hedna.hej 11.12.25, 19:14 Nie jestem dobra w pieczeniu, dobrze mi wychodzi szarlotka. Może któraś z Was ma przepis na dobre ,ale nie trudne ciasto? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nena20 Re: Ciasto na święta 11.12.25, 19:20 Karpatka z pudełka. Łatwe i dobre. Jedno z niewielu ciast jakie robię z pudełka. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Ciasto na święta 11.12.25, 19:24 W tym roku planuję zrobić m.in. sernik królewski, może z tego przepisu: mojewypieki.com/przepis/sernik-krolewski . Co roku robiłam tez gwiazdę, ale trochę mi się znudziła mojewypieki.com/przepis/drozdzowa-gwiazda-z-makiem i nie wiem, czy zrobię. Poza tym jakieś drobiazgi zrobię, jeszcze nie wiem co, czy kruche ciasteczka- mam Legalny Wałek, więc aż się prosi, żeby je upiec, czy noelki z żurawiną, czy pierniczki (z pudełka). Generalnie warto, żebyś zajrzała na stronę Moje Wypieki- tam są przepisy, które wychodzą mi zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Ciasto na święta 11.12.25, 19:35 Tez polecam moje wypieki - maja jasne objasnienia, dobre proporcje i ciasta rzeczywiscie zawsze wychodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Ciasto na święta 11.12.25, 19:46 A co złego jest w szarlotce na święta? Dodaj do jabłek cynamonu, anyżu, imbiru, trochę goździków i namoczonych w rumie rodzynków (nielubiane skreślić) i masz bardziej świąteczną wersję. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Ciasto na święta 11.12.25, 19:52 Przypomniało mi się , że niedawno upiekłam ciasto z jabłkami, ale takie trochę inne, i polecam: mojewypieki.com/przepis/wloskie-ciasto-z-jablkami Odpowiedz Link Zgłoś
azalee Re: Ciasto na święta 11.12.25, 19:55 Anyz, imbir i rumowe rodzynki to moze byc zbyt wiele udziwnien. Ja smaku bym nie zmieniala (skoro jest udany), a jedynie udekorowala ciasto swiatecznie (moze byc gozdzikami, anyzem i rodzynkami) Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Ciasto na święta 11.12.25, 20:12 Ja dodaję wszystkiego, choć w umiarkowanej ilości do jabłek, czasem nawet siekane migdały i przez to ciasto moim zdaniem zyskuje. Ale trzeba te przyprawy/dodatki lubić. Odpowiedz Link Zgłoś
azalee Re: Ciasto na święta 11.12.25, 20:36 To dziala jesli robisz tak zawsze. Uwierz, ze rodzina przyzwyczajona do danego smaku odrzuci wszelkie warjacje na temat (pamietam jak moja wlasna matka dodala rodzynkow do sernika na swieta, to byl jeden jedyny raz ) I wierze oczywiscie ze tak doprawione ciasto jest dobre, tylko nalezy je zaprezentowac jako cos innego niz "stara i dobra szarlotka w nowej odslonie" Odpowiedz Link Zgłoś
nuta15 Re: Ciasto na święta 11.12.25, 21:06 U mnie w domu do świątecznej wersji szarlotki poza cynamonem dodajemy rodzynki i posiekane orzechy. Rodzynki można namoczyć w rumie, albo wersji dla dzieci w wodzie z sokiem z cytryny. Słodko-kwaśny smak jabłek bardzo dobrze łączy się z gorzkawym smakiem orzechów, a miękkość rozpieczonych jabłek z chrupkością orzechów. Pycha Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Ciasto na święta 12.12.25, 09:22 <I wierze oczywiscie ze tak doprawione ciasto jest dobre, tylko nalezy je zaprezentowac jako cos innego niz "stara i dobra szarlotka w nowej odslonie" Aleś się uparła. Co złego w podkręcaniu sprawdzonych przepisów? Szczególnie, że jabłka kochają korzenne przyprawy i doskonale się z nimi łączą... Odpowiedz Link Zgłoś
azalee Re: Ciasto na święta 12.12.25, 10:16 Po prostu jestem otoczona ludzmi, ktorzy po sprobowaniu podkreconego przepisu niezmiennie reaguja : "Aha, a czemu nie zrobilas tak jak zwykle?" Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Ciasto na święta 11.12.25, 19:50 U mnie jest marchewkowe i babeczki borówkowe z pudełka I pierniki, to tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Ciasto na święta 11.12.25, 20:00 U mnie też marchewkowe ale na świeta robię wersję piernikową Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Ciasto na święta 12.12.25, 06:08 Marchewkowe i u nas jest klasykiem świątecznym nawet najstarsze pokolenie wciąga. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Ciasto na święta 11.12.25, 20:02 I sernik na zimno ...bo starsza córka lubi. Mamy takie nietradycyjne ciasta Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Ciasto na święta 11.12.25, 20:10 U mnie sernik, ptysie, keks z bakaliami i drożdżowe wianki. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Ciasto na święta 11.12.25, 20:16 Proponuję zrobić szarlotkę. Skoro umiesz i dobrze ci wychodzi - nie cuduj. Ewentualnie kup po kawałku makowca, sernika czy co tam lubicie i styknie. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Ciasto na święta 11.12.25, 20:37 Dobra szarlotka jest super. Ja robie na swieta makowca, zwijany jest troche trudniejszy ale makowiec japonski jest bardzo latwy. Z prostych sa rozne babki piernikowe ze zmieszanymi powidlami. Zajrzyj na mojewypieki.com, dodaj mniej cukru i bedzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Ciasto na święta 11.12.25, 20:50 Zwykle robię "piernik" z kakao z przepisu z torebeczki przyprawy do pierników. Keks ucierany, bo biszkoptowy opadał od ciężaru bakalii. Makowiec idący na łatwoznę, czyli albo biszkopt przekładany masą makową, albo kruche z masą makową. Na usprawiedliwienie, mak gotuję i mielę własnorecznie (choć bywało, ze kupowałam gotowca). Czasem mufinki z sypkim makiem. Pierniczki z pudełka, czasem jakieś ciasteczka z przepisu na cukrze wanilinowym 😉 No i specjalnie dla męża szarlotkę! I tak, jak wyżej ktoś napisał, w wersji świątecznej dodaję cynamon, goździki, rodzynki, czasem orzechy albo migdały. Kiedyś piekłam orzechowca, gdy miałam swoje orzechy, ale jakoś tak odpuściłam. Piecz szatlotkę, jak masz smaczny przepis! A jeśli chcesz coś bardziej świątecznego to murzynek z przyprawą do pierników, pierniczki z gotowego proszku i już. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Ciasto na święta 11.12.25, 20:52 www.biggerbolderbaking.com/easy-10-minute-tiramisu/ Troche dluzej niz tytułowe 10 minut, ale super łatwe. Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Ciasto na święta 11.12.25, 20:56 Dzisiaj upieklam piernik czekoladowy z kwestii smaku, tez dobry i prosty (zwlaszcza jesli lubicie gorzka czekolade - ale nie powinna byc za gorzka www.kwestiasmaku.com/przepis/piernik-czekoladowy Odpowiedz Link Zgłoś
pleszkazlasu Re: Ciasto na święta 11.12.25, 21:57 Makowiec japoński z Kwestii smaku. To się nie może nie udać. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Ciasto na święta 12.12.25, 07:03 A półprodukty- korzystasz??? Np. gotowe ciasto francuskie. I mak z puszki, albo Nutella, albo gruszki i migdały, albo mus z jabłek Posmarować w połowie i drugą połowę nakryć, wyciąć foremką gwiazdki albo choinki, i upiec. Albo zawijasz rogaliki z powidłami śliwkowymi, wtedy warto doprawić odrobiną cynamonu. Jesli nie ciasto francuskie, to możesz kupić gotowe drożdżowe- też w rolce. Jak zawiniesz gotową masą makową, to masz normalny makowiec Mozesz też kupić mieszankę keksową. Kopiec kreta. Czy piernik w proszku. Dodajesz jajka tluszcz i inne wg przepisu na pudełku, i gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Ciasto na święta 12.12.25, 08:36 www.instagram.com/p/DQ1AwQiDVXw/ www.instagram.com/p/DQjFnv3DfhH/ www.instagram.com/p/DQqn-4BDQFb/ www.instagram.com/p/DRuyBv2jTq6/ i wytrawne: www.instagram.com/p/DQ36iGsDR3v/ Odpowiedz Link Zgłoś
mariola233 Re: Ciasto na święta 12.12.25, 09:01 Witaj piękna,ja polecam ciasto bez pieczenia 3 bit,pyszne wielkiezarcie.com/przepisy/3-bit-szwagra-30043149 Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Ciasto na święta 12.12.25, 10:09 Nie lubię eksperymentować na święta. W święta chce, żeby wszystko sie udało i każdemu smakowało, wiec piekę ze sprawdzonych przepisów te ciasta, które zawsze wychodzą. Nie kombinuj, skoro wychodzi ci szarlotka, upiecz szarlotkę. Poeksperymentuj na nowy rok, polecam przepisy z moich wypieków, zawsze wychodzą. Ja tylko zmniejszam ilość cukru, ale to indywidualne preferencje. Odpowiedz Link Zgłoś
hedna.hej Re: Ciasto na święta 12.12.25, 11:42 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi dziewczyny , coś wymyślę! Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Ciasto na święta 12.12.25, 14:59 Ja mam takie "uniwersalne" ciasto, przepis jest prosty: szklanka mąki, szklanka cukru, pół kostki miękkiego masła (może być roślinne, takie z kubeczka), 3 jajka (jak duże to dwa), łyżka kwaśnej gęstej śmietany, łyżeczka proszku do pieczenia. Wszystko razem wrzucić do miski, zmiksować na gładką masę i konsystencji gęstego kremu. Może być bazą do różnych wersji: z masą makową, ze śliwkami, z jabłkami, innymi owocami, z bakaliami (a la keks), z gęstą domową konfiturą... Czasem robię tak, że całe ciasto wykładam do tortownicy, na to kładę "nadzienie", a na wierzch kruszonkę. A czasem wykładam połowę, na to nadzienie, na to pozostałe ciasto. Wtedy po upieczeniu i wystudzeniu wierzch pokrywam lukrem. Piecze się w 200 st. ok. 40 minut (do suchego patyczka). Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: Ciasto na święta 12.12.25, 19:49 Brzmi bardzo dobrze, spróbuję kiedyś. Ale to proporcje na jakaś małą blaszkę, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Ciasto na święta 12.12.25, 21:32 Ja zawsze używam tortownicy o średnicy 24 cm. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Ciasto na święta 12.12.25, 15:23 Toscakaka - ucierane ciasto z płatkami migdałowymi w takim karmelo-kajmaku (nazywają to praliną). Wysoko na liście grzechów, ale warte tego grzechu. Przepis jest pod tą nazwą na Moich wypiekach. Łatwe, nie da się skopać. Na tej samej stronie mazarynki, pracochłonne, ale nie bardzo trudne. Leśny mech w wersji świątecznej, czyli w formie tortu z choinką usypaną z tych zielonych okruchów i dekorowaną posypkami - taka raczej przedszkolna niż elegancka koncepcja, ale zabawa dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
iza232 Re: Ciasto na święta 12.12.25, 17:17 Wiewiórka. Przepis mam sprzed 18 lat z tegoż forum, forumka Rybkaw podawała, która ją pamięta? Ciasto wybitnie łatwe, bardzo jesienne a nawet świąteczne, bo z bakaliami. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Ciasto na święta 12.12.25, 19:39 Ja pewnie zrobię swoją wersję tiramisu, nazywanego przez niektórych fuck-me-misu, bo to się robi w 20 minut. Możliwie że że zredukowaną ilością cukru. Piec mi się zdecydowanie nie chce. Generalnie temat jedzenia w święta mnie obchodzi o tyle, żebyśmy mieli co zanieść do osób, do których jesteśmy zaproszeni i nie umrzeć z głodu podczas trzydniowego zamknięcia sklepów. Czy któraś wie, gdzie w Wwie można kupić naprawdę dobry pasztet bez wyczuwalnej wątrobki? Odpowiedz Link Zgłoś