Dodaj do ulubionych

Moje rozkminy i pytanie

11.01.26, 16:52
Dziewczyny! Znacie moją rzewną historię związku - padają jak była tak jest, ale dziś nie mam siły tego drążyć. Mąż nie chce ze mną nigdzie jechać w sensie tydzień w Grecji w sezonie żeby się ugrzac i schłodzić w ciepłym morzu. Trudno. Zastanawiam się nad wyjazdem na 3 dni (2 noclegi) w maju w Turcji w Side za 1500zl. Czy któraś była sama na takim wyjeździe? Czuliście się bezpiecznie? Na co uważać? Nikogo podrywać nie zamierzam, chce wziąć bagaż podręczny, poleżeć na plaży i wsłuchać się w szum morza. Co myślicie?
Obserwuj wątek
    • mayaalex Re: Moje rozkminy i pytanie 11.01.26, 16:57
      Ja moze juz troche stara jestem ale na Twoim miejscu wzielabym dzien-dwa dodatkowego urlopu/doplacila odrobine i poleciala na chocby 3 noce (a najlepiej 4). Inaczej wiecej sie na lotnisku umeczysz niz odpoczniesz (choc moze jak bedziesz sama bez ogonu w postaci meczacego meza to i lotnisko bedzie czysta przyjemnoscia smile
      Sprawdz czy hotel ma podgrzewany basen bo woda moze byc jeszcze troche zimna - i baw sie dobrze, na nic nie musisz uwazac, bedzie super.
      • la_felicja Re: Moje rozkminy i pytanie 11.01.26, 17:36
        mayaalex napisała:

(choc moze jak bedziesz
        > sama bez ogonu w postaci meczacego meza to i lotnisko bedzie czysta przyjemnosc
        > ia smile
        potwierdzam - może tak być

Co nie zmienia faktu, że warto wziąć dodatkowe wolne i spędzić w Grecji trochę więcej czasu
    • homohominilupus Re: Moje rozkminy i pytanie 11.01.26, 17:24
      Ale ze na 2 noce do Turcji?!
    • primula.alpicola Re: Moje rozkminy i pytanie 11.01.26, 17:26
      Nie znam Twojej rzewnwj historii.
      Sama nie byłam, latam z jedną taką ulubioną latawicą przyjacielską.
      • afro.ninja Re: Moje rozkminy i pytanie 12.01.26, 09:20
        Ciężko ma z tym mężem. Chcą sie rozwieść, ale w sumie to im sie nie chce.
        • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Moje rozkminy i pytanie 12.01.26, 15:59
          A wcześniej ona chciała ślubu, a on nie. Wymęczony związek na siłę
    • la_felicja Re: Moje rozkminy i pytanie 11.01.26, 17:39
      W Turcji nie byłam - ale znam kogoś kto był wink i opowiedział mi to i owo wink chyba bym się bała lecieć tam sama
      Ale do Grecji - spoko
      Wprawdzie byłam w Grecji prawie 20 lat temu, z towarzystwem, ale była tam jakaś taka bezpieczna atmosfera
      Shirley Valentine dała radę, to i ty dasz
      • snakelilith Re: Moje rozkminy i pytanie 12.01.26, 00:19
        la_felicja napisała:

> W Turcji nie byłam - ale znam kogoś kto był wink i opowiedział mi to i owo wink chy
        > ba bym się bała lecieć tam sama
        >

Ale co ci opowiadał? Byłam w Turcji, właśnie na tureckiej riwierze kilka razy. Także w czasach gdy byłam "młoda i piękna". Bardzo swobodnie się czułam. Bywało, że ktoś się gapił, kobiety i mężczyźni, przypuszczam, że na moje kompletnie białe nogi, ale faceci są tam raczej na dystans, podryw nie należy do ich normalnego zachowania. W odróżnieniu do Włoch, czy nawet Grecji, gdzie zwyczaje się luźniejsze i samotne kobiety mogą spotkać się z zainteresowaniem.
        Spotkać się można jedynie z nachalnością sprzedawców, ale jak ktoś idzie na bazar, albo wchodzi do sklepu, to sam jest sobie winny. Tam nie ma tak, że możesz sobie coś spokojnie tylko pooglądać, trzeba więc być trochę asertywnym.
        Tylko te 2 noclegi, to nieporozumienie jakieś. Nic się przecież w tym czasie nie zobaczy, a odpoczynek też żaden.
      • arabelax Re: Moje rozkminy i pytanie 12.01.26, 13:58
        nie wiem, kto Ci jakieś dziwne historie o Turcji opowiadał. to bardzo bezpieczny kraj.

Lec i kup.zapas majtek, tam taniej i dobrą jakość 😃
    • daniela34 Re: Moje rozkminy i pytanie 11.01.26, 18:30
      Myślę, że 3 dni to bardzo krótko. Dużo stracisz na przelot i dojazd (tak, lot nie jest długi, ale na lotnisku trzeba być wcześniej, plus zdarzają się opóźnienia, ja w tym roku lecąc do Turcji zaliczyłam 2 h opóźnienia w jedną stronę i 1h w drugą).
      Side jest piękne (ale plaże w samym mieście są dosyć wąskie z tego co widziałam) i jest bezpiecznie, więc samotny pobyt to nie problem, ale naprawdę zastanowiłabym się nad długością pobytu.
    • mikams75 Re: Moje rozkminy i pytanie 11.01.26, 18:46
      Jesli mozesz wybierac to tez bym polecila Grecje na samotny wyjazd.
      A godziny lotow sprawdzalas? Zeby nie bylo, ze przylatujesz wieczorem, wylatujesz rano i masz raptem jeden dzien. Nie dasz rady przedluzyc do 5 dni?
    • ruscello Re: Moje rozkminy i pytanie 11.01.26, 20:23
      Byliśmy w Side i okolicach 2 razy, było bardzo bezpiecznie. Co najwyżej ktoś może Cię zaprosić do sklepu zachwalając towar, ale nie są nachalni. Ale na tak krótko bym nie poleciała. Zależy jeszcze od rodzaju transferu, ale z biurem podróży dotarliśmy tam po 3 godzinach od wylądowania. Transfer powrotny 4 godziny przed wylotem i zostałoby mało czasu z tych 3 dni.
    • eva_evka Re: Moje rozkminy i pytanie 11.01.26, 20:36
      Może nie na temat, ale nie masz jakiejś koleżanki, z którą moglabyś polecieć? Sa też wyjazdy dla kobiet.
      Pytam, bo ja mam trochę inną sytuację: mój mąż jest zapalonym caravaningovcem i wszystkie dluzsze wyjazdy planuje kamperem, ale ja bym chciała polecieć np. Na 3 dni do Nicei co spotyka się z niezrozumieniem, bo według męża na taki krótki wyjazd szkoda zachodu wink i żeby nie było, ja kamperowe wyjazdy też bardzo lubię
      • dawna_panikara28 Re: Moje rozkminy i pytanie 11.01.26, 21:10
        Nie nam
        • eva_evka Re: Moje rozkminy i pytanie 11.01.26, 21:55
          Ja też nie!
          • kamin Re: Moje rozkminy i pytanie 12.01.26, 14:59
            to lećcie razem
    • okruchlodu Re: Moje rozkminy i pytanie 11.01.26, 21:32
      Czy głównym problemem jest fakt, że wyjazd jest samotny? Czy w to konkretne miejsce? A może chodzi o długość?

Tam akurat nie byłam ale regularnie od wielu lat podróżuje samotnie i jest super. Najtrudniejszy jest ten pierwszy raz.

Nie ma ostrzeżeń o tym regionie, nie wahałbym die. Jedynie długość pobytu budziłaby moje wątpliwości choć moi koledzy tak latają i podobno wypoczywają. Ja wolę na minimum 5 nocy. Chyba, że chcesz sprawdzić czy samotny wyjazd jest dla Ciebie i dlatego bierzesz pod uwagę tak krótki wyjazd?
      • dawna_panikara28 Re: Moje rozkminy i pytanie 11.01.26, 23:02
        Boję się tak być sama
        • angazetka Re: Moje rozkminy i pytanie 11.01.26, 23:07
          Ale czego się boisz?
        • homohominilupus Re: Moje rozkminy i pytanie 12.01.26, 00:04
          dawna_panikara28 napisała:

> Boję się tak być sama

Idealnie dobrałaś sobie nick
        • okruchlodu Re: Moje rozkminy i pytanie 12.01.26, 12:21
          dawna_panikara28 napisała:

> Boję się tak być sama

W takim razie krótszy wyjazd ma sens. Łatwiej jest stopniowego przesuwać granice- zaczynać od mniejszych dystansów, kilku dni, zorganizowanych wyjazdów a nie rzucać się od razu na głęboką wodę.

Jak sobie przypomnę to ciężko było mi się zdecydować na pierwszy samotny wyjazd. A teraz? Potrafię sama jechać rowerem z namiotem do obcego kraju i nocować gdzieś na dziko. I bardzo cenię sobie ten czas.

Jedź! I nie zapomnij dać znać jak było.
          • mikams75 Re: Moje rozkminy i pytanie 12.01.26, 13:41
            zanim oswoi sie z otoczeniem i zacznie miec przyjemnosc, to bedzie musiala wracac.
            Ale tak, lepiej blizej, w miejscu przyjaznym.
            • okruchlodu Re: Moje rozkminy i pytanie 12.01.26, 14:09
              Ja też myślę, że lepiej zacząć od bliższych, łatwiej dostępnych lokalizacji- miejscowości z lotniskiem w pobliżu albo gdzieś w Polsce.

Lepiej jednak do Turcji na 3 dni niż nigdzie.
    • lilia.z.doliny Re: Moje rozkminy i pytanie 11.01.26, 22:48
      Poleciałam na trzy dni do Afryki, więc jak najbardziej jestem za smile
    • kropkaa Re: Moje rozkminy i pytanie 11.01.26, 23:08
      Turcja nie ma lotnisk w każdym Radomiu, lecisz do tego miasta na A i potem bus rozwozi ludzi po hotelach. Trwa to nawet kilka godzin, w sensie nie że 7, ale 2 -3. To samo z powrotem. Te dwa dni praktycznie odpadają, no chyba, że wylot 5 rano, a lot powrotny o 23. W co wątpię.
      Więcej się umęczysz podróżą niż odpoczniesz.
      • daniela34 Re: Moje rozkminy i pytanie 11.01.26, 23:22
        kropkaa napisała:

> Turcja nie ma lotnisk w każdym Radomiu, lecisz do tego miasta na A i potem bus
        > rozwozi ludzi po hotelach.

Antalya? 🙃

Jak rozumiem panikara jedzie na wyjazd zorganizowany samodzielnie, więc transfer to chyba będzie sobie organizować we własnym zakresie, niemniej - do czasu przelotu trzeba rzeczywiście doliczyć dojazd do Side.
        W moim przypadku (transfer zorganizowany przez hotel) wyjechałam z domu w Polsce o 5 rano, na miejscu w hotelu bylam o 17.00 (ok, dwie godziny spóźnienia z powodu mgieł trzeba odliczyć).
        • kropkaa Re: Moje rozkminy i pytanie 12.01.26, 00:26
          Tak, nie mogę zapamiętać, choć nieustannie się staram ☺
          Jakoś też rano wyszłam z domu (ok. 7?), w hotelu byłam po południu. Jazda tym busem trwała mniej więcej tyle, co lot, oczywiście żar lał się z nieba, a Turcy nawet przy transferze nie omieszkali zrobić przerwy w jakimś bieda ch z klapkami i koszulkami Calvina Kleina. Hotel miałam też w okolicach Side. Jeśli sama będzie jechać, będzie trochę szybciej, ale i tak z tego dnia wiele nie zostanie.
          Ja bym się nie pchała na 1 dzień taki kawał, ale to ja.
    • zanetka.x Re: Moje rozkminy i pytanie 12.01.26, 00:00
      Może poznasz jakiegoś przystojnego Rosjanina?Jest ich tam wielu.
      • kropkaa Re: Moje rozkminy i pytanie 12.01.26, 00:37
        Rekomendujesz ziomali, Żaneciu?
        Palą jak smoki, aby wyjechać na wakacje biorą kredyty, na AI piją całą dobę. Nawet urodziwego jak Brad Pitt bym nie chciała.
    • riki_i Re: Moje rozkminy i pytanie 12.01.26, 00:45
      Za 1500 zl spokojnie polecisz na tydzień i to do hotelu 5*. Turcja jest obecnie najtańszym kierunkiem.

Oczywiście leć i się nie zastanawiaj. W Side jest fajnie, plażą chodzi sobie masa samotnych kobiet - turystek i nic się nie dzieje. W maju będzie już przyjemnie ciepło.
    • andaba Re: Moje rozkminy i pytanie 12.01.26, 02:44
      Na 3 dni do Turcji? Na 3 dni to by mi się nie opłacało do Kielc jechać.
      • bazia_morska Re: Moje rozkminy i pytanie 12.01.26, 16:23
        Przypomnij, gdzie byłaś ostatnio na wyjeździe Andabo? Nie raz pisałaś, że już tylko czekasz na śmierć, więc może niekoniecznie jesteś dobrą doradczynią w kwestii podróżowania?
        • malia Re: Moje rozkminy i pytanie 12.01.26, 21:18
          a napisała coś nieprawdziwego? Ja na przykład w Turcji akurat nie byłam, a trzy dni też wydają mi się dziwne
    • afro.ninja Re: Moje rozkminy i pytanie 12.01.26, 09:23
      Chyba bardziej się tym zmęczysz, niz odpoczniesz. Lepiej lecieć na 5 dni.
    • simply_z Re: Moje rozkminy i pytanie 12.01.26, 10:11
      Pojechac do Grecji albo do Wloch na jakis city break.
      • arabelax Re: Moje rozkminy i pytanie 12.01.26, 14:02
        jak autorka tak się boi Turcji, to Włoch bym jej nie proponowala😃
        • simply_z Re: Moje rozkminy i pytanie 12.01.26, 14:05
          yyy?
          • arabelax Re: Moje rozkminy i pytanie 12.01.26, 14:19
            moim zdaniem Turcja jest bezpieczniejsza niż Włochy.
            • simply_z Re: Moje rozkminy i pytanie 12.01.26, 14:24
              No zalezy od regionu i przy granicy z Syria np. Natomiast generalnie jest ok, dziwi mnie tylko, ze ludzie zamiast eksplorowac naprawde ciekawe rejony typu Kapadocja, jezdza na jakies nudne all inclusive lezac nad basenem.
              • arabelax Re: Moje rozkminy i pytanie 12.01.26, 14:31
                dokładnie, Kapadocja piękna, z resztą Turcja ma tyle pięknych do zaoferania.
                a z bezpieczeństwem w Turcji dla mnie ogromny plus, to reakcja ludzi, kiedy coś się dzieje, w Polsce niestety tego czesto nie ma.
              • snakelilith Re: Moje rozkminy i pytanie 12.01.26, 14:37
                simply_z napisała:

> d
                > ziwi mnie tylko, ze ludzie zamiast eksplorowac naprawde ciekawe rejony typu Kap
                > adocja,

Przez trzy dni????
                • simply_z Re: Moje rozkminy i pytanie 12.01.26, 15:02
                  No nie, na dluzej oczywiscie/
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Moje rozkminy i pytanie 12.01.26, 16:03
      Więcej spędzisz w podróży niż na miejscu
    • taki-sobie-nick Re: Moje rozkminy i pytanie 12.01.26, 21:12
      Gugiel podaje, że można, ale trzeba być ostrożną.

Jak się nie zamierzasz ruszać w hotelu, to jedź.
      • simply_z Re: Moje rozkminy i pytanie 12.01.26, 22:33
        Rencistko ty nasza, a ty chociaz wysciubiasz nos z mieszkania?
    • wyprawa32768 Re: Moje rozkminy i pytanie 12.01.26, 21:34
      historii chyba nikt nie zna, a wyjazd na 2 noce jest kompletnie bez sensu. Pewnie wyjdzie przelot wieczorem i od razu nocleg, na miejscu 1 dzień, a potem wylot następnego dnia rano. Bezsens. Jeszcze się okaże że morze Śródziemne będzie tam spokojne i szumu nie posłuchasz. Już lepiej nad Bałtyk na dłużej.
    • pytajacakinga Re: Moje rozkminy i pytanie 12.01.26, 22:48
      Pewnie ze lec ,może poznasz kogoś i zostawisz tego nudnego męża.
      Tylko ze na trochę dłużej leć bo tak krótko to będziesz zmęczona .
      Pozatym mąż musi mieć czas zatęsknić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka