Dodaj do ulubionych

Adam Wajrak

06.01.26, 20:34
Parę godzin temu na FB.

Nosiłem się z tym wpisem dłuższy czas i myślę, że właśnie nadeszła pora. Zacznę od tego, że uwielbiam Amerykę, USA dokładnie. Wiele zawdzięczam i temu krajowi i paru moim amerykańskim przyjaciołom, amerykańskiej literaturze, amerykańskim naukowcom, amerykańskim podatnikom - byłem na dwóch fantastycznych stypendiach Departamentu Stanu. Podziwiam Amerykanów, za dobro, gościnność. Podziwiam za to, że potrafią mówić i rozprawiać się publicznie (film, literatura ) ze swoimi słabościami, grzechami, rasizmem, holokaustem pierwszych narodów, wreszcie ze swoim imperializmem. Życzyłbym tego Rosji.

Ale ta moja miłość nie jest ślepa. Od czasu kiedy pierwszy raz pojechałem do USA czyli od 1994 gdy zachłystnąłem się Ameryką podwoili spoglądałem na ten mój ukochany kraj z rosnącym przerażeniem. W 2003 r. zobaczyłem pogorzelców w okolicach San Diego, jednego z najbogatszych hrabstw w bajecznie bogatym stanie. Ludzi z przyczep, wszystkich ras grzebiących patykami w kupkach popiołu, które zostały z ich przyczep. Chcieli ocalić cokolwiek.

Z każdym rokiem ta wspaniała błyszcząca Ameryka szarzała, pokrywał ją kurz. Rosły nierówności. Nie tylko majątkowe, ale edukacyjne. Tak, można mieć najwspanialsze uniwersytety na świecie, pełne noblistów i społeczeństwo, którego znaczą część wierzy w płaską Ziemię. To wszystko obserwowałem w kontraście do Europy i Polski. Ostatni szok przyszedł po przeczytaniu "Nomadlandu" książki głównie o starszych paniach, trochę w wieku naszych mam, które muszą mieszkać w samochodach, bo nie stać ich na domy. Te panie w tych samochodach podróżują od jednego magazynu Amazona do drugiego, gdzie na tabletkach przeciwbólowych (są specjalne podajniki) przerzucają paczki. Gdy skończyłem czytać "Nomadland" tak się złożyło, że Jeff Bezos czyli szef tych pań poleciał sobie na wycieczkę w kosmos za jakiś bambilion dolarów.

Myślę, że Trump nie spadł z nieba. Myślę, że to co robi nie wynika z tego, że jest głupi, choć może też. Ale już głupi z pewnością nie jest J.D. Vance, napisał przecież świetną książkę "Elegię dla Bidoków", gdzie to wszystko jest. To co dziś robi administracja amerykańska to jest zwyczajnie ucieczka od wewnętrznych problemów. Gigantycznych problemów! Na pewno Vance doskonale to wie. Też dlatego tak bardzo nienawidzi Unii Europejskiej, która jest ogromnym sukcesem. To najlepsze miejsce do życia na ziemi, tu nikt nie boi się zadzwonić po karetkę gdy ma zawał, albo nawet skręci kostkę. I ten cały atak na Europę nie wynika z tego, że ktoś tu ma zamiar walczyć o "naszą wolność", tylko z tego co tak dobrze zdiagnozował w wypadku Rosji Timothy Snyder. Rosja nie radzi sobie wewnętrznie więc eksportuje słabość pisze Snyder. Tak dziś USA eksportują słabość i niepewność, co wynika z ich wewnętrznych problemów.

Mam nadzieję, ze USA jak to bywało kilka razy w historii tego kraju się ogranie. Ameryka ma niezwykłą żywotność. Mam nadzieję, że ciągle taka jest i tego jej życzę. Ale to oznacza, że nie będzie w stanie nas ratować, nam pomagać i wcale nie chodzi, że teraz w Białym Domu siedzi Trump. USA zwyczajnie jest w głębokim kryzysie. Dlatego tak bardzo potrzebujemy Unii Europejskiej jak najbardziej zjednoczonej. Unia ma naprawdę wszystkie atuty, żeby rozdawać karty w światowej rozgrywce, a co ważniejsze dbać o wysoki poziom życia jej mieszkańców. Na zdjęciu gdzieś w USA.
Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick Re: Adam Wajrak 06.01.26, 20:53
      Ostatni szok przyszedł po przeczytaniu "Nomadlandu" książki głównie o starszych paniach, trochę w wieku naszych mam, które muszą mieszkać w samochodach, bo nie stać ich na domy.

Z mamami to Wajrak przesadził. Fern jest in her sixties, a Wajrak ma 53.

• taki-sobie-nick Re: Adam Wajrak 06.01.26, 20:56
        Ach ten Wajrak. Przynajmniej ożenił się z Nurią Selvą.
      • magnoliaa50_50 Re: Adam Wajrak 06.01.26, 21:09
        Tych pań nie stać na wynajem małego mieszkania, a pan Wajrak bredzi że nie stać ich na domy. Lubię jak Wajrak pisze o zwierzętach. Ten tekst jest infantylny. Brzmi jakby pisał to 15-latek.
        • taki-sobie-nick Re: Adam Wajrak 06.01.26, 21:11
          magnoliaa50_50 napisała:

> Tych pań nie stać na wynajem małego mieszkania, a pan Wajrak bredzi że nie stać
          > ich na domy. Lubię jak Wajrak pisze o zwierzętach. Ten tekst jest infantylny.

Też mi się tak wydawało. Tak, Wajrak niech się trzyma zwierząt.
          • lella_two Re: Adam Wajrak 07.01.26, 08:51
            Każdy chciałby trzymać się tego co zna i lubi, ale życie się na to nie ogląda. Jeśli wejdą Ruskie (lub ktokolwiek) nie stwierdzą: zostawmy Wajraka, on zajmował się tylko zwierzętami, względnie zostawmy takiego-sobie-nicka, on tylko przynudzał na ematce🤷‍♂️ Wszystkich dotyczy rzeczywistość, dlatego każdy ma prawo ją skomentować. Wajrak przynajmniej nie mówi innym, co mają robić, wyraża tylko własną opinię.
        • misiamama Re: Adam Wajrak 07.01.26, 08:49
          "Dom" po polsku to stałe miejsce zamieszkania, a nie tylko budynek mieszkalny wolnostojący (czy tam w zabudowie bliźniaczej/ szeregowej). Mieszkańcy bloków, kamienic itp. przecież nie sa "bezdomni". Tekst bardzo sensowny.
          • yadaxad Re: Adam Wajrak 07.01.26, 12:18
            Bezdomny też nie oznacza, że brak mu trzypiętrowej rezydencji, tylko gnije w kawalerce.
          • magnoliaa50_50 Re: Adam Wajrak 07.01.26, 12:40
            Jak mam mieszkanie to nie mówię, że mam dom. Jak kupuję mieszkanie, to nie mówię, że kupuję dom. Mówi się potocznie "idę do domu" no i w tym wypadku jest ok. Wajrak pisze, że tych pań nie stać na domy.
            • wena-suela Re: Adam Wajrak 07.01.26, 15:06
              Dom, w znaczeniu własny kąt. Nie nie każdy rozumie nawet "infantylnego" Wajraka.
              • magnoliaa50_50 Re: Adam Wajrak 07.01.26, 19:01
                wena-suela napisał(a):

> Dom, w znaczeniu własny kąt. Nie nie każdy rozumie nawet "infantylnego" Wajraka
                > .

Dom to dom. Mieszkanie to mieszkanie. Stodoła to stodoła. Pan Wajrak napisał, że pań nie stać na dom.
                • kokosowy15 Re: Adam Wajrak 10.01.26, 08:31
                  Jeżeli nie ma się problemów z potocznym językiem polskim, to się rozumie co to znaczy "idę do domu", a nie precyzuje czy to mieszkanie, willa czy pałac.
                • memphis90 Re: Adam Wajrak 10.01.26, 09:00
                  Czyli bezdomni to po prostu osoby bez rezydencji, mieszkający w mieszkaniach?
                • nangaparbat3 Re: Adam Wajrak 10.01.26, 16:40
                  magnoliaa50_50 napisała:

> wena-suela napisał(a):
                  >
                  > > Dom, w znaczeniu własny kąt. Nie nie każdy rozumie nawet "infantylnego" W
                  > ajraka
                  > > .
                  >
                  > Dom to dom. Mieszkanie to mieszkanie. Stodoła to stodoła. Pan Wajrak napisał, ż
                  > e pań nie stać na dom.

Jeśli ktoś mieszka w bloku to wraca z pracy do mieszkania czy do domu?
                  • magnoliaa50_50 Re: Adam Wajrak 10.01.26, 20:21
                    nangaparbat3 napisała:

> magnoliaa50_50 napisała:
                    >
                    > > wena-suela napisał(a):
                    > >
                    > > > Dom, w znaczeniu własny kąt. Nie nie każdy rozumie nawet "infantyln
                    > ego" W
                    > > ajraka
                    > > > .
                    > >
                    > > Dom to dom. Mieszkanie to mieszkanie. Stodoła to stodoła. Pan Wajrak napi
                    > sał, ż
                    > > e pań nie stać na dom.
                    >
                    > Jeśli ktoś mieszka w bloku to wraca z pracy do mieszkania czy do domu?
                    >
                    >

Napiałam powyżej. Wystarczy przeczytać ze zrozumieniem.
                  • volta2 Re: Adam Wajrak 10.01.26, 20:21
                    zawsze wracam do domu, ma 150 metrów i jest zwykłym mieszkaniem w bloku. nigdy do mieszkania nie wracam, ani z niego nie wychodzę.
                    mieszkaniem jest tylko wtedy, gdy idzie w najem lub sprzedaż, czyli w języku formalnym/oficjalnym/urzędowym
            • kot.z.kosmosu Re: Adam Wajrak 11.01.26, 09:49
              magnoliaa50_50 napisała:

> Jak mam mieszkanie to nie mówię, że mam dom. Jak kupuję mieszkanie, to nie mówi
              > ę, że kupuję dom. Mówi się potocznie "idę do domu" no i w tym wypadku jest ok.
              > Wajrak pisze, że tych pań nie stać na domy.

Polski chyba nie jest twoim pierwszym językiem...?
        • memphis90 Re: Adam Wajrak 10.01.26, 09:06
          >pan Wajrak bredzi że nie stać ich na domy
          1) po pierwsze dom oznacza po prostu miejsce do życia
          2) po drugie - dziubuś, problem Ameryki polega między innymi na tym, że do wyboru masz ultradrogie apartamenta w centrum albo domy jednorodzinne wszędzie indziej. Są miasta, w której 95% to zabudowa jednorodzinna i nie ma żadnej innej, a koszta utrzymania infrastruktury są horrendalne. Więc masz dom w sensie dom jednorodzinny, albo nie masz nic, ponieważ niczego innego nie wolno budować.
          • magnoliaa50_50 Re: Adam Wajrak 10.01.26, 20:32
            Koniecznie dziubdziuś wybierz się do USA, bo bredzisz. Pomijam fakt, że te panie nawet jakby miały pieniądze na wynajęcie dziupli z jedną sypialnią w Alabamie to i tak musiałyby jeździć po USA za pracą bo już na jedzenie nie stykało.
            • memphis90 Re: Adam Wajrak 10.01.26, 21:49
              A to bardzo dziwne, bo sami Amerykanie powszechnie mówią o problemie „missing middle” - znaczy się Ty wiesz lepiej gdzie ich swędzi…? 🤔
      • princesswhitewolf Re: Adam Wajrak 06.01.26, 21:13
        Hahaha Ktos moglby zrozumiec te Panie jako cool nomadki z luksusowych kamperach wybierające taki styl zycia by podróżować. Kiepsko to opisal
        • nenia1 Re: Adam Wajrak 07.01.26, 00:09
          princesswhitewolf napisała:

> Hahaha Ktos moglby zrozumiec te Panie jako cool nomadki z luksusowych kamperach
          > wybierające taki styl zycia by podróżować
          >
          nawet wiem kto...
        • aandzia43 Re: Adam Wajrak 07.01.26, 12:36
          Żartujesz? Dla mnie jest to czytelny tekst. Pewna nieprecyzyjność to "nie stać ich na domy", zamiast "nie stać ich na wynajęcie jakiegokolwiek lokalu".
          • nenia1 Re: Adam Wajrak 07.01.26, 18:22
            aandzia43 napisała:

> Żartujesz? Dla mnie jest to czytelny tekst. Pewna nieprecyzyjność to "nie stać
            > ich na domy", zamiast "nie stać ich na wynajęcie jakiegokolwiek lokalu".
            >
            szczerze powiem męczy mnie to literalne, dosłowne odbierania słowa pisanego. Napisał "dom" to mógł mieć na myśli tylko dom w sensie fizycznej budowli. Bo przecież nikt kto ma mieszkanie nie mówi "idę do domu", "kiedy będziesz w domu?" itd.
            Każdy choć trochę myślący człowiek z kontekstu odczyta, że nie chodzi przecież o dom jako typ budynku.
            I dlatego, że pań nie stać na dom to śpią w samochodach, choć mogłyby w wynajętym mieszkaniu. Ale nie, nie stać je na dom to nie wynajmą albo nie kupią mieszkania, tylko będą spały w aucie.
            • magnoliaa50_50 Re: Adam Wajrak 07.01.26, 19:07
              nenia1 napisała:

> aandzia43 napisała:
              >
              > > Żartujesz? Dla mnie jest to czytelny tekst. Pewna nieprecyzyjność to "nie
              > stać
              > > ich na domy", zamiast "nie stać ich na wynajęcie jakiegokolwiek lokalu".
              > >
              > szczerze powiem męczy mnie to literalne, dosłowne odbierania słowa

Znaczy można inerpretować tekst pana Wajraka jak się tylko komuś podoba? Czyli można przyjąć, że dom wg tego pana to tylko 10-pokojowa willa w najlepszej dzielnicy Los Angeles. No raczej nie o to chodzi.
              • nenia1 Re: Adam Wajrak 07.01.26, 19:25
                magnoliaa50_50 napisała:

> Znaczy można inerpretować tekst pana Wajraka jak się tylko komuś podoba? Czyli
                > można przyjąć, że dom wg tego pana to tylko 10-pokojowa willa w najlepszej dzie
                > lnicy Los Angeles. No raczej nie o to chodzi.

Mojej wypowiedzi też nie zrozumiałaś? Smuteczek...
                • magnoliaa50_50 Re: Adam Wajrak 10.01.26, 20:34
                  nenia1 napisała:

>
                  > > Znaczy można inerpretować tekst pana Wajraka jak się tylko komuś podoba?
                  > Czyli
                  > > można przyjąć, że dom wg tego pana to tylko 10-pokojowa willa w najlepsze
                  > j dzie
                  > > lnicy Los Angeles. No raczej nie o to chodzi.
                  >
                  > Mojej wypowiedzi też nie zrozumiałaś? Smuteczek...

Nie rozpłacz się. Twoje wypowiedzi i tak mnie nie interesują.
              • memphis90 Re: Adam Wajrak 10.01.26, 09:08
                >Znaczy można inerpretować tekst >pana Wajraka jak się tylko komuś >podoba?
                No przecież właśnie to robisz, tylko głupio wychodzi…
                • magnoliaa50_50 Re: Adam Wajrak 10.01.26, 20:34
                  memphis90 napisała:

> >Znaczy można inerpretować tekst >pana Wajraka jak się tylko komuś >
                  > ;podoba?
                  > No przecież właśnie to robisz, tylko głupio wychodzi…
                  >

Nie robię, to tylko tobie tak się wydaje.
                  • memphis90 Re: Adam Wajrak 10.01.26, 21:51
                    Aha.
            • campari.spritz Re: Adam Wajrak 10.01.26, 15:43
              > szczerze powiem męczy mnie to literalne, dosłowne odbierania słowa pisanego.

Mnie też, chociaż myślałam, że to domena młodszych pokoleń.
              • magnoliaa50_50 Re: Adam Wajrak 10.01.26, 20:36
                Biedny troll.
    • primula.alpicola Re: Adam Wajrak 06.01.26, 21:10
      Eeeee, myślałam że będzie o wilkach
      • taki-sobie-nick Re: Adam Wajrak 06.01.26, 21:11
        A tu jest o Unii Europejskiej. Nawet Wajrak poszedł w politykę.
      • heca007 Re: Adam Wajrak 06.01.26, 21:40
        To i tak lepiej niż ja. Ja myślałam, że umarł sciana
        • mayaalex Re: Adam Wajrak 07.01.26, 17:23
          Ja tez! Ufff…
    • bardzo_wredna_dziewucha Re: Adam Wajrak 06.01.26, 21:19
      USA z Trumpem będą robić wszystko, żeby odciągnąć ludzi od pomysłu "Tax the rich". Wojna, polaryzacja, "walka z imigrantami", znajdowanie coraz to nowych "wrogów", przez których się nie udaje itd...
      • bardzo_wredna_dziewucha Re: Adam Wajrak 06.01.26, 21:22
        Napisałam posta i się zorientowałam, że w sumie nie dokończyłam myśli 🤣 Bogaci bogacą się coraz bardziej, pieniądze robi się na rzeczach, których przeciętny pracownik fizyczny kompletnie nie ogarnia. Historia pokazuje, że takie rozpasanie bogatych kończy się rewolucją, więc ci kręcą dymy, żeby biedni nie podnieśli głów.
        • taki-sobie-nick Re: Adam Wajrak 06.01.26, 21:32
          Historia pokazuje, że takie rozpasan
          > ie bogatych kończy się rewolucją, więc ci kręcą dymy, żeby biedni nie podnieśli
          > głów.

Dodatkowo biednym należy rozdawać gadżety w postaci np. telefonów komórkowych, nowoczesnych kompów etc. To znaczy - umożliwić nabycie owych gadżetów tanio.
        • magnoliaa50_50 Re: Adam Wajrak 06.01.26, 21:37
          Ale w tym wątku nie chodzi o USA, tylko jak zwykle u tej forumki zachwalanie UE.
          • hanusinamama Re: Adam Wajrak 06.01.26, 22:10
            NO bo jakby jest co zachwalać. UE w porównaniu z USA ... Fakt, jeżeli jestes Trumpem to w USA zyje ci się cudnie. Ale zwykły człowiek ma jednak lepsze życie w UE. Amerykański sen już dawno się przeterminował
            • kokosowy15 Re: Adam Wajrak 07.01.26, 17:00
              W Somali, Namibii czy Zairze także niektórym żyje się znakomicie. W Polsce także dziesięciu procentom ludzi żyje się bardzo dobrze, czterdziesty procentom - znośnie, a pozostalym - jak w US A
              • beataj1 Re: Adam Wajrak 07.01.26, 17:17
                Naprawdę. Ile znasz osób których nie stać na leczenie. Nie że w prywatnych klinikach ale tak po prostu. Ile znasz osób które mieszkają w namiotach na ulicy? Ile znasz osób które by mogły pójść na studia to ich rodzice zaczęli odkładać kasę już w momencie ich urodzenia (zakładając optymistycznie że dali radę najpierw spłacić własny kredyt studencki).
                • kokosowy15 Re: Adam Wajrak 10.01.26, 08:34
                  Według GUS jest ich dwa miliony. Ja także znam kilka, ale mieszkam w Łodzi.
    • bywalec.hoteli Re: Adam Wajrak 06.01.26, 21:31
      Ładnie to ujął.
    • marzenka12 Re: Adam Wajrak 06.01.26, 21:35
      Nie wiedziałam, ze Wajrak politykuje. Nie wiem jak was ale mnie męczy, ze kazdy publiczny profil musi miec jakieś zdanie o poważnych sprawach swiata, nie moze zajmować sie tym na czym sie zna.
    • taki-sobie-nick Re: Adam Wajrak 06.01.26, 21:36
      Tak, można mieć najwspanialsze uniwersytety na świecie, pełne noblistów i społeczeństwo, którego znaczą część wierzy w płaską Ziemię.

Ale się Wajrak zdziwił.
    • homohominilupus Re: Adam Wajrak 06.01.26, 21:41
      Zobaczyłam watek i przestraszyłam się ze...
      • damartyn Re: Adam Wajrak 06.01.26, 21:45
        Pomyślałam to samo, a tu kolejny natchniony robiący za geopolityka.
        • taki-sobie-nick Re: Adam Wajrak 06.01.26, 22:24
          damartyn napisał(a):

> Pomyślałam to samo

O, ja też.
        Ja też.
    • magnoliaa50_50 Re: Adam Wajrak 06.01.26, 21:45
      Mocca ależ my sobie zdajemy sprawę, że UE jest lepsza od USA, nawet milion razy lepsza. Ale nie zmienia to faktu, że UE idzie w złą stronę. Może napisz do pani Urszuli, że jeszcze kilka światłych pomysłów i będziemy mieć w unii bezrobocie jak w latach 90-tych w Polsce a trzeba pamiętać, że na utrzymaniu mamy liczną niepracującą emigrację z trzeciego świata.
      • taki-sobie-nick Re: Adam Wajrak 06.01.26, 22:04
        commission.europa.eu/about/organisation/president/contact-president_en
        Wyjasnij tą złą stronę???
          Albo nie. Nie wyjaśniaj i tak ciebie czytać nie będę
        • mayoliijka Re: Adam Wajrak 07.01.26, 15:24
          Na przykład dorżnięcie naszego rolnictwa Mercosourem w imię ratowania Niemiec. Na przykład ETSy. Długo można wymieniać. Owszem, UE nam się w przeszłości opłacała. Ale to już nie jest ta sama wspólnota, do której przystępowaliśmy w 2004 r. - i od dawna zmierza ku katastrofie.

PS Jeśli wolno radzić - biernik.

hanusinamama napisała:

> Wyjasnij tą złą stronę???
          • mayaalex Re: Adam Wajrak 07.01.26, 17:28
            Mercosur nie wszedl w zycie i wcale nie wiadomo czy wejdzie bo jeszcze musi byc ratyfikowany przez obie strony (w tym parlamenty krajowe panstw UE plus parlament europejski) a to wcale nie jest takie pewne.
            • mayoliijka Re: Adam Wajrak 07.01.26, 19:02
              Oby. Ale na razie podobno front zmieniają Włochy.

mayaalex napisała:

> Mercosur nie wszedl w zycie i wcale nie wiadomo czy wejdzie bo jeszcze musi byc
              > ratyfikowany przez obie strony (w tym parlamenty krajowe panstw UE plus parlam
              > ent europejski) a to wcale nie jest takie pewne.
            • magnoliaa50_50 Re: Adam Wajrak 07.01.26, 19:13
              mayaalex napisała:

> Mercosur nie wszedl w zycie i wcale nie wiadomo czy wejdzie bo jeszcze musi byc
              > ratyfikowany przez obie strony (w tym parlamenty krajowe panstw UE plus parlam

No ale pomysł jest.
            • mayoliijka Re: Adam Wajrak 09.01.26, 22:39
              I jest.

mayaalex napisała:

• tania.dorada Re: Adam Wajrak 06.01.26, 23:08
        magnoliaa50_50 napisała:

> a trzeba pamiętać, że na utrzymaniu mamy liczną
        > niepracującą emigrację z trzeciego świata.

W Polsce?
        • magnoliaa50_50 Re: Adam Wajrak 07.01.26, 12:09
          tania.dorada napisał(a):

>
          > > a trzeba pamiętać, że na utrzymaniu mamy liczną
          > > niepracującą emigrację z trzeciego świata.
          >
          > W Polsce?

W UE.
      • wena-suela Re: Adam Wajrak 07.01.26, 15:15
        W złą stronę? A mianowicie? Póki co, Unia z Polską na czele buduje zasieki i wypycha widłami, a nie utrzymuje. I jak ty liczysz te trzy światy?
        • magnoliaa50_50 Re: Adam Wajrak 07.01.26, 19:10
          Nie wiem kompletnie o co chodzi w tym bełkocie.
    • srubokretka Re: Adam Wajrak 06.01.26, 22:19
      Znowu Usa. Nie macie innych tematow.

>byłem na dwóch fantastycznych stypendiach Departamentu Stanu.

O i tylko tyle osiagnal? Nic dziwnego, ze taki sfrustrowany.
      • nenia1 Re: Adam Wajrak 06.01.26, 23:26
        Tylko tyle? Czyli ile? Znasz w ogóle człowieka?
        • taje Re: Adam Wajrak 09.01.26, 22:57
          Sour grapes to za mało powiedziane.
    • mocca25 Re: Adam Wajrak 07.01.26, 08:38
      Pozwolę sobie skomentować "panią Urszulę".

Otóż "pani Urszula" ma to do siebie, że jest wybierana, ma kadencję, za to nie ma wyznawców, którzy z dzidami przyjdą podpalać budynki bo nie spodoba im się następca. W dzisiejszych czasach trzeba to docenić bo wybór nie jest miedzy lewakami a prawakami tylko między totalitaryzmem a demokracją (ze wszytskimi jej wadami, ale lepszego systemu nie wymyślił nikt). Trochę głupio stac się Koreą Płn za obietnice tańszego samochodu (pomijając już, to, że tańszy samochód dla wszystkich ma niechlubną historię)
      • magnoliaa50_50 Re: Adam Wajrak 07.01.26, 12:30
        1. Nie chodzi mi o tańszy samochód tylko o zamykanie w UE fabryk samochodów z powodu cen prądu i kosztownego przestawienia się na produkcję elektryków, które koniec końców stoją na fabrycznych parkingach bo nikt ich nie chce kupować. 2. W efekcie polityki UE (pani Angela, Ursula czy jeszcze ktoś inny) partie skrajnie prawicowe i ultrakonsewatywne rosną w siłę w całej Europie. A tanie i byle jakie samochody z Chin też już nas "zalewają" i nikt nic z tym nie robi. Za chwilę zaleje nas tania żywność z Ameryki Pd., która nie spełnia żadnych norm unijnych. Jeśli UE się nie ogarnie to za chwilę będziemy żyć tak jak te panie z wywodów Wajraka.
        • taje Re: Adam Wajrak 09.01.26, 23:04
          Nie wszystko, co robi EU ma sens, i trzeba o tym mówić. Ale patrząc całościowo ma to dużo więcej sensu niż to co robi obecnie (i nie tylko obecnie) USA. W porównaniu do USA, EU to ogród, jak to niepoprawnie politycznie ujął swego czasu Borrell - Europa jest ogrodem, a większość reszty świata to dżungla.
      • mayoliijka Re: Adam Wajrak 07.01.26, 15:33
        Pani Urszula jest "wybierana" (skoro kręci cię cudzysłów). Ktoś o takiej władzy powinien być wybierany w wyborach bezpośrednich, a nie nominowany przez Radę Europejską.

mocca25 napisała:

> Pozwolę sobie skomentować "panią Urszulę".
        >
        > Otóż "pani Urszula" ma to do siebie, że jest wybierana, ma kadencję, za to nie
        > ma wyznawców, którzy z dzidami przyjdą podpalać budynki bo nie spodoba im się n
        > astępca. W dzisiejszych czasach trzeba to docenić bo wybór nie jest miedzy lewa
        > kami a prawakami tylko między totalitaryzmem a demokracją (ze wszytskimi jej wa
        > dami, ale lepszego systemu nie wymyślił nikt). Trochę głupio stac się Koreą Płn
        > za obietnice tańszego samochodu (pomijając już, to, że tańszy samochód dla wsz
        > ystkich ma niechlubną historię)
        • beataj1 Re: Adam Wajrak 07.01.26, 17:22
          Nie, nie powinien. Ludziom jako grupie można wmówić wszystko: np że źli ludzie mają tunele gdzie trzymają dzieci by z ich ciał ekstrahować adrenochrom, czy że szczepionki (wszystkie) to teoria spisku mająca na celu depopulację ludzkości.

Najgorsze co może się stać to wybór kogoś kto jest tylko bardziej przekonujący od innych i potrafi wywołać więcej strachu.
          • mayoliijka Re: Adam Wajrak 07.01.26, 18:52
            A, spoko. To może w ogóle zrezygnujmy z demokracji.

beataj1 napisała:

> Nie, nie powinien. Ludziom jako grupie można wmówić wszystko: np że źli ludzie
            > mają tunele gdzie trzymają dzieci by z ich ciał ekstrahować adrenochrom, czy że
            > szczepionki (wszystkie) to teoria spisku mająca na celu depopulację ludzkości.
            >
            >
            > Najgorsze co może się stać to wybór kogoś kto jest tylko bardziej przekonujący
            > od innych i potrafi wywołać więcej strachu.
            >
    • mayaalex Re: Adam Wajrak 07.01.26, 17:33
      Ciekawy tekst, bardzo lubie Wajraka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka