziała co ci leży, co nie leży i dlaczego gdzieś warto szukać, a gdzieś nie.

Ja w sumie mam problem, który dobrze zauważyła Snake, tylko chyba inaczej postawiła akcenty. U mnie pierwszą granicą jest jakość - raczej nie kupuję swetrów z mieszanek. Ale dwa razy w lumpie widziałam super swetry z mieszanek, które interesująco wyglądały na mnie. Może by się zeszmaciły, trudno, nie były przecież drogie. A mój filtr - nie, nie ta jakość, dziękuję.
              Nie że nie mogę po nocach z tego powodu spać, ale powinnam mieć to z tyłu głowy.
              Trzeba się czasami otworzyć bardziej.
              • fgh05 Re: Pytanie modowe...cz.2 10.12.25, 08:31
                Obstawiam, że będzie bardziej imprezowo niż elegancko. Ta czarna bluzka , z falbanką przy dekolcie, leży na mnie dobrze. Jest dłuższa niż na modelce a ja przy sylwetce typu jabłko muszę mieć coś co nie będzie włożone w spodnie.
                • danaide2.0 Re: Pytanie modowe...cz.2 10.12.25, 13:04
                  Rozumiem, też tak mam z długością, bo brzuch to zawsze był mój najsłabszy punkt, ale ja to po prostu załatwiam bluzkami koszulowymi, a dekolt ogarniam odpięciem guzików i już się biuro robi mniej biurowe wink Mam też kilka bluzek mniej koszulowych, które po prostu mi pasują do określonego dołu, nie tylko same w sobie.

Ale skoro uznałaś, że ta leży dobrze i w tej się dobrze czujesz to tego się trzymaj. Butami się tak bardzo nie dręcz, każdy kierunek będzie dobry (lordsy, mokasyny, szpice), a jak pójdziesz w sztybletach to też się świat nie zawali.
                  • fgh05 Re: Pytanie modowe...cz.2 10.12.25, 21:27
                    Czy te bluzki koszulowe mają kołnierzyk?
                    • danaide2.0 Re: Pytanie modowe...cz.2 11.12.25, 07:48
                      Moje? Właściwie powinnam napisać, że to wręcz koszule. Mają kołnierzyki lub czasem stójki. Różnie. Bluzki też są różnie wykończone: na okrągło, kołnierzyk, kołnierzyk bebe, kołnierzyk z falbanką (ten raczej w ramach wyjątku od zasady nienoszenia falbanek). Trochę jak fabryka wyda, ale jednak musi grać z resztą ciuchów no i ze mną przede wszystkim.
    • bezmiesny_jez Re: Pytanie modowe...cz.2 08.12.25, 11:47
      1. Nieeeee. Nie możesz kupić po prostu długich spodni, tylko koniecznie musisz kombinować?
      2. Pasują.
      • raczek47 Re: Pytanie modowe...cz.2 08.12.25, 14:53
        1. Szpilki albo lordsy Żadne sztyblety.
        2.Czarne ok- ale- jeśli bluzka z połyskiem to matowe lub na odwrót- bluzka matowa- buty połyskiem.
    • aankaa Re: Pytanie modowe...cz.2 08.12.25, 14:56
      nie rób sobie krzywdy przykrótkimi, a jednocześnie szerokimi, portkami
    • ga-ti Re: Pytanie modowe...cz.2 08.12.25, 15:09
      Ale w sensie krótkie spodenki tylko że nie letnie, a takie z grubszego materiału, zamiast spódniczki mini? To tak, a jeśli założysz czarne kryjące rajstopy to czarne sztyblety się zleją i nie skrócą nóg. Jeśli jesteś wysoka, długinoga to będzie dobrze.
      Przejrzyj sobie różne zdjęcia w necie.
      • raczek47 Re: Pytanie modowe...cz.2 08.12.25, 15:12
        Ona pisze o szerokich spodniach do kostek.
        Czy naprawdę nie lepiej kupić sukienkę?
        • ga-ti Re: Pytanie modowe...cz.2 08.12.25, 15:23
          O nie! Do takich spodni trzeba mieć chude kostki, długie nogi i potrafić dobrać wszystko inne tak, by nie wyglądać jak w portkach po młodszym bracie. To trudny temat. Nie szłabym tą drogą!

Kupiś sukienkę. Albo spodnie, czemu nie, teraz zatrzęsienie portek, długie, szerokie, nawet w bezpiecznym kolorze, takie spodnie-baza, do nich to i sztyblety mogą być.
    • snakelilith Re: Pytanie modowe...cz.2 08.12.25, 15:17
      Jesu.... Mam długie szczupłe nogi i generalnie spodniową figurę, ale krótkich szerokich galotów mam tylko jedną parę. Takie blado brzoskwiniowe na upały i zakładam je tylko w upały zamiast spódnicy, do płaskich sandałów ala rzymianki. Do tego najczęściej nie za szeroki top, albo krótką białą bluzkę w typie Carmen, to robi taki wakacyjny look.
      W innym przypadku nie noszę tego typu spodni, bo nawet ja widzę, że skracają strasznie nogi i robią dziwną figurę.
      To swoją drogą, u mnie typowy fason noszony przez kobiety z nadwagą, do tego długie luźne t -shirty za tyłek. Why???????? Bo odkrywa kostki i przez to robi iluzję szczupłości? Ale w sztybletach nawet tego nie będziesz miała.
      • aankaa Re: Pytanie modowe...cz.2 08.12.25, 15:50
        Bo odkrywa kostki i przez to robi iluzję szczupłości

żeby dojrzeć kostki i iluzję szczupłości big_grin najpierw zobaczy się te szerokie przykrótkie porcięta (nawet jeśli są ciut dłuższe niż na zdjęciu). Nawet długonoga, chuda, żyrafa wygląda w czymś takim fatalnie...
        • danaide2.0 Re: Pytanie modowe...cz.2 08.12.25, 18:38
          I dlatego się w nich śpi.
        • emigrantkaaa Re: Pytanie modowe...cz.2 09.12.25, 03:07
          Nawet długonoga, chuda, żyrafa wygląda w czymś takim fatalnie...

Nie zgadzam się. Modelka wygląda bardzo dobrze. Ja osobiście lubię i noszę taki fason.
    • fgh05 Re: Pytanie modowe...cz.2 08.12.25, 18:29
      Zrobiłam dziś rundę po sklepach i chyba mam wszystko.
      Z szerokich spodni zrezygnowałam bo rzeczywiście przy moim wzroście ( i nadwadze) wyglądam niczym świąteczna bombka.
      A więc mam czarne proste spodnie w kant, normalnej długości i czarną bluzkę z dekoltem typu V.
      Bluzka jest raczej krótka ale spodnie za to "high rise".
      Do tego będzie bordowa torebka.
      Szukałam jasnej koszuli, coś w kolorze kości słoniowej ale wszystkie były jakoś takie biurowe.
      Dziękuję wszystkim za uwagę smile

• szare_kolory Re: Pytanie modowe...cz.2 08.12.25, 18:53
        Gratulacje, że wszystko skompletowałaś. Teraz ślemy w Twoim kierunku pewność siebie, więc ją łap i przyswajaj. I życzymy udanego spotkania 🙂
      • raczek47 Re: Pytanie modowe...cz.2 08.12.25, 19:34
        Buty jakie?
        • fgh05 Re: Pytanie modowe...cz.2 08.12.25, 20:13
          Nie kupiłam. Które z tych ( lub w podobnym stylu) byłyby najlepsze? Do tej czarnej bluzki na zdjęciu powyżej ?
          • mayaalex Re: Pytanie modowe...cz.2 08.12.25, 21:06
            kup te, ktore sa wygodne i jest szansa, ze jeszcze je zalozysz na inne okazje. Dla mnie najladniejsze sa te szpiczaste balerinki ale nie wiem, czy sa wygodne?
            • raczek47 Re: Pytanie modowe...cz.2 08.12.25, 22:08
              Pierwsze lub drugie, są uniwersalne.
          • mysiulek08 Re: Pytanie modowe...cz.2 08.12.25, 22:11
            masz haluksa, tak?

to zadne:
            1 i 2 beda uciskac na tych przeszyciach, a 3 moga byc za waskie i jesli skora bedzie twarda to bedzie masakra
          • alpepe Re: Pytanie modowe...cz.2 08.12.25, 22:37
            Szukaj klasycznych oxfordów, czy jak to jest po polsku, albo po prostu sznurowanych półbutów. Poniżej przykład poglądowy, nie mówię, że te, bo podeszwa taka sobie, a i wolę bez dziurkowanego dekoru.
            nescior.com/pl/polbuty-baleriny/3145-czarne-lakierowane-wiazane-polbuty-240p.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka