Dodaj do ulubionych

Rekrutacja KAS

22.01.26, 11:26
Prowadzę dg ale od czasu do czasu myślę o pracy na etat smile
Czasem przeglądam oferty rządówek i zaaplikowałam do KAS. Przysłali mi zaproszenie na test. Była któraś z was na takim teście? Uczestniczyła w rekrutacji? Czego die spodziewać? Gpt zrobił mu test I niby wszystko wiem ale pewnie przyjmą znajomego królikawink sama nie wiem na co mi to ale w sumie b.dawno nie byłam na żadnej rozmowie o pracęwink
Obserwuj wątek
    • eagle.eagle Re: Rekrutacja KAS 22.01.26, 12:17
      Byłam, ludzi pełno, niektórzy do testu wiedzy podchodzą po naście razy. Później test fizyczny, wszystko do przejścia, nie potrzebują za bardzo wyćwiczonych ludzi. Następnie testy psychologiczne, oczywiście też test Test Ravena. I tego etapu już nie przeszłam. Na końcu miała być rozmowa.
      • wrota.do.lasu Re: Rekrutacja KAS 22.01.26, 12:39
        O fizycznym nic nie napisali tylko test 10 minut a potem w zal.od wyników rozmowa ...
        • wrota.do.lasu Re: Rekrutacja KAS 22.01.26, 12:41
          To jest pozycja gryzipiorka a nie agenta 007 smile jakiś referent kontroling coś takiego. Kasa , sama podstawa nie najgorsza.
          • dekoderka [...] 22.01.26, 12:48
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • wrota.do.lasu Re: Rekrutacja KAS 22.01.26, 12:49
              No nie wiem tym ogłoszeniu jest to prawie 7000brutto plus dodatki wysługi lat , nagrody itp. Z dg nie mam zamiaru rezygnować. Przynajmniej zus byłby niższywink
              • alicia033 Re: Rekrutacja KAS 22.01.26, 12:55
                wrota.do.lasu napisała:

> No nie wiem tym ogłoszeniu jest to prawie 7000brutto plus dodatki wysługi lat ,
                > nagrody itp. Z dg nie mam zamiaru rezygnować.

Pytanie, czy skarbówka się na to zgodzi. Z tego, co wiem, to poza działanością typu "nauczanie" zgadzają się na to bardzo niechętnie.
                • wrota.do.lasu Re: Rekrutacja KAS 22.01.26, 13:01
                  Na tym etapie rekrutacji nie matwie sie o to wink
              • szmytka1 Re: Rekrutacja KAS 22.01.26, 13:14
                Ja nie wiem jak jest w przypadku kas, ale często musisz mieć zgodę przełożonych na prowadzenie działalności
                • wrota.do.lasu Re: Rekrutacja KAS 22.01.26, 13:54
                  Możliwe, na tym etapie nie przejmuje się tym. Podejrzewam ze na,stanowiskach niższego szczebla to formalnosc.
                  • czwarty_przecinek Re: Rekrutacja KAS 22.01.26, 15:25
                    Jeżeli stanowisko jest w korpusie służby cywilnej, to jest ustawowy zakaz prowadzenia działalności przez osoby zatrudnione w KAS na takim stanowisku. Zobacz art. 2 i 4 ustawy o ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej przez osoby pełniące funkcje publiczne.
                    • wrota.do.lasu Re: Rekrutacja KAS 22.01.26, 16:00
                      Nawet pani z okienka jest pracownikiem służby cywilnej...
              • segregatorwpaski Re: Rekrutacja KAS 22.01.26, 18:56
                KAS to krajowa administracja skarbowa - tam nie poprowadzisz sobie dalej DG, nie dostaniesz zgody, a jako pracownik służby cywilnej takowa musisz mieć. Jeżeli pracownik KAS ma małżona z działalnością to jest ona kontrolowana corocznie.
                • czwarty_przecinek Re: Rekrutacja KAS 22.01.26, 19:02
                  Nie ma nawet opcji występowania o zgodę na prowadzenie działalności. Jest zakaz ustawowy, ktory dotyczy wszystkich pracowników KAS i MF. W innych urzędach tym zakazem objęte sa stanowiska kierownicze i równorzędne pod względem płacowym. A w KAS wszystkie stanowiska z korpusu służby cywilnej, czyli prawie wszyscy pracownicy.
            • alicia033 Re: Rekrutacja KAS 22.01.26, 13:05
              dekoderka napisała:

> Wynagrodzenie referenta to max. 4500 zł brutto miesięcznie.

Znaczy poniżej wynagrodzenia minimalnego?
              No nie wydaje mi się.
              • dekoderka [...] 22.01.26, 13:12
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • alicia033 Re: Rekrutacja KAS 22.01.26, 13:14
                  Nie jarzysz już, co sama piszesz?

dekoderka napisała:

> Wynagrodzenie referenta to max. 4500 zł brutto miesięcznie.
            • profes79 Re: Rekrutacja KAS 22.01.26, 17:09
              dekoderka napisała:

> Wynagrodzenie referenta to max. 4500 zł brutto miesięcznie. Nędzna musiała być
              > ta twoja DG big_grin
              >

Od stycznia minimalna krajowa to 4800...
              Referent w IAS w Gdańsku (pierwsze co mi wpadło w oczy w naborach) ma proponowane 6,5k brutto. Bazowo (bo dochodzi wysługa lat).
              • zosia_1 Re: Rekrutacja KAS 22.01.26, 20:04
                "
                Od stycznia minimalna krajowa to 4800" - dla ścisłości to jest 4608 zł brutto
                • profes79 Re: Rekrutacja KAS 22.01.26, 20:13
                  § 1. Od dnia 1 stycznia 2026 r. ustala się minimalne wynagrodzenie za pracę w wysokości 4806 zł.
      • alicia033 Re: Rekrutacja KAS 22.01.26, 12:46
        eagle.eagle napisała:

> Byłam, ludzi pełno, niektórzy do testu wiedzy podchodzą po naście razy. Później test fizyczny, wszystko do przejścia, nie potrzebują za bardzo wyćwiczonych ludzi. Następnie testy psychologiczne, oczywiście też test Test Ravena. I tego etapu już nie przeszłam. Na końcu miała być rozmowa.

ale jesteś pewna, że piszesz o rekrutacji do skarbówki?
        • wrota.do.lasu Re: Rekrutacja KAS 22.01.26, 12:48
          Do celno- skarbowej chyba faktycznie są jakieś testy sprawnościowe. Ja do zwumyklego Kas
        • eagle.eagle Re: Rekrutacja KAS 22.01.26, 13:42
          Tak, jestem pewna.
    • zanetka.x Re: Rekrutacja KAS 22.01.26, 13:07
      Plusem pracy w KAS jest wcześniejsząa emerytura?
      • alicia033 Re: Rekrutacja KAS 22.01.26, 13:09
        zanetka.x napisała:

> Plusem pracy w KAS jest wcześniejsząa emerytura?

a słyszałeś, trollu, zeby batyrowa narzekała?
    • profes79 Re: Rekrutacja KAS 22.01.26, 17:07
      Generalnie: test to prawdopodobnie będzie wiedza merytoryczna z zakresu stanowiska plus np. kpa jeżeli jest wymagane. Jak popatrzysz w wymagania to jeżeli piszą, że trzeba znać ustawę A to na pewno będą z niej pytania na teście albo na rozmowie. Wszystko zależy od tego ile osób im się zgłosiło albo od praktyki w danej jednostce/departamencie. Nawet ostatnio (tj. w 2025) byłem na dwóch naborach i na żadnym nie było jakichś dziwnych wygibasów; na jednym dostałem pracę ale się nie zdecydowałem (z różnych powodów).
      W KAS masz zarówno mundurówkę jak i zwykłych urzędników (bo pracownicy urzędów skarbowych to też KAS). Nie ma przeciwwskazań co do prowadzenia działalności gospodarczej - tu ograniczenia dotyczą tylko urzędników mianowanych - natomiast sama praca w KAS może skutkować problemami z pogodzeniem jej z obowiązkami służbowymi. Tu jet trochę "jeden rabin powie tak a drugi nie"; KAS to specyficzna służba gdzie DG może powodować problemy z konfliktem interesów.
      • wrota.do.lasu Re: Rekrutacja KAS 22.01.26, 17:46
        Wymagania b ogólne np konstytucją, ordynacja podatkowa
        • profes79 Re: Rekrutacja KAS 22.01.26, 18:00
          No to ucz się ordynacji. Ta jedna ustawa robi za kilka innych.
      • czwarty_przecinek Re: Rekrutacja KAS 22.01.26, 18:43
        W KAS jest zakaz prowadzenia działalności gospodarczej, nie ma zakazu podejmowania dodatkowego zatrudnienia czy dodatkowego zajęcia zarobkowego w przypadku urzędników mianowanych. Ale jest zakaz prowadzenia działalności na własny rachunek. Wynika to wprost z ustawy.
        • segregatorwpaski Re: Rekrutacja KAS 22.01.26, 18:57
          Tak dokładnie, a poza tym małżonek jeżeli jest na stanie i ma DG to ma kontrolę skarbową co roku.
        • profes79 Re: Rekrutacja KAS 22.01.26, 19:03
          Ok, ale ten zakaz dotyczy tylko funkcjonariuszy. Czyli szczególnej kategorii pracowników KAS.
          I nie, nie masz racji mówiąc, że pracowników i urzędników SC pracujących w KAS nieobowiązują przepisy dotyczące ograniczenia zatrudnienia.
          • czwarty_przecinek Re: Rekrutacja KAS 22.01.26, 19:12
            Może niejasno napisałam. Urzędnik mianowany może co najwyżej dostac zgodę na dodatkowe zajęcie zarobkowe np umowa zlecenie. Pracownik służby cywilnej może podejmować dodatkowe zatrudnienie ale pod pewnymi warunkami. A pracownik służby cywilnej będący jednocześnie pracownikiem KAS nie może dodatkowo prowadzić działalności na wlasny rachunek. I reguluje to inna ustawa niz ustawa o służbie cywilnej. Sama jestem w tej sytuacji, jestem urzędnikiem mianowanym i pracownikiem KAS. Nie mogę założyć firmy, nie moge zatrudnić się dodatkowo na etacie. Dodatkowe zajęcie zarobkowe inne niz etat tylko na wniosek i za zgodą dyrektora generalnego urzędu.
          • czwarty_przecinek Re: Rekrutacja KAS 22.01.26, 19:17
            Art. 2 ust. 2b ustawy o ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej przez osoby pełniące funkcje publiczne. Tam jest mowa o pracownikach KAS, a dalej w art. 4 jest mowa o tym, że osoby te nie mogą prowadzić działalności gospodarczej.
            • profes79 Re: Rekrutacja KAS 22.01.26, 19:48
              Ok, przyjąłem, dziękuję za detaliczne info (przejrzałem przepisy, oczywiście masz rację). No i z pracownikiem KAS kłócić się nie zamierzam smile
              • czwarty_przecinek Re: Rekrutacja KAS 22.01.26, 19:56
                Nie ma sprawy, wcześniej rzeczywiście nieprecyzyjnie napisałam i można to było inaczej - niż miałam na myśli - zrozumieć smile
                • wrota.do.lasu Re: Rekrutacja KAS 22.01.26, 21:54
                  No to zastanawiam sie czycwogole jutro iść....
                  • czwarty_przecinek Re: Rekrutacja KAS 22.01.26, 22:47
                    Jeśli nie chcesz rezygnować z DG i masz pewność, że to stanowisko jest w służbie cywilnej, to raczej nie ma sensu.
                    • wrota.do.lasu Re: Rekrutacja KAS 22.01.26, 23:05
                      Wszystkie stanowiska kas są w służbie cywilnej?
                      • czwarty_przecinek Re: Rekrutacja KAS 23.01.26, 07:40
                        Cywilne w zdecydowanej większości tak. Oprócz cywili są funkcjonariusze, którzy też są objęci ograniczeniami. Jeżeli Twoje ogłoszenie jest na stronie kprm nabory gov pl, to jest to służba cywilna. Sprawdź
                      • czwarty_przecinek Re: Rekrutacja KAS 23.01.26, 07:43
                        nabory.kprm.gov.pl/
    • miki.20105 Re: Rekrutacja KAS 22.01.26, 22:01
      Nie wierzę że te rekrutacje są rzetelnie prowadzone. Pracowałam w KAS aż 28 lat i naprawdę ciężko mi uwierzyć, że obce osoby z zewnątrz są zatrudniane. Co do zgody na zatrudnienia to szczerze nie spotkałam się by ktoś taką zgodę dostał. Aaaa jedna koleżanka jako samotna matka dostała zgodę na sprzątanie biura po godzinach pracy. W sumie to chyba całą dobę była na terenie urzędu.,.
      • profes79 Re: Rekrutacja KAS 22.01.26, 22:19
        Pracuję w administracji kupę lat i te legendy o zatrudnianiu swojaków w naborach to głównie legendy.
        Zgoda na zatrudnienie/dodatkowe zajęcie zarobkowe zależy od DG urzędu; ja swego czasu taka dostałem (aczkolwiek nie w KAS).
        • riki_i Re: Rekrutacja KAS 23.01.26, 09:31
          profes79 napisał:

> Pracuję w administracji kupę lat i te legendy o zatrudnianiu swojaków w naborac
          > h to głównie legendy.

Są różne administracje, a w nich różne układy. Ja mam dokładnie przeciwne wrażenie.
          • ib_k Re: Rekrutacja KAS 23.01.26, 09:47
            riki_i napisał:

> profes79 napisał:
            >
            > > Pracuję w administracji kupę lat i te legendy o zatrudnianiu swojaków w n
            > aborac
            > > h to głównie legendy.
            >
            > Są różne administracje, a w nich różne układy. Ja mam dokładnie przeciwne wraże
            > nie.

Na zwykłe urzędnicze stanowiska rekrutuje się zwykłych ludzi z naboru, szczególnie że w większych miastach jest b. dużo wakatów.
            Kolesiostwo zaczyna się od stanowisk kierowniczych i wyżej.
            Niestety, politycy nie dopuścili do wykształcenia apolitycznego korpusu SC.
            • riki_i Re: Rekrutacja KAS 23.01.26, 11:57
              Masz rację. Mi chodziło o te wyższe stanowiska.
      • wrota.do.lasu Re: Rekrutacja KAS 22.01.26, 22:29
        Kas chyba 28 lat nie istniejewink
        • miki.20105 Re: Rekrutacja KAS 23.01.26, 07:02
          Tak, wcześniej były osobno urzędy, izby itd

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka