Dodaj do ulubionych

Nadciśnienie

18.12.25, 11:07
Prosze poradźcie.
Moja mama, l.67...od dawna leczy sie na nadciśnienie. Przez ostatnie lata w ciągłym stresie, choroba ojca. Tato zmarł 3 mies temu. Zaczęła mierzyć regularnie cisnienie, wcześniej sporadycznie i miała podwyższone ok 150/155/80.
Puls ma dobry.
Ostatnio gdy zmierzyła 200/90, pojechałam z nią na sor, zbili cisnienie i kazali udać sie do lekarza rodzinnego. Ostala tez rezepte na keki dorazne ktore zbijaja cisnienie, pod jezyk.Lekarka rjdzinna coś tam zmodyfikowała , zmieniła 1 lek w poniedziałek ale cisnienie nadał 170-180 sad
Dziś zrobiła badania krwi bo ostatnie z 2 lub 3l temusad
Tydzień temu rzuciła palenie, paliła od studiów.
Lekarka pytała ją tez czy dobrze śpi a ze nie za dobrze zapisała hydroksyzyne.
Mama dziś mówi ze nic jej ta hydroksyzyna.nie daje dziś spała 3h. Jest też b.rozdrazniona. ( to pewnie głód nikotynowy)
Co robić...czekać na działanie leków? Czy iść już do.lekarza?
Jakie leki z waszego doświadczenia są najskuteczniejsze?
Obserwuj wątek
    • iwles Re: Nadciśnienie 18.12.25, 11:14
      Iść.
      Być może trzeba dobrac inne leki.
      Nie powiem, jakie sa najlepsze, bo na każdego działa coś innego.
      Albo inna dawka.
      Zaufałabym lekarzowi (o ile macie do obecnego zaufanie - ja do swojego mam)
      • wrota.do.lasu Re: Nadciśnienie 18.12.25, 11:16
        Lekarka prosiła aby przyjść po świętach i rez czytam ze ok 2tyg potrzeba na nie wiem stabilizację, wgycenie organizmu...? Czy po kilku dniach powinna byc już poprawa?
        • mizantropka_20 Re: Nadciśnienie 18.12.25, 16:49
          Mnie po skoku 210/125 (Sor itd) stabilizowało się przez około 10 dni. Zwykle (po leku, który mam już na stałe) mam 120/70. U mnie skoki powodował pracowy stres, odkąd jestem na emeryturze problem nie wystąpił. Jeśli chodzi o hydroksyzynę, to mnie zalecono doraźnie (w razie W) wraz z captoprilem, ale raczej na uspokojenie, nie na sen.
      • wrota.do.lasu Re: Nadciśnienie 18.12.25, 11:18
        A kardiolog nie byłby lelszym wyborem...sama nie wiem .chvmyba ze to metoda prib i dopasowania dawki. W szpitalu zrobili ekg i było ok. Sercami ma raczej zdrowe.
        • zerlinda Re: Nadciśnienie 18.12.25, 13:57
          Idź z matka do lekarza kardiologa.
    • wrota.do.lasu Re: Nadciśnienie 18.12.25, 11:19
      Korekta lat 77 jesli to ma znaczenie.
    • nangaparbat3 Re: Nadciśnienie 18.12.25, 11:21
      Poszłabym z mamuś do kardiologa, takiego co od razu robi echo.
      Czy pani dr która zleciła badania? Mnie od razu przychodzi do głowy kreatynina, pewnie cukier, pewnie jeszcze roznevinne by się przydały.
      • bazia_morska Re: Nadciśnienie 18.12.25, 12:11
        Lekarz internista jest najlepszym wyborem, przecież to rodzinni głównie leczą nadcisnienie, od razu w zabiegowym mozna zrobic EKG i w razie potrzeby skierować na darmowe echo.
        Chyba, ze watkodajka ma luźne 500pln, to wtedy nie.
        • nangaparbat3 Re: Nadciśnienie 18.12.25, 14:14
          Przecież nadcisnienie ma przyczynę. Na przykład mój kolega miał nadciśnienie spowodowane niewydolnością nerek. Ja bym chciała wiedziec, skąd to. Samo zbijanie to trochę kicha.
          • bib24 Re: Nadciśnienie 18.12.25, 14:21
            większość nadciśnienia jest od podwyższonej insuliny. no ale na to tylko dieta, więc po co o tym mówić.
            • infinitypool Re: Nadciśnienie 18.12.25, 16:49
              bib24 napisała:

> większość nadciśnienia jest od podwyższonej insuliny. no ale na to tylko dieta,
              > więc po co o tym mówić.

Szkoda ze tak rzadko sie o tym mowi....
          • iwles Re: Nadciśnienie 18.12.25, 14:25

U mnie zaczęło się od bardzo silnego i długotrwałego stresu.
            Jak wlazło, to nie chciało zejść.
            Więc leczenie polega na samym zbijaniu ciśnienia.
          • go-jab Re: Nadciśnienie 18.12.25, 16:30
            Z reguły to działa w drugą stronę - nadciśnienie prowadzi do niewydolności nerek…
          • koronka2012 Re: Nadciśnienie 19.12.25, 11:49
            nangaparbat3 napisała:

> Przecież nadcisnienie ma przyczynę
            >
            No właśnie nie.

Tylko w przypadku nadciśnienia wtórnego da się powiązać je z przyczyną a większość osób ma nadciśnienie pierwotne, co oznacza że nie ma wyraźnego powodu.
          • primula.alpicola Re: Nadciśnienie 20.12.25, 12:15
            nangaparbat3 napisała:

> Przecież nadcisnienie ma przyczynę.

Ja mam pierwotne samoistne. Przebadana wzdłuż i wszerz, nic mi nie jest, poza podatnym charakterem.
            Biorę grzecznie tableteczkę i staram się panować nad układem nerwowym.
            • primula.alpicola Re: Nadciśnienie 20.12.25, 12:16
              Aha, tableteczkę zapisano mi przy ciśnieniu ok. 135/90
              Teraz, po latach, mam na ogół 120/75, no chyba że mnie akurat szlag trafi, to skacze wyżej
        • mizantropka_20 Re: Nadciśnienie 18.12.25, 16:50
          Mnie też na sorze zalecili rodzinnego
        • boggi_dan Re: Nadciśnienie 22.12.25, 10:05
          bazia_morska napisała:

> Lekarz internista jest najlepszym wyborem, przecież to rodzinni głównie leczą n
          > adcisnienie, od razu w zabiegowym mozna zrobic EKG i w razie potrzeby skierować
          > na darmowe echo.
          > Chyba, ze watkodajka ma luźne 500pln, to wtedy nie.
          Tyle nie bierze kardiolog. Jaki ma puls bo to może być przyczyną. A kardiolog stwierdzi.
          • wrota.do.lasu Re: Nadciśnienie 22.12.25, 14:43
            Puls ma dobry. Dziś POZ 15.01 kardiolog
    • kolindra Re: Nadciśnienie 18.12.25, 12:14
      Leki trzeba umieć dobrać. Ja pod ostrym rzucie wysokiego ciśnienia walczyłam z 5 miesięcy zanim udało się ustabilizować sytuację, miałam w tym czasie zmienione leki ze 4 razy.

W końcu wykosztowałam się na prywatną wizytę u pani doktor która specjalizuje się w leczeniu nadciśnienia i ona wreszcie dobrała mi zupełnie inne i te wreszcie zadziałały.
      • wrota.do.lasu Re: Nadciśnienie 22.12.25, 14:44
        Ile czekałaś na działanie danego leku do decyzji o zmianie?
        • kolindra Re: Nadciśnienie 22.12.25, 21:27
          Chyba ok tygodnia, z tym ze moje skoki po lekach sięgały poziomu powyżej 180/110 i Catropil pod język niewiele dawał, wiec nie to, ze jestem roszczeniową hipochondryczką.

Notabene moja pani doktor powiedziała że absolutnie nie powinnam brać catropilu bo tylko pudruje problem.
    • mirkad Re: Nadciśnienie 18.12.25, 12:36
      Powiem Ci z własnego doświadczenia: tylko kardiolog. Leczę się na nadciśnienie od 20 niemal lat ( indukowane ciążą, miało zniknąć po porodzie .....). Chodziłam najpierw do lekarza POZ - też zawsze po zmianie leku kazał czekać na efekt 2-3 tygodnie; taaaaa, z ciśnieniem takim jak u twojej mamy. Kardiolog na NFZ nie do końca się sprawdził - zrobił mi wszystkie badania (nawet echo serca przezprzełykowe), ale jakoś nie potrafił "pospinać " razem wszystkich wyników. Lek, mimo skoków cośnienia, też mi utrzymywał przez lata ten sam, twierdząc, że nie jestem jeszcze w takim wieku, żeby dodawać więcej. Wylądowałam rok temu na SOR, też mi zbili ciśnienie, tyle że ja po takich lekach doraźnych czuję się fatalnie i ciśnienie wraca jeszcze wyższe. Poszłam na cito do kardiloga prywatnie, takiego z polecenia - wizyta owszem kosztuje, ale mam echo serca na każdej wizycie (co w przypadku moich obciążeń dziedzicznych jest ważne), leki ustawione tak, że w ciągu paru dni ciśnienie było na zdrowym poziomie, i co dla mnie najważniejsze - telefon do lekarza, żeby móc się skonsultować w razie potrzeby (początkowe dawki wymagały korekty niewielkiej).
      Doświadczenia z hydroksyzyną też mam - zależy jaka dawka została przepisana. Ja po nie może i spałam, ale potem byłam nieprzytomna, nie polecam.
      To co się u mnie sprawdziło z takich "wspomagaczy" to nalewka z jemioły (bez recepty w aptece) - wspomaga regulację ciśnienia i na mnie działała super.
    • tt-tka Re: Nadciśnienie 18.12.25, 16:32
      A nie powinna z tym cisnieniem do kardiologa isc, zamiast do rodzinnego ? nie wiem, pytam...
      • tt-tka Re: Nadciśnienie 18.12.25, 16:33
        A, juz to napisano.
        Odpowiedzialam, potem zaczelam czytac...
    • nuka_2 Re: Nadciśnienie 18.12.25, 16:47
      U większości pacjentów nadciśnienie tętnicze jest idiopatyczne, a nie wtórne. Wtórne np w przebiegu chorób nerek, zaburzeń hormonalnych jest dużo rzadsze.
      W większości przypadków z nadciśnieniem poradzi sobie lekarz rodzinny/internista. Jesli mama jest leczona kilkoma lekami lub lekiem kilkuskladnikowym i ciśnienia nadal wysokie można wybrać się do kardiologa. W części POZ jest tzw. opieka koordynowana, wtedy lekarz może skorzystać ze ścieżki kardiologicznej i zlecić dodatkowe badania. Jesli wartości ciśnienia będą nadal wysokie, może uda się skonsultować z lekarzem POZ w poniedziałek lub wtorek, bo święta mogą być stresującym okresem dla mamy.
      Pytanie też czy mama przyjmuje wszystkie dawki leków, bo czasem zdarza się pacjentom pomijać dawki.
      I nie ma czegoś takiego jak najskuteczniejszy lek, bo to zależy od tego jakie pacjent ma one obciążenia zdrowotne itd
      • snakelilith Re: Nadciśnienie 18.12.25, 17:02
        nuka_2 napisała:

>
        > W większości przypadków z nadciśnieniem poradzi sobie lekarz rodzinny/internist
        > a. J

W wątku jest mowa o kobiecie, która ma 77 lat, praktycznie do dziś była palaczką (!!!) i boryka się z nadciśnieniem od dawna. Tu jest bardziej niż pewne, że kobieta ma zaawansowaną arteriosklerozę i incydenty z tak wysokim ciśnieniem, to nie przejściowe problemy z regulacją, a coś, co powinno się wyjaśnić dalszą dosyć szybką, szczegółową diagnostyką. To może być bowiem zwiastun zawału serca, albo udaru.
        • nuka_2 Re: Nadciśnienie 18.12.25, 21:58
          Lekarz POZ to najczęściej lekarz rodzinny lub internista , więc lekarz ze specjalizacją, który podczas szkolenia specjalizacyjnego nauczył się rozpoznawać i leczyć nadciśnienie tętnicze. Umie ocenić czynniki ryzyka choroby niedokrwiennej serca i innych chorób sercowo-naczyniowych. Leczyć te czynniki ryzyka i skierować pacjenta na diagnostykę, w tym badania w ramach opieki koordynowanej np echo serca, Holter EKG i ciśnieniowy. Jesli nie ma dostępnej opieki koordynowanej może skierować do Poradni Kardiologicznej.
          Myślę że porada żeby zgłosić się w najniższych dniach do POZ jest sensowniejsza niż szukanie na pilne kardiologa gdy czeka nas ciąg wolnych dni, bo nawet prywatnie tego kardiologa do konca roku będzie trudno znaleźć.
          A jeszcze porada dla autorki, warto żeby mama zalogowała się na swoje internetowe konto pacjenta (przez profil zaufany, bankowość internetowa) bo od nowego roku wchodzi e-rejestracja ogólnopolska i jeśli mama uzyska skierowanie do kardiologa, najłatwiej będzie się można zapisać przez swoje ikp
          • wrota.do.lasu Re: Nadciśnienie 19.12.25, 13:03
            Tak ma ikp. Skierowanie tez. Dzięki! Nie wiedziałam ze mozna umówić termin przez tą aplikację.
            • nuka_2 Re: Nadciśnienie 19.12.25, 13:13
              Teraz tylko niektóre poradnie mają program pilotażowy, od stycznia chyba wszystkie. Jesli wizyta pierwszorazowa można określić w ikp zakres dni, godzin, miejsce i system powinen
              wyznaczyć termin. Jesli nie znajdzie terminu pacjent wpada w poczekalnie” i system jak potem
              wyznaczy termin powinien powiadomić SMSowo
              • nuka_2 Re: Nadciśnienie 19.12.25, 13:23
                Szczegółów nie znam, bo się tym nie zajmuję, ale wiem że jest i będzie spore zamieszanie z zapisami do kardiologa.
                Co do leczenia nadciśnienia preferuje się teraz leki łączone-kilka substancji czynnych w tabletce, uwzględniając inne choroby przewlekłe pacjenta
    • summerland Re: Nadciśnienie 19.12.25, 14:28
      Podobno można zbic cisnienie naturalnymi metodami. Natalia Samarec ma kilka filmikow na yt na ten temat
      • magnoliaa50_50 Re: Nadciśnienie 20.12.25, 11:46
        summerland napisała:

> Podobno można zbic cisnienie naturalnymi metodami. Natalia Samarec ma kilka fil
        > mikow na yt na ten temat

Przez obkładanie się kapustą?
        • budyniowatowe Re: Nadciśnienie 22.12.25, 16:25
          magnoliaa50_50 napisała:

> summerland napisała:
          >
          > > Podobno można zbic cisnienie naturalnymi metodami. Natalia Samarec ma kil
          > ka fil
          > > mikow na yt na ten temat
          >

> Przez obkładanie się kapustą?

I cieciorka w nodze.
    • dawniej_nann Re: Nadciśnienie 20.12.25, 09:54
      Ja tylko tak w temacie kardiologa. Specjalista od leczenia nadciśnienia jest hipertensjolog. Mało lekarzy tej specjalizacji ale w skomplikowanych przypadkach warto takiego poszukać. W Polsce przy dużych ośrodkach sa Regionalne Centra Nadciśnienia, może warto tam poszukać
      pozdrawiam
      nannka, co na nadciśnienie choruje 30 lat...
    • magnoliaa50_50 Re: Nadciśnienie 20.12.25, 11:44
      Leki musi dobrać lekarz. Często metodą prób i błędów. Ustabilizować ciśnienie nie jest łatwo.
    • wrota.do.lasu Re: Nadciśnienie 21.12.25, 19:09
      Mama odebrała wyniki. Wszystko ok oprócz moczu- bakterie, ciężar właściwy świadczą o zum.
      Reszta super. Miała cukier, lipidy, kreatyninę, sid, potas, tarczyca etc.
      Kardiolog najwcześniej na 15.01.
      Jutro rodzinny. Dzi wieczorem 187/ 86 sad bierze leki plus doraźnie pod język.
      • wrota.do.lasu Re: Nadciśnienie 21.12.25, 19:16
        Tu wyniki moczu
      • go-jab Re: Nadciśnienie 21.12.25, 23:14
        Jak wygląda dieta? Da się ograniczyć sól?
      • mizantropka_20 Re: Nadciśnienie 22.12.25, 08:13
        A po doraźnym spada?
        • mizantropka_20 Re: Nadciśnienie 22.12.25, 08:13
          *miało być: ile spada?
          • wrota.do.lasu Re: Nadciśnienie 22.12.25, 09:13
            Spada zazwyczaj do 130, lub nizej
            • 35wcieniu Re: Nadciśnienie 22.12.25, 09:40
              To zapewne regularne przyjmowanie leków też pomoże, nie ma tu co rozkminiać. Jest pod opieką lekarza, ma leki do brania na stałe, więc brać i obserwować. Na mnie dopiero drugie czy trzecie zadziałały jak powinny więc też nie ma się co nastawiać. (Ani analizować "które najlepsze" bo przecież to jest indywidualne.)
            • mizantropka_20 Re: Nadciśnienie 22.12.25, 14:48
              Czyli dobrze reaguje na leki. Cierpliwości, kwestia dobrania odpowiednich leków i wszystko się unormuje. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka